JUMALAITA

hambutuna langen su käte vaheleeee-eee

19. detsember 2019

Mis see ütlus on, et when it rains, it pours. Noh, mina näiteks eile otsustasin, et no võtku mind või kõik saatanad, mina selle lastetoa korda teen. Ja pange tähele, tegin ka. Ilma, et mul oleks aega süüagi olnud, sest a)kui ma lõpetan oma tegevuse, siis ma ei jätka seda enam kunagi, b) mul tekkis suulakke RÄME ohatis. Pmst nagu terve suulagi oleks põletada saanud vms, muudmoodi ma seda tunnet kirjeldada ei oska. Põletikus ja selline rõve, midagi süüa/juua väga nagunii ei kannata.

No kui ma juba olin toa korda saanud ja kiitsin ennast, et oi, nii tubli oled. Suutsid oma laste toa korda teha, mis 7466464 aastat selle järele ootas. Good job. Igatahes siis ma leidsin enda voodi alt kommi. Mitte nagu lahtise, vaid pakendi sees mingi lutsukas, jumal teab, kust see sinna saanud oli, aga kuna kõht oli tühi, siis ma olin nagu ah poh, söön selle enne ära, kui lapsed näevad. Ja see oli niii kõva ja kleepuv ja suulaes ma seda imeda ei saanud, seega tundus hea idee see puruks närida. Seda selle hetkeni, kuni ma sain aru, et kuidagi hambutu fiiling on. Nice, mu tagumine kroon tuli koos kommiga ära.

Jeesuse märk nr 1 – plz ära söö komme.

Samas hea harimismoment lastele. Näitasin oma hammast ja olin nagu, vot. Palun väga. Nii juhtub, kui te hambaid ei pese ilusti ja kommi ragistate, et siis istute ka hambutuna. “Emme, mul on ka kaks korda hammas ära tulnud, ei ole hullu, sinna tuleb uus asemele,” lohutas mind Mari. Sõbrannad viskasid ka nalja, et nüüd tuleb hammas padja alla panna, et siis äkki hambahaldjas toob miskit head. Idee oli muidugi kena, aga arvestades, et need hambahaldjad toovad üldiselt euri, aga see kroon maksis üle tonni, siis ma siiski panin ta vannitoariiulile ja palvetasin, et see haldjaniru seda öösel rotti ei laseks.

Vedas, ei lasknud ka.

Hommikul viisin Mari lasteaeda ja põrutasin ise arstile. Poolel teel meenus, et tegelt oleks kaval olnud hammas ka kaasa võtta, et vaevalt, et tal neid minu mõõtu hambaid jalaga segada on. Mis seal ikka, läksin koju, võtsin hamba hellalt pihku ja asusin uuesti teele.

Sain hamba suhu tagasi, suulakke LASERIT ohatise vastu (god knows why või mis moodi see aitama peaks, aga seda mulle igatahes tehti) ja ühte teist krooni tasandati ka veits. Nimelt selle pärast see eelmine ära kukkuski, et ma olen mitu kuud ainult parema poolega närinud. Kui vasemale krooni pandi, jäi see veits kõrgem ja ma ei tahtnud tagasi minna, et ta 30 sekundiga selle korda teeks. Noh, nüüd sai igatahes kõik tehtud ja thank god, et see hammas mul tenekal ära ei kukkunud.

Väiksed võidud elus.

Lõpetame selle postituse väikse moraalilugemisega: hoidke oma pagana hambaid. Tõsimeeli. Kellel on vedanud, nagu Kardol, ei hammastesse never augud ei tule, siis olge max tänulikud. Kellel aga tulevad, siis pidage meeles seda, et hammaste niiditamine olla isegi olulisem, kui pesemine. Seda tuleks teha ENNE hambapesu, käid kõik hambavahed läbi ja siis alles pesed. See hoidvat hambaid kauem korras.

Veel üks kehva asi, on vaikselt magusate asjade joomine/söömine. Hambale ei loe, kas sa sööd korraga ühe või 20 kommi, magusa kihi alla jääb ta nii ehk naa. Aga kui sa terve päeva natukese aja takka midagi rüüpad/sööd, siis saab hammas kogu aeg seda uut magusat kattu peale ja nii need augud tulevad.

Ja kui juba on augud, aga hambaarsti kardad (nagu mina), siis kirjuta iDent’i ja ütle, et tahad aega Gaili juurde. Parimat hambaarsti universumis ei eksisteeri. Tõsimeeli. Seda enam, et tal on nii fancy ass kabinet ja kõik on nii uus ja puhas ja futu, et seal istudes juba tead, et saad max hea tulemuse. Ma kunagi käisin õikal mingis urkas, kus hambaarst casually kasutas eelmisest kliendist samu kindaid. Lobistas nad vees ära ja käras kah ?

Igatahes ei ole ma enam hambutu ja lutsukaid ma enam ei näri. Eks inimene peab ka õppima siin elus miskit.

Moraalitsemine läbi, olge ikka coolid (ja mitte hambutud) edasi!

Baiii.

Loe ka neid postitusi!

13 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Tups 21. detsember 2019 at 18:22

  Soovitan Mustamäel Dentaria hambaravi. Käinud seal nii kaua kui mäletan ja maksimum kulu 50 eurot plommi panemisel 🙂 Kuna seal on kogenud arstid, siis saab alati parimat ravi. Mässatakse juureraviga jm ning ollakse ravis väga põhjalikud, et hammast säästa/päästa. Olen mitmeid tuttavaid sinna suunanud pärast tohututuid ravikulusid ja mitte kõige paremaid tulemusi mujal. Ja seejuures on hinnad uskumatult soodsad! Minul nt arst vaatas, et oleks vaja uuendada lapsena pandud plommi ja kusjuures ei olnudki hullu midagi. Plomm püsis 19a!!!
  PS! Niiditamine on tõesti ülioluline, sest hambaharjaga hambavahedesse ligi ei saa ning seal hakkavad augud arenema.
  PS2! Põhjus, miks osal üldse auke ei tule, on see, et lapsena nad ei saanud oma vanematelt kaariest. Seega palun väga väga hoolega jälgige, et lapse lutt/lusikas ei käiks enne oma suust läbi. Hambaarstid korrutavad kogu aeg, aga probleem on endiselt üleval. Enamik ei ole kuulnudki sellest!

 • Avatar
  Vasta kk 19. detsember 2019 at 19:57

  Haha, hasti kirjutatud.
  Mul ka k6va-natsket iirisekommi syyes hambakroon ara tulnud.

 • Avatar
  Vasta Liisi 19. detsember 2019 at 14:19

  Soovitan kroonide asemel implantaate. Kroonid on siiski proteesid ja need kipuvadki kergemini lagunema.
  Mul 2 implantaati ja väga rahul. Oma hammaste olukorra üle ka ei kurda- kord aastas kontroll ja igapävane korralik hooldus.

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. detsember 2019 at 14:34

   implantaate pannakse ikka siis, kui oma hammas on täitsa lännu. Niisama enda elus hammast välja tõmmata, et sinna implantaat panna, ei soovita vast ükski korralik arst 🙂

   • Avatar
    Vasta Liisi 19. detsember 2019 at 23:22

    Kui oma hambad korras, ei panna ka kroone. Peale lihvimist nagunii hammastest suurt järgi ei jää ja ilma kroonideta kunagi enam olla ei saa.
    Minule pandi 1 implantaat, kuna hammas oli värvi muutnud.

    • Avatar
     Vasta Mann 20. detsember 2019 at 23:47

     Sa ikka tead, mida tähendab implantaat? Selleks, et panna implantaat, peab oma hamba välja tõmbama. Tühjale kohale paigaldatakse kruvi, millega patsient kuni 3 kuud peab niisama käima, et se nö luustuks lõualuusse. Siis paigaldatakse selle kruvi peale kroon. Keegi ei paigalda implantaati niisama värvi vahetunud hamba pärast, väga imelik kui nii tehti. Tavalisi hambakroone paigaldatakse juhul, kui oma hammas (juur) on alles, aga hambakroon ehk pealmine osa on lagunenud. See protseduur on kaks kuni kolm korda odavam hamba implantaadi paigaldamisest. Hambakroone saab paigaldada nii elava lihvitud hamba peale, kui ka tiftida toestatud hamba peale.

   • Avatar
    Vasta Ann 20. detsember 2019 at 19:55

    Jep, I dent on täiega fancy koht, käin seal Triinu juures, teab mida teeb ja räägib ka mida ja miks ta teeb. Kallism veidi kui mõned muud kohad, aga kvaliteetne koht.

 • Avatar
  Vasta H. 19. detsember 2019 at 13:48

  Sellel alumisel pildil on Marta nagu mingi taevane põrnikas, käte asend meenutab Jeesukest 😀 Väga ajakohane muidugi.

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. detsember 2019 at 14:34

   ma pean tegema video, kuidas ta kõnnib- jalad veits harkis ja käed taeva poole, nagu krabi 😀

 • Avatar
  Vasta Vaike 19. detsember 2019 at 13:21

  Mul on nii lahe hambaarst, et isegi mina käin regulaarselt kontrollis ja pärlipesus. Ja ta tuleb ekstra minu pärast pühapäeviti tööle, kui ma olen hammastega veepudelit lahti keerates laminaadi toanurka lennutanud või suitsukoodilt kamarat järades krooni murdnud… neid kahte viimast ma enam ei tee. 🙂

 • Avatar
  Vasta Keitz 19. detsember 2019 at 13:01

  Ma ka üks nendest mitteõnnelikest.. Siis, kui 18 olin, veetsin enamuse aastast hambaarsti kabinetis juureravil. Mul oli algselt üks põletik kuskil hambas ja kui see korda tehti siis oli tekkinud põletik juba järgmisesse hambasse. Niiet terveid hambaid puuriti katki, et saaks põletiku välja ravida ja neid põletikke tekkis ikka kolm/neli. Ja nüüd on seis vist selline, et pole mitte ühtegi hammast, kus plommi ei oleks. 😀 Muidu pesen ja niiditan korralikult ja olen üldse väga hoolas. Kleepuvaid asju ka ei söö, sest niimoodi on mitu plommi ära tulnud. Aga noh, kui peab käima, siis peab, mis mul muud ikka üle jääb, kui hammastest täitsa ilma ei taha jääda. 😀

 • Avatar
  Vasta Lill 19. detsember 2019 at 12:49

  Ma käisin üle kaheksa aasta esimest korda hambaarstil. Tulemus- üks hambaauk ja veidi hambakivi.. järgmised kaheksa aastat jälle mureta. 😀

  • Mallu
   Vasta Mallu 19. detsember 2019 at 12:53

   juudas, kus sul veab. mul oleks 8 aastaga lage plats suus 😀