NIISAMA JUTTU Uni

uni ja väsimus

13. veebruar 2019

Ma olen terve elu olnud selline inimene, kellel pole palju und vaja. Okei, raseduste ajal olen ma suurem põõnaja, aga üldiselt mingisugused päevauned või tukastamised – never. Isegi siis, kui ma pean öösel 3-4-5x ärkama ja saan vaid paar tundi und, seegi ei ole minu jaoks mitte mingi probleem olnud. Kui Marta sündis, siis läksin ma üldiselt kell 3 magama ja ärkasin vabalt kell 8, et lapsed aeda viia.

Paar nädalat tagasi said vist mu 28 aastat kogutud unevarud otsa. Viis tundi und jäi äkki väheseks ja no EI SUUDA hommikuti enam ärgata, tee või tina. Siis sain aru, et ilmselt oleks aeg hakata varem magama minema. Selge. Kella kolme asemel hakkasin kell 1 magama minema, aga ka seitse unetundi oli vähe. Hommikul lihtsalt tahaks kerra tõmmata ja viimane asi, mida teha tahaks on õue ronida.

Okei, edaspidi ronisin magama kell 12. Ikka ei mingit muutust. Eile kebisin voodisse kümne paiku, saate aru jah. Uni lausa murdis! Hommikul helises kell ja ma olin nagu appppiiii, eiiii, ma ei suuuuuudaaaa. Milles see asi olla saab, et terve elu pole ma suur unekott olnud, aga nüüd ainult magaks?

Võtan D-vitamiini, C-vitamiini, rauatablette – peaks nagu piisav kogus kraami olema? Toitun valdavalt tervislikult, joon piisavalt vett ja puuvilju, aga praegugi on tunne, et tõmbaks kerra ja magaks veel paar raundi. Oskab keegi pakkuda, millest see olla võib? Kevadväsimuseks on veel vast vara. Ja vanadus ei tohiks ka veel kimbutada, kuigi mul on NÄDALA PÄRAST sünna!

Ma plaanisin oma 29dat mitte tähistada, aga siis sattusin ma Daki sünnal Triinude Toiduministeeriumisse ja see koht oli nii ilus ja toidud nii head, et lõpuks olin ma 20daks koha bronninud, toidud tellinud ja isegi mustkunstniku palganud, et pidu ägedam oleks, haha. Kuna ma pean kolmapäeval, siis on see selline viisakas pidu, mis hiljemalt südaööks läbi saab. Lihtsalt mul on nii palju sõpru, keda ma harva näen ja no kord aastas tahaks kõikide toredate inimestega oma elus klaase kokku lüüa, torti süüa ja juttu puhuda, sest mul on kõige ägedamad sõbrad üldse, tõesõna 🙂

Kõik uurisid, et mida kinkida, ma ütlesin, et ägedaid küünlaid. No vaadake, kui ägedaid küünlaid Krunnipeas müüakse!

Loe ka neid postitusi!

21 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaisa 22. veebruar 2019 at 04:17

    TriinudenToiduministeerium on šeff koht. Käisin seal oma sõbra 10. sünnipäeval.

  • Avatar
    Vasta Merike 18. veebruar 2019 at 18:06

    Oli endal samamoodi ja tuli välja, et alatalitus, nüüd olen rohtudel ja kuigi päris 100% vist kunagi ei tunnegi siis parem on ikka. Ise olin 19 kui diagnoosi sain ja siis ka mainti et see väga paljudel noortel naistel lööb välja just peale sünnitust ja kulgeb aeglaselt. Lase omal kilpnäärme analüüsid teha , seal näitab ilusti ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Tyy 17. veebruar 2019 at 15:47

    Nojahh,, noor inimene EI usu et kõik su võimetes muutub palju varem kui me seda ettekujutame. Sa mõtled et pole isegi 30 veel. Ja siis kanname nende hädade põhjused millegi arvele ja ei pane seda millekski suureks. st ei taipa kuis me ise ennast petame. Jah vähene uni on üks põhjus aga sellele lisaks on põhiprobleem mujal. Väsimus mis ei kao ka magades näitab organismi kurnatust. Inimkehal on kombeks tekitada varusid. Noore organism neid varusid kasutabki ja tuleb toime. Aga ühel päeval on need otsas ja vaid magamine neid ei taasta. Nüüd lisa sinna fakt et oled 3 lapsukest järjest ilmale kandnud ja see pole üldse nii süütu kehale kui me ise kaldume arvama. Kõik ju suudavad. Sul ju tunnuseid mis sellele viitavad palju. Näiteks juuste välja langemine. Kuidas on lood küüntega? Imetamise probleemid. Keha loobub toitmast esmalt vähem eluliliselt olulist. Rauavarude lõpp jne Hetkel on ka talv ja kuidas on lood D vitamiiniga. Need aneemiad võivad omakorda tekitada uusi hädasi, mis esialgu veel tunda ei ole. Võib minna aastaid aga siis on juba kahju suur ja vahel parandamatu. Olen ise seda uskumatuse teed käinud ja kurb sellise endast hoolimtuse üle. Ma ei tea mis mul vigao , et ka nüüd on enda tervisega tegelemine nii raske või noh ma koguaeg unustan enda rohud ja vitamiinid ära. Tead ma olen haigulehel 2.kuu jookseb ja magan ja magan ja energia ei taastu. Ja olen ka öö inimene ent kehale on see siiski väga halb. Muide kehakaalule mõjub ka halvasti valel ajal magama minek. Ometi ma enne 2 voodi ei saa. Jube – ma TEAN mida teha kuidas end aidata korralikult ei saa Miks Ometi !!!! Ärge teie nii tehke.
    Mallu JA teised noored kel väsimus- teie varud on nullis !!! Need ei taastu ainult magamise ja söömisega.
    Nii tore oleks kui keegi päriselt ka siit äratuse sai !!!

  • Avatar
    Vasta Kellukas 15. veebruar 2019 at 16:07

    Ma kooliajal ei saanud hommikul üles, nüüd pole probleemi hommikul ärgata isegi siis kui ainult 3tundi maganud. Aga uni pidigi muutuma kui lapse saad 😀 magad siis kui saad ja no kuna Sul 3 mugulat siis äkki sp oled ka rohkem väsinud kuna ei usu et nad kõik ühel ja samal kellaajal magavad.

  • Avatar
    Vasta Birgit 15. veebruar 2019 at 10:33

    Hei, mul oli täpselt sama ajama, kuid lõpuks käisin massaažis ja see aitas. Ütles ka, et lihased olid nii kinni ja sealt ka see jama.

  • Avatar
    Vasta meow 14. veebruar 2019 at 21:18

    Ilmselt rauavarud otsas ja hemoglobiin madal. Lase perearstil määrata nii ferritiin kui hemoglobiin.

  • Avatar
    Vasta Triin 14. veebruar 2019 at 12:39

    Minu arvates on see täiesti normaalne, et 3 väikelapse ema, kes veel lisaks toimetab 100 asjaga, on väsinud. Ma olin peale 1. lastki 5 aastat nii väsinud, et julgenud teise lapse peale mõeldagi. Mul muidugi oli laps kehv magaja 3 esimest aastat ja muul ajal ka palju tähelepanu vajav. Laste beebi ajal olen täiesti zombi olnud.

  • Avatar
    Vasta M 14. veebruar 2019 at 10:53

    Pol elus vitamiine võtnud ( toitun väga tervislikult ja käin aeg ajalt ikka kontrollis ,kõik näidud ok) .Väsinud olen väga harva ,kuigi elu on väga kiire (olen mehe töö tõttu kahe lapsega enamjaolt üksi ,endal täiskohaga töö ,mõlemal lapsel trennid mite korda nädalas jne) .
    Aga !!!
    Ainus periood mil ma elus väsinud olen on puhkuse periood või emapuhkus .
    Seega minu puhul on nii et mida kiirem on elu ,seda vähem jõuan väsinud olla .Ja mida rohkem ma puhkan ja magan ,seda suurem see vajadus on . Minule vidt sobib see ”argipäeva” elu ,kus koguaeg mingi siblimine .Sest no kui puhkamiseks läheb ,olen ma nagu laisk loom .
    Äkki sul on midagi sarnast ,et nüüd viimasel ajal olete olnud Kardoga koos kodus ,sa eriti ei pildista vist hetkel ,vaid töötad enamjaolt kodus oma blogiga .Et no suht lebo eluviis ja sealt ka see uni ja lebo?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. veebruar 2019 at 11:10

      Pildistan ja sebin rohkem kui iial varem 😀

  • Avatar
    Vasta Maria 14. veebruar 2019 at 02:27

    Olen noor ämmaemand ja sinu kaebused kõlavad tõesti tuttavalt, ei ole midagi imestada. Sul on 3 last ja sa imetad – loomulik, et sul ka väsimus kohale jõudis 😀 Aga seda saab kindlasti leevendada 🙂

    Keegi siin mainis kilpnääret – sünnitusjärgne periood on kilpnäärme jaoks tõesti väga haavatav periood ja sellega seonduvaid probleeme tekib uuringute kohaselt u 17%-l värskelt sünntanud naistel. Kilpnäärme alatalitluse sümptomid on väsimus, külmatunne, kõhukinnisus, kuiv nahk, juuste väljalangemine ja liigeste valulikkus, seega kui sul midagi neist sümptomeist peale väsimuse veel on, siis tasuks kindlasti lasta arstil kilpnäärme hormoonid üle kontrollida, halba see ikka ei tee. Alatalitluse korral aitavad hästi põletikuvastased preparaadid, nagu kurkum, seleen ja D-vitamiin ning gluteeni tarbimise piiramine.

    Vaata üle ka oma D-vitamiini kogus, kui sa oled rohkem tubane, siis 2000 IU päevas võib vabalt võtta. Tasub ka meeles pidada, et vedelal kujul imenduvad õlid paremini, nt ka D-vitamiin, aga kui seda läheb meelest võtta, siis õlikapslina.

    Toidulisandid on mulle südamelähedane teema, rasedad küsivad nende kohta tihti ning olen harinud end ka Eesti Toitumisnõustamiskeskuse loengutes, kel huvi on, soovitan endalgi neid loenguid võtta, seal saab ikka kõvasti targemaks. Kuigi mu lemmiklektor hetkel loenguid ei anna, siis jagan tema materjalidest õpitud tarkusi 🙂

    Esiteks, kui sa juba mitmekülgselt ja tervislikult toitud, siis see on juba suur samm enesetunde parandamiseks ja väsimuse vastu võitlemiseks. Ideaalis võiks inimene kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid toidust kätte saada, aga praktikas tegelikult ei saa, seega võiks teatud toidulisandeid ikkagi juurde võtta. Need ei anna meile mitte energiat juurde, vaid aitavad organismil rakutasandil paremini toimida. On olemas ka special toidulisandeid imetavatele emadele, kindlasti võib ka neid võtta, apteegis on suur valik. Ämmaemandatena soovitame sünnitusjärgsel visiidil ka rasedusaegseid vitamiine edasi võtta, kui neid veel alles on, kuna miks mitte. Imetavale emale kulub vitamiinide lisaks võtmine kindlasti ära.

    Väga oluline Nr 1 lisand, mida võib soovitada kõigil juurde võtta, on kvaliteene kalaõli, kuna asendamatud rasvhapped on valdkond, mis on enamikel inimestel defitsiidis, kuna inimene ei suuda neid ise sünteesida ja peab kindlasti toiduga saama. Mulle meeldib see mõte, terved rakud on hea tervise vundament ja me peame toitma oma rakke. Meie ise võime tahta mis tahes emotsioonitoitu, aga rakud vajavad kvaliteetset toitu, et end üles ehitada. Meie olemegi see, mida me sööme 😀 Kuna rakkude mebraan koosneb rasvast, siis rakkude jaoks on väga olulised toidus sisalduvad rasvhapped. Tänapäeva töödeldud toidus on palju oomega-6 rasvhappeid, mis soodustavad põletiku teket organismis, aga vähe oomega-3 rasvhappeid, mis aitavad jällegi põletikku alandada. Rasedad ja imetavad emad on tavaliselt omega-3 rasvhapete defitsiidis, kuna esimesed 2a saab ka laps ka ema rinnapiimast oma närvisüsteemi arenguks vajalikud rasvhapped. Rasedatel on oomega-6 ja oomega-3 rasvhapete suhe tavaliselt 25:1, kuigi võiks olla vähemalt 10:1, veelgi parem, kui 4:1 (TAI Rasedate ja imetavate emadae toitumissoovitused). Omega-3 rasvhapete puudust võib kahtlustada, kui on nt mäluga probleemid, keskendumisraskused, kuiv nahk, kuivad silmad, kuivad juuksed, organismis erinevad (kroonilised) põletikud jne. Omega-3 saab muidugi ka toidust, seda on palju rasvastes kalades, lisaks lõhele ka nt tursk, heeringas, tuunikala, aga ka nt taimsetest allikatest chia seemnetes. Kuna me tavaliselt ainult toitumisega oma vajalikke rasvhappeid kätte ei saa, siis kvaliteetne kalaõli on kindlasti must have toidulisand ning kui mõnel on õlina seda raske tarbida, siis kapslite võtmisega saab ikka hakkama. Pikk jutt, aga mõte on, et kalaõli on tõesti väga hea ja oluline toidulisand, et oma tervist ja enesetunnet parandada. Olen tõesti näinud, et see aitab ka igasuguste krooniliste põletike ja nahaprobleemide korral.

    Lisaks on väga hea, et sa võtad magneesiumi, seda soovitavad uuringud võtta õhtul, kuna see aitab lihastel lõdvestada ja soodustab und, lisaks aitab ka une kvaliteeti parandada, et sa end paremini välja puhkaks. Kuna mul on endal uinumise ja pinnapealse unega probleeme, siis mul on magneesium alat öökapi peal, et ma seda enne magamaminekut võtta ei unustaks. Lisaks on paljud magneesiumid preparaadid koos B6 vitamiini lisandiga, mis aitab magneesiumil paremini imenduda.

    Soovitan juurde võtta ka vähemalt ühe kuuri B-vitamiinide kompleksi, kuna ka nendest vitamiindest on paljudel inimestel suur puudus. Juba ka väike B-vitamiinide puudus häirib ajutegevust, alandades meeleolu ja halvendades mõtlemist, kuna B-vitamiinid aitavad organismi energiaga varustada. Peamised B-vitamiinide puuduse tunnused ongi väsimus ja meeleolumuutused. Üleligne B-vitamiin eemaldatakse organismist uriiniga, nii et ma ei muretseks selle ületarbimise üle (sellest ka erkkollane uriin, kui B-vitamiini juurde võtad, ei tasu ära ehmatada :D).

    Seega oleks väga hea kombinatsioon nt D-vitamiin ja kalaõli aastaringselt, B-vitamiin väsimuse ja kurnatuse korral kiiremal eluperioodi ning neid kõiki võtta koos hommikusöögiga. Lisaks võtta magneesiumi enne magamaminekut. Ja siis sul muidugi madala hemoglobiinitaseme korral rauatablette enne hommikusööki koos C-vitamiiniga ja mitte juua samal ajal teed/kohvi/piima, kuna need takistavad raua imendumist 🙂

    Ning meeldetuletuseks kõigile, et rauda on väga oluline võtta ikka ainult arsti /ämmaemanda ettekirjutusel, kui vereproov näitab madalat hemoglobiini (Hgb) taset, end ise diagnoosides lihtsalt väsimuse ja kurnatuse tunde põhjal kindlasti mitte. Lihtsalt panen südamele, kuna on ka palju ebavajalike toidulisandite ületarbijaid 😀 Ja rauda võib võtta ka ainult kuni Hgb taseme normaliseerumiseni, mitte üle tarbida, kuna keha ei väljuta ligset rauda ja ei oska selle üleliigseid koguseid ka ladustada. Ka liigse rauakülluse tunnuseks võib olla väsimus, lisaks peavalu, alakõhuvalu, iiveldus ja oksendamine. Nii et kõike mõõdukalt! Loodan, et vähemalt keegi sai mu pikast jutust abi 🙂

  • Avatar
    Vasta Anonüümne kommentaator 14. veebruar 2019 at 00:54

    Et siis see väsimus tekkis varsti pärast seda, kui seda peent Orgu dieeti hakkasid pidama? Ei ole raske seoseid näha. Hakka normaalselt sööma ja saad jõu tagasi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. veebruar 2019 at 03:49

      Ma söön praegu 100x normaalsemalt, kui enne cocast ja saiast toitudes 🙂

    • Avatar
      Vasta Evelin 14. veebruar 2019 at 09:30

      Sa kõlad nagu Orgu toitumiskava oleks mingi räige enesenäljutamine:D Kuigi ma seda toitumiskava ise ei tee, siis olen kursis ikka, mis seal menüüs on ja näljutamisest või mittenormaalsest söömisest on seal asi küll väga kaugel.

  • Avatar
    Vasta Kaia 13. veebruar 2019 at 21:09

    Mul oli ka selline väsimusperiood jaanuaris. Kui last magama panin, siis jäin ise ka. 2 nädalat kell 21 30 magama! Isegi nädalavahetusel ei suutnud väga palju kauem üleval olla. Õnneks see periood sai äkitselt läbi. NB! Ühtegi vitamiini ei võtnud enne, sellel unisel perioodil
    ega praegu. Arstile ammugi ei helistanud?

  • Avatar
    Vasta J 13. veebruar 2019 at 17:08

    Ma olen täpselt sama asjaga kimpus, mõtlesin mis ma mõtlesin ja välja mõtlesin ainult, et võibolla imetamine ja emaks olemine lihtsalt väsitab 😀 vaja oleks kere täis und lihtsalt kusagil üksi ja asi ants 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 13. veebruar 2019 at 13:42

    Perearstiga tasub rääkida kindlasti. Mina ka kaebasin peale sünnitust väsimust, selgus, et oli kilpnäärme alatalitus (vereproovist selgus). Seda pidi tänapäeval päris palju olema äsja sünnitanud naistel.

  • Avatar
    Vasta Anny 13. veebruar 2019 at 13:34

    Ja lisan siis, et magneesiumi ei tohi samal hetkel tarbida kui võtad c’d ja rauda. Seega kellaaeg peab teine olema. Apteeker teab ka öelda kuidas neid võtta.
    Mul aitas ka magneesium unisuse jms puhul. Ja seda just raseduse ajal ja ka hiljem

  • Avatar
    Vasta itsa 13. veebruar 2019 at 12:49

    Magneesium peletab väsimuse. Ja Korallivett võid ka jooma hakata.

  • Avatar
    Vasta Katariina 13. veebruar 2019 at 12:22

    Räägi perearstile sellest äkki tekkinud väsimusest ja las ta teeb testid. Kõige kindlam viis teada saada ega mõne aine puudust või hoopis üleküllust ei ole. Magneesiumipuudus näiteks põhjustab ka unisust, aga samas võib olla hoopis sinu poolt tarbitavate toidulisandite (ja vitamiinide) puhul olla mõne aine üleküllusega näiteks. Mul perearst soovitas kunagi väga asjalikult, milliseid vitamiine ja toidulisandeid ei ole mõtet koos tarbida, sest nii saan märkamatult mõne aine topeltdoosi lihtsalt. Paljud tooted on ju kompleks-tooted. Väsimus (unisus) on igal juhul märk, et organismis on miskit viltu ja seda ei tasu ignoreerida.

  • Avatar
    Vasta Evelin 13. veebruar 2019 at 12:02

    Mis su rauatase muidu on praegu? Ma olin aastaid madala rauaga hädas ja no selline unisus ja väsimus oli peal kogu aeg, et täitsa jube. Ega see lisaraua söömine väga ruttu mõjuma ei hakka ka. Samas see on ainult spekulatsioon muidugi, targutamine:D Põhjuseid võib olla mingi miljon. Ma õnneks sain oma rauateema korda ja sellega kadus ka pidev unisus ja väsimus. Trenn on ka sellele päris palju kaasa aidanud. Aga kõik võtab aega, kohe tulemusi ei näe ju:)

  • Avatar
    Vasta carmen 13. veebruar 2019 at 12:02

    d-vitamiini vb võtad liiga vähe? lisaks on vaja d-vitamiini imendumiseks ka magneesiumi. eks mingi aeg see imetavatel emadel ongi tavaline väsimus 🙂