LOOMAD Mila

fakk, ma ostsin koera kutsikavabrikust?

2. märts 2023

Ma olen alati tunnistanud, et ma mõndade kohtade pealt loll nagu lauajalg olen ja nii kaua, kuni inimesed mulle kenasti ja rahulikult (nagu lollile) seletavad, ei ole mul kunagi probleemi uut ja tõesemat infot omaks võtta. Samas võiksin ma praeguseks vähemalt nii palju edasi arenenud olla, et enne tegutsemist võiks lihtsalt küsida, aga ohhhh eiiii. Nüüd on tulemus käes – olen enda teadmata koera kuskilt vabrikust ostnud…

Loe ka neid postitusi!

16 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Leah 2. märts 2023 at 18:41

    Tihtilugu sellisel moel kutsikate müüjate kutsikad on kokku korjatud lätist, leedust venemaalt. Salaja tuuakse yle piiri. Vaktsineerimiste ja ussikuuride kohta valetatakse. Lisaks ei ole aimugi kas paaritatud on terveid või haigeid koeri. Suht kindlasti ei ole teada kas on tegemist tõulaadsega mida väidetakse. Tõupaberid ei maksa tuhkagi aga kui on täidetud aretusreeglid( ei tohi paaritada haigeid koeri ja yldiselt ka suguluses olevaid koeri, kkeri kes ei vasta tõustandardile) on vähemalt teada, et mingeid raskeid geneetilisi haiguseid ei saa kutsikaga kaasa ja saad tõu kelle ostad. Pöidlad peos, et Sul vedas oma ostuga ja koer ei sure maha ja pole tal tõsiseid haigusi. Mina teavitaks sellisest müüjast nt Valnerit. Eriti kui nt kutsikad ei ole pärit eestist, siis on nendega hangeldamine ebaseaduslik. Lisaks kui vabrik/ hangeldaja vahele võetakse, säästad ehk kuskil emaseid koeri keda julmalt ekspluateeritakse vabriku käibe huvides.

  • Avatar
    Vasta MM 2. märts 2023 at 14:25

    Leidsin ka selle uue kuulutuse üles ja tekst kuulutuse juures on tõesti pigem korrektne ja usaldust tekitav. See, et beebi oli vaktsineeritud ja passiga näitab vähemalt, et täiesti vastutustundetult ehk loomi ikka ei paaritata. Kindlasti tundub küll eesmärgiks olevat nö disainer koerade (tuntuim vast labradoodle) kasvatamine. Nt leidub antud “tõu” kohta, et – chihuahua pug, also known among dog enthusiasts as the chug, is one of the most popular mixed-breed pets around. Et kui antud inimene on tõesti lihtsalt paaritusentusiast – kasvatab kutsikaid hoole ja armastusega ning ka vanemaid liialt ei ruineeri, siis tunduks nagu ok. Ja midagi seadusevastast selles ei oleks. Nõudlus selliste loomade järgi on. Sellel samal väljatoodud põhjusel, et väikseid koeri ei ole väga ka varjupaikades ning kõik ei soovi endale kallist tõulooma. Kus kohast siis sellised loomad tulema peaks? Üldse ei kaitse ega isegi tea antud kasvatajat ning tõesti võib tegu olla ka loomi halvasti kohtleva inimesega aga enne hinnangute andmist tuleks taust selgeks teha.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2023 at 14:27

      Ei no mulle isiklikut ei tundugi (ega ka väida), et ta neid loomi halvasti kohtleb. Isegi on veel smse saatnud ja uurinud, kuidas koeral läheb jne. Aga no veidi kahtlane on ikka, et kohe kui üks müüdud, tuleb uus kuulutus üles?

      • Avatar
        Vasta MM 2. märts 2023 at 14:53

        Väga tore, et uurib – ikkagi inimene ehk 🙂
        Ja see hinnagute asi oli selline üleüldine mõttetera, otseselt mitte kellegi suunas.
        See, et uus kuulutus kohe tuli on veits imelik jah ning minu arust peab spetsiaalselt eelnevad kuulutused ära kustutama, et neid ei näeks. Vähemalt suvaliselt kuulutusi vaadates, siis enamikel näeb ka mineviku kuulutusi.

        • Avatar
          Vasta H 2. märts 2023 at 17:50

          Passi saavad kõik koerad kes loomaarsti juurde viiakse. Vahet pole kas oled millerdaja või mitte. Maksad natukene passi ja vaktsiini eest ja ongi olemas.

          Kui endale kindlat tõugu koera otsisime ning selle kohta kuulutusi üles panime siis tuli hulgi pakkumisi mis esialgu tundusid normaalsed. Nii kui soovisime koeraema näha ja kutsikat külastada tekkisid probleemid.
          Lõpuks saime päris kennelites end järjekorda ning meile tehti korralik taustauuring, lisaks lepingud ja terve vihikutäis nõuandeid jne.
          Millerdajatelt oleks kutsikas alati kohe saada olnud. Ja kui me näiteks maikiuus veel ei soovinud siis oli neil juunis kohe uus olemas.

    • Avatar
      Vasta Ann 2. märts 2023 at 16:33

      Nooo aga 500 euri on ikkagi ka päris palju maksta ju mitte-tõulooma eest. See ikkagi päris seaduslik ei ole sellisel viisil raha teenida.

      • Mallu
        Vasta Mallu 2. märts 2023 at 16:56

        Ma ei usu, et kuskil on seadus, mis ütleb, kui palju tohiks looma eest küsida? Või on 😄

  • Avatar
    Vasta EK 2. märts 2023 at 13:41

    Mina olin kunagi samal arvamusel, aga kui 3a tagasi otsustasime koera võtta, siis alustasin süvitsi uurimist ja selgus nii paljutki.
    Paar mõtet, mis mul selle teemaga seoses on:
    1. Sinu (ja ka teiste samas olukorras olevate inimeste) puhul on tegu juba tehtud ja kiindumus koera on olemas. Väga õige, et oma valele käitumisele tähelepanu juhid ja loodetavasti keegi teine saab slp targemaid otsuseid langetada.

    2. Kui võimalik, siis pooldan ka varjupaiga koertele kodude andmist. Aga (ja vabandan väljendi eest – olen ka suur koertearmastaja) miks peaksin omale mingisuguse rääbaka ja piinatud koera võtma, kellele käitumine selgub alles paari kuu jooksul ja hilisem treenimine võib aastaid intensiivset tööd nõuda? Igal inimesel on õigus koer võtta mujalt kui varjupaigast ja sellepärast end mitte süüdi tunda. Varjupaik ei ole *ainuke* õige lahendus.

    3. Tõukoerte omanikud ei arva, et nende koerad on paremad kui teiste omad (vähemalt enamus küll). Mina otsustasin tõukoera võtta, selleks et mul oleks kindlus koera tõu kohta ja et temal ja ta vanematel kõik uuringud tehtud oleksid. On põhjus, miks igaüks koerte aretajaks ei saa. Paberid ei garanteeri koera iseloomu vms, aga on ametlik dokument aretaja töö kohta.

    4. Suuri koeri saab ka igale poole kaasa võtta – koer on koer, on kas lubatud või mitte. Suur koer saab väga hästi korteris elatud. Koer peab olema treenitud ja piisavalt liikumist saama. Muidugi teine jutt on see, kui koer on mitu aastat harjunud ühe (vabama) keskkonnaga ja siis peab järsku teisega harjuma. Ühesõnaga, mina olen totaalselt vastu sellele, et suuri koeri ei peeta korterikoerteks või “kaasavõtmise” koerteks, see on iga inimese enda teha, kui hästi oma koera kasvatada ja talle piisavalt aktiivseid väljundeid pakkuda.

    5. Miks tavaline koera omanik peaks niisama koerale poegi laskma teha? Et n-ö pakkuda krantsiturul valikuid? Sellepärast polegi sellist turgu, et see tegevus ei ole reguleeritud ega paku uuele omanikule kindlust. Kui kogemata juhtub, no siis ok mis teha, aga omaniku töö on tagada, et seda ikkagi ei juhtuks. Koduta koeri on jätkuvalt liiga palju.

    Ja on teatud tõud, millele on aretatud terviseprobleemid sisse ja üheks neist on mops. Loogiliselt võttes alles 400-500 aastat tagasi olid meil vaid hundilaadsed koerad ning selleks, et tänaseks need nii väikesteks ja lömmis koonudega saada, tuli aretuses kiiresti valikuid teha. Tänaseks teame, et selliste koerte eluiga on (puht statistiliselt) lühem ning neil tekivad erinevad tervisehädad. Selle vastu pole sul enam midagi teha, lihtsalt regulaarselt arsti juures käia ja pakkuda talle nii head elu, kui sul võimalik on 🙂

    Igatahes palju edu sulle, Mallu. Koerad on võrratud ja super seltsilised. Käi kindlasti kutsilakoolis ning ka hiljem koos trennis. Lisaks kutsika baasoskustele on kindlasti vaja sotsaliseerimist õppida (ma käisin koertekoolis Kratt seda tegemas – soovitan). Esimesed aastad on raskemad ja tuleb palju panustada ja vaeva näha, et hiljem tulemusi nautida. Edu 🙂

    • Avatar
      Vasta LL 4. märts 2023 at 04:35

      Miljon korda kirjutan Su postitusele alla!

  • Avatar
    Vasta Gertu Adamson 2. märts 2023 at 13:25

    Meie ostsime endale tõukoera. Saime küll palju odavamalt kui muidu maksab aga noh ta olin n.ö defektiga ja näitusele ei sobinud. Käisime lausa kodus tal järgi ja no mulle jäi ka sellest kodust veits veider kutsikavabriku tunne aga no nad ilusti igal pool registreeritud ja värki. Meie koera pilti polnud isegi mitte üheskis müügiportaalis.

  • Avatar
    Vasta A. 2. märts 2023 at 12:55

    Loomakaitset äkki teavitada? Selle koha kohta siis ma mõtlen.

  • Avatar
    Vasta Eneli 2. märts 2023 at 12:51

    Mõtle pigem nii, et olgugi, et sellistelt inimestelt koera ostmine on vale, siis vähemalt on Mila terve ja sai omale nüüd armastava kodu. Ei taha teadagi mis tehakse kutsikatega kes kodu omale ei leia.

  • Avatar
    Vasta Mrs 2. märts 2023 at 12:17

    Relax, Mallu. Elus on hullemaid asju.
    Ma tuletan meelde, et impulsiivsus ja järelemõtlematu tegutsemine on paljusid ATHkaid vaevav probleem.
    Ma vahel tahaks endale T-särgi teha tekstiga “It’s not me, it’s ADHD”.
    Lihtsalt võid ise üritada, mis sa tahad, aga ega palja tahtejõuga oma aju muuda.

    Järgmine kord kutsikat ostes oled targem. Võibolla. Kui ära ei unusta 😛
    Vähemalt ei müünud sa ühtegi last kolme kaamli eest šeigile pruudiks vmt.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. märts 2023 at 12:29

      Mul õnneks rohkem plaani kutsikat osta ei ole 😀 Ja mind natukene lohutab see teadmine, et mul on tunne, et mulle koera müünud naisel on isane koer, mitte see vaene räsitud emane. Samas ta ütles mulle selge sõnaga, et see oli selle emase esimene kutsikas ka… Samas vb valetas, jumal teab 🙁

      • Avatar
        Vasta Jaanika 7. märts 2023 at 11:39

        Miks.. miks sa pidevalt loomi võtad ja annad?

        • Mallu
          Vasta Mallu 7. märts 2023 at 12:16

          Kellele ma mis loomi pidevalt annan?