KODU

mõnikord teen normaalseid otsuseid ka

8. mai 2020

Siiamaani nean ennast selle kuramuse pelletkamina paigaldamise pärast, nagu KUIDAS ma nii loll olin? Reaalselt, ärge keegi seda viga tehke! Üks korralik õhksoojuspump on 100x parem variant ja nüüd, kui meil ka paar kuud see maja soojendanud on, oskan ma vaid öelda, et…miks ma kohe seda ei teinud? Pelletkaminal on NII palju vigu! Oleks ma vaid kohe aurini.ee lehele sattunud…

  • Esiteks on ka kõige kallim õhksoojuspump odavam kui pelletkamin.
  • Sa ei pea mingit pelletit tassima ja kuskil hoiustama.
  • Pellet on kallis. Meil läks 2 kotti ööpäevas, seega umbes 6 euri päevas talvel kütte peale.
  • See näeb välja nagu mingi kole jurakas su muidu ilusas kodus.

    sry, mul tegelt praegu asjad vale koha peal, kuna see vannitoa remont on… igal pool, siis on esikukummut elutoas (kuhu Kardo siiani pole uusi käepidemeid pannud. aga eks ma olen ainult 6 nädalat vingunud ka).

  • See tekitab koledad jurakad kipskastid igasse tuppa su majas, kuhu sa soojust saada tahad.
  • Kui mingi jupp kaminas katki läheb (nagu meil läks) hakkavad kõik need torud igasse tuppa tahma laiali saatma. Minu värskelt remonditud esik näeb igatahes selle ava juurest selline välja:
  • Muidugi suutsin ma valida ka firma, kes kohe mugavalt pankrotti läks ja kellest enam mingit tolku polnud, kui me ei saand essugi aru, et miks meie maja tahma täis on lambist.
  • See müriseb. KOGU AEG on mingi mürin kõrvus, täiesti rõve.

Seega ühel hetkel ma otsustasin, et ma olen täiesti done selle sitase pelletkaminaga ja ilmselt ühel hetkel peaks ta välja peksma siit majast, aga no siis ma lihtsalt tunneks, kuidas ma mingi 3000€ maha viskasin, seega las ta veel konutab siin ja meenutab mulle mu elu halvimat ostu. Pealegi, mis ma temaga teeks, kui välja lõhuks? Selles suhtes, et kes seda endale OSTMA hakkaks, ma ei saaks seda ju mingile pahaaimamatule pähe määrida, see oleks patt.

Igatahes ostsin ma hoopis uue õhksoojuspumba ja ma ei saaks rohkem rahul olla! Miks?

  • See on ilusasti seina peal, omal kohal, ei riiva silma. Näeb ok välja.
  • Soojendab maja ilma mürinata ära.
  • Ma ei pea talle midagi andma, peale elektri.
  • Ta oli normaalses hinnaklassis (okei, kallis muidugi, aga samas meie eelmine masin oli sada aastat vana, seega kestab väga kaua ja on elektrisäästlik).

Muidugi müüb õhksoojuspumpasid sada firmat, seega mul lihtsalt vedas, et keegi FBis Aurini Kliimaseaded kodukat soovitas ja nad olid ainukesed, kes minu “eee no tahaks õhksoojuspumpa” suutsid nii palju infot küsida ja anda, et saime mulle siia ideaalse masina valitud. Isegi seda taipasid nad mulle öelda, et kui ma võtan suurema masina, siis ei pea hakkama seina viimistlema (vana oli väike ja oleks jätnud koleda augu sinna, ma poleks elusees selle peale tulnud, vaid eeldanud, et kõik maailma õhksoojuspumbad on sama suured, haha). Igatahes sai nendepoolsete soovituste peale valitud Fujitsu masin (täpsema nimetusega Fujitsu ASYG09KHCA/AOYG09KHCAN) ja siiani on kõik perfektselt töötanud. Minu jaoks oli oluline ka see, et firma pakuks ka õhksooojuspumba paigaldust Tallinnas, sest ise ma küll midagi siin Kardo hoolde pusserdada jätta ei kavatsenud. Nii oligi, et valisin masina välja, nad tulid kohale ja mega kiiresti võeti vana maha ja pandi uus asemele.

Et jah, kes mõtleb, et kumba panna, siis KINDLALT õhksoojuspump. Ja Aurini.ee tiim oskab teile raudselt parima pakkumise teha (reaalselt maksin ise, ei ole niisama suusoojaks öeldud, kui seda arvate :D).

Millega teie maja/korterit soojana hoiate?

Loe ka neid postitusi!

60 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Morgie 12. mai 2020 at 16:34

    Õhksoojuspump ei ole ju hääletu, see kahiseb kogu aja.
    Praegu üks kahiseb mul siin kõrval ja ka õues on masina juures mühin.
    Lisaks soojendab see ainult neid ruume, kuhu ta õhk ligi pääseb, aga pelletikaminale saab mingi keskküttesüsteemi külge ehitada, kas pole nii? Seega on meil teises majaosas teine õhksoojuspump ja kui maja poleks lahtise poolkorrusega, siis oleks teisel korrusel veel kolmaski. Ja selleks, et kõik toad soojad oleksid, tuleb tubade uksed lahti hoida. Nii et kui oleks see raha, siis võtaks midagi muud. Aga õhksoojuspump on tõesti odav asi ise.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. mai 2020 at 18:07

      Noh see pump ka paar tonni, et mingi kommiraha pole päris 😀

  • Avatar
    Vasta TYY 11. mai 2020 at 01:43

    lisan veel vastuse küsimusele , kuidas arve muutus.
    Kuna meil on enne olemas puugaasikatel , mis küttis all põrandaid ja üleval radikaid, siis vee ringluseks töötavad katlaküttel pumbad, mis tarbivad ju ka elektrit! Ma ei arvanud varem, et paljuvõtaks, aga nüüd kui õhk-õhk pump töös ja katel ja pumbad ei tööta siis vaatan, et kulu ju peaaegu sama. Seega meil summa peaaegu ei muutunud. Tuleb JUURDE arvestada, et ka puude näol ju on lisa kulu ahju või katla kütmisel. Mu kogemus õhkpumbaga meie majas on veel väike ja no talve ka ei olnud. Vaatasin 2018 aasta talvel kõrgeim el. makse oli 149€ ühel korral so veebruari eest katlaga küttes ja lisa siis juurde puude maksumus kuu kohta ning nüüd sel aastal õhkpumbaga veebruaris 110€ järgmine märtsi kuu 80€. Nii et ma juba näen kulude vähenemist, mitte tõusu.
    NB! õHK-õhk pumba soe ringleb läbi avatud planeeringu ja liigub trepiavast ise üles ja jaotub tubadesse.
    Trepiava suurus 2x2m , millel II korrusel vaid 1 sein ja ülejäänul käsipuupiire. Seega õhk saab vabalt liikuda ka seal . Vaid II korruse toa uksi tuleb vähemalt päeval lahti hoida. Paigaldaja küll kartis et soe ei jõua piisavalt ülesse aga see kartus oli asjatu.

  • Avatar
    Vasta Killu 10. mai 2020 at 23:42

    Meil läbi kahe korruse korter peast m2 öelda ei oska aga ikka oma jagu, ja meil kütab kodu mõnusalt soojaks ka õhksoojuspump, muidugi magamistoas on igaksjuhuks elektri radikas ka aga seda kasutame ainult äärmisel juhul. Talvel lisaks vannitoa põrandakütte ja noh lisaks ma küpsetasin ka oma jagu oli elektri arve lagi 85€. Eelnevalt tassisime nagu kilplased puid tuppa ja koju tulles oli kodu külm ja hakka kütma jne- õnneks nüüd õhksoojuspump. Ah jaa suvel kui mega palav oli siis panin ka mingi 17-18C peale ja toas oli mônusalt jahe ?

  • Avatar
    Vasta Kusti 9. mai 2020 at 22:07

    Meil ahi, pliit ja õhksoojus pump. Praeguseks kasutan viimast nii vähe, kui võimalik. Aastaid tagasi juba hakkasin märkama, et nii, kui sügis tuli, hakkasid silmapõletikud. Üks moment taipasin, et si võib olla kuivast õhust. Õhksoojus pump kuivatab õhu ära.
    Sel aastal olen pumbaga kütnud nii vähe, kui võimalik, pliidil kogu aeg 7 l pott veega ja suures toas õhuniisuti. Nüüd on asi peaaegu kontrolli all. Aga pmst kui tund aega töötab, siis hakkab silmadele tunda andma.

  • Avatar
    Vasta henzen 9. mai 2020 at 18:23

    Ühinen Mallu asjaga,
    Meie blogisüsteem ei olnud valmis
    Ühinen Mallu asjaga,
    Meie blogisüsteem ei olnud valmis
    niisuguseks nakkuse levimiseks.
    Muidugi vahemaa arvuti ja
    kommenteerinija vahel on kohutuslik,
    aga ikka see 2+2 nõue blogis on veider,
    aga samas omamoodi igati äge väljakutse 😀
    Ma muidugi tekitan jõnksu Mallu rutiini…

  • Avatar
    Vasta M. 9. mai 2020 at 13:59

    Palju oli siis elektri arve? Praegu ei saa ju võrrelda 🙂 kirjutad, et kulus 6 euri päevas enne. Keegi kirjutas, et üle 150 pole pumbale läinud…see teeb päeva hinnaks suht sama 😀 et kas teil ka sarnane summa läheb kuus elektrile?

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2020 at 14:15

      No mina ostsin pelleteid ja kuus läks u 250€ nende peale. Elektriarvet ei tea, ei maksa neid ise ja Kardo magab 😀

  • Avatar
    Vasta Liisu 9. mai 2020 at 08:26

    Ühekordne maja ja põrandaküte, mida kütab õhk-vesi soojuspump. Toas on kõik aeg ühtlane temperatuur. Ja olgu öeldud, et ikka väga soe on. Ja kaunis soodne ka. Kogu maja elektri arve pole ka kõige külmemal talvel läinud 150 euri peale ? Lisaka on toas veel nn meeleoluks kamin.

    • Avatar
      Vasta Vaike 9. mai 2020 at 11:19

      Mul on vist endiselt narkoosi järelmõjud, sest lugesin ühekordne maja ja mõtlesin, et misasi see on, nagu ühekordsed nõud v. 😀

      • Mallu
        Vasta Mallu 9. mai 2020 at 11:30

        Jah, korra elad sees ära ja viskad ära 😀

  • Avatar
    Vasta Jaana 9. mai 2020 at 00:59

    Väga äge ruumikujundus! Kas tohib küsida, kust sellist lauda võiks leida? Aitäh!

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2020 at 10:43

      sõbralt sõbrale e-poest 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristine 8. mai 2020 at 23:45

    lihtsalt infoks – õhksoojuspumpadel on siiski ka töötamistemperatuurid, nt üldiselt teda rohkem kui -15 kraadise külmaga kasutada siiski ei soovitata, kuna sel juhul langeb masina kasutegur üsnagi nulli lähedaseks, pump tegeleb rohkem iseenda sulatamisega, kui mingisuguse õhu soojendamisega 🙂
    Muidu meil kodus õhk-vesi maja kütmiseks ja lisaks 4 õhksoojuspumpa, mis nüüdseks peamiselt kliimaseadmena kasutusel on. Õhk-veel on automaatika vahel, nii et ise teda rohkem näppima ei pea, kui esialgne seadistamine vaeva nõudis. Radiaatoritesse siis saadab vett, maja oli enne keskküttega.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2020 at 10:44

      No meil on ahi ka enivei.

    • Avatar
      Vasta TYY 11. mai 2020 at 00:40

      KRISTIINE su kommentaar ei ole päris õige. Sa üldistad õhk-soojupumpasid aga neid on vastavalt vajadusele Erinevaid.
      Ma kommenteerin , sest eks ju loe ka need kes alles valikute tegemise faasis. Näited mu kahekordse 112m2 maja baasil .
      1. soovitan alustada maja ja põrandate või ka pööningu soojustusest. Pole mõtet seal ka koonerdada. Näiteks 5 cm penoga. Hinnavahe 10cm penoga mu 112m2 majale oli alla 200€ Soojapidavus aga oluliselt suurem. Mis mõtete on kütta ilma ja maksta selle kao eest. Need üle kulutatud summad aastale on suuremad kui ettekujutate, juba aasta-kahega on te soojustuse kulu tasa makstud. Raudselt.

      2. kui sul juba on majas midagi ja sa ei plaani KOGU kütte süsteemi muuta, SIIS on põhjused miks mida valida erinevad sellest, kui sa alustad Nullist. Jah nullist alustades valiksin tõesti õhk-vesi variandi aga teeksin ka kamina vähemalt. Miks, sest kui on miski olukord kus el. kaob pikemalt on millega sooja tekitada. Kesk-katlasüsteemi hind on sama selle õhk-vesipumba hinnaga, kuid oi kui palju mõnusam, muretum, puhtam ja ise toimiv.

      3. Ümbertegemisel ühelt süsteemilt teisele(õhk-vesile) aga ei piisa vaid pumba ostust, sest erinevate süsteemide vee temp. on erinev ja radiaatorid tuleb välja vahetada, mis on veel üks lisa kulu. Pluss katel mis sul juba enne oli jääb kasutuks. Seega oled oma majja juba kulutanud 2x rohkem. See on tihti põhjus miks inimesed valivad lisana õhk-õhk pumba. Ta on hinnalt mitu x odavam. Minu kodu näitel õhk-vesi pump 6000€ ja õhk-õhk 1600€

      4. Nüüd see olukord , kus sul JUBA ON mingi teine küte olemas. On ta siis ahi, katel, pliit või kamin, selline mis vajab inimkätt kütmiseks. Esmalt miks vajad lisa seadet. Et maja oleks soe kui me ise ära. Et saaks suvel jahutada, Et oleks mugavam elu, vähem tassimist sisse puid ja sodi. SEEGA lisa küttena soovitan õhk-õhk pumpa hinna tõttu. See et -15 on masina kasutegur null sõltub pumbast. On pumbad mis on mõeldud põhi küttena ja katavad ära ka -25 kraadise vajaduse ilma rahatähti õgimata. Seega pumba valikul on oluline neid asju teada ja uurida. Soovitan kallimat pumpa millel kasutegur ka suurte miinustega kena. Kui sa oled seda mugavust tundnud, siis ei kipu ahju eriti tuld tegema. Seepärast vali pump mis tuleb toime ka külmadega, reeglina on need loodudki põhjamaade tarbeks. Ei kuluta hullult el. ise enda sulatamiseks jne. Minul on el kulu sel soojal talvel olnud 60-100€ aga selle sees on kogu elekter. Meil on kael. veeboiler, mis vana ja puhastamata. See tõttu olen kindel et seda summat annab vähendada kui boiler puhastada. Teatavasti boileri spiraal kattub katlakiviga ja see tekitab lisa arveid. Veel on meil töös külmik, pliit, pesumasinad, 2 telerit ja kõigi arvutid ning õue tuled, ventilaatorid, vannitoas ja köögis. NB! olete tähelepanud, kuidas arvuti kütab ära väikese toa, kui uks kinni 🙂 siit võib järeldada et kulu ka tihedal kasutajal korralik. Suviseid numbreid veel ei tea. Pole aastat olnud.
      Minul pump COOPER HUNTER mudel CH-S24FTXAM2S-WF kuigi vajasin teda valides lisana, tegin lõpuks otsuse et ta peab suutma terve maja ära kütta. Nii mugav on, et olen vaid mõned loetud korrad oma katla tööle pannud.
      Lõpetuseks veelkord tungivalt soovitan esmalt maja soojustada.

  • Avatar
    Vasta Triin 8. mai 2020 at 21:52

    Mul maal õhksoojuspump juba mingi 3a ja ma küll ei ütleks, et see üldse ei mürise, teeb ikka omajagu lärmi mu meelest. Vahepeal kui tükk aega seisnud on ja uuesti kütma hakkab siis on selline tunne, et keegi sõidab autoga hoovi.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 22:28

      No ma vb harjunud pelletkamina röökimisega, selle kõrval on meie pump igatahes haudvait, ei kuule midagi ja ei mürise never.

    • Avatar
      Vasta MP 9. mai 2020 at 15:45

      Meil on ka õhksoojuspump, selle aasta alguses lasime paigaldada ja meil küll ei mürise. Puldist saab ju reguleerida kõike. Kui tahad kiiremini sooja tuppa saada, siis meie paneme nt 3 astme puhumise peale ja isegi see ei tee mingit suurt lärmi, et segaks ja kui ei ole vajadust kiire sooja järele, siis on tavalise peal, et nagu ei kuulegi selle töötamist. 🙂

  • Avatar
    Vasta Anne 8. mai 2020 at 21:47

    Meil on oktoobrist alates õhksoojuspump majas. Maja ja vundament said sügisel soojustatud ja põhikütteks on majas olnud siiani elekter. Üleval tubades infrapuna küttepaneelid, esikus ja vannitoas põrandaküte, alumist korrust kütab õhksoojuspump, lisaks jäi kööki alles puupliit. Küttekulud pole ühelgi kuul olnud üle 100 euri kuus, pliidi jaoks ostsime jaanuaris 30 kotti puid. Maja on kokku ca 100m2, mu meelest väga okei summa eest kuus saame maja soojaks 🙂 Linnas, 55 m2-s korteris olid kütte ja eletrikulud kokku suuremad, kui praegu. Seega, meie oleme valikuga rahul.

  • Avatar
    Vasta ML 8. mai 2020 at 21:01

    Meil on pelletiga süsteem, aga mitte see pelletkamin. Meie kütteseade asub eraldi katlaruumis. Alumisel korrusel on põrandaküte ja üleval on magamistubades radikad. Kõik köetakse sellesama pelletiga.
    Enne oli puudega küte ja jube tüütu oli, lisaks ma ei saanud seda iga kord põlema ka. Seega praegune süsteem on ülimugav ikka. Kord nädalas mees laob täis selle hoidiku, sealt veereb ise katlasse. Iga kahe-kolme nädala tagant mees puhastab katla ära ja elu jälle lill edasi 🙂

  • Avatar
    Vasta Kertu 8. mai 2020 at 20:21

    Kas tohib küsida kui palju maksis õhksoojuspump plus paigaldus. Ning mitu ruutmeetri jõuab ära kütta?

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:47

      See on lingitud ja hind seal olemas 🙂

    • Avatar
      Vasta Marju 9. mai 2020 at 00:07

      Mis jupp Su kaminal katki läks, et sellist tahmakahjustust tekitas?
      Mul läks samuti kaks kotti päevas kõige külmemal ajal. Nii et pole see mingi üüratu kogus?

      • Mallu
        Vasta Mallu 9. mai 2020 at 10:43

        Ma isegi ei tea, kui ukse lahti teed, siis kohe seal ees mingi asi põles läbi.

  • Avatar
    Vasta Birtsu 8. mai 2020 at 19:45

    Plaanin ka õhksoojuspumba soetada. Veel ei ole firmat välja valinud. Uurin maad veel 🙂
    Küsimus: kas soojus jaotub teil all korrusel ühtlaselt ja kuidas teist korrust kütate?

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:48

      Üleval on meil need soojuspaneelid 🙂

  • Avatar
    Vasta Mariine 8. mai 2020 at 19:43

    Ei ole see pelletikamin mingi koletis. Ilu on vaataja silmades. Päris “talutav” teine 😛
    Aga, ilmselt ei tea sa veel, palju ainult õhksoojuspumbaga küttes elektrit kulub. Ja kui sa kütsid oma kaminat pisikeste kottidega, siis need ongi kõige kallimad. Suured, 15kg kotid, on oluliselt odavama kilohinnaga. Või läks sul ööpäevas 30kg pelletit?

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:48

      No ma ei tea kas pisikesed, mina neid tõsta jaksasin hädavaevu 😀

  • Avatar
    Vasta Hjjbv 8. mai 2020 at 19:34

    Maaküte – the best

    • Avatar
      Vasta k. 9. mai 2020 at 07:30

      Meil ka maaküte. Juba äkki umbes 5 aastat. Alumisel korrusel on põrandaküte ning kui ülemine korrus kunagi tehtud saab, siis sinna tulevad radikad. Lisaks jätsime renoveerimise käigus alles korstna, kuhu ühendame kunagi kamina/kamin-ahju.

      • Avatar
        Vasta maik 11. mai 2020 at 22:39

        Ülemisele korrusele saab ka põrandakütte teha. minul on 1cm toru pandud teisele korrusel ja saab panna kipsiga valu näiteks või muid lahendusi (puit taladele peale pandud see kõik mul ) 216m2 maja ja suurim arve vist on 170..aga mul 9kw elektrikeris ja kuivatid ja muid asju ka veel majas lisaks… radikad on tüütud + sa pead kütte tempi tõstma mis tõmbab kasuteguri alla.

  • Avatar
    Vasta Merlin 8. mai 2020 at 18:59

    Meil on ühes kodus keskküte (põrandaküte) ja teises kodus ahi (magamistoas) +õhksoojuspump (elutoas), köögis vahest kasutame elektriradikat. Aga millega sa ülejäänud maja kütad?

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:48

      üleval ongi aint 2 tuba, seal soojuspaneelid.

      • Avatar
        Vasta Sirly 9. mai 2020 at 00:28

        Meil maaküte ja üle 50€ sel aastal kuus kulunud ei ole. Muidugi olematu talv ka, aga ikkagi tunfub ok. Väga rahul!

  • Avatar
    Vasta Vaike 8. mai 2020 at 17:59

    Minu tingimus uut kodu otsides oli sama, mis esimese korteri ostu korral – peab olema ahjuküte! Ma armastan seda! Ka tüütut puude tassimist selle juures, milleks nüüd on mul küll mees, haha. tallinnas ja selle ümbruses on aga ahiküttega pakkumisi nii vähe, et ma vahepeal täiesti tõsiselt kaalusin Tartusse kolimist, sest seda linna armastan ma ka.
    Ma kasvasin nõukaaegse keskküttega ja räägitagu mulle tänapäevasest, mida tahes, ma jälestan seda! Minu puud, minu tuli, minu temperatuur.
    Õhksoojuspump on siin ka toetavaks abiks, aga eriti kasutust ei leia.

  • Avatar
    Vasta Hmm 8. mai 2020 at 17:57

    Me panime õhk-vesi pumba. On juuube kallis aparaat, kuid õhk-õhk pumbaga võrreldes on kogu maja nüüd ilusasti soe (sest ühest õhk-õhk pumbast ikka 2 korruse + keldri kütteks ei piisa). Elektriarve on aga õhk-vesi pumbaga oluliselt väiksem. Ehn siis algne investeering on küll nutma panev, aga lõpptulemud kordi parem ja lõpuks ka soodsam 🙂

  • Avatar
    Vasta Suusi 8. mai 2020 at 17:22

    Õhksoojuspump! alumisel korrusel, ma tõesti see talv pole kordagi pidanud nt ka üleval (meil on avatud teine korrus) kaminat kűtma. Seisab niisama kasutult. All on vannitoas ja köögis porandakűte ka. Ja lapse toas on heasoojuse kűttepaneel.

  • Avatar
    Vasta Aia 8. mai 2020 at 16:52

    Meie kütame 64 m2 korterit samuti õhksoojuspumbaga juba 6 aastat ja täitsa rahul. Kui natuke nuriseda, siis ainult põrandad on jahedad kuna korter asub esimesel korrusel (põrand soojustatud aga sokkel soojustamata).

  • Avatar
    Vasta J 8. mai 2020 at 16:44

    Järelikult on maja soojustus puudulik, kui nii palju kraanulit läheb ning majja on soovitav üldse radikad vedada, et pellet saaks ühtlaselt kütta igalt poolt. Korteris ei ole radikaid vaja.

  • Avatar
    Vasta Geidi 8. mai 2020 at 16:42

    Ahi ja põrandaküte. Sel suvel ostame õhksoojuspumba 😉

  • Avatar
    Vasta Raili 8. mai 2020 at 16:07

    Asjalik artikkel, aga äkki tood hinnavõrdluse ka oma maja näitel? Näiteks kuu lõikes mis erinevus tuli. See paneks paremini ja kiiremini mõtlema.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:50

      No ma ei tea, sest ma ei mäleta täpselt enam.. ja elektriarvet maksab Kardo 😀

  • Avatar
    Vasta Mirelin 8. mai 2020 at 16:02

    Mind täiega huvitab, et kui palju see loom ( õhksoojuspump) elektriarvet suuremaks ajab, kui see täisvõimsusel sooja andma panna? Endal kokkupuude null, oleks tore teada, sest ma olen mõelnud salajas emale ühe soetada et ta ei peaks küttepuudega jändama niigi lagunemise ääres ahjudega. Aga suuremat kulu talle ka selle alternatiiviga tekitada ei taha. Seega ootan huviga sellekohast infot. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:51

      Uued soojuspumbad küll oluliselt palju ei võta mu meelest 🙂

      • Avatar
        Vasta Vaike 8. mai 2020 at 21:59

        Sõltub ju, kui suur ja kui soojapidav on ruum, mida köetakse, kui soojaks köetakse jne. Minul võtab pump ca 10 Euri kuus, aga see pole ju mingi näitaja. Lisaks sõltub hind ka elektripaketist.

        • Avatar
          Vasta Maik-Cen 11. mai 2020 at 22:40

          vaid õhksoojus pumbaga kütta ala 45m2 korterit,oli arve ikkagi ligi 100 ja see polnud külmim talv

  • Avatar
    Vasta Kaja 8. mai 2020 at 15:32

    Meil on korteris õhk-vesi süsteem. Radikates vesi ja põrandate all vesiküte. Igas toas eraldi temp andur, kui soojaks või jahedaks tahad tuba kütta läbi põrandast imbuva sooja õhu.
    Maksan ainult elektri eest, mis seda vett siis soojendab. 80mr majapidamise peale kogu elekter (küte,kodumasinad jne) on kevad-suvi 35-45 eur. Sügis-talv 80-90, viimane oleneb täiesti valikutest, kui sooja kodu tahad.

  • Avatar
    Vasta Monika 8. mai 2020 at 15:31

    Uurin, et kas nagu “tuul” ei puhu peale koguaeg?

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:51

      mkm

  • Avatar
    Vasta Mariana 8. mai 2020 at 15:25

    Ma ei ütle,et pelletkamin on parim variant, sest pole õhksoojuspumpa kunagi kasutanud aga. AGA meil on pelletkamin ja oleme rahul, sest mugav on et üks kamin kütab toa soojaks, põrandad soojaks, boileris vee soojaks ja teistes tubades radiaatorid soojaks. Toon talvel ööpäevas koti pelletit aga soojemal ajal ei lähe poolt kottigi päevas. Jah, see on tõesti et peab hoiustama kuskil pelletit ja nädalas korra tuhaimuriga koristama AGA meie jaoks on see siiski vana maja renoveerides parim otsus olnud. Hind kaminal ja kogu veevärgil oli tõesti kallis- ligi 4500 eurot kokku paigaldusega…aga see juba nüüd 5 aastat meil olnud ja pelleti peale kulub kuskil 200-300 eurot aastas…see on siis selleks et oleks soe vesi, soojad põrandad ja toad.
    See muidugi vaid meie arvamus sest vana maja ahi oli läbi ja sellel hetkel oli see lihtsam ja kiirem viis remont lõpetada ja sisse kolida. Vähemalt ei pea puid hoiustama ja ise midagi süütama kuskil.?

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:51

      200-300 AASTAS? Meil läks kuus 😀

      • Avatar
        Vasta Morgie 12. mai 2020 at 16:39

        Kui ma siin teiste kirjeldusi loen, siis läks teil selle pelletikaminaga midagi väga valesti.

        Aga maakütet tahaks mina ka.

    • Avatar
      Vasta Helena 9. mai 2020 at 10:08

      Meil sama! Olen ülirahul pelletikaminaga. Mees ehitas süsteemi ise, sest kaminaga oli õpetus kaasas(kamin+radiaatorid+torud jms kokku alla 4000euro). Maja on 120 ruutu. Pelletikamin asub samuti elutoas ja ühendatud otse korstnasse ja kuskilt ei saa mingit tahma ajada tubadesse. Igas toas on radiaator, mida kütab pelletikamin. Samuti kütab kamin ka vee boileris ja põrandakütte saunaruumis. Pelletit kulub aastas maksimaalselt 300 euro eest ( talvel 2 kotti=3 päeva). Elektriarved on majas aastaringselt alla 60 euro ja selle sees on ka vesi ja kanalisatsioon, mille pumbad elektriga töötavad. Tuba koguaeg soe. Olen väga rahul.

  • Avatar
    Vasta Marileen 8. mai 2020 at 15:18

    Meil on ahi ja õhksoojuspump. Ahju ei kütame harva ja põhiliselt ikka pumbaga. Sai valitud kallim kuid kvaliteetsem pump ja elektriarved ülivähe tõusnud.

  • Avatar
    Vasta Liis 8. mai 2020 at 15:05

    Me renoveerima vana maja ja üks asi mis jääb sellest puudu, et me saaksime oma perega kiiremini sisse kolida, on muidugi küttekeha puudumine veel. Kaalume endiselt üheks variandiks pelletkaminat. Niiet pane oma pelletkamin loosi, usu mind ka sellise antireklaami peale joostakse tormi ?
    Aga muidu üürikorteris on keskküte, mida võimaldab pelletkatel keldris ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. mai 2020 at 20:52

      ma pohuilt müüks maha selle, ei taha seda risu 😀

  • Avatar
    Vasta C 8. mai 2020 at 15:01

    Meil 2 ahju +köögis pliit. Ideaalis tahaks katla ehitada aga siia elamisse hetkel ei saa. Aga samas ei vahetaks ma oma ahjusid ja pliiti iial õhksoojuspumba vastu 🙂 mulle meeldib kütta. Pole midagi mõnusamat kui tulekuma ja praksuvad puud?

  • Avatar
    Vasta Signe 8. mai 2020 at 14:58

    Kui palju talvel elektriarved sellega küttes olid?

  • Avatar
    Vasta carmen 8. mai 2020 at 14:50

    thank god et korter ja keskküte 😀 ma ei viitsiks millegi muuga jamada ilmselt. magamistoas õhuniisuti ja pole kuiva õhuga ka muret enam