AVALDAN ARVAMUST JUMALAITA

tervist ei saa osta? no saab, aga kellel sellist raha oleks…

20. oktoober 2022

Okei, ma saan aru, et tõesti on haiguseid, millele pole ka kõige suurema raha eest ravida. Küll aga olen ma kindel, et isegi selliseid haiguseid saab raha olemasolu korral tunduvalt leevendada. Ja miks ma seda juttu praegu ajan – tervis maksab tohutult raha! Jah, mõnel polegi kunagi arstiabi vaja, aga kuna selliseid on ilmselt vähem, tekibki mul küsimus, et mis moodi enamik inimesi neid endale üldse lubada saavad?

Ma muidugi saan siinkohal ainult enda perest rääkida, aga no näiteks just sain laste teraapiaarve – pmst 500 eurot. Eelmine kord oli see tugevalt üle 600 euro. Neid teraapiaid saab ka haigekassa kaudu, kuid ainult loetud arv ja mega pikkade järjekordadega. Seega, kui oma lapsele abi tahad, peab selline raha tagataskust võtta olema. Aga mis saab nendega, kellel pole?

Miks ma seda juttu üldse räägin. No näiteks see UH, mis ma lähen tegema, maksab 80€. Jällegi – ilmselt saaks viie aasta pärast mais tasuta haigekassa kaudu ka, aga kui sul on rinnas tükk, siis on ootamine ilmselt kõige debiilsem asi, mida teha. Ja no okei, 80€ pole veel nüüd mingi selline summa, et kuidagi kokku ei kraabi. Aga eile soovitati mulle minna geneetiku juurde, et analüüsida neid geene, mis on seotud munasarja- ja rinnavähiga. Seda muuseas soovitatakse teha kõigil, kellel on suguvõsas enam kui kolmel inimesel sellist tüüpi vähki olnud. Ma miskipärast arvan, et selliseid naisi säärase suguvõsaga on vägaaa palju. Minul on see suguvõsa vähiprotsent tunduvalt suurem, kui kolm inimest. Seega peaksin ma selle testi kindlasti tegema, sest nagu te teate, on mul kolm tütart. Ja kuna need vähitüübid võivad olla geneetilised, oleks mul seda infot vaja, et tulevikus teaksid mu lapsed tihemini kontrollis käia, kui teised nendevanused.

Aga teate ka, palju selline test maksab? Confido pakub seda teenust ja nende hinnakiri on järgnev:

Geenitest ( rinna- ja munasarjavähi 2 geeni )  hinnaga 630 €; 
Geenitest ( rinna- ja munasarjavähi 33 geeni )  hinnaga 1045 €. 

Mul on vähemalt veel see positiivne asi, et tööandja poolt on meil täiendav tervisekindlustus. See tähendab seda, et tööandja maksab sellest testist 300€ kinni. Enamikel ilmselt sellist lisa tervisekaitset ei ole ja isegi kui oleks, siis on hind ikka 330€/745€. See ei ole just väike summa. Muidugi ma teen selle ära, ma ainult veel ei saa aru, et kas ma peaksin siis juba võtma kallima, või piisaks ka soodsamast, aga loodetavasti nad varsti vastavad. Loogilisem tunduks siis juba see kallim test teha, saaks rohkem infot.

Teine asi: ma olen rääkinud teile sellest, et mul igasuguseid talumatusi diagnoositi, eksole. Muidu on kena lugu küll, aga ma ei saaks öelda, et mu probleemid siiski täiesti kadunud oleks ja mul on kuri kahtlus, et siin võib midagi rohkemat toimumas olla, kui labane talumatus. Perearst on siinkohal täiesti kasutu, olen rääkinud nii ja naa pidi, aga no ei näe enam pointi. Kasu sellest suurt ei ole, kui inimese arust on söetablett ainukene ravi, mis siia ilma loodud on.

Eile lugesin esimest korda sellisest asjast, nagu mikrobioomi test. See tundub täpselt see asi, mille ma ilmselt ära tegema peaksin, sest mingi osa mu soolestikust on otsustanud hullu panna, aga miks ja kuidas seda ravida, seda ma ei tea. Ausalt nii kopp ees on juba sellest, kuidas mul kõhus pidevalt keerab, süda on paha, sitt lippab, iiveldab, valutab. Ja seda ka juhtudel, kui ma pole ühegi piimatoote poole isegi mitte vaadanud. Ehk siis MIDAGI peab olema, sest see pole ju normaalne. Nii et on kena, et säärane test olemas on, aga hind? Tagasihoidlikud 675€.

Ma ei üritagi siin väita, et kõiksugused testid ja eriarstid peaksid nüüd nui neljaks tasuta olema, aga need hinnad ausalt panevad mind mõtlema, et kuidas inimesed neid päriselt endale lubada saavad? Ma ei pea ennast kõige nadima sissetulekuga inimeseks, aga isegi mul võtavad need hinnad veidi pisara silma. Aga mis teha. Nutan ja maksan.

Samas kui ma lähiajal rinnavähki maha suren, siis ma võiks ennast vähemalt sellest mikrobioomitestist säästa, sest… mis asja mul enam nende sooltega on, kui mul nagunii minek on. Sorri, ma olen täna veits bitter, sest mu tiss valutab ja ma olen liiga palju googeldanud “early signs of breast cancer”. Fakkk noh!
 

Loe ka neid postitusi!

33 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta lllllllll 24. oktoober 2022 at 20:55

    Naistearst siinpool – kui perekonnas on rinnavähi riskitegureid, siis olen saatnud korduvalt oma patsiente koos muude uuringutega ka geneetiku konsultatsioonile, seda täiesti tasuta. Rinna UH just broneerisin patsiendile, sain aja 4 päeva pärast (samuti haigekassa aeg). Ei usu, et teil Tallinnas need asjad nii palju hullemad on 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 24. oktoober 2022 at 20:59

      What, mulle pole ever arst seda pakkunud 😀

  • Avatar
    Vasta Veski 24. oktoober 2022 at 13:18

    Ka minu õel oli igasuguseid seedimis- ja söömisprobleeme. Lõpuks selgus, et tegemist on Helicobacteriga.

  • Avatar
    Vasta Liisa 20. oktoober 2022 at 21:24

    Soovitan, et küsi täpselt samu teste ja analüüse Synlabist. Enamus asjad lähevad sinna laborisse niikuinii, lihtsalt iga lisalüli paneb oma osa otsa. 🙂

  • Avatar
    Vasta Krooz 20. oktoober 2022 at 18:11

    Mäletan, oled rääkinud, et oled Coca-Cola jooja. Ma olin ka. Gluteenitalumatus samuti täitsa teemas. Kui toitumise sain täiesti paika, siis lootsin, et kõht enam vigureid ei tee, aga tegi ikka. Läbisin erinevaid uuringuid, kõik korras, öeldi, et ärritunud soole sündroom. Küsin sõbrannale muret, see vahtis mind nagu kuutõbist ja küsis: “Mis sul praegu näpus on?” Coca-Cola pudeli oli. Sõbranna lappis mulle kalanäoga ette: “cola minema, kõik gaseeritud joogid ja enegiajoogid unusta ära, kohv jäta ära või siis minimeeri”. Ta oli nii kindel oma jutus, et mina uskusin ka ja tegin, mida soovitas. Nii, nüüd mul ei ole enam neid probleeme. Sõbrannal oli õigus. Kahjuks ei ole mul enam ka vahuveinireedeid, aga see on tegelt väike hind, mida maksta 🙂
    (Loodetavasti ei rääkinud nüüd väga teemast mööda, mittetellijana ei näinud tegelikku probleemi.)

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 19:14

      See soovitus ilmselt tõesti mööda külge alla ei jookse, aga ilma värskata ma sureksin vist täiesti ära 🥲😄

      • Avatar
        Vasta Vaike 20. oktoober 2022 at 21:10

        No aga proovi, äkki jääd siiski ellu ja hakkab hoopis parem. 😀

  • Avatar
    Vasta F 20. oktoober 2022 at 16:38

    Huvi pärast vaatasin ka seda antegenes.com ja seal kirjas, et ei sidalda BRCA1, BRCA2 testi, mis just on see suure geneetilise vähi riskifaktor. Just nende tulemuste tõttu eemaldati Angelina Joliel rinnad. Kui seda nende pakett ei sisalda, siis ju mõttetu. Aga jään oma eelmise kommentaari juurde, et mina üldse ei soovita seda teha.
    Mul raseduse ajal triple test näitas väga suurt riski, et lapsel kromosoomihäire. Olin hullumas murest, tehti looteveeuuring, mis näitas, et laps terve. Seega väga ei usu nendesse tõenäosuse testidesse.

    • Avatar
      Vasta Anneke 20. oktoober 2022 at 21:06

      Selle tehnoloogiaga, mida Antegenes kasutab, ei ole üldiselt võimalik tuvastada mutatsioone, mis sul on nö uustekkelised. Väga üldistatult määratakse geenikiibi abil mingid DNAs olevad nukleotiidid ja kuna kromosoomijupid päranduvad koos, siis nende mõnetuhande määratud nukleotiidi põhjal saab öelda, mida inimese genoom üldjoontes muud sisaldab. Nii et saab teada üldise riski tõesti, mitte kas sul on spetsiifiline haigust tekitav mutatsioon.
      Oluline on siin teada, et BRCA1 ja BRCA2 jt sarnastes geenides on mutatsioonid harva, aga tõesti põhjustavad juba ühe mutatsiooni tõttu suure tõenäosusega rinnavähki. Antegenes kaardistab seda, millise genoomiga inimestel on suurem tõenäosus haigestuda vähki ehk isegi kui BRCA geenides mutatsioone pole, siis risk võib ikka kõrge olla.

      Erialainimesena ma ei soovita ühte teisele eelistada või ühte maha teha, neil testidel on eri funktsioonid. Kui perekonnas on olnud rinnavähijuhtumeid, siis kindlasti tasub BRCA-geene uurida. Kui aga ei ole, siis kolmekümnendates naisele võib piisata ka laiapõhjalisest riskiskoori hindamisest. Kui on vähegi võimalik, võib muidugi kõike uurida, siis juba soovitaks genoom ära sekveneerida ja ka teised riskid lasta ära hinnata.

  • Avatar
    Vasta F 20. oktoober 2022 at 16:31

    Mina olen teemat uurides aru saanud, et ainult 10% vähijuhtudest on geneetilised. Mul suri ema rinnavähki, aga ma ei plaani teha seda geenitesti. Sest esiteks ei pruugi vähk tulla ka siis kui geneetiline eelsoodumus olemas ja ennast tundes ma muretseks ennast hulluks. Teiseks kui selgub, et kõrge geneetiline risk, lõigatakse ennetavalt rinnad ja munasarjad ära. Ma ei ole valmis praeguses vanuses menopausi suunduma päevapealt, pidi olema karm kogemus. Pigem käin regulaarselt kontrollis ja naudin elukest nii kaua kui seda antud on.

    • Avatar
      Vasta Anneke 20. oktoober 2022 at 21:07

      Ennetusmeetodeid on ka teisi lisaks organite välja lõikamisele. Tead lihtsalt tihedamalt uuringutel käia ja elustiili muuta.

  • Avatar
    Vasta Merilin 20. oktoober 2022 at 14:13

    Aga kas probiootikumide kuuri oled proovinud teha? Vahel võib ka see aidata veidike soolestikku joonele tagasi tõmmata

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 14:37

      Olen, sõin terve purgi sisse (mitte korraga) nothing 😀 Mulle reaalselt tundub, et see juhtub nagu jumal juhatab.

  • Avatar
    Vasta Tupsulotu 20. oktoober 2022 at 13:49

    Mul nt teravilja ja laktoositalumatus aga sitt lippab ikka. Diagnoosiks ärritunud soole sündroom. Sest muu on kõik korrast, olen igatepidi uuritud.

  • Avatar
    Vasta Mann 20. oktoober 2022 at 13:29

    Mallu, ma soovitaks sul igasuguste soolestiku testide asemel minna koloskoopia uuringule. Sul vist millalgi arst sinna suunas ka ? Käid seal ära ja rahu majas. Soolestik on hästi tundlik, kui muretsed ja pablad siis hakkabki just möllama. vb kui saaksid koloskoopial kinnitust , et midagi pole, siis kaoks ka mingil määral soolehädad ? Need mikrobioomi testid ju ei näita kui on midagi halba..

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 15:03

      Ikka näitavad ju, mille jaoks nad muidu on 😀

      • Avatar
        Vasta Erika 20. oktoober 2022 at 17:42

        Vereproovid ei nàita vàhi olemasolu. ma lugenud et neid vähimarkereid ei soovitata teha nagu sõeluuringuks , sest need väga tundlikud proovid igale põletikule kehas ja voivad anda valepositiivse tulemuse ja siis inimene muretseb ennast hulluks, kuigi tegelt nt pole midagi viga, et neid vähimarkereid mäàratakse et vaadata kuidas vähiravi toimib.. kôige tàpsema tulemuse annab ikka koloskoopia .

  • Avatar
    Vasta Merit 20. oktoober 2022 at 13:08

    Minul sai samade kõhu probleemidega alguse, pikk ja väsitav teekond.
    Alguses olid ka iiveldus ja kõhu valu ja kergemad probleemid. Diagnoosi saamiseks oli nagu inim vare, üle tunni aja ärkvel olla ei suutnud. Nii et tasub kontrolli minna. Ja et saada ravi mis toimib on olnud aastate pikkune teekond. Mul on vedanud arstiga, kes täiega minu eest seisab ja suutis saada mulle ravi mida maksab haigekassa, sest ise ei suudak elusees maksta iga 8 nädala tagant pm 3000 euri.

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 13:15

      Oiii jumal, kas tohib küsida, et mis diagnoosiks siis lõpuks sai?

      • Avatar
        Vasta Merit 20. oktoober 2022 at 13:31

        Chroni tõbi ja kaasuvaks haiguseks neeru puudulikus.
        Tänaseks päevaks mõlemad haigused kontrolli all. Aga et selleni jõuda on aega läinud u 10 aastat.

  • Avatar
    Vasta V 20. oktoober 2022 at 12:53

    Offtopic, aga kuhu e-mailile kirjutada, kui mul läks seekord topeltmakse su blogi lugemisóiguse eest ja kellegi teise telefoninumber on ka selgituses. Ühesónaga midagi on valesti..

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 12:55

      support@zlick.it

    • Avatar
      Vasta 4 20. oktoober 2022 at 13:02

      Ise alles kilkasid kuskil, et teenid mingi 6- 7 tuhat kuus. Ja ikka raha pole?

      • Mallu
        Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 13:15

        1. Palun näita mulle, kus ma üldse midagi kilganud olen? Mu palk küll 6-7K kuus pole, panid veidi mööda. Firma kuu sissetulek jälle nii nadikene pole, nii et sul ikka täitsa valearvestus kuskil.
        2. Palun näita mulle, kus ma ütlen, et raha pole? Ma ütlen, et see on KALLIS. Ja küsingi, et kuidas need peaksid seda endale lubada saama, kes vähem teenivad.

  • Avatar
    Vasta G 20. oktoober 2022 at 12:48

    Mul on ka kahtlus tsöliaakliale ja nagu iga keskmise sissetulekuga, tervisemurega inimene siin riigis, pöördusin ma perearstile, et kas saaks veretesti teha. Ma leian, et olles terve elu sotsiaalkindlustusmaksu oma palga pealt maksnud, võiks mingi osa protseduuridest inimesele ikkagi tasuta ka olla. Saan aru, et gluteeni- ja laktoositalumatus on ühiskonnas tembeldatud “moehaigusteks”, aga kui mu keha on punne täis ja seedimine 24/7 lappes siis võiks siiski perearst selle murega tegeleda. Mulle vastati perearstikabinetist, et mine tee confidos või synlabis see test ära. Hinnaklass olenevalt asutusest 300-600 eurot. Ma kasutan oma sissetulekuid mõistlikult ja on sääste küll varutud, kuid siiski jääb arusaamatuks, miks perearst keeldub aitamast ja miks kurat ma ravikindlustuse olemasolul pean erameditsiini poole pöörduma. Sama lugu mul varrukast võtta psühholoogi/ psühhiaatriga. Perearstikeskusele eraldatakse eelarvesse raha just selle valdkonnaga tegelemiseks, aga siiski saadavad eraasutustesse, kus sessihind on keskeltläbi 80 eurot.
    Jääb arusaamatuks.

    • Avatar
      Vasta Elise 24. oktoober 2022 at 23:01

      Osati saan perearstist aru, miks ta gliteenitalumatuse testi ise tegema ei hakanud, kuna see, mida nemad teevad, ei anna enamikul tulemust. Samas jällegi, kas on siis raske see paar katsutit verd võtta ja ära teha, eks. Minu enda perearst ütles, et võime teha, aga hoiatas juba ette, et need tulemused ei pruugi midagi öelda – ja täpselt nii oligi. Nüüd plaanin seda tasulist talumatuse testi tegema minna.

  • Avatar
    Vasta Liis 20. oktoober 2022 at 12:41

    Mu ämmal olid samamoodi igasugused seedimise ja söömise hädad. Lõpuks tuli välja, et helicobakter. Lase teha see analüüs. Ja kas naistearsti kaudu ei saaks neid geeniteste tasuta teha? Tean, et emakakaelavähi mingeid markereid nad saadavad küll tegema. Aga vb pole see üldse sama asi. Aga uurida tasub ikka 🙂.

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 12:46

      No kui ma hakkaks veel naistearsti aega panema jne, siis mul läheks ikka mitu nädalat. Kiirem oleks ise need ära teha.

  • Avatar
    Vasta I. 20. oktoober 2022 at 12:34

    Kas antegenes.com rinnavähi geneetilise riski test (AnteBC) ei kataks seda vajadust? 2803 geneerilist rinnavähiga seotud markerit. Vaata nende kodukat. Confido, mulle tundub, lihtsalt keevitab kõigile mujal pakutavatele teenustele umbes 300% otsa.
    Mu sõbranna avastas ka rinnas tüki. Helistas ITK rinnakabinetti, sai järgmiseks päevaks UH aja, nädala pärast opiaja. Õnneks oli healoomuline (seda juba öeldi talle UH-s) ja kõik ok. Tehtud ja unustatud. Ja tal oli ka sealjuures perekondlik eelsoodumus rinnavähi tekkeks.
    Nii et saab riiklikus ka täitsa kiirelt löögile, kui on kriitiline 😉
    Eriti hull on mumeelest vaikse tervise teenustega (vaimse tervise õde, psühholoog, psühhiaater). Sinna ei saa
    isegi tasulisse kiiresti aega (või üldse aega!), olgu rahakott kui paks tahes.

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 12:46

      Hmmm, ma sellest kohast pole kuulnudki. Tunduvalt soodsam on küll, aga kuidas need hinnad nii erinevad olla saavad? Huvitav, kas see kallim on siis kuidagi parem?

      ITK rinnakabinetist öeldi mulle, et “praegu ei ole aegu pakkuda, pole veel uusi vabu aegu välja tulnud” Nii et jah. Ma ei tea, mis ime joppamisega su sõbrana selle aja sai.

      Ja vaimse tervise koha pealt, appi ära räägi. Isegi 200€ kord arstile on mitu kuud järtsu.

      • Avatar
        Vasta Ülle 20. oktoober 2022 at 13:42

        mina olen teinud antegenes geenitesti ja see teeb väga põhjaliku analüüsi kolme tüüpi vähi osas, üks neist rinnavähk. Eeldab, et oled geenidoonor. Mina kunagi andsin oma geenitesti ja siis taotlesin oma geeniandmed välja ja saatsin neile edasi, ca nädalaga sain väga põhjaliku analüüsi.

        • Mallu
          Vasta Mallu 20. oktoober 2022 at 15:02

          Omg, aitäh! Nii on tõesti väga palju odavam!

      • Avatar
        Vasta Vaike 20. oktoober 2022 at 15:55

        Hinnad võivad olla erinevad ehk seetõttu, et osades kliinikutes katab haigekassa mingi osa ja teistes mitte.