KODU

kas pelletkamin oli hea ost?

24. august 2019

Meil on nüüd see pelletkamin olnud mingi peaaegu aasta ja ma olen sada korda lubanud, et ma räägin sellest teilegi. MIS see pelletkamin on, seda saab lugeda näiteks SIIT. Ühesõnaga, nüüd on ta meil olnud ja saab sellest rääkida ka, alguses nagunii suurt ei osanud. Meil on SELLINE KAMIN (link on suvaline, ei ole sama koht ega hind, millega meie ostsime).

Pelletkamina postiivsed küljed:

  • Lihtne sooja saada – paned pelleti sisse, vajutad nuppu ja läheb väga kiiresti soojaks.
  • Süsteem on ehitatud nii, et puhub sooja kõikidesse tubadesse otse, mitte nagu ahjuga, et pead ootama, kuni issand jeesus ise seda sooja laiali ajab mööda maja.
  • Ilus vaadata – noh, ikkagi elav tuli.
  • Ei pea puid tassima, aga pead pelletikotti tassima.
  • Saad kasutada taimerit, ehk siis paned nt pool tundi enne tööpäevalõppu ta küdema, jõuad koju ja maja soe. Samamoodi on ka võimalus regullida teda temperatuuriga. Et näiteks sisestad, et tahan, et majas oleks pidevalt 22 kraadi ja kui kamin tunneb, et jahedam on, siis ta läheb ise tööle.
  • Lihtsam majja sisse tuua, kui ahju ehitada.

Pelletkamina negatiivsed küljed:

  • Kui elektrit ei ole, siis kamin ei tööta. Sure külma, kui tahad.
  • Kallis – kamin ise on kallis (mitu-mitu tonni) lisaks ei ole see pelletiostmine ka nüüd kõige odavam. Talvel läks meil kuskil kaks kotti pelletit päevas. Me ostame Küttelaost, ehk siis suurema kogusega on veidi odavam, aga kuskil 5-6€ eest pelleteid päevas läks ikka.
  • Müra. Ta lihtsalt kohiseb sul tagaplaanil terve küteaja ja kui ta vahepeal seisma jäi, siis oli selline tunne, et oled paradiisi sattunud. Õnnis vaikus ❤️

Et kas ma soovitaks? Tead ma isegi ei oska öelda. Ilmselt teevad modernsed õhksoojuspumbad ka kõiki neid asju, mida meil see kamin teeb. Ja ilmselt võtab ka õhksoojuspump vähem ruumi, kui kamin. Ja vähem maksab ka. Ah ma ei tea, kui ma praegu peaks valima, siis ma vist võtaks lihtsalt mõlemale korrusele õhksoojuspumba ja asi ants… Aga noh, sai toona selline valik tehtud, siis sai, mis seal ikka.  Ega ta kehv asi pole, aga noh, igaühele on erinevad asjad olulised ka, et saan vaid enda arvamust jagada.

Mis kõige olulisem! Vali hoolega, kust kamina ostad. Mina ostsin pelletkamin.ee lehelt ja seda lihtsalt ei eksisteeri enam. Ehk siis kõik need hooldused ja “kirjuta suva mis murega” jutt on oli lihtsalt pullikaka. Meil on üks kruvi vms seal pahasti kinni ja kuna seda lahti ei saa, siis ei saa me seda ka full on puhastada. Kirjutasime sada korda, helistasime – ei miskit. Lõpuks oli leht ka maas ja noh, nüüd istume siin selle puhastamatu kaminaga. Tore lugu küll…Kardo on kõik pelletkaminamüügiga tegelevad kohad läbi kirjutanud, et ehk keegi aitaks hooldusega, aga keegi pole isegi vastanud. Umbes sama lugu, nagu mul oli selle kiviparketi paigaldusega – kirjutasin viide firmasse, vastas üks, et tuleb, aga ei tulnd iial. Nagu literally, tahaks firmadele raha anda, aga ei taheta lihtsalt, tee või tina ?‍♀️

Igatahes õnneks on meil ahi ka olemas, et kui mingi elektrikatkestus või sõda tuleks, siis surnuks külmuma ei pea, aga noh, mis seal ikka.

Majaelanikud, millega teie kütate?

Loe ka neid postitusi!

32 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kristjan 25. detsember 2019 at 02:33

    Tere

    Kui peaks kaminaga veel probleeme või küsimusi olema, siis võite julgelt kirjutada: kristjan@kodukolle.ee

    Ilusat pühade aega!

  • Avatar
    Vasta maisa 26. august 2019 at 18:01

    Elan maal metsade vahel ja ei kujuta ette et ma ei saaks ahju kütta puudega.Ja köögis pliiti kütta puudega.Minu jaoks on just see kodutunne.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. august 2019 at 20:58

      Me saame puudega ka ahju kütta 🙂

  • Avatar
    Vasta Madli 26. august 2019 at 10:36

    Elutoas on suure klaasist uksega ahi ja köögis on puupliit. Pliidiga saab kiiresti toad soojaks ja ahi hoiab öösel enamvähem normaalset temperatuuri, kuigi noh, külmematel päevadel on hommikuks olnud umbes 15 kraadi ja siis pole üldse isu teki alt välja tulla ja kütma hakata. Ahi on juba üsna vana, aga remondi käigus tehti see korda ja vahetati uks, nüüd olen täitsa rahul sellega ☺️

    • Avatar
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 22:01

      15 kraadi tundub tõesti veidi ekstreemne toatemperatuur 😀

  • Avatar
    Vasta TYY 25. august 2019 at 00:48

    MUL puugaasi katel ja põranda küte all kuid üleval on radikad. Sellel annab lisada pelleti laaduri mis siis ise toimetab kütmist kuni laaduripaak tühi. Neid on erimahtudega. Minul see puudub ja hind koos tööga paar tonni . Pelletite hoiuks vaja ka lisa ruumi ja samuti see laadur on ka ruumivõtja, mida mul napib. Seetõttu plaanin õhk-õhk soojuspumpa lisana ja olukordadeks kus mind pole kütmas näiteks talvel reisu ajal. Selle hind tuleb samuti minu 100m2 majale kuskil 1800 – olneb muidugi margist jne. Mul veel selline esteetiline probleem et ei taha et mingi kast ilusas elutoas seinal. Jubedalt häirib- seega tuleb rohkem maksta ja unistan siin laepuhurist. eks selgi omad mured- kas leidub hea koht et elu ei sega ja kuklasse ei puhuks. Tundub et mul sobilik paik leitud. Seda enam et ta on küttesüsteemile lisaks mõeldud ehk siis kui mind kodus pole. Jah elektri puudumisel oleks jama mõlema süsteemiga. Õnneks pole 15 aastaga seda jama kordagi olnud. Nii et tundub asjatu mure . No ja kui tuleb eriolukord riigis 🙂 eks siis leidub bullerjani tüüpi abimehi ka või saab ahi tehtud mille jaoks on igaks juhuks alus-vundament põranda all valatud. Õhk-vesi oleks minu majapuhal eriti hea aga paganama kallis teine. vahetama peaks siis ka radikad välja mis selle pumbajaoks õiged.
    Kui ma alles alustaks katlamaja planeerimisega valiks ilmselt puugaasiküte + õhkvesi variandi. Maja soojustus mõjutab suuresti kütte kulutusi. Minul läks eelmine talv vähem kui 7,5 ruumi – jäi järgi ka järgmiseks hooajaks. Kulu siis aasta peale kuskil ~300€ mis teeb ~25€ kuu kui suvel on elektri arve kuskil 60€ siis talvel 100€ ringis. Mul on ka soojavee jaoks kahesüsteemne el. boiler. Kui palju see õhkpump lisab, ei tea veel. Samas olen kuulnud, et talvel polegi nii suur kulu. Kui suvel jahedat tahad saada vot siis pidi ikka el kulutama hoolega külma tootmiseks. Peab märkima, et on olnud jutti õite palju soojasid talvesid . Nii et külma talve ja pika jaheda kevade puhul on mängus kohe teised arvud. Ütleme nii et enne soojustamata majas ja külmal talvel oli kulu 10-12ruumi puid. Nii et vundamendi ja maja soojustamine tasus end kohe kindlasti ära.

  • Avatar
    Vasta Marju 24. august 2019 at 22:49

    Kas selle kamina puhul ukse esist plekki polegi vaja panna?

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. august 2019 at 09:41

      ta nii kuumaks ei lähe jah

      • Avatar
        Vasta Anu 25. august 2019 at 15:52

        Plekk pole seotud kuumaga vaid võimalike uksest väljakukkuvate põlevate tükikestega. Ma ei tea kuidas pelletiahjuga aga üldiselt peab tuletõrjenormidele vastavat mõõtu mittepõlev kate küttekolde ees olema. Kui tulevikus mingi kindlustuskeiss vms, siis kontrollitakse, et kas kõik oli ikka vastavalt normidele. Uuri seda igaks juhuks. Koledale plekile on alternatiiv ka klaas sinna ukse ette.

        • Mallu
          Vasta Mallu 25. august 2019 at 16:47

          See sama pelletkamin.ee kaudu tellisin klaasi, aga noh, ei tulnd ?

          • Avatar
            Katrin 26. august 2019 at 11:39

            Pelletkaminast ikka ei kuku midagi välja. Sa ei tohi seda avada kuni see kuum on lihtsalt.

          • Mallu
            Mallu 26. august 2019 at 11:42

            Ei kuku jah, kuumana ei saagi avada 😀

  • Avatar
    Vasta Jaana 24. august 2019 at 21:26

    Meil on maasoojuspump. Meie oleme rahul. Külmal ajal põrand koguaeg hea soe lisaks toale. Miinus on see, et kui ekektrit ei ole ss maja külm. Kamin on ka olemas nii et päris ära siiski ei külmu

  • Avatar
    Vasta Helve Leinmets 24. august 2019 at 18:55

    Me ostsime samast firmast pelletkamina. Ja samamoodi probleem. Töö jäi pooleli ja mees kadunud. Ja mitte keegi teine ei tahtnud meiega tegeleda. Lõpuks soovitati firma Torujüri (torujyri.ee) poole pöörduda. Pidime mitu kõnet enne tegema kui leidsime Torujüri firmast õige inimese, kes meie probleemi kiiresti ja korrektselt lahendas. Ta tel nr on 56352520. Vähemalt aasta algul oli.
    Pelletkamin. ee on tegevuse lõpetanud.

    • Avatar
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 22:05

      Tänks numbri eest!

  • Avatar
    Vasta Liis 24. august 2019 at 18:23

    Meil on korteris pelletkamin olnud kuskil kolm aastat ja oleme endiselt valikuga väga-väga rahul. Mõnus elav tuli! Kuna igasse tuppa läheb radikas, siis saavad toad ka väga kiiresti soojaks. Lisaks saame ka sooja tarbevett (boiler) samal ajal (suvel on boiler elekriühenduses).
    Ostsime oma pelletkamina Rakvere Küttesalongist (Jaama puiestee 5) (https://küttesalong.ee). Soovitaks sul nendega ühendust võtta. Meil oli vaja ka pelletkaminat puhastada ja siis nendel on kontakt anda, kes käib ka Tallinnas tööd tegemas. Ehk saate abi 🙂

    • Avatar
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 22:05

      Tänks soovituse eest!

  • Avatar
    Vasta Sadu 24. august 2019 at 13:28

    Kaminahi- suuuure klaasuksega. Ilus on elav tuli ja tänu klaasuksele läheb tuba ka kiiresti soojaks. Soojamüür muidugi aeglane aga siis pikalt soe.
    Nutiradikad- elektriga, saab äpist reguleerida. Radikas ise ka taipab, millal on nt. aken lahti või päike paistab ja enam ei küta.
    Põrandaküte- esikus ja vannitoas asendamatu.
    Plaanis paigaldada välisosata õhksoojuspump, kuna need koledad kastid õues ei meeldi ja ka suur valge kast toas lae all mitte.

    • Avatar
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 22:10

      Nutiradikatest kuulen esimest korda, tundub mugav 🙂

  • Avatar
    Vasta Lz 24. august 2019 at 12:15

    Mul vanematekodus pelletkamin aga neil on see justkui keskküttesüsteem ehk siis radikad taga (sul ehk sama võimalus?). Me saime ühe kohaliku pelleti proffi kaudu kõik paigalduse ja hooldused ja asjad. Siiamaani aitab nõu ja jõuga, alati olemas. Ta iseenesesg pesitseb ida Eestis aga ehk on ta ka valmis Tallinna poole liikuma. Pelleteid läheb talve jooksul kuskil 1,5tonni aga ausaltöeldes mugavus praeguse seisuga on rohkem väärt.

  • Avatar
    Vasta Di 24. august 2019 at 12:08

    Väga teemast mööda haha, aga tegelikult mind huvitaks väga, mis sa Amazonase vihmametsade põlengutest arvad- võib-olla saaksid postitusega ka teisi teadlikumaks muuta selle osas 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 24. august 2019 at 12:11

      Literally ei tea sellest üldse mitte midagi, hari hoopis mind!

      • Avatar
        Vasta Öko 24. august 2019 at 13:34

        Oo kas tõesti mitte ükski su tuttav ei jaga neid postitusi?? Brasiilia vihmamets põleb juba kolmas nädal. Tohutud maa-alad, tuhandeid põlenguid. Kohutav looduskatastroof. Pm Maa kopsud põevad ja tagajärjed saavad olema tõsised..

        • Mallu
          Vasta Mallu 24. august 2019 at 14:48

          Pole süvenenud tõesti, ma teadsin, et Cran Canarial mega põlengud, aga seda vast seetõttu, et mul endal sõbrad elavad seal.

          • Avatar
            M. 24. august 2019 at 14:59

            Pliis uuri natuke teema ja tõesti võiksid postituse teha, sul on suur lugejaskond. See on päris kohutav, mis toimub ja kuidas peavoolumeedia seda teemat ei puuduta. Maailma suurim vihmamets põleb, loomad surevad, kindlasti on seal palju haruldasi liike…Ma usun, et inimesed peaksid teadma ja ka põhjuseid, mis selle taga olla võivad.

          • Mallu
            Mallu 24. august 2019 at 17:49

            laksi mulle linke, loen huviga

  • Avatar
    Vasta Ehitaja 24. august 2019 at 11:56

    Mitu ruutu kiviparketti vaja maha panna?

    • Mallu
      Vasta Mallu 24. august 2019 at 12:10

      no tegelikult on üldse vaja vana üles võtta, pind tasandada, killustik peale valada ja siis uus parkett panna. U 100 ruutu.

  • Avatar
    Vasta M 24. august 2019 at 11:46

    Õhksoojuspump, mis on mõeldud 200 ruudu jaoks, aga maja on meil 100ruutu, ehk et siis saab hoida enamjaolt madala puhumisvõimsuse peal. Ma ei tahtnud, et oleks vajandust koguaeg maximumi peale panna. Lisaks ka kamin/ahi

  • Avatar
    Vasta C. 24. august 2019 at 11:35

    Mul korteris kamin ning tellin küttelaost briketti. Talvega läheb umbes 1,5 alust.
    Väga külmaga paneb ka ööseks elektri radika järgi, kuna kamin vana ning ei hoia enam nii pikalt sooja. Samas vastu ööd ei taha uut briketti ahju visata, siis hakkab palav.

    • Mallu
      Vasta Mallu 24. august 2019 at 11:53

      1.5 alust? see mis euroaluse peal tuleb?? mul läks neid talvel miljon 😀

  • Avatar
    Vasta C 24. august 2019 at 11:26

    Korteris 2 ahju, mis kumbki kütab 2 tuba (kokku 4 tuba) ja köögis puupliit. Puude varumine tüütu aga hetkel ei tahaks üldse teisiti. Nii meeldib puude prõksumine ja elav tuli??