JUMALAITA

see kehakaaluvärk ajab mind HAUDA

2. mai 2020

Ma tahaks alustada siiski sellest, et ärge mu järgnevast jutust välja lugege, et ma kuidagi vihkaks või jälestaks ennast, või et nüüd jube paksuks peaks. Iga asi on perspektiivi küsimus ja raudselt võib 300 kilone vaadata 190 kilost ja mõelda, et vot oleks ma niisuguses kaalus, ma siis oleks rahul. Samamoodi võib mõelda 100 kilone, et kui ta 70 kaaluks, siis ta oleks rahul. Ja samamoodi võin mina kade olla kõikide peale, kes on 60 kilo ja ohivad, et tahaks 50 olla. Igaühel on õigus tahta ja vigiseda.

Ma seda teist siia tulingi tegema – ei, ma ei soovi isegi adekvaatseid soovitusi, ma tahan lihtlabaselt viriseda, kas võib? Pliis!

Esiteks: Kuidas saab olla, et toitumishäired nii laialt leivinud on? Selles suhtes, et loomulikult on see väga tõsine haigus ja kõike seda, aga nagu KUIDAS on inimestel tahtejõudu sellles maailmas, mis on otsast lõpuni täis  NII HEAD SÖÖKI, jääda selle juurde, et kle ma parem näljutan ennast?? Ma ei suuda vist tund aega ka nii olla, et suu ei matsuks. Et nagu jah, ma tahaks olla kõhnem, aga ma tahan rohkem madalküpsetatud seakõhtu ja baosid ja pitsat ja pastat ja värsket leiba ja pasteeti ja ahjuparti ja paneeritud kana ja pankos krevette ja võis praetud kammkarpe ja veinis aurutatud kammkarpe ja OOOMGG neid krõbedaid vähkisid, mida seafoodrestoranis kunagi sai tellida. Ja issand, krõbe sai! Ja Pille kaneelirullid!

Ma võiks homseni edasi trükkida ja kui te arvate, et ma olen praegu näljane, et selle pärast see “tahaks kõike tunne”, siis oh ei. Ma Woltisin just tund aega tagasi. Ma reaalselt elan, et süüa ja ma lihtsalt ei mõista, kuidas keegi on mingi et kle ma ei söö. See tundub mulle sama utoopiline, kui et ma otsustan, et ma ei soovi enam pilgutada. Ja siis ei tee ka seda enam kunagi, sest noh, ma otsustasin seda mitte teha. Mitte, et ma nüüd kade oleks haigete inimeste peale, aga kui ma oskaks seda oskust rakendada kasvõi nii, et ma iga elusoldud sekundi ei sööks, siis on näpunäited oodatud…

Teiseks: Miks ma ei suuda mitte midagi 100% kaasa teha? Seda enam, et ma tean, et nad töötavad, kui päriselt pingutada… Ma olen ju Orgutanud ja alla võtnud. Ma proovisin seda hourglass teemat, millest rääkisin. Aga mitte miski pole selline, mille kohta ma tunneks, et oh, ma suudan seda teha iga päev, terve elu. Ma ei suuda ju terve elu oma sööki kaaluda. Ma ei suuda iga päev ringi joosta, et oma 10 000 sammu täis saada. Ma ei suuda kogu aeg kalkuleerida, et mida mul süüa on ja palju ma seda süüa võin. Ma tahaks lihtsalt, et see krdi Myfitness oma uksed lahti teeks ja ma saaksin rahus vähemalt trennis käia, sest sellisel juhul ma tean, et kui ma olen liigutanud, siis ilmselt ma võin süüa ka rahulikuma südamega. Ja saaan need kaalumised ja muud sellised asjad ära unustada.

(Ärge siit välja lugege, et ma EI sööks rahuliku südamega selles mõttes, et pärast vihkaks ennast vms, et miks ma seda sõin. Eiei, ma söön ikka siin üht koma teist ja elan rahus edasi ka. Aga peas on küll see mõte, et Mallu kle, kas sa arvad, et see läheb su grandioosse kaalulangetusega kokku, kui sa siin seda kommipakki hävitad? ?)

Millal ma leian selle paljukuulutatud “elustiili”, mida on jube lihtne järgida.

Kolmandaks: Miks ma ei suuda motivatsiooni leida isegi kaalulangusest? Ma tegin hourglassi, kõik töötas, kaal langes ludinal ja mina… olin nagu eee… kringlit tahaks. Ja ma tean, et ei peaks iga päev kaaluma, aga ma suht tegin seda ikka, sorri, kaalujumalad.

21.04 – 67,4 kg
22.04 – 66,8 kg
23.04 – 66,4 kg
24.04 – 66.0 kg
25.04 – 65,1 kg
26.04 – 65,8 kg
27.04 – 66.8 kg
28.04 – 67.2 kg
02.05 – 66,9 kg

Vahepeal on mul tunne, et ma kaalun ennast hommikuti lihtsalt selle pärast, et näha, kas taevaisa halastas ja lõpuks langetas mu kaalu, ilma et ma oleks selle jaoks ise absull midagi teinud. Ütleme nii, et ta siiani pole halastanud ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

Niiet jah. Ma tahan lihtsalt seda, et ma võiks süüda mida tahan, millal tahan, kus tahan ja endiselt kaalu langetada. Kas seda on nüüd tõesti nii palju palutud v? ? Miks ma ei võiks teha lihtsalt tervislikku sööki ja ainult seda manustada? Näiteks täna tegin hommikuks smuutit. Kaerapiimaga, kaerahelvestega, banaan, ananass, noh krdi maitsev ja “täitev” nagu ta kohta öeldakse. Jõin ta ära ja KOHE oli tunne, et nii, nüüd keevitaks ühe võiku ka peale.

Vot see ajabki närvi. Et üks asi ütleb, et issand, hommikuti söö putru, võiku on sitt. Orxi kavas oli võiku sees (mega suur, peekoni ja munaga, mmmm), aga samas ei viitsi ma terve päeva kogu aeg ka süüa kava järgi, sest ma tahan vahepeal äkki woltida või süüa võikut või kalapulki vms. Et vb ma peaks alla andma ja vaatama, kuidas ma tasakesti 900 kilo poole sõuan. Miks üldse vastu rabeleda?

Ja veel üks asi: ma ei taha teile promoda midagi, mida ma ise teha ei suuda. Mitte, et ma ei arvaks, et te ei võiks must paremad olla, sest ilmselt olete ka. Nt kui ma kunagi esimest korda Orgutama hakkasin, siis mulle kirjutas NÜÜD üks naine, et ta on tänaseks 40kg alla võtnud ja toitub selle järgi ja nii lihtne ja lebo. Aga miks ma siis ei suuda? Ja see hourglass teema – sellega oli mul kohe natsa imelik tunne sees, et no mida ma promon mingit kava, mille põhipoint on see, et kasuta MyFitnessPal äppi, mis nagunii kõigile tasuta, käi 10 000 sammu, mida nagunii kõik teavad, et peaks ja tee 1 trenn päevas kodus, milletaolisi on youtube täis (üks lugeja soovitas seda, ma paar korda isegi tegin). Et ma ei taha teile öelda, et oh, makske selle eest, et see on nii hea, kuigi see tundub mulle suht basic. Samas ma ei ütle ka midagi halba, sest see treener ise alati valmis aitama ja motiveerima, aga LAIAS LAASTUS ma ei suutnud ja ütlesin koostöö (ja rahast) ära, sest ma ei saanud seda lihtsalt teha. Kui ma ei suuda, siis ma eeldan, et te olete samasugused laisad fat fckid ja ka ei suuda, sry??‍♀️

Mul lihtsalt tunne, et mu tööd kõik ootel ja tegemata, sest ma muudkui käin ja kaalun ja tuian mööda Nõmmet oma samme täis, selle pärast, et proual hädasti vaja 60 kilo kaaluda. Nagu keda huvitab see 8 kilo siia sinna, aga lihtsalt närvi ajab, muud miskit.

Ja enne kui keegi ütleb, et mine rasvaimusse, kui ise midagi teha ei viitsi, siis nali on teie kulul, ma lähengi, haha. Seekord küll ainult lottipidi, sest peale kõhu imu ei kogune seda sinna üldse samamoodi nagu varem (enne oli seal lihtsalt inimese suurune pekivolt, nüüd on vähe ühtlasem lugu). Aga esmasp juba lähen lohistan oma loti Mardi vastuvõtule ja vaatan, millal aja saan.

LPG massaaži ka megalt soovitatakse, et oh kus kaal langeb. Ma nagu tahaks minna, aga samas see tundub veits trap, et kuidas mingi massaaž mu kaalu saaks langetada, et kui see võimalik oleks, siis me poleks ju keegi pekine, eks?

Ok, peki rant over, elan edasi ja lähen poodi, et endale üks fit life lillkapsa pitsa õhtuks teha.

BAIII.

Ps! Nautige mu avapildil seda pekivolti, mis üle püksiääre hängab ja kenasti ümber pusa alt välja kumab, see mu uus parim sõber. Ta nimi on Kaire. ALSO ma töötlesin sellel pildil enda lotti 9x väiksemaks, sest see rikkus muidu ilusa pildi ära ??? Srynotsry. Muidu oleks tundunud, et Kardo musitab nahktagis elusat lotti. See oleks imelik olnd.

ps2! Kui te ütlete, et sa näed praegu ka norm välja ja ära tee siis midagi, kui ei viitsi, siis kui ma saaks täpselt selliseks JÄÄDA, siis ma ei teekski, aga kui ma samas vaimus jätkan, siis ma ei jää “normiks” vaid lähen ikka ülesmäge, sellles on asi.

Loe ka neid postitusi!

120 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Lily 6. mai 2020 at 10:53

    Väike soovitus sulle trenni tegemiseks. Mulle on jäänud mulje, et kui sa pärast mitmeid kuid mitte eriti liigutamist lõpuks oled otsustanud trenni teha, siis sa valid alati mingi eriti agressiivse rühmatrenni. Aga kui sa isegi pole enne seda päevas kõndinud nt 10 000 v isegi 8000 vms sammu, rääkimata keha muul moel liigutamisest, siis oledki pärast ühte trenni mitu päeva valus ja surnud, vihkad trenni ega jaksa seda uuesti teha. Ja see polegi jätkusuutlik viis trennile läheneda. Ma soovitaks sul just alustada igapäevasest tunnikesest kõndimisest. Kui see tundub liiga palju aega, siis vali pool tundi sörki, see on isegi veel parem. Ja siis, kui keha (lihased, aga ka süda jms) on liigutama harjunud, võid alustada vaikselt lihastrenni, aga ikkagi need body attackid ja combatid jne oleks ka siis pigem tulevikuteema 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. mai 2020 at 11:04

      ma literally olen käinud alati kõige lihtsamates trennides 😀

  • Avatar
    Vasta Merka 6. mai 2020 at 10:23

    Ma panin tähele, et kui ma üritasin meeleheitlikult kaalu jälgida, oli mu enesetunne nii hull. Räiged magusaisud jne. Toitu ei kaalunud, aga kaloreid panin küll myfitnesspali kirja. See ei toiminud üldse mul… mingi magusa piiramine. Big no. Mul toimis see kui tegin diili, et võin kõike süüa, lihtsalt üritan teha pigem tervislikud valikud. Kui tuleb kringliisu, siis söön kringlit, aga pärast pean end ka natuke liigutama.
    Ja üks diil veel mis oli, et kui ma tahan magusat saada, siis pean ise tegema. Et poest valmistoodangut ei ostnud 😉

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. mai 2020 at 10:37

      hea idee tegelt, ma ei oska ise nt kooki teha 😀

  • Avatar
    Vasta Morgie 5. mai 2020 at 16:40

    Hm.
    Mõtle nt sellele, et kui sa ennast pöördumatult paksuks sööd (praegu sa muidugi veel ei ole seda) siis kui sa ükskord dementsemad vanadekodus lebotad, peab keegi su keha pöörama ja tõstma, et minimaalselt kaks korda ööpäevas mähkmeid vahetada ja kuna sa seal ise ei liiguta siis sa hooldekodu toidu peal ka alla ei võta, nii et keegi nikastab oma selja ära. 😛
    Halb nali, ma tean!

    • Avatar
      Vasta Morgie 5. mai 2020 at 16:41

      *dementsena
      Eh, trükivigad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. mai 2020 at 09:42

      Konkreetselt näen seda tulevikku juba ette 😀

      • Avatar
        Vasta Morgie 8. mai 2020 at 09:56

        Ehhee.
        Äkki tasuks proovida – kui koroonakriis taandub – sul mõnes hooldekodus vabatahtlikuks käimist? Näed oma silmaga, mis seal päriselt toimub ja kui kokkuleppele jõuad, saad ka blogida.
        Mõnes karmimad kohas, mitte villabenitas.

        • Mallu
          Vasta Mallu 8. mai 2020 at 10:30

          Ma ju kunagi tahtsin minna, ei lubatud 😀

    • Avatar
      Vasta GURL 7. mai 2020 at 19:43

      Minule näiteks meeldib hästi palju näksida. Üks nipp mis mul toimib on et ma löikan õuna, porgandit, kurki jne taldrikule ja panen lauale. Vahepeal keedan ube ja maitsestan pipraga ja näksin neid. Muidugi söön ka krõpsu ja pähkleid jne kui väga isutab aga see lahti lõikamine ja nina alla panemine aitab mul rohkem värsket kraami süüa. Ehk aitab ka sindki

  • Avatar
    Vasta C 5. mai 2020 at 16:12

    Ma alustasin ka kaalulangetuse teemaga kui kaalult vaatas vastu 70kg, umbes sama pikk kui sina & kahjuks ka sama või isegi rohkem allaandlik – tänaseks on see number juba maksimaalselt olnud 87kg.. Nüüd on juba veel raskem kõike seda kaalu ära saada. Ongi selline nõme, allaandja tunne sees. Lisan lihtsalt, et söömishäire on ka ülesöömine ja emotsionaalne söömine, mis panevad inimese hoopis rohkem sööma kui ta peaks.
    Vaatasin just tasuta youtube’is ühte eestlase loengut sellel ülesöömise teemal – ta tõi välja olulise punkti, et vahel inimesed ei tahagi tegelikult kaalu langetada, mugavam on olla paks, kui vaeva näha selle muutmise nimel. Tasub endale põhjused üles kirjutada ja siis need kuhugi nähtavasse kohta panna (teoorias peaks aitama, praktikas ma ei tea, mis aitab veel, tundub, et mittemiski).

  • Avatar
    Vasta :) 5. mai 2020 at 10:20

    Jumala lihtne tegelt. Sa pead lihtsalt nautima IGAT ampsu mis sa sööd, siis kui kõht päriselt tühi ka on, ehk siis ei lahmi niisama vahel kui igav on või stress üleääre ajab (siis tuleb muid asju teha – näiteks blogis ventileerimine on päris hea variant 😀 ). Toit võiks lihtsalt olla selline, mis teeb kehale head – mineraalained, vitamiinid, proteiinid jne. Kindlasti tuleb süüa ka asju, mille järgi lihtsalt isu on. Ülemõtlemine kaalust lisab hoopis kaalu, süüa võibki kõike (noh okei, päev läbi suhkrut süüa ei ole mõistlik). Hoopis mõttekam oleks olla igapäev tervislik, kui kaalu langetamisega obsessida. Kaalulangus on sealjuures lihtsalt boonuseks 😉 Testitud ja töötab! Liikuda võiks mõistlikult, ei pea rühkima jõusaalis 3-7x nädalas täis. Inimene on hästi loogiline olend, kui kõik on tasakaalus ja rahulik, siis ei tõuse ükski kaal 🙂

  • Avatar
    Vasta Lila 4. mai 2020 at 15:20

    Ma käisin rühmatrennides u 3x nädalas. Ja alles peale 2 kuud äkki tekkis tunne, et oo nii tahaks trenni. Minu eesmärk oli tugevamaks saada ja vastupidavust treenida. Ja peale 4 kuud kaal väga ei langenud, aga peegelpilt muutus täiega. Pekist sai lihas ja isegi võis aimata et seal on kõhulihased all. Ja nii mõnus on tantsida terve zumba tund täiega, ilma et vahepeal uusi kopse ja südant sooviks. Vastupidavus tegigi trenni minemise toredaks, sest trennid ei olnud enam nii rasked, sai kõike kaasa teha. ?

  • Avatar
    Vasta T 4. mai 2020 at 11:21

    SInu lohutuseks:

    Endal on kaaluga sama teema. Lugedes vähemalt, et sul miski aitab kaalu alandada, vähene liigutamine, orgutamine jms see on super, ise olen täiesti segases olukorras, olen proovinud orgutada, väga kohusetundlikult, kuid alla läks pms esimene nädal see 1kg ja see oli ka kõik, kuigi jälgisin täpselt kava. Vot see viskab üle, pühendad sellele aega ootad ja loodad, et oh, äkki aitab ja tuhkagi, mingit abi ei saa. Nüüdseks olen Orgutamisest loobunud, kuigi paljud toidud siiani niisama menüüs, minu kaalulangused on toimunud ainult ekstreemsetes tingimustes ehk põhimõtteliselt ainult siis kui olen olnud haige ja üldse ei söö või peale mõnda operatsiooni. Väga tore eksole aga ainult sellistel juhtudel. Tavarutiin on aga selline, toitun tervislikumalt kui enamik inimesi üldse ma arvan, mõtlen pidevalt läbi mida söön, mingi burks või tihe väljas einestamine ei tule üldjuhul kõne allagi, ikka kaal seisab või pigem tõusuteel, kui käia korra sünnipäeval ja lubada endale veidike sünnipäevasööki, siis on pekkis kaalutõus on kohe mingi 1,5 kilo, mis lihtsalt alla ei lähe ja kõik hakkab otsast peale. Ja oh ei ma saan aru kui ma ainult istuks ja mugiks, et kaal püsib üleval, kõhul on pekivolt ja jalad tsellust ümarad, ma liigutan iga päev viimased 5 aastat olen rassinud pms iga päev alguses olid pikad jalutuskäigud iga ilmaga igal päeval+ kodus velotrenžöör, nüüd olen lisanud oma menüüsse zumba jms tantsukavad ja sellega olen tegelenud juba veebruarist, kuid tulemusi ei ole, seis on sama, kaal ei liigu, kohe kui üldse mõni hea amps suhu läheb, siis kaal hüppab lakke ja sinna ka jääb, tahaks ju nädalavahetustelgi midagi head teinekord lubada, natuke veini või kokteili, aga sellega kaasneb kohe mega kaalutõus. Vot selline on siis elu 🙂

  • Avatar
    Vasta Signe 4. mai 2020 at 11:02

    Mul on söömishäire ja ma armastan toitu. Go figure :’D

  • Avatar
    Vasta Gerbera 4. mai 2020 at 09:35

    See jutt kõigile – Kedagi ei huvita kui paks keegi on aga kui Sind ennast häirib su paksus siis tuleb midagi ette võtta! Hakake otsima võimalusi , mitte vabandusi miks midagi teha ei saa. Vôiksid teha nt Endomondos Malluka challenge ja motiveerida ennast sellega liikuma ja teisi. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. mai 2020 at 10:02

      ma kaotaksin selle ise 😀

  • Avatar
    Vasta L 4. mai 2020 at 09:25

    Soovitan lugeda “What to say when you talk to yourself”, ise lugesin seda teisel eesmärgil, aga seal on hästi väljatoodud ka kuidas kaalu langetada selftalki abil. Lihtne ja tõhus lahendus.

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. mai 2020 at 10:02

      Tee kokkuvõte :D?

  • Avatar
    Vasta KKM 3. mai 2020 at 23:36

    Keto ja karnivoor juba 2 a. Kuidas elasid esivanemad – mis müslit ja banaani sõi eestlased 5000 või 500 aastat tagasi. Said peotäie maasikaid suvel ja oligi kogu lugu, ülejäänud aja sõid hüljest, metssiga ja lõhekala. Sa sööd nagu elaksid Vana-Egiptuses! Sinu keha kihtsalt ei talu seda süsivesikute koormat 🙂

  • Avatar
    Vasta Evelyn 3. mai 2020 at 21:56

    Mina käisin LPG massaaži 10-korra kuuri ära. Ja ei näinud mitte mingit erinevust – ei tselluiidi ega ümbermõõdu osas. Kuigi tegin sel ajal sporti ja jõin vett. Nii et sellele ei soovita kellelgi oma raha raisata.

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 22:04

      mh, ma panin just homseks aja 😀

  • Avatar
    Vasta Karin 3. mai 2020 at 16:33

    1.) Hakka väiksemaid portsjone sööma (teadlikult, pärast ei jaksagi suuri portse enam süüa) – alguses tõsta kasvõi pool taldrikut ja siis pärast pool veel, ära kuhja taldrikusse palju toitu.
    2.) Osta mingid ägedad trenniriided, mida tahaks näidata maailmale – see annab motti. Hea küll, treeningsaali ei saa minna, aga õue näiteks jalutama või kiirkõndi tegema ikka saab minna.
    3.) Kiirkõnd – proovi seda, see väga mõnus. Kutsu sõbranna ka kaasa, on hea lobiseda ja tempot hoida.
    4.) Süües keskendu ainult sellele – ära vaata samal ajal telekat või arvutit, see mõjutab seedimist ja selle kiirust.
    5.) Tarbi palju vett või joo teed, see aitab ka täiskõhu tundele kaasa ja hoiab sind ehk snäkitamast 🙂
    Edu!

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 21:44

      1. ma söön väikseid portse, olen alati söönud.
      2. oiii kus ma olen neid trenniriideid ostnud 😀
      3. kõndinud olen, mitte küll mega kiiresti 😀
      4. seina vahtida süües tundub ka lamp 😀
      5. vett joon! 😀

    • Avatar
      Vasta KKM 3. mai 2020 at 23:47

      Vähe söömine tähendab seda, niikaua kuni su keha tegutseb endise tempoga, võtad natuke alla. Aga keha ei ole loll. Saab aru, et mingi nälg on – aeglustab protsesse ja jätab mõned ebavajalikud asjad ära (nt juuksed ei ole enam ilusad), nüüd sööd vähem ja seedimine on aeglasem. Järgmisena tuleb hakata veel vähem sööma, et kaal langeks jne. Kuna nälg on osa ellujäämisinstinktist, siis mingil hetkel hakkad uuesti sööma ja kuna väikeste söögikordadega on seedimine aeglaseks aetud, siis kaal tõuseb kolinal. Lisaks – kui süüa päevas väikeseid toidukordi palju, siis insuliin on kogu aeg üleval. St keha ei saa kasutada kogutud tagavara, sest parasjagu ta saab infot, et värsket toitu tuleb juurde. Keha asub rasvarulli kallale siis kui insuliin on all. Selline toitumine on ok inimesele, kelle insuliin tuleb paari tunniga alla – need on need inimesed, keda meie kadestame – söövad nagu voorimehed, aga kogu aeg kõhnad. Unustage ära see idiootilik 80. a Ameerika sagedased ja väikesed söögikorrad ja kalorite lugemine. Meie keha ei tea mis on kalor. Pole ühtegi juppi, mis loeks kalorit. Siis võiks arvata, et 2000 kcal kummikomme mõjub TÄPSELT samamoodi kui 2000kcal lõhekala…

      • Mallu
        Vasta Mallu 4. mai 2020 at 10:04

        mis siis teha tuleb :D?

  • Avatar
    Vasta Mirru 3. mai 2020 at 13:28

    Mul sama mure. Olen rase ja krt ma tahan süüa seda, mille järgi on isu. Mul diagnoositi ka raseda diabeet. Aga ma lihtsalt ei suuda end 100% kokku võtta ja toituda nii nagu peaks/oleks õige. Esimese lapsega võtsin u 16kg juure. Praegu 2 kuud lõpuni aega ja juba olen samas kaalus, mis esimese raseduse lõpuski. Loodan, et 7kg last välja ei pea punnitama. ? Peale esimest rasedust hakkasin kasutama fitlapi kava ja ma sain oma kaalu 53kg peale (minu pikkuse juures ideaalne). Suutsin seda kaalu isegi hoida mõnda aega aga siis tulid vaikselt vanad harjumused tagasi ja enam ei suuda end kokku võtta. Muudkui pikendan oma kasutusaega ja loodan, et ükspäev tuleb see õnnis aeg kui end jälle kokku suudan võtta. Miks see teist korda nii raske peab olema? ???

  • Avatar
    Vasta Hanna 3. mai 2020 at 12:11

    Nooooh kaalu aitab hoida ntks see, kui sul pole raha! #üliõpilane 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 12:14

      Jaa, kui mul vähe raha oli siis ma olin tõesti peenike 😀

  • Avatar
    Vasta SS 3. mai 2020 at 12:02

    Väga tuttavad mõtted ja olukord, sa pole kaugeltki üksi oma olukorras 🙂 Omast kogemusest oskan rääkida, et ma ei olnud mitte kunagi trennis käinud ja spordiga sina-peal, koolis kehalise tunde vihkasin kirega – kuni ma mõned aastad tagasi otsustasin, et aitab! Hakkasin ühe kava järgi sööma ja läksin kohe paralleelselt trenni. Ja uskumatu – 2a järjest käisin ja tõesti hakkas MEELDIMA! Mulle, kes ma olin spordist väga kaugel, mulle hakkas trenn meeldima ja ma tõesti nautisin enda liigutamist. Mõtteid, et “ah ma üldse eiiiii viiiiitsiiii täna minna” oli äkki mõni üksik kord, aga sellistel puhkudel tasub meeles pidada, et kõige raskem osa on toolilt tõusmine, edasi on juba kergem! Trenn ja korralik toitumine jäid mingi hetk ära suurte muutuste tõttu elus. Eks see nüüd muidugi on kätte maksnud – olen nullpunktis kenasti tagasi, aga nüüd võtsin uuesti asja kätte.
    Sinu puhul on juba kolme lapse tõttu olukord palju keerulisem, mis siis et Kardo on ka olemas ja igati toeks ja abiks. Sul ongi koguaeg sada asja teoksil ja nii tundubki mega keeruline sellise pideva kaalumise ja vaaritamisega igapäevaselt toime tulla. Ilmselgelt tekitab siis selline näpuga järje ajamine toitumises lisastressi lõpuks ja nii ongi üks hetk lihtsam asi sinnapaika jätta (tean omast käest, kui kopa sellest pidevast toidu kaalumisest ja vaaritamisest ette viskab). Samas Orgu kava jälgides sa ju vist pingsalt enam lõpuks ei kaalunud oma toite, tegid nö vaba käega ja kaal langes? Äkki peaksid siis selle juurde tagasi pöörduma? 🙂 Sest eks kõikide selliste toitumiskavade alus on koguste kaalumine, vähemalt alguses, kuniks silma järgi enamvähem saad aru, kui palju mida vaja on (aga ka siis tuleks aeg-ajalt kaal välja võtta, kuna silma järgi mõõtes hakkavad kogused siiski üks hetk suurenema). Võibolla teed korraga suurema koguse sööki valmis, ise teen kolme päeva jagu omale söögid valmis, hommik-lõuna-õhtu, vahepala tuleb siis jooksvalt, va juhul kui ma kodus pole. Kui on terveks päevaks kodust ära vaja minna, siis pakingi kõik söögid kaasa, ega midagi teha pole. Eks sa kokkuvõttes tead isegi, et ükskõik, mida sina või ükskõik kes teine oma elus saavutada tahab, siis selle nimel tuleb pingutada ja teha seda kõike järjekindlalt. Mingi selline ütlus on, et kõik mis on saavutamist väärt, selle nimel tuleb vaeva näha vms. Niiet egas midagi, rühid koos teiste tuhandetega edasi ja küll me kõik omal õigel ajal nö mäele jõuame 😀

  • Avatar
    Vasta Eku 3. mai 2020 at 11:37

    Ma olen rase, viimase kuu aja kaalutõus oli 7kg. Ma tunnen ennast lihtsalt niiii paksuna, see lott mis sul on, korruta see veel viiega ja saad minu lõualoti ? Hea meelega tahaks ka alla võtta ka normaalne välja näha, mitte nagu mingi viiner, aga lõpurasedana see vist võimatu ?? ei tea kas orgu kava aitaks rasedal ka niii suurt kaalutõusu vältida??

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:42

      No kui lõpurase, siis pole kaua oodata ju 😀

  • Avatar
    Vasta T 3. mai 2020 at 10:45

    Jah, nõustun, see ongi raske. Ja eriti raske sinul, kes sa üldse eladki oma elu spontaanselt ja ilma olulise distsipliinita. Toitumise jälgimine ja regulaarne trenni tegemine nõuab väga tugevat distsipliini ja sellega peab tõesti õppima elama. Mis teha, sa pole lihtsalt selline inimtüüp. Tuleb hakkama saada kuidagi. 🙂 Armas, et sa vähemalt tunnistad probleemi.

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:34

      Jaa, ma ise olen ka märganud, et kui on rohkem kodus olemist, siis veel kuidagi kannatan ära mõne aja, aga enamasti on plaanid nii jooksvad ja muutuvad, et võimatu tundub ennast kuidagi piirata. Kuigi ma ei arva, et distsipliini puudumine probleem oleks 😀

  • Avatar
    Vasta Eva 3. mai 2020 at 10:23

    Ennast näljutada suudavad ainult need inimesed, kes on üli madala enesehinnanguga. Põhimõtteliselt nagu karistad ennast mitte söömisega sellepärast milline oled, peab olema selline enesepiitsutaja tüüpi 😀 Vähemalt oma kogemusest võin nii öelda, niiet ei ole parim koht kus endaga olla. Mis puudutab LPG massaaži, siis ega see mingi ime masin ei ole, kaalulangusele aitab ta kaasa, sest paneb kõik kehas liikuma ja jääkainetel on kergem kehast väljuda + paneb sind rohkem vett jooma.
    Ole tubli ja väärtusta seda, et sa end armastad 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:34

      Krt, tahaks ennast natsa rohkem vihata siis 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 3. mai 2020 at 10:10

    Virisen ka kaasa 🙂 Vaatan, kuidas teised trennitavad ja ilusamaks muutuvad, ja matsutan küpsist süüa. Hakkasin ka orgu kava tegema eelmisel aastal aga no ikka paras jändamine minu meelest. See kaalumine ja pere peale jagamine ja kokku tuli ikka päris kallis ka. Õnneks tuli rasedus peale ja andis vabanduse sellega enam mitte jännata 😀 Nüüd on rasedusega ühele poole saadud ja tahaks kõhu ilusaks küll saada aga diastaas ja muud jamad ei lase isegi normaalseid harjutusi teha(ega ei luba, et muidu teeks) ja lähen vaatan, kas on marmelaadi või võileiba, kooki või mida iganes, on hamba alla panna ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:35

      ei, nüüd ma üldse ei taha marmelaadi 😀

  • Avatar
    Vasta Alex 3. mai 2020 at 09:26

    Egas pea/mõtteviisi äraremontimine ongi raske.

    Deborah Beck Busis, Judith S. Beck
    “The Diet Trap Solution”

  • Avatar
    Vasta Katariina Rosalie 3. mai 2020 at 08:43

    Olen ikka su blogi lugenud aga kommenteerin nüüd küll esimest korda, kuna see on täiega minu teeam! Ma olen see, kes kaalub 60 kg ja tahaks kaaluda 55 kg. Aga ma nagu ei suuuuuuda seda 5 kilo alla võtta! Ma lihtsalt ei viiitsi sõan otseses mõttes! Ma tahaks, et kõik oleks lihtsalt nii nagu enne lapsi-söö mida tahad, mis kell tahad, mis koguses tahad- MITTE GRAMMI ka ei tulnud juurde!!!! Aga nüüd- aint vaata söögi poole ja kohe kilo otsas! Olen kah teinud Orxi ja Fitlappi jne. Aga mul sama asi mis sul- tahaks koguaeg midagi peale süüa- no “süda jääb vesiseks “ kuidagi peale toidukordi ? Peaks ikka midagi juurde järama ? Ja no lihtsalt ei viitsi kaaluda ja kokata päevas mitu korda! Pole lihtsalt motivatsiooni, kuigi ju võiks, vaadates peeglisse!! ?Ja no ma armastan süüa! Vanasti võisin süüa kõike mida tahtsin, aga praegu ei saa enam nii ja seee ajab mind kõige enam närvi- enese piiramine ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 21:45

      Mul oli enne lapsi sama ilus elu 😀

  • Avatar
    Vasta Ellu 3. mai 2020 at 01:47

    Aga Kardo on ju ka mega paksuks läinud, tehke koos?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:37

      Ta juba nii mega paks, et tal pole isiklikult tagasiteed.

      • Avatar
        Vasta Vaike 3. mai 2020 at 13:28

        Selleks te ju kolmanda lapse tegitegi, et kaks ei jaksanud Kardot enam keerata.

        • Mallu
          Vasta Mallu 3. mai 2020 at 14:11

          ega kolm ka ei jaksa 🙁

  • Avatar
    Vasta Ann 3. mai 2020 at 01:06

    See tegelikult loogiline, et peale smuuti joomist on kôht tühi — smuuti on täis süsivesikuid, aga kôhu hokavad tàis rasv ja valk. Eks sellepàrast Orgu hommikuvôikud ongi muna ja peekoniga.

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:38

      kuidas siiis kõik hommikuti smuutit joovad? 😀

      • Avatar
        Vasta Vaike 3. mai 2020 at 13:25

        Kes kõik? 😀 Ma joon smuutit siis, kui mul ei ole isu ja vaja midagi alla saada, aga normaalsel ajal, milleks? Kiirelt läheb sisse, kiirelt kõht tühjaks ka. Ja et ta maitsev oleks, siis on minu jaoks vaja ikka avokaadot, banaani, piima jne, nii et päris kaloririkas tuleb ka. Muidu aga üks mõttetu asi minu meelest. 😀

      • Avatar
        Vasta smuuti 4. mai 2020 at 13:55

        Smuuti sisse saab ka kenasti valku panna, näiteks Skyri jogurtijooke, kus on palju valku ja hoiab kõhu täis ka. Olen pannud smuuti sisse veel ise lisaks protepulbrit ka natuke.
        Siis jah kõht kohe uuesti tühi kui ainult süskaritest smuutit teha.

    • Avatar
      Vasta A L I C E 3. mai 2020 at 20:32

      Tegelt tuleb lihtsalt korralikult proteiini lükata oma smuutisse ja vee asemel piima. 1 banaan, scoop proteiinipulbrit ja tassitäis piima. Rohkem pole vajagi, kõht täis lõunani ja veel enamgi! Ja nagu pikapeale viskab üle see pidev smuuti aga vahepeal kui väga siiber saab siis teed hoopis võiku ja järgmine päev teed jälle smuutit. Ja eks proteiinipulbreid ka erinevaid, igaühele oma maitse järgi. Mina teen näiteks vanillega ja väga maitsev tuleb.

      • Mallu
        Vasta Mallu 3. mai 2020 at 21:42

        kas keegi seletaks miks seda proteiini sisse kühveldatakse 😀

        • Avatar
          Vasta Ann 3. mai 2020 at 23:13

          Sest et proteiin (mis ei pea olema proteiinipulbri kujul!) stabiliseerib veresuhkrut ja seega aitab kôhu tàis hoida ja süsivesikute isusid (komm, sai jne) váhendada. Veresuhrku pidev kôikumine ajabki pideva nàlja ja isud peale.

  • Avatar
    Vasta Ann 3. mai 2020 at 00:18

    Vett jood piisavalt?
    Oled sa tähele pannud, millal, mis olukordades käsi hea ja parema järele haarab? Pead midagi ebameeldivat tegema? Kiire tööasi? Mõni perekondlik ebameeldiv asi vaja lahendada vmt?

    Ma ise nt stressi olukordades (tööga seotud aruanded, tähtsad e-kirjad jne) hakkan nätsu närima 😀 Kuidagi rahustab 🙂

    Äkki sa ka stressisöödik?

  • Avatar
    Vasta Laura 3. mai 2020 at 00:12

    Ma tellisin endale Talise käest selle jõurihma, et uue aasta lubadusega seda ka kasutama hakata aga guess what…praegu juba ohohoo, maikuu, aga ma olen selle ainult saatmispakendist lahti harutanud 😀 😀 Üldiselt on see jutt kõik väga minu moodi, ainuke erinevus see, et ma pole isegi viitsinud kunagi niipalju, et isegi natuke orgutada 😀 kaal pole ka midagi väga hullu iseenesest, enne sünnitamist 65, praegu 70 pärast poolteist aastat, aga lihtsalt see kõhuvolt häirib. Aga samas ega nii palju ei viitsi ennast kokku ka võtta, et selle vähendamiseks midagi teha 😀 Elu on selleks, et süüa, mitte söök on selleks, et elada 😀 😀

  • Avatar
    Vasta KT 2. mai 2020 at 23:32

    Ma tean, mida sa tunned. Ma kaalusn grammi pealt sama palju, näen samasid nr hetkel kaalul. 60 on unistus.
    Hetkel mõtlen, et suudaks nii, et juurde ei tule, kõik alla 65 oleks tore.
    Mul magusaga pahasti. Kuritarvitan. Käin õhtuti kõndimas/jooksmas (no liipamas), et õhtul enam magusat sisse ei ajaks.
    Tegelikult aitaks erakokk, kes teeks mulle õigel ajal, õiget toitu. Ise ma olen nõrk. No ka see pärmitaigen, ajab mind hulluks. Nii meeldib sellest küpsetada, kaneelisaiad. Tegelikult tahaks võiroose küpsetada.

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:39

      ma tahaks niii väga võiroosi 😀

  • Avatar
    Vasta Mina 2. mai 2020 at 22:23

    Minul aastaid tagasi aitas tōesti LPG väga hästi, siis tuli rasedus ja uued kilod ja siis imetamine ja siis teine rasedus. Peale seda rasedust ja imetamist lähen kindlasti uuesti LPGsse ja saan ideaalkaalu. Tegu on ju üsna kalli protseduuriga ja ilmselt ka see pōhjus, et kōik saledad ei ole. 🙂 soovitan proovida üks kuur, kui muust ei saa lahti siis tsellust ja lodevusest kindlasti 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:39

      No NII kallis see nüüd ka pole, paari soti eest saaks kõik saledaks kui see võimalus oleks ju 😀

  • Avatar
    Vasta Leedukas 2. mai 2020 at 22:22

    Ma tean nii fakin hästi, millest sa kirjutad. Paar aastat tagasi oli olukord, kus sa kaalusid vist juba 59 kg või 62 ja siis ma mõtlesin, et kuidas tema suudab ja mina mitte, et sa oled ju mingi 5cm minust kindlalt pikem ka. Ai ma olin kade. Nüüd vahepeal sain ma oma kaalu 67 kg pealt 55 kg no ikka tubli aasta täiskohaga töökoht oli see kaalulangetamine. Kuid tänase seisuga, ehk siis kriisiga seoses ei ole kohe mingisugust motti, olen nüüd juurde võtnud 3-4 kg. Lott õnneks tagasi tulnud ei ole.
    Ostsin 10 aastat tagasi YSK ist super tuulelohe, parima lohe, mis mul kunagi olnud on. Hiljem pole sellist kuskilt leidnud. Nüüd nägin sama lohet sinu matkabussi vlogis. Pliis ütle palun, kust sellist lohet saab?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:40

      Nüüd ma sinu peale kade, haha. Tuulelohe sai Kardo sünnaks 10a tagasi 😀

  • Avatar
    Vasta W 2. mai 2020 at 22:20

    uhh see kaaluvärk, tean mida sa tunned 😐

  • Avatar
    Vasta R 2. mai 2020 at 21:48

    Kaaluga mul tegelikult otsest probleemi ei olnud aga ikka oli rasvavolte ja pekisemaid kohti kehal :D. Mina samuti ei suutnud teha dieete, söökide kaalumist jm pikka aega. Aga ma avastasin enda jaoks vahelduva paastumise, mis on konkreetselt tekitanud nii vau efekti. Veebruari alguses alustasin ja siiani olen ära kaotanud 5kg (olgu öeldud et kaal on väike- veebruaris kaalusin ca 58kg, tänaseks 52-53kg) ja ma EI ole järginud ainult tervislikke valikuid- kui tahan siis söön burksi, saia, joon limpsi jms. Aga lihtsalt söön/joon seda söömisaknas, ma teen üldiselt 16/8, kus siis 16h vältel ei söö midagi (seal hulgas ka siis uneaeg) ja 8h vältel söön. Ilmselgelt on söögikogused vähenenud ja ma ei söö nii palju kui varem kuna lihtsalt ei jaksa :D. Nädalavahetustel luban endale veidi rohkem, ikka ju tahad õhtuti klaasi veini vms võtta, siis ma ei järgi seda pidevalt. Selline äpp nagu ZERO aitab ka megalt kaasa, ei pea ise arvutama et mis kell jms viimati sõid, vaid aktiveerid enda aknad- kas nyyd paastud või sööd. Ma tean et vahelduval paastumisel on nii negatiivseid kui ka positiivseid arvamusi, aga minu jaoks on see olnud ainult hea lahendus! Esimesed päevad on kindlasti raske- inimene ei ole ju harjunud. Aga edaspidi, ma luban, läheb kergemaks :)!

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:41

      seda jah mitmed juba soovitanud 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 2. mai 2020 at 21:29

    Lemmik on lugeda otse südamest kirjutatud esimese maailma probleemi, mille mina ka enda jaoks suureks probleemiks olen tekitanud. ?
    See topeltkõht naba all… “See on naiselik, ” nad ütlevad, “Sa ei ole paks, sa oled ilus!”
    Muidugi, kui alati on kõrge värvliga teksad jalas, mis selle kõhu kuidagi laperduseks teevad ja suurema pauna ära peidavad. Kui need aga ära võtta ja pesus vaadata end külje pealt, siis käivad kõik smuutikuurid ja treeningvideod silme eest läbi! ?
    VÄHEMALT lõpetan ikka mehe kõrval diivanil, kes sööb minuga koos nussasaia ja mind lõpmatuseni armastab! ❤️ (…veel ?)

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:41

      hahaha, jah, väheamalt meestega vedanud 😀

  • Avatar
    Vasta Liis Er 2. mai 2020 at 21:25

    Kaire hahahahahahaha
    Öeldakse ju, et ei või nt kanadele vms loomadele, kes surma lähevad nimesid panna, kuna raske loobuda (vege siinpool). Sa panid pekile nime 😀 kuidas sa nüüd sellest peaks lahti saama??

    Aga kaal on jube asi. Ma olin 99% kindel, et ma alla võtnud kuna tundsin end suht hästi, nali minu kulul, kuna mul oli hoopis 3kg juures. Fml 😀

  • Avatar
    Vasta A4 2. mai 2020 at 21:22

    Tahan ka vinguuuuuda 🙁
    Mul tuleb reaalselt toidust mõtlemisest juba kilo juurde kohe. Alustasin 1,5 nädalat tagasi uuesti mingi sajandat korda fitlapiga. Esimene nädal läks ilusti, 2 kilo läks kohe. Ja nüüd.. ma pole isegi patustanud ja kaal on tõusnud. Ja tänaseks on mul kõik toidukorrad söödud ja mul on siuke nälg juba tund aega. Tavaliselt saan ilusti hakkama, aga ei saa aru mis täna toimub. Pean vist magama minema. enne kui murdun ja sööma lähen. 😀

  • Avatar
    Vasta Andrea 2. mai 2020 at 21:16

    Aitäh, et võtsid minu mõtted kokku ? ma olen myfitnesspaliga ka kunagi ligi 10 kilo alla võtnud, aga sorri, see toidu kaalumine ja näpuga järje ajamine….absurd. Noh siis vahepeal tuli rasedus ja laps…kaal ludinal tagasi. Nüüd üritan iga esmasp alustada midagi jälle, mötlesin et proovin mingit paastuteemat, et süüa mingis ajavahemikus.?Ma isegi ei tea miks ma üritan midagi mis arvatavasti ei ole jällegi jätkusuutlik, aga kuidagi tahaks kah oma 7 kilokesest lahti saada. Ja ma olen minikasvu ehk iga jumala gramm on mul näha kui olen juurde võtnud ja seedimine selline, et kaal tõuseb ainuüksi krdi šokolaadi nuusutamisest.

  • Avatar
    Vasta Carmen 2. mai 2020 at 20:46

    Oled mõelnud kuidas su kaalujamad su tütarde enesehinnangut või suhtumist toitu mõjutavad tulevikus nt? Mari juba natuke suurem, mida ta arvab? On tal mõtteid? Sa võiksid ikka uuesti Orgut proovida kui enne toimis hästi. Nüüd pole ju ohtu rasedaks jääda ja kaalu kasvatada tagasi 😉 ma ostaks koju jooksulindi parem, kui õues ei viitsi kõndida 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 12:12

      Mis nemad nendest ikka teavad, nad ei oska lugeda 😀

  • Avatar
    Vasta Kaie 2. mai 2020 at 20:38

    Mul sama lugu. Leidsin Helena Mang toitumiskava mis on kaloraažipõhine, proovin. Mulle meeldib et tema kavas on võileivad, kartul, ketsup, majonees 🙂 mul pole iseloomu et heast loobuda aga toitumine, kogused jne tuleb paika saada. Loodan et toimib

  • Avatar
    Vasta A 2. mai 2020 at 20:25

    Ma eeldan, et selle asjaga on nii nagu paljude muude harjumustega. Et kui mingist punktist üle saad, läheb tervisliku valiku tegemine järjest kergemaks. See on teooria. Vist oli 21 päeva, kui uus harjumus sisse jääb?
    Kui järjepidevalt otsustada, et ma tahan kringlit rohkem kui terasest kannikaid, siis seda on varsti keha pealt näha. Aga kui pidevalt mõelda teistpidi, et kergem olek ja väljanägemine on tähtis, siis karmilt – ära ostagi koju kommi.
    Ebaõiglane muidugi, et liigne söömine avaldub suht kohe ja suur trennitegemine alles poole aasta pärast, mis värk sellega on?! Mis ma pean kõigepealt mingi iseloomu kasvatama või?? Whatever.
    Söön sahvrist kommi nüüd. Võib-olla 2. Võib-olla 20, mida iganes, mul on palju lapsi..

  • Avatar
    Vasta M 2. mai 2020 at 20:23

    Ma tegin seda 5 aastat tagasi – võtsin 30 kilo kaalust alla ja see EI OLNUD raske. Motivatsiooni jagus, iga kaotatud kiloga tundsin ennast järjest paremini, riided olid seljas mugavamad, energiat oli järjest rohkem, trennis käisin hea meelega. No ja siis sain kaks last ja nüüd kükitan jälle oma ülekilode otsas ja ei saa enam kaalu alla. Tean nüüd täpselt, mida tegema pean ja mäletan seda head kerget tunnet, aga enam ei saa lihtsalt, MULLE MEELDIB SÜÜA! Ja nii nagu sul Kardoga, armastab mu mees ka mind igasugusena, vbla kui ütleks koguaeg milline pekikogu ma olen, oleks rohkem motti alla võtta 😀

  • Avatar
    Vasta Tups 2. mai 2020 at 20:18

    Kaalu peale liigne mõtlemine ajab keha stressi ja sealt kogu nõiaring peale hakkabki. Pidev näksimisvajadus viitab, et vaimselt on milleski puudujääk või midagi just liiga palju 😀 Ise teen ka aeg-ajalt stressisöömist, premeerimist. Samas ma teen seda alati kontrollitult, väikestes kogustes ja kaal mul ei kõigu üldse või nii minimaalselt, et ei pane tähelegi. Kaalu kodus pole, see on üks kurjajuur ainult minu arvates. Ebavajalik stressiallikas. Olen mõtelnud, kuidas suudan piiri hoida. Ju siis mingi kasvatusmuster lapsepõlvest vms. Põnev igatahes, kuidas inimesed nii erinevalt sarnases olukorras võivad toimida. Miks mõni kohe raskustes kukub alkoholi küüsi, teine elab kordades raskemaid sündmusi läbi, aga püsib meelemürkidest prii. Teraapia mõjuks kindlasti hästi. Toitumisprobleemid ei ole tegelikult üldsegi toidust endast lähtuvad, vaid ikkagi vaimsetest üleelamistest nt lapseeas (viide tõsielusarjadele, kus tohutult ülekaalulisi on väärkoheldud lapsena ja toidust on saanud ainuke lohutus ja naudingutunne). Ka võimetus keskenduda eesmärgile võiks olla teraapiaga lahendatav. Nii või teisiti on teraapia vahel kasulik. Otsest eesmärki sinna minemisel ei peagi olema. Aga mõju on igaljuhul ja tavaliselt just täiesti ootamatu lahendus mõnele “probleemile”, mida polegi endale teadvustanud. Hea on täiesti võõra inimesega rääkida, avab hoopis uued vaatenurgad elule. Ja enesekindlust juurde 🙂

  • Avatar
    Vasta Helen 2. mai 2020 at 20:16

    Järelikult ei taha sa seda piisavalt palju. Karm aga tõsi. Kui sul on olemas visuaal endast milline sa olla tahad, siis hoia seda visuaali silme ees ja selle nimel tee tööd. Kindlasti ei ole see kerge, aga kerge ei ole see mitte kellegi jaoks.
    Keegi kommenteeris, et vaatab pilte kuidas teised teevad trenni ja ise samal ajal ajab snäkke näost sisse. No jumala eest pane see saiakse käest ja hakka end liigutama! Mis keelab sul süüa vähem ja rohkem liigutada? Ainult sina ise.
    Mina soovitaksin otsida alustuseks mõistusega toitumisnõustaja, kes koostab sulle kava toiduainetest mis sulle ka päriselt maitsevad. Minu silmis väga paljud dieedid lõppevad, sest keelatakse endale kõik meeldivad toiduained. Kaua sedasi ikka jaksab, kõike võib süüa aga mõõdukas koguses.
    Kaalu unustaksin ka ära. Vaata pigem rohkem oma keha. Kui sa näed ,et voh nüüd näen täpselt selline välja nagu tahan, siis keda kotib palju kaal näitab.

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 12:13

      Vb ei taha jah 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 2. mai 2020 at 20:00

    Kui ma paar aastat tagasi endale fitbiti kella ostsin, siis jälgisin ja kaalusin kõike, mida ma suust sisse ajasin (isegi krõpse kaalusin?). Ma kaalusin oma toite vb nii pool aastat, kaal samal ajal kas langes või püsis. Mu eesmärk oli alati siis põletada rohkem kaloreid, kui sisse ajasin. Aga nüüd kus ma enam ei kaalu ega jälgi oma söömist, siis kaal on ikka päris korralikult tõusnud. Ja mul on samamoodi, et no vot ei suuda ennast mitte kuidagi sundida rohkem liigutama. Seoses praegu maailmas ja Eestis toimuvaga on asi veel hullemaks läinud, seega ma loodan samuti et varsti tehakse jõusaalid lahti, et saaks rühmatrennides uuesti käima hakata.

  • Avatar
    Vasta R. 2. mai 2020 at 19:51

    Ja muidugi mind huvitab loti imu ka, olen juba ise ka netis erinevaid kliinikuid uurinud. Kaalulangetamine oleks palju lõbusam, kui seda lotti poleks, ülejäänut saab ju riietega peita ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 12:13

      Ma homsest oskan sellest rohkem rääkida 😀

    • Avatar
      Vasta Kaas 6. mai 2020 at 08:43

      Krt täpselt sama! Lambist lott ripub, kaaluga on muidugi ka sama teema, 9 kg vöiks kergem olla, aga samas ilma lotita oleks ilmselt pohh?täiega ootan seda postitust!

  • Avatar
    Vasta Mariliis 2. mai 2020 at 19:50

    Ma ei oska sind kuidagi aidata, sest ma ise olen samasugune, kes koguaeg sööks. Ma ausalt vihastan (elu ja enda ja looduse ja kurat teab mille kõige peale), kui mõni kolleeg jälle mainib, et “iššand, kell on juba 16.46 ja ma pole jõudnud isegi midagi süüa”. Nagu…ah!? Kuidas see teostatav on??? Kuidaaaaaaas? Ma ei unusta kunagi süüa. Mitte. Kunagi. Mind päästab see, et ma liigun palju ?
    Ma klikkisin lohutuseks su reklaame ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 12:13

      JAAAAA, sama 😀 KUIDAS keegi unustab süüa????? 😀

      • Avatar
        Vasta Sigrid 3. mai 2020 at 13:07

        Suht lihtne…… kui mingi hetk on kõht tühi ja parasjagu just sel hetkel töö jookseb hästi või on tähtaeg kukil, siis lükkad edasi või jood kohvi vmt…. ja siis mingi hetk läheb tühja kõhu tunne kaotsi. Ja kui jätkad oma tegevusi, kuhu sukeldunud oled, siis jummala lambi hetkel võibki avastada, et terve päev on mööda läinud ilma söömata… aga siis kui lõpuks süüa saab, siis suht kustumine ka (energia suhtes)

  • Avatar
    Vasta JJ 2. mai 2020 at 19:39

    “Millal ma leian selle paljukuulutatud “elustiili”, mida on jube lihtne järgida.”

    Suhtkoht kindel, et kui kunagi mulla alla kobid, siis on garanteeritud, et juurde ei võta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 12:13

      Jään ootama 😀

  • Avatar
    Vasta R. 2. mai 2020 at 19:35

    Sry, nii hea on lugeda, et teistel ka kaalumured ? kunagi hiljutise kaaluteema all keegi kirjutas, et ta alati mõtles enne, kas ta keha VAJAB seda sööki ( näkse ja värke) ja ma sain inspiratsiooni sellest. Hakkasin ka nüüd nii mõtlema ? Kodukontoris olles suutsin kuu aega kaalu säilitada, siis võtsin Orgu kava ette ja igapäevase jalutuskäigu ja olen vähem kui nädalaga kaotanud 2,2kg. Algus muidugi läheb kiiresti, aga mul on palju kaalu kaotada ka. Aga olen ka mõelnud, et KÕIK teised inimesed võivad ju süüa, mida, palju ja kuna tahavad, aga ikka on saledad, miks mind selliseks ei loodud ? ühe mõtte sõnastasin enda jaoks veel – mu unistus oli kaks last, aga nüüd, kui esimene juba nii suur on, ma armastan oma elu ja vabadust rohkem. Samamoodi on söögiga, tahaks süüa palju kõike head, aga tervislikku elu tahan sellest rohkem!

  • Avatar
    Vasta Kärt 2. mai 2020 at 19:21

    Hei! Mina liitusin KR fitnessiga. Seal on kokku 125 retsepti, peagi juurde lisandumas, ning väga kodused toidud ja lisaks ka natuke teisi maitsied. Kõik on väga personaalne ja sealne “pere” on väga kokkuhoidev ning toetav. Lisaks saad soovi korral toitumiskavaga koos võtta ka treeningkava (jõusaali variant või kodune) või valid kummastki ühe. Kava ostad ainult ühe korra ja toimeta sellega kui kaua tahad. Muidugi täpsem info KR fitness FB lehel või kui soovid võin natuke täpsemalt kirjutada ka eraldi sulle.

  • Avatar
    Vasta G 2. mai 2020 at 19:13

    I feel u. Ma ise tahaks ka kogu aeg vinguda, aga pole väga kellelegi rääkida ja mees ei oska ka ühe ja sama jutu peale midagi muud öelda, kui et hakkame siis trenni tegema jumala eest.

    Aga veits tõsisemal toonil, hetkel tahaks vinguda lihtsalt selle üle, et ma kogu aeg tööl olen. Töötan intensiivravis põetajana ning võtsin veel lisaotsa Tartumaal, et covid-haigeid põetada. Ok-ok, palk on seal sotsiaalkeskuses päris norm, aga nüüdseks on nii, et olen ühe valve 12h öösel tööl ühes kohas, järgmine päev päeval jälle teises kohas ja siis järgmine päev jälle öösel ja siis veelkord kaks päevast vahetust järjest. Ma tunnen, et ma hakkan vaimselt juba kurnatusest veits ebastabiilseks muutuma, aga samal ajal mõtlen, et no krt, ise valisin selle töö ja tööotsa endale. Ahjaa, veel tuleb lisada ka seda, et kuna õpin õeks, siis on mul see taak ka veel surkimas kuuma ahjuroobina vastu perset.

    Kõigele sellele lisaks olen võtnud pooleteise aastaga juurde 20kg ja ikka pole see kaalunumber piisavalt motiveeriv, et muutusteni jõuda. Ikka on vaja poes osta midagi näksimiseks ning siis süüa seni kuni enam hingata ei jaksa. Sain end tühjaks rääkida, tänks Mallu 😀

  • Avatar
    Vasta Kat 2. mai 2020 at 19:07

    Äkki sobib keto? 🙂 Mulle küll see elustiil kahjuks pole sest ei suuda ka puuviljadest ja magusast loobuda, aga kui saan ketoga oma soovkaalu kätte ja natuke aega veel jälgin süssareid siis kaal ei tule tagasi. Pärast mõlema lapse sündi on keto dieet ainukene mis on mind aidanud. ?

  • Avatar
    Vasta Heleriin 2. mai 2020 at 18:29

    Vähemalt seda muret mul polnud elus kunagi olnud. Kaalun 56kg juba 10 a ja olen 170 pikk.. alati söönud, mida hing ihanud ja trenni hakkasin tegema mõned aastad tagasi lihtsalt hea enesetunde pärast. Aga siis! Tavalise vereproovi käigus tuli välja, et kolesterool liiga kõrge… Ma olen 30, ikka peenike. Arst küsis, et kas söön rasvaseid asju? Jah, ma amastan megarasvast peekonit, sõin seda vist aastaid hommikuks, vahel ka õhtusöögiks. Isegi peenikesena ei saa rahu! Ei võta kaalus juurde, aga kuidagi ikkagi keeratakse sulle ära ja ei saa kõike nautida! 🙁

  • Avatar
    Vasta Pille 2. mai 2020 at 18:23

    TÄPSELT minu mõtted. Äkki ma täna olen kaalust maha võtnud, kuigi ma tean, et pole sittagi selleks teinud. Enda jaoks on kõige ärritavam aspekt, et ma E-I T-A-H-A trenni teha. Ma ausalt arvan, et see runners high on üks suur vandenõuteooria ja isegi bussi peale jooksmine ajab mind vihale. Ja ma olen jooksnud, body pump’inud, zumbatanud jne. You name it ? Ma arvan, et ainuke asi maailmas, mis paneks mind veidigi liigutama, oleks eratreener and bitch, I ain’t got the cash for that rn.

  • Avatar
    Vasta K 2. mai 2020 at 18:17

    Tihtipeale liiga suured väljakutsed ajavadki moti ära, ma alustasin nt vaiksemalt, tegin endale goali, et pean 6000 sammu päevas tegema, ja siiamaani on mõnus, kui sammud täis tulevad, suva et ainult 6000, asi seegi ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:43

      Seda jaa, et väiksemad sammud on paremad.

  • Avatar
    Vasta H 2. mai 2020 at 18:13

    See on ülituttav teema. Ma kaalun sama palju ( olen peajagu lühem ?) tahaks ja saada tagasi 60 nagu enne lapsi. Lihtsalt peale teist last ei saa tagasi. Proovin üht ja teist ja nats saan ja siis tuleb ülme isu juustukooki teha ja sellest 80% üksi kinni pista ??‍♀️. Kogun vaikselt raha, et natuke vähemalt rasvaimu teha ja tummy tucki. Lihtsalt halan siin kaasa, sest tean seda kaalu teemat ☹️

  • Avatar
    Vasta Liisu 2. mai 2020 at 18:11

    Tean seda tunnet hästi! Ma pole ka otseselt paks, aga no tahaks ikka, et poleks midagi üleliigset üle püksiserva punnitamas. Enne lapse sündi oli mul selles mõttes hästi, et võisin süüa kõike ja nii palju, kui vähegi tahtsin, ja ma ei läinud paksuks. Mind kutsuti toiduraiskajaks, sest inimesed ei saanud aru, kuhu see toit läheb. Peale lapse sündi võtsin mõne kuuga lihtsalt kärutamas käies beebikilod alla ja jäin veel viie kiloga miinusesse. Ja siis jäin haigeks ja sain raske kroonilise haiguse diagnoosi, millega juba aastaid võitlen. Vahepeal ei saanud peaaegu üldse liikuda ja võtsin juba toidulõhnade sissehingamisega kaalus juurde. Olen proovinud korduvalt fitlapi, mis mulle iseenesest hullult meeldib, sest valik on lai ja saab ise retsepte kokku panna vastavalt oma isudele ja sellele, mis külmkapis on. Ja kaal tegelikult langeb ka, kui kavas olla. Aga ma suudan seda teha paar nädalat ja siis tahaks päris pizzat, sushit, hiinakat jne-jne ja mitte nii väikestes kogustes. Praegu olen ka kolmandat nädalat fitlapi peal ja terve päeva mõelnud ainult söögi peale… Tahaks ju tempura sushit ja shokolaadi-kirsikooki… 😀

  • Avatar
    Vasta L. 2. mai 2020 at 17:44

    Sul on jäänud väga vale arusaam toitumishäiretest. Toitumishäire on ka see, kui tunned, et pead kilo kommi sööma ja pärast hakkab parem ehk lohutad ennast toiduga. Ülesöömine on täpselt samasugune toitumishäire. Samamoodi ei ole toitumishäire seotud sellega, et inimene nüüd ei taha kammkarpe nautida. See on ikka palju suurem probleem. Mina olen suutnud tulla väga suure kaali numbri juurest normaalkaalu, aga alles täna teadvustan endale, et kaaludes 100 kilo oli mul toitumishäire ehk ma sõin lihtsalt üle ja otsisin toidust lohutust. Loodan, et sina ikka suudad endas mingile selgusele jõuda, mida sa siis soovid ja tahad

  • Avatar
    Vasta Merili 2. mai 2020 at 17:44

    See kõik ON raske. Minu jaoks ka, enamik juttu on nii tuttav. Aga üks asi, mis peale kaalutõusu veel kaasneb pideva näksimisega, on hambaaugud. Ja see on miski, mis mind natuke distsiplineerib enne kui ma millegi järgi jälle haaran. Kui sul on looduse poolt antud jube head hambad, siis vb ei koti see ka. Aga kui ei ole, siis on väga kurb, kui ühel hetkel on kõik hambad auke täis, käi ja maksa ränka raha parandamise eest, rääkimata ebamugavus, mis hambaarsti juures käimisega kaasneb. Veel hullem, kui hambaid enam päästa ei anna ja noorel naisel üle ühe hambad suust puudu. Ja siis pleki veel rohkem implantaatide jms eest. Endal asi veel nii kaugel ei ole ja ei taha et nii läheks ka, seega see hoiab mind näksimast ja jälgimast, et peale sööki 3-4 tundi midagi suhu ei pane. Joon vett. Lastele räägin ka sama juttu, et nad ei taha ju hammastest ilma jääda…

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. mai 2020 at 17:59

      Mul ÜLI pekkis hambad 😀

      • Avatar
        Vasta Liis 2. mai 2020 at 18:37

        Mjah. Ma tean seda. Sp ma söön ühe korraga kohe eriti palju või asendan toidukorrad näksidega :S

  • Avatar
    Vasta Lu 2. mai 2020 at 17:30

    Minu lemmiktegevus oli vahepeal TLC pealt paksude saadet vaadata ja kommi süüa. Ja liigutada end ka ei viitsi. Töö on mul muidu füüsiline, 12000 sammu tööpäeva lõpuks täis saada ei ole probleem. Aga nali on selles, et alates eriolukorrast olen pm kodus istunud ja kaal on 4kg alla läinud. Diivanisse augu istumisest ja kommide söömisest ?

  • Avatar
    Vasta Liina 2. mai 2020 at 17:24

    Siin pildil on Kardo tõesti Jüri Ratase moodi??

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. mai 2020 at 17:27

      Minu armas jürka.

  • Avatar
    Vasta Aure 2. mai 2020 at 17:24

    Palun vabandust, aga sellel pildil näeb Kardo nagu mega Jüri Ratas välja. ????

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. mai 2020 at 17:24

      krt, ma busted, jürka ongi mu uus mees 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 2. mai 2020 at 17:21

    Oi sellest lõualotiimust tuleb, ma loodan, lugejatele ka ûlevaade. Mul on samuti korralik lott poolde rinda juba ja läheks ka kohe esimesel võimalusel tegema

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. mai 2020 at 17:27

      Jaa, rauudselt. Ma isegi mõtlesin vlogi teha.

  • Avatar
    Vasta T. 2. mai 2020 at 17:18

    VASTUOLULISED TAIMED. LAHINGUD SEEDETRAKTIS
    Author: STEVEN R. GUNDRY
    https://www.rahvaraamat.ee/p/vastuolulised-taimed-lahingud-seedetraktis/1209364/en?isbn=9789985345269

    Soovitan Sul lugeda seda raamatut, järgime peres seda enam-vähem maksimaalselt, kõigil kaal vuhinal langeb. Söö palju tahad, aga õigeid asju. Eks igaüks peab ise proovima, kas talle see sobib, kuid meie perele sobis.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. mai 2020 at 17:26

      Aga mida sa siis nt väldid?

      • Avatar
        Vasta T. 2. mai 2020 at 17:32

        Nisu- ja rukkijahu, piimatooteid, kurki ega tomatit ei söö.
        Põhilised toiduained, mida tarbime, on hirsihelbed, mandli- või kookosjahu, banaan, kartul, porgad ja muud “ilma nahata” köögiviljad, lihast pole loobunud.

        • Mallu
          Vasta Mallu 2. mai 2020 at 17:41

          Okei, see tundub mulle juba liiga ekstreemne 😀

        • Avatar
          Vasta Imestunud lugeja 2. mai 2020 at 19:20

          Miks kurki ega tomatit ei tohi süüa? Tomatis ju lükopeen, mis vähi vastu ja kurk üks hea aluseline toiduaine, mis aitab üleüldist toidu happelisust tasakaalustada. Miks “nahaga” asju ei või tarbida? Pole kunagi kuulnudki. Arvasin alati, et kui süüa normaalseid portsjoneid ja palju mitmekesist (erinevaid köögivilju, puuvilju, marju, pähkleid, täisteratooteid jne), siis see ongi nö tervislik toitumine. Tänapäeval aga iga päev jälle uus asi – alles olid veganid popid,
          siis tulid paastujad, siis tuli keto, siis tulid need lihatoidulised, nüüd selgub, et lihtsalt kurki ja tomatit ei tohi süüa. Miks küll?
          Appi ma ei tea enam! 😀 Jään vist enda “igava mitmekesise” toidu juurde, küll trend kunagi ringiga tagasi jõuab 😀

          • Mallu
            Mallu 3. mai 2020 at 21:47

            mul sama tunne, haha 😀

      • Avatar
        Vasta Kerli 2. mai 2020 at 22:10

        Story of my life!

  • Avatar
    Vasta Triin 2. mai 2020 at 17:16

    Ma vihkan seda kaaluteemat. Ma vihkan,et ma ei või süüa , mis hing ihkab ja ikka sale olla. Oh ei- kaal tuleb kohe ludinal juurde, eks ta rsk teab,et ma tahan suvel tanu alla saada ja siis oleks ju eriti kõva valges kleidis põrsas olla ( ei soovi põrsaid isegi solvata) Hommikust õhtuni mõtlen sellest kaalust krt, kopp ees.Raske on olla kohe . Vaatan kuidas teised postitavad sotsiaalmeedias igasugu pilte, kodusest treeningust, heast vormist. Ise pistan samal ajal midagi suhu ja kiidan,et esmaspäevast mina ka! Noh , neid esmaspäevasid on nüüd nii palju möödas,et ei jõua enam arvet pidadagi! Ühesõnaga, ma ei tea , mida teha ja kuhu on kadunud minu motivatsioon. ?‍♀️

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. mai 2020 at 17:26

      Mul on sama asi, et küll esmaspäevast vaatame 😀

    • Avatar
      Vasta Karmen 3. mai 2020 at 11:11

      Kui teha midagi vastu tahmist, lihtsalt sellepärast, et “ma pean”, siis see ei tööta. Teha trenni ainult sellepärast, et “ma pean-pean kaalu kaotama” ei tööta. Jah, võib-olla korraks on tulemusi näha, aga see ei ole jätkusuutlik. Trenni teeme ju lisaks kaalualandamise eesmärgil ka selleks, et end hästi tunda, end proovile panna, midagi saavutada, näha kuidas meie keha ja organism töötab. Kui otsustad näiteks jooksmas käima hakata (mis muide on ka äärmiselt tõhus kaalulangetamise viis!), siis ära võta seda kui tüütut kohustust, vaid kui aega, mis on ainult sinule endale, nn puhkehetk igapäevatrallist. Jäta oma menüüst igapäevaselt välja valge suhkur ja nisujahu ning varsti on juba näha tulemusi. Lõppkokkuvõttes on kõik mõtlemises ja tahtmises kinni 🙂

      • Mallu
        Vasta Mallu 3. mai 2020 at 11:32

        ütle mulle, KUIDAS trenni tegemine hea on? 😀 never pole tundnud 😀

  • Avatar
    Vasta Kaire 2. mai 2020 at 17:13

    Ei teagi kas olla meelitatud või solvunud, et su parim sõber pekivolt on mu nimekaim ??

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. mai 2020 at 17:25

      Ta on väga armas ja tore, niiet see kompliment 😀

      • Avatar
        Vasta Relika 3. mai 2020 at 12:39

        Hea võimalus halada. Ma olen viimase 8 kuuga suutnud 9 kg alla võtta, jess! 71 kg pealt 62 kg peale. Aga.. Mul on selline nõme pirni figuur. Ehk ma olen kaotanud kogu selle kaalu pmt ülakehalt ja olen nüüd täielik pesulaud. Puusad ja kintsud on endiselt jämedad. Kaal juba tükimat aega pmt seisab – see rasv lihtsalt keeldub mu alakehalt lahkumast. No ei ole ilus.