JUMALAITA KURB ON OLLA TERVISEJUTUD

tahaks öelda, et naised, minge rinnakontrolli, aga pole vist mõtet

26. oktoober 2022

Nagu te teate (või ei tea), oli täna see kaunis päev käes, millal ma läksin rinna ultrahelisse. Ja tänasega täitus ka umbes kaks nädalat sellest ajast, mil mu parem rind valutanud on. Ja see valu ei ole nagu selline, et ma peaks valukat võtma või midagi, aga selline ebameeldiv ja tuikav valu. Ehk siis mida siin muud teha oligi kui UH-sse pöörduda.

Loe ka neid postitusi!

28 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Meow 27. oktoober 2022 at 21:56

    On ju kirjas, et patoloogilise leiuta, ehkki jah, 10000% ei saa selle põhjal järeldust teha. Aga on endalgi olnud tsüste rinnas, valulikke ja mittevalulikke, seega olen üsna kindel, et see on lihtsalt healoomuline tsüst.

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. oktoober 2022 at 10:49

      Ma loodan sama, aga kontrollima ju peab (selle venna enda sõnul ka)

  • Avatar
    Vasta njämps 27. oktoober 2022 at 15:59

    Mine lihtsalt otse günekoloogi juurde. Kasvõi tasulisse. Need oskavad ise ka üht-teist vaadata ja saadavad edasi kuhu vaja. Valutavate rindadega muideks ongi esimene käik günekoloogi juurde, seal ju kontrollitakse korraliste visiitide ajal ka rindu.

  • Avatar
    Vasta Yoo 27. oktoober 2022 at 00:15

    Hmm seoses selle lausega, et kui sa just verd ei köhi.. ootasin austraalias emo järjekorras oma pojaga, olin juba mitu tundi oodanud, sinna saabus üks poiss kes köhis verd , sest tal oli eelmine päev poksi matś olnud ja oli hommikul teisest haiglast välja saand aga lambist hakkas siis hiljem verd köhima, pandi ta siis kaa sinna emos ootama, ta ka ootas tunni ootas kaks ja lahkus, sest abi ei saanud. Kopsudest tuli verd, loodan et tal kõik hästi ikka ja ehk sai abi mujalt. Kuigi see oli meie linna ainuke haigla.
    Aga seoses erinevate random valudega siis kui ma antibeebipille võtsin mitu aastat siis mul oli ka üle keha erinevaid valusid millele arst selgitust ei leidnud, kui pillid ãra jätsin siis aega mööda kadusid ka valud.

  • Avatar
    Vasta L 26. oktoober 2022 at 22:23

    Hei!

    Ta saatis su kindlasti mammoloogi juurde, mitte mammograafiasse. Implantaatidega rindadele mammograafiat ei tehta – ei tohi neid plaatide vahele suruda. Ning kui see välja jätta, siis enamasti jah, ka noortele ei tehta, mõningate eranditega.

    Ma ise olen ka antud Kõhuvalu Kliinikus käinud ja mul oli enne visiiti kodutöö tehtud. Teadsingi, et nö ühemehe kabinet, mis pakub head alternatiivi suurhaiglatele, saatekirjadele ja pikkadele järjekordadele. Mina jäin visiidiga väga rahule. Ta ise eos jutukas polnud, aga kui küsisin, siis jutustas ja vastas põhjalikult. Kuna ka hinnad head ning saab põhjaliku ülevaate, jäin mina vähemalt väga rahule. Probleemide ja leidude korral tulebki arstile edasi minna.

    • Avatar
      Vasta Mrs 27. oktoober 2022 at 13:43

      Ikka tehakse implantaatidega ka mammograafiat. Minu elukohariigis vähemalt. Ma eeldan, et Eestis pole ka mingid saja aasta tagused masinad. Tänapäeva masinad ei vajuta üldse nii kõvasti enam rinda ka (võrdlen ise selleaastast ja 15 aasta tagust kogemust).
      Implantaadiga võib lihtsalt see olla, et teatud juhtudel ei ole võimalik pildilt näha, mida vaja, sest piisavalt rinnanääret pole nähtaval.

  • Avatar
    Vasta Katrin 26. oktoober 2022 at 21:26

    Kahju, et sul nii halb kogemus onli. Mina ise käisin Kotka tänaval. Uh käigus leiti moodustis ja arst ütles kohe, et see ei näe kasvaja moodi välja, aga võttis siiski proovi kohe igaks juhuks ja juba 2 päeva pärast helistas ja ütles, et kõik on korras, aga 6 kuu pärast pidin tagasi minema, et näha kas on suuremaks läinud- ei olnud. Kokku maksin koos biopsiaga ca 200eur.

  • Avatar
    Vasta Merle 26. oktoober 2022 at 21:21

    Minul käis küll kõik hästi kiiresti ja täitsa tasuta. Läbi perearsti

  • Avatar
    Vasta Liina 26. oktoober 2022 at 21:21

    Mina sain mammograafiasse aja selleks reedeks Tartusse , ilma saateleheta maksab 28 €. Tuleb helistada sellel nril 731 9411 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristiina 26. oktoober 2022 at 20:22

    Ma käisin septembri alguses eriarstikeskuses rindade ultrahelis, sealne arst nägi väga ilusti tsüste, leidis mõlemast neid lausa 🙌🏽 Aja sain sinna kiirelt, nii et soovitan sul enda südamerahuks ntks seal ka ära käia. Asub Lasnamäel aga pole urgas õnneks 😀

  • Avatar
    Vasta F 26. oktoober 2022 at 20:03

    Minul on vastupidine kogemus. Läksin ITK günekoloogia EMO-sse, sest üks munasari valutas kohutavalt. Suhtumine oli ok, aga mingit viga ei leitud, tehti UH. Valutasin siis veel nädala kuni hullumiseni, magada ei saanud. Läksin Kõhuvalukliinikusse ja seal see sama tüüp (üks arst ongi seal) nägi 10 sekundiga, et munasarjas 7 cm tsüst. Läksin selle infoga erakasse günekoloogile ja sain ravi peale.
    Mind need ruumid ei häirinud, sest enda probleemile sain kiire ja adekvaatse vastuse.

  • Avatar
    Vasta Kristi 26. oktoober 2022 at 20:01

    Kirjuta kiri rind@itk.ee ja räägi kirjas oma murest, võimalusel leitakse varasem aeg.

  • Avatar
    Vasta Kaidi 26. oktoober 2022 at 19:36

    Broneeri aeg https://www.eriarstikeskus.ee/arstid/dr-kristina-kuhi/. Kõik saab korda 🙂

    • Avatar
      Vasta F 26. oktoober 2022 at 20:06

      Nõus, Kristina Kuhi tegeleb ka rindade probleemidega ja aja saab kiiresti. Soovitan!

  • Avatar
    Vasta A4 26. oktoober 2022 at 19:35

    Mina olen 34 ja káisin Tartus Kvartali rinnakabinetis. Mega ruttu sain aja. Kurtsin arstile kma mure, vaatas üle ja saatis ka mammosse. Âkki nãdalaga sain kõik tehtud. Kõik oli korras õnneks aga thank god et ei rõhutatud mu vanust vakd tegeleti minuga ja vaadati ûle. Kui aõita viitsid ja aja saad siis uuri kvartali rinnakabinetist aega..mega tore arst oli seal ka kelle juures mina káisin.

    • Avatar
      Vasta M 27. oktoober 2022 at 13:31

      Kuidas sa sinna Tartu rinnakabinetti aja said?
      Soovitatakse seal kodukal kuskil läbi epatsiendi ja digiregistratuuri, aga sealt ei leia sinna aegu.

      • Avatar
        Vasta A4 28. oktoober 2022 at 21:47

        Ma helistasin kliinikumi nrle ja ütlesin et soovin rinnakabinetti aja panna. Digist ei saanud ma ka midagi aru ja helistasin otse nr. Kodulehel oli telefoni nr. Kas see oli üldine või kabineti oma, selles kindel pole. Reageeriti kûll kõnele imestusega aga pandi aeg ja suht kiirelt

  • Avatar
    Vasta K 26. oktoober 2022 at 19:30

    Mammograafiat tõesti nii noortele ei tehta sest rinnakude on selline, et midagi ei paista sealt. Ja too arst oli UH tehnik kes tõesti pildilt aru ei saa millega tegu. Ei saagi saada. Järjekorrad kahjuks on kohutavad aga ehk saad öelda et aja vabanedes ühendust võetaks või saad ise kuskil digiregistratuuris pilku peal hoida? Üldiselt kui oleks miskit hullu siis oleks teised ka rohkem paanikas, võta rahulikult

    • Avatar
      Vasta Mrs 26. oktoober 2022 at 19:59

      Mis sa seletad. Ma polnud 30-aastanegi, kui 1. korda mammograafias käisin. Samuti leiti tükk rinnast, mis õnneks oli tsüst ja ajaga ise ära kadus.

      • Avatar
        Vasta K 26. oktoober 2022 at 23:09

        Ise meedik, natuke ikka tean ka, millest räägin. Loodus nii seatud, et igale reeglile on erand, aga alla 40stel näitab ultraheli kordi rohkem kui mammograafia nii et üldiselt sellega ei vaevuta

        • Avatar
          Vasta Mrs 27. oktoober 2022 at 13:49

          Mis sa nüüd sellega öelda tahad? Et noori ei saadeta mammograafiasse, aga kuna ma olin looduse erand, siis ikka tehti? Kuidas enne mammograafiat neid erandeid välja filtreeritakse? Mind saadeti nii UHsse kui mammograafiasse ja seda 2 eri riigis (pärast tüki avastamist jäin jälgimisele).

  • Avatar
    Vasta Helen 26. oktoober 2022 at 19:28

    Tasulisse soovitan minna eriarstikeskusesse. Ultraheli maksab umbes 50 eur, arst on naine. Asub küll lasnamäel, aga on lihtne leida, ei ole “kolgas” . Normaalsete ruumidega.

  • Avatar
    Vasta Riina 26. oktoober 2022 at 19:28

    Mina käisin mõned aastad tagasi (olin äkki 26a vms) PERHis rinnakabinetis (tekkis mingi kahtane lööve, mis paanikasse ajas), kuhu sain aja väga kiiresti, phmt vist kohe. Sealne arst vaatas rinnad üle ning kuigi ta midagi ebatavalist ei tuvastanud, saatis ta siiski igaks juhuks ultrahelisse juba samal päeval. Igatahes kogu protsess oli väga kiire, põhjalik ning tekitas usalduse. Samuti usun, et kui oleks vajadust olnud, oleks asjad sama kiiresti edasi käinud. Äkki tasub proovida niimoodi asjale läheneda? 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 26. oktoober 2022 at 19:22

    PERHI juures on selline asi nagu rinnakabinet, uuri sealt. Nemad peaksid ka saama sind vajalikkudele uuringutele saata. Ja nõustada ka.0

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. oktoober 2022 at 19:23

      ma uurisin sealt UH aega eelmine nädal – pole mitu kuud.

      • Avatar
        Vasta K. 26. oktoober 2022 at 21:09

        ITK rinnakabinetti olen tavaliselt suht kiirelt saanud. Aga noh, ilmselgelt vajad prg meelerahu saamiseks KOHE mingit adekvaatset abi ja infot.

  • Avatar
    Vasta Lihtsalt naine 26. oktoober 2022 at 19:19

    Kevadest saadik on mul üks rind tunda andnud. Aeg ajalt ka käsi. Otseselt ei valuta miskit. Katsudes valus pole, mingit tükki pole avastanud (oi, ma olen oma tisse näppinud küll ja rohkemgi veel, et ÄKKI kuskil on miskit kahtlast). Kord annab tunda, kord mitte. Lohutan ennast, et äkki mingi hormonaalne häire, või miskit muud, ainult mitte …. Miks ma arstile pole läinud? Pole tervisekindlustust. Käisin aasta algul perearstil ägeda mandlipõletikuga (mul on väga sümpaatsed, abivalmid pereõed ja arst) ning oi, kuidas ma pidin iga lause järel ütlema, et ausõna mul on raha, et vereproov ja rohud kinni maksta. Piinlik, ebamugav, halb. Täpselt sama dialoog nagu sinul, kui sa käisid aastaid tagasi spiraali paigaldamas ja pidid muudkui korrutama, et ausõna – MUL ON RAHA. Käin tööl, kuid antud leping mulle tervisekindlustust ei taga. Loodan päris töölepinguga tööle saada ning siis ma KINDLASTI lähen ja lasen uurida, mis värk tissidega on.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. oktoober 2022 at 19:23

      ITKs maksab ühe rinna UH 30€ (mulle tundub, et see ongi kindlustuseta inimesele hind), selle ehk leiad? Parem oleks ikka üle vaadata. Kui sellestki abi on 😀