AUTOJUTUD NIISAMA JUTTU

autojutud vahelduseks

26. oktoober 2020

Ma sain hiljaaegu enda päris load, ma vist olen seda rääkinud, eks? Mul on reaalselt nii kohutab mälu, et iga kord, kui ma üldse kellelegi midagi räägin (ja ma teda just esimest korda elus ei näe) siis ma kasutan vist õhtu jooksul 200x väljendit, et “ma ei tea, kas ma seda sulle rääkinud olen?” ja hoolimata sellest, et ma küsin, suudan ma midagi ikka sada korda rääkida.

Igatahes, mul on nüüd “päris load”. Ah ei, vabandan, ma sain ju aastaid tagasi teada, et automaadiload ei ole PÄRIS load, aga no ütleme siis nii, et mul on nüüd need load, et ma ei pea vahtralehega sõitma ja tohin ka lõpuks 110 alal teistega ühes tempos sõita.

Kui ma alguses load sain, siis ma mõistsin, et mul puudub täielikult igasugune ruumitaju: näiteks olen kitsal teel ja vaatan, et üks teine auto tuleb vastu. Ma TEAN, et sinna mahub kaks autot kõrvuti, sest ma olen seal teel enne teise autoga kõrvuti sõitnud, aga peale vaadates ütleb mu aju, et no 100% ei saa võimalik olla, et me siia kõrvuti ära mahuks. Nii olen ma ajaga õppinud oma aju ignoreerima – iga kord, kui mulle tundub, et ma ei keera välja või ei mahu ära, siis ma teen seda ikka, sest mis ma ikka oma ajuga vaidlen. On ta nagunii juba selline viletsam mudel mulle sattunud.

Üldiselt on see fine, peale selle, et ma paar korda olen suuremaid valearvestusi teinud ja oma autole veits haiget teinud. Õnneks seisvate objektidega, mitte teistele liiklejatele, abiks seegi. Jumal tänatud kasko eest.

Veel üks asi, mis mind segadusse ajab, on kiirus. Selles suhtes, et mu auto spidomeeter ja waze näitavad jumala erinevaid numbreid. Ma mäletan, et ma kunagi kurtsin seda aastaid tagasi ka, kui ma oma esimese auto ostsin, aga siis osad kommentaarid väitsid, et noh, mul nii vana auto ja sellest ka erinevus. Aga järgmine auto oli ju tutikas ja IKKA olid need kiirused erinevad. Praegune ei ole ei vana ega uus – ikka näitab waze mulle, et ma sõidan näiteks 84ga, kui auto väidab mulle, et kiirus on 90. Nüüd ka minu küsimus – kumma järgi ma sõitma siis peaks? Näiteks kiiruskaamera eest mööda? Kuna ma ei tea, siis ma lähen igaks juhuks alati ikka auto sõnade järgi, aga mulle tunduks loogiline, et Waze on täpsem? Teab keegi v?

Ah, kui me juba autoteemadel räägime: mu auto võtab bensiini onju. Ja neid müüakse mingit kolme-nelja erinevat? 95 ja 98 ja mingi 98 PLUS. Kuna ma neil vahet ei tee, siis ma tangin alati sellega, mis on paagile parasjagu kõige lähemal ja mugavam võtta, aga mis nende erinevus on? Ma tean, et mingi pisike hinnavahe, aga kas reaalselt on üldse vahet, kumba ma kasutan?

Peaks tegelt üldse oma auto ära koristama, sest see koosneb varsti 90% laste snäkkidest ja lisaks peaks vist mingi hetk rehvivahetuse peale mõtlema, aga ma olen lihtsalt NII väsinud. Tahaks lihtsalt lamada ja kirjutada. Lihtsalt kirjutada ja kirjutada ja kirjutada, kuni ma oma selle uue projekti valmis saan. Ma lihtsalt selle pärast ei taha sellest rohkem rääkida, et ma ju sada korda alustan midagi ja siis poole peal väsin ära, aga seekord ma mõtlesin juba ette, milline laisk lohe ma olen ja panin endale paika täiesti adekvaatse kondikava, mille järgi oleks hea ja lihtne kirjutada. Nii et mul on aega pmst paar kuud, et kirjutada 10 peatükki raamatut. Tundub easy ju?

Aga ma olen nii väsinud. Iseendast põhiliselt.

Loe ka neid postitusi!

43 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Aveli 27. oktoober 2020 at 17:31

    Jah, autospidomeeter näitab tavaliselt tegelikust pisut suuremat kiirust, kuid selle põhjus ongi see, et kui ise nt vale mõõduga rehvid alla paned ja siis väga täpselt sõidad, ei saaks trahvi korral autotootjat kohtusse kaevata – et spidomeetri järgi sõites jääksid ikka kindlasti allapoole kiiruspiirangud. Loogiline. Minu meelest on sama loogiline ka see, et me võiks ju sellega leppida ja liiklemisel kõik oma sisseehitatud spidomeetreid kasutada, laias laastus näitavad need ikka ühepalju “mööda”, 1-2 km/h ehk vaid siia-sinna, aga ei, ilmuvad mingid tüübid, kes rangelt vaid Waze vm nutirakenduse “õiget” kiirust järgivad ja siis kurjustavad, et autospidoka järgi sõitjad neil “jalus” on… Ma ei tea, minu meelest siiani on auto kasutamine ilma lisanutividinateta ka täiesti seaduspärane ja miks peaksid kõik igapäevaselt pisut üle sõitma, sest “nagunii näitab vähem”. See ajavõit selle umbkaudu 3 km/h kiiremini sõitmisega on pika otsa peale heal juhul paar minutit, linnaliikluses üldjuhul sedagi mitte. Suht mõttetu asi, millega ennast närvi ajada. Mina waze’i ei kasuta, vaatan oma spidomeetrit ja saan edukalt sõidetud. Trahvi saan siis kui tõesti kiirust ületan.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. oktoober 2020 at 17:44

      ma kasutan waze, sest ma ei oska kuskile sõita ilma 😀 ainult spidoka pärast jah ei kasutaks.

  • Avatar
    Vasta Anni 26. oktoober 2020 at 20:21

    Hei, kui sa mainisid 98 plus, siis arvan et sa mõtlesid seda Circle K miles plusi. Tegu on 98 või siis 95 bensiiniga aga Circle K on sinna juurde lisanud erinevaid kütuselisandeid, soovitan vahete vahel seda kütust võtta, kui ei ole suur kütuselisandite kasutaja. Nestel on ka vist analoog see Future, kindel pole.

  • Avatar
    Vasta tyyp 26. oktoober 2020 at 19:52

    Aparaadid teevad klõpsu kui nende jaoks on kiirus 97km/h tunnis. Trahvi saad kõigi ületatud km/h eest alates 90km/h
    Autod spidod valetavad juba tehasest välja sõites . Tavaliselt on see 5km/h. Rehvi/velgedega mängides saad kas vea suuremaks või väiksemaks või üldse vastupidi. Ehk siis on ka nii võimalik teha, et tegelik kiirus on suurem kui spido näitab.
    95 oktaanarvuga bensiiniga võid rahulikult sõita niikaua kui autot pikemaks seisma ei jäta ja ka paaki ei tasuks päris lõpuni tühjaks sõita. Tänapäevane nn looduslik lisand sadestub põhja. Murevabam on sõita 98-ga.

  • Avatar
    Vasta Eneli 26. oktoober 2020 at 17:15

    98 on puhtam kütus kui 95, peale biolisandi lisamist kütusesse osad autod ei tohi üldse 95ga sõita. 98le pole lisatud biolisandit.

    Kiiruserinevus võib tuleneda rehvidest, rehvide kõrguse erinevus võib mõjutada ka kiirust. Kui on tehase poolt alla pandud rehvid õiges mõõdus siis ei tohiks sellist mure olla.

    Ise sõidan koguaeg wazei järgi ja siiani pole kaameraga trahvi saanud. 🙂

  • Avatar
    Vasta TERJE 26. oktoober 2020 at 17:10

    Ja seda veel, et vabalt võid sõita Waze järgi, sest GPS määratud kiirus on üldjuhul täpsem kui spidoka oma, aga pea meeles, et politseinikuga vaidlemiseks see argument, et Waze näitas vähem, kindlasti ei sobi.

  • Avatar
    Vasta TERJE 26. oktoober 2020 at 17:06

    Palun vaata oma auto käsiraamatust järele, milline bensiin just Sinu autol mootorile sobiv on. Heal juhul on see kirjutatud ka kleepekale kütuseluugi siseküljel või paagi korgile Või küsi seda hooldusmeistrilt, kui lähed korralist hooldust tegema. Mootorid on erinevad ja mingit ühest vastust, teadmata Sinu auto täpset marki, mudelit ja väljalaskeaastat on võimatu öelda.

  • Avatar
    Vasta See on lihtne 26. oktoober 2020 at 16:53

    Mina olen oma mehe jutust aru saanud nii: Tankida tuleb 98 bensiini, sest see on puhtam. Aga kui ei raatsi kõige kallimat panna, siis 95 tankida ainult Alexelas, sest neil ei ole biolisandit. Biolisand sadestub ja ummistab autol umm.. torusid/voolikuid vms?
    Õiget kiirust vaatan waze/google mapsi/gpsi pealt. 90 alas võib kiiruskaamerast rahuliku sydamega vähemalt 96 km/h (gpsi järgi) mööda sõita – kaamera ei reageeri sellele. Ära proovitud suht iga nv tln-trtu peal.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 26. oktoober 2020 at 14:06

    Mul suverehvidega oli täpselt sama mis spidokal.
    Nüüd panin lamellid alla…maanteel täna just vaatasin,et wtf…miks minust mööda sõidetakse.Tavaliselt ei sõideta eriti…Panin mapsi tööle ja lamellidega näitab spidokas 3-4km rohkem kui tegelt on. 😀

    Bensu asjus ei oska aidata…enda auto on diisel. ?

  • Avatar
    Vasta Helery 26. oktoober 2020 at 12:55

    Auto spidomeeter võib vaketada rehvi suuruse pärast niteks. Waze näitab õiget kiirust.
    Mu auto diisel. Aga bensiinil pidi olema küll vahe. Seda tangiks igal juhul 98.
    Rehvid sul olemas? Üldiselt autosalongid oskavad rehve ka soovitada.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. oktoober 2020 at 15:33

      olemas jah

    • Avatar
      Vasta Helery 26. oktoober 2020 at 17:16

      Vau, kui korralikult ma kirjutasin?.
      Aga kui sul rehvid olemas, siis vabsee lihtne vahetada. Pane aeg kinni ja sõida kohale?.

  • Avatar
    Vasta Geidi 26. oktoober 2020 at 12:07

    98ga sõita saab üldiselt ka rohkem kui 95, kulu väiksem.
    Enamik auto spidokaid valetabki, oleneb ka rehvidest. Mul talvekatega suht täpne suvekatega valetab, tegelik on 5km/h kiirem. Aga see on tavaline ja auto vanus siin rolli ei mängi, rehvide suurus aga küll.
    Kiiruskaamerast sõidan auto spidoka järgi, ma ei kasuta waze 24/7, üldiselt vaid välismaal ja keerulisemate sihtkohtade puhul ja siis ma ka selle kiirust ei viitsi vaadata, tean oma autot.

  • Avatar
    Vasta Merilin 26. oktoober 2020 at 11:46

    Ise sõidan diisliga, aga vanematel bensiinikas. Ja mülemad autod originaalselt 95ga aga isa ütles et 95 nii vesine tema kasutab aastaid 98t ja siiani pole mootorile midagi teinud.
    Kiirusega sõidan waze järgi. Spidokal 95 wazes 90 ja siiani pole keegi kinni pidanud ja pilti tehtud.

    • Avatar
      Vasta Helina 26. oktoober 2020 at 19:55

      Ütleme nii, et kui sul oleks näiteks 20 a vana auto ja sa tangid sellele ebasobivat bensiini, siis see võib kokkuvõttes su automootori tuksi keerata ja noh, odavam on siis uuem auto osta, sest mootor on üldjuhul pool auto hinda.

      Ja kuuldavasti biolisandit tankinud autod lõpetavad üsna ruttu remonditöökojas. Allpool kellegi lähedane kommenteeris õigesti, et aint Alexelas on sobiv biolisandita variant.

  • Avatar
    Vasta Gerly 26. oktoober 2020 at 11:27

    Ikka näitab spido valesti aeg-ajalt või siis koguaeg. Sõltub rehvist, auto vanusest, tulle suunast, millal taadeldi spidokat jne. Mul näitab maanteel 5 mööda. Ehk siis sõidan maanteel 100ga aga tegelik kiirus on 95. Linnakiirusel näitab 2-3km/h mööda. Aga linnas pole nii oluline ka see kiirus, sest tihti kas ikka liigutakse aeglasemalt või kiiremalt, tuleb vooluga kaasa minna.
    Ja bensiinist ei tea ma midagi, pole kunagi bensu autot olnud 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 26. oktoober 2020 at 10:48

    Mina olen iga järgmise autoga kuskil kõrvalises kohas gps süsteemiga ära mõõtnud reaalse kiiruse. Mingi selline äpp nagu “kaamerad”, mille mõte muidu on vist hoiatada kiiruskaamerate eest. Praegu maanteel 90 alas on püsikas 99 peal ja kaamerale tundub see sobivat ??‍♀️ Mina kütuste koha pealt olen ka.. no.. mitte väga taibu aga mul diisel ja seega lihtne 😀

  • Avatar
    Vasta T. 26. oktoober 2020 at 10:46

    Autod on tehasest kalibreeritud (ka uued) näitama ca 5km/h kõrgemat kiirust. Kas see vahe on täpselt 5 või suurem/väiksem, oleneb veel rehvidest (suurem rehv = väiksem vahe, väiksem rehv = suurem vahe). Waze näitab seega täpsemat ja õiget kiirust. Kõik need täpselt 90 km/h sõitvad inimesed, kes teistel maanteel ees koperdavad võivad näppu imeda oma jutuga, et NENDE auto näitab täpset kiirust. Ei, ei näita.

  • Avatar
    Vasta Nele 26. oktoober 2020 at 10:39

    Mina olen aru saanud, et enamus autode spidomeetrid näitavadki umbes +5 km. Olen ka ise katsetanud waze ja muude asjadega ja elukaaslane ütleb ka, et +5km kindlasti näitab spidomeeter üle 😀

  • Avatar
    Vasta ER 26. oktoober 2020 at 10:29

    Hei! Reeglina auto spidomeeter näitabki alati rohkem, kui tegelik kiirus on. Nt ma panen püsikiirusehoidja 97 peale ja multimeediaekraanilt näen, et tegelik kiirus on 92,midagi. Kui mul on püsikiirusehoidja Tln-Trt maanteel pandud 97 peale, siis kaamerad minust pilti ei tee. Lisaks veel peaks nii olema, et mida suurem kiirus, seda suurem vahe on spidokal oleva nr ja auto tegeliku kiiruse vahel.?

  • Avatar
    Vasta Triin 26. oktoober 2020 at 10:27

    Õpin just mehaanikuks ja meile seal midagi räägiti et 98 tankida bensukale ei tohi 😀 füüsika õps rääkis et rikub ära mootori.
    Tean ka seda et kõikidele autodele see 5km/h rohkem krutitud, sõidan ise politsei ja kaamerate nina all 92-93 ga ja niisama 95-100.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. oktoober 2020 at 10:30

      jumala eest, üks ütleb, et ära pane 95 ja teine, et ära pane 98 😀 pean hakkama õhust ja armastusest sõitma siis 😀

      • Avatar
        Vasta Reelika 26. oktoober 2020 at 18:29

        Kui mina avan auto bensiinipaagi luugi, siis sellel kohe sees pool kirjas, et tankida 95. Ma usun, sinu autol on ehk ka selline kleeps kaane sees 😉

    • Avatar
      Vasta Ruth 26. oktoober 2020 at 10:34

      Mis loll jutt see nüüd on et 98 ei tohi panna. 95 rikub enne kui 98.

    • Avatar
      Vasta Ann 26. oktoober 2020 at 15:26

      Mul autotehnikust mees ja enda autole paneme 98 . Pojal vanem auto ja selle kohta ütles et vöib panna 95 küll, 98 saab rohkem läbida maad. Kui poeg veel autokoolis käis, siis oli õpetajalt ka küsinud ja sai samad vastused. Nii nagu ta ütleb et 95 ei pane ka trimmerisse ega ka muruniidukisse, eriti kui talvel peaks masinad seisma jääma, siis tuleks kütus välja vötta, õnneks ise ma nendega ei majanda ?

  • Avatar
    Vasta Helen 26. oktoober 2020 at 10:26

    Eks see tekitabki liikluses mingil määral ebaühtlat liikumist, kui osad sõidavad auto spidomeetrinäidu ja teised waze’i näidu järgi. Ise liiklen waze järgi ja kiiruskaameratele tundub see ok.

  • Avatar
    Vasta Stinnn 26. oktoober 2020 at 10:24

    Alexela 95 sobib ka 2014 a autole, ülejäänud tanklates on 95 biolisandiga seega võimalusel soovitan alexelas tankida 🙂 ja ikka 95te ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. oktoober 2020 at 10:31

      mis see biolisand annab?

      • Avatar
        Vasta Mari(päriselt ka) 26. oktoober 2020 at 10:39

        Biolisand annab lõpuks pekkis mootori, ürita tankida Alexela tanklates ja pigem. 98t.

      • Avatar
        Vasta K 26. oktoober 2020 at 11:07

        Biolisand on rohepesu. Ta annab Euroopa Liidule vajalikke numbreid. Autole on ta pigem halb. Ja keskkonnale ta ka midagi erilist ei anna, milleks toota toidust kütust? Kasutegurit pm polegi.
        PS! Õpin ülikoolis keskkonnakaitselist eriala, ei ole keskkonnavastane ?

  • Avatar
    Vasta Taaniel 26. oktoober 2020 at 10:21

    Ooktaaniarv on erinev neil. 95 ja 98. 95 bensiin on tänaseks üldse ära solgitud igasuguste boi lisandite ja muu juraga. 98 on puhtam ja sellega saab sõita tegelikult rohkem kui 95ga, sest see põleb paremini ja on ka mootorile parem

  • Avatar
    Vasta Gerli 26. oktoober 2020 at 10:16

    Mina tean, et kõikidel autodel tehakse spidomeeter 5km/h rohkem näitama. Kaamerast möödudes kindlasti waze järgi arvestada. Ja kui panna oma autole nt suuremad rattad alla, kui ette nähtud, siis loomulikult valetab spidomeeter veel rohkem.

    • Avatar
      Vasta Juulia 26. oktoober 2020 at 11:15

      No meil on täpselt vastupidi, mida suurem mõõt all, seda täpsemalt näitab spido waze’iga võrreldes 😀

  • Avatar
    Vasta Luna 26. oktoober 2020 at 10:15

    Valed rehvid all või halvasti paigaldatud? Väike erinevus on ok, aga mitte nii suur.
    See on lollus, et spidokas näitab alati vähem.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. oktoober 2020 at 10:18

      Et mu kõigil kolmel autol (ja enamikel kommenteerijatel) on valed rehvid all?

    • Avatar
      Vasta h 26. oktoober 2020 at 11:11

      See on tõesti lollus, et spidokas näitab vähem, aga keegi ei ütlegi midagi sellist seda siin 😀 spidokas näitab ikka rohkem kui tegelik kiirus on.

      • Avatar
        Vasta Luna 26. oktoober 2020 at 14:12

        Sageli on tõepoolest valed rehvid. Tasakaalustatud on korralikult?

  • Avatar
    Vasta Kelly 26. oktoober 2020 at 10:13

    Ma olen nii autol kui mootorrattal GPSiga üle mõõtnud kui palju valetavad ning siis sõidan lihtsalt vastavalt nii palju üle auto spidomeetri näidu. Auto on mul isegi üsna täpne, valetab nii 2-3km/h ainult, aga tsikli spidokas näitab täiesti teibaid, nii et võin julgelt 10km/h üle lasta 😀

  • Avatar
    Vasta Eva 26. oktoober 2020 at 10:10

    Uuele autole 95 panna oleks patt. Üldiselt hetkel müüb Alexela ainsana bio vaba kütust, seega ainult seal ma tangin.

    Auto valetab igaljuhul juba tehastest tulle +3 km/h. Igaksjuhuks, sellega võtavad nad vastutuse endalt ära.

    Mu auto valetab samuti. Kaamerasse sõidan 96-ga spidomeetri järgi. Aparaadid teevad klõpsu alles reaalne kiirus -3 km/h. Hiljuti just sail trahvi. Mõõdeti 62km/h, -3 km/h oli juba trahviteatel maha arvestatud. Trahvi ühik on kiiruskaameras mingi 3€ per/km üle. Nii, et ära üle muretse selle väikse kiiruse ületuse pärast, kuigi miinimum trahv on 12€ kokku.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. oktoober 2020 at 10:14

      Okei, uuele autole 95 panna on patt, selge. Aga miks? Mis nende erinevus on? Mis vahe neil siis on?

      Ja ega ma ei muretsegi nii väga trahvi üle, vaid niisama tahaks teada, et mis loogika järgi ma sõitma peaks 😀

      • Avatar
        Vasta Katre 26. oktoober 2020 at 10:44

        95 on v.a alexelas biolisandiga ehk “solgitud”. See tähendab maakeeli, et ei põle nii puhtalt ja jätab mootorisse jääke, mida sinna vaja pole. See kehtib ka murutraktorite jms tehnika kohta. Kui tahad tahad kiiremini lahti saada, siis kasuta 95.
        Kõige mõistlikum on kasutada ühe tankla kütust ja vaadata, et see oleks biolisandi vaba ?

  • Avatar
    Vasta Maarja-Liis 26. oktoober 2020 at 10:00

    Auto spidokas näitab alati rohkem kui kiirus tegelikult on. Meil näiteks erinevus 12km/h. See kõigil autodel erinev.