TESTIN JA ARVUSTAN

meie maja legoprobleemid*

4. november 2022

Juba aastaid on meie kodu täitnud LEGO DUPLO klotsid. Pole ka ime, sest nendega hakkavad lapsed juba esimesel eluaastal mängima ja mängulusti jätkub nii kauaks, kuni motoorne skill on nii palju edasi arenenud, et suuremate klotsidega mängimine enam pinget ei paku. Marta on veel tugevalt DUPLO usku. Väiksemad tükid kipuvad tema käes ära kaduma ja kuna ehitamine on pisemate tükkidega aeganõudvam, ei viitsi proua seda teha. Laob aga oma DUPLO rongiradasid ning on eluga rahul.

Lendele meeldib väiksemate LEGO klotsidega mängida küll, aga vot kokku panna tema neid LEGO Friends sarja juppe veel ei oska. Seetõttu ongi hea, kui seltskonnas on suur ja vanem õde nimega Mari, kes ennastohverdavalt õdedele maju valmis ehitab. See kõlab küll kõik väga roosiliselt, aga tegelikult näeb see mäng välja umbes selline, et Mari ja Lende proovivad mängida ning samal ajal peavad iga paari minuti tagant karjatama: “MARTA! ÄRA TEE SEDA KATKI! MARTA, MITTE NII KÕVASTI!”. Rääkimata sellest, et ehitamise ajal on Martast veelgi enam kahju kui kasu.

Just sellepärast palus Mari üksinda minu juurde tulla – talle saadeti uus LEGO komplekt, mida ta seda enda sõnul “rahus ja vaikuses” kokku panna soovis. Ja pean tunnistama, et kuigi ma esialgu arvasin, et ma ei viitsiks ise sellist väikest pusserdamist küll ette võtta ning palvetasin omaette, et Mari minu abi ei vajaks, siis lõpptulemus oli ikka see, et ma ujusin talle vaikselt külje alla “abiks”. Panime vist tund aega seda maja koos kokku, kuni Mari mind viisakalt minema suunas, sest tahtis ise toimetada, mitte mind sinna vahele õigeid juppe välja otsima.

Ma pean ütlema, et olin päris pettunud, sest miskipärast oli see klotsikeste otsimine ja kokku sobitamine kuidagi eriti lõõgastav tegevus. Aga no imelik oleks vist lapsele öelda, et kuule jäta emme rahule ja mine tee midagi muud, kuni ma su LEGO kokku panen 😁 Seega loobusin viisakalt enda istekohast, mille Marilt tuuri panin ja läksin kurvalt telekat vaatama… Mitte miskit toredat mul siin majas teha ei lasta!

Mina veel siis, kui mul ka lõbutseda lubati 😁

Maja me päris valmis ei saanud, aga peitsime pooliku ehituse tema tuppa kapi otsa ära. Mari lubas, et paneb selle esialgu kokku ja siis lubab armulikult ka väikestel õdedel sellega VÄGA ETTEVAATLIKULT mängida. Arusaadav – kes ikka tahaks, et tema mitmetunnine töö väikse (kuid raske käega) õe poolt laiali lammutatakse. Seega minu küsimus teile, kelle kodus ka selliseid õrnasid ehitisi tehakse: kus te neid hoiate? Kui väiksemaid õdesid poleks, oleks ju lihtne – ehitad valmis ja paned näiteks kapile või riiulile. Aga kuna siin majas need niimoodi pikalt tervena ei püsi, siis… Kus neid hoida võiks? Ja palun Martat mitte südametuks laamendajaks pidada – ta päriselt ei tee neid meelega katki, aga no mänguhoos ikka teinekord juhtub.

Mari on juba mulle ka ette loetlenud, et jõuluvanale tuleb kindlasti kirjutada, et see talle LEGO lõbustuspargi tooks. Tundub küll mega äge (tahaks isegi kokku panna!). Oodame, et Marta selle paari kuuga nii palju suuremaks kasvab, et lubatakse teda ka teinekord õdedega koos mängima. Siiani olen kasutanud seda taktikat, et kuni suuremad Friends sarjaga mängivad, ehitan mina Martaga hoopis midagi LEGO DUPLO klotsidega. Igatahes mõtlesingi ma, et kui Mari saab jõuludeks lõbustuspargi, siis ostan Martale ka tema esimese päris LEGO Friends sarja komplekti. Noh, midagi pisemat, mida keerulisem lõhkuda on 😁 No näiteks midagi sellist?

Kas teie lastele on ka jõuluvana LEGO klotse toomas? Mis vanusest teie lapsed Friends sarjaga mängima õppisid? Tahaks teada, kas Marta on valmis LEGO DUPLO pealt edasi liikuma 😁

* Uus klotsikomplekt saadeti Marile LEGO poolt kingituseks

Loe ka neid postitusi!

7 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kadi 9. november 2022 at 01:11

    Ehitasime 8a poja tuppa ikea boaxel garderoobi sisu, alumised riiulid on Lego kmpl jaoks. 6a venna Legod ka seal. Uksi veel ette ei telli. Lastel väga mugav nüüd valida, oma isiklik Lego muuseum ja pood 🙂

    Ilustamata pilt ka: https://ibb.co/30r9tL2
    Osad Legod ja klotsikastid teise poja toas. Asi on suht käest ära 😬 🙃 Aga parem kui varem!!

  • Avatar
    Vasta Marju-shmarju 7. november 2022 at 15:12

    Meie suurem oli vist peaaegu viiene juba, kui esimese Friends komplekti sai, see väga ammu ei olnud, aga no pole meeles, mis seal oli, mingi suurem mitte-just-unistustemaja ja suht palju pudinaid. Seni pakkusid suuremate klotsidega Duplo setid tegemist küll, neid kogunes päris mitu, ja mida rohkem loomi oli, seda lemmikum. Pesamuna saab kevadel neli ja meil ta pole veel Duplost välja kasvanud. Ja nooremate ja kohmakamate näppude eest õrnapoolsete asjade peitmine on meie kodus natuke valus teema, sellega seotud traumasid on olnud küll ja küll.

  • Avatar
    Vasta N38 6. november 2022 at 17:45

    Mul Marta vanune tütar ja hetkel veel sügavalt Duplo usku. Väikseid Legosid meil vennast hunnik alles ja ral endal ja paar komplekti, aga nendega veel pikalt mängida ei viitsi. Eks see üleminek tuleb siis kui tuleb. Motoorikat ja loovust toetavad mõlemad.

  • Avatar
    Vasta Kats 6. november 2022 at 00:29

    Meie preili mängis Lego Friends asjadega juba enne 2a…
    Esimesena sai soetatud jõulukalender ja sellest sai terve pere pisiku külge,et tellida lisa 😊
    Väga hästi arendas käelist tegevust.
    Hetkel küll korjasime kokku kõik pudinad,kuna tuleb perelisa.
    Aga hobused ja põdrad saavad jääda mängimiseks ☺️

    • Avatar
      Vasta Esp 13. november 2022 at 22:16

      Vaata Marta le pigem 4+ vanusele lego, usu, on tal lihtsam. Lego Friends algab 4 a. 41698 nâiteks.

      • Avatar
        Vasta Esp 13. november 2022 at 22:18

        Oh, làks kogemata kellelegi vastuseks… Oli ikka eraldi kommentaarina moeldud 🤣

  • Avatar
    Vasta E 4. november 2022 at 22:18

    Legod on täiega lahedad. Mul lapsi ei ole, aga olen terve Lego Botanical collectioni ostnud ja kokku pannud, hästi mõnus nokitsemine. Pluss ilusad taimed, mis ei vaja kastmist ja hoolitsemist? Mega.