Kassid

appppii jeesus, ma ei oska enam

9. mai 2022

Ma mõtlesin tegelikult, et ma ei kirjuta oma järjekordsest probleemist blogis, sest ma juba TEAN, mis vastukaja siit tulla võib. Sellegipoolest otsustasin ma täna, et mis seal ikka, kõik teavad ammu enivei, et ma kohutav ja vastutustundetu inimene ja selliste etteheidetega olen ma juba harjunud. Panustan hoopis sellele, et ehk on kellelgi mulle päriselt mingit kabedat nõu anda.

Mäletate, ma rääkisin teile, et Joosep kadus ära onju? Noh, ma olin loomulikult super paanikas ja ta tuli kenasti tagasi, aga mitu korda mul peale seda intsidenti kasse kahte lehte õue jooksnud on, ei oska ma enam isegi mitte öelda. Esiteks käis isa liiste paigaldamas ja neid lõikas ta parajaks mu terrassil. Ta muidugi arvas, et kõik mu kassid käivadki õues, seega oli rõduuks pool päeva pärani lahti. Loomulikult kasutasid nad kõik võimalust, et aias käia – kuid õhtuks olid toas tagasi.

Järgmisel päeval avastasin ma alles õhtul, et taaskord liistude paigaldamise ajal oli lastetoa terrassi uks lihtsalt kinni lükatud, mitte lukku pandud. Tuul oli selle lahti lükanud, kassid poole Eesti peal laiali ja mul toas siit ilmast lahkunud hiir (haha, ma kogemata kirjutasin siia esimese laksuga I’ asemel O tähe. Seda siiski ei olnud, see oleks next level olnud…). Jällegist tulid kõik kassid lõpuks kenasti tuppa tagasi ja rahu maa peal.

Eile, kui emadepäeva puhul sööma minema hakkasime, andis Mari Martale terrassilt ta tõukeratta. Ja loomulikult ei pannud jälle ust korralikult kinni, mina üritasin samal ajal veenduda, et keegi jalatsiteta autosse ei tormaks (on juhtunud), et mütsid/sallid kaasas oleks jne, seega jälle my bad, ei pannud tähele. Ja LOOMULIKULT oli koju tulles uks pärani lahti ja viiest kassist alles konkreetselt üks. Paari tunni möödudes naasesid kolm, Priit oli ikka kadunud nagu tina tuhka.

Ausalt mul oli eile juba tunne, et no…mida ma teha saan? Öelge mulle palun, mida? Ma ju TEAN, et kassid ei või õues käia, aga kuidas ma seda neile selgeks teen, ah? Männikul elades käisid kassid õues, sest soojal ajal ja lastega ei ole lihtsalt võimalik kogu aeg veenduda, et uks on kinni ja kassid sees. Isegi üürikas elades käisid kassid soojal ajal rõdu peal, lihtsalt alla kargama ei hakanud õnneks keegi. Aga nüüd elan ma esimesel, õu on kahe sammu kaugusel ja ust kasutatakse paratamatult 200x rohkem, kui külmal ajal. Seega olen ma lihtsalt nõutu…

Tuleme nüüd tagasi eilse juurde. Käes on suur õhtu. Priitu mitte kuskil. Käisin teda korduvalt hüüdmas, aga ei keskit. Pea südaööl otsustasin veel viimast korda kutsuma minna. Tegin ukse nii palju praokile, et ainult mokad “kss-kss-kss” tegemiseks välja pista, kui sellest kuradi uksepraost pressis ennast välja Teele ja pani terrassi alla peitu.

Taaskord mina, pee taeva poole, keset hoovi terrassi alt kassi välja koukimas. 10 minutit proovisin, aga välja ta ei tulnud. Ma läksin ikka tõesti närvi lõpuks. Mida kuradit ma nendega teen, ah? Olen nii sitt inimene, et ei suuda neid sees hoida, mis lahendused mul siis on? Pean nad kõik järjest ära andma või? Kuskile kõrgemate korruste korteritesse? Tuppa ketti panema? Aknad/uksed kinni tinutama? Ma lihtsalt EI TEA.

Ronisin siis voodisse tagasi ja andsin elus alla. Midagi ma ei oska, krt küll. Olin just magama jäämas, kui kuulsin akna taga kraapimist. Seal ei olnud keegi muu, kui Priit ise. Teele oli ainult pea terrassi alt välja pistnud ja vahtis mind sellise näoga, nagu näeks mind esimest korda elus. Tavai. Priit sisse, mina jälle poolpaljalt aeda kassi kinni nabima. Palun veelkord vabandust kõikide naabrite ees, kes juhtusid aknast välja vaatama. Lõpuks, tänu jeesuse abile, sain ma Teele ka kätte ja astusin rahulolevalt tuppa, kass kaenlas…Ainult selleks, et näha, kuidas Hella mu jala vahelt õue lupsas.

Hommikul naases siiski ka Hella, seega praegu on hetkeseisuga kodus viis kassi. Kauaks, seda ei tea vist vanajumal ise ka. Ma ausalt saan varsti juba insuldi, kui jälle keegi õue lipsab. See on nagu mingi pandora laegas, mis avatud on, sest alguses ei julenud keegi oma nina välja pista. Nüüd on nad seda kõik teha saanud (v.a Paula, tema on alati viisakalt toas ja kardab isegi avatud ust) ja nüüd on nende elu eesmärk õue saada. Minu tahtmine ei loe neile konkreetselt mitte essugi. Vähemalt nii palju olen ma õnneks aru saanud, et nad ikka mäletavad, kus nad elavad ja on SIIANI alati tagasi tulnud. Aga no jätkusuutlik see ei tundu.

Nii et olge lahked, võite rahus kirjutada, kui sitt loomapidaja ma olen. Tõstan käed ja ütlen, et ma tean. Rohkem hindaksin siiski mingisugust konkreetset nõu, mis mind ehk aidata saaks? Kuidas te oma kasse sees hoiate, kes esimesel elavad? Eriti need, kellel kohe ukse ja akna taga hoov on, kuhu kassidel eriti mugav lupsata on? Palun aidake, ausalt ka. Ma saan varsti muidu närvivapustuse.

Loe ka neid postitusi!

97 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta K 15. mai 2022 at 21:52

    Ma ei ole siinne püsilugeja ja seepärast polegi kursis, miks neid miisusid siis õue lasta ei tohi. Ühistu siis ilmselt ei luba või muud taolist…igatahes järeldan, et oled nö ametliku vande andnud: kassid jäävad tuppa 🙂

    Veider oli lugeda, kui palju siinses kommentaariumis kasside vastu tigedust tunda oli – küll vähemuses, ent värvikalt . Keegi koeraomanik lausa pritsis “õiglast viha”. Ehem…miks? Kassid on toredad, koerad on toredad – miks selline raevupurse? Kass jah pistab hea meelega linnupoegi, kui jaole saab. Nojaa…ta on kass 🙂 Koeral lööb kah instinkt välja, kui on võimalus näiteks mutt välja kaevata ja surnuks rappida – ta on koer 🙂 Või on linnusööming kuidagi “paham”, sest lind on “nunnum”? Hmm…mutt oskaks selle teooria kohta kindlasti paar krõbedat sõna poetada.. 🙂 Ning nunnu rähngi näiteks pistab vähemasti sama nunnu tihase pojad naksti nahka, kui vähegi jaole saab. Kas meist kellelgi on voli kohut mõista, kes on kõige vingema nunnumeetriga ja kellel ja mis asjaoludel on õigus teisi nahka panna? 😉

    No vot. Saan aru, et kui loomake linnamajade vahel kondab ja laste liivakaste kasutab, ei ole see kastis mängijale tore leid, aga selline pime viha “liikide väljasuretaja” vastu näikse nüüd küll väheke liialdusena 🙂 Loomad on toredad – ei ole üks “paham” kui teine. Kassid, koerad, mutid, varblased ja no meie, inimesed ka :))

  • Avatar
    Vasta seesam 10. mai 2022 at 11:49

    Kass PEAB õue saama!
    Ei tohi kedagi toas luku taga hoida, eriti loomi. See on fckn’ piinamine mu meelest. Mõtle kui sa ise päevad läbi välja ei saaks?
    Sa ka ei jää auto alla kui õues käid, usu mind, kassid on veel pädevamad õues liiklema. Meie kassid ikka käivad õues kui tahavad, korteri loomad ja ei ole esimene korrus, jalutavad õue millal tahavad, tulevad tuppa millal tahavad. Majarahvas laseb ka neid sisse välja kui liiguvad. Siin iga ukse taga juba kassidele matikesed ja söögikausid pandud. Mõnede juures käivad külaski. Selles Tallinna linnajaos kus mina elan käivad meil miunu meelest enamus inimeste kassid ikka õues. Näha ikka paljusid õues seiklemas ja siiani pole kellelgi kass veel auto alla või kadunuks jäänud. Me veel kesklinnas ka, liiklus seda tihedam, ei ole küll mingit probleemi, linna kass on piisavalt pädev. Ei kujuta eriti ette kui kõik need kassikesed luku taga istuksid kuskil päevad läbi. Loom on ikka palju õnnelikum, kui välja pääseb. Vahel tahavad öösel ka õues olla, kass on ikkagi loomu poolest öö loom.
    Paljudel tuttavatel meil siin ümber ringi sama teema, vahel muljetame ja jagame oma kassijutte ja kõigil asjad korras, pole mingit muret kellelgi kunagi kassi õues käimistega olnud. Ühel oli küll, aga see mure oli selline, et kass lasi demonstratiivselt kange ilusti vaiba keskele kogu aeg, eriti külaliste juuresolekul, perenaine vihastas lõpuks ja tegi ukse lahti, peale seda pole sellist kiusu kassi poolt enam toimunud. Kass oli max stressis perenaise peale solvumisest ja mängis lolli. Ei mingeid kange enam peale seda, kui perenaine ei ürita teda enam vägisi toa kassiks muuta. Nüüd saavad jälle hästi läbi.
    Ma ka ausalt ei kujuta eriti ette, et ma sunniks kedagi, eriti looma, kuskil vangis istuma. Looma loomuses veel eriti on ikka looduslaps ka olla.
    Meil üks kass tahab ise talviti selline tubasem olla ja no las ta siis olla. Teine käib soojas toas mõnulemas ja siis on kaudn’d jälle päeva või kaks. Aga meie majas üks hoiab ka vägisi kasse luku taga. Kolm suurt kassi 30ne ruudu peal….no ausalt….ma ei tea…..ma ei tahaks see kass olla.

  • Avatar
    Vasta O 10. mai 2022 at 08:46

    Ma ei tea kas oleks abi, aga esimene mõte oli, et tekitada nö topelt uksed. Nt mingi tugev sääsevõrk raami küljes osta. Nt midagi sellist: https://www.aknakate.ee/aknakatted/saasevorgud/uksele/ . Et kui nad ukse avamis heli peale kohal on siis saavad tünga, et ei saagi välja kohe 😀 mul endal vedanud, majast välja on 3 väljapääsu, aga need kõik kahe uksega 😀 aga see eest trügib kass keldrisse ja seega kujutan ette mis tormi jooksu nad teevad, ega ikka ei püüa kinni küll kui minna tahab.

  • Avatar
    Vasta Kassimamma 10. mai 2022 at 07:41

    Miks kass väljas ei tohi käia? Sellepärast, er kamp linnainimesi on nii otsustanud? Kass on vaba hing ja kuulub õue. Kui me kunagi Harjumaalt kaugel elasime, köis meie kass nagu tahtis õues. Kakles, sõi rohtu ja püüdis hiiri, ehk tegi mida kass tegema peab. Harjumaale kolides ei tahtnud teda väga õue lasta kuna siin on nii palju inimesi ja autosid. Aga tal on poogen mida mina tahan. Ta vupsab nii kiiresti välja ja läinud ta ongi. Ainus soovitus mida anda saan, et osta neile gps kaelarihmad, endal kergem otsida

  • Avatar
    Vasta väike Myy 9. mai 2022 at 22:52

    Mina olen siis see “ERILINE IDIOOT” nagu siin mõned end väljendavad. Minul küll ei ole nii kalki südant, et takistada loomal elamast looma elu. Meie kass õppis kiirelt ära mu töölt saabumise kella-aja ja nii oli üsna igapäevane, kui tulin ühest tänava otsast silkas tema teiseltpoolt üle välja volks-volks hüpeldes , et jõuda sekund enne mind ukse taha. Sai oma söögi ja palus taas õue. Enne ööd oli juba uksetaga ja kurnäutas end tuppa.
    Talviti jah ta neid pikke käike ei tahtnud, aga kohe kui lumi kadus nõudis õue. Jube on mõelda, et ON inimesi, kes oma lemmikuid vangistavad. Ise arvates, et nad on õud normaalsed. Inimkond ei lähealati õiget teed, siis tuleb kasutada oma talupoja mõistust. Probleem võib pigem tekkida, siis kui teie majas igas korteris on 5 kassi ja nad kõik tahavad õue elu. Vot see oleks tsirkus kuubis. Õnneks on inimesi ja nende tahtmisi erinevaid. Neid kes kohe kuidagi ei saa vähemaga lepitud ja neid, kes mõtlevad suures pildis maailma asju.
    Ehk siis minu nõuanne oli- lase kassil elada Kassi elu. Näed ju sul ka üks pundis, kes kardab isegi lahtist ust. Mu tuttaval oli kass, kes kartis millegipärast muru, väga naljaks oli. Nagu tahaks terrassilt maha ja no ei saa, sest käpa all see kohutav torkiv kõrreline.

  • Avatar
    Vasta Niina 9. mai 2022 at 21:40

    Üks võimalus on veel, mis asja lahendaks: kolida tagasi Männikule! Kassid õnnelikud, Kardo üliõnnelik, sina elad üle!

    • Avatar
      Vasta Ldkj 10. mai 2022 at 22:18

      Wtf Niina?

    • Avatar
      Vasta seesam 13. mai 2022 at 21:59

      Täpselt, mu meelest ka.
      Omalt poolt lisaks, et ka lapsed üliõnnelikud!

  • Avatar
    Vasta C. 9. mai 2022 at 21:02

    Ehita rõdule kassidele puur erinevate ronimis võimalustega (: ma arvan et kui see on eemaldatav siis ei tohiks see ka kedagi häirida. Ei ole päris ehituslik asi.

  • Avatar
    Vasta Marie 9. mai 2022 at 19:04

    Ajutine lahendus, palud kellelgi nt meesterahval tulla uksest ja mühatada kõvasti ehk ehmatada kasse korra. Minul töötas kassiga kes iga kord ennast ukse ette pressis ja siis jalgade vahelt välja lipsas. Pärast lõppes see haige pressimine ära. Sest kes teab kes sealt uksest võib tulla!

    Ja siis kui suurem liikumine või vaja uksi kauem lahti hoida siis kassid teise tuppa ja uksele haak või mingi kinnitus et tuul lahti ei lööks. Mõlemad lahendused pole permanentsed aga aitavad kaasa ja lihtsad teha. Muidu ongi nii et lähed ühte tuppa tooma juba teine lipsab välja. Lõputu õudus. Siis saab juba nii kaua teisi lahendusi ette võtta nagu teised siin soovitasid, nt võrkuks jne.

  • Avatar
    Vasta R 9. mai 2022 at 19:01

    Mul on 3-aastane steriliseeritud isane kiisu. 2a ja 10kuud elasime soomaa ääres, käis pidevalt väljas päeval, aga ööseks tuli ikka tuppa tagasi. Endal küll süda pidevalt valutas, lugematuid kordi käisin ka temaga arsti juures, kuna ta on paras alpha ja maade jagamisel neid vigastusi tal ikka oli. Nt. mõlemad kõrvad on tal otsest kahte lehte laiali :DD Ma üritasin teda ka toakiisuks treenida, aga ta oli nii kindel, et ta saab välja, kuna ta on ju alati saanud. Lõpuks see nonstop kräunimine väsitas NII-NII ära, et lasin ikka õue ta. 🙄
    Igastahes, nüüd kolisime välismaale ja mul oli kindel plaan-enam teda niisama välja ei lase. Kui siis ainult traksidega. (Siin on merikotkad, kes kasse ära viivad ja üle-üldse minu jaoks pole tal sinna välja asja ka enam, kuna süda on vähemalt rahul)
    Ja eile oli mõnsa ilm, mõtlesime elukaaslasega, et teeme grilli ja võtame kassi ka välja. Panime ta siis ilusti puukülge kinni, korraks läksin tuppa, kui mees hõikas, et kle tal pole trakse enam küljes. Sindrinahk oli ennast välja rabelenud ja nüüd rõõmsalt võsa poole kepsles. Hakkasime teda sisse piirama, aga tal tekkis see fight or flight mode on :DD Lõpuks sain ta kätte, aga vot sellist kisendamist ja urisemist pole varem tema suust kuulnud. Hirm tekkis esimest korda kassi ees. Ta sõnaotseses mõttes pures mu käe läbi :)) Käsi on meeletult sügavaid kriime ja verevalumeid täis, gotta love this cat.
    Niiet olen ise samasuguse mure ees, kuna nüüd ta teab, et siit majast saab ka välja. Siin kommentaariumis räägitakse mingisugustest võrkudest, aga ehk oskab keegi soovitada, kas on ka võrku, mis hoiaks kinni kassi, kellel kui tekib eesmärk välja saada, siis see võrk ka teda peatab. Täielik peavalu on jalg kogu aeg ukse vahele toppida ja 24/7 ringi joosta, et vaadata, kus krt see kass on, ega jumala eest mitte väljas.

  • Avatar
    Vasta Liis 9. mai 2022 at 17:36

    Ma ei ole suutnud siiamaani täiskasvanud inimestelegi selgeks teha, et kassid võivad ukse vahelt välja vupsata.. Ja meil on uksest väljas kohe suure liiklusega auto tee…aga kedagi vist väga ei huvita.
    Aga saaksid äkki lasta verandale ehitada nagu kasside maja vms. Et nad saavad väljas olla aga ei lähe rändama. Ma ei tea, kuidas see täpselt lahendatud peaks olema 😀 uksest otse puuri? 😅
    https://www.google.com/search?q=cat+outdoor+enclosure&client=ms-android-huawei-rev1&prmd=ivmn&sxsrf=ALiCzsacrLuzuyB11kzLi9bY06WtPqYssQ:1652106915439&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjG_czu0dL3AhWLr4sKHTJgDngQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=360&bih=611&dpr=2#imgrc=qI83jkkw9NMj4M
    Või saavadki aknast käija.. Äkki siis nad ei sebiks seal ukse juures?

  • Avatar
    Vasta G 9. mai 2022 at 16:47

    Ainukene lahendus on laste õpetamine. Kui sind ei ole, siis ei puudu seda ust keegi ja käiakse peauksest. Lapsed ju piisavalt vanad, et sellest aru saada. Lisaks paneks selle magnetiga võrgu ikka ette,igaks juhuks. Välismaa lehtedelt saab iga suguseid ja kuhu poole avaneb uks ei mängi rolli. Vabakäigul neid seal ki dlasti ei hoia ja noh.. ei tohigi. Mega keeruline on 3 last ja kari loomi, seda ongi raske hallata,kui lapsed koostööd ei tee.

  • Avatar
    Vasta F 9. mai 2022 at 16:33

    Prooviks leida viisakamat sõbastust, aga kõikidel nendel kassiomanikel, kes meelega lasevad kassid õue ja “neil on oma ringid”, las nad jalutavad”, on eriline koht põrgus. Erilised idioodid. Mõned näited, ühe tuttava mees ei saa oma verandal aiamööblit kasutada, sest tal on tugev kassiallergia ja suvakad kassid ronivad sinna magama, ronivad terassidele lapsevankritesse magama, beebidele ohtlik ja kui tühja vankrisse, siis ajavad selle karvu täis, junnid laste ühiskasutatavad liivakastis, kus ka su enda lapsed mängivad, hunnikutes surnud linnupoegi (olen eramaja omanik paljude kassidega rajoonis), jäävad varem või hiljem auto alla (lisaks liiklusoht, olen ise rasedana äkitselt pidurdanud, et kellegi ootamatult auto alt ilmunud kassi mitte alla ajada, sain korralikud valud), tuttaval juhus, kuidas ta kasside vastu kuri koer jooksis aias ringi pool naabrikassi hambus… Samas sind halvaks kassiomanikuks ei pea, sest üritad leida lahendust, et kassid ei saaks õue. Ilmselt kassivõrk verandale kõige parem lahendus, välisilmet muuta ei tohi, aga see pmst nagu nö sääsevõrk, mitte ehitus nagu veranda klaasimine. Olen ise loomaomanik ja no ei saa aru neist, kes õigustavad meelega oma loomade õues pidamist, on tüütu, aga see käib asja juurde, kui mu koer korteris üksi olles haugub, siis ma tegelen probleemiga, mitte ei lase teda päevaks külapeale (u 20a tagasi oli see veel jumala ok nähtus).

  • Avatar
    Vasta Tui 9. mai 2022 at 15:44

    Minule on ka üllatav, kui paljud annavad nõu, et “ah mingu siis” — eriti kui Mallu ise on tubli ja just otsib lahendusi, et seda piirata. Minuarust oleks ainus mõeldav variant ehitada terrass selliseks, et kass õue (terrassile) saab, aga sealt välja/üle mitte; kui ühistu ei luba selliselt ehitada, siis järelikult ongi ainus alternatiiv kasside toas hoidmine.

    Mina elan sellises piirkonnas, kus on palju neid “ah mingu siis” loomaomanikke. Surnud loomi on ka palju, rääkimata sellest, et nad ei jää ju ainult oma aeda, vaid käivad terroriseerimas ka teisi. Üksteisega arvestada ikka üldse ei osata.
    Meil on veel eriti tore see, et koeraomanikud on samasugused ja lasevad oma koertel rihmata joosta. Ikka autoteele või siis teisi lapsi pikali jooksmas; kui kokku saavad mitu sellist koera, siis verd lendab ja omanikud lihtsalt vahivad pealt. Lihtsalt vastik.

    • Avatar
      Vasta Tyy 9. mai 2022 at 22:54

      on ikka vaks vahet kas me räägime kassist või koerast.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 9. mai 2022 at 15:00

    Ma kahjuks nõu ei oska anda, aga päris naljakas on lugeda kommentaare, mille kohaselt on okei oma kassi vabakäigule lasta 😃. Alustuseks võiks lugeda kohaliku omavalitsuse koerte ja kasside pidamise eeskirja, mis küll omavalitsuseti erineb, aga üldiselt keelab looma oma territooriumilt välja lasta. Kasse varitsevad väljaspool kodu nii palju ohte (autod, parasiidid, haigused, teised loomad jne), aga kassid on ka ise suureks ohuks. Kõige suurem oht on muidugi lindudele murdmise näol (Eestis langevad aastas kasside ohvriks hinnanguliselt ligikaudu 10 miljonit lindu). Lisaks oma kohalolekuga saakloomadele (sh lindudes) hirmu põhjustamine, haiguste ja parasiitide levitamine. Parasiite levitatakse ka lastele, kui liivakasti oma hädasid tehakse. See nimekiri läheb veel edasi, mis ohud kasse varitsevad ja kuidas kassid ise ohuks on. Ma ei näe üldse mõtet, miks omale loom võtta, kui ta enamjaolt õues hulgub ja vahepeal kodus käib. Ma üldse ei arvusta, kui tõesti kogemata kass välja lipsab, aga, et võttagi loom, et teda siis pidevalt õue hulkuma lasta, on väga vastutustundetu. Lemmikloom ei võrdu metsloom, et tema koht peaks õues vabalt liikumas olema.

    • Avatar
      Vasta M 10. mai 2022 at 09:52

      Ma sinuga ühel nõul. Mallu, sulle soovitan seda võrku rõdule ja lisaks lastele oidevat korrutamist et uks peab kinni olema. Tüütu aga ajapikku saavad aru. Marta nii pisike et üksi vast õues niikuinii ei köi? Ja suuremad juba targad tüdrukud ju 🙂
      Olen tähele pannud et eestis kahjuks see loomapidamine ongi veidi reeglivabam kui mujal euroopas.
      Me kunagi elasime ridaelamus ja naabril oli kass, kes õue lipsas. Ei tee nalja kui ütlen et terve ühine hoov, rääkimata kõikide rõdudest haises kassikuse järgi. Loom pissis mingil põhjusel alati laste liivakasti (seega liivakasti me ei kasutanud) ja naabrite rõdule (seega rõdumööbli viskasime ära ja rõdul ei hoidnud isegi rattaid enam). Ja mitte ainult mööbel ei haisenud vaid ülla ülla- puitrõdu põrandat saime ikka korralikult saneerida aga ei aidanud miskit. Kas tõesti kassipidajad nii naiivsed et ei saa aru et nende kass on esiteks iseendale suureks ohuks õues ”vabaduses” ja lisaks rüüstab hoove, aiamööbleid, taimi jne.
      Koerte väljaheite korjate ära kui jalutamas käite või jätate selle ka tänava peale kõdunema sest ”looma koht on õues”? Ei ma loodan. Miks siis kassi väljaheide peaks ok olema? On ikka tore kui lasete oma 2 aastase liivakasti ja 2 sekundi pärast on tal kassisitt hambus?
      Mina arvan et KODULOOM, ükskõik kas ta on sul metssiga, pärdik, kass või koer on sinu vastutus ja sinu töö kindlustada et nad ei rüüstaks ala, mis ei ole SINU oma. Nii loogiline ju? Mets ei ole sinu eravaldus, Järelikult lähed ja korjadki kassi väljaheite sealt ära. Naabri hoov ja tänavanurk on sinu oma ? Kui ei, siis ei sina ega sinu loom peaks seal hulkuma, või veel vähem oma hädasid tegema, ükskõik kas ta on koer, kass, elevant või ahv.
      Kui raske on sellest aru saada ?
      Johhaidii kui totud inimesed ikka on 🙃

  • Avatar
    Vasta R. 9. mai 2022 at 14:26

    See jutt kirjeldab suht hästi mu laste õhtust pesemaminekut, et kui ühe saan vannituppa, siis teine lipsab mu käealt jälle kuhugi ja kui selle teise vannituppa olen saanud, on esimesel jälle mingi teema, miks tal vaja veel kuhugi minna on 😀
    Aga kui sinu probleemist rääkida, siis ma mõistan täiega, see ongi suur jama nüüd. sest kui nad on aru saanud, et sealt saab õue ja õues on ju loomal nii hea ja äge, siis nad hakkavadki tahtma.
    Minu kass elas 7a toas, kuni kolisime väikesesse alevisse ja arvasin ka, et lasen tal terrassil veits päikese käes pikutada, kuni ükshetk nägin ta saba aint üle aia välkumas.
    Pissib-kakab endiselt toas oma kasti peal, aga suvel veedab suurema osa päevast õues, toob mulle hiiri ja kui mõni võõras kass peaks meie hoovi sattuma, teeb tulle alla. Pea 10a juba elame nii. Aga suvel hoian terrassi ust kinni, sp et kass oma saagiga tuppa vaiba peale ei tuleks 😀
    Sul on nüüd variant, et enam mingil tingimusel nad õue ei pääse ja ehk unustavad ära ja elavad rahulikult tubast elu edasi või siis lased neil elada õue elu.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 9. mai 2022 at 14:10

    Ma elan 5 korrusel – kortermajas siis. Ükskord tulen koju, ja parklas vaatab vastu mu enda kass 🙂 Rõdud/Aknad meil kassipiirdega, seega välja sai ikka minu/mehe jalgevahelt lipsates, nii et ei saanud arugi. Ja no kuidagi sai ta ka trepikojast välja.

    Ühe korra on mind viisakalt trepikojas oodanud (jällegi ma ei märganud ta lahkumist).

    Seega Mallu – sa vähemalt märkad, seega oled parem perenaine kui mina 😀

    (Ah jaa, ja mul kõigest üks kass ka), kellel muide olen jupikese saba ukse abiga maha suutnud nülgida (kutsude loomakaitsjad – ma ütlen) – Õnneks loomaarst lohutavalt ütles, järelikult oligi kassil liiga pikk saba 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 14:26

      issad, see mu suurim hirm, et kassi saba kuskile vahele jääb 😬

    • Avatar
      Vasta Kairixxx 9. mai 2022 at 15:26

      Ma arvan, et see ei olnud nüüd see postitus kus tuleks “halvima kassiomaniku tiitlit püüda” uhkeldades kassi kadumise mittemärkamise ja saba ukse vahele jätmisega. Mallu kirjutas oma murest seoses kasside plehku panemisega otsides hüva nõu kuidas seda vältida 🙂

  • Avatar
    Vasta L 9. mai 2022 at 13:42

    Meil on rõduukse ees võrkuks, mis ise kinni lendab. Võrk on muideks metallist, seega kassiküüned seda katki teha ei saa. Tellisin Deverist. Kass on sinna peale ka hüpanud aga magnetid piisavalt tugevad olnud, et pole lahti saanud seda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 13:58

      Kas su uks käib sissepoole lahti?

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 14:32

      Oskad sa öelda, kust te selle tellisite :)?

      • Avatar
        Vasta Laura 10. mai 2022 at 21:01

        Kui õigesti mäletan siis oli rulo.ee

    • Avatar
      Vasta Teele 9. mai 2022 at 14:43

      Kas tegu on putukavõrguga? Oleks endal ka tarvis midagi, suvel on meeletult raske.

  • Avatar
    Vasta D 9. mai 2022 at 13:35

    Miks kassid väljas ei tohi käia? Steriliseerimata? Mul on kaks kassi Ja iga õhtu lasen välja Ja hommikuti lasen sisse jälle. Elan teisel korrusel, käin üles-alla aga kassid rahul Ja öösel ka vaiksem.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 13:58

      Kui mul oleks kodus 5 steriliseerimata kassi siis….oleks mul kodus 4664 steriliseerimata kassi praeguseks.

      • Avatar
        Vasta Heltz 9. mai 2022 at 22:34

        Kui sul nad lõikamatta, siis varsti nad hakkavad omavahel paarituma. Ofc kui sul nyyd on emased ja isased😀

        • Mallu
          Vasta Mallu 10. mai 2022 at 07:50

          Ja arvad, et nad siiani poleks hakanud paarituma, kui nad lõigatud ei oleks 😀?

  • Avatar
    Vasta M. 9. mai 2022 at 13:20

    Mina ostaks palderjani potitaime ja ühendaks selle rõduukse avamisega. Noh et uks läheb lahti ja pott maandub keset tuba ja kassidel on pidu! 😀 teine on aeda palderjani istutada aga siis võib leida aiast ilmselt kõiki ümbruskonna naarikuid st kasse 😀
    Tõsisemalt mõeldes, siis kas rõdule topeltust ei annaks teha, noh et kui rõduukse lahti teed, siis paned selle kinni, veendud et kedagi liigset kaasa tulnud pole ja siis alles lähed aeda? nii saaks kaasa tulnud tagasi tuppa lükata ja isegi kui lipsaks välja, siis ei saaks kohe punuma pista. Lastele annab seda ka õpetada varakult, et üks uks kinni, veendud ja siis teine uks lahti vm.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 13:58

      Pean uurima jaa!

    • Avatar
      Vasta D 9. mai 2022 at 19:18

      Aa jaa seda küll jah 🤣 aga siis lase julgelt ööseks välja Ja hommikul on nad platsis sul jälle ☺️

  • Avatar
    Vasta AK 9. mai 2022 at 12:59

    Elame oma majas ja väga tihti teeme suvel terrassiukse lahti ja käime sisse välja. Kui oleme toas siis muidugi teeme nii ukse lahti, et ülevalt lahti ja alt kinni. Nagu väiksemaidki aknaid saab viltust lahti teha. Kui aga käime terrassi peal siis tõmbame enda järel ukse kinni. Selles suhtes, et me ei hoia ukse pärani avatuna, vaid käime sisse välja ma teeme õhutusava. Ja eks kassiga ongi elu selline, et ei saa vabalt uksi/aknaid lahti hoida ja kindlasti ei tohi akent kodust ära minnes vilutselt lahti jätta (alt kinni ülalt lahti), sest nii võib kass sinna vahele proovida hüpata ja kinni jääda ja see võib letaalselt lõppeda. Harjumise asi, et kassiga ei saa suvalt lahti olla kõik ning noh ega mulle ei meeldiks kui suvakas mulle terrassiuksest sisse ka astums kui mul uks peaks lahti olema 😄

  • Avatar
    Vasta KätKät 9. mai 2022 at 12:55

    2 Varianti – cat patio on võrratu võimalus, mida kassidele pakkuda. Kui teha 2 uksega, siis esimesel väljahüppamisel saab kassi kinni püüda. Lihtsalt peab lastele õpetama, et enne järgimist ust ei ava, kui terrassiuks suletud. https://www.boredpanda.com/catios-cat-patios-outdoor-enclosures/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic
    Teine variant väravaosa tuppa, et terrassiukseni ei saa enne, kui samamoodi toas on aiauks suletud enne kui terrassiust avada saab.

  • Avatar
    Vasta Isane Köuts 9. mai 2022 at 12:47

    Magnetiga võrk ei aita, kassid lipsavad samal hetkel ikkagi välja, võrk ei lähe nii kiiresti kinni. Ja magnetvõrgu alt saavad kassid edukalt läbi minna. Pointless.
    Ainuke mis aitab on zaooplusist roheline võrk tellida, 8 x 3 m, mis on seest õhukese traadiga ja sellega kinnitada kogu terassi ala. Terassi alale saab võrgule ka puitraami ümber teha ja seda kerguksena kasutada. Nii ei pääse kassid välja uitama. Muidugi on variant, et lapsed käivad vaid eesukse kaudu, mitte terassi kaudu, aga see vist pole pikemas perspektiivis püsiv lahendus. Mujal riikides olen üsna tihti näinud, inimesed ehitavad oma terrassid ja koduhoovid kassisöbralikuks. Kergehitisi, nagu vörgu paigaldamine jne, peaks lubatud olema, küsi eelnevalt korteriühistult. Ja muuseas see zooplusi roheline võrk on selline, et näiteks 4 meetri kauguselt seda võrku silm hästi ei erista, kuna kui see on pingul ja sellest tekib justkui nähtamatu sein. Siin veidi igsuguseid pilte, saad ideid ja motivatsiooni.
    https://www.google.com/search?q=kissa+aitauksen+rakentaminen+terassille&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwie0aGVjtL3AhXWFXcKHR2mDk4Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1128&bih=531&dpr=1.2

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 12:54

      Kahjuks ma ei tohi oma terrassile midagi ehitada, ühistu ei luba

      • Avatar
        Vasta Darja 10. mai 2022 at 15:16

        Kui musta värvi võrk panna, siis seda ei tohiks isegi näha olla. Valged ja läbipaistvad jäävad näha. Neid võrke on ka selliseid, millele neid raame ei ole vaja. Ma muidugi ei tea, milline su rõdu on. Aga see kassivõrk iseenesest ei tohiks naabrid äirida ega ka muuta fassaadi välimust.
        Mul on ka 5 kassi aga õnneks nad välja ei tiku ja akende ees on nee õhtusakna võrgud, et nad ennast sinna vahele ei pressiks.

  • Avatar
    Vasta RD 9. mai 2022 at 12:42

    Mul on olnud üsna palju kasse ja võin öelda, et kes on õue maitse suhu saanud, see sinna käima jääbki. Isegi, kui sa ei lase, siis kräunub ja kraabib ta ukse taga seni kuni sul megalt siibrisse viskab ja sa lased juba vabatahtlikult.
    Üks minu kassidest hakkas kadumise ajal järjest kauem ära olema kuniks ta rataste alla jäi ja elu kaotas 🥺 Praegune kass on 10 aastat toas olnud ja ei oska õue tahtagi.
    Ega sulle mingit head nõu anda ei oskagi. Kassid hoiavad nüüd hästi silma peal, millal saaks uksest välja lipsata. Pead kõikidele selle elektrilöögiga kaelarihma panema 🤭🫣

  • Avatar
    Vasta Elina 9. mai 2022 at 12:39

    Googelda “Cat enclosure with a window access” näiteks. Viimane maja mille ostsime sellel oli aias väga šeff kassipuur, mis muidugi selleks hetkeks kui meie maja kätte saime, oli ära koristatud. Mu sõpradel on ka sellised – tehakse näiteks akna kaudu väike “sissekäik” (neid saab isegi ebayst osta) ja siis kassipuuri osas – lase aga fantaasial lennata. Neid saab ka väga ilusti ehitada 🙂

    Siin mõned näited ka:
    https://www.google.com/search?q=cat+enclosure+window+access&tbm=isch&ved=2ahUKEwi7kfqpjtL3AhVJmdgFHW64An8Q2-cCegQIABAC&oq=cat+enclosure+window+access&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQAzIFCAAQgAQ6BwgjEO8DECc6BggAEAcQHjoGCAAQCBAeOgQIABAeOgYIABAFEB46BQgAEKIEUMMHWIQSYI8TaABwAHgAgAH9BIgB8BOSAQkyLTIuNC4wLjGYAQCgAQHAAQE&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=0t94YrvgEcmy4t4P7vCK-Ac&prmd=sivn&rlz=1CDGOYI_enAU669AU669&hl=en-GB

  • Avatar
    Vasta Katrin 9. mai 2022 at 12:33

    Mul on magnetiga võrkuks pandud omakorda, et kass välja ei lipsaks. Kui laps ka unustab ukse lahti, siis see võrkuks vajub ise kinni tagasi. Muidugi kärmeid kasse see ei peata aga kui neil paar sekundit mõtlemisaega jääb, siis hoiab see võrk neid tagasi küll! Samuti võid proovida rihmu, mille küljes GPS, et näha, kus nad satikad kolistavad.

  • Avatar
    Vasta Kardo 9. mai 2022 at 12:29

    Ma selles juba osav, et esimese asjana väljast tulles jalg ukse vahelt sisse, et kassid ei saaks joosta.
    Kas su terassiuksel akna süsteem? Minu teada pidi olema võimalik osadele panna ukse südamik

  • Avatar
    Vasta K. 9. mai 2022 at 11:59

    Ma elan Tallinna piirkonnas, kus vabalt jooksvad kassid on tõeline nuhtlus. Kassiomanikud aga arvavad, et inimõigus.
    Iga päev piirkonna kommuunis postitatakse pilte kadunud/leitud/surnud tupsununnudes. Päris paljud jäävad autoalla.
    Õde ei saa enda hoovi, enda koera lahti lasta (väike koer), sest naabri kass on kuri ja käib tema hoovis. Liivakasti ei saa lahti jätta, sest kassid käivad hädal ja väike laps ei pea mängima kassipissises liivas. Rõduust ei saa lahti jätta, sest mingid seltsilised tahavad tuppa tulla. Hetkel pesitsusperioodil saavad paljud linnupojad surma, hoov on linnumune täis. Rääkimata sellest, et kui juhtub, et mingi kass su autole või uksele häda teeb, siis proovi sellest lahti saada.
    Loomapidamise eeskirjad on ikka põhjusega loodud. Ja looma võttes tuleb arvestada ka teiste elanike ja loomadega.
    Ise ei oska küll muud soovitada, kui topeltuks või võrk. Nii enda, kui teiste huvides.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 12:02

      Võrgu kohta öeldi praegu, et saab panna aint ustele, mis käivad sissepoole. Mul käib välja poole 🙁

  • Avatar
    Vasta Kat 9. mai 2022 at 11:44

    Applel on selline toode naq AirTag. Saab panna koos hoidjata rihma külge, juhuks kui kassid peaksid välja jooksma kuskile näed telefonist nende asukohta.

    Muidugi jah see pole jätkusuutlik. Pigem soovitaks kaa mingit puuri taolost asja (suuremat õue/terassile) kus nad siis aegajalt saaks olla. 🙂

  • Avatar
    Vasta Betty 9. mai 2022 at 11:39

    Ma olen jällegi see kassipidaja, kellel on 3 kassi ja tugev arvamus, et kass peabki õues käima. Ma elan üsna ohutus kohas selles osas, aga päris riskivaba pole see ilmselt kunagi. Ka kasse võttes olen MTÜdele alati öelnud, et mu kassid käivad õues ja nii on – olen ka saanud vastuseks, et siis nad mulle kassi loovutada ei saa ja austan nende otsust. Olen ka oma auto alla jäänud kassi matnud ja leinanud väga kaua, aga siiski ei saa ma öelda, et ma kasse õue ei lase. Lasen oma lapsi ujuma ka, kuigi upub neid ju kõige rohkem veekogudes..
    Eks tiheasustuses on omad riskid, aga siiski – kassid ja loodus käivad kokku 🙂

    • Avatar
      Vasta M 9. mai 2022 at 12:49

      Toakassid ei ole metskassid. Toakassid rikuvad ökosüsteemi, sest suretavad liike välja. Pealegi nagu keegi kirjutas kommentaarides, siis on nad ilge nuhtlus ka sinu naabritele, sest rikuvad vara.

      https://www.smithsonianmag.com/science-nature/moral-cost-of-cats-180960505/

      • Avatar
        Vasta Vaike 9. mai 2022 at 17:49

        Kõige suurim liikide väljasuretaja ja ökosüsteemi rikkuja on inimene ise. Kass on selle kõrval mõttetu köömes. 🙂

        Mu naabrite kassid pole minu vara ka veel kuidagi rikkunud. Või siis mul lihtsalt pole vara, mida rikkuda. 😀 Muidugi ma saan aga aru, et kui kellegi kass regulaarselt pesurestile või lapsevankrisse kusele käiks, siis ajaks närvi küll. Et nad seda aga ei tee, vaid niisama mu terrassil tšillivad ja vahel ka tuppa astuvad, mind isiklikult üldse ei sega.

      • Avatar
        Vasta Darja 10. mai 2022 at 15:21

        Kassi tase on umbes 3 aastase lapse oma. Sa ei lase oma 3 aastast last üksi ujuma ega ka tänavale mitte. Kass ei pea õues käima. Kui sul on kindel arvamus, et nad peavad käima väljas, siis traksid selga ja jalutad koos oma kassiga, nagu 3 aastase lapsega. Aga kui sa oled lihtsalt laisk ja ei viitsi ise kassiga koos jalutada, siis on su kass hulkuv kass ja nii temasse ka suhtutakse.

  • Avatar
    Vasta Annika Roosnupp-Lehtsaar 9. mai 2022 at 11:31

    Su naabrid on sul varsti kukil,usu mind.
    Ma pakuks välja,ehk mingi kassiala verandale,äkki mõni su osav töömees pakub mingi ägeda lahenduse välja .
    Ma olen oma lapsed ja sõbrad täiega ära peedistanud pideva korrutamisega,et kui kassi v koerad (yorkied)välja lasete siis maha löön-siiani on kõik hoolikad olnud😅
    Looma üksi õues käimist ei aksepteeri iialgi,kuigi elan oma majas ja on oma hoov….ohte on liiga palju.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 11:34

      Mu naabrite enda kassid on ka õues, ma ei tea 😀

      • Avatar
        Vasta Liisu 9. mai 2022 at 11:57

        Meil konkreetselt kass ei ole traksidega nôus kaugemale minema kui 20m. Ei pea isegi rihma otsa panema. Traksidega liiga ebamugav et seiklusi ette vötta ja ei ole nii kindel tunne kassil. Traksid on sellised laiemad hunteri omad mis miuidu koertele. Need kasside spets traksid vb ei töötaks nii hâsti kuna vb liiga mugavad

  • Avatar
    Vasta Linda 9. mai 2022 at 11:29

    Oojaa, moodsa elu hapud viljad, linnareeglid ei arvesta päriselu reeglitega, sest kassid ei kohastu sellega, mida inimene välja mõtleb ja kehtestab. Kassid on vabad hinged ja peatselt söövad nad omaniku viimsedki närvirakud oma sisse-välja soovidega, eriti juhmakalt käituvad nad kevadel ja mingil perioodil sügisel ehk toas olles soovivad õue ja sekund hiljem juba soovivad tuppa tagasi. Isegi kastreeritutena.
    Siin loos on nüüd mitmeid võimalusi: olla seadusekuulelik ja kannatada kinniste uste taga kasside õuenõudmist ja samal ajal uksi- aknaid valvata, passides lapsi peale ja ka suvekülalisi.
    Siis võib võtta asja täiesti vabalt ja lastagi kassidel kulgeda, aga see lõpeb kindlasti mitte nii väga toredasti, esiteks, on see kassidele ohtlik- autod, koerad, kassivihkajad, teiseks, hakkavad kõik hoolivad kaaskodanikud kõiksugu “märgatud” portaalides kassidest teada andma ja varsti on kohutava kassipidaja kuulsus käes. Kolmas variant on kassid neile sobivamatesse tingimustesse loovutamine. Kindlasti on veel ka neljas ja viies variant.
    Meie elasime väikelinna eramajas, vaikses piirkonnas ja seal oli kassil vaba elu. Praegu kolisime kesklinna, kus on privaatne sisehoov, mida kass peaks jagama naabrite kahe sõbraliku koeraga, kes vabalt ringi jalutavad. Kui koerad on õues, pole kassil mingit isu ôue minna, aga kuidagi moodi ta tajub, et koerad on tuppa läinud, siis vahepeal küsib ka kass end välja, aga mitte kauaks.
    Igatahes, ma kujutan ette, kui raske see olukord on nii paljude kasside ja kolme lapsukesega seda õueskäimist korraldada, aga olen kindel, et Mallule omasel nutikal viisil saab see lahendatud.
    Mina ei jaksaks jaurata, kui endal kolimisplaane pole, siis koliksin kasse.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 11:35

      No see tundub ausalt nii absurd, et annan kassid ära sest…äkki saavad õue 😀 Konkreetselt ei suuda ja ei taha

  • Avatar
    Vasta Annika 9. mai 2022 at 11:24

    Ehk raadiopiire aitab. Üpriski kulukas aga seadmele saab osta lisa rihmad ja paned ainult neile kes rändama minema kipuvad. 🤷‍♀️

  • Avatar
    Vasta Triin 9. mai 2022 at 11:19

    Alustaks äkki sellest, et kuidas sa seda ette ei suutnud näha ? Sul on lapsed, sul on enne loomad olnud ? Siililegi selge, et lapsed jätavad uksed lahti. Ja see mtü, kes kassid sulle loovutas ? Nende eesmärk on leida hea kodus kust nad enam tänavale ei satu … sinu juures see nagu liiiiga riskantne. Tehakse isegi ju loovutusleping. Mis siin siis aitab ? Muud miski, kui uues kodus otsida järjekordselt, kus nad saavad usaldusväårselt toas olla.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 11:28

      tänud abi eest

    • Avatar
      Vasta Janika 9. mai 2022 at 12:23

      Appi kui inetult öeldud! Kuidas sina ette ei näinud, et nii kibestunud inimeseks muutud! Kas kassipidamise eesmärk ongi neid ainult toas kinni hoida või siis neile pakkuda elu, kus kõht on täis, soe olla ning ka pikad paid igapäevaselt? See, et Mallu seda ettenäha ei osanud, et kassid õue saavad, võib igaühega juhtuda ja kindlasti leidub ka lahendus sellele paremal viisil kui kasside uude koju äraandmine. Soovitaks ka uurida selle nn raadiopiire kohta, mida ka koerte jaoks paigaldatakse.

  • Avatar
    Vasta Kassid 9. mai 2022 at 10:55

    Üldiselt sellist kasside vabakäigulist pidamist tiheasustuses mina ei soosiks – samamoodi nagu see isane kõuts, kes sul terrassi käib märgistamas, on su enda kassid lõpuks samamoodi stressis. Kassid on päris territoriaalsed loomad ja nende arusaam alade jagamisest võõrastega toob endaga kaasa igasuguseid probleeme, millest kassikusi on veel väikene asi. Noh ja siis veel autod, koerad ning igasugu peast soojad inimesed. Kas sul sinna terrassi peale ei anna arendada aedikut/piiret? Või siis ukse ette tõket, nii et uksed saavad lahti olla ja kassid ikkagi toas?

    Ma ise elan ikka väga klassikalises maakohas, kus lähim naaber on 500m kaugusel ja mitu hektarit maad on maja ümber – ja ikka käivad naabertalude kõutsid meie omadega mõõtu võtmas. Suht tüütu. Aga samas kedagi siin need kismad väga ei häiri (okei, vahest harva ulatub see kräunumine ka meieni ning need kõutsid armastavad õuetulesid plõksutada) ja ruumi madistamiseks jagub.

    Nõustuks ka mõne eelmise kommentaariga, et õuekassid armastavad tuua “kingitusi”, rõvedamaid ja vähem rõvedamaid, ning ohtralt puuke.

    Kuskil maakohas on kassidel teistsugune, pigem näriliste tõrjefunktsioon ning isepäisus on eelduseks, samas kui su armas bande on pigem seltsiloomadena võetud vast. Seega ka kahju oluliselt suurem kui midagi nendega juhtub. Mitte, et ma endi omi vähem taga ei nutaks, kui nendega miskit juhtuks (igaks juhuks sülitaks kolm korda üle õla).

    • Avatar
      Vasta K 9. mai 2022 at 11:15

      Mis on teie soovitus, ei loe sellest pikast tekstist seda välja?

      • Avatar
        Vasta Kassid 9. mai 2022 at 12:23

        “Kas sul sinna terrassi peale ei anna arendada aedikut/piiret? Või siis ukse ette tõket, nii et uksed saavad lahti olla ja kassid ikkagi toas?”

  • Avatar
    Vasta Miisu 9. mai 2022 at 10:33

    Mind paneb alati imestama ned inimesed,kes ütlevad ,et miks kass väljas ei või olla,miks sa ei lase jne.Kui kassidel oleks ohutu väljas,siis laseks igaüks kassi välja.Kassidel on väga suur oht väljas olla.Olen ise ka neid surnuid kasse teepealt korjanud,ja igakord tekib küsimus .Mis teil inimestel viga on ?Kuidas te saate oma kassi välja lasta ja mõelda,et küll õhtuks koju tuleb.Vot ühel hetkel ei tule.Kass on pereliige.Oma väikeste lastega te nii ei käitu ju.Kass ongi nagu laps,kes ei tunneta õues ohtu.Aga noh ,mõni mõtleb nii,et võtan uue kassi kui midagi juhtub.Jah ma tean ka selliseid inimesi,kes nii mõtleb.Nagu ka meie seadus ütleb,loomad ei tohi hulkuda.See on nende kaitseks.Lasen ka oma kassidel hoovis olla,aga hoian neil silma pidevalt peal.Ja kui vahest ei leia neid,ma juba paanikas.Sest esimene mõte on see,et nad ei tunneta ohtu,ning võivad auto alla jääda.Õnneks pole hoovist jalga lasknud veel.

  • Avatar
    Vasta Eva 9. mai 2022 at 10:24

    Aga pane terrassi ustele võrgud ette.. sellised, mis magnetiga käivad, et ise saad kenasti lahti, aga kassid kohe välja ei saa, unless nad jõudu kasutavad…

  • Avatar
    Vasta Links 9. mai 2022 at 10:20

    Eks see üks raske teema ole. Ma alati motlen et, kassiomanikud kuidas te suudate neid kasse hallata.
    Iga kevad saavad koeraomanikud sõimata, et junnid lume alt sulavad jne jne. Aga kassiomanikud ei saa, kassid ei s**u vist😀.
    Mind ausalt ajavad need jooksus kassid närvi, elupuuhekk on meil kasside poolt täis kustud ja seega alumine osa väga nutune. Võõrad kassid kusevad kuhu tahavad, viimane piisk oli lapsevanker õues.
    Ma ei tea, minu meelest tuleb looma/loomade võtmine korralikult läbi mõelda , päris nii ka ei saa suhtuda aga mis ma siis teed, panen ketti. 🤷‍♀️ Koeraga käimagi õues rihma otsas jalutamas, ehk peaksid siis kassidega ka jalutama hakkama. Vôibolla nad siis ei torma enam ise õue kui sa rutiini neile tekitad ja ise jalutad nendega õues iga päev.
    🤷‍♀️ Keeruline.
    Aga aiaomanikuna ei poolda ma hulkuvaid kasse.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:23

      Jaa, täiesti arusaadav, et närvi ajavad. Mul käib nt mingi suur hall kõuts konkreetselt kusemas terrassi aknale. Ma eeldan, et lõikamata ja tunneb mul terrassil kasside lõhna vms? Mu kassid lähevad toas alati pöördesse, kui see jälle aknast sisse vahib. Kassi junnidega on vist see, et nad natukene matavad neid paremini? 😀 Muidugi mänguväljaku liivakastist neid leida obv ei sooviks 😬

  • Avatar
    Vasta M 9. mai 2022 at 10:16

    Ega neid ongi keeruline toas hoida, kui õue maitse suhu saavad. Mul 3st kassist 2 käivad õues ja ega neid kinni hoida ei olegi võimalik. Praegu panin helkuriga kaelarihma ja airtagi neile külge, aga sellega live GPS infot ei saa ja kadunud kassi otsimise mõttes suht kasutu vidin. Seega kaalume neile ikka GPS trackerid osta. Auto alla jäämist ei hoia ära, aga vähemalt leiab siis kadunud kassi üles 🙄

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:24

      Aga mis see airtag aitab siis, kui live infot ei saa?

      • Avatar
        Vasta M 10. mai 2022 at 00:48

        Kui kaduma peaks minema, siis bluetoothi abil tuvastab lähedal asuvad iphoned ja läbi selle vist kuidagi kuvab asukoht. Tänu sellele saab mingitki infot ja vist peaks hakkama teatud intervalli tagant oma locationi uuendama (pole õnneks veel seda proovima pidanud). Siis saab heli lasta tagilt, kui kass kuskil lähedal võsas redutab nt, ja esialgu oli see lihtsaim lahendus midagigi teha nende heaks 😀
        Teine variant nagu siin juba pakuti, on kassi jaoks välja minek eriti nõmedaks kogemuseks teha (nt veeprits, vali müra jms), et nad hakkaks ise õue minemist pelgama. Pole maalima kõige sobivam kasvatusmeetod aga mis sa hädaga ära teed 😞

  • Avatar
    Vasta Kersti 9. mai 2022 at 10:13

    Noh, ma ei tea… Kui nad lõigatud on, siis pole ju probleemi- kaugele nad ei viitsi rännata, sugu ju külvata ei saa… Nad on maitse suhu saanud ja polegi midagi teha, pane kaelarihmad oma tel.nr kaela ja korras. Peaasi, et siil plehku ei paneks.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:15

      Lõigatud ja kiibitud on, aga noh, auto alla jäämise eest see ei kaitse…

      Siiliga on lihtne – see on kuni kella 22ni kuskil keras ja ei liigu pmst üldse 😀

  • Avatar
    Vasta Liisukas 9. mai 2022 at 10:05

    Ma ausalt, et tea, kuida saidata. Aga äkki nad harjuvad õues käima, ei lähegi kaugele ja saavad aru, et kui sina toidad neid, siis on mõistlik tuppa tagasi tulla?
    See on nii naljakas, et meil on tihtipeale samasugused teemad õhus – ma kolisin just laupäeval oma kassi ka uude koju. Kunagi elas kass koos minuga 5 aastat majas ja sai vabalt õues liikuda. Nüüd oli 2 aastat korteris toakass ja laupäevast taas oma majas. Õues käis koos minuga, aga kuna ta üsna kartlik, siis ma ei karda, et ta plehku paneks. Perekoeraga tutvumine saab muidugi põnev olema, kassil on muidugi täiesti poogen, ta koerasid ei tunnegi, aga koer ise on kassi nägemisest juba täiesti pöördes 😀 Lahti lasta teda ilmselt ei julge.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:11

      Jah, aga kuidas ma nende käest teada saaksin, et kas nad plaanivad kaugele minna ja lubavad mitte auto alla jääda? 🥲

      • Avatar
        Vasta Liisukas 9. mai 2022 at 10:15

        Katse eksitus meetodil 🙂 Lased õue ja loodad, et tulevad tagasi. Küll harjuvad tulema, kui süüa tahavad.Juhul muidugi kui keegi “hea naaber” ei hakka vahepeal ise su kassi söötma.

        • Mallu
          Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:16

          Ma ütlen ausalt, et see tunduks lihtsam küll, aga ma lihtsalt kardan, et pärast juhtub kellegagi miskit ja siis süümekas niidab maha, et oleks pidanud toas hoidma ikka 🙁

          • Avatar
            Liisukas 9. mai 2022 at 10:20

            Omast kogemusest ütlen, et kui terrassi uks käib päevas 200x kinni-lahti, siis mingil hetkel sa saad ise ka aru, et lihtsam on neid õue lubada kui mingi nipiga toas hoida.
            Ma tean, et on soovitatud kassi kuidagi hirmutada lahtise ukse tagant, et ta hakkaks kartma õue minekut, aga ma ei ole ise proovinud, kas see on ka reaalselt võimalik. Ja kui kasse on 5, siis kas kõigi peal toimib üks ja sama taktika.

        • Avatar
          Vasta Liisu 9. mai 2022 at 10:39

          Kui sul tegelt on okei, et nad väljas käivad, aga tahad, et püsiksid ainult hoovis, siis äkki aitab raadiopiire, neid ka kassidele mõeldud variante.

    • Avatar
      Vasta Sille 9. mai 2022 at 10:29

      Mingi nagu võre vms asi ette uksele, piisavalt kõrge, et kass üle ei hüppaks. Nagu need tittede trepipiirded jms.

      • Mallu
        Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:30

        Kas sa muidu oled elus kassi kohanud? 😀 Siis see võre peakski..ukse pikkune olema 😀

        • Avatar
          Vasta kadri 9. mai 2022 at 11:45

          Parim 😀

  • Avatar
    Vasta M 9. mai 2022 at 10:04

    Ma ei tea kui palju see lohutav on, aga mina võtsin ka endale kassi ja pühalikult lubasin endale, et õue ma teda ei lase.. no senikaua kuni ta otsustas ise kôiki vōimalusi uurida ja kuskilt (seniteadmata) august katuse ja maja seina vahelt end välja pressib, siis mööda tuulekaste lippab ja sealt kuidagi alla-üles käib (lôpuks ehitasin redeli et tal lihtsam oleks, sest andsin ka alla).
    Aga nüüd õues ta käib, koju tuleb ka, ise täiega memmekas kass ja õnneks kõike/kõiki kardab. Et natuke on kergem mõelda, et vast saab hakkama.
    Elan muidugi linnast väljas, seal on igasugu metsloomi jne ja üks öö jooksin ka pea paljalt uksele, sest mingi räige kräuuuunumine käis õues ja ma olin 100% veendunud, et lõpetan enda kassiga maaülikooli kliinikumis, sest see hääl ei kõlanud sedasi, et seal keegi ellu jäi. No minu õnneks oli mu kass toas ja tuli maru uniselt enda posti otsast alla vaatama, mis ma karjun seal paljalt uksepeal 😂
    Aga nende hiirtega… minul toob neid elusalt tuppa (eriti öösiti) ja siis krōmpsutab neid mu voodi kõrval sisse süüa. Vahest avastad koju tulles, et lind on kah toas otsa lõppenud, aind suled alles jnejne.
    See on selle väljaskäimise osa kōige rõvedam osa+puugid. (Panen küll tilku kuklale aga need elusad, mis pole kinni hakanud, vôib ta mulle voodisse puistada, mis pole eriti meeldiv 😅)
    Kuid samas hädasi ta tuppa kasti ei tee (mis on asja positiivne pool jällegi), ainult talvel tegi, siis vist preilile ei sobinud lume sees enda hädasi lasta.
    Võta siis kinni. Mulle tundub, et kuna nad kaslased ja see jaht jms on “veres” siis see neid sinna õue tõmbabki.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:12

      See ongi nii haige, et ma ei ürita ennast siinkohal kuidagi välja vabandada, aga ma ausalt annan endast parima ja IKKA nad leiavad selle sekundi ja viisi, kuidas välja saada 🥲

  • Avatar
    Vasta Mi 9. mai 2022 at 10:03

    😄😂🤣😅

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:04

      See oleks päris nadi üllatus….Seleta seda politseile, et krt ma ei tea, kassid tassisid tuppa…

  • Avatar
    Vasta V 9. mai 2022 at 10:01

    Sellega meenub kui ise rumala peaga kassile õuet tutvustasin, peale seda vihkasin seda päeva. Hommikust õhtuni kräunus ukse taga ,kraapis ukse katte puruks ja mõtlesin,et noh fain lähme jalutama,rihma otsas. Suutis ennast lahti käest rebida ja turboga kõige kõrgema puu otsa ronida . Mis temast sai tookord ,ei mäleta . Rohkem ta õue ei saanud ja suurest vihast mu vastu hakkas tuppa sirtsutama.
    Aidata ei oska,elasin 4 korrusel. Vb mõni putukavõrk ,aga see tõenäoliselt peab esimese küünetõmbeni vastu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:02

      Meil tehakse veel hoovis haljastustöid ka, seega on mul täpselt ukse all mõnus värske mulla hunnik, kuhu kassid tormavad kohe ennast rullima, nagu oleks elu kaalul, et sinna asap saada 😬

      • Avatar
        Vasta Monika 9. mai 2022 at 10:04

        Üks variant on muretseda kassidele Tractive GPS. 4 õue putkava kassi jaoks on see üpriski suur kuluallikas aga… vbl kaaluda?

        • Mallu
          Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:08

          Tead ma kunagi tellisin oma kassile Männikul mingisuguse seadme. See kadus ta kaelast kolme päevaga ja oli ka mega raske…

          • Avatar
            Monika 9. mai 2022 at 10:28

            Vaata seda Tractive.. neil nüüd uued variandid ja kassidele eraldi mudelid 🙂

  • Avatar
    Vasta Gets 9. mai 2022 at 09:58

    Aga miks nad õues ei või käia? Meil käin neljandalt õues ja tuleb alati tagasi.. veits tüütu on ainult õue ja sisse lasta teda 😀 ka siis kui Kalamajas elasime käis ta väljas ja siiani elus ja terve 13 aastane kass 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 10:00

      Mu esimene küsimus on, et… kuidas ta neljandalt alla sai? Hüppas aknast v??

      Teiseks – miks ei tohi väljas käia? No minul isiklikult poleks selle vastu teoreetiliselt midagi, kui nad väljas käiks ja tagasi tuleks. Probleem on rohkem selles, et nad võivad nt auto alla jääda vms.

      “Koerte ja kasside hulkuma laskmist keelavad kohalike omavalitsuste loomapidamise eeskirjad. Nii koeri kui kasse pidada vaid elamus, kinnisel territooriumil või ketis. Vaata loomapidamise eeskirju näiteks Tallinnas või Tartus.

      Lahti pääsenud ja plehku pannud koduloom, kelle omanikku ei ole võimalik tuvastada, loetakse loomakaitseseaduse ja loomatauditõrje seaduse kohaselt omanikuta koduloomaks. Kui endine omanik välja ei ilmu või kui uut omanikku ei leita, siis on seaduse järgi kohalikul omavalitsusel õigus mitte varem kui kaks nädalat peale looma varjupaika võtmist, loom eutaneerida. “

      • Avatar
        Vasta Laura 9. mai 2022 at 10:22

        Hoolimata sellest seadusest on meil ikka omajagu kasse, kes kàivad ôues. Eriti just nndes piirkondades, kus on eramajad. Lasnamàel, Mustamäel mitte. Minu arust jumala normaalne. Selle viimase osa kohta.. kassidel on ju kiibid ja kiipidel info omaniku kohta.

    • Avatar
      Vasta Ilene 9. mai 2022 at 10:27

      Mina ostsin kassidele traksid ja ehituspoest erinevat värvi pikad paelad, et nad veidi saaks ringi vaadata õues, aga kaugele minna ka ei saaks. Kui oli aeg, kus uks lahti, panin kassid rihma otsa (olid ka toas rihma otsas, kui tuppa vahepeal tulid) ja paela teise otsa sidusin terrassi külge. Jah, on palju paelade lahti harutamist (erinev värv veidi aitab), aga plehku said nad harva (paar korda mässisid end nii kinni, et sikutasid lihtsalt traksid lahti paela küljest). Muidugi vaja jälgida, et nad terrassi alla kinni mässima ei ulatuks.

  • Avatar
    Vasta Erika 9. mai 2022 at 09:54

    Ma olen oma kasse samamoodi kunagi nagu hull taga ajanud. Vahest aitas ka selline asi nagu cat whistle (https://www.youtube.com/watch?v=OxQbu0kwObo). Ma ei saa garanteerida, et sa sellega kõiki hulkuvaid kasse kogemata koju ei kutsu..
    Aga ühel mu tuttaval on koer, kes jalutab vabalt ringi (tema läheduses ikka) nii, et tal on traksid ja trakside küljes igaks juhuks Apple airtag 😛 täiega lifehack..

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 09:57

      Haha, see oleks päris norm, kui ma iga õhtu vilistaks ja 200 kassi kohale jookseks. Samas…ega ilmselt hullemkas asja ei teeks. Tea, kas kuskilt eestist ka seda tellida saab? Apple air tagi mul pole, samsungi omad on, aga need päris rasked, ei tea, kuidas kassid lepiks, kui need kaelas oleks 🥲

  • Avatar
    Vasta L 9. mai 2022 at 09:53

    Liisa Pärnpuu pani oma terassiuksele eelmine aasta mingi magnetitega vms võrgu peale seda kui nastik toas oli. Vb oleks abi veidike.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. mai 2022 at 09:56

      Jaa, ma just kirjutasin jälle Rulo.ee’sse, et mul oleks mingit võrgu asja vaja asap 😀 Nastikuid ka ei tahaks, aga neid meil vist aias õnneks pole ka 😀