AUTOJUTUD AVALDAN ARVAMUST

Eesti autojuhid on täisdebiilikud?

14. oktoober 2019

Minu meelest muud hala ei kuule. Küll on liiklus täis närvihaigeid, kes ringi kimavad. Siis lollakaid, kes ei oska suunda näidata, ega tunne liiklusreegleid. Kardo rääkis mulle ka, et ta ei tahaks juba selle pärast ringi sõita, et ta on sellel põgusal ajal, mil tal load ja sõiduvõimalus oli, puutunud nii mitme agresiivse juhiga, et võtab kohe eluisu ära. Ta rääkis ühest korrast, kuidas Kardo vahetas rida (suunda näidates obv) ja see, kelle ette ta keeras, oli sellest nii solvatud, et sõitis omakorda talle ette ja tahtis peksa anda. Nagu… mida asja, nagu Mari ütleks.

Aga teate mis? Mina üllatun iga jumala päev, kui normaalsed juhid Eesti liikluses on. Ausõna, ilma irooniata, kui te seda arvate. Jah, okei, on mõnikord neid, kes kuskil midagi valesti teevad või veidi kiirust ületavad jne, aga ma tõesti ei mäleta, millal ma kellegi peale roolis närvi läksin. Alguses oli endal ka pingelisem, kui see juhtumisevärk alles uus oli, aga nüüd sõidan ma rahumeeli ja stressivabalt. Et nagu isegi kui keegi eksib või kiirustab või ette keerab, siis ma alati mõtlen, et no ikka juhtub. Äkki sai viimasel hetkel aru, et vales reas on või miskit. Mul endal ka juhtunud, et mis selle peale ikka kurjaks minna.

Ja kõige toredam ongi see, kui teised juhid üllatavad: et ala pean kuskil ootama, et saaks ära keerata ja tegelikult ei PEA keegi mind läbi laskma, sest kui kunagi punane tuleb neile, siis saaksin ma ka minna, aga mõni juht lihtsalt jääb seisma ja laseb vahele, see on alati nii tore kuidagi, et tekib kohe fiiling, et kle sa nii normaalne inimene, aitäh sulle!

Üldse ma ei saa aru, mida seal liikluses närvitseda? Minu meelest selliseid, kes meelega emmid on, neid on nii vähe. Enamik on lihtsalt tavalised liiklejad, kes lasevad inimesi üle ülekäiguraja, lasevad teised autod vahele, ei signaalita, ei närvitse ja ummikus istuvad ka umbes sellise moeaga, et nojah, mis sinna ikka parata, passin siis passin, kunagi saab ikka kohale ?‍♀️

Et muud ei tahtnudki öelda. Kui muidu alati ainult neid juhte kirutakse, siis ma tahan hoopis öelda, et minu meelest on enamik juhte nii toredad ja aitäh, et te ei närvitse ja olete teiste liiklejatega sõbralikud ja vastutulelikud! Laav ju!

Kumb mulje teile jäänud on? Kas Eestis on toredad autojuhid, või pigem oled arvamusel, et neil oleks mingit ravi vaja ??

Loe ka neid postitusi!

58 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mona 15. oktoober 2019 at 20:26

    Oleneb jah vast sõidukogemusest! Mul pole küll ka kaua aega load olnud , aga sõidukogemust juba väga palju! Sõidan ikka kõiki maanteid läbi pidevalt Eestis ja Soomega samuti võrdlus olemas. Kõikidest Eesti linnadest, siis Tallinnas (kodulinn) ikka väga kehv lugu reavahetusega, eriti kesklinnas ei taheta väga teed anda, olgugi, et vilgutad parajalt kaua aega ette ning teed kõike nagu peab. Ei räägi vaid endast, vaid ka teistest nähtud sõitjatest. Väga palju liiklusõnnetusi juhtub just seetõttu, et keegi ei suuda teisele anda ruumi reavahetuseks 🙂
    Maanteel olen näinud ÜLIpalju ohtlikke möödasõitjaid ja koleda sõidustiiliga juhte. Soomes on ikka liiklus väga palju viisakam! See on selline common sense, mitte minu välja mõeldud asi 😀 !

  • Avatar
    Vasta Helina 15. oktoober 2019 at 10:43

    Mul on autokool poole peal või noh, põhiõpe tehtud, aga eksamid ja üks lõputu harjutamine jäänud. Igatahes üks kord Nõmmel õppesõitu, täpsemalt mäelt tõusu harjutades hakkas üks mustas džiibis emm meile piibitama, et nii kaua harjutame. Õppesõiduõps siis mingi hetk piibitas vastu, et rahune maha. Ei rahunenud, piibitas edasi. Selle peale mingi hetk õps tegi akna lahti, näitas seal käega midagi ja siis see tüüp tuli meie akna juurde mölisema, et see pole mingi õppesõiduplats, harjutagu mujal. Nojah siis, ise ta on ka kunagi algaja autojuht olnud.

    Ja teine kord, kui me Kristiine Cirle K-st hakkasime õppesõitu tegema, siis valgusfoori lähistel kenasti rivis seistes üks teine emm mõtles oma valge džiibiga meist mööda trügida ja jällegi õps pidi piibitama.

    Ja kui me elukaaslasega oleme sõitnud, tähendab tema on roolis olnud, siis on tohhujaa olnud olukordi, kus juhid oleksid võinud suunda näidata, mitte vahele pressida, mitte pöörata autoga nii, et on risti üle kahe teeraja(naine roolis kusjuures :D).

    Nii et ma ei arva, et meil vähemalt Tallinna liikluses normaalseid juhte on.

  • Avatar
    Vasta Elerin 15. oktoober 2019 at 08:02

    Kas sa türgis oled käinud? Kemeri poolt suunaga Antalya poole sõites. Inimesed ei kasuta suunatuld, autotuled ei põle, mõnel üksikul ja seda ka ainult pimedas. Ridasid nad ei tunnista ja üldse seal kehtib selline reegel et lähed sinna kuhu mahud. Pmst sõidetakse meie mõistes paremas reas ja siis lõppeb rida järsku otsa ja siis nad pressivad järsult end sulle külje alla et sinust ette saada. Ja hullu pannakse ka teede peal. Eriti need motika laadsete asjadega. Kiusavad tee peal ja teevad võidu ja sõidavad pmst nii et terve tee palveta et sa elusalt kohale jõuad. Kiirusepiirangud on seal sellised et 50, 70 ja 82. Kolm kiirust mida mina nägin ja need on ka selliselt et kõigepealt on 50, siis saja meetri pärast on 70, siis jälle saja meetri pärast 50. Nagu what. Aga mitte keegi ei sõida nende kiiruste järgi. Sõidetakse ikka mingi julgelt 150ga. Suht hull on seal, ehk et Eestis ma ütleks ka et siin on kõik ikka VÄGA viisakas. Et kui türki lähed ja tahad elamust siis rendi auto või sõida oma autoga. Kui tahad elusalt kohale jõuda ja mingit shoki saada ei taha siis parem liikle kellegagi kes seal neid nende endi poolt väljamõelduid reegleid tunneb.

  • Avatar
    Vasta Älis 14. oktoober 2019 at 23:31

    Linnas on päris ok (ei ela pealinnas), aga vot maanteel on ikka kõike nähtud. Eriti sinna Ida poole liikudes on asi päris hull. Minust on kaks korda mööda sõidetud PAREMALT POOLT mööda kraavi ja seda ainult Narva kandis 😀

    • Avatar
      Vasta maisa 15. oktoober 2019 at 17:25

      Mul on sama juhtunud mitu korda kesk-eestis,et paremalt poolt ehk mööda kraavi minnakse mööda.Mingi uus mood 😀

    • Avatar
      Vasta Morgie 16. oktoober 2019 at 12:18

      Mul sõitis takso autost paremalt poolt mööda Paldiski maanteel linnaservas. Huumor….

  • Avatar
    Vasta May 14. oktoober 2019 at 21:09

    Sul on juhistaazi vähevõitu, et järeldusi teha. Sõidad vahtralehega? See on paljudele juhtidele ohumärk, st. sinust hoitakse eemale ja keegi ei riski sulle nt. ette keeramisega ja pigem laseb su vahele, kui riskib sellega, et sa talle külje pealt sisse sõidad.
    Ma ise olen ka vahtralehtede suhtes ülimalt ettevaatlik, õppesõidumärgiga autode suhtes muidugi eriti.
    Kui sa vahtralehte ei kasuta, siis ilmselt on sul vedanud. Kui palju sa Tln-Tartu maanteel liigud? Seal näeb ikka igasugu hulle. Aga täiesti pöörane on Tln-Pärnu maantee- suhteliselt kitsas ja kurviline ja osside lemmikmaantee, eriti suvel.
    Eestlaste suurim häda on meeletu kiiruse ületamine- linnas on tavaline 70 km/h, maanteel 90-ne asemel 110-115. Kõvemad vennad sõidavad maanteel 130-140 km/h. Oleks meil korralikud teed, poleks probleemi, aga seni kuni teeservad on aedateta (metsloomad teel), neljarealised on vaid lühikesed lõigud ja linnas on foorideta ülekäigukohad, on suured kiirused ikka väga ohtlikud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 22:38

      loomulikult ma kasutan vahtralehte, sest mul pole 2a möödas lubade tegemisest. Isegi aastat pole, või kui on, siis just sai ?‍♀️ Ja kui tänu sellele inimesed viisakamad on, siis ma ei võtagi kunagi ära seda ? Tallin-Tartu maanteel ei ole iial ise sõitnud.

      • Avatar
        Vasta GK 15. oktoober 2019 at 03:45

        Mulle kunagi politsei tegi märkuse, et kui algaja juht ei ole, siis vahtralehte kasutada ei tohi. Pole uurinud, kas tõele vastab, aga kui juba politsei ütleb, siis ilmselt nii on ka… 😀

        • Mallu
          Vasta Mallu 15. oktoober 2019 at 08:20

          haha, ei usu jah, et ta valetaks 😀

          • Avatar
            Kats 18. oktoober 2019 at 11:20

            Noh, tuleb ette juhuseid kui võib kahelda politsei öeldus! Nii et siiski soovitaks seadusest kontrollida, kui selline huvi olemas 😀

      • Avatar
        Vasta May 15. oktoober 2019 at 18:41

        Vahtraleht on muidugi vähemalt pool vastust su küsimusele. Mu sõbranna 70 a isa pani Tallinnas sõites (ta elab Harjumaal ja käib sageli Tallinnas) oma autole vahtralehe, kuigi on roolis olnud üle 50-ne aasta. Lihtsalt sellepärast, et teised juhid natukenegi arvestaks. Või õigemini- ega nad arvesta ega hooli, aga vähemalt hoiavad pisut eemale. Võimalik, et see on keelatud, aga trahvi selle kasutamise eest ilmselt ei saaks.
        Rohelisi lehti näeb praegu liikluses üliharva võrreldes nt. 15 a taguse ajaga. Kui keegi ongi lehe välja pannud, siis torkab kohe silma.

    • Avatar
      Vasta Kaisa 15. oktoober 2019 at 19:33

      Mina sõidan ka iga päev Nõmmelt mööda Vabaduse puiesteed ja seal on ikka kõike nähtud. Need vastassuunas mööda sõitmised ja sõelumised. Olen vahest ise sõelujate peale närvi läinud ja kui näen, et üritab jälle mööda saada kas minust või mu kõrval sõitjast siis jään tuimalt kõrvalsõitjaga samal kiirusel sõitma (muidugi kui see kiirus on normaalne). Vot istugu siis meie taga ja kannatagu. Tihti olen lõpetanud nende sõelujatega kuskil foori taga kõrvuti, nii et mis point on siis tõmmelda? Eriti hull on minumeelest parklates. Liiklusseaduse järgi on parklates paremakäe reegel, kui märgid ei näita teisiti aga see vist paljudele võõras. Näiteks Järve Selveri juures on parklas üks koht, kus kõrvalparklast tulijatel on anna teed märk, aga mina näen pea iga päev seal juhte, kes ilma vaatamata ka ette sõidavad. Omaette ooper on veel juhid, kes otsustavad reastuda siis, kui neil kõrval sõidad. Need küljepeeglid ka vist viimasel ajal pigem kaunistus auto küljes, samamoodi nagu suunatuli. Ei osata kumbagi kasutada.
      Oeh, mul neid olukordi Tallinnas olles olnud 1 aasta jooksul päris palju. Tuleb vaid Jumalat tänada, et ise olen osanud õigel ajal reageerida või teiste juhtide kuklavoltide järgi vaadata, mis neil plaanis on.
      Tallinn-Tartu maanteest ei hakka rääkimagi. Seda teekonda sõites tuleb endale vist mitu risti ette teha, et elusalt sihtpunkti jõuaksid, sest isegi kui ise kõik õigesti teed, siis on seal teisi hulle jalaga segada, kes kaasliiklejate ja enda eludega riskivad.
      Turvalist kulgemist sulle ikka edaspidi ka!

  • Avatar
    Vasta Kriss 14. oktoober 2019 at 20:02

    Tead mis, enamasti on vist nii, et teised inimesed ongi täpselt sellised nagu sa ise oled. Ehk et sina oled hoopis rahulik ja tore ja näed teistes seda head. Ja need, kes nimetavad teisi debiilikuteks on tavaliselt ise ka veits…noh, närvilised ütleme siis. Mulle tundub nii ?

  • Avatar
    Vasta Katrin 14. oktoober 2019 at 18:17

    Enamus troppe pesitseb Tallinn-Tartu maanteel. Ja neid seal juba jagub igal jumala kellaajal. Õudne.

  • Avatar
    Vasta ann 14. oktoober 2019 at 18:11

    eks mõlemaid leidub 🙂
    Ükskord sõitsime tartust-tallinna tagasi ja laps oli ka peal ,üks lollakas sõitis täpselt vastassuunas tuleva auto ja meie auto vahelt läbi,see pole okei ning häirib ka see foori taga seismine,nii kui roheliseks läheb autojuhtidel siis vahel kohe ei reageeri,et roheline tuli ja peab laskma signaali,suht ohtlike sõite olen näinud :\

    • Avatar
      Vasta Anu 14. oktoober 2019 at 19:41

      mõnel pool on nii lühike tsükkel, et kui kohe ei reageeri, siis saabki vaid 3 autot üle. see muidugi kivi projekteerijate kapsaaeda aga paraku nii on ja eks see suurendab närvilisust sh ka seal, kus selle rohelisega vähe rahulikum on.
      aga paraku paljud autojuhid nutiseadmetes, seega on see signaalitamine rohlise tule taga 90% siiski õigustatud, nii kurb kui see ka poleks.

      minu meelest on enamjaolt eesti autojuhtide viga see (mis paistab ka siit kommentaaridest välja), et võetakse kõike jube isiklikult ning nähakse halba teistes aga enda käitumises mitte (üks varasem kommentaar palgi nägemise kohta oma silmas – 100% nõus).

  • Avatar
    Vasta Heidi 14. oktoober 2019 at 15:39

    Igasuguseid on. Üldiselt võib öelda, et Eestis on asi üsna normaalne. Viimase aja kontekstis ütleksin, et teetöölised on kõige hullemad ? üks sõitis remondi käigus mu auto ära, teine tuli sõimama, kui oma koju tahtsin sõita (mis on ainumas teeots minu koju), sest nemad parasjagu rullivad ja ma võiks päevakese oodata, kolmas reguleerijana lasi voo valesti ja teises otsas sain jälle nagu krants. Kõik ühe suve sündmused.
    Sellega, et liikluses võid kõike oodata, olen harjunud, aga tegelikult on meil üsna hästi. Ratturite ja jalakäijatega arvestatakse rohkem, kui mujal ning üldiselt on inimesed siiski viisakad.

  • Avatar
    Vasta Helery 14. oktoober 2019 at 15:27

    Mina ei saa ka midagi halba õelda. Tihti juhtun tulema autoga tallinna, ise linna tundmata ja alati googel mapsi abil liikuma. Ja loomulikult olen ma tihti vales reas jms. Kuid lastakse ilusti vahele ja probleeme kaasliiklejatega pole kunagi kusagil olnud.

  • Avatar
    Vasta E 14. oktoober 2019 at 14:42

    Olen kohanud ka neid nö troppe. Jäin ülekäiguraja ees seisma, et inimene üle tee lasta ja minu taha tuli suure lennuga üks maastur ja kukkus signaalitama, et mis ma tropp passin ees.

  • Avatar
    Vasta Liis 14. oktoober 2019 at 13:13

    Eestis on see liikluskultuur suures enamuses kahjuks kohutav. Liigeldes tipptunnil Tallinnas ringi saab sellest kõige rohkem aru. Soomes on asi juba palju parem ja Norras on eriti viisakad kõik. Kui esimest korda fjordides ringi sõitsin siis keegi ei hakanud tõmblema ega viltu vaatama, kui ma seal vähekene aeglasemalt sõitsin kui kohalikud. Eestisse tagasi tulles on alati veits shokk see liiklus jälle 😀

    • Avatar
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 14:42

      Täiesti lampi tuli praegu sinu näidete puhul mõte, et kas näiteks Soomes mitte pole tööpäevad lühemad kui Eestis? Et võib-olla kui sa oled 8-17 tööd rüganud, väsinud, istud rooli ja tahaks kiirelt koju saada, siis oledki veits endast väljas ja elad ennast seal välja? ?

      • Avatar
        Vasta Triin 14. oktoober 2019 at 17:16

        Soomes tööpäev küll lõppeb varem aga see-eest ka algab varem. Pean nõustuma sellega et Soomes on liikluskultuur kordades parem, Tallinnas sõitmist väldin iga hinna eest, Helsingis näiteks pole mingit probleemi.

  • Avatar
    Vasta K 14. oktoober 2019 at 12:32

    Ma elan juba üle 10 aasta Austraalias ja Eestis käies on ikka suur šokk iga kord kui närvilised, kurjad ja kannatamatud inimesed on- nii liikluses kui niisama ?‍♀️

    • Avatar
      Vasta Vaike 14. oktoober 2019 at 13:14

      Aga sa käi korra Saksamaal ära. Tai pohh, kui rattaga rattateel vales suunas sõidad (ja ma NEVER ei märka, kui on kahesuunalised teed, nooled on kulunud ja no ma ei ole kohalik, et peast teada, millistes võib sõita nagu tahad ja millistes mitte), hea et kohe lõuga ei saa. Ja ma saan aru, et ma olen vales suunas, aga kamoon, rattaga, vaikselt sõites, need ei ole mingid trenni tegemise rajad seal, et ma kokkupõrkeohu põhjustaksin. Samas, kui ma Saksas oma rattaga ikka täiesti vales kohas pea kiirtee ääres kakerdasin, sest ma eksisin ära, tuli sõbralik politseionu, kes mind naeratades turvalisemale teele tagasi juhatas, ise kommenteerides, et noh juhuks, kui te veel täna elada tahate. Tahtsin. 🙂

      Üldse olen ma seal täheldanud, et muidu jumala ontlikud välja peetud ja viisakad inimesed lähevad roolis ülinärvi selle peale, et keegi teine veel autoga sõidab. 😀 Aga no ju ma lihtsalt olen selliste otsa sattunud. 🙂 Vbl läheksin ise ka, ei tea, mul ei ole juhiluba.

      Postituse koha pealt ka – minu meelest on ülinunnu märgata positiivset. Kiruda oskab igaüks.

      • Avatar
        Vasta Vaike 14. oktoober 2019 at 13:18

        St ühesuunalised teed.

      • Avatar
        Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 14:44

        Eks see ilmselt ongi nii, et vaevalt keegi läheb liiklusesse seal ringi sõites närvitseda. Vahel lihtsalt on raskem päev ja emotsioonid kipuvad täiesti lambikohas üle keema ??‍♀️

  • Avatar
    Vasta Liis 14. oktoober 2019 at 12:10

    Mul on load kyll saadud Eestis, aga suurema osa sellest 20-st aastast olen siiski s6itnud mujal kui Eestis. Ning ma olen kyll sunnitud t6dema, et Skandinaavia v6i läänega ei ole Eestil liikluse osas kyll midagi yhist. Eesti juhid kipuvad tegema väga ohtlikke liigutusi ning just teisi ohtupanevaid (Kui sa minuga tagant pikivahet ei hoia ning ma pean pidurdama, siis kumb meist rohkem viga saab? jne). Surmade arv teedel näitab ka seda väga ilusti muidugi. Veel hullemaks lähevad juhid aga Läti poolel ja sealt edasi kuni Poolani.

    • Avatar
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 14:45

      Inimesed on vist veidi selle mõttega, et minuga naguinii ei juhtu. Vaevalt keegi tahtlikult liiklusesse surema läheb ??‍♀️

  • Avatar
    Vasta Annika 14. oktoober 2019 at 11:42

    Ma elan Soomes ja siin tundub mulle liiklus rahulikum kui Eestis, kus päris tihti käin. Ma ikka naeran mehele, et Soomes sõidan nagu soomlane ja Eestis nagu eestlane ?. Ega väga vahele ei lasta küll seal, Soomes lastakse viisakamalt. Eks lolle on siin ka, eriti neid kes telefoni otsas ripuvad roolis olles. Kõige vastikumad on noored tatid, siin loetakse krossiratas ka mopeedi alla, rõvedad plärisevad kärakad ja alati peab neid mitu kõrvuti sõitma millegi pärast.

    • Avatar
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 14:47

      Samas kui sõbraga koos kuskilt teele lähed ja sama sihtkoht on siis sõidad ju autodega ka teineteise taga ?
      Aga see telefoni näppimine on tõesti hirmu tekitav vaatepilt ?

  • Avatar
    Vasta Annika 14. oktoober 2019 at 10:50

    Mina olen igapäevaselt roolis juba viimased 15 aastat. Eesti liiklus on tegelt väga sujuv.
    Mis sellest, et tehakse hulle möödasõite, keeratakse ette, sõidetakse Tartu mntl igal sirgel 120 km/h ja kurvis või kiiruskaamera juures max. 80km/h.
    Tuleb proovida rahulikuks jääda. Kui sina roolis ei närvitse siis tunduvad teisedki rahulikumad ?. Lihtsalt tuleb teistega arvestada, nii lihtne ongi.
    Mina lasin oma autole paigaldada pardakaamera, väga kvaliteetse, et saaks igasuguseid situatsioone teistega jagada ja vajadusel politseile tõendada. Aga reaalsuses, peale metsloomade üle tee jooksu, seal midagi erilist ei olegi??‍♀️.

    Rahulikku sõitu ja kui Eesti liiklus tundub õudne või närviline, prooviga sõita kusagil lõuna pool, nt. Itaalias ?

    • Avatar
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 14:49

      See pardakaamera on hea mõte! Kas sa oskad öelda kuidas sellega seaduse poolelt on? Kuskil vahepeal keegi rääkis, et kui on teise auto numbrimärk näha seal salvestusel siis seda ei saa asitõendina kasutada kuna oled privaatsust rikkunud. Kas see päriselt on ka nii?
      Mis kaamera sul on?

      • Avatar
        Vasta Annika 15. oktoober 2019 at 08:53

        Minul on juba aasta kasutusel selline kaamera
        https://www.audiocity.ee/autode-lisa-ja-turvavarustus/videoregistraatorid/navitel-r1000.html
        Väga mugav, ilus, kergesti eemaldatav ja telefoniga ühilduv. Lasin seal kohapeal ka paigaldada. Töö kiire ja korralik ja mis väga tähtis, selle kaamera pilt on nii hea et tõesti näeb ka teiste autode nr., kui vaja peaks olema.
        Eestis on kaamerad lubatud. Siiani oleme pidanud kaamera eemaldama ainult Austrias, seal ei tohi inimeste nägusid ilma loata filmida.

    • Avatar
      Vasta Mallukale 14. oktoober 2019 at 20:58

      Ma ei tea, kes seda sulle rääkis, aga avalikus kohas on filmimine ja pildistamine lubatud. Ja tänav on avalik koht. Ja pildi / video võib ka avalikult üles panna. Uudistesaadetes on pidevalt tänaval filmitud lõigud- peal nii inimeste näod kui möödasõitvad autod / autonumbrid. Luba ei pea küsima. Kui ei soovi pildile või videole sattuda, istu kodus.

  • Avatar
    Vasta MP 14. oktoober 2019 at 10:48

    On ikka neid närvihaiged liikluses. Iga pisimagi asja peale hakatakse kohe signaalitama. Ise pole midagi valesti teinudki jne, kui juba kuuled närvilist signaalitamist. 😀 Pole ise autojuht, aga kaassõitjana näen, kuulen ja imestan, et mis kurat viga on inimestel??? 😀 Nii kiire on siis või? Et kuhu kiirustatakse? Oma surmale vastu või, milles asi on? :O

    • Avatar
      Vasta Kelly 14. oktoober 2019 at 13:38

      Aga mida see juht siis teeb kui pidevalt signaalitatakse? 😀 Mulle pole reaalselt mitte kunagi signaali lastud (ei ole küll mingi veteranjuht, aga load on 5 aastat olnud ning liiklen põhiliselt Tallinnas) ja ka ise olen seda ainult ühe korra teinud kui foori taga hakkas eesmine auto tagasi vajuma, sest ei hoidnud pidurit. Siis juht tänas/vabandas ohutuledega ja polnud probleemi. Ei ole küll täheldanud, et Eestis ilmaasjata signaalitamine väga teemaks oleks. Enamjaolt näen seda siis kui keegi näiteks ristmiku kinni sõidab või keerabki kellelegi väga nahaalselt peale.

      Minu ema on näiteks ka selline, kes räägib alati, kuidas teised liikluses muudkui närvitsevad või midagi valesti teevad, aga kui ma ise emaga ühes autos sõidan, siis no… ütleme nii, et näeb pindu teiste silmas, aga mitte palki enda omas 😀

      • Avatar
        Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 14:52

        Eks neid olukordasid on erinevaid. Kui signaalitades saad tõesti teise tähelepanu köita selleks et avarii ei juhtuks siis muidugi. Samas kui inimene on juba ristmiku kinni sõitnud siis mida see signaalitamine aitab? Ega see seda autot sealt minema naguinii ei võlu ?

  • Avatar
    Vasta Triin 14. oktoober 2019 at 10:37

    Mina olen ka üsna värske juht ja üldiselt tundub, et on ok. Aga vot sellest küll aru ei saa, kui näiteks 50 alas sõidan 58-ga, siis pidevalt tehakse möödasõit ja reastutakse minu ette. Ja siis sõidetakse mitu tublit km minu eest. Tekib tunne, et ma olen millestki valesti aru saanud ja tõesti sõidan siis liiga aeglaselt? 😀 Või pole piisavalt cool sõita ette nähtud kiiruse piires.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 10:40

      Jaa, ma ka seda tähele pannud, ise kasutan peale trahvi saamist kogu aeg püsikiirusehoidiku, siiis ei saa jalg kogemata raskeks minna 😀

      • Avatar
        Vasta Anu 14. oktoober 2019 at 11:04

        Triin – võib-olla sa sõidad kuidagi ebakindlalt ja sinu taga on lihtsalt halb sõita? Ebaühtlane kiirus, jalg alailma piduril… mis iganes võib algajal juhil olla ning see ei tekita väga turvalist tunnet sellise auto taga sõita. Ma lihtsalt pakun variante. Mu meelest, pole Eesti liiklusel häda midagi… irisejad minge Sitsiiliasse ja proovige seal mõnes suuremas linnas vasakpöördeid sooritada

      • Avatar
        Vasta hellu 14. oktoober 2019 at 11:09

        Ma ei taha k8ll kiiruse 8letamist propageerida, aga keskmiselt s6idab liiklusvoog lubatust 10km/h kiiremini ja kui sa liiklusvooga koosk6las ei ole siis s6idetaksegi sinust m’o’o’da. Linnaliikluses vast mitte ehk nii v2ga, aga maanteel peitub kala tavaliselt just p8siva kiiruse hoidmises. N2iteks kui ma s6idan sinu taga 90-ga ja sina s6idad ka 90-ga, siis meil ei ole probleemi, s6idamegi koos. Kui mul on aga p8sikiiruse hoidja s2titud 90 peale ja sina s6idad 89-ga, siis ma ei langeta oma kiirust vaid l2hen sinust sujuvalt m’o’o’da (m’o’o’das6itu sooritades muidugi kiirendan). K6ige hullem on siis kui sul p8sikiiruse hoidjat ei ole ja sa ei suuda kiirust ka ise hoida. S6idad vahepeal 93-ga ja siis 88-ga ja muudkui tiksud 8les-alla, minu arust ei ole m6eldav et ma peaks oma kiirusega m2ngima hakkama et normaalset pikivahet hoida, s6idan m’o’o’da 2ra ja saan rahulikult p8sival kiirusel edasi s6ita.

    • Avatar
      Vasta TN 14. oktoober 2019 at 23:04

      Oleneb, mis auto sul on. Meil on peres maastur ja väikeauto. Arva, kummast mööda trügitakse, kuigi juht ja sõidustiil kahes autos samad 🙂

  • Avatar
    Vasta Keitz 14. oktoober 2019 at 10:31

    Eks siit liiklusest leiab igasuguseid ja suures pildis ei oskaksi öelda, kas rohkem on selliseid viisakaid või närvitsejaid. Aga kuidagi rahulikumaks on küll muutunud, kui siis, kui mina load sain (6 aastat tagasi). Mida olen aga mina tähele pannud, kuna sõidan pidevalt maantee peal, on need juhid, kes rahulikult vasakus reas tiksuvad ja liiklust blokeerivad. Vasak rida on ju mõeldud möödasõitudeks ja peale möödasõidu lõppu peaks paremasse ritta tagasi reastuma. Ja sellega pannakse ohtu need, kes siis peavad paremalt sellest samast blokeerijast mööda sõitma. Aaa.. ja ükskord tahtis linnas sõites kõrvalt reast Boldi juht mulle külje pealt sisse keerata. Pidin selle jaoks vastassuuna vööndisse korraks keerama, õnneks kedagi vastu ei tulnud. Ma lasin sellele juhile signaali ka, et ta saaks aru, et tekitas ohtliku olukorra.. ja mis siis tema selle peale tegi.. sõitis mulle kiirelt kõrvale, vehkis kätega ja näitas rusikaid (ja muid ebasobivaid käesignaale), et kuidas ma julgen talle signaali lasta. Tundus selline “võimalik vaid venemaal” juba 😀 Õnneks järgmise foori juures uksi lahti kiskuma ei tulnud. 😀

  • Avatar
    Vasta Mina 14. oktoober 2019 at 10:29

    Eestis on väga palju närvihaigeid juhte, ma arvan isiklikult, et nad pole närvihaigeid vaid liikluses. Räägin kuu tagasi juhtunud loo- sōitsin lapsega (7 kuune) arsti juurde ja tegin maanteel, kaherealisel, möödasōitu aeglasest sōidukist ja kellelegi ette ei keeranud. Sekund hiljem aga tuli tagant üks “lennuk” 140ga ja sōitis mulle nii sappa kinni kui veel sai. Reastusin tagasi paremasse ritta ja sealt algas alles ōudus. Tore vene keelt kōnelev meesterahvas hakkas mind 110ga sōites teelt välja rammima, alustuseks muidugi sōitis ka ette ja pani pidurit. Hea, et suutsin kokkupōrgelt ja kraavi sōitmist vältida. Rammimine kestis nii laua kuni tee kōrval seisma jäin ja tema minu järel, hüppasin autost välja ja sōimasin seda meest nii kuidas oskasin, ise täielikult paanikas. Üritasin talle ka selgeks teha, et mul on laps autos, selle peale tahtis härra veel mulle kallale tulla. Läksin tagasi autosse ja ilmaelt ka see mees hakkas kartma politseid ja kihutas minema. Ise olin nii šokis, et auto numbrit ei vaadanud, muidu oleksin asja politseisse andnud. Ja see ei olnud esmakordne hull juhtum, küll aga hulleim neist, sest laps oli ka autos.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 10:31

      Isssssand jumal, ma oleks kindlasti politsei kutsunud ja pilti teinud vms, ma ei tea. Tänan lihtsalt taevast, et pole sellisega kokku puutunud.

    • Avatar
      Vasta maisa 14. oktoober 2019 at 17:51

      Mul oli ka kuu tagasi üks päris inetu värk liikluses.Kus noored nolgid mind autoga jälitasid (olid purjus ja narkouimas) ja tahtsid mind naisterahva läbi peksta ja kujutasid asju ette,et mina tahan nende auto ära lõhkuda.Helistasin politseisse kus politsei käskis autoga tee äärde seisma jääda.Ma olin juba paanikas ja ütlesin et nalja teete või,jään seisma,et nad saaks mu auto ära lõhkuda ja mind läbi peksta või.Politsei siis ütles,et siis aidata ei saa.Kuna politseist abi polnud ja asi kiskus inetuks,kus nood nolgid kutsusid oma sõbrad teise autoga appi ja püüdsid minu auto karpi, st. üks auto sõitis mu taga ja teine auto sõitis ristmikule mind ootama siis ei olnud võimalik mul tagasipööret teha ja pidin ristmikule minema kus siis mind ootasid 6-7 noort kutti,kes siis mu auto küljepeeglid puruks jõudsid peksta kui sooritasin parempööret.Sõitsin siis maanteel 160,sest hirm oli nii suur,et tulevad järgi.Õnneks mitte ja siis sõitsin kuhugile metsa kus rahunesin ja sain koju sõita.Igatahes sai avaldus politseile tehtud. Minu arvates on liiklus iga päris nadi. 95-ga (püsikas) sõidan siis autod tuhisevad mööda nagu seisvast puust.Ilmselt on üle 100 sees.Surnuaeda vist kiire.

      • Avatar
        Vasta Lil' 21. oktoober 2019 at 16:12

        Vabandust, et küsin, aga kus selline asi toimud, mis Eesti osas?

  • Avatar
    Vasta Tupsuke 14. oktoober 2019 at 10:25

    Minu arvates tuleks 85% juhtidest julgelt load ära võtta. Ikka igasugustele on vist lammaste eest neid jagatud ? kes arvab lampi, et parkimismajas liikluskorraldus muutub ja on okei järsku vastassuunas sõita ja parkida nagu rekkajuht, kes jääb täiesti tühja ringtee ees seisma, siis muidugi need rallimehed kes lauges kurvis pidurdavad kiiruse peaaegu seismiseni ja siis sirgel teel ületavad kiirust pea 20km tunnis (sirge peal oskab iga loll sõita) . No sellised inimesed peaksid minu hinnangul jala käima või bussiga sõitma ??‍♀️ tuleks õppida ikka liiklust lugema ja neist ohtlikest ette sõitmistest ma ei hakka rääkimagi, temal muidugi savi sest ta üksi autos kui ette sõidab aga minul on ka laps autos. Mulle on sõidetud ringteel ette nii, et mina olin juba pool ringi läbinud ja üks neiuke arvas, et kuna tema auto on suurem siis kiirust ületades on ok mulle külje pealt sisse sõita ? seega ei nõustu ma arvamusega “ikka juhtub” vaid valdav enamus inimesi ongi autoroolis tähelepanematud, saamatud ja enda võimeid üle hindavad ajuinvaliidid ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 10:29

      Huvitav, et ma pole ühtegi sinu välja toodud situatsiooni aasta jooksul näinud ?‍♀️?‍♀️

      • Avatar
        Vasta TN 14. oktoober 2019 at 23:09

        Rohkelt on neid ülal kirjeldatud olukordi. Üks asi, mis sulle endale tehakse, teine asi, mida mingi hetk hakkad ümberringi märkama, mida teised teevad ja mis antud hetkel õnneks sind otseselt ei puuduta (aga mis tegelikult on ohtlikud olukorrad). Olen igapäevaselt Tallinnas roolis olnud 12a, üht-teist on silma jäänud. Ja tulebki mämgu kahte sorti inimesi, ühed, kes hindavad oma võimeid üle ja teised, kes on tähelepanematud ja tegelevad roolis kõrvaliste asjadega – räägivad telefoniga või sätivad tagaistmel lapsele tekki peale. Või loevad ajalehte, mida ka näinud olen :O

  • Avatar
    Vasta Mi 14. oktoober 2019 at 10:25

    Ma istun iga hommik nõmmel ummikus ja oi kui närvi ajavad mind need, kes sõidavad vastassuunas tervest reast mööda (see rida on päääris pikk ja sinna jääb päris mitu ristmiku, ehk siis eos mega ohtlik ja teiste elude ohustamine) ja siis keeravad sulle lihtsalt ette. ?‍♀️ Me kõik ju seisame seal niisama kuna ei viitsi kodus olla ega taha ka tööle minna, jap! Ühel päeval oli seal sellise lolluse tõttu avarii ja ma sain seslt kiiremini läbi kui avariivabal päeval ?‍♀️
    Muidu olen eesti liiklusega suhteliselt rahul 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 10:30

      Jaaa, ma olen ka näinud seda vastassuunast sõitu, aga noh, ma passin siis järtsus ja eks nad sõitku, kui tahavad end ohtu seada ?‍♀️

      • Avatar
        Vasta H. 14. oktoober 2019 at 12:22

        Kui võrrelda tallinnat ja helsinki siis helsinki juhid on palju laadnamad. Lasevad vahele ja no kui ikka jalgu jääd siis näitavad ka näpuga. Aga tallinnas võib sul pooltundi ka see suunatuli sees olla, keegi ei lase vahele

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 12:44

          mind küll lastakse 😀

        • Avatar
          Vasta Mi 14. oktoober 2019 at 23:18

          Ma lasen ka, aga nahhaalseid kannatamatuid trügijaid mitte. Ei ole tal kiirem kui mul või teistel kes juba 10min tiksunud on..

  • Avatar
    Vasta Kriz 14. oktoober 2019 at 10:21

    No elan juba viimased 4 kuud Austraalias ja ei anna võrreldagi Eesti liikluskultuuriga, siin on kõik palju rahulikumad ja tsillid, keegi ei kiirusta, ei pea kartma, et kui mingi vale lükke teed siis saad sõimu või kurikaga ? Lehvad õrnalt käega, vabandad ja kõik on jälle õnnelikud.
    Suht algaja juht olen ka, 1.5 aastat load olnud, aga siin tunnen ennast paremini roolis, ei karda teistele ette jääda või liiga aeglaselt sõita ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. oktoober 2019 at 10:30

      ma ei tea, kas ma julgeks nii sõita, et rool teisel pool, haha 😀