KODU

kas ma sobiks “maale” elama v?

27. mai 2021

Püha jeerum, mis blogimise hoog mul täna peal on, aga mul on teie nõu vaja. Ma olen aru saanud, et mu enda loogiline mõtlemine ei ole just parim ja no… Mitu tuhat pead on parem kui üks. Tõele au andes ma juba küsisin oma sõbrannade käest ka. Aga kuna mulle nende vastused ei meeldinud, siis ma tulen siia kinnitust leidma, et mu mõtted on täiesti ratsionaalsed ja loogilised, haha.

Nagu te teate, siis ma elan siin väikestviisi kinnisvaraportaalides ja suure tuhinaga küsisin ühest pangast juba seda ka, et palju ma üldse laenu saaks. Selles suhtes, et ma tean, et tegelikult oleks seda mõttekas teha nt paari kuu pärast, kui mul üks kohustus ära makstud on ja üks uus sissetulek paar kuud pangakontol kajastunud on. Aga te ju teate mind, et ma ei suuuuuuuda oodata. See pakkumine oli muidugi super nadi – 130k. Proovi sa midagi sellise raha eest leida.

Aga mida mina tegema hakkasin? Obv proovisin leida. Ja nagu ma mingi aeg teile rääkisin, siis ideaalis elaksin kuskil Nõmme kandis, et lapsi oleks hea lastekasse viia ja et Mari saaks ise koolis käima hakata ja et Kardo väga kaugel ei oleks ja värki. Ja no sellise summa eest on pmst kaks varianti (mul sõbranna ütles, et ma linke ei jagaks, et muidu “võetakse ära” aga no kammoon simmo, ma nagunii ei lähe hommepäev midagi ostma ja kui see päev ükskord tuleb, on need nagunii läinud :D), seega jagan hea meelega:

SEE korter. Pluss on see, et tõepoolest on lasteaiale ja koolile väga lähedal. Neli tuba, ehk siis Mari saaks enda toa, väiksemad peaksid jagama. Kõige hullem urgas ei ole, kuigi minu jaoks täiesti selgusetu, miks on keegi kulutanud raha köögis remondile ja teinud sellest mingi ilguse, aga noh, maitsed on erinevad. Toad on ka sellised, et kui need slaavi parunessi asjad välja tõsta ja seinad ära värvida, siis saaks ilmselt päris okeiks korteriks timmida. Neljas korrus minu jaoks eriline miinus ei ole – ma pole eluski nii fit olnud, kui kunagi viiendal elades, haha. Hind: 129 900€.

See hetk, kui keegi mõtleb, et tavaline pliidiplaat oleks liiga yesterday…
Palun tõuske kõik parunessi sisenedes

SEE korter on ka kohe seal lasteaedade ja kooli kandis, Kardost paar mintsa jalutada, aga see on NII väike! Ma ei saa aru, kuidas on võimalik 60 ruudu peale neli tuba mahutada?! Ma elan praegu kolmetoalises, mis on üle 80 ruudu… Okei, siin on ilmselt sellist pinda, mida hullult ei kasuta, ala esikud jne, aga mulle tundub, et see 60 ruutu on kuidagi eriti klaustrofoobiline teema? Toad on enam-vähem, ehk siis ikka tuleks seal seinu värvida jne, aga jällegi tehtav. WC ja vannituba on ka paras peldik ja selle remont on juba veits kulukam ka, aga ilmselt jällegi saaks hakkama. Aga köök on NII pisike ja tasapinda on seal umbes nii palju, et heal juhul saab ühe lõikelaua kuskile asetada… Hind: 120 000€.

Kui natukene kaugemale vaadata, siis siinsamas Laagri kandis on SEE korter. Suurus on ok, 77 ruutu. Ma ei hakka mainima enam, et neli tuba, sest ma alla selle ei saa vaadatagi, muidu ei mahu me kuskile ära. Toad tahaksid veits minu maitse järgi ümber tegemist, samas WC ja vannituba ja köök on ilusad. Kooli ja aeda oleks iga päev umbes 15 mintsa viia ja tuua. Majale endale tehakse ka praegu remonti, seega võiks eeldada, et kommunaalid on ka selle võrra madalamad. Hind: 139 900€.

Aga täna sattusin lampi vaatama kuulutusi nii, et panin asukohaks ainult Harjumaa ja no ilmselt ei ole üllatav see, et mida kaugemale sa linnapiiridest lähed, siis seda rahakotisõbralikumad hinnad on. Ja see pani mind mõtlema, et ma nagunii vihkan kohtades käimist, kas mul on siis vahet, kas ma passin kodus kuskil Valdeku tänava korteris, kus on mingid plussid, mis mulle meeldivad, aga samas saaksin ma kaugemal palju nunnumas kohas elada. Seega näitan teile neid ka.

SEE nunnu ridakas maksab ainult 99 000 euri (haha, ma poleks elusees arvanud, et ma kasutan kunagi millegi kohta lauset “ainult 99 000 euri”). Siin on sees juba kõik täpselt peaaegu selline, nagu mulle meeldiks. Muutma ei peaks midagi. Mega nunnu aiake ja terrass ja lastel oleks mega mõnna seal toimetada jne. Ma olen ju alati rääkinud, et tahaks maal elada. Noh, Alavere-Mallu olla tunduks ka täitsa normaalne ja mul ei oleks selle vastu midagi, kui…see ei oleks 45 km eemal.

Ehk siis ma peaksin iga jumala päev lapsi umbes 45 mintsa viima ja tooma. Ja arvestades, et Mari tunnid hakkavad esimeses ja teises klassis 10.30 või 11.30, olenevalt tunniplaanist, siis peaksin ma tegema nii, et viin väiksemad 9ks aeda ja siis hiljem Mari järgi? Või räägiksin lasteaiaga ära, et mu lapsed hakkavadki iga päev hiljem tulema, ilmselt oleks see ka fine. Küll aga lõppeb Mari kool ju mingi 14 paiku ja lasteaed 16-17 vahel olen üldiselt järgi läinud. Seega peaks:

a) Mari minu nädalal iga päev peale kooli Kardo juurde minema ja mind ootama.

b) Ma peaksin lapsed kuskil Alaveres kooli ja aeda panema ja andma Kardole lapsed ainult nädalavahetuseti, aga ma ei ole kindel, et ta sellega väga nõus oleks 😀

Tundub ilge jebimine, aga see on NII ARMAS MAJAKE, onjuu! Öelge, et on! Ja no niii odav… Ja seal on KAMIN! Ma nii tahan kaminat oma ellu (mis siis, et ma oman 0% oskust seda süüdata, aga ilmselt ma õpiks?).

Miinuseks: ilmselt keegi ei tuleks mulle enam kunagi külla… Ja ma kardaks üksi kodus öösiti kummitusi…

Ja kui me jääme sinna “kaugel, aga parema hinnaga ja hooviga ja nunnuuuuu” kategooriasse, siis mul on kaks varianti veel sõelal.

Esiteks SEE majake. Neli tuba, 80 ruutu. Hoov on suur ja ilus, isegi mänguplatsike on olemas. Kooli ja aeda oleks umbes 30 minutit sõita ja ma ei tea miks pool tundi kõlab mu ajule PALJU paremini kui 45 mintsa. Pool tundi läheb ju ruttu? Nii ei oleks absull vaeva järel käia kuskil. Ja oma pisikene maja kõlab kuidagi eriti nunnult. Hakkaksin seal leiba küpsetama ja peas rätikut kandma, nagu seal majas elades ilmselt kohane oleks. Tubades ka midagi väga kõpitsema ei peaks. Hind: 139 000€.

SEDA majaosa vaatasin ka, aga mulle tundub, et seal pole eriti valgusküllane ja samas õnneks tühi ja just remonditud, seega ise remontima suurt ei peaks. Too ainult asjad sisse ja ela. Kamin on ka. Aga õu tundub kuidagi niii… Ebaeraldatud teistest ja lisaks on mul sisetunne, et seal elab kummitus. Nii et ärme seda loe.

Siin keskel elab raudselt kummitus…

Aga palun öelge mulle nüüd, et kas ma olen debiilik, et ma üldse nii kaugele midagi vaatan või ma peaksin lihtsalt rahus ootama, kuni maagiliselt pakub keegi mulle umbes 150 000 euro eest kuskile lähemale majaosa või ridakat? Saku oleks ok. Saue oleks ok. No ütleme nii, et kõik, mis umbes 15-20 mintsa oleks fine? Kui keegi on just mõelnud müüki panna, öelge mulle ka siis pliis 😀 Või peaksin ma lihtsalt kuskile linna korteri võtma ja matma maha enda aiajupi ja kamina unistuse?

Help… te ju teate, et ma haige inimene 😀

Loe ka neid postitusi!

87 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mir. 31. mai 2021 at 15:55

    Talvel tuleb veel enne 45-minutilist sõitu porisel ja libedal maanteel enda tee pealt lund rookida (ekstra 30 min jõusaali trenni ka kohe kottpimeduses ja külmas ära tehtud).

    Ilusate ilmadega on hea mõelda, et oma maja ja küll need sõidud saab ka tehtud (mis nii viga sõita, kui päike paistab ja asfalt kuiv eksole). Aga Eestis on seda suve 2 kuud ja selle ajal on mõttekam nädalakeseks mingi majake üürida.

  • Avatar
    Vasta M 30. mai 2021 at 21:55

    Nendes kaugemates kohtades Woltida ei saa. Ehk siis sa peaks kogu söögi koguaeg ise tegema. Kõik toidukullerid igalpool ei käi ka .

  • Avatar
    Vasta Mairi 30. mai 2021 at 18:27

    Kui Valdeku tn korter nii kaua müügis, siis annaks ilmselt hindagi alla kaubelda. Ja see, et ühistransport liigub paar korda tunnis, pole ilmselgelt probleem – väiksemaid tuleb ju nagunii ise viia kõikjale. Auto on olemas, vahemaad on ikka väga kähku läbitavad, neli-viis minutit siia-sinna, mõlemad kodud suht käeulatuses, lastega majandamine ülilihtne.

    Mina võtaksin sellistes oludes kaks põhisihti: et soetatav korter oleks võimalikult odav, aga siiski kohe elatav, ja asuks sellises kohas, kus vahemaad lasteaiad-kool-kodud oleksid nii lühikesed kui võimalik, iga ots autoga alla kümne minuti kindlasti. Sedasi annaks neli-viis aastat ennast hulluks ajamata ära elada ja siis vaataks, kuidas edasi.

  • Avatar
    Vasta Silvia 30. mai 2021 at 12:37

    Nunnu ridaka kütmiseks on ainult kamin ja soojuspump. See ei ole hea lahendus. Linnast eemal peab hoolega jälgima, mis on küttevariandid, kas on kanalisatsioon jne. Sa sõidad end hulluks. Iseasi on see kui kolid üldse a la Sakku, paned lapsed sinna kooli ja ongi idüll. Aga kui sul elu Tallinnas, siis vaata elamine ka siia.

  • Avatar
    Vasta Merle 30. mai 2021 at 11:56

    Üks hea pluss Alaverest. Hommikul linna sõites on päike taga ja pärast koju sõites(õhtul) paistab päike jälle tagant.

  • Avatar
    Vasta Anu 30. mai 2021 at 02:02

    Valdeku see korter on müügil juba sügisest, koht on kehv, ühistransport käib paar korda tunnis, st lastel tulevikus keeruline.
    vaata parem Järve keskuse taga näiteks https://kinnisvara24.delfi.ee/korter-myyk-tallinn/240291746 vms kohta, kust lapsed tulevikus ise liikuma pääsevad. Ja kui Kardo jääb Männikule, siis on sealt võimalik ka jalutada (ca pool tundi) või rattaga sõita vms, st et lapsed saavad pärast kooli emma-kumma juurde minna. Kui oled linnaeluga harjunud, siis ei hakkaks kinnisvara kohe lampi maale ostma, pigem võid ju proovida kasvõi suvel kolm kuud maal elada.

  • Avatar
    Vasta OhLaa 29. mai 2021 at 23:55

    Sa oled vinge naine, küll jaksad osta praegu linna korteri ja tulevikus maale suvituskoha veel takkapihta! Või leidub saatusel mõni muu huvitav keerdkäik.

    Maale elama sinule ei soovita. Ise olen kaua maal elanud, aga ühel hetkel tundsin, et see paar kuud linnulaulu (ja miljon muud head asja) ei kaalu üles taksojuhi ametit, lõputuid tunde autos, laste käimiste vajakajäämisi, kütusekulu, pimedat talvist maanteed, uniseid lapsi, kiirustamist ja meeletut planeerimist. Oh, ja sa ju pelgad võimalikke kummitusi linna ridaelamus? Aga mitu päeva üksi majas ei karda? Aga öösiti? Mina ei kartnud, sest olen eluaeg harjunud kuulma öösiti loomahääli või erinevaid naginaid-sahinaid, aga on ette tulnud ka kõhedamaid seiku, mil tundsin, et tegelikult võiks elada vähem privaatses kohas.

  • Avatar
    Vasta mairi 29. mai 2021 at 16:04

    Ei saa kuidagi jätta märkimata, et väga veider on lugeda neid kommentaare, kus inimesed räägivad: jaa, muidugi koli maale, nii tore ikka, hommikul kohvikruusiga kohe aeda ja õhtuti grill ja tšill ja oma tikripõõsad ikkagi … Kuidas krt see kõik aitaks korraldada kooli- ja lasteaialogistikat, normaalset nädal/nädal süsteemi? Lapsed hakkaksid korraga käima kahes koolis/lasteaias v? Kes täiesti üksi saab otsustada enda ja oma laste elu üle, see võib ju muidugi kolida kuhu iganes ja oma laste elu seal sisse sättida ning käiagi Tallinnas kord kvartalis, kui sedagi. Muul juhul tasuks soovitusi jagades ikka elu reaaliatega arvestada.

  • Avatar
    Vasta mõtlik 29. mai 2021 at 15:21

    ei sobiks.

  • Avatar
    Vasta Tyy 29. mai 2021 at 12:35

    Lahendus oleks see, et Kardo koliks ka Alaverre 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. mai 2021 at 12:36

      Ja mis ta seal teeks

      • Avatar
        Vasta Tyy 29. mai 2021 at 15:29

        KANSELDAKS LAPSI! Niidaks muru ja hoolitseks roheluse eest! 🙂 🙂 🙂

        PS! PANEN PIKEMA KIRJA E-MAILI. Kiri on valikutes abistamiseks. Mitte eksist.

        • Mallu
          Vasta Mallu 29. mai 2021 at 16:27

          Eee ükskõik kuhu linna ta ei koliks, siis mitte minu koju ju 😀

  • Avatar
    Vasta S 28. mai 2021 at 17:25

    See esimene nõuka vaibiga korter tundub tegelt täitsa aus asi, saab väikse remondiga viisakaks, vähemalt ruute normaalselt, kui hiljem môni parem pakkumine tuleb, siis remonditud kujul maksaks see kõvasti rohkem ja asukoht hea, seega vahetus oleks ka kiire. Ise olen elanud linna lähedal terve lapsepõlve, see bussiga 100 aastat sõitmine ja pidev bussi passimine on nii tüütu. Lisaks kui lasteaiad/koolid ära muudad, siis Kardo lihtsalt ei saakski oma nädalal enam lapsi?

  • Avatar
    Vasta Tiina 28. mai 2021 at 13:22

    Ma teisi kommentaare praegu ei loe, ütlen nö puusalt. Esiteks olen väga nõus, et Tallinna korterid on R-Ä-I-G-E-L-T ülehinnatud. Ise ka just otsime ja no see on ulme, mis hindadega toimub. Igaüks, kellel on mingisugunegi sara, arvab kohe, et selle eest tasuks vähemalt kuuekohaline summa küsida – mis siis, et ruutmeetreid vähem kui koerakuudil, remonti nähti viimati teise maailmasõja paiku ja wc õues. Küsime ikka! Lollid jooksevad turul amokki praegu, keegi ikka ära võtab!

    Maale kolimisest. Ma sind küll ei tunne, tean ainult seda, mida oled endast valinud blogis jagada 🙂 Aga mulle tundub, et see maaelu eriti ei sobiks sulle. Laste logistika oleks ulme kolme lapsega.
    Alaveres on näiteks küll olemas kool ja lasteaed, aga muid võimalusi-huvitegevusi eriti mitte. Lähimad huvikoolid, poed jm asuvad ikkagi kaugel. Arvestades, et Kardo elab linnas ja Alaverega puudub normaalne ühistranspordi ühendus, siis aheldaksid ennast laste taksojuhi rolli.
    Kui maale, siis vaata pigem raudteeäärseid asulaid – seal vähemalt mingisugunegi transport.
    Ise olen linnalähedal maal kasvanud, tänaseks juba 30+ vanuses, aga siiamaani mäletan seda vastikut tunnet, kuidas mitte kuhugi ei saanud. Huviringid olid kõik kaugel, sõbrad olid kõik kaugel, KÕIK asjad olid kaugel, mingi näkane harjumaa liinibuss käis paar korda päevas ja kõik. Täna räägin seda kõigile, kes “laste pärast maale” soovivad kolida – et mõelge laste peale ka. Kas sealt on võimalik niimoodi liikuma saada, et laps ise saab kooli-koolist koju, huviringidesse (ja VALIDA huviringi, mitte võtta seda ühte ainukest, mis seal külakolkas on), sõpradele külla? Kui ei saa, kas sa oled valmis pidevalt lapsele / lastele taksojuht olema? On sul selleks aega, ressurssi, tahtmist? Kui sul on mitu last, kuidas siis saama hakkab? Kui selgub, et kohalik kool või lasteaed ei sobi, millised alternatiivid on?

    Kui linnalähedale maale, siis ma pigem jääks sinna läänepoolsele suunale. Ida pool on veits nõmedam. Esiteks see Kehra tehase hais – kui tuul on sealtpoolt, siis selle haisuga harjumine võtab aega. Ja see hais ei mõjuta ainult Kehrat, vaid soodsa tuulega jõuab teinekord lausa Tallinnani välja, rääkimata naaberomavalitsustest. Kõik saavad oma osa. Teiseks on sealpool mingi VÄGA kummaline mõtteviis (see küll minu subjektiivne hinnang). Minu meelest ei saa sealkandis ühtegi ametlikku asja normaalselt aetud (ja ametlik on juba kasvõi see kui sa ühel päeval otsustad maja teist värvi värvida – mis sinu puhul tundub reaalse variandina).
    Lääne pool on vähe normaalsem, tehti kamba peale suur korralik omavalitsus, kus mingiks külakuhja-ärplemiseks pole enamasti aega, asjaajamine korras ja arenevad ka äärealad.

  • Avatar
    Vasta Annika 28. mai 2021 at 09:34

    Sobid, sobid, anna aga tuld ??? Tegelikult usun, et see parim pakkumine, mis sind kõige rohkem kõnetab, on veel alles tulemas. Ole kannatlik ???

  • Avatar
    Vasta Tiina 27. mai 2021 at 23:56

    Ma elan linnas korteris, sellises kohas, kus kõik on jalakäigu kaugusel, ja olen nii rahul. Mitte mingeid logistikaprobleeme. Igale poole saab minna, kõik on läheda. Autot pole vaja. Isegi kaugemas linnaosas elamise kogemusega võrreldes on see kogemus nii palju parem, see aeg, mis tööle/kooli sõidu peale läheb kuluks ju iga jumala päev, aga ma hoian selle aja kokku ja teen sellega meeldivamaid asju. Aeg-ajalt tuleb kadedus peale kui keegi teeb hoovis grillipeo või istutab kasvuhoonesse tomateid, aga siis lähen ja ajan rõdu mullaseks või tossutan naabreid väheke, vaatan, kuidas hoovi peal niidab ja rohib ja lund roogib keegi teine, ja olen jälle rahul.
    Selle kamina unistusega on nii, et alguses meeldib, pool aastat hiljem igatsed keskkütet.

    • Avatar
      Vasta Vaike 28. mai 2021 at 11:53

      Oleneb. Kolisin ahiküttega korterisse ilma, et ma oleks elus iial ahju kütnud. Kordagi pole kahetsenud. Kui suurema elamise järgi hakkasin vaatama, oli mu tingimus just ahiküte. 0 igatsust keskkütte ja suvel külmetamise järele.

  • Avatar
    Vasta Ruth 27. mai 2021 at 23:52

    Noh, kamoon, mitte midagi ei kaalu üle saunast paljalt õue jooksmist, lumes püherdamist, privaatsust jms. Mul 4 last, transan kõik ära – mis see siis Sullegi ära pole ? 27 km Tallinnast. Lapsed siin ja seal.

  • Avatar
    Vasta XX 27. mai 2021 at 23:48

    Sa oled esimese emotsiooni pealt tegutseja, aga elukoha valiku puhul püüa end taltsutada ja mõtle väga mitu korda kõik läbi. Maal elada on tore, kui on ilus ilm ja linnud laulavad ja kõik õitseb jne. Aga meil on pool aastat pimedust ja kehva suusailma. Väga oluline on, et elukohani viivad teed oleks läbitavad ka suurte sadudega ja oleks talvel lahti aetud. Lisaks on talvel enamus sõite pimedas.

    Ära unusta ka seda, et Mari pole ainus, kes kooli läheb. Paari aasta pärast läheb Lende ja siis oled olukorras, kus üks laps läheb lasteaeda ja kaks erinevaks ajaks kooli. Ning loomulikult on neil tundide lõpuajad erinevad. Ja äkki käivad ka mõnes trennis või huviringis. Sellest kujuneb üks lõputu laste vedamine ja see on väsitav nii endale kui lastele. Kõige lihtsam on siiski kui lapsed kooli läheduses elavad ning saavad ise kodu ja kooli vahel liigeldud.

  • Avatar
    Vasta Kristi 27. mai 2021 at 22:35

    Oota!

  • Avatar
    Vasta Triin 27. mai 2021 at 21:56

    Me oleme mehega mõlemad linnainimesed. Elame praegu Kristiines ja armastame seda linnaosa, aga elame korteris ja tahaks nüüd lastega majja kolida. Kristiines on hinnad üüratud ja pakkumisi väga vähe. Nõmme või Harku kant on meie jaoks valel pool linna. Hommikuti ja õhtuti istuks tööle minnes/tulles ummikutes. Avastasime enda jaoks Lagedi. Sealt sõidab autoga linna 15-20 minutit ja lisaks saab sealt linna ka rongiga, mis on väga suur pluss. Üks (või oli see kaks) peatust Ülemistele (mehe töö koht sealkandis). Üks peatus veel ja rong on minu töökoha ukse ees 🙂 Lisaks on Lagedil olemas lasteaed ja kool, mis asuvad meie uuest kodust lühikese jalutuskäigu kaugusel. Seega, kolime linnast välja, aga logistika jääb siiski lihtsaks, saab kiirelt linna ja sõbrad saavad soovi korral ka rongiga külla sõita kui autoga tulla ei taha 😉

  • Avatar
    Vasta Raudkotka 27. mai 2021 at 21:53

    Seal “kummituste” ridakates pole häda midagi, aga ehituses oli varjatud puudus (ei tea kas selles reklaamitavas majas on likvideeritud või mitte). Mu vend elab seal ja pidi lõpuks igal pool põrandad üles võtma ja lakke toestuse panema. Ehitaja praak ja arendaja loobus igasugusest vastutusest.

  • Avatar
    Vasta Kary 27. mai 2021 at 21:50

    Sorry, esimene mõte mis tekkis oli see, et kas mitte sinu uus mees pole kinnisvaramaakler ja see siis puhas reklaamitrikk? Kui valesti olen aru saanud siis ära pikka viha pea ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. mai 2021 at 00:04

      Ei ma päriselt otsin kodu ja üldse, kui üritaks mingi konkreetse maakleri bisnessit boostida, siis kas ei oleks mõttekas selle inimese kuulutusi jagada? 😀 Ma pole isegi vaadanud, kes nende kuulutuste maaklerid on. Sorri, praegu läks sul nässu natuke 😀

  • Avatar
    Vasta K 27. mai 2021 at 20:57

    Ohh well, ma ei näe teiste kommentaare aga kirjutan siis oma nägemuse.
    Meil on ka kolm last ja maja 30min sõidu kaugusel.
    Aga elame Tln üürikas! Miks? Sest lastel on kool lähedal, trennid ja sõbrad peale kooli. Talvel sõida mööda mnt iga ilmaga-juubbeeeh. Vara peab ärkama, kottpimedas jõuad koju ala magama. Et hommikul kõik sama ringid uuesti. Mul muidugi on iga kevad sama loll plaan? aga talvel pole midagi mõnusamat kui sooja korteris maanduda ja ei pea kusagil mntl tuisuga uhama. Aga inimesed on erinevad. Plaanime tln korteri osta, et oma oleks, lapsed kasvavad ja nende jaoks on e* elu* vaid Tallinnas?

  • Avatar
    Vasta Maakas 27. mai 2021 at 20:37

    Muidugi koli maale! Mina elan hetkel väikelinnas Võrus ja kavatsen lähiajal kolida väikelinnast suht Läti piiri lähedale, koos oma 11 aastase tütre ,seitsmese poisi ja peagi sündiva beebiga. Ja usu mind, ei jää mu lapsed ilma ei muudikakoolist ega trennidest. Ka maa kohtades on täiesti arvestatav huvitegevus olemas. Minu kahe esimese lapse isa elab ka linnas, kuhu hakkab mul olema poole tunni tee. Ja see pole üldse probleem. Mina soovitan proovida, usu mind oma hoovis keset metsa linnulaulu kuulata ja terrassil pesuväel kohvi juua hommikul kaaluvad selle pool tundi varem ärkamise üle ???

  • Avatar
    Vasta M. 27. mai 2021 at 19:25

    See roheline majake oli mõned kuud tagasi müügis. Hakkasime ka müüat “pommitama” kõnedega, et vaatama minna ja no tee v tina, inimene lihtsalt ei vasta telefonile, kuni lõpuks oli kuulutus maas. Siis oli veitsa soodsamalt müügis. Ei tea äkki nüüd tõsisem müûgisoov ikka ?
    Ülejäänud neid ridakaid olen ka ise vaadanud ja mõtlesin ka selle 99K peale et kenake ja puha… samas tahaks ikkagi maja ?

  • Avatar
    Vasta R. 27. mai 2021 at 19:03

    Meil eksiga on ka nädal-ja-nädal lapsejaotus. Mina elan linnas, eks maal. Laps käib linnas koolis, isa linnas tööl. Meil tuleb laps minu koju alati peale kooli, kust siis isa ta peale tööd peale võtab ja oma koju sõidavad. Täiesti normaalne ja tavaline minu meelest 🙂

  • Avatar
    Vasta Vaike 27. mai 2021 at 18:54

    Ma elan nüüd aasta aega juba “maal”, lähim pood on 4 km kaugusel ja mul ei ole ega saa mitte kunagi olema isiklikku autot, aga mul on jalad ja jalgratas ja ma olen megarahul. Bussid Tallinnasse käivad olenevalt kellaajast kord või paar tunnis ja sellest mulle täiesti piisab. Ja see neljatoaline siin kõrvaltänavas on veel müügis. 😉

  • Avatar
    Vasta zac 27. mai 2021 at 17:52

    Selle hindade absurdsusse kerkimise vastu on ainult üks moodus,ärge ostke ,,noored,, neid selliste hindade eest enam.Saage aru et allkiri laenulepingul ja ,,kõigest,, 140tuhat euri pluss summa aastatega sellele veel otsa mis pank vahelt koorib,see on teile rämedalt suur koormus tglt maksta aastaid.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 17:57

      Ja mis see lahendus oleks. Eluaeg üürikas olla??

  • Avatar
    Vasta Kristi 27. mai 2021 at 17:48

    Mina koliks maale ja võtaks selle nunnu hooviga majakese. Lastel hea ja sinul ka hea. Nad igal ajal õue lasta ilma muretsemata. 45 min sõitu ei ole midagi hullu. Ja tõelised sõbrad tulevad ikka sinna külla 😉 Küll te Kardoga ka laste asjus kokku lepitud saate!

  • Avatar
    Vasta Eliise 27. mai 2021 at 16:54

    Keila?

  • Avatar
    Vasta M 27. mai 2021 at 16:39

    Appi, kui sulle laua alt palju pakkumisi tuleb, palun saada mulle edasi.
    Ma olen lausa ahastuses juba, sest hinnad jooksevad rutem kui Usain. Me tahaks nii väga krunti Tallinna ja guess what, 150k krundi eest on täiesti regular pakkumine kv portaalides linnas sees. + maja otsa. Nii et ma nüüd siis ei teagi, koli Valka või mis teha… Nt Lagedi kanti oleme vaatanud rong tuleb ka linna ja kesklinna u 20min autoga, aga meie lagi oleks krundile 60-70k ja seda pole olemas.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 16:40

      Mul ka eile just sõbranna rääkis, et ah osta krunt ja siis moodulmaja peale, et paljuuu odavam ju 😀 ma hakkasin siis uurima ja tekib küsimus, et…kustotsast odavam 😀

  • Avatar
    Vasta Liisu 27. mai 2021 at 16:32

    Mina usun, et kõigega annab kohaneda seega kui elad maal ja Woltida ei saa siis küll harjub ja leiab muid lahendusi. 🙂
    Asukoha osas soovitan jälgida kaardilt, et kas asub nt suure tee ääres või kas läheduses on mõnd suurt tööstust või vabrikut. Nt Valdeku on väga tiheda liiklusega tänav, Kehra on tuntud paberivabriku poolest, mis sõltuvalt tuulesuunast haisutab korralikult. Et teeme otsimise veel keerulisemaks onju 😉
    Edu otsimisel, see, et omale kodu otsid ja laenu küsid on juba samm lähemale kodu omamisele.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 16:38

      No valdekut ma tean enivei. Ma ju elasin sealsamas aastaid 😀

  • Avatar
    Vasta Lillepille 27. mai 2021 at 16:17

    Ma pikka juttu ei viitsi kirjutada, seega jagan üht podcasti linki. Räägib sellest, et mis ja kuidas ja mis kulud ja millele peab veel mõtlema. Aitab ratsionaalselt läbi kalkuleerida oma otsuseid?https://open.spotify.com/episode/7JmRm7BwnmOjCWJQwR9p1k?si=QtkqXdqPTGmSR-YmkgZmZA&utm_source=copy-link

  • Avatar
    Vasta H 27. mai 2021 at 16:14

    Me oleme nüüd aasta “maal” elanud. Kolisime nõmmelt Aespa, täpselt Harjumaa ja Rapla piirile.
    Aasta aega otsisime seda õiget.
    Minu nõudmised olid:
    Rongiliiklus(bussid ja marsad teevad alati suure ringi)
    Pood lähedal.
    Koolid ja lasteaed ei olnud mu kriteeriumiks, kuna hetkel käib laps linnas aias ja noh koolid on siin ka ümberringi. Aeda viin last 20min, männikule.
    Ja no oma aed on ikka oma aed.
    Ärkan hommikul üles, võtan oma kohvitassi ja lähen terrassile.
    Me algul vaatasime ka teisele poole, aruküla, alavere, vaidasoo jne. Aga seal pool tundus see sõit kuidagi palju pikem. Siis hakkasime teiselt poolt Tallinnast vaatama. Algul üritasin ikka Keilast midagi leida ja no hing kutsus koguaeg kiisa kanti ja lõpuks kiisa lähedale maja saimegi. Ja siit poolt sõites tundub mulle sõit kuidagi lühem. Ja neid kaubandusi on ka kuidagi rohkem ja lähemal, kui linna sõita ja no mu trenn on ka nõmme kandis. Vb see sp ka, et mulle ei meeldi need tartu ja muud suured maanteed. Pikk sirge ja noh not my cup of tea ??
    Aga ja, Sina kui suur woltia võib raskeks minna, need maale ei sõida ??

  • Avatar
    Vasta Jn 27. mai 2021 at 16:12

    Alaverre ma küll ei soovita. Elasin seal 1 aasta teismelisena ja nooo palun ei. Üliväike koht, midagi teha seal pole, paras urgas. Käisin Kosel koolis ja bussiajad juba siis ei klappinud.
    Ausalt ka, Alavere on koht, kus sa juba esimesel päeval masekasse ilmselt satuksid.
    Saue ja Keila on mōnusad kohad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 16:13

      Eks see oleneb vanusest kah, tiinekana tõesti vist ei viitsi elada kuskil maal 😀

  • Avatar
    Vasta A 27. mai 2021 at 16:07

    Pühapüss… pole küll viisakas oma nina Triste rahakotti toppida aga ma tahan teada kui suur peab kuu sissetulek olema, et 4ülalpeetavaga sellist laenu saada…. mul on 10k sissemaksuks ja keegi ei taha mulle krt üle 15K laenu anda juurde, olgugi et null järekat, üüri vms ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 16:10

      No ma hetkel maksan endale 1500 euri palka, siis 1000 veel juurde palgana teistelt projektidelt (mitte oma firma). Pluss lasterahad ka siis, mis on 520 euri. Mul muidugi siiski 3 ülalpeetavat, mitte neli 😀

  • Avatar
    Vasta mairi 27. mai 2021 at 15:59

    Kolme lapsega, kes riburada kooli lähevad ja keda 50/50 jagada tuleb – mitte mingil juhul ei koliks linnast välja. Sinu asemel olles ostaksin praegu silmagi pilgutamata ära selle parunessikorteri (inimestel ikka maitset on, tõesti!), teeksin selle korda ja elaksin rahulikult. Eks siis paistab, mis elu toob. Ühel hetkel saab selle vajaduse korral kas maha müüa, et midagi uut asemele osta, või hoopis üürile anda, et korter ise ennast kinni maksaks, kui avaneb selline võimalus. Aga vähemalt teaks, et kõik raha, mis edaspidi laenu tagasimakseks tasub, maksad iseenda heaks. Praegu pead kedagi teist ju selle üürisumma ulatuses üleval, parem ikka enda peale kulutada. Seni, kuni pudinad nii väikesed, on ikka väga hea, kui selle 50/50 süsteemiga kodud lähestikku ja kõik käe-jala juures. Maalt võib linna tööle käia muidugi, aga lastega edasi-tagasi traalida… Olen elanud kümmekond kilomeetrit linnast väljas ja juba see ajas hulluks: kooli, koju, üks trenni, teine kunstikooli, üks koju, teine koju – või siis istusid nagu kodutud kusagil ja ootasid, kuni korraga tulla saime. See oli ikka hullumeelne aeg. Sedasi võib maale minna siis, kui sätidki kogu elu sinna – lasteaiad, koolid, trennid-ringid, kõik. Aga paratamatult on linnas rohkem võimalusi lastel huvitegevuseks, ise ka ju tahaks ikka käia siin ja seal – parem ikka seni, kuni nad ise oma asju veel ei aja, olla sellistes tingimustes, kus nende transportimine on nii lihtne kui vähegi võimalik. Kui ikka lastel on kodusid kaks, siis mida lähemal need teineteisele on, seda lihtsam on kogu see majandamine, ideaalne, kui koolid-lasteaiad ka veel läheduses.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 16:12

      Jaa, seda küll, et Mari tahab kindlasti sügisest trenni minna ja… äkki peaks tõesti “parunessikorteri” laadse asjaga leppima ja kunagi edasi vaatama. Kui veits korda teha, siis ilmselt väärtus tõuseb kah.

    • Avatar
      Vasta hm 27. mai 2021 at 17:19

      Väga hea nõuanne. Mõned aastad kannatad mitte ideaalses, kuid siiski piisavalt hea korteris ära ja siis saad seda juba edasi liikumiseks kasutada, tõenäoliselt müüd kasumiga maha ka. Kolme lapsega linnast väljas majandamine tundub nagu kindel retsept närvivapustuseks.

      • Mallu
        Vasta Mallu 27. mai 2021 at 17:34

        Jah, mida rohkem ma sellele mõtlen, seda loogilisem see tõesti tundub krt 😀

        • Avatar
          Vasta Wilhermine 28. mai 2021 at 21:30

          See parunessikorter on olnud müügis juba väga pikalt ja ausalt, mõistan, miks keegi seda ei taha. Raudalu on siiski üsna eraldatud piirkond Nõmmel surnuaia ja maantee lähedal, kunagi mu tädi elas seal ja hoolimata sellest, et ise elasin samamoodi maxima lähedal, oli lapsena see vahemaa ikka väga tuntav. Kõige suurem miinus ongi sealjuures see, et bussiliiklus on väga kehv ja mingist potentsiaalsest kasumlikkusest lähiajal küll rääkida ei saa. Kui müüa tahad, jäädki müüma. Praeguste hindade juures võid veel kahjumissegi jääda. Dont do it. Ükskõik milline männiku kolgas korter mujal kogub paremini väärtust kui Raudalus kahjuks.

          Pässa hakatakse arendama mingit suurt korterelamute punti, äkki sealt midagi? Hessi vahetus läheduses, Tungla tänaval.

  • Avatar
    Vasta Helerin 27. mai 2021 at 15:52

    Woltida veits raskem maal! Ei usu, et seal elamisest midagi välja tuleks 😀

  • Avatar
    Vasta Sir 27. mai 2021 at 15:41

    Näiteks Saue ja Keila on väga head kohad elamiseks, eriti kui vaja igapäevaselt linnas toimetada. Rongiühendus super hea. Soovitan vaadata. Keila linn väga ilus ka. 😉

  • Avatar
    Vasta maakas 27. mai 2021 at 15:39

    Ma vaatan ka seda Alavere oma ja see on ülemõistuse OMG JAAA ju, aga 45 min ? well, ma elan Randveres ja viin last igapäev Peetrisse lasteaeda ja lähen ise tööle järvele, paku kaua ma sõidan ? jep, umbes 35-40 min, kuigi see on siin samas ju. Maja eelista igakell korterile, isegi kui tundub, et sada asja on rohkem teha kui korteris. Pealegi, ehk tuleb meeski, kes aitab nokitseda mingite ” muidu teeks korteriühistu selle korda “asjade osas. Korter on way too piirav lastega. Pealegi, ehk tulevad lastest korralikud maanaised, kes endale meest valivad, sest tahavad, mitte, et peavad huuli süstima ja peavad kellegiga leppima 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 15:39

      mis huulte süstimisel häda 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 27. mai 2021 at 15:36

    Kolisin Tallinnast ikka väga maale – 2.5 tundi sõitu.
    Mida mina vaataksin tagantjärele tarkusena:
    * Interneti võimalused
    * Kui palju on muru, mida niita? Kas ma jaksan/viitsib/tahan seda igal nädalal teha
    * Kuidas on majas lahendatud küte – kui peab ahju/katelt kütma, siis kes see tore inimene on, kes külmal ajal iga päev selle töö ära teeb?
    * Millised on naabrid? Kui kaugel nad elavad? Kas ma tahan igal laupäeva-pühapäeva hommikul muruniitmise peale ärgata?
    * Kui palju on sõitmist, ehk kogu see logistika, millest sa räägid. Kas seda annab kõigile sobivalt korraldada
    * Kui palju võtab auto kütust (tegelikult kõike muud ka. Ehk kui palju tuleb auto kilomeetri hind) kui suur lisakulu see on?
    * Kus on lähim pood, kus on lähim normaalne pood? Kas mõni toidupoe kuller käib?
    * Kuidas on transpordivõimalused kui õhtul/öösel liikuma peab pârast mõnda pidu
    * Kus asub lähim kiirabi, tuletõrje, haigla

    Neid asju oli kindlasti veel, aga kokkuvõtlikult ütlen, et pean korra kuus Tallinnas käima ja ei kujutaks enam ette, et seal elan. Oma aias oma tikreid süüa on ikka ülim luksus.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 15:40

      head punktid!

  • Avatar
    Vasta Kristen 27. mai 2021 at 15:17

    See Tuulna on väga äge koht. Kloogarand u 1,5 km. Klooga rongipeatus u sama palju. Busdipeatus pm maja kõrval. Kool asub Laulasmaal v Keila. Kui lapsed suured, pole mingit takso mängimist. Lisaks, kindlasti tõuseb selle koha väärtus. Ainus miinus hirmus värv ning vb liiga lähedal teele, aga seda peab kohaselt vaatama.

    • Avatar
      Vasta Merily 27. mai 2021 at 15:39

      Kloogal on ka kool. Maailma armsaim pisike koolimaja mändide all. Mu laps käib seal ja sügisel läheb teine?

  • Avatar
    Vasta K 27. mai 2021 at 15:10

    KV ja kodu teemad on minu jaoks hetkel kõige põnevamad, seega mina kindlalt loen 🙂
    Olen ka 4-toalise koduotsingul koos oma kahe tütrekesega. Ja kuna ma juba palju aastaid tegelikult olen mõelnud Tallinnast ära kolida oma kodulinna Lõuna-Eestisse, siis nüüd sai see otsus tehtud ja ma ei kardagi seda üldse. Hirmutaks hoopis Lasnamäel või Mustamäel korteris elamine, sest muud ma ilma kaastaotlejata väga osta ei jaksa, kui nelja tuba vaja. Ja elukvaliteet väikses armsas rohelises linnas vs Tallinnas… isegi Bolt on seal olemas ja lapsed jalutavad kooli ja trennidesse 5 minutit 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 15:11

      No kui lapse isaga arvestama ei pea, siis jah kõik teed valla 😀

  • Avatar
    Vasta Grlu 27. mai 2021 at 15:10

    Ostsin eemine aasta linnas välja 20km 38k eest 80m2 3-toalise. Linnas oli norm asukohaga ja norm korter min 100k. Pärnust siis räägin.
    Algul ka sõbrad mingi pfff niii kaugel omg kulutad niii palju aega 😀 ha nali on nende kulul, sest ma tulen tööle linnast väljast sama kaua kui nemad linnast, mul ei ole lihtsalt iga km tagant valgusfoore.
    Ja eks “maal” elada on ikka mõnus ka.

  • Avatar
    Vasta LIISA 27. mai 2021 at 15:00

    Erinevad pangad pakuvad samade sissetulekute ja kohustuste juures erinevat summat. Proovi ikka kõikidesse.
    Vabalt võib mõni ka 150 k pakkuda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 15:02

      Jah, ma tean, ma praegu lähtusingi sellest ühest pakkumisest ainult ja noh, järgmine kuu see nagunii suurem, vabalt võin veel 200K pealegi venitada 😀

      • Avatar
        Vasta Triin 27. mai 2021 at 21:28

        Ega nad siis kohe 1e kuuga seda ei vaata, poole aasta keskmist ikka. Pool a pead seda palka saama

  • Avatar
    Vasta Annika 27. mai 2021 at 14:57

    Alaveres on väga armas pisike lasteaed ( 3 rühma ja toredad kasvatajad) ja kool ning kokkuhoidev kogukond. Elasin isegi 6 aastat tagasi Tallinnas ja ei kujutanud ette, et ma maale kolin… voilaa siin ma olen ja supper rahul- enam linna elama ei kipu ( saad rahus grillida, aias nokitseda, sõbrannadega veini/mulli juua, saunatada jne ja seda kasvõi igapäev:P) . 45 km ei ole pikk maa (käin igapäev linna tööle ja tagasi) – tartu mnt on 110 km ( ma jõuan kodunt kiiremini linna tööle, kui linnas elavad töökaaslased, sest nood istuvad ummikutes). Lisaks saad rahus lapsed õue mänguväljakule saata. Soovitan kohti külastada ja vaadata kas tunne on õige 😉

  • Avatar
    Vasta Andrus 27. mai 2021 at 14:57

    Minu ainuke soovitus on, et ära vaata mitte ühtegi elamist, kus pole korraliku sundventilatsiooni! Ja sinu viidatud elamistes ei olnud vist seda mitte ühelgi 🙂 Aga vaata siis mõnda väikelinna, Alavere kõrval on kohe Kehra 😉

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 15:00

      ma isegi ei tea, mis on sundventilatsioon ja mis selle puudumine kaasa toob, kas valgustaksid? 😀

      • Avatar
        Vasta Andrus 27. mai 2021 at 17:05

        Kui sulle ei meeldi läppanud õhk, hallitus jne. Siis on sund ent just sulle ? https://evari.ee/sundventilatsioon/amp/

        • Avatar
          Vasta Juss 27. mai 2021 at 21:57

          See läppunud õhk jms oleneb ikka täiesti sellest, et kuidas maja ehitatud on. Pigem on väga sageli tänapäeval probleemiks see, et maja on liialt kuiv, st õhuniiskus väga madal. Tänu sundventilatsioonile. Mul on sundventilatsioon ja talvel õhuniiskus on ca 10%. Jah, saab panna igasugu asju vahele selle tarbeks, aga lõppkokkuvõttes on see kõik lisakulu. Iga kuu on ka kohustuslik filtrite vahetus, sest vastasel korral läheb see ikka väga mustaks. Olen täheldanud, et paljud kortermajad seda nii sageli ei tee ja siis elad uues majas, aga filtrid kõik mustad. Nojaa, lisaks on miinus veel see müra. Mul on summutatud (mida vähestel on) ja ikkagi on müra. Täpselt nagu hotellis elaks. Sageli on mõttekam hoopis aknaid mikrotuulutuses hoida. Anyway, kui sul maja hallitama hakkab, siis on midagi kapitaalselt ehituses puusse pandud ja seda ei peaks sundventilatsiooniga lahendama vaid viga tuleb üles leida.

      • Avatar
        Vasta Kai 27. mai 2021 at 19:50

        Nõustun. Sundvent siis see, et maja ei kogu niiskust ega hakka ühel hetkel hallitama/mädanema. Väga suur probleem väga paljudel majadel.

        Endal ka majaostukadalipp just läbitud – infoks, et müüja turg on ja halvim aeg midagi üldse osta, aga noh, lähima paari aastaga paremaks ei lähe. Minu soovitus on, et võta endale maakler, kes sulle otsib maja. Sest noh fakt on see, et enamik maju ei jõuagi portaalidesse, vaid müüakse n-ö leti alt, maaklerite kaudu ära. Saad ka vähe privilegeeritumale turule ligi.

      • Avatar
        Vasta Tyy 29. mai 2021 at 12:52

        Päris nii ikka ei ole , et ilma sundvendita maja ei kõlba elamiseks. Ehk su Kardo kodus ju ka seda polnud, eks. See on uuema aja teema, peenem värk. Põhjus ka selles, et uus ehitistel aknad. uksed enam läbi tuult ei lase ja vajavadki sund venti. Samas võib ju ka vanal moel vendi avad seina teha, nagu muiste. Nii, et tõde on seal kuskil vahepeal.

  • Avatar
    Vasta K 27. mai 2021 at 14:48

    Kui sa kummitusi kardad, siis ee Raudalu korter jäta kohe valikust välja. See kohe üle tee Liiva kalmistust, nii et seal hakkavad sind hordide viisi kummitama 😀
    See teine Valdeku tn paneelikas – juhin tähelepanu, et sul tekib seal parkimisprobleem. Ma tihti sealt mööda sõites vaadanud, et huhh, siin oleks autojuhina ikka eriti halb elada. Kes õhtul viimasena koju jõuab, see kohta ei saa.
    Laagri korter tundus täitsa nitsevoo – why not!
    Alavere suhtes tekib kahtlus, et see pole Kehrast väga kaugel. Oled sa kunagi Kehras käinud ja nuusutanud, mismoodi see paberivabrik lõhnab? Igaks juhuks pead arvestama, et vahel äkki on tuul valelt poolt. Ühesõnaga kui Alaverre vaatama lähed, uuri naabritelt järele, kuidas lõhnaga lood 🙂
    Kersalu maja on küll supernunnu. Mul elab seal külas mitmeid tuttavaid, mõni neist käib ka igapäevaselt Tallinnasse tööle ja asukoht on väga okei. Praktiliselt Laulasmaa ja Kloogaranna külje all. Ma koliksin sinna isegi, aga krunt tundub väga väike – kui juba maale minna, siis selle hinna eest tahaks suuremat aeda. No 4000 ruutu oleks ülim miinimum. Samas inimeste vajadused on erinevad. Igas muus mõttes väga viis!
    Tuulna majaosa – kui sisetunne ütleb, et see ei sobi, siis kuula sisetunnet. Ma ise ei ostaks seda seepärast, kuna remont tundub olevat nagu plastikust. Plastaknad, plastpõrandad (laminaat) jne. Ise eelistan naturaalset puitu, aga see on muidugi maitseasi.

    • Avatar
      Vasta Eliis 27. mai 2021 at 15:02

      Kui auto olemas siis miks mitte. Saad igalpool hakkama. See 990000 on fänsi.

  • Avatar
    Vasta ML 27. mai 2021 at 14:47

    Minu pere parim otsus oli linnast ära kolimine. Esimese aasta viisin last ise kooli ja tõin ka aga teises klassis ta oli juba hakkajam ja tubli ja sõitis need 45 min ise rongiga. Super mugav ja ta ise väga rahul sellega… Aga kuna ta kool on üsna raudteejaama lähedal ( 2 km jalutust) siis vaatasime maja ka rongijaama lähedusse. Leidsime 2 km vahemikus ja see ju lapse puhul vähe, enamus aja nagunii tõukekaga. Ja nüüd laps tihtipeale teeb juba rongis koolitükid ära. Oma aia, rahu ja vaikuse vastu ei saa küll ükski ilus linnakorter. Eriti kui on veel kolm last, siis on ju aed must have. Nii mõnus kui neil koht kus olla ja mürada, eriti suvel + vaadates seda keila maja, siis seal veel mõnus grillinurk ka kuhu nagunii kõik tahavad istuma tulla 🙂 Meil pole kunagi nii palju külalisi käinud kui maale kolides, inimese hindavad sellist omaette olemist väga kõrgelt.

  • Avatar
    Vasta Kadi 27. mai 2021 at 14:43

    “Maal” elamise miinused – Bolt food ja Wolt ei taha käia meid varustamas. Elan laagrist 2km väljas ja Wolt juba no-go ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 14:47

      ega mul siin laagris ka kiita pole 😀

  • Avatar
    Vasta kats 27. mai 2021 at 14:41

    Soovitus – laste pärast ikka otsi kodu, mis oleks linnale lähemal. No et saaks ka jalutada linnaliinile. Kasvõi 1km, aga siiski saaks. Mõne aasta pärast tahab Mari juba ise minna kinno jne 😉
    Lisaks kool – kindlasti et see oleks lähedal. Laps võiks saada ise koolist koju. Kui pole nii lähedal, siis vähemalt transport liiguks kooli-kodu vahelt.

    Õige kodu leidmine sobiva hinna eest ongi keeruline, ise ka ostsime õnneks eelmise aasta lõpus ära(kui hinnad veel ei rallinud nagu praegu). Enne elasime mõne jaoks nö ideaalses piirkonnas korteris, nüüd linna ääres majas. AGA minu paar argumenti olidki, et kool oleks lähedal(lasteaeda sõidutan vanasse, kuigi neid ka siin lähedal mitu), poed oleks ka jalutuskäigu kaugusel, linnaliin liiguks kasvõi mõned korrad tunnis kesklinna.

    Ja kõige tähtsam – ka WOLT ja BOLT oleks kättesaadavad 😀 Enne sai muidugi pea et kõike valida ja tihti tasuta transpordid ka. Nüüd valik väike, aga vähemalt on!

    Ma soovitaks kannatada kas või mõned kuud ja ürita leida Nõmme/Laagri kanti ikka miskit meeldivat 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 14:42

      krt, woldita jah ei tahaks elada 😀

  • Avatar
    Vasta Karita 27. mai 2021 at 14:40

    Mina soovitaksin osta ikkagi korter koolide ja lasteaedade lähedusse, et Maril esimesel kooliaastal nii suuri muutusi poleks. Kui odavamad korteris ära kõpitseda, saad hiljem nende eest rohkem müües raha (kui nüüd majandus täitsa kokku ei kuku) ning siis on sul ka hiljem sissetulek suurem ning saad osta hiljem midagi sellist, mis päriselt-päriselt meeldib. .Ja no kui sa maale lähed, siiis mõtle….sa ei saa enam kunagi tellida endale süüa kui süüa ei viitsi teha 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 14:42

      te teate mind kõik nii hästi, et ma ei saa woldita hakkama 😀

  • Avatar
    Vasta Kadi 27. mai 2021 at 14:40

    Ei ole midagi debiilik. Mulle su valitutest ka see rivielamu meeldis kõoge rohkem. Ja mos maja puutub,no mina ogakell elaks majas lastega. Kunagi ei te millised need naabrid on.

  • Avatar
    Vasta Kätlyn 27. mai 2021 at 14:38

    Kui mina peaksin valima nendest variantidest, mis sa siin välja pakkusid, siis minu kindel valik oleks ka see ridaelamu. Ma ei tea, kas need on pildid aga nii hubane ja soe tundub seal kõik. Oma aed ja terrass. Mida veel tahta…Linn õnneks nii kaugel ei ole, osaliselt (või isegi juba täies mahus, ma ei tea, sest ei ela Eestis) on Tallinn-Tartu mnt juba 4 realine. Sõit peaks üsna kiiresti minema. Ainus mure olekski sul lastega. Väiksed koolid ja lasteaiad on tihti palju mõnusamad, kuna seal on vähem lapsi ja õpetajatel on nendega rohkem aega individuaalselt tegeleda. Sina saad enda tööd ka õnneks kaugelt teha. Ma arvan, et see on Kardoga läbirääkimiste küsimus. Igal juhul mina hääletan selle ridaelamu poolt. Sest ma tean, ma olen ka kannatamatu, ei jaksa samamoodi oodata. Ja mida siin oodata, kui nii ilus majake üsna hea hinnaga müügis on. Ma loodan, et said siit selle vastuse, mida sa lootsid. 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 14:44

      see tõesti natukene on 😀

      • Avatar
        Vasta Piret 27. mai 2021 at 15:22

        Minu arust ka, olen ka Kätlyni jutuga väga nõus. Ma väikeses koolis käinud ja ütlen nii, et võrreldes suurte kooli õpilastega, siis väiksest koolist tulnud inimesed on palju nutikamad ja kindlasti rohkem õpetaja saab tegeleda õpilastega. Samuti ühistransport käib, mida saavad tulevikus suuremana lapsed kasutada, kui vanus seal maal. Lastele on hoov nii suur asi 🙂

  • Avatar
    Vasta TK 27. mai 2021 at 14:36

    Sinna oleks tõenäoliselt tunduvalt vähem võimalusi Wolti tellida, niiet maybe not for you ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 14:44

      Mul ausalt süda läheb soojaks, kui väga te mind teate 😀

  • Avatar
    Vasta Mina 27. mai 2021 at 14:35

    Kindlasti enne ostu proovi suhelda naabritega. Odava hinna taga peitub alati mingi aga. Näiteks see viimane roheline ridakas, seal on probleemid veega. Esiteks on vesi väga tugeva väävli “muna” lōhnaga ja teiseks on kaev eraomanikule kuuluv, ehk siis tema taktikepi järgi käib hinnastamine jms. Kunagi ammu ammu käisime seda vaatamas, ehk siis need seisavad seal tühjana juba ca 5aastat.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2021 at 14:37

      Ewww, mu sisetunne oli siis õige. Mitte küll kummituse koha pealt, aga et midagi on off 😀 Samas see on ju nagunii nii, et kaugemal ongi odavamad hinnad kui linnas sees.