KODU TESTIN JA ARVUSTAN

meie pere rasked ajad*

11. märts 2020

Ühel kaunil päeval võttis meie nõudepesumasin oma viimase hingetõmbe ja heitis hinge. Kahju, oli teine meid aastalt truult teeninud ja meie musti nõusid meie asemel küürinud. Nüüd vedeles ta korjus meie köögikapis (sest ta integreeritav) ja nõudekuhjad ainult kogunesid virnadesse kraanikausi ümbrusesse.

Esimesed päevad oli kuidagi lebo, aga ühel hetkel sain aru, et Kardo oli kogu aeg kuskile kadunud. Nimelt kööki, kus ta pidevalt nõusid pesi. Meil siiski viis inimest perekonnas ja nõusid kulub omajagu, seega läks Kardol iga kord köögi koristamise peale vähemalt paar tundi. Ma oleks ilmselt kiiremini saanud, aga meil on kuidagi nii kujunenud, et mina koristan rohkem muid tube, aga Kardo kööki (sest ma vihkan köögi koristamist).

Nagu öeldakse, et enne sa ei tea, mis sul on, kui sa sellest ilma jääd. Ja see luksus, et paned nõud masinasse ja vajutad pesemiseks nuppu, on lihtsalt üle mõistuse mugav ja säästab mitmeid tunde kraamimise arvelt. Kui see pole mugavus, siis mis on?

Ma tean, et ma olen elanud aastaid ilma nõudepesumasinata kah ja ma ei mäleta, et ma seda hullult igatsenud oleks, aga kui sa juba selle mugavusega ära harjud, siis tagasi käsitsi nõudepesule minna tundub umbes sama ekstreemne, kui minna rahumeeli kuskile jõkke pesu pesema ja vastu kivi kuivaks peksma.

Seega saime aru, et vaja on uut nõudepesumasinat. Aga millist nõudepesumasinat osta? Eelmise valis mul ema välja, ta on alati olnud osav asjade otsustaja ja valija, aga kuna ma olen 30 aastane ja veits imelik tundus emale helistada, et emme kle, vali mulle nõudekas välja, siis tegin ma järgmist paremat asja ja kirjutasin hoopis elux.ee poodi, et kuulge, mul 60 laiusega nõudepesumasin katki läinud, mida asemele soovitaksite, mis teil asap laos olemas on.

Konkreetselt kirjutasin sellle kirja õhtupoolikul ja 21 tundi hiljem oli mul uus nõudepesumasin esikus. Kui see pole kiire teenindus, siis ma ei tea, mis oleks. Meie vana masin oli tegelikult minu meelest jumala okei ja ma ei arvanud, et nendel masinatel mingeid suuri erinevusi üldse oleks. Loogika on ju kõigil sama – paned nõud sisse, tema peseb. Kui aga Kardo meie uue nõudeka esimest korda tööle pani, kilkas ta kodus nagu oleks loto võitnud: “Mallu, ma olen vist tõesti vana, kui mind niiiiii väga rõõmustab uus nõudepesumasin, see on NII HEA!” õhkas ta. Ma ei hakka mainimagi, et samamoodi õhkas ta uute õlleklaaside üle, mis ma talle ostsin ?

Küsisin siis Kardolt, et mis uue masina nii heaks teeb. Mina ise usaldasin eluxi tiimi nii palju, et kui nad ütlesid, et see on hea ja seda on meil kohe olemas, siis ma rohkem ei uurinud. Valituks osutus SEE. Nagunii on see hetkel Kardo rida olnud onju, seega tema kiidusõnad on:

  • Mahutab tunduvalt rohkem kui eelmine masin.
  • Teeb ise ukse lahti, kui nõud pestud, et need rahus kuivada saaks. St klaasi- ja tassipealsed ei jää veeloiguga. Ja lisaks on tal sisse ehitatud kuivatusprogramm nagunii.
  • Hästi öko ja kasutab üli palju vähem vett kui vanad masinad. Ühtlasi näitab, kui öko su valitud pesu on.


  • Peal on selline nupp, et saad valida, kui palju sul aega on, et ta selle ajaga ära peseks. Näiteks on 30 mintsa programm, et kui nõud väga mustad pole, aga on näiteks külalised ja tahad eelmise käigu nõud kiirelt puhtaks saada. Mega mugav!
  • Restid on nii hästi paigutatud, et mugav on nõusid sisse laduda. Lusikate-nugade jaoks on eraldi sahtel lausa, mitte see tavaline “tünn”.
  • Peseb nõud mega puhtaks, pole pesust võttes ühtegi musta nõud näinud.
  • On super vaikne, võrreldes eelmisega.
  • Väike asi, aga pokaalide hoidikud! Mu eelmine masin mõrvas niii palju pokaale.

Et ühesõnaga, selle masina saabumisega lõppesid meie pere rasked ajad. Või no niivõrd-kuivõrd, sest ma näen ikka välja nagu lühikese tukaga Vadim ja veelgi parem, täna kaaludes avastasin, et olen JÄLLE JUURDE VÕTNUD! Seega tervisliku toitumise ja treeninguga olen 2kg tuimalt juurde saanud. Mõnus! Ja ärge hakake rääkima, et lihas kaalub rohkem kui pekk, nagu… ma olen neljas trennis käinud ?

Aga igatahes, kui sa miskil põhjusel oled arvanud, et sul nõudekat vaja ei lähe, siis ma soovitan sul uuesti mõelda. Elu sellega on nii palju lihtsam ja selle võrra võidetud ajast saad sa kas niisama lebada, või lastega miskit pulli teha. Ja kui masinat valida ei oska, siis ma seda enda mudelit julgen soojalt soovitada, aga tegelikult leiab eluxi kodukalt väga palju nõudepesumasinaid igale rahakotile. Ja saladuskatte all ütlen, et 2 nädalat kehtib seal sooduskood MALLUKAS, mis annab kõikidelt integeeritavatelt nõudepesumasinatelt 15% allahindlust. Seega soovitan soodukat kasutada, kui nagunii nõudeka ost plaanis! SIIT näete kogu valikut!

Kas teil ikka on kodus nõudekas? ?

*Post sündis elux.ee’ga käsikäes

Loe ka neid postitusi!

51 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta P. 12. märts 2020 at 15:20

    Mul on ka rasked ajad. Vaja on leida nädala jooksul kommunaalide raha ligi 130 eurot, aga mida pole seda pole. Söögirahast ei hakka üldse rääkima. Tervis paremaks ei lähe ja kodust tervislikel põhjustel välja ei saa. Paar päeva tagasi võtsin kangeid valuvaigisteid tühja kõhu peale ja 1,5 päeva oli enesetunne selline, et tundus, et nüüd on minek. Lihtsalt nii paha oli olla.
    Siiamaani olen saanud veidi raha teenida, kui paar inimest tõid mulle asju mida müüa. Tooja ütles hinna. Mina tegin pildid ja kuulutasin. Ja kui asja müüdud sain, siis sain nt 10-20% endale. Ülejäänud raha siis läks asja(de) toojale. Isegi kui 2 eurose asja sain müüdud, siis rööm oli ka teenitud 20 sendist. Ikka midagi. Abiks ju seegi. Praegu on mul ka fb ja mujal mitu asja müügis, aga ostjaid pole. Tundub, et inimesed hetkel ei osta eriti asju. Nii, et ei teagi mida teha…
    Keegi neeru ei taha? Loll nali, aga tõesti tundub seis hetkel nii lootusetu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 16:03

      Mis siis juhtus, et selline auk sisse tuli 🙁

      • Avatar
        Vasta P. 12. märts 2020 at 20:34

        Pole pikemat aega saanud tervislikel põhjustel töötada. Ainsaks sissetulekuks ongi puuduva töövõimetoetus puude rahaga. See kuu ehk märtsis laekus väiksem töövõime toetus, kuna veebruaris oli 29 päeva. Seega laekus 399 sentidega. Üür ja kommunaalid oleksid kokku ~ 400 eurot. Ja nagu kiuste hakkas mul üks hammas valutama ja otsustasin lõpuks hambaarsti juurde minna. Seal kulus arvatust rohkem. Sugulane tögas ka, et odavam oleks olnud lasta see hammas välja tõmmata. Apteegist ostsin välja tähtsamad retsepti ravimid. Ja lasin abilisel korra poes käia. Ja nii see auk sisse tuligi. Oma viga. Nüüd veidi kahetsen, aga mis tehtud see tehtud.
        Oma õnne teades (olen täielik sitamagnet) pean palvetama , et ma kuuse alla ei satuks kui ma ei suuda see kuu kuidagi kommunaale ära tasuda. Vähemalt üür on makstud.

        • Mallu
          Vasta Mallu 12. märts 2020 at 22:42

          Anna oma konto nr, saan ehk nats aidata 🙂

          • Avatar
            P. 13. märts 2020 at 03:11

            Kirjutasin sulle gmailile.

          • Avatar
            P. 20. märts 2020 at 02:52

            Suur suur aitäh Sulle! Ma ei jõua sind kuidagi ära tänada. Olid mulle nii nii suureks abiks. Ja andsid mulle lootust. Mul lihtsalt ei ole piisavalt sõnu et sind ära tänada.

          • Mallu
            Mallu 20. märts 2020 at 09:27

            Ei ole tänu väärt üldse, loodan, et sul oli selle võrra kergem!

  • Avatar
    Vasta kertu 12. märts 2020 at 11:45

    Meil on sama nõudepesumasin eluxist ja oleme täitsa rahul.

  • Avatar
    Vasta Katrin 12. märts 2020 at 00:47

    2 aastat tagasi veel ütlesin, et pole meile seda nõudepesumasinat vaja. Täna ei kujuta ma oma elu selleta ettegi. Elame Mustamäe tüüp korteris, köögid meil olematud aga on ka päris kitsaid masinaid ja meie 4- perekliikme nõudega saab hakkama.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 10:36

      Eks see elu nii on jah, et kui sul midagi pole, ei tea ka igatseda 🙂

  • Avatar
    Vasta Rents 11. märts 2020 at 21:16

    No kuule, vallalisena või mehega kahekesi elades võime me kõik ilma nõudepesumasinata elada ja ikka pool ajast lulli lüüa. Kui ma peaks kolme last ilma nõudepesumasinata kasvatama, sätiks ma end omal algatusel Siberisse asumisele, et ainult sellest õudusest pääseda. 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 10:36

      Jep 😀

  • Avatar
    Vasta Kärt 11. märts 2020 at 19:48

    Kuule inimene ma tõesti põlvili palun, et sa lõpetaksid enda pideva kaalumise! Kaal on reaalselt kõige ebaadekvaatsem asi, millega trenni või toitumise mõju mõõta (kui sa just 5+ kg pole alla võtnud). Esiteks oled sa naine, st su keha sehkendab vee ja rasva ja muuga ringi, nagu parasjagu heaks arvab 😀 Hormoonid ftw

    Teiseks, esimesed reaalsed muutused võtavad aega 6-8 nädalat järjepidevust. Seega pea natuke kauem vastu, enne kui käega lööd. Keha pole veel järjele jõudnud, kas on real deal või mingi lambikas.

    Kolmandaks – parimad indikaatorid on enesetunne, riided ja peegelpilt. Usalda neid ja peida see kaal nüüd kusagile kaugele ära 🙂

    Hoian sulle pòialt!

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 10:36

      Hea idee 😀

  • Avatar
    Vasta K 11. märts 2020 at 19:01

    Mul on laps see, kes nõude- ja pesumasina alati lahti teeb, nii kui kuuleb, et piiksub on ta püsti, et oma kohust täita ?? Väga praktiline ??

  • Avatar
    Vasta Gerda 11. märts 2020 at 15:58

    Mina proovisin ka vahepeal tervislikult toituda… Ja mitte ainult!!! Täisveganina. Hakkasin juurde võtma. Siis mõtlesin, et f that shit, parem elan nii kuis kulgeb ja söön tunde järgi. Ma polnud varem ülekaalus, aga võtsin ikka tsillides shokolaadide ja krõpsude jms toiduga alla 3kilo. Minul toimib sew, et ei pea mingist 3 toidukorda päevas reeglist kinni, sest siis keha orgunnib kuidagi ise paremini. Nt kui hommikul sõin väga palju, võtangi lõunaks puuvilja v midagi väikest magusat ja õhtul söön jälle korralikult ning kui tean, et tahan filmi vaadata, õlle juua ja krõpsu süüa, on ju loogiline, et ei söö veel õhtuks midagi, sest tahaks supertervislik olla

  • Avatar
    Vasta Birgit 11. märts 2020 at 15:26

    Ahhh, pekki, nii kahju, et see soodukas lauapealsetele nõudekatele ei kehti. Just viimased paar kuud olen mõelnud, et täiesti jabur aja raiskamine see nõudepesu ikka, kaua ma elan ilma selleta. Alati ei ole jaksu pärast päev läbi lastega möllamist veel nõusid küürima hakata, samas nii sant on järgmist päeva sassis köögis alustada, võtab kohe hommikul igasuguse moti maha.
    Kui aga trennist rääkida, siis kas sa juba zumbas oled käinud? Minu jaoks see ongi ainuke võimalik trenn üldse, sest väsitab ikka korralikult, aga samas selline peo vaib on kogu aeg sees, et ei pea nagu sundima end. Lihtsalt lähed pidutsed end saledaks ? Ja sammud on sellised lihtsamapoolsed, kui need käppa saab (mis juhtub kiiresti), siis ongi ainult tantsimise rõõm, midagi ei pea mõtlema ega mingeid set’e lugema ja tegema ?

  • Avatar
    Vasta JJ 11. märts 2020 at 15:24

    Mina jällegi, olles hiljuti rääkinud Electroluxi esindajaga, soovitan kindlasti valida võimalikult madalate detsibellidega masin. 2 detsibelli nt on inimkõrvale vägagi kuuldav ja ühes teises, st mitte E-Luxi poest öeldi, et annab 30% müratugevusest. Ostsin just ise samuti uue masina, 39 db. Teine asi, mis valguskiire puhul valida – hoopiski aeg, mis põrandale kuvatakse, st TimeBeam. Airdry on samuti väga hea asi. Comfortlifti aga nt ei soovitata. Siis peab enne nõud ära sorteerima, sest samal ajal ei saa kaht sahtlit täita. Ja sodikoguja puhastamine pidi sellise mudeli puhul samuti oluliselt ebamugavam olema.

  • Avatar
    Vasta T. 11. märts 2020 at 15:19

    Õõõhhh, ma vihkan nõudepesu. Umbes sama palju kui söögitegemist ja igasuguseid muid köögitoimkonna ülesandeid. Minu unistuste ulmemaailmas eksisteerib selline köök., kuhu peab ainult toorained varuma, kõik ülejäänu valmistab ja korraldab köök ise. Et siis saab seal ainult mõnusalt söömas käia, mitte pool päeva söögitegemisega ja selle tagajärgedega rakkes olema. Aga nõudepesumasinat pole ega saa vist niipea ka olema 🙁 Eelmisel kevadel pidin loobuma oma uue köögi unistusest. Vanas köögis puudub reaalne koht nõudepesumasina jaoks. Niiet küürin aga käsitsi edasi… -_-

  • Avatar
    Vasta Lila 11. märts 2020 at 14:07

    Kaalu end 1x nädalas. Samal pâeval. Mul laupäeva hommik. Tihti reede õhtul pattu tehtud ja hunnik saasta sisse söödud ka, ei peta kedagi siis kaal ? iga päev kaalumine on liig mis liig. Kõht täis, kõht tühi, põis täis, kõht pole läbi kâinud, hommik, õhtu ja kõigubki kilo siia sinna.
    Nõudekas olemas, alguses pesi hästi, aga nüüd jätab vahest mustaks

  • Avatar
    Vasta A4 11. märts 2020 at 13:27

    Ei ole aga unistan. Ka kodus 5 liiget ja õudne mis kogus nõusid tekib. Koguaeg tunne et olen köögis lõksus ja koka ja nõudepesija rollis 24/7. Tahaks ka oma elu kergemaks. Aga intregeeritavat me vist ei soovi ja yleyldse pean m6tlema kuhu ma selle koha leiutaksin et kunagi rändaks ka selline abiline mulle koju :/

  • Avatar
    Vasta Neiu K 11. märts 2020 at 13:20

    Minul on ka trennijärgsetel päevadel alati kaal kuni kilo kõrgem, sest piimhape koguneb lihastesse jne. Kaalu näiteks kord nädalas. 🙂

  • Avatar
    Vasta Jane 11. märts 2020 at 12:40

    Hetkel veel üürikorteris. Nõudepesumasinat ei ole, sest ruumi pole ?. Pole seda kunagi varem ka omanud. Hetkel käsil oma korteri otsingud ja no sinna tuleb see raudpolt. Sest 4 pereliiget tekitavad oikupalju nõusid.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:49

      Oiiii, ma usun!! 😀

  • Avatar
    Vasta Vaike 11. märts 2020 at 12:34

    Mulle just meeldib see nugade-kahvlite tünniga versioon, ma ei viitsi sinna sahtlisse neid sättida.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:49

      neid võib sinna visata ka, ei pea sättima. Kardo lihtsalt armastab seda masinat rohkem kui oma lapsi, sp sättis 😀

  • Avatar
    Vasta TTH 11. märts 2020 at 12:11

    Meil on praegu käsil kolimine Eestist ära ja uut korterit vaatan reaalselt selle järgi, kas nõudepesumasin on olemas. ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:49

      Tark tegu 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 11. märts 2020 at 12:02

    Oma 23 eluaasta jooksul ei ole kunagi nõudepesumasinat omanud ? Kuigi arvestades seda, et mulle ei meeldi nõusid pesta, siis ma imestan, et ma ei ole seda ostnud omale ? See ost on jäänud selle taha, et köök on nii pisike ja see lihtsalt ei mahuks sinna. Seega elan ma nagu kiviajal ??
    Aga sellest kaalu teemast rääkides, ma tean mida sa tunned. Mul täpselt sama asi, et käin trennis ja siis kaal hoopis tõuseb. Aga samas kui mitte trenni teha, siis läheb kaal alla ?? Peaks vist hoopis mitte trenni tegama ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:50

      Äkki ikka kuskile kappi mahutaksid selle väiksema? Aga jah, trenn on saatanast 😀

  • Avatar
    Vasta Helena 11. märts 2020 at 12:00

    Meil samuti tutikas nõudepesumasin. Uks avaneb ka peale pesu, aga kruusidele jäävad ikkagi veeloigud ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:51

      Meil siiani pole jäänud ?

  • Avatar
    Vasta Liina 11. märts 2020 at 11:56

    Tean seda tunnet! Ma ei jõudnud ära oodata seda aega, mil oma kodu kätte saame ja nõudepesumasinat saaksime hakata kasutama. Reaalselt unistasin sellest 5-aastat aga üürikasse ei hakanud paigutama seda. Nüüd elame õndsuses ja iga kord kui masina tööle panen, siis õhkan jälle mehele või sõpradele, kui hea elu ikka on koos nõudepesumasinaga! Teen parema meelega süüa ka kuna tean, et pärast pole vaja ise neid nõudehunnikuid küürida. ? samu tundeid tekitab minus ka kuivati, ilma milleta ma ei kujutaks enda elu ette. Praegu ainus unistus on veel robottolmuimeja, mida pole jõudnud/raatsinud osta, aga see teeks kindlasti elu palju ilusamaks ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:51

      Oh jaaa, ma elan unelmas :D;D

  • Avatar
    Vasta Tt 11. märts 2020 at 11:46

    Meil väike köök ja remonti tegema hakates saigi keskseks see, et nõudekas mahuks kindlasti? mul ajaga muud ka teha kui seda nõude küürimise peale raisata. Me ei ela enam nõukogude ajas, kus pidi kõike käsitsi lödistama 🙂
    Kui suur masin ei mahu siis olen poes näinud ka väikseid, mida saab laua/kapi peale panna.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:51

      Jaa, ma ka olen näind 🙂

  • Avatar
    Vasta Karmel 11. märts 2020 at 11:32

    Nõudekas on tõesti BEST EVER asi 😀 Mul on väike korter ja algul ei uskunud, et mahutan 60 cm suuruse nõudeka väiksesse kööki aga mahtus 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:52

      JEeee! 😀

  • Avatar
    Vasta Evalyna 11. märts 2020 at 11:31

    Pole masinat ja ei oska ka puudust tunda. Aga tahtsin mainida et hea on see et oled tagasi ja postitad . Nii hea lõõgastus peale töö/koolipäeva.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:52

      Aitäh sulle, eks ma üritan 😀 (kuigi aint vingun, sorri:D)

  • Avatar
    Vasta Kadri 11. märts 2020 at 11:14

    Oi kuidas tahaks, aga õnneks selles korteris pole niii palju ruumi et seda siia panna. Ei taha siis üldse rohkem raha panna. Kui aga maja õnn naeratab siis saab meil ka nõudepesu masin olema 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 11:16

      Jah, see ainuke asi, et ruumi peab olema 🙁

  • Avatar
    Vasta Getter 11. märts 2020 at 11:12

    Nõudekas olemas, küll teine firma, aga parim ost ever, nii mugav jne ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 11:16

      Jaaa, ei kujutaks elu ilma enam ette 😀

    • Avatar
      Vasta M 11. märts 2020 at 13:43

      On olemas. Pisike köök ja keskmisest natuke väiksem nõudekas ka. No ei kujutaks, ausalt, elu ilma selleta ettegi. Lisaks jäävad klaasid ja pokaalid nii-nii palju ilusamad (ilma jälgedeta), kui nõudekas neid pesta!

  • Avatar
    Vasta Triin 11. märts 2020 at 11:02

    Nõudepesumasin on elu- ja abielupäästja.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. märts 2020 at 11:05

      jaaa! kuidas inimesed ilma elavad, ah?? 😀

      • Avatar
        Vasta Liisa 11. märts 2020 at 11:54

        Pesevadki 2h nõusid. Täiesti pekkis elu nii. Pühapäeval just “pahandasin” mehega, et miks ta minuga ei tšilli. Ta pesi nõusid lihtsalt. Ei koristanud kööki, vaid pesi nõusid! Saad aru!? Oleks köögis ruumi, oleks ka masin, aga see meil nii pisike köök, et pole ruumi ei nõudepesumasinale, ega ka toidu ettevalmistamiseks. Elagu ebapraktilised köögilahendused ?

        • Mallu
          Vasta Mallu 11. märts 2020 at 12:51

          Jaa, täiesti maha visatud aeg 😀

          • Avatar
            Triin 11. märts 2020 at 13:23

            OK, see nõude sisselaadimine ja ärapanemine ikka kah võtab aega, aga varasema eluga ei saa võrrelda. Pluss pole koguaeg mingid asjad kuskil restil kuivamas.

    • Avatar
      Vasta Pille 11. märts 2020 at 14:25

      Kui korteris elasin,siis polnud ka nõudepesumasinat ja polnud ka ruumi sellise luxuse jaoks ja eks ma üritasin ennast koguaeg veenda,et tegelikult mul plegi seda vaja ja suht ebavajalik ost oleks,aga nüüd ostsime 2 aastat tagasi endale suure maja,kus suur köök ja ilusti mahub kõik ära ja ruumi jääb veel ülegi ja nüüd imestan kuidas ma küll suutsin ilma nõudepesumasinata elada.Aega jääb palju rohkem üle ja saan tegeleda lastega või muu olulisega.Peres 3 last ja 2 neist veel väga pisikesed.Nõusid ikka tekib päris palju,aga mulle näiteks sobib hetkel nõudepesumasin millel uks lahti ei käi,kuna vastasel juhul oleksid pere kõige väiksemad kohe nõude kallal ja hakkaks neid sealt välja loopima.Praegu teen ukse veidikene lahti,kui kuulen,et programm läbi ja kui lapsed magavad või eemal,siis saan rahus nõud ära panna.