TEEME HEAD

mul on verd vaja…

26. november 2020

…okei, mitte mul isiklikult, aga verekeskusel küll on. Ma instas mainisin ka, et ma käisin mingi aeg tagasi verd loovutamas, siis seal räägiti mulle, et annetajaid on iga aasta miskipärast aina vähem, mis on iseenesest kurb uudis. Verd on ju ikka tarvis inimestel kogu aeg, sest õnnetused ja haigused teadupärast tulles ette ei hüüa. Ega isegi sosista, sindrid.

Igatahes rääkisin sellest ühe oma sõbraga, kes ütles, et tema tahaks ka minna täiega verd andma aga ei saa, sest tal on meeletu nõelakartus ja paneb pildi kotti sisuliselt igakord kui juba nõeltest enda sees mõtleb.  Hiljem hakkasin ma mõtlema, et täiega palju on ju ilmselt inimesi, kes erinevate vastunäidustuste tõttu verd anda ei saa, kuid tegelikult tahaksid küll head teha ja teisi aidata (igasugused ravimid, rasedus, tervisehädad jne). Sealt tekkiski idee, et kuna tänapäeval on järjest populaarsemaks muutunud  kinkida mitte asju, aga heategevusse panustada kingituse asemel (näiteks see aasta sünnaks kinkisid sõbrannad minu eest annetuse Vähihaigete Laste Vanemate liidule), siis miks mitte kinkida mõnele sõbrale mingit asja vaid hoopis täitsa tasuta minna ja loovutada sõbra eest verd? 

Pildisain tuli mulle siinkohal appi ja selleks, et mitte lihtsalt niisama öelda sõbrale, et jou kuule andsin sinu eest seekord ka törtsukese verd, saab sõbrale nüüd kinkida spetsiaalse kaardi, mis ütleb, et sinu eest on selline armas heategu tehtud. Halleluuja! Ma ise mõtlen, et mis saaks olla veel parem kink kui päästa kellegi elu? Mulle mõte sellest igatahes väga meeldib ja tegelikult on ju ka näiteks luuüdidoonorlus sama lihtne (sama vereandmise korra ajal võtavad nad natukene lisaks, et saata see luuüdidoonori nimekirja, vot nii kerge!)

Vahepeal kuskilt jooksis läbi statistika, et kui palju inimesi sureb maailmas sellesse, et inimestele lihtsalt ei ole verd anda, siis mõtlesin küll, et kui tobe selline eluke on. Muudkui kahmame endale koju asju kokku ja samal ajal meie sees voolav veri võiks päästa kellegi elu. Ja selle ära andmine ei maksa mitte essugi, vastupidi, saad endale pärast sealt kingitusegi välja valida. Seal on igast kraami: poekotte ja mett ja shoksi ja sokke ja…

Igatahes olen ma nende kaartide tulemusega väga rahul ja eriti tore on see, et armas Prindistuudio tuli meile ka kaartide trükkimise osas appi. Tänu nendele saavad kokku 800 inimest kingituseks verd annetada mõne sõbra eest, kes seda ise teha ei saa. 

Ehk siis hetkeplaan näeb välja selline, et alates seitsmendast detsembrist jaotame me need kaardid nelja Verekeskuse vahel ära (Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Ida-Virumaal) ja kõik, kes peale seda verd annetama lähevad ja mainivad ära, et tulid Malluka kutsel, saavad endale valida lisakingituseks ühe kaartidest, mis siis jõulude ajal sõbrale kingikotti panna. Mis saaks olla üllatavam kink, kui põhimõtteliselt oma veri. Aga nagu normaalsel moel, mitte purgiga sõbra kingikotis, see oleks veits weird. Kaardid on minu meelest päris nunnud ja ise saad valida, kas sa tahad olla armas ja hell, või smartass, mis rohkem sinu maitse on. Minu oma rohkem esimene, haha.

Kellel aega ja viitsimist ja tahtmist on, siis tulge 7.12 Ülemistel asuvasse verekeskusesse. Ma ise olen seal kella 11-14ni olemas, hoian hellalt vereandjate kätt, annan tublidele annetajatele kaarte ja olen niisama silmailuks, sest verd ma veel anda ei saa (3 kuud peab vahet olema ja ma alles andsin kahjuks). Seega tulge kah seitsmendal kohale. Ja kui seitsmendal ei jõua, siis nagu mainitud, kaardid jäävad verekeskustesse nii ehk naa ja kes tahab mõnele sõbrale sellist toredat kinki teha, et panustasite raha asemel oma aega ja energiat ja VERD heategevusse, siis olete oodatud. Kes tahab, saab endale https//verekeskus.ee/doonorile/broneeri-aeg/ *aja ka bronnida, kui nt oodata ei viitsi, aga tegelikult saab seal rahus elavas järjekorras suva ajal ka tulla, luban ootajatega tsillida ja juttu puhuda, mis mul ikka siin elus muud teha. Tulge ikka, see oleks nii armas kink nii mulle, neile, kes verd vajavad ja muidugi sellele õnnelikule, kellele sa kaardi hiljem kingid, sest mis muu ütleks paremini, et MA ARMASTAN SIND, kui selline kaart (va kaart, mis ütleb MA ARMASTAN SIND!).

Kes teist on verd annetamas käinud ja kes ei ole siis mis põhjusel? Ja kas kaardi järele ka lähete, et see mõnele armsale jõuludeks kinkida :)?

*Ma ei tea, miks see link jamab, aga pane googlisse verekeskus ja küllap õige koha leiad 🙂

Loe ka neid postitusi!

28 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Väike Myy 2. detsember 2020 at 02:45

    Sain vereülekande, koos sellega ka haiguse. Nii on, et teadus siis veel ei tuvastanud teatud haigusi…
    Seega mind päästes , sain küll juurde elu aastaid , aga millise kvaliteediga on ise teema.
    Arvata on, et neid verekandega levivaid uusi või tundmatuid haigusi tuleb ajajooksul veel välja.
    Nii pole mulle “vere loovutamise heategu ” lubatud.
    Sul Mallu ju see moka-ohatise probleem, kas oled kindel et seda on vaja jagada.
    Ma arvan et peab ikka väga veendunud olema omas heas tervises.

  • Avatar
    Vasta Teele 30. november 2020 at 13:25

    Olen ” algaja doonor” põhjus miks varem ei läinud on see sama hirm nõelte ees aga võta näpust mida rohkem torgitakse seda vähem hirmsam on, nüüd juba ootan uuest minekut.

  • Avatar
    Vasta Pp 29. november 2020 at 01:10

    Mul nii peened veenid et esimene kord kui julguse kokku sain ja läksin, saadeti tagasi. ?

  • Avatar
    Vasta lilllll 29. november 2020 at 00:48

    Tee järgmine aasta ka selline event, nii tahaks et sa mu kätt hoiaks vere annetamisel!!! ? Hetkel ei saa annetada, kuna olen käinud vähem kui aasta tagasi malaariaohtlikus välisriigis, aga muidu ikka regulaarne doonor, vahva on ju kiirelt pool kilo alla võtta you know

  • Avatar
    Vasta Mardikas 27. november 2020 at 19:05

    Tahaks väga verd anda, varem käisin korduvalt, aga siis sain teada, et psoriaasiga ei tohi. Mul ta kergelt peanahal.

  • Avatar
    Vasta Kristine 27. november 2020 at 09:59

    ma olen 4 korda käinud verd andmas ja väga tahaks uuesti minna, kuna olen reesusnegatiivne, siis mind ka pidevalt kutsutakse, väga äge aktsioon su poolt ! 🙂 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. november 2020 at 10:24

      jee, siis viies kord tuleb ka ära!

  • Avatar
    Vasta Liivi 27. november 2020 at 04:18

    Mul oleks sellise kingituse üle väga hea meel. Ma ootasin aega, kus ma poleks rase ega imetaks, et saaks minna verd andma, aga enne muutus psoriaas vastunäidustuseks, nii et mul ei tulnudki seda aega. 🙁

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. november 2020 at 10:24

      No siis udja keegi verd andma 😀

  • Avatar
    Vasta Triin 27. november 2020 at 00:32

    Mina käin aastast 2012 juba regulaarselt ? vererõhu pärast on mõnikord tagasi saadetud, aga enamasti nad teavad, et mul loomupärast ongi kõrgem see. Olen nii mõnelegi juba nime ja näoga meelde jäänud ka

  • Avatar
    Vasta Ainika Lillakas 27. november 2020 at 00:28

    Täna just käisin Viljandis andmas ja olen seda teinud juba 18 eluaastast saadik….päris täpset arvu ei tea aga tänase kaardi pealt sain kokku 17 korda, lisaks Viljandile olen andnud paaril korral Pärnus ja paaril korral Raplas….üle 20 kindlasti….ma kogun sealt saadud tasse ja võtan nad alati kohe kasutusse, mulle meeldib?

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. november 2020 at 10:25

      niiii tublii!!

  • Avatar
    Vasta A-M 27. november 2020 at 00:04

    Ma mõned aastad tagasi ootasin täiega oma 18.sünnipäeva, et siis minna verd andma. Mitu aastat käisin regulaarselt, siis kolisin teise linna ja enam tükk aega ei käinud. Nüüd on tahtmine uuesti hakata käima, aga väike kartus on oma peas tulnud nõelte ees ja hetkel annan ka rinda ehk veel on aega kartusest uuesti üle saada 🙂

  • Avatar
    Vasta Maria 26. november 2020 at 23:52

    Olen veredoonor, viimased 4 aastat pole käinud sest a) rase (ja nüüd juba teisega), b) hemokas koguaeg madal või kui ka joppab parem päev, siis olnud vahetult mingi puugihammustus vms, et lihtsalt pole saanud käia. Koguaeg meeles ja kui kord teise lapsega imetamine tehtud saab, siis jätkan (kui vähegi on näidustatud).
    Khuulid kaardid!

  • Avatar
    Vasta Helen 26. november 2020 at 20:30

    Olen aastaid juba tahtnud verd annetama minna aga no krt ei saa kaalu kuidagi täis ? (lugesin, et 50kg peab kaaluma)

  • Avatar
    Vasta E 26. november 2020 at 17:29

    Minu teada on nii, et kui on herpesviirus siis ka ei tohi verd anda. St siis ükskõik mis kujul, kas huuleohatis või mujal. Muidu vere saaja saab ka endale selle. Kas nad nüüd siis ütlevad, et tohib?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. november 2020 at 17:30

      Mul terve elu see olnud ja pole kunagi takistuseks olnud. Mingis küsitluses seda küsitud pole igatahes.

      • Avatar
        Vasta H. 26. november 2020 at 17:49

        Verekeskuse lehel on huuleohatise kohta kirjas, et vereandmine on lubatud 1 nädal pärast paranemist.
        Ise olen kahjuks ainult ühe korra saanud verd anda. Enamus ajast on mul vererõhk natuke liiga madal nende jaoks, kuigi enda jaoks see ok ja mingit nõrkust pole.

  • Avatar
    Vasta Mirru 26. november 2020 at 17:14

    Mul endal on verd vaja läinud. Ise kahjuks annetada ei saa, mu veenid selle nõela jaoks liiga väiksed ?

  • Avatar
    Vasta C 26. november 2020 at 16:51

    100% mustikaga nõus. Sooviksin ka doonor olla ning usun, et paljud paljud veel, aga psüühilisi haigusi on inimestel rohkem kui kunagi varem- Eestis ei või loovutada verd inimesed, kes võtavad ükskõik missugust rohtu oma vaimse tervise nimel. Seetõttu jääbki doonoreid järjest vähemaks.. kurb.

    • Avatar
      Vasta Lily 26. november 2020 at 23:26

      Väidad, et nt antidepressante võttev inimene ei saa verd anda? Kust selline info?

      • Avatar
        Vasta lily 27. november 2020 at 01:29

        Juba leidsin jah, huvitav.

  • Avatar
    Vasta M. 26. november 2020 at 16:48

    Olen 3 korda käinud, aga iga kord on sellele eelnenud paar ebaõnnestunud katset. Mul nimelt hemoglobiini tase pidevalt alla normi (st alla 125). Kui end korralikult turgutan, siis saan anda.
    Olen ka ise vajanud vereülekannet pärast 1.lapse sündi. Kaotasin nii palju verd, et isegi vererõhku ei olnud enam (nii ma pärast lugesin, ise polnud teadvusel selleks ajaks)…mulle kanti 3 ühikut verd. Ma olen nii tänulik, et inimesed verd loovutavad! Ilma selleta oleks mu laps oma elu emata alustanud…

  • Avatar
    Vasta Mustikas 26. november 2020 at 16:29

    Olen üks kord elus veredoonoriks käinud ja peale seda on pidevalt olnud erinevad haigused ja lisaks veel tätoveeringud ja augustamine. Ja nüüd ma ei sobi üldse. Kopeerin oma kirjavahetuse verekeskusega:
    Tere!
    Mul on küsimus, mis on mind juba mõnda aega vaevanud. Erinevatel välismaistel vereloovutuslehtedel on välja toodud, et antidepressantide võtmine ei ole vereloovustuse puhul vastunäidustatud, kui patsiendil puuduvad kõrvalmõjud. Hetkel loen kodulehelt, et Eestis võivad doonoriks tulla inimesed, kes tarvitavad regulaarselt ainult vitamiine. Kas on lootust, et tulevikus see nõue muutub?
    Kõike head soovides
    VASTUS:
    Tere! Teema on aktuaalne, seda on arutatud ja hetkel on ranged nõuded kehtima jäänud. Lähimal ajal muutusi pole planeeritud.

    Kui saaks astuda selles valdkonnas sammu edasi astuda, siis oleks olukord vähe lootustandvam, sest aeg on igasuguste depressioonide ja ärevuste tekkimiseks väga soodne. Ja nii jääbki neid vereloovutamiseks kõlbulikke inimesi aina vähemaks.

  • Avatar
    Vasta Piiks 26. november 2020 at 16:22

    Ma aktiivne doonor. Käin iga kolme kuu tagant, võtab peavalud ära 🙂 paha pole kunagi hakanud. Kuna ma alles käisin siis 2 kuud peaksin veel ootama enne kui minna saan uuesti 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. november 2020 at 16:23

      No tore, et nii aktiivselt käia viitsid ikka ju! Ma elus ainult nirud 5x andnud 😀

  • Avatar
    Vasta K. 26. november 2020 at 15:52

    Mina olen tahtnud juba 16-eluaastast saati verd andma minna, kuna lähisugulane põdes leukeemiat ja tean väga hästi, kui suur asi see “väike” annetus saab olla. Kahjuks on endal juba lapseeast diagnoositud krooniline haigus, mille tõttu tarbin igapäevaselt ravimeid ning minu veri neile kahjuks ei sobi. Olen uurinud luuüdidoonoriks minna, aga pole kindel, et seegi neile sobib. Minu lähedased ja parimad sõbrad käivad kõik regulaarselt verd andmas. Elukaaslane paaril korral annetanud, aga ta viskab ka tihtipeale pildi tasku, kuna tal on nii kitsad ja kehvad veenid, et sealt annab võtta… Aga eks ma teda ikka aeg-ajalt meelitan minema.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. november 2020 at 15:56

      No vot, siis on sul õige hetk selle postituse link mõnele sõbrale meeldetuletuseks saata, mis sa temalt jõuludeks tahaksid 🙂