LAPSED Marta

ikka lutiga?!?!

26. märts 2020

Olen viimasel ajal saanud jälle etteheiteid ja kommentaare, et nii suur laps, aga ikka lutt suus ja ikka veel mähkmega. Võiks eeldada, et kolmas laps ja ma sellega harjunud, aga no kuidagi ikka kihvatab sees, et mis see sinu asi on, ah?! Ja kohe järgi see, et… issand, äkki ikka ongi liiga vana ja äkki ma oleks pidanud ammu võõrutama/potitreenima ja apppppiii, äkki ma ikkagi olengi kehva ja mõttetu tont ema?!

Siis meenub, et aaaa ooota, need on võõrad inimesed ja nad räägivad ainult mähkmest ja lutist, mitte sellest, et ma oma lapsi näljutan või jalaga peksan. Pealegi ma tean väga hästi, et kõik asjad, mis on teiste laste juures teisiti, kui su enda omal, on kummaline.

Näiteks Lende ei võtnud kunagi lutti ja minu jaoks tundusid lutiga lapsed nii kummalised. Et niiiii suured ja ikka lutiga (kuigi nad olid ala kõndima hakanud just). Samas Mari võttis 1a7k lutti ja siis tundus see nagu fine. Marta puhul… ma pole eriti mõelnud isegi. Vahepeal on küll naljakas, kui ta kisab “ANNA SEE!” ja siis võtab oma luti ja lutsutab seda mõtlikult kaugustesse vaadates. Aga noh, mul on teda lihtsam nii rahustada ja magama panna ja ma ei tea, las olla, keda huvitab?

Ja kui su enda lapsel pole veel hambaid, siis on need hammastega nii imelikud ja vastupidi – kui su lapsel juba hambad suus, siis on teisi samavanu hambutuid kummaline vaatada. Sama asi kehtib rääkimisega ja potil käimisega ja üldse igasugu oskustega.

Võib-olla võtan ma neid hüüatusi ise kuidagi liiga isiklikult, ma ei tea. Mul on vist see laste areng veidi hell koht ja mulle tundub, et mind alati rünnatakse sellega, kuigi võib-olla teinekord inimene lihtsalt tunneb huvi või ei tea vms. Et sorri, kui kellelegi sellel teemal nähvanud olen, aga jah, Marta IKKA VEEL imeb lutti ja potil ka ei käi (talle meeldib seal peal istuda, aga muud miskit).

Samas ma tegelikult mäletan, et Mari võõrutamine oli paari päeva küsimus. Lihtsalt oli lutt kadunud ja ei leidnud üles ja pidime hakkama saama, kuni.. ta enam ei tahtnudki. Marta aga on rinnast nüüd kuukese loobunud olnud (või poolteist? kaks? MA EI TEA ENAM AEGA!) ja ta ikka veel vahepeal arglikult tuleb mul särki alla tõmbama, ohkab ja paneb pea rinnale mulle, et nagu… tahaks. Mul pole südant talt nüüd lutti ka ära võtta…kuigi jah, ta aasta ja neljakuune.

Millal ja kuidas teie lapse lutist võõrutasite? ?‍♀️

Loe ka neid postitusi!

131 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Merit 29. märts 2020 at 10:48

    Mul poja 1a7k. Ta oli hirmus lutisõltlane, eriti, kui kihvad tulid. Mulle hakkas see närvidele käima ja leppisime mehega kokku, et kui soojemad ilmad, siis võõrutame. Suurem laps oli võõrutamise ajal u sama vana ja sellele järgnes 3 nädalat räiget kisa öösiti. Siis juhtus selline lugu, et sõidutasin meest arsti juurde ja viisime Johani mu meheõe juurde senikauaks. Luti panin kaasa, aga kotti. Kui hakkasime talle järele minema, siis meheõde helistas, et Johan jäi magama. Koju jõudes vaatasin tema saadetud pilte: magas ILMA lutita diivanil, ise oli vajunud nokki. Never pole seda minu lastega juhtunud, nad räiged unevõitlejad ?‍♀️. Siis meheõde ütles, et davai, nüüd lutivabaks. Mõtlesin alguses, et ah, ei viitsi veel. Õhtul ta ei otsinud ja ma siis ei andnudki seda lutti enam. Kolm ööd natsa vigises rohkem, aga ei midagi hullu õnneks. Lootsin küll, et äkki hakkab terve öö magama, aga seda pole veel juhtunud ?. Mõlemad lapsed on sellised olnud, et kogu öö otsivad oma lutti taga, sest ajavad siis välja, kui sügavasse unne jäävad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. märts 2020 at 11:12

      See kihvade tulek on JUBE 😀 Ma mõtlesin, et miks see Marta aina nutab, siis sain aru 😀

  • Avatar
    Vasta TYY 29. märts 2020 at 00:17

    Oih aasta ja neli kuud ja lutt suus! Minu oma läks selles vanuses kooli juba 🙂 🙂
    Tead vahel on mõni asi küll rõve. Kord ammu olin külas ja seal oli 5 a, poiss kes nõudis valjult mähkusid, sest tal tuli sita häda ja polnud veel ära õppinud potil käimist! Vot siis tahtsid küll silmamunad peast välja volpsata ja lõug vajus maani. Nii, et Martaga sa kedagi ikka ei ehmata .

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. märts 2020 at 10:25

      No viieaastase puhul ma eeldan, et tegu on siiski mingi diagnoosiga.

  • Avatar
    Vasta Katrin 28. märts 2020 at 23:36

    Esimene laps oli vist isegi 2,5 aastane kui lutist lõplikult loobus.Päeval küll ei kasutanud juba mitu kuud,kuid magama minnes ikka tahtis.Ise ka natuke põdesin aga Isegi lastehoiu kasvataja ütles,et pole mõtet põdeda,et mis sellest siis on kui natukeseks suhu paneb ja see tal uinuda aitab.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. märts 2020 at 10:26

      Jaa, ega põdemine aita 😀

  • Avatar
    Vasta Lona 28. märts 2020 at 03:58

    Luti kohta ma ei mäletagi enam, läks üsna valutult. Aga mähkmetega oli küll nii, et teised ohkisid ja ahkisid, et miks nii suur laps ikka veel mähkmeid kannab. Endil neil muidugi jooksid sama vanad lapsed ilma mähkmeta ringi ja muudkui pissisid kas põrandale või kuhugi mujale. No andke andeks, et ma ennast kuskilt loigu seest leida ei tahtnud ja mähkme alla toppisin lapsele ? Pigem ikka oodata, kuni laps ise ka aru saab, et piss tuleb.

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. märts 2020 at 10:55

      haha, jep!

  • Avatar
    Vasta Kelli 27. märts 2020 at 02:39

    1a4kuud on tõesti veel väga väike, et lutti probleemiks pidada. Mul poiss peaaegu neljane ja imeb pöialt nagu lutti. Vähemalt luti saab ära võtta aga pöialt ju ei saa ? Potil pissimise õppis üsna varakult ära aga nr 2 alles hiljuti. Alati nõudis mähet. Üritasin ja sundisin, aga laps polnud valmis. Kõik tuleb isenesest, omal ajal.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. märts 2020 at 10:10

      Jumal tänatud, et mul ükski laps pole pöialt imenud. Ma ei oskaks midagi selle suhtes teha 😀

  • Avatar
    Vasta a 26. märts 2020 at 23:16

    Hahaha inimesed kohe peavad… issand nagu mingi 14 oleks, et issand issand ikka lutiga ? 1a4k on ju puhta beebi alles.
    Mida on teiste asi targutada üldse kellegi lutte ja mähkmeid ja rinnaga toitmist. Kooli vast ikka lutiga ja mähkmega ei lähe.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:38

      Haha, jaaa :D!

      • Avatar
        Vasta Marie 8. aprill 2020 at 02:12

        A mis see teiste asi on. Mul neli last…kolmas loobus lutist, kui oli 3,5aastat vana ning mähkmetest 3a ja 1 nädal päevapealt. Ta oli selleks just siis valmis. Praegu neljas laps 2a ja 3 kuud ja arvan, et mähkmed veel aasta kindlasti. Lutti ei ole ta kunagi tahtnud. Mina oma lapsi põhimõtteliselt ei vööruta ega treeni…iga asi tuleb siis, kui laps on selleks valmis, seda nii füüsiliselt kui psüühiliselt.

        • Mallu
          Vasta Mallu 8. aprill 2020 at 07:48

          Just 🙂

  • Avatar
    Vasta Raina 26. märts 2020 at 22:32

    Minu suurem tütar oli 4 aastaselt veel lutiga ja 1 aastaselt käis ilusti potil…
    Teine 1 aastaselt loobus lutist ja potile sai 2 aastaselt.
    Kolmas laps poiss on kohe 3 ja ausõna. Tal on lutt elu ja mähe on nüüdki vahel ÜLIHARVA pikemal sõidul ja ööl jalas. Loobus mähkmest mõned kuud tagasi. Jube märg Pomm oli…
    Kooli vaevalt, et läheb luti ja mähkmega…
    Ei traumatiseeri last. Ja mugav olen ma ka. Aitähh

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:39

      Ega jah, lapsed on erinevad 😀 Isegi sama pere omad.

      • Avatar
        Vasta M. 27. märts 2020 at 01:41

        Palun öelge mulle lastetule lollile kuidas te teate alati võrrelda, et “samavanune laps” ja teeb seda või toda teisiti. Et vaatate peale ja kohe teate, et ahhhh, see siin on 1a 2kuud? Ausalt mul lähevad oma tuttavate laste vanused suhti tihti segamini (hea et oma vanusega arvet suudan pidada:D) ja ma pean reaalselt tihti küsima, kas on nt 1,5 või 2,5 aastane, sest välimuselt on nii väikesed inimesed minu jaoks kõik ühed samad titad. Ja tihti ju mõni 1,5 aastane teeb asju, mida teine 2,5 ei tee ja vastupidi.

        • Mallu
          Vasta Mallu 27. märts 2020 at 10:10

          Pigem vist äkki need beebigrupid? Või on mõnel sõbral sama vana laps 😀

  • Avatar
    Vasta Katy 26. märts 2020 at 22:17

    Minul on laps sama vana ja lutitab ,ei plaani küll veel võõrutama hakata .Mul on ka kolm last ja kõik on erinevad kes kuna ja kuidas lõpetab lutitamise ,miks peaks last traumeerima ,see ju tema rahupiip,ega jää ju terveks eluks lutitama ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:39

      Loodame, et ei jää jah ?

  • Avatar
    Vasta Kristiina 26. märts 2020 at 21:46

    Mhh, kirjutasin enne megapika kommentaari, aga see vist kustus ära.
    Igaljuhul. Beebi hakkas lutti saama ca 2 kuuselt, ainult magama jäämiseks (põhiliselt kärus, sest jube jama oli kodust kaugel olla nutva beebiga). Praegu 6 kuune ja lutti pole kasutanud üle kuu kindlalt, vast isegi 2. Korra pakkusin (kui voodist luti ära võtsin), aga ta ei osanud sellega enam miskit peale hakata. Keerutas ja näris niisama.
    Also. See kollane bodiiii ? mu beebsukal ka oli, aga ammu väike. Ja pole enam müügis näinud, oleks nüüd suurema ka ostnud

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:40

      Kommid enne ei tule üles, kui ma neid heaks ei kiida, sp võib jääda mulje, et komm “kaob ära” 🙂

      • Avatar
        Vasta Kristiina 27. märts 2020 at 11:13

        Tõesti tõesti. Kannatamatu olen ?

        • Mallu
          Vasta Mallu 27. märts 2020 at 11:25

          Oled 😀

  • Avatar
    Vasta Triinu 26. märts 2020 at 21:30

    Minu põnn on Sinu pesamunast täpselt pool aastat vanem ja lutist võõrutasin ta peaaegu 2 kuud tagasi. Luti ära peitmine meil ei toiminud. Katsetasin siis seda, mida ma varem ühegi lapsega teinud ei olnud – lõikasin luttidel otsad maha ? Igaks juhuks peitsin ühe terve luti ka ära, et mine sa tea…aga minu õnneks laabus kõik suht valutult. Katkist lutti lutsutada polnud kuigi mõnus ega ka mitte huvitav ja nii see lutindus selja taha jäi. Potindusega meil aga üldse ei laabu ja samas ma väga ei muretse ka. Kõik lapsed on mul suht hilja hakanud potil käima ja siis on see mähkmevabaks saamine hästi kiiresti käinud.
    Kogemustega ema nagu sa oled, seega tead ju, et iga asi omal ajal või veidikene hiljem ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:40

      Jah, tean-tean 😀 Niisama lobisen 😀

  • Avatar
    Vasta Kätlin 26. märts 2020 at 21:10

    Minule ütles ortodont, et lutt ja hambumus ei ole kuidagi seotud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:41

      Ma olen kka nagu kuulnud vastupidiseid jutte 😀

  • Avatar
    Vasta Kadri 26. märts 2020 at 21:05

    Minu esimene last võttis lutti 2,5a. Lihtsalt ei õnnestunud varem võõrutada. Tal sellest nüüd esihambad veidi viltu.
    Teine laps on mul praegu 2,5-aastane ja käib veel mähkmega ringi. Esimest last toppisin koguaeg potile aga teisega võtan kuidagi vabalt. Saab aru mille jaoks pott on ja teine kord käib seal ise ka aga tõesti ei jaksa mitu korda päevas nühkida vaipa või diivanit. Panen ta potile, istub tükk aega ja ütleb, et ei tule. 2 min hiljem on junn põrandal. Minu arust pole ta üldse nii suur veel, et ei tohiks mähkmega käia.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:41

      Mari võttis ka ülikaua lutti, alumised hambad olid veits viltu, aga siis tulid uued ja need ei ole 🙂

  • Avatar
    Vasta P 26. märts 2020 at 20:27

    Mu lapsed on 9a, 6a ja 3a. Ja ma isegi ei mäleta kui vanalt nad võõrutasin. Sest see vanus ongi mega ebaoluline. Eks ikka nõme ja paneb põdema, kui kehvasti öeldakse. Aga kuni asjad (lutt, màhkud) viivad stressi vàhemaks ja kisa kodus vähemaks ja magamaminekuid kergemaks, siis… mis see teiste asi on?!?!?! Täpselt nii tulebki teha nagu endale õige, mugav ja lihtne on 🙂 Nii, et chill. Ma saaks vb veel aru, kui jutt oleks 4a lapsest. Aga alla 2a on kohe kindlasti megachill

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:51

      Jaa, ma mäletan Mari võõrutamist ka ainult selle pärast, et see oli nii “kohutavalt hilja” ja sain mega puid alla selle pärast 😀

  • Avatar
    Vasta Ave 26. märts 2020 at 20:22

    Ahh, ära üldse muretse. Ükskõik mis või kuidas Martakene oleks, on ikka mõnede arust halvasti.
    Ma võõrutasin lapse rinnas(läksin tööle, kui oli 10kuud), mõned kuud hiljem lutist ja 1a6k lutipudelist. Kõik ikka tasa ja targu ? Õnneks läks kiirelt tal leppimine.

    (PS! Nüüd ma olen hakanud kommentaare ka lugema ja nii tore, et sa võtad aega vastata, põnev on lugeda isegi neid)

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:42

      Ei ma tean jaa, et vahet pole, mida ma teen, et ikka kellelegi jääb hambu, aga noh, ma mäletan ka seda tunnet, kuidas Lende ajal ise vaatasin üle aastaseid et OMGGG ikka lutiga ?? Ma muidugi kuskil ei kommenteerinud 😀

  • Avatar
    Vasta Maarja 26. märts 2020 at 20:01

    Jumala eest..ta ju Alles 1.4.. aega on selle luti ja poti ja muude asjadega 🙂
    Minu arust tahetakse liiga vara lastest Suured lapsed teha!

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:54

      Jaaa, ega kõigil nagu maru kiire 😀

      • Avatar
        Vasta Katy 26. märts 2020 at 22:21

        Lase lapsel olla lapsepõlv ,suureks saame me kõik kunagi! ?

        • Mallu
          Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:39

          Kahjuks küll 😀

  • Avatar
    Vasta Kertu 26. märts 2020 at 18:34

    Mul oli poeg peaaegu 2, kui ikka veel ladnalt lustiga ringi käis ja ei tundunud, et see lõppeks. Mul oli tagavaralutte ka igal pool juhuks, kui ära peaks kaduma mõni. Ühel õhtul aga kadus tal see lutt, mis just suus oli olnud, ära ja murphy seaduse kohaselt ma ühtegi teist ka ei leidnud. Roomasime siis lapsega koos põrandal ja otsisime lutti. Polnud. Ütlesin, et nüüd oled suur järelikult ja lähed lutita magama. Mõtlesin küll, et siit tuleb pikk saaga ja võõrutusnähud meile mõlemale, aga imekombel oligi see üks õhtu väike nukrus luti pärast ja elu läks edasi. Nüüd läheb ta lihtsalt naisele ka oma kaisujänkudega

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:56

      Lende ju ka omas aasta aega ühte tekikest, aga nüüd tal sellest mega suva 😀

  • Avatar
    Vasta Getu 26. märts 2020 at 18:13

    Oli 3 ja 1k umbes, kui ise oli valmis loobuma. Eelnevalt üritasime aga see oli kohutav. viimane aasta oli lutt ainult magamistoas ja voodis. Mujal kasutada ei tohtinud. Muidugi kaheselt polnud mul südant ära võtta, sest lapsel oli op ja kuidaa ma ta lohutuse ära võtan, kui teda lahti lõigutakse ja siis kinni 😀 aga lapsel kõne korras, hambumus korras. Kõik on korras ja pole lutt talle kahju teinud 🙂 potil hakkas ka alles 2a4k ja ainult piss ja 3a6k suutis potile kakama hakata. Enne nõudis kakamise ajaks pampersit. Nii, et kõik on erinevad 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:58

      Miks tal opp oli 🙁

  • Avatar
    Vasta Laura Metsrand 26. märts 2020 at 18:12

    Esimese lapse saime täiesti luti vabaks 2a6k vanuselt. Lasteaias oli lutivaba, aga kodus uinumiseks vajas ikka lutti. Nüüd teine laps 2 kuuselt võttis lutti, mingi pea kuu aega. Siis lampi päeva pealt ei tahtnud. 10.aprill saab nüüd aastaseks ning luti eest olen mina talle? See variant on palju väsitavam, kuna ööunne jääb ainult minuga( loe pigem tissiga) ning kohe, kui tiss kõrvalt lännu, ärkab temagi.
    Pole mina ühtegi last lutiga kooli minemas näinud ning kui laps seda lutti ikka enda rahustuseks vajab, siis miks mitte . ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:58

      Jaaa, ma tean, et lutivabad lapsed on RÄMEDAD tissipuugid 😀 Lende oli ka 😀

  • Avatar
    Vasta G 26. märts 2020 at 17:30

    Mul praegu lutilaps, homme saab 6-kuuseks. Võõrutada plaanin kindlasti enne 2a saamist, sest muidu pidi hambumusele mõjuma.
    Mida varem, seda parem. Aga survet endale ei pane. Läheb kuis vaja ja pole teiste asi minu laps. ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:59

      No 6k õnneks keegi ei kobise, et IKKA võtab lutti v 😀

  • Avatar
    Vasta Tineke-Kätlin Vöö 26. märts 2020 at 17:25

    Lõpuks, ma nii ootasin sellist postitust!? Mul poiss 1a3k ja mulle öeldakse pidevalt, miks kuttil ikka veel tuttu suus (meie nimetame nii lutti, kuna soomes elasime kui Tristjan sűndis ja soome keeles lutt on tutti). Sama mähkmetega, kas tõesti peaks juba olema 1a3k mähkmevaba!?
    Mina mõelnud, et kõigel oma aeg. Lõppetas ise öösel piima, roomama ei hakkanutki kuigi treenisime palju, hakkas hoopis käpputama jne.
    Ma iga kord kuulan neid ja mõtlen, et “miks ometi sa ei ela oma elu”.
    Aitäh Mallukas❤️, mul läks ausalt öeldes sűda palju kergemaks pärast seda kui lugesin. Ma enam ei põe.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:59

      Mis seal ikka põdeda, ega teiste kobina pärast ju oma elu muutma enivei ei hakka 😀

  • Avatar
    Vasta M 26. märts 2020 at 17:13

    Tead ,ma arvan et inimesed vinguvad praegu lihtsalt natuke extra palju sest noh ,passivad kodus ja mis ikka tuju paremaks teeks kui see kui kellegile nähvata saab eks !
    Ma ise elan rootsis ja mulle meeldib see et siin oleme me palju chillimad selle luti ja mähkme asjanduses.
    Kui ma 13 tagasi siia kolisin ja mu esimene laps lasteaeda läks 1,2 aastaselt siis nad imestasid et kuidas nii väike laps mähkmeteta on ?
    Siis kui teine tuli ja siin juba elanud olin mitu aastat siis oli nii hea tunne et ei pidanud stressima selle luti- ja mähkmemajanduse pärast .Kuigi sain varajaselt jaole ka siis aga mul siin mitu sõbrannat kes alles kolmeselt võõrutavad ja keegi ei vaata viltu .Ja kõigist on täitsa toredad ja normaalded lapsed saanud ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 21:02

      Haha, tõsi, ma ise ka vahepeal virisen siin kodus. Also mul päevad 😀

  • Avatar
    Vasta Hana 26. märts 2020 at 16:47

    Minu laps aasta ja viie kuune, imeb samuti lutti ja potil ei käi. Arvan, et see fine. Ta nii lutisõltlane ka, kahju täitsa ära võtta, vahel päeval panen silma alt ära küll. Arvan, et asjad mis lapse tulevikku ei mõjuta, siis need mõned kuud (või rohkem) siia sinna ei ole määravad. Ehk et kui ühe laps hakkab aastaselt potil käima ja teise oma kaheselt, siis suurena ei ole sel vahet.
    Minu arust sa väga hea ema oma plikadele. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:41

      Aitäh sulle 🙂

  • Avatar
    Vasta Marin 26. märts 2020 at 16:29

    Esimesega kuskil 1,5a ka väga ladusalt läks. Teine on tütar ja tõeline lutimari, hetkel küll veeö 4kuune aga ma juba ette tunnen, et see võõrutus saab ilmselt hull olema ??

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 16:29

      ah, see võib ajas muutuda ka, vb varsti ei taha ise 😀

      • Avatar
        Vasta Kertu 26. märts 2020 at 18:30

        Mul oli poeg peaaegu 2, kui ikka veel ladnalt lustiga ringi käis ja ei tundunud, et see lõppeks. Mul oli tagavaralutte ka igal pool juhuks, kui ära peaks kaduma mõni. Ühel õhtul aga kadus tal see lutt, mis just suus oli olnud, ära ja murphy seaduse kohaselt ma ühtegi teist ka ei leidnud. Roomasime siis lapsega koos põrandal ja otsisime lutti. Polnud. Ütlesin, et nüüd oled suur järelikult ja lähed lutita magama. Mõtlesin küll, et siit tuleb pikk saaga ja võõrutusnähud meile mõlemale, aga imekombel oligi see üks õhtu väike nukrus luti pärast ja elu läks edasi. Nüüd läheb ta lihtsalt naisele ka oma kaisujänkudega.

        • Mallu
          Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:58

          Meil ka lutte terve maja täis 😀

  • Avatar
    Vasta L 26. märts 2020 at 16:15

    Mu 2a4k on ka veel lutiga.. so what ? ta nagunii ainult kodus sellega. Lasteaias lutivaba 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 16:40

      JAh, eks see igaühe oma asi 😀

  • Avatar
    Vasta Kaidi 26. märts 2020 at 16:09

    Õpin logopeediks ja tooksin välja mõned punktid, millele mõelda. Esiteks takistab lutt füüsiliselt juba kõne arengut. Laps ei saa ju rääkida, kui lutt suus. Teiseks ei saa lapse keel, huuled, põsed liikuda tavapäraselt, mistõttu ei arene vajalikud artikulatsioonilihased.

    Toon välja mõned luti pikaajalisest kõrvalmõjudest hambumuse poole pealt ka:
    *Risthambumus, mis vajab ortodontilist korrigeerimist.
    *Lõualuu luukoe paiknemise muutused.
    *Alumise hambakaare laienemine.
    *Tundlik ja muutunud suulae nahk.
    *Eesmine lahihambumus ehk puudub ülemiste ja alumiste hammaste kokkupuude.

    Mainiksin ära ka, et kui laps vahetevahel imeb lutti, üldjuhul ei mõjuta lapse kõne arengut.

    Kui hakkad mingi aeg võõrutama lutist, siis võid esialgu proovida luti ära jätta päevasel ajal ja anda seda õhtul magama jäädes. Kui laps on uinunud, siis ka lutt ära võtta. Seda seljuhul, kui sulle tundub, et lutist raske kohe päevapealt võõrutada.

    *kommentaar pole mõeldud halvustamaks või kritiseerimaks vanemaid, kelle laps imeb lutti. Lihtsalt teadmiseks?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 16:41

      Jaa, ma tean, et seal on miinuseid ka, absoluutselt, aga no sellegipoolest ei saa ma talt seda ära kiskuda 😀

      • Avatar
        Vasta L 26. märts 2020 at 18:32

        Mu laps on 2a4k ja räägib üsna ilusti, aga samas lutilaps veel. Tuduajal vaid. Niiet alati ei ole aamen kirikus see, et segab kõnet. 🙂

        • Mallu
          Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:57

          No eks see oleneb jah ilmselt lapsest ja … sajast muust asjast kah veel 😀 Kui palju ta sul lutti saab?

          • Avatar
            L 26. märts 2020 at 22:34

            Küsisid vist minu käest?? ainult tuduajal kodus (lasteaias magab ilma), kodus on megahüsteeria olnud alati kui oleme voorutanud. Ma isegi anonyymselt kysisin ühes grupis nõu ka. Seal öeldigi, et las ta ütleb ise lahti sellest.. meil ei mõju katkitegemine, kaotamine, prügikasti viskamine..
            megamegamegaharva saab ta rahustuseks ka. Pigem ei saa, et see toesti üks protsent miljonist kui saab.

          • Mallu
            Mallu 26. märts 2020 at 23:38

            Okei, ma ei oota rõõmuga seda võõrutamist 😀

    • Avatar
      Vasta Eliise 26. märts 2020 at 18:46

      Küsiks kohe Kaidilt, et kui laps magab ööpäevas 3x ja lutt ongi ainult magamise ajal kasutuses. Kas siis ikkagi negatiivne mõju?

      • Avatar
        Vasta Kaidi 26. märts 2020 at 20:20

        Magamise ajal ka lutt suus? Mida vähem on, seda parem. Et vältida hambumusprobleemide teket, peaksid lapse huuled enamiku ööpäevast asetsema koos, ta peaks hingama läbi nina ja suu peaks olema tühi. Mõnel lapsel on tekkinud tugev luti imemise harjumus, et raske seda muuta. Ma ise arvan, et kui ainult magamapanemiseks kasutada, ei avalda ta selliseid negatiivseid mõjusi. Selleks peaks ikka tihedamini imema. Kui vähegi võimalik siis, une ajal ära võtta. Ma tean, et kerge rääkida. Mul endal oli ka nö lutisõltlane ja teistel on alati lihtne tulla õpetama või targutama. Aga selge on see, et üle aasta vanusel lapsel võiks luti kasutamine oluliselt väheneda.
        Ja pigem , kui üldse lutti valida, siis anatoomilise kujuga. See aitab beebi suu- ja keeleliigutustel õigesti areneda ja rahuldab tema loomulikku imemisvajadust.

        • Mallu
          Vasta Mallu 26. märts 2020 at 20:55

          Huh, Marta õnneks lükkab ise magamise ajaks välja. Aga magama JÄÄDES peab raudselt olema 😀

  • Avatar
    Vasta Aili 26. märts 2020 at 16:07

    Meie teine ka 1a4k ja pole veel kordagi mõelnud lutuuhineid kokku korjata. Hangib neid omale kusagilt salavarudest ka päeval ja me pole keelanud. Pidevalt kork ees ringi ta ei toimeta. Esimese tegelase lutid korjasime kokku veidi enne tema kaheaastaseks saamist. Tal oli lutt ainult magamiseks ja kui hakkas neid voodist välja tirima päeval, siis otsustasime asjale lõpu teha. Läks hästi lihtsalt ja suurt kurbust ei tekkinud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:42

      Hahaha, ma JUST täna kasutasn sõna lutuuhin 😀

  • Avatar
    Vasta A. 26. märts 2020 at 15:55

    Mu lapse lasteaias on kolmepoolesed ka veel lutiga. Ise nii kaua ei annaks, aga inimesed on erinevad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 21:03

      Jah, ma ka näind, aga mul suva, mis teised oma lastega teevad 😀

  • Avatar
    Vasta MK 26. märts 2020 at 15:54

    Laps jäi lutita natuke enne kaheseks saamist, läks katki ja teist kodus polnud, laps saab varsti kolm ja siiani tunneb sellest puudust aeg-ajalt ja räägib, et äkki leiame ikka selle luti prügikastist üles. Potil hakkas alles veits enne 2,5-aastaseks saamist käima, ta lihtsalt vihkas potti millegi pärast, mingi moment lihtsalt bribe’isime ta ikka seal käima ja öösel jäi mähkmeta üleöö, sest ei raatsinud suurt pakki mähkmeid koju osta ja väike oli poest otsas ja otsustasime, et on aeg ja toimis. Õnnetusi on ette tulnud ainult haigena. Mida vähem ma stressasin teiste arvamuse ja normide pärast, seda rahulikumalt asjad läksid. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 21:04

      Meil on kodus lutimäed, ära kadumine vist ei aitaks 😀

    • Avatar
      Vasta M 27. märts 2020 at 08:57

      Kas võib olla nii et ta igatseb lutti just seetõttu et ta selle ära kaotas ?
      Teame ju omast käest kui närvi ajab kui mingi lemmikasi on kadunud ?
      Mina vist ostaks uue samasuguse ja nii öelda ”leiaks üles” ja siis jätaks nagu ametlikult hüvasti ?
      Ma pole eestis veel näinud aga rootsis on olemas kohad ,kus ripuvad laste lutid ,pisikestes kotilestes .Sisesed ja välised Mänguväljakud ,vaatamisväärsused või näiteks jõuluvana koda vms .Mõte selles et laps jätab oma lutid siis ”jõuluvanale ” või kellegile lemmikule tegelele .Samuti võib ka saata pakiga (Näiteks Lottele?)
      Minu laste puhul see töötas .See kuidagi tegi vähem dramaatiliseks selle lutist vabanemise.Nad tundsid et olid tublid nagu teisedki lapsed ja nüüd jõuluvana on üli happy ,sai oma lutikogust suurendada ?
      Ausalt ühtegi korda pole küsinud luttide järgi 13 a jooksul ?

      • Mallu
        Vasta Mallu 27. märts 2020 at 10:08

        Aaa hea mõte, et ala “leiad üles” aga siis see on… katki 😀 Ja peate maha matma 😀

      • Avatar
        Vasta E. 27. märts 2020 at 14:50

        Minu laps pole näiteks terve selle 1a jooksul kordagi lutti tunnistanud. Proovisin, aga ei. Sama ka lutipudeliga. Pistis röökima kui lutipudelit juba nägi. Jäigi ainult rind. Esimesed kuus kuud olingi ainult lapsega, max paar korda käisin ka lapseta väljas paariks tunniks. Lisatoiduga alustamisel läks asi leebemaks. Nädal enne aastaseks saamist saime rinnast ka lahti. Kuigi arvasin, et võõrutamine muutub katastroofiks, sest lutiga ju asendada ei saanud. Siiski läks suht lihtsalt. Ei halvusta neid kelle laps saab lutti, las siis saavad ja ükskõik kui vanalt veel 🙂 Potile ka juba harjutan last. Enne ja peale sööki. Enne ja peale und ja enne õue minekut ja peale tulekut. Teeb ilusti häda potti aga vahepealsetel aegadel ikka mähkmesse. Aga eks kõik lapsed ei peagi nii ruttu potil käima hakkama. Iga asi omal ajal.
        Mulle perearst ütles, et hoida pott lapse vaateväljas. Siis teab, et selline asi olemas ja ei hakka siis kartma, et mis see on. Hoiangi potti lapse mänguplatsi juures ja siiamaani pole potil istumisega probleeme olnud 🙂

        • Mallu
          Vasta Mallu 28. märts 2020 at 00:09

          Meil vedeleb ka see pott aina elutoas 😀

  • Avatar
    Vasta D 26. märts 2020 at 15:51

    Ei saa ka mina aru, miks on vaja oma nina teiste asjadesse toppida. Minult küsiti kogu aeg, et mis asja, ta ei saagi lutti vä või siis noh, jälle imeb pöialt vä???? Asi oli selles, et laps sünnist alates lutti ei tunnistanud, mina erinevaid lutte proovima ei hakanud ning nii ta siis imes pöialt, millel lõpuks suur sügav hambajäljega haav ilutses. See haav ei ajanud mind niivõrd närvi, kui see, et kellegil oli kogu aeg midagi iniseda või teada vaja. Aga kui pliks elas üheteistkümnendat kuud, oli see pöial ikka nii suus kinni, et johhaidii. Hakkasin siis igast asju katsetama, nt sinepit, mille peale ei teinud teist nägugi? jms, aga miski ei tundunud aitavat ning jätsin asja pooleli. Lõpuks, kui aastaseks sai, enam pöialt suus ei olnud, sest leidsin ülimalt hea viisi, kuidas pöidla imemisest lahti saada ning läks 3 päeva pluss profülaktika mõttes veel 4 päeva otsa, kui pöial oli unustatud. 3 esimest päeva olid väga röökivad, vahet pidamata ainult röökis, kui just ei maganud. Aga ära kannatasin, huhh. Ainus laps ning Martast 2ndl noorem ning käib ka potil, st ise ütleb, kui tahab potile ja kui panen ta sinna, siis teeb, aga on ka tagasilöögi päevi, kus ütleb, et tahab potile, aga siis suure hurraaga laseb hoopis püksid täis?.
    Aga mina arvangi, et asi on võrdlemises. Õnneks ma ise ei võrdle-võrdle, vaid kui harva olen tuttavate laste kohta küsinud, siis olen ikka rõõmus, et hästi läheb jne, mitte ei hakka ütlema, et mis asja, mu laps juba teeb seda-toda, aga sinu oma ei oska. Mina ei tea, mis inimestel selle võrdlemisega on. Mul viskas ka kolli ette, kui mu laps veel ei kõndinud aastaselt ja kõik küsisid, et mis asja, ikka veel ei kõnni w, ja poole aastaselt, et ikka veel ei rooma w? Ei viitsi isegi rääkida nende inimestega, vahepeal oli tunne, et kuul pähe ja tõesti, teie kõigi lapsed on tublimad, kui mu oma, so what. Nii, et lutist võõrutamise nõu ei oska kahjuks anda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 21:05

      Noh, mis piinad,mis see hea viis oli siis, kuidas pöidla imemisest lahti saite? 😀

  • Avatar
    Vasta Nell 26. märts 2020 at 15:50

    Lähen “hoolimatu ema” kategooriasse, lutist hakkasime võõrutama nii 2 kuud enne lasteaeda minekut. Ehk siis 1a 10k vanuses. Juhus tuli appi ja üks lutt läks katki. Korjasime siis kibekähku kõik lutid majast kokku, andsime tüübile selle katkise kätte selgitades, et katki läks. Proovis üht ja teistpidi aga see katkine lutt ikka ei sobinud hästi suhu. Küsis küll muudkui lutti aga selgitasime, et katki läks. Nii 2 päevaga küsimused lõppesid ja oli lutivaba laps.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 21:05

      Eks ma tean jah, et see ole kättevõtmise asi, aga ma ausalt öelda ei viitsi ja… noh, kunagi 😀 !

  • Avatar
    Vasta S. 26. märts 2020 at 15:44

    Kuskil aastaselt võtsin lihtsalt luti päeval niisama lutitamiseks ära, sest no milleks. Teda väga ei huvitanud ka. Lasi ilma lutita edasi ja taga ka ei otsinud. Tuduaegadeks andsin edasi lutti. Kuskil aasta (ehk siis kahe aastani) lutitas ta tududes edasi. Ja lihtsalt ei raaaaatsinud ära võtta. Ta ise ka nii ilusti otsis kõik oma tuduasjad välja, kaasaarvatud luti, kuidas ma siis võtan vaeselt inimhingelt ta luti ära. Südame rindu võtsin siis kui ta hoius hakkas käima. Seal oli lutt lubatud, aga ma ise hügieeni mõttes ei tahtnud talle hoidu seda kaasa anda. Üks õhtu enam ei andnud lihtsalt. Ütlesin, et see on katki ja pole enam. Esimene õhtu ta ei tahtnud magama eriti jääda. Teine õhtu korra küsis ja kolmandal õhtul enam polnud meeleski tal. Seega täiesti lutivabaks sai ta alles kuskil 2a ja 1kuuselt.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:42

      Ma peaks neid ka maja pealt vähemaks korjama 😀

  • Avatar
    Vasta Helena 26. märts 2020 at 15:36

    1a4k ei ole minu arvates kindlalt pikk aeg lutitamiseks ja kindlalt ei pea veel pott 100% selge olema.
    Hate or not hate. Aga mu esimene laps läks paar kuud ennem 2a saamist lasteaeda, endiselt kasutades lutti magama jäämiseks. Lasteaias sai sellest kiirelt lahti. Ja enamus potitreeningust käis ka ikkagi lasteaias.
    Minu arust igati normaalne asjade kulg..

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:42

      No ma ka näen lasteiaias palju neid lutisõpru

  • Avatar
    Vasta Marie 26. märts 2020 at 15:33

    Polegi võõrutanud lutist ära ?? Poiss hetkel 1 a 7 k ja kui ma ausalt ütlen, siis ei näe selles probleemi ehk ei plaani ka veel nii pea võõrutada. See nii hea abimees lohutamaks teda, kui ta on kurb ntks hoiust tulles. Nkn peab pikad päevad minuta hakkama saama, las see üks rõõm talle jääb. Lisaks pole ta üldse nõus magama jääma lutita. Jällegi valik on lihtne, valin une ja annan talle selle luti kui ta nii väga tahab. Päeval üldiselt küll piiran kasutamist ning tavapäraselt ärkveloleku ajal lutti ei saa. Lisaks ei näe selles probleemi kuna poiss räägib nii palju ning isegi võõrad inimesed saavad aru seega las lapsel olla see lutt, kui see teda õnnelikuks teeb. Miks ma pean elu tema jaoks veel raskemaks tegema?
    Potil käimisega õnneks hästi, juba jaanuarikuust saadik mähkmevaba, aga jällegi asi tuli ise loomulikult ning ei sundinud last millekski. Tegelikult tuli initsiatiiv tema poolt, sest oli hüsteeriliselt mähkmete vastu.
    Eks näägutamist olen kuulnud küll, aga mul suht suva nendest, sest lõpuks lähtun oma lapse heaolust ning valmisolekust.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:48

      Jah, viimase lause kohta, eks me kõik :D!

  • Avatar
    Vasta Stinnn 26. märts 2020 at 15:30

    Pole võõrutama hakanudki. 1a6k
    Potil ka ei käi ?
    #yolo

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:42

      #yololifeisthebestlife

  • Avatar
    Vasta Kats 26. märts 2020 at 15:27

    Mul on ka kolmas laps täpselt sama vana kui Marta ja lutiga. Kuna mul eelmised kaks lutti ei võtnud, siis nüüd kolmandaga on see kuidagi megaarmas, kui oluline see tema jaoks on… ja ma ei raatsi veel võõrutada. Üritame küll ärkveloleku ajal seda silma alt ära panna, muidu oleks lutt koguaeg suus… aga kui haiget saab, väsima hakkab vms, siis saab ikka luti. Öösel ka lihtsam.
    Ja no mähkmeteema…. issand, ta alles 1a4k. Käib potil hea meelega istumas, aga midagi sinna ei tee. Las ta siis veel olla. ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:43

      Jaa, lutti võttev laps on õnnistus, jumal kuidas ma selle Lendega jaurasin omal ajal 😀

  • Avatar
    Vasta K. 26. märts 2020 at 15:22

    Ma jälgin instas ühte naist ja tal kaks last. Vanem on üle kahe juba kindlasti. Ja ikka see vanem laps laseb mähkmega ringi. Kui talt on küsitud, et nagu miks ta mähkmega on, siis ta alati ütleb, et iga asi omal ajal. Iga laps areneb erinevalt ju. Pohhui kaua su laps lutti imeb ja mähkmesse laseb. Pole kellegi asi. ?‍♀️?‍♀️

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:43

      Ma ei julgeks vist näidata, et mähkmes on, haha 😀

  • Avatar
    Vasta Triin 26. märts 2020 at 15:15

    Mul ka aasta ja neljakuune tüdruk ja selle kuu algusest on ta luti vaba. Enne seda andsin luti ainult magamise ajaks ja kui ärkas küsisin viisakalt luti enda kätte ja panin sahtlisse. Üks päev otsustasin et proovime täitsa ilma, esimene ööunne jäämine tuli läbi suure kisa aga mitte kaua, äkki 15min ja siis jäi ikka magama. Paar ööd olid raskemad et pidin paitama teda rohkem kuna otsis lutti läbi une, aga tal on enda kaisukas/tekike mis teda ka rahustab. 🙂 Ma olin valmis hullemaks.
    Potil ma arvan et nii tillukesed ei peakski käima täielikult veel, meie perearst ütles, et alles pooleteist aastastel tuleb põie tunnetus, et enne seda võib niisama potti tutvustada. Aga no loomulikult kõik lapsed on erinevad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:44

      Jaa, ma tean, et see tehtav, aga ma ei viiiitsi 😀

  • Avatar
    Vasta Birgit 26. märts 2020 at 15:08

    Oeh, ära räägi, see on õudne! Mu lapsel oli eelnevalt periood, kus lutt oli ainult magama jäämiseks, ärkvel olles mitte. Elu toimis ilusti. Aga kui ta oli äsja 2-aastaseks saanud ja ühel päeval pärast ärkamist ei tahtnud üldse oma lutti ära panna, mul viskas üle ja küsisin, et kas ta paneb luti laua peale või viskab prügikasti. Tema ütles, et prügikasti ja läks ja viskaski ise minema. Mul tegelikult polnud plaanis see üldse, olin kindel, et paneb oma tavapärasesse kohta hoiule kuni järgmise uinakuni. Aga läks teisiti ja pärast seda on magamapanek täielik õudus! Kui lutiga jäi ilusti üksi ja kiiresti mõne minutiga magama, siis nüüd võib kesta see tunde, pidevalt põgeneb voodist ja ajab igatepidi hulluks. Ja muidugi potil ka ei käi veel. Nii palju olen aru saanud, et sundida ei ole hea, võib üldse mingi hirm tekkida poti suhtes vms, ning seega ei saagi ma midagi teha kui lihtsalt oodata ja mõne aja pärast uuesti proovida. Aeg-ajalt ikka nõustub seal istuma, aga sageli keeldub ja röögib, seega mul tihti kurb meel, et nii suur laps ei oska veel. Vahel kui keegi jälle kirjutab kuskil, et tema pooleteist aastane või isegi noorem laps hakkas ühel päeval ise ilma mingi treeninguta potil käima, siis on mu tuju kohe eriliselt rikutud ja feil tunne. Siis üritan end kuidagigi lohutada ja mõtlen, et vähemalt kõne on tal väga hästi arenenud 😀 Ning kui uuesti lutist rääkida, siis nüüd mu teine laps ei taha eriti üldse lutti, kogu aeg pean käega seda ees hoidma tal, siis võtab, aga nii pole ju eriti kasu sellest ikkagi, st minu elu mugavamaks sellest ei muutu. Lutt teeb elu ikka kõvasti lihtsamaks, mis siis, et võõrutus õudne. Kui ma saan valida, et kaks aastat rahu ja alles siis õudus VÕI õudus sünnist saati, siis ma pigem valin ikka selle esimese variandi 😀 Aga ma usun, et Marta nüüd nii penskar ka ei ole, et kiiremas korras vaja võõrutada. Võid ju vaikselt vähendama hakata, et ainult uinumiseks või kui megalt haiget saab vms… Aga muidu võid ju nautida seda mugavust veel veidike 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:45

      Ma vist oleks alla andnud ja tagasi andnud, kui nii keeruline 😀 Ma liiiga mugav inimene 😀

  • Avatar
    Vasta merilinloomets@gmail.com 26. märts 2020 at 15:05

    Sain lapse 1a6kuuselt rinnavabaks sellega, et asendasin rinna lutiga. Hetkel on ta 1a10k . Algul sobis kui ainult tudumise ajaks luti sai, nüüd nõuab juba muul ajal ka. Kuna potitamine on hetkel aktuaalne, siis mõtlesin, et üks asi korraga 🙂
    Ei muretsekski väga selle luti pärast kui see ta und ei segaks. Pool ööd otsi lutti taga 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:47

      Jaa, Mariga oli kunagi sama asi, Marta õnneks öösel ei igatse, või võtab ise tagasi suhu (pimedas helendav, siis ta näeb)

  • Avatar
    Vasta ishii 26. märts 2020 at 15:03

    hahaahhaaa, mu esimene laps loobus oma sossust päriselt alles siis kui oli kolmene ??. Ei tundubud nagu mingi mure. Umbes pooleteiseselt jäi tal lutt kasutusse magamiseks ja autosõidul. Siis umbes kahesel jäi lutt ööseks ja siis kui oli kolmeseks saanud ja tahtis, et ma istuks ta voodi äärel siis ütlesin, et aga pane siis lutt ära kui mina siin istun. Pani luti voodi kõrvale voodile ja nii see jäi 🙂 Hommikul ütles, et helistame vanaemale ka siis ta rõõmustab, et ma ilma sossuta magasin 🙂 Mu meelest täitsa mõttetud asjd mille üle pingestada. Ei ole keegi jäänud lutti imema ega mähkusse ja igal lapsel oma tempo. Samas ma ilmselt ka ses mõttes laisk ema, et ükski selline asi pole mingit mõttetu kisa ja traumat väärt niiet kõigil ebameeldiv ??‍♀️

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:47

      Jah, kes seda kisa kuulata viiitsib 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 26. märts 2020 at 14:49

    Ma võõrutasin lapse lutist 1 aasta ja 10 kuusena. Üks päev magama minnes kui ma ta kõrval pikutasin, viskas laps luti mu selja taha ja siis ma ütlesin, et lutt kadunud. Väga lihtsalt läks, vähe nuttu selle sellepärast. Minu arust oleks imelik kui lutt on üle 2,5 aastastel lastel veel kasutuses. Nii et ära põe. Lõpetab kui valmis on.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:46

      See oli küll lihtne siis 😀

  • Avatar
    Vasta Ä 26. märts 2020 at 14:41

    No nüüd, kui ta 1a10k on täiesti lutivaba ?? Alustasime vist äkki nii, et ainult magamiseks sai, siis ainult õhtul ja siis ma lihtsalt panin silma alt ära ja ei andnud ? aga üldiselt ma arvan, et see suht individuaalne, iga laps on omal ajal valmis ? ja praeguses olukorras, kus 3 lapsega korraga pead majandama (mul on endal praegu 1 laps, nii et 3ga seda elukest ei kujuta ettegi ?), siis misiganes teeb asja kergemaks ja kõigi jaoks toredamaks,.siis las läheb käiku ? mu jaoks on pigem kummaline, et täiskasvanud inimesed viitsivad nii palju teiste eludele keskenduda ja õpetada, eriti kui teised emad kritiseerivad. Lapse kasvatamine on megaäge ja toob super palju rõõmu ja üldse on ema olla kõige parem asi maailmas, aga no let’s face it, ülimegaraske on ka ? selle asemel, et üksteist arvustada ja kritiseerida, oleme ikka toeks üksteisele, iga emps tahab oma lapsele niivõinaa parimat ja me kõik nagunii iseennast arvustame kogu aeg, niiet olgem mõistvad ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:45

      Kuldsed sõnad ???

  • Avatar
    Vasta Evelin 26. märts 2020 at 14:35

    Minu esimene laps oli natukene üle aasta vanune kui tal oli okseviirus ja oksendas luti täis, polnud muud teha kui näitasin ja rääkisin, et nüüd läheb lutt prügikasti. Aga ega ta puudust ei tundnud, sest ta vaid imes lutti kui magama läks, sügava une ajal sülitas välja ja kõik. Aga teine laps, kes hetkel 1 a 3 kuune, nagu Martagi otsesest mõttes kisab ANNA ANNA ja siis imeb seda ka sügavalt mõttesse vajununa. Võtan ära ja panen laua peale või kuskile ära, aga ta nagu REAALSELT leiab selle igaltpoolt ülesse ? Sellessuhtes olen samal arvamusel, et las teised sosistavad või põrnitsevad, et issand lutiga ikka veel, kui ta tahab ju siis vajab hetkel, arvan et kui aeg siis ta ise ei tunne huvi ja niiöelda saab üle lutist, hahaa ? või kui ise tunned et võiks võõrutada siis järk-järgult, peaasi et laps ei saaks a la närvivapustuse või ei nuta end hingetuks, sest kõige tähtsam ikka lapse enesetunne ? Niiet ära lase end kõigutada teiste arvamusest, oled hea ja lahe ema ?, igatahes mind ei huvita teiste arvamused, et mu lapsel lutt ja niipea pole plaanis teda lahutada lutist??

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:46

      MArta on ka nagu mingi.. päris inimene 😀 Ma olen teinud nii, et küsin, et kus lutt on? Ja ta läheb ja toob kuskilt 😀

  • Avatar
    Vasta Kristiina 26. märts 2020 at 14:30

    “ta ikka veel vahepeal arglikult tuleb mul särki alla tõmbama, ohkab ja paneb pea rinnale mulle” kui nunnu ? noh, lugeda vähemalt, ?
    Lutti pakkusin beebile ca 2 kuuselt. Olid imetamisprobleemid ja varem ei julgenud, ega vaja ka polnud. Aga mingist hetkest hakkas vankris ärkama ja sügiseste ilmadega nagu tissi välja ei kisu. Seega lutt.. Lühiajaliselt kasutasin lutti ka öösiti, kui tahtsin imetamiskordasid vähendada. Ja autosõidu ajal ka kasutasime. Niisama kodus päevasel ajal pole ta kunagi lutti saanud.
    Lutist loobumine on toimunud kuidagi iseenesest. Pikki jalutuskäike ei tee ja koduhoovi lutiga magama ei pane. Autoga sõitmas olemegi viimased kuud vist ainult arsti juures käinud ja lutivajadust pole tekkinudki. Ja öine lutitamine kadus ka ülikiirelt. Kasutas seda vaid uinumiseks ja siis lükkas ise välja.
    Beebsu 6 kuune ja lutti pole kasutanud äkki 2 kuud juba.. Kui öise luti voodist ära võtsin, siis pakkusin korra. Ainult mängis ja nätsutas, imeda ei osanud ? Eks ma autosõitudeks igaks juhuks võtan veel kaasa, aga esimese asjana kohe ei paku. Las pigem jääb nii ja polegi mingit võõrutamist

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:49

      Jaa, see ongi niiii nunnu ja siis mul nii kahju tast ja tundub lausa kriminaalne tal hakata lutti ka ära võtma 😀

  • Avatar
    Vasta Maris 26. märts 2020 at 14:29

    Mul neli last ja enam vähem ühtmoodi olnud kõigil. Peale ühe aastast sünnipäeva päeval lutti ei ole enam andnud. Ainult magamiseks. Just võõrutasin viimast, hetkel 1 aasta ja 4 kuune. Kaks õhtut oli võibolla 5 min kauem vaja magama panna, aga magab nüüd öö paremini, ei ole vaja vahepeal lutti otsida.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:50

      Meil õnneks seda öist lutiotsimist pole väga olndki 🙂

  • Avatar
    Vasta M 26. märts 2020 at 14:29

    Minu laps on Martast 5 päeva vanem, vahel mõtlen küll, et peaks harjutama lutist loobuma ja potile, aga samas leian et sellega on aega veel, iga asi omal ajal ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:49

      Jah,kuhu meil kiiret 😀

  • Avatar
    Vasta M 26. märts 2020 at 14:27

    Meie vöörutasime umbes kuu tagasi, kartsin ka hullemat kuna kõik rääkisid et esimene nädal raske ja nii..aga yllatavalt kergelt läks.Peitsin hommikul ära ja enam ei andnud, tal ei tulnd meeldegi see pika peale ja magama panin ka kärus jalutdes , et suht kohe jäi magama ,kuigi muidu oli suur lutitaja?järgmise päeva hommikul korra kisas aga sai pudelist piima ja edasine oli juba suht kerge. Mulle ikka õeldi ka et nii suur laps ja lutt suus(nyydseks 1,5) , või et miks tassist ei joo et peaks juba jooma(jah harjutan kyll tasapisi ja juba tuleme toime ka sellwga, kuigi vahel joob ikka nii et särk märg?) või et potile ruttu harjutama peaks…aga ausalt õeldes mida suuremaks ta sai seda vähem mul läks korda mida teised ytlevad…minu esimene laps ja laske mul ise õpetada ja kasvatada ja olla..eks need omad vitsad siis peksavad kui millegiga feilind olen.aga potil hakkan harjutama varsti.kuigi ta käib kyll seal aint istumas? ja väiksemana oli ka hull teema et miks pyreesid ei anna et mis piima talle veel annad et ta ju nii suur kyll jne… nagu vahel oligi tunne et ma parem olengi kodus ja ei tlegi kellegi ette lapsega , sest nkn teen kõik ju valesti…ja sõnu ei ole ka palju meil ..arvatavasti hakatakse selle kallal varsti ka ytlema midagi, eks näha ole… aga 🙂 kõige tähtsam ikkagi ise teha mis su lastele parim… ära parem kuula teisi:)

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:51

      Jah, eks kõik ole harjutamise asi. Marta nt keeldus joomast lutipudelist mingi aeg, seega joob tassist ja isegi tavapudelist. Loomulikult on KÕIK märg, aga oh well 😀

  • Avatar
    Vasta Annika 26. märts 2020 at 14:25

    Noh mu laps on 2a 3kuud ja ei saa sellest lutist lahti. Peidaks ära, aga oh seda kisaaaaaa. Peaks küll südame kõvaks tegema, aga ei suuda. Mulle meeldib magada ja no öösel ta nkn ei maga väga hästi, mis siis veel saab kui lutt ära võtta ?
    #kohutavema ja sada muud hästagi ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:51

      Poogen! 😀

  • Avatar
    Vasta Kai 26. märts 2020 at 14:24

    Mu laps aasta ja kuus kuud ja endiselt lutiga ja endiselt mähkmetes.
    Tahaks mõlemast lahti saada, aga samas pole väga tõsiselt seda teed ette ka võtnud. Mässut mingi hetk kodus ei pannud üldse jalga, pooleteist nâdalaga ükski piss potti ei jõudnud, heal juhul põrandale halvemal juhul diivanile no ja siis ma mingi hetk lõin käega. Kusjuures mulle paljud just utlevad, et ta ongi nii pisi, et aega on, et suvel hea harjutada. Okei perearst muidugi ammu juba uurib, et kas potil käib ja juba nagu peaks.
    Lutti imeb ka, kodus aegajalt otsib seda ikka, külapeal olles ei tule selline asi meeldegi. Ta muidu varem ärkvel olles väga lutist ei hoolinudki, aga kui motlesin, et panen siis ärkveloleku ajal üldse lutid peitu, siis järsku hakkas kõvaks luti sõbraks ka ärkveloleku ajal. Minumeelest on ta juba nii suur, et lutt on kole tema suus.
    Ühe võõrutuse peaks nüüd ikka ette võtma, korraga vist ei tihka ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:51

      Aga miks sa PEAD :D? Kes käsib?

  • Avatar
    Vasta S. 26. märts 2020 at 14:20

    Mul poiss 1a8k ja jääb lutiga magama. Ei ole südant olnud seda veel võõrutama hakata kuigi mõtteis ammu olnud.
    Jaanuaris hakkasin potile harjutama ja ei ole tahtnud kahte nö suurt asja korraga ette võtta. Loodan, et suveks käib ilusti ise potil ja kui selleks ajaks pole ise lutist loobunud, kaotan ise kõik lutid ära või teen katki.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:52

      Väga külmavereline plaan 😀

  • Avatar
    Vasta Maise 26. märts 2020 at 14:19

    Pole veel võõrutanud lutist, ka saan kommentaare, et suur mees(1a8k) ja ikka lutt suus. Aga kuidas neid jonnihooge siis muidu taltsutada, praegu hea mute nupp kohe võtta ? eks varsti kui lasteaeda minek, siis tuleb see tee ette võtta.. Potiteema ei lähe ka hästi, enne hoiab kinni, kui potti laseb ?‍♀️ Inimesed on üldse imelikud, kommenteerivad TEISTE lapsi, mis see sinus perset peaks kottima, kaua minu laps lutti saab või rinda saab või pudelit saab jne. Ma ju ei lähe ütlema inimesele, et issand, nii vana laps ja ei käi veel, minu oma küll kõndis ammu juba 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:52

      HAha, oleks vist veits imelik minna jah 😀

  • Avatar
    Vasta Gerda 26. märts 2020 at 14:11

    Mina otseselt ei võõrutanudki. Kutil oli mega nohu ja tal õhk läbi ei käinud ja lutti tõmmata ei saanud, seega rohkem ei pakkunud ka. See oli umbes aasta ja 1e kuuselt. Praegu on ta 1.6 aastane. Potil ei käi, räägib vähem, kui Marta ja saab veel pudelit. Minuarust on käik fain!?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:52

      No mis see Marta ka niiväga räägib, rohkem kamandab 😀

  • Avatar
    Vasta Merit 26. märts 2020 at 13:51

    Luti pole meie pliks kunagi tahtnud, aga potil käimist harjutame aga enamus aja ikka mähkmetega, ültse ei põe ka sellepärast. Parem harjutan last vaikselt ja heaga, kui see et surun teda väevõimuga sinna ja ta karjub mul poti peal. Laps 1 aastane ja 8 kuune ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:53

      Jaa, sundida ei maksa!

  • Avatar
    Vasta Lily 26. märts 2020 at 13:50

    Ega nüüd nii täpselt aega ei mäleta, aga esimene oli nii tibake peale aastat. Kasutasin lutti ainult ta magama jäämiseks kuni ta oli juba pikemat aega rohkem sellega mänginud ja viskas põrandale maha…eriti nüristas see öösiti, et nagu tahaks lutti, aga samas ei taha ja tore on ju emmet kiusata ja öösiti ainult mingi luti pärast üles ajada. Üks öö mul sai villand, jäi lutiga magama ja kui see oli taas voodi all, võtsin käärid, lõikasin pisikese augu ja panin voodi alla tagasi (tagavara lutt ikka igaksjuhuks oli). Hommikul küsis oma lutti, ütlesin, et voodi all… ronis järgi, nägi, et auk, proovis ja ütles katki. Ütlesin, et kuna sa viskad seda koguaeg voodi alla, siis hiirepoisid närisid katki. Minu üllatuseks ta ei teinud teist nägugi, et noh kui närisid, siis närisid. Arvasin, et nüüd tuleb ikka tagavara lutt käiku võtta, aga päevaune kärutasin ja tal oli väike jänes mida ta lutile lisaks “nosutas” ja õhtu küll küsis, aga mina jäin oma hiirepoisile, kes luti katki näris, kindlaks… tiba jorises, aga siis laulsin jne.ja oligi kõik, et suht mõned päevad küsimist ja loobus.
    Teine laps sai natuke enne aastat suurema käest tuulerõuged ja kuna ta oli oma täppide olemasolust nii õnnetu, siis toppisin mis ma toppisin seda lutti ta ei tahtnud ja andsin siis talle Lotte kaissu ja sellest ajast peale ongi Lotte suur lohutaja ja unekaisukas siiani (4a.)
    Ja olen ise ka sellel arvamusel, et iga ema teab ja tunneb ikka ise selle õige aja ära… tunnistan, et ka minu jaoks on vähe kummaline kui 2-3 aastane käib avalikus kohas lutt suus, no aga jeerum see on minu arvamus ja seda selle lapse emale kommenteerida on küll kohatu ?‍♀️

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:53

      Ma arvan ka, et sa võid oma peas ARVATA kõike, aga välja öelda pole alati mõtet 😀

  • Avatar
    Vasta Kats. 26. märts 2020 at 13:47

    Kohe saab kuu aega täis lutivõõrutamisest. Laps oli poolteist. Ta oli enda luti nii katki närinud(kasutas vaid öösiti viimaselajal, sest päeval oli tal nii palju tegemist ja lutt ei tulnud mõttesseg, ainult lõunauinaku ajal andsin) . Ja noh, kuna lutt oli katki näritud ja vaakumit ei tekkinud, siis kukkus see tal alalõpmata magades suust välja. Lõpuks kukkus see voodi taha ja ma lihtsalt ei viitsinud hakata mööbldama, et seda sealt kätte saada. Ja oligi valmis ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. märts 2020 at 23:54

      Noh, meil tuhat lutti, ühe kuskile kadumine ei annaks tunda 😀