Uncategorized

koonduslaager või lasteaed?

27. september 2023

Ma ükspäev mainisin instas, et ma enamasti viin lapsed umbes kümneks lasteaeda (kui üldse viia viitsin😁), sest ma reaalselt ei ole hommikuinimene. Ja kui mina veel võin ennast kuidagi kokku võtta, siis Lende on küll selline laps, et teda peab vara hommikul lausa voodist välja lohistama, ise ta tõusta ei suuda.

Loe ka neid postitusi!

22 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Rika 27. september 2023 at 18:25

    Ma viisin ka oma esimest poega juba 12a tagasi lasteaeda kella kümneks, kuna olin iseenda aja peremees ja minu töised tegemised algasid ca 11 paiku, siis oleks ülijabur olnud ikka kell 7 ärgata, et laps “õigeks ajaks” lasteaeda viia. Teisi lapsi viisin veel mõned aastad tagasi enamjaolt kella 9-9.30 paiku. Keegi ei ole kobisenud. Aga mitte keegi teine nii meie lasteaias ei teinud, sest keegi ei tule selle pealegi vist 😀 Või lihtsalt keegi ei julenud mulle vastu vaielda ja oli mingi minu eriprivileeg? Eks ma olen paras nõid küll jah 😛

  • Avatar
    Vasta Kim 27. september 2023 at 17:50

    Viimati mäletan kui öeldi, et HEA oleks kui hiljemalt 9ks laps kohal, et nad saavad oma päevatoimetusi tegema hakata. Ala poole tegevuse pealt tuleb ũks või mitu last juurde siis sahkerdamist kui teised juba parasjagu toimetavad. Sellessuhtes mõistan.
    Ise viin 8.30ks, sest nkn aetakse mind ka puhkepäeval 6.30 ũles “emme tahan süüa”🥲. Annan siis enda toidust pool talle ja 8.30 läheb aeda putru sööma, et ma ei peaks nii palju süüa tegema – MIDA LOPUKS NKN EI SÖÖDA😵‍💫
    Veab selle toiduga teil aias. Me peame eelmise päeva hommikul 10ks teavitama kas laps tuleb või ei. Ja kui on 3p juba puudunud ja unustad öelda kolmanda p hommikul,et laps siis neljapäev tuleb, on saadetud meid koju tagasi, sest talle pole süüa!😵‍💫 no ja olles samasugune tuulepea nagu Sina ei suuda ma seda järge pidada vahepeal selle lasteaiaga🤦🏽‍♀️

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis K 27. september 2023 at 17:31

    Mu lastel algab nö ōppetegevus nt muusika ja liikumine kl 9.20 (jààvad ilma lihtsalt neist tegevustest kui hiljem minna) ja on tavaks, et viid siis lapse kas kl 9ks vôi siis 9.50ks 🤭

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. september 2023 at 19:15

      Mul ausalt suva, kui nad sellest “ilma jäävad” 😀

      • Avatar
        Vasta J. 27. september 2023 at 20:37

        Ja siis nt jõulupeol /emade päeval esinemine vms ja siis on hästi tore oma last vaadata tuima näoga istumas/seismas teiste kõrval kes siis harjutanud laulu nt 😀 Mul oleks küll suht kahju lapsest 😀
        Lisaks see ju kõik arendab last. Kahju kui enda lapse arengust täiesti pohhui on. Näinud selliseid lapsi palju kes ei oskagi suhelda teistega , õppimisest ei hakka rääkimagi(need lapsed kes vähe lasteaias käivad)

        • Mallu
          Vasta Mallu 27. september 2023 at 20:40

          Pole kunagi nii olnud, ei oska kaasa rääkida.

          • Avatar
            Kaisa 27. september 2023 at 23:43

            Ma ikka väga harva kommenteerin midagi, aga lugedes kommentaare, kus enamus lapsevanemaid arvavad, et on täiesti okei, et laps juba väga väiksest peale peab mingi graafiku järgi elama ja hommikuti sunniviisiliselt ärkama, siis on kahju neist lastest. Jah saan aru sellest olukorrast, kus vanemad peavadki kella peale tööl käima, aga kui on võimalus lastega kodus pikem hommik veeta, siis why not. Minu laps on varsti alustamas lasteaia teed ja mina mõtlen just nii, et see võiks olla koht, kus saab käia teiste lastega sotsialiseerumas, mängimas jne, mitte, et ma ei hakka oma 2-aastast last igal hommikul vägisi üles äratama, sest kuidas ta muidu kooli minnes hakkama saab. Las naudib lapsepõlve, äratuskellaga ärgata on tal aega küll ja veel. Ja noh need aastad, mis ta lasteaias käib, siis küll ta jõuab neid meisterdamisi ja laulmisi teha küll ja veel.

        • Avatar
          Vasta L 27. september 2023 at 23:26

          Mina isiklikult käisin ainult ühe aasta lasteaias ja sellest ka enamus ajast olin reisil, sest tulen väga heal elujärjel olevast perekonnast ehk puhkusereise oli meil palju. Lisaks pidid mu vanemad töö asjus ringi reisima mööda Eestit ja ka välismaale ning mind ei jäetud kunagi maha, ema kinnisidee oli, et kui tema läheb kuhugi siis lähen ka mina. Minu sellest õppimise oskamatust nüüd küll ei tekkinud, põhikool/ gümnaasium olin 4-5-line, ühtegi kahte pole kunagi saanud. Sain täiesti probleemivabalt ka ülikooli sisse, nii et enda meelest olen hea näide, et lasteaias käimine küll mingit õpiraskust ei tekita, pigem tekib kodus vanemaga koos olles tugevam side vanema ja lapse vahel, mis on tuleviku mõttes igati pidi kasulik.

        • Avatar
          Vasta Johanna 29. september 2023 at 15:36

          Ma ei käinud päevagi lasteaias, samuti ega mul ema peale lugemise-arvutamise midagi erilist kodus ei õpetanud, aga tänaseks olen magistrikraadiga ja saan päris head palka IT-firmas. Aga mine tea jah, äkki kui oleksin ka lasteaias käinud, oleksin 12a pärast president.

  • Avatar
    Vasta A 27. september 2023 at 16:27

    Ma nägin ka instas seda ja mõtlesin, et huvitav kas teil on lasteaias vabakava.

    Meil on see “koonduslaager”. Aga heas mõttes. Lastega tegeletakse aktiivselt ja hommikul hakkab õppetöö ja planeeritud tegevused. Kell 9 on hommikuring, kus räägitakse eesootavast päevast ja arutatakse näiteks, mis kuu, päev ja aastaaeg on jne. Siis hakkab muusika- või liikumistund või mõni muu õppetegevus. Näiteks lapsed teevad rühmale presentatioone, et esinemisjulgust kasvatada.
    Tundub segav kui keegi poole laulmise pealt tundi sisse astuks. Või kui tehakse kunstitööd, kõigile on ülesannet juba selgitatud ja siis tuleb keegi, kellele on vaja algusest peale eraldi seletada.
    Tihti on ka õppekäigud lasteaiast välja ja need toimuvad ka hommikuti.
    Niisama mängimise aeg on pigem päeva teises pooles.

  • Avatar
    Vasta Gertu Adamson 27. september 2023 at 16:20

    Mulle tundub, et sul lapsi odavam kodus hoida ja lihtsalt lapsehoidja palgata aegajalt🤣Vii alles aasta ennem kooli minekut lasteaeda vms.

  • Avatar
    Vasta K. 27. september 2023 at 16:19

    Võib täitsa suval ajal minna, lihtsalt õpetajat peab teavitama, kui laps peale 9’t läheb- söögi tellimise pärast. 9’ks teatavad õpetaja abid kööki laste numbri kes kohal.
    Aga meil algab kella 9’st õppetöö ja juba sellepärast viin lapsed hiljemalt 9’ks lasteaeda. Kuna kodus ei suuda neid niipalju harida, õpetada, siis on väga oluline, et nad lasteaias teistega õppetööd kaasa teevad. Sest peale lõunat on ainult mänguaeg niikuinii.

  • Avatar
    Vasta Sirly 27. september 2023 at 16:13

    Kell kümme tähendab, et lastel on juba tegevused alanud. On see siis laulu- või võimlemistund, meisyetdamine või maalimine vms. Koolitundi lähed ju ka õigel ajal. Ma töötan ladteaias ja nt 9.15 läheb kirja, mitu last lõunal sööb.
    Lasteaed on asutus, kus on päevakava. Vabakava saab kodus,päevahoius (vist?) või lapsehoidjaga.

  • Avatar
    Vasta Mann 27. september 2023 at 16:07

    Töötan lasteaias ja meil pole kindlat kellaaega, et laps PEAB kohal olema. Lihtsalt kui tahad hommikusööki, siis 8.30ks ja kui ei, siis keegi ei keela hiljem tulla. Aga jah, ilmselt on tegevused planeeritud hommikusse ja lapse ei saa osa võtta, kui tuleb hiljem. See oleneb päevakavadest 🙃

  • Avatar
    Vasta T 27. september 2023 at 16:02

    Meil sama, et kui enne 9 teavitad, et laps tuleb hiljem siis on ok. Aga enamus päevadel hommikul 9 juba ujumistrenn/võimlemine/muusikaring jne ja siis viin tõesti 8:45ks juba lapse aeda, et ta nendesse ka jõuaks. Kuigi no ausalt võimalusel viiks iga päev 10ks ja magaks rahulikult ise ka välja :))

  • Avatar
    Vasta Mirru 27. september 2023 at 15:59

    Ma olen ka lapsed siis aeda viinud, kui ise tahan. Alati annan enne teada, kui laps hiljem läheb. Pole mitte mingisugust probleemi sellest tekkinud.
    Ise olen ka lasteaias töõtanud ja ei saa aru, mis probleeme saab tekitada laps, kes tuleb hiljem🤷🏼‍♀️ Kui on mõni planeeritud väljasõit/õppekäik, siis võiks jah lapsed enne seda kohal olla 😁

  • Avatar
    Vasta mann 27. september 2023 at 15:56

    Töötan ise lasteaias ja tegelt ikka nii kivisse rajutud need ajad pole.Iga osav õpetaja saab reguleerida enda õppetööd nii,et see saaks tehtud ka siis kui keegi tuleb hiljem kohale.
    Lasteaed ongi koht kus vanemad saavad lapsi tuua ka viia millal soovivad(eelnevalt kokkulepitud/teavitatud)
    Meil tulevad ka lapsed alates 8st-9:30ni…vastavalt sellele siis ka teeme asju.

  • Avatar
    Vasta S. 27. september 2023 at 15:54

    Meil vaja teada anda 8.45ks kas tuleb aeda või ei, muidu on üsna savi mis kell viid või tood. Ainuke reegel on see, et kui laps on terve päev, siis 13-15 ei tohi kindlasti järgi minna, sest siis uneaeg ja uni on püha! 😀
    Ma isegi tihti peale lihtsalt ei viitsi viia, kuigi aed on 3 minuti jalutuskäigu kaugusel. Seega ei ole meil ka õnneks koonduslaager 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 27. september 2023 at 15:53

    Pidime ka ikkagi hiljemalt 8:30 sest siis algas neil hommiku Tervitus ja peale seda hakkasid sööma,meile ka ikkagi öeldi seda,et muidu häirib see lapsi ja õpetajat kui nende hommiku rutiini segatakse.

  • Avatar
    Vasta Eva 27. september 2023 at 15:51

    Mul lapsed juba suured ja enam aias ei käi kuid meil oli sama süsteem et teavitasime lasteaeda.
    Keegi kunagi ei kobisenud ega torisenud et miks hommikul varakult ei vii. Tõsi selliseid päevi oli vähe kus sain nad hiljem viia.

  • Avatar
    Vasta Olga 27. september 2023 at 15:42

    Peame ka lihtsalt ette teavitama kui hiljem peaks viima

  • Avatar
    Vasta Kats 27. september 2023 at 15:42

    Kusjuures hea meelga loeks kommebtaare. Sest mul lapsed lasteaia nimekirjas, maksan ka 😀 aga o krt mina ei jõua neid 8.30ks kohale viia nagu nad ette andndud on. Sobiks ka lausa see, et alödan kodus kõhu täis ja siis alles. Nii et andke ag tuld, kuidas õige