Uncategorized

vabandust, kas teil on rahusteid vaja?

27. september 2023

Ma ei osanud aimatagi, et mu eelmine postitus nii suurt poleemikat tekitab. Ei viitsi isegi ükshaaval neile kommentaaridele siin ja facebookis vastata, aga veidi naljakas on küll. Et reaalselt ma räägin lihtsalt sellest, kuidas meie elame, kuidas meile sobib ja miks nii sobib. Ja ka seda mainin, et sobib ka õpetajatele. Ja siis sajab peale sada venda, kellel hargid ja tõrvikud käes ja kukuvad räuskama.

Loe ka neid postitusi!

16 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Liis 28. september 2023 at 17:42

  😀lugesin eilset postitust ja mõtlesin kaasa küll, et õnnelikud lapsed. Endal on tegelikult ka võimalus viia laps aeda hiljem, aga kuna suurem laps peab nagunii kella 8ks kooli minema, siis pole pointi 2x sôita. Naljakas, et inimesed iga asja peale närvi lähevad😄 ..samas.. kas on ikka naljaks🤔ise just avastasin, et olen next level närvihaige.. KUNA .. läksin pingesse seda posti lugedest, sest hoidsin kogu aeg sõrme peal, et STORY ei lõppeks enne kui ma loetud jõuan, aga kogu aeg viskas kirja siniseks!! Piip! Ja siis taipasin, et see pole story, vaid blogopost, mida loen🤦‍♀️thats why…
  Aga noh, ma ärkasin just lõunaunest ja annan endale andeks😀

 • Avatar
  Vasta Diana Korka 28. september 2023 at 14:21

  Kui mina last iga hommik viima peaks siis mu laps ei käikski lasteaias 😆. Valdav enamus kordi lõppeb see sellega, et ah ära üldse mine,teeme miskit muud jne jne :D. Sest tegelikult enamus päevi on mul valida, kas vaba päev või mitte. Õnneks lapse isa liigub iga hommik sinna poole kus lasteaed ja viib poja juba ka siis ise.
  On alles mured inimestel 🫣, elu pole piisavalt huvitav, et teiste elu elada 😶‍🌫️

 • Avatar
  Vasta Evelin 28. september 2023 at 13:52

  Mul algab tööpäev ametlikult kell 8, aga naljalt enne 9-t küll kohal ei jõua. Vahel jõuan ka hiljem. Kodukontori päevi teen üsna tihti.
  Eelmises töökohas oli äratus 6.30 ja polnud võimalik hiljem minna. Sain ka hakkama.

 • Avatar
  Vasta A. 28. september 2023 at 12:45

  Ma ausalt pole ka kunagi sellest aru saanud, et “aga kunagi peab ju nagunii vara ärkama ja siis on raske…”. Mul on kodus kaheaastane, kes lasteaias ei käi ja teine beebi tulekul, ise olen öökull, olengi oma lapse sättinud (st talle on ka sobinud ja pole mingit ekstra harjutamist teinud) oma rütmis elama algusest peale . Muidugi mitte päris oma rütmis, sest siis läheksime magama kell 3 ja ärkaksime 12 päeval, aga nii, et voodisse läheb ta 11-12 paiku õhtul ja ärkab u 10 ajal hommikul küll ja mine pekki kui närvi see inimesi ajab 😀 Põhiargument on algusest peale olnud see, et aga kui ta kunagi lasteaeda või kooli läheb on mul väga raske – no shit! Kui ma ise tööle, kus kella peale kohal olema peab minema pean kunagi, on mul ka väga raske, sest see lihtsalt ei sobi minu loomupärase rütmiga, kas ma seepärast peaks kogu elu igal nädalavahetusel ja puhkusepäeval nui neljaks kell pool seitse omale äratuskella panema ja end voodist välja sundima, sest noh, siis olen vähemalt harjunud, et peabki raske olema või?! Ilmselgelt kui PEAB, siis ärkan ja äratan lapse ka ja uskuge mind, oma 30-aastase elu jooksul on neid perioode, kus peab ikka väga palju olnud, aga see mõned aastad elus, kus päriselt saan lastega kodus olles täpselt niisuguse rütmi kujundada, et endal ka mugav oleks, ei ole küll see aeg, kus mingit kell 6 või 7 ärkamist taga ajada, sest “kolme või seitsme aasta pärast peab ta nagunii kell 7 ärkama, et mis sa siin praegugi priiskad”. Halloo! Kui ma ülehomme pean kell 9 arsti juurde minema (mida ei juhtu tavaliselt, sest ma ei panegi võimalusel omale kuhugi nii varaseid aegu), siis ma ju ei ärka täna ja homme ka profülaktika mõttes kell seitse selle pärast, see umbes sama ajuvaba loogika minu meelest. Tegelikult mulle tundubki, et paljud ongi lihtsalt kadedad, sest see “lapsed tuleb kell 8 magama panna” mentaliteet, millega käib kaasas kirumine, et “miks mu laps küll pool kuus üles ärkab ja magada ei mõista”, on ühiskonnas nii juurdunud, et ei julgetagi muudmoodi (järjepidevalt) proovida ja kui siis keegi kuidagi teisiti teeb, tekibki tunne, et tuleb ta kuidagi maha teha vähemalt, sest mis õigusega ta nii elab nagu mina tegelikult elada tahaks, eksole 😀

 • Avatar
  Vasta K 28. september 2023 at 11:46

  Lugesin ka neid samu kommentaare ja ausalt ajas naerma 😄

  • Avatar
   Vasta Krr 29. september 2023 at 20:56

   Täiesti nõus! See, et ma olen pidanud üle 40 aasta vara ärkama, peaks nagu tähendama, et nüüd (või millal see mõjuma hakkab?) on mõnus ja kerge vara ärgata. Kahjuks paraku ei toimi see ajuvaba loogika. Vabal ajal magaks ikka mega kaua. Aga inimesi vist ajabki jah närvi, et tegelt tahaks ise ka nii, aga krt ei saa või ei julge. Oma lastele annan alati nii palju vabadust, kui vähegi võimalik ja ei sunni mingeid jaburaid reegleid peale. Juba alates imiku east polnud meil kunagi mingeid “me peame selleks ajaks koju minema, sest siis on magamise või söögi või öögi aeg”. Ja kui on mingid jaburad reeglid, siis õpetan lastele, et mõtle ise oma peaga, kas selles on ka mingi vajadus ja loogika. Jah me täidame neid, kui muud valikut ei ole, aga kui saab, siis nihverdame kõrvale 🙂
   A, ja iseenda eluga olen küll piisavalt rahul, et üldse ei aja närvi, et Mallukas lapsi hiljem lasteaeda viib :). Eile lugesin suuremale lapsele (11a)nende närvihaigete kommentaare ette ja siis lugesin ka selle mõistliku lasteaia kasvataja kommentaari ette ja arutasime, et mis inimestel küll viga on 😀

 • Avatar
  Vasta E4 28. september 2023 at 11:37

  Ma eile lugesin ja imestasin neid kommentaare, inimesed nii kurjad ja kadedad võõra inimese valikute peale 😀
  Nagu robotid elavad, kellast kellani peab olema lasteaias ja kui sa veel nt Mari päevaks koju jätaks kui ta seda paluks siis oleksid kindlalt rongaema ja ei hooli lapse tulevikust. 🤣

  • Mallu
   Vasta Mallu 28. september 2023 at 12:15

   Ma ei julenud mainida, et kui ta tahab koju jääda mõnikord, siis ta loomulikult võib 😀

   • Avatar
    Vasta Päike 28. september 2023 at 12:29

    Nüüd võid kindel olla, et täiskasvanuna ei ole kohusetundest ja kellaaegadest kinnipidamisest haisugi 😛
    Aga loomulikult võib vahel kodus olla, eriti algklassides. Lasteaiast üleminek kooli lisab nii palju rohkem intensiivsust päeva ja samamoodi nagu väsivad lapsed, väsivad ka täiskasvanud samamoodi ja tahavad popipäevi (muidugi, kui oled sellisel kellast-kellani päevatööl). Kooli peab minema õigeks ajaks ikkagi kohale, seal peab õppima, siis erinevad trennid ja tegevused jms. Pärast kodus veel koolitööd, mida õnneks ei ole teised klassis palju.

 • Avatar
  Vasta Jaanika 28. september 2023 at 11:27

  Ma juba fb kommenteerisin, et tahaks ka hiljem viia.😛

  Aga ma olen ka see vanem, kelle lapsed magavad kaua, teen neile palju lasteaiavabu päevi ja vanem 5. Klassis käiv laps saab vajadusel ka koolist popipäevi. Jah lausa mina emana ise luban.
  Muidugi saan neile lubada ka, sest minu töö lubab mul ka kodus rohkem olla.
  Pean vaimset tervist olulisemaks, kui punktiirjoone järgi kasvamist. Jõuab elus seda ärevust ja pinget kogeda küll ja veel.

  Mu arust äge, et sa selline oled ja su lapsed julged ja tublid. Ära kuula teisi 🙂

 • Avatar
  Vasta Mariin 28. september 2023 at 11:20

  Ma ei tea, kas midagi on muutunud, aga kas lasteaed mitte vabatahtlik ei ole Eestis?🤣🤣🤣 Ma kunagi esimesse klassi läksin, siis mul oli mitu klassivenda, kes olid enne kooli àla vanaemaga kodus olnud ainult ja mitte lasteaias käinud 🤣 ja see oli jumala ok. Eestlased on selline naljakas rahvas. Ma elan ise mõnda aega Inglismaal ja saan võrdlemisi kõrvalt vaadata seda meie rahvust ja igast kommentaariumite põhjal võin eeldada, et kui tuleriit oleks lubatud, siis pool meie rahvust oleks tuleriidal ja ülejäänud pool oleks tuleharkite ja kaigastega selle ees maniakaalsete pilkudega jõllitamas ja parastamas 🤣 Ma ei tea, kas nõukaaeg jättis nii suure märgi maha v mis värk on. Mujal nagu inimesed poole tolerantsemad üksteise vastu. Vb sellepärast, et mujal rohkem multikulti. Eestis teistest erined, siis jumal hoia🤣

  • Avatar
   Vasta L 28. september 2023 at 12:55

   Mina olen sügava puudega ja ei käinud ka lasteaias. Küll aga tavakoolis ja ka kõrgkoolis. Töötegemine on küll mulle liiga pingeline, kuid leian vahel võimalusi raha teenida. Samuti ei tunne ntx mu peika v sõbranna, et ma kuidagi rumalam oleks või ei austa nende aega vms 🤣 ma pean ennast väga heaks suhtlejaks 😃

 • Avatar
  Vasta Merka 28. september 2023 at 11:13

  CPS Mallule peale, kuna viib lapsed 10-11ks lasteaeda 😂😂😂

 • Avatar
  Vasta aki 28. september 2023 at 11:10

  Omal ajal ei käinud ma näiteks üldse lasteaias. Alles 20+ tegin oma lasteaia aastad tasa, kui lasteaeda tööle läksin 😄😄

 • Avatar
  Vasta Päike 28. september 2023 at 10:59

  Oh õudust, kuidas sa julged lapsed peale 9 lasteaeda viia. Ei kujuta ette, mis siin elus saaks veel kohutavam olla. 😀 Loodetavasti järgneb sellisele käitumisele karm karistus. 😀

 • Avatar
  Vasta Kats 27. september 2023 at 23:56

  Ei…mul ni7, et kuna ma nii vara ei viitsi viia….siis nad on minuga kodus 😀