JUMALAITA

reedene hälin ja halin

14. juuni 2019

Ma olen sedapidi imelik inimene, et mulle meeldib täiega inimestega suhelda ja mul pole üldse probleemi võõrastega jutule saada. Samas kui ma mõnda aega seda tegema pean, siis tekib selline tunne, et poeks enda kookonisse ja ei tahaks enam üldse kellegagi rääkida. Kõik need raamatuesitlused, võtted, käimised – kõik on hästi toredad, aga samas hästi intensiivsed ja väsitavad. Lastega võõras kohas, pikad võttepäevad, uued inimesed, pikad autosõidud, uued elamused, suur emotsioonide virr-varr. Ja mitte ainult mul, lastel ka, millega otseloomulikult peavad ikka vanemad tegelema.

Lõpuks ongi selline tunne, et olen justkui tühjaks imetud. Ja säärase väsimusega kaasneb mul alati ka selline mõru tunne, et mille jaoks ma seda kõike teen. Kelle jaoks? Keda huvitab? No ja siis meenutan, kuidas Viljandis oli raamatuesitlusel Apollos nii palju rahvast, et kõik ei mahtunud sisse äragi ja raamatuid said otsa enne, kui kõik huvilised selle veel osta jõudsid. Et noh, tegelikult on nii ägedaid toetajaid terve Eesti täis, aga nendel “hala”momentidel ununeb see osa nagu ära.

Ah, ega tegelt häda pole midagi. Lihtsalt siiani painab mind see pagana hambaarstilkäik, et kuidas ma täitsa ebaadekvaatselt lapse peale solvusin. Õnneks ma hiljem rääkisin temaga selle olukorra läbi ja ta praegu jälle on selles staadiumis, et väidab, et ta järgmine kord laseb hamba korda teha (aga mainis, et läheb siiski vanaemaga, mitte minuga). Eks uuel nädalal näha ole, kas ta siis laseb ka korda teha hamba, või peamegi proovima õnne mingi muu hambaarstiga. Jumal tänatud, et vähemalt maal pole hammas valutama hakanud, ilmselt antibjotsid tõmbasid põletiku alla ja seetõttu on tal vähemalt enesetunne parem. Muidugi täitsa roosiline kõik ei ole, vaesel Maril tuli eile päris suur ohatis. Nii kahju tast ikka, ainult laste nimel oleksin ma valmis selle ohatise enda huulele võtma. Jumalale tänu, et mul ohatiste jaoks päris hea arsenal kraami alati kaasas, saab ehk natukenegi leevendust.

Kui mul päevad tagasi tulnud oleks, siis ma ohkaks vist praegu, et küllap nad ukse ees on, et nii hall olla on. Või on asi ilmas? Lihtsalt tahaks ainult dramaatiliselt halada ja maas vedeledes haliseda, et jumala eest, aidake mind keegi kuidagigigigigigiigiii. Aga kuidas, seda ma ei tea ise ka, hehe. Aaa tegelt, kui kellelegi oleks mulle müüa aiamajakesse üht kabedat diivanikest, siis see aitaks mind täitsa kenasti.

Ok, universumi kõige sisutühjem post, aga ma tahtsin selle hala kuidagi sõnastada, sest instas kirjutasid inimesed, et ma võiks blogida lõpuks. No ma siis ruttu blogisin ja panen paar pilti kah! Muuseas, viimased pildid mu kaamerast, sest see sai ka surma. Kurat küll nohhhh!

Ps! Maal peremees rääkis, et ta töötas tapamajas ja lehmad NUTAVAD FÜÜSILISI PISARAID, kui neid tapale viiakse. Otsustasin, et edaspidi söön ainult mitte nutvaid ja nunnusid loomi nagu kala ja mereannid ja…. kana ka, kuigi osad kanad näevad välja, nagu neil oleks püksid jalas. Aga NUTTEV LEHM?!??! Ei jumal, kes üldse suudaks nutva lehma maha lüüa? Et ok, nutad aga ei, ma löön su ikka mättasse? Ma avaks ukse ja oleks nagu omg eiii, joookse, jookse nagu tuul!

veisefilee on hea, aga seda nunnut vaadates küll ei mõtle, et mmm, maitsev

Ps2! Kellel Malluka suvi maal vaatamata on, siis kaks osa on üleval ja neid saab vaadata SIIT.

Loe ka neid postitusi!

30 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta doc 17. juuni 2019 at 21:09

  Lehmad nutavad ja vasikad nutavad… mäletan vanasti kui toodi väikesed pullid koju, et need siis suureks kasvatada ja hiljem lihakombinaati saata.. pisarad olid silmis nii tulles kui minnes. Eks see ilmselt pigem stressistole, aga siiski? Mida kõike peavad üle elama need veised, keda viiakse tapale kusagile teise riiki! Loodetavasti hakatakse peagi liha laboris kasvatama..

 • Avatar
  Vasta inimene 17. juuni 2019 at 20:09

  Nüüd ma tunnen ennast kehvasti, et enne halvasti ütlesin…
  Aga mõtelge selle narkoosiga hambaravi peale. Ega see pole lumehelbekeste jaoks välja mõeldud. Haigekassa ka toetab seda laste puhul.

  • Mallu
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 21:13

   Ei ole hullu, ma ise tundsin ka ennas halvasti. Narkooosi vastu teoorias pole midagi aga see lapsele ka keeruline ja raske, haiglas siiski jne. Seega prooviks enne teisi variante veel

 • Avatar
  Vasta Kats 16. juuni 2019 at 11:23

  Kindlasti ma ei soovita puhtaid eeterlikke õlisid tarbida. Neid peab lahjendama aga see Toterra müügimoto on müüa ju aina rohkem ja tglt tuleb mõelda inimese tervise peale pikas võtmes. Need õlid Võivad allergiaid juurde tekitada, korralikult nahka põletada, seedeelundeid kõrvetada jne
  Soovitavad juua vees õli – kes vähegi veidi teab siis õli EI lahustu vees.
  Palun enne kui selliseid asju kasutama hakkad, loe materjali mis pole ühegi firmaga seotud. FB on grupid olemas “essentials oils” jne

  • Avatar
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 08:40

   Juba tundub liialt keeruline 😀

 • Avatar
  Vasta K 16. juuni 2019 at 09:08

  Meie peres see dramaatiline halin tühja koha pealt (mehe poolt) tähendab seda, et paari päeva pärast on täiskuu tulemas. Mees hakkab siis käituma nagu naine enne päevi. No ja täna ongi ju täiskuu, äkki see mõjutas sind ka üleeile 😀

  • Avatar
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 08:39

   Ehk tõesti 😛

 • Avatar
  Vasta Pisi 15. juuni 2019 at 21:25

  Veiseliha ei ole mina juba aastaid söönud. Ma vist saanud seda ainult väljas süües. Ise eelistan harva sealiha ja enamjaolt söön kanaliha. Ise talus kasvades olen näinud ja kuulnud veiste, lammaste, sigade ja kanade tapmist. Ütleme nii, et kui lehma või vasika elu kallale mindi, siis ma läksin voodisee teki alla nutma. Nende siirad suured silmad ei luba lihtsalt seda pealt vaadata. Lehmade seemendamine ja poegimine ei olegi nii hull midagi. Vähemalt meie lehmad nautisid nii seemendamist, kui ka hiljem enda vasika lakkumist ja temaga koos olemist.
  Miks aga sealiha. Sead ruigavad koguaeg. Pole vahet, kas nende elu kallale läheb inimene, teeb endale ise liiga või siis kakleb teise seaga.
  Kanade puhul on see asi kõige jubedam, kui nendelt pea maha lüüakse ja nad peale seda peata ringi lastakse jooksma. See on kohutav vaatepilt ja seda lapsena vaatasin mõned korrad ainult. Samas kana liha mulle maitseb ja munad ka. Kanad on kuidagi lihtsalt kanad. Kaagutavad, siblivad, söövad ja munevad.
  Viimase saate puhul jäi midagi häirima aga ei teagi mis see oli. Aga peab ütlema, et jube lühikesed saated on. Võiks ikka rohkem kesta.
  Vaatasin suninstat ja imestan nende kaagutajate üle, kes muudkui lapse kõne puhul näägutavad. Iga laps on erineva arengug? Ise kolme lapse vanemana võin öelda, et esimene laps hakkas rääkima juba enne aastat. Ja 2 aastaselt ei püsinud see suu muul ajal kinni, kui magades. Teine laps on vaiksem ja eelistab oma asju ajada. Räägib siis, kui vajadust on ja sellest ka väheke kehvem kõne areng. Kolmas laps hakkas rääkima u 2,5 aastaselt ja siis ka meie koerale. Hiljem alles inimestele. On pool aastat Marist vanem ja räägib väga selgelt ja arukat juttu. Iga laps areneb oma tempos ja isegi see. Panin tähele, et Mari räägib palju virisedes ja lõualuud oleksid nagu kramplikud. Mul suuremal preili see asi, et kui virisedes räägib, siis lõualuud on krampis ja mitte kui midagi ei saa aru. Kas lõualuusid on kontrollitud, et need ikka liiguvad korralikult? Aga Mari meenutab nii mu 10 a preilit, kes kohe, kui midagi ei saa, siis virin lahti. Keegi julgeb vastu minna, siis oleks nagu maailma lõpp käes ja teda tahetakse maha lüüa.
  Aa ja veel üks asi. Kas sa pidid ühe rahakoti ka blogijate vahel välja loosima?

  • Avatar
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 08:39

   Rahakott läks loosi Viljandisse raamatuesitlusele tulijate vahel 🙂 Aitäh kogemuste jagamise eest! Peab seda lõualuu värki uurima, pole tulnudki selle peale..

   • Avatar
    Vasta Pisi 17. juuni 2019 at 17:04

    Tasub uurida. Mari hetkel nii noor, et kui ongi asi nt lõualuu liikumises, siis seda saab treenida. Mida suuremaks saab, seda keerulisem on uuesti nö rääkima õppida. Meil nt ei saanudki sellest enne teada, kui laps läks hambaarstile kontrolli ja seal siis avastati see ja tegime erinevaid harjutusi.
    Minult nt on lõualuude liikumine kehv ja pean tihti tegema erinevaid harjutusi ja käima ka massööri juures, et neid lihaseid lõdvaks saada. Lisaks on mul väga kehvad hambad ja kui lõualuud on krampis, siis see võib mõjuda ka hammaste tervisele.

    • Mallu
     Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 18:13

     Mari on konkreetselt teisest eluaastast käinud vist iga mõeldava arsti juures ja võin kinnitada, et ta lõualuudel ei ole häda kedagi.

     • Avatar
      Pisi 19. juuni 2019 at 07:38

      Kuidas neid kontrollitid on? Eks ise tead paremini. Ma lihtsalt jagan enda kogemust, kuna ise sain alles 27a teada, et mul lõualuudega jama ja hambaarstil olin ma juba 7a alates püsiklient. Samuti laste lõualuud on üle kontrollinud just hambaarst. Mitte kõik hambaarstid ei vaata seda, kuidas lõualuud liiguvad. Meil keskmisel lapsel, kellel kõnega taskusi, ei kontollinud mitte keegi peale ühe hambaarsti lõualuude liikumist. Vaadati ainult, et keel liiguks ilusti hammaste taga ja kõik. Ei huvitanud kedagi lõualuude olukord. Vaadati ainult keele liikumist ja määrati keelele erinevaid harjutusi. Tegelik probleem aga oli lõualuudes. Hambaarst andis meile mõned liigutused ja kohe lapse kõne muutus selgemaks. Nii et tasub sellele mõelda. Ma olen ise ja ka lapsed on käinud väga paljude erinevate arstide juures ja ainult üks arsti kümnete seast suutis leida sele lõualuude probleemi.

     • Mallu
      Mallu 19. juuni 2019 at 08:50

      Hambaarst ütles, et on kontrollinud. No ma ei tea kuidas ?‍♀️

 • Avatar
  Vasta Maria 15. juuni 2019 at 16:47

  Mu jaoks veel kurvem, kuidas lehmad nutavad mitu päeva, kui nende vasikad neilt ära võetakse pärast sündimist (et piim meile jääks). Ja siis sundviljastatakse aina uuesti Ja uuesti …. Aga teisest küljest, kanad jne on nii pisikesed, et neid peab surema kümneid kordi rohkem, kui ainult neid süüa, Ja nad on ka ûlimalt intelligentsed linnud… et lõppkokkuvõttes võiks vist lihtsalt kõike liha vähem süüa, sest ühe kannatused teisega asendamine võib veel rohkem halba teha…

  • Avatar
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 08:36

   Eks ta nii õigem oleks jaa..

 • Avatar
  Vasta M 15. juuni 2019 at 13:21

  Issake… Seda veise asja lugedes… Mu süda murdub sees lihtsalt :,( .

  • Avatar
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 08:36

   sama 🙁

 • Avatar
  Vasta V.a 15. juuni 2019 at 08:34

  Ma olen ise seda lehma nutmist oma silmaga näinud, aga arvasin, et see oli ainult see üks lehm. Oeh, peab vist ka veisest loobuma, kuigi see on nii hea.

  • Avatar
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 08:36

   jepp 🙁

 • Avatar
  Vasta ML 15. juuni 2019 at 08:30

  Lende nii suur juba.

  • Avatar
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 08:35

   Ta jah, muudkui kasvab imelikul kombel 😛

 • Avatar
  Vasta Kristiina 15. juuni 2019 at 06:25

  Melissi puhas eeterlik õli peaks ka aitama ohatise vastu. ? Üsna kallis, aga kuuldavalt efektiivne.

  • Avatar
   Vasta Mallu 17. juuni 2019 at 08:36

   Ooo, uurin 🙂

 • Avatar
  Vasta Kata 14. juuni 2019 at 23:15

  Ma loen su blogi juba kaua aga ei mäleta, kas olen ka kommenteerinud. Ma ise sind kahjuks aidata ei saa aga julgen soovitada, uuri doterra õlide kohta. Mina olen neist väga palju abi saanud 🙂

  • Mallu
   Vasta Mallu 14. juuni 2019 at 23:16

   ma olen seda nime kuulnud, aga ma ei tea, mis need õlid tegema peaks 😀

   • Avatar
    Vasta Kata 14. juuni 2019 at 23:29

    Mina kasutan neid igalpool (endal, lastel, majapidamises, kosmeetikas) Tohutult palju variante. Need õlid on puhtad ja võib ka seespidiselt kasutada (mitte kõiki). Sobivad kogu perele (haiguste perioodil, emotsioonide tasakaalustamiseks, valu leevendamiseks, desinfitseerimiseks, putuka hammustuse vastu jnejne) . Siia lühidalt on väga keeruline kirja panna seda,mida nad teevad. Aga olen kindel, et kui otsida, siis leiad, mida sul vaja on 🙂

   • Avatar
    Vasta Di 15. juuni 2019 at 05:50

    Tallinnas soovitan sellist naist nagu Eva Kuusk (FB grupp Eva&doterra). Õlidest võib abi saada väga paljude asjadega, alates nohust ja kurguvalust.
    Eva teeb erinevaid koolitusi ka eeterlike õlide teemal. https://m.facebook.com/profile.php?id=515921898836380&ref=content_filter
    Uuri kindlasti

   • Avatar
    Vasta Emma 16. juuni 2019 at 17:16

    See on püramiidskeem, nii et suhtu ettevaatusega igasuguste kiitjate juttu.

 • Avatar
  Vasta Flamingo 14. juuni 2019 at 22:38

  Pea vastu! Nagu raamatukaanelt näha, siis Mallukas ongi rööprähkleja. Lihtsalt igal sellisel inimesel on ka oma down timei vaja, mõtet ja keha puhata. Kas te filmite terve suve?

  • Mallu
   Vasta Mallu 14. juuni 2019 at 22:57

   Noh, mitte jutti terve suve, aga terve suve vältel jah 🙂