LAPSED

mida me täna teeme?!

25. märts 2022

Ma ei tea, kas teie lapsed teevad ka nii, aga minu omad küsivad iga päev peale lasteaeda nõudlikult, et mida me siis täna ometi teeme? Nad tahaksid kogu aeg kuskile minna, või et keegi külla tuleks vms. Ilmselgelt sobiksid neile kõik spaad, mängutoad, pargid – you name it.

Mina jälle parema meelega teeks midagi kodus. No näiteks meisterdaks, maaliks, kokkaks vms. Sellega on ainult see asi, et teoorias on see kõik hästi tore, aga päriselt on see lihtsalt võimuvõitlus kolme vahel – kes saab mida esimesena, kes saab segada, kes saab kokku valada, kellel tuli ilusam, kes sai viimasena lusikat hoida, kes sai parema pintsli jne. Hullumaja 😁 Ja lõpuks olen mina üksi ikka mingisuguseid küpsiseid kokku keeramas, mitte lapsed. Ehk siis lõppkokkuvõttes on lihtsam kuskile minna, sest siis nad lihtsalt joostes väsitavad ennast ära.

Asi on ainult selles, et ma ei taha väga nendes mega suurtes mängutubades käia. Liiga palju rahvast ja rüselemist. Kas te oskate Tallinnas soovitada mõnda väiksemat mängutuba, kuhu saab niisama lapsed mängima viia? Ma tean, et siin Laagris on nt see Bibi Mängumaa, aga see vist rohkem sünnadeks, mitte niisama mängimiseks? Ma ei tea tegelikult.

Ma ei jõua nendega kogu aeg mööda mingisuguseid spaasid ka kolistada, see ei väsita mitte ainult neid, vaid mind ennast ka. Üldse tahaks, et tegevus oleks neile võimalikult tore ja mulle võimalikult lihtne, aga seda on raske välja mõelda. Marile nt meeldivad lauamängud, aga Marta rikub need alati ära, sest ta ei saa aru ja “tahab ka nuppu liigutada” ja see lõppeb alati suure tüliga.

Isegi kui nad omavahel mängivad nt arsti, on lõpuks hull kraaklemine just Marta pärast. Sest Marta ei saa aru, teeb “valesti” ja lõpuks teised viskavad ta mängust välja ja siis Marta röögib nutta. Suht casual asi meie majas.

Öelge palun, mis see asi olla võiks, mis neile kõigile kolmele tore ja eakohane oleks? Leidub selllist asja üldse v? 🥲

Igatahes ma oleksin väga tänulik, kui te mulle ütleksite, mida teie nädalavahetusel lastega teha plaanite ja mis tegevusi üldse lastega teete? Ei saa mina aru, mis häda neil kogu aeg midagi “teha” on. Lihtsalt lesida ei mõista, nagu ristiinimesed.

Üldse mulle tundub, et mina muudkui planeerin ja toimetan ja viin ja pakun, et neil oleks kaunis lapsepõlv ja mälestused, aga nemad lihtsalt röögivad pool aega, kaklevad ja sellisest bliss koos toimetamisest ei tule pea never midagi välja 🥲

Okei, eile tegelikult isegi tuli. Kes mind instas jälgib, siis näitasin suht terve õhtu meie toimetusi, sest reaalselt oli üks nendest päevadest, kus nad viitsisid minuga koos toimetada, ei kakelnud iga sekund ja mängisid mõnda aega ka rahumeelselt koos. Kohe lust oli vaadata ja minu meelest olid need storyd nii toredad (nad peaks ikka veel näha olema mu instas). Ometi põhi tagasiside oli see, et issand jumal, mis hull inimene ma olen, filmin oma nutvat last, selle asemel, et temaga tegeleda 🤦‍♀️ Ma igaks juhuks mainin, et ta nuttis ainult korraks, sest ta oli juba üleväsinud ja…ah, ma ei viitsi isegi seletada 😁 Tegelikult me tegime muffineid ja lapsed mängisid kooli ja käisid õues mängimas ja… täitsa tore päev oli. Ma ütlen noh, kui neil ainult tuju on, siis võib iga tegevus nendega tore olla. Aga kui ei ole…siis on nadi lugu.

Lõpetuseks pilt jälle nutvast lapsest. Põhjus: Maril on suurem jope kui tal ja ta tahab ka sama suurt jopet…

Loe ka neid postitusi!

31 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Britta 26. märts 2022 at 12:46

    Sauel on üks laulukaareke ja lõkkeplats. Selle juures ka laste õue seikluspark, kus 2 suuremat saaks ronida ning väiksem siis niisama ringi tatsata. Lisaks natsa jalutades ka kiiged.

  • Avatar
    Vasta P. 25. märts 2022 at 18:09

    Ma soovitan hoopis väikest matkaringi kuskil. Võtke Kardo ja Lotte ka seltsi.

  • Avatar
    Vasta Triin 25. märts 2022 at 17:17

    Ise pole käinud, aga Halos soolakeskus tundub äge.
    Miiamilla lastemuuseum Kadriorus,
    Dominos lastekohvik kesklinnas,
    Loomaaed,
    Vabaõhumuuseum,
    Energeetikamuuseum.

  • Avatar
    Vasta Miia 25. märts 2022 at 16:34

    Nii, ma ei kritiseeri nüüd järgevaga Sind – Sa tundud tore inimene ja kindlasti hea ema!
    Lihtsalt heietan veidi seda, mida olen ise kogenud ja näinud. NB! Ja olen ise ka samasugune nagu teised. Lihtsalt minu laps juba suur ja nüüd aega analüüsida.

    Ma arvan, et oleme lapsevanematest lapselõbustajateks muutunud. Lapsed ei saagi õppida üksinda või koos teiste lastega mängima, sest nad on harjunud, et neid kogu aeg juhendatakse, lõbustatakse jne.
    Ma saan täiesti aru, et hea lapsevanem tegeleb lapsega, aga see on üle igasuguse piiri läinud.
    Ja lapsed on nii juba harjunud, nad ei suudagi enam maha rahuneda ja ise olla. Ega inimeseks areneda. Ja kokkuvõttes kasvavad ka rahulolematuteks täiskasvanuteks, oodates kogu aeg, et keegi midagi teeks.

    Lapsevanematel on tekkinud mingid tohutud süümekad, et mida kõike peaks lapsega tegema. Aga lapsed ei vajagi seda kõike.

    Mallukas, ausõna, Sa tundub väga vahva ema, kes oma lapsi väga armastab, see on ju selgelt näha!
    Vahepeal me lihtsalt ei tea enam, kuidas lapsevanem olla. Igalt poolt tuleb nōudmisi ja kohustusi ja maailm tundub ebaturvaline. No mul on vähemalt sellised mōtted.

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. märts 2022 at 19:14

      Ega ma iga päev tõesti midagi ei tee, aga vahel ikka peaks ju nagu käima ja tegema ka 😀

    • Avatar
      Vasta Krr 26. märts 2022 at 16:33

      Sellega ka täitsa nõus. Me ka vahest teemegi nii, et ei lähegi kuskile ja ei tee midagi ja ütleme lastele, et täna on rahvusvaheline molutamise päev ja igaüks leidku ise endale tegevust.

  • Avatar
    Vasta Kerlin 25. märts 2022 at 16:23

    Mis firma joped neil on? Nii ilusad 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. märts 2022 at 19:14

      Gugguu kevadkollektsioon 🙂

  • Avatar
    Vasta Mina 25. märts 2022 at 16:23

    Ma arvan, et seda on ilmselt raske korraldada, ja äkki sa juba oled seda praktiseerinud, aga mis lastele on hästi tähtis, on see vanemaga üks ühele veedetud aeg. Nt et üks päev võtad Mari ja teed temaga kahekesi midagi või lähed kuhugi koos. See võib ka lihtsalt tunnike või poolteist kesta, aga pidi nagu seda laste omavahelist konkurentsi ja tülisid vähendama. Tegelikult polegi tähtis, mida teha, oluline on just see, et nad ei pea oma empsi tähelepanu kogu aeg õdedega jagama. Nt igaühel oleks mingi päev nädalas see väike aeg. Ma tean, et jube hea siin targutada, aga lihtsalt mõtlesin, et ma pakun sellise soovituse. Kolme lapsega on kindlasti üsna keeruline neid asju sättida. Samas ma usun, et sinul oleks ka endal rahulikum ja juuksed pole püsti kogu aeg. Igatahes nii ägedad on nad ka koos, ja lahe, et neil on tulevikus oma õdede gäng. Kui korraga koos kuhugi minna, siis ma eeldan, et kõige rohkem läheb lastele peale ikka bassein ja spa – pead ülepäeva spaatama. Mitte, et sa oleks seda veel vähe teinud. 😃 Uimed kasvavad lihtsalt külge ja lestad varba vahele. 😂🐟 Mäletan, kui sa Martat ootasid, ja polnud kolmandast rasedusest üldse vaimustatud, aga nii nunnu kukkus ta välja. 😍

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. märts 2022 at 19:14

      Jaa, ma mõtlengi, et uuel nädalal proovin ehk midagi sellist teha 😀

  • Avatar
    Vasta Ülle 25. märts 2022 at 15:54

    Miks ei võiks lihtsalt õue minna, metsa, parki, tavalisele mänguväljakule? Laps tahab olla õues, joosta, liugu lasta, emaga koos olla. Minu meelest kui kogu aeg mingi action peab toimuma, ei õpi laps rahulikult olema. Näiteks praegu tulevad luiged ja teised rändlinnud tagasi. Lahe on neid vaadata kuulata ja see kõik on tasuta 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. märts 2022 at 19:19

      Muidugi võib 😀

  • Avatar
    Vasta Krr 25. märts 2022 at 15:49

    Meie lastele meeldib hullult muuseumites käia. Sellega seoses on meil muidugi kõik need läbi käidud suht üle Eesti ja see ikkagi eeldab ka seda, et me ise peame selles osalema. Vahest oleme võtnud ette ja kuskile teise linna läinud – Rakverre Politseimuuseumisse ja linnusesse ja pärast sööma. Siis on kogu päev täidetud, aga muidugi ikka enda osalusega. Spaades oleks nad koguaeg, aga seal meeldib meil käia ööbimisega ja ikka kaheks ööks, nii et seda väga tihti ei tee. Mere ääres meeldib käia – ukerdavad ja mässavad seal ka väga hea meelega isegi kevadel-sügisel (aga jällegi, ise peab endale ka tegevust leidma…).
    Sellist head tegevust, et nemad saaksid ennast välja elada ja ise saaks ka rahulikumalt olla, ei ole suutnud välja mõelda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. märts 2022 at 19:20

      Marta tundub selline deemon, et ma ei tea kui väga ta muuseumi hindaks 😀

      • Avatar
        Vasta Krr 26. märts 2022 at 16:35

        Võid temaga siis sinna keskaegsete piinariistate muuseumisse minna 😀 (nali, kui mõni aru ei saanud….)

  • Avatar
    Vasta Marju-shmarju 25. märts 2022 at 15:35

    No kui laps üldse ei nutaks, siis oleks ikka natuke imelik ju? Omavaheline kraaklemine on ka tavaline, vähemalt minu ja mu sõprade peredes pea igapäevane värk. Kui laste vahel mõnikord pikemalt väga harmooniline läbisaamine on, siis tekib tunne, et kas hakkavad äkki haigeks jääma 😛
    Mul on vanem 6 ja noorem peaaegu 3-aastane, ja hullult punnitan, et neil ei tekiks mingit omavahelist võistlust, sest see lõpeb tihti suure riiuga, ja siis vaja korraldada vahekohtutribunale ja värke. Niisiis on rõhk sellel, et vanem õde õpetab ja instrueerib nooremat venda igasugu asju tegema. See riiuni väga ei vii, ainlt et mõlemad on protsessi lõpuks suht frustreeritud, et nooremal suurt väga midagi õigesti välja ei tule, lihtsalt rohkem ühe meeskonnana.
    Kui “lähme kuhugi, teeme midagi” tuju tuleb, siis me teeme õuemänge, õuesporti, või meisterdame/rohenäputame. Suht palju aega viidame väljas, rõvedate ilmadega ka. Aga toas olles olen mina laisk midagi koos tegema, lapsed saavad vist liiga palju multikaid jms vaadata, aga lihtne joonistamine on nende lemmik. Kokkame ka koos, väiksema lapsega isegi rohkem, ehkki meie töö hulka see viie- või kuuekordistab. Köögis on suurem laps nõus peamiselt koos isaga olema, sest “emme on liiga kuri”, ehkki tegelt olen mina just rohkem chill ja mees on selline, et köögis peab sõjaväeline kord olema…

  • Avatar
    Vasta K 25. märts 2022 at 15:17

    Igal võimalusel lähme metsa, rappa või mere äärde. Lihtsalt jalutame, kuulame looduse hääli, lapsed ronivad langenud puudel, kividel, toksivad mingi puutoikaga, singivad, uurivad, viskavad käbisi, mida iganes. Kuskil teeme pikniku: võtame kaasa teed ja lihtsasti söödavat toitu, vahel teeme lõkkekohtades lõket. Kõigil on põnev.

  • Avatar
    Vasta Kairixxx 25. märts 2022 at 14:53

    Filmid nutvat last….midaiganes 😃 ta ei saanud ju haiget vms..no sai tegelikult küll- hing sai haiget 😁 Saan aru, kui lapsel mingi tõsine põhjus, et nutab ja ema lihtsalt filmib selle asemel, et last aidata/lohutada..okei vahet pole, kes tahab nokkida, see nokib 🙃
    Aga lastest ja tegevustest.. me tegevusi oma lastele koguaeg ei paku. Leiavad ise endale tegevusi. Kodus mängime laua-ja kaardimänge. Käivad sõpradega õues. Kui sõbrad külas, siis mängivad ka telekamängu. Laupäeviti teeme multifilmiõhtu.. Meie pakume vähe ajaveetmisvõimalusi välja, genereerivad enamasti ise.
    Ilmselt mida rohkem sa neile annad/tegevusi pakud, seda rohkem nad ootavad ja küsivad 😊

  • Avatar
    Vasta Miisu 25. märts 2022 at 14:32

    Tallinnas on selline tore koht, nagu Halos keskus. Seal on soolakamber lastele, nad saavad selle soolaga seal igasugu mänge mängida, mänguasjad on ka loomulikult olemas. Ise saad samal ajal seal pikutada ja nautida soolakambri võlusid. See on selline 2-in-1 asi, sest lisaks mängimisele turgutab see ka tervist. Lisaks saab sinna max 6 last korraga minna (aeg tuleb ette bronnida), seega pole liiga kärarikas. Minu lemmikkoht lastega, eriti kui nad on tatised.

  • Avatar
    Vasta Kristi 25. märts 2022 at 14:28

    Mina olen lastega Bibis niisama ka käinud aga ei ole kindel, kas suvalisel ajal sisse astuda saab.. vist mitte ikkagi- vahepeal korraldatakse seal mingeid mänguõhtuid v hommikuid aga väga harva. Minu lapsed käiksid ka koguaeg kuskil-igal pool aga kõik kohad tahavad ju raha :/ kui need õues olevad mänguväljakud välja arvata muidugi. Külas meeldib neile ka käia ja külalisi vastu võtta 😀 Siis on kohe huvitavam. Ma ise sellisest huvitavamast niiväga lugu ei pea aga no, laste nimel ikka 😉 Meil sel nädalavahetusel tuleb kõige pikem ring just sinna Sinu kõrvale mänguväljakule, sest väiksemad veel taastuvad oma nohust ja pikalt kaugele ei lähe. Suuremale on meil heaks vahelduseks lihtsalt vanaema juurde viimine.
    Palju abi must nüüd küll ei olnud ilmselt aga no vahel hea ka niisama, rääkimise pärast, rääkida 😀

  • Avatar
    Vasta Katri 25. märts 2022 at 14:24

    Tallinna mängumaadest ei oska ühtki soovitada. Aga meil plaan minna vanaema tarbeks talvepuid metsa tegema. Tõsi mitte just eelistegevus laste jaoks, aga värske õhk ja “töö” käsikäes väsitab nad õhtuks ära. Lõppude lõpuks oleme metsas, las karjuvad, röögivad, nutavad või naeravad keegi ei saa näpuga näidata.
    Boonuseks saavad ehk vahukommi ka lõkkel. 😄
    PS! Jonn ja kius ning muu kaasnev käib lastega kaasas. Täiega fiilin su igapäevaelu. Oman samuti kolme kratti 🤟

  • Avatar
    Vasta kats 25. märts 2022 at 14:06

    mine lastega loomaaeda, seal on igal aastaajal tore

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. märts 2022 at 19:20

      Hea idee, saavad tõuksidega ka sõita 😀

      • Avatar
        Vasta K 26. märts 2022 at 18:45

        Infoks: Loomaaias ei tohi tõuksidega sõita!

        • Mallu
          Vasta Mallu 28. märts 2022 at 12:21

          Seal on mingi vanusepiir. Suvel Marta võis ja Mari ei võinud.

  • Avatar
    Vasta Nana 25. märts 2022 at 13:43

    Tondiraba park on üks võimalus näiteks, seal peaks neile küll tegevust jaguma. Kui minu lapsed väikesemad olid, käisime tihti Kadrioru pargis mänguväljakul ja lastemuuseumis (Miiamilla praeguse nimega).

  • Avatar
    Vasta Kaili 25. märts 2022 at 13:36

    Laste Liikluspark oli päris tore koht 🙂

  • Avatar
    Vasta J 25. märts 2022 at 13:34

    Tule HappyFly-sse hüppama. Olen tööl homme seal 🤣🤣

  • Avatar
    Vasta Marleen 25. märts 2022 at 13:17

    Soovitan seda Mängu Saar mängutuba. Minu arust sobilik igas vanuses lapsele ja üldiselt meil ikka seal lapsega terve päev tegemist 🙂

    • Avatar
      Vasta Triin 25. märts 2022 at 17:07

      Tahtsin ka seda soovitada 👍 E-R saab päev läbi omale sobival ajal minna mängima, L-P enamasti reserveeritud, aga vahel postitavad, et on ka nv avatud. Tasub fbst järgi vaadata, kui mõte minna.

  • Avatar
    Vasta Madli 25. märts 2022 at 13:11

    Eesti Lastekirjanduse Keskus korraldab igal laupäeval mudilashommikuid, kus on tore igas vanuses lastel. See on muidu ka väga nunnu koht – soovitan minna!