Uncategorized

kuidas saab keegi SELLISES kodus elada?

2. jaanuar 2024

Ma leidsin endale hiljaaegu uue koristaja, kellega ma mega rahul olen (Ideaalproclean instas) ja koos temaga panime instagrammi loosimängu ka käima. Loosimängu juurde panin tema tehtud enne-pärast pildid, mis olid seal tegelikult sellel põhjusel, et näidata, kui hästi ta koristab, mitte selle pärast, et näidata, mis bardakis ma elan.

Tõele au andes ei olnud need enne pildid minu meelest ka just kuigi jubedad, see oli lihtsalt korter siis, kui ma ise paar päeva koristanud polnud ja too hommik enne koristajate tulekut asju pakkisin, et kuskile minna vms. Aga ometi jättis üks naine sama posti alla viis kommentaari, et ala loosis osaleda ei soovi, aga tahaks vastuseid, et kuidas keegi sellises konditsioonis kodus üldse elada suudab?!

Selles suhtes, et kui me nüüd päris algusesse lähme, siis kui ma väike olin ja veel kodus elasin, siis kuulsin kogu aeg ema käest, et ma olen jube laisk ja lohakas, sest mul olid oma toas alati kõik asjad laiali, riided suvalt kappi visatud ja tolmurulle ma lihtsalt ei märganud.

Kui ma oma esimesse üürikasse kolisin (mai tea, mingi 20 aastasena), siis seal läks olukord veel 20x hullemaks, sest seal ei olnud mu ema, kes mind koristama utsitaks ja lisaks lisandusid mulle koormaks veel need asjad, mida ma kodus üldse tegema ei pidanud. Noh, nõudepesu ja söögi tegemine ja vannitoa koristamine, pesu pesemine jne. Ehk siis kui ma nüüd õigesti meenutan, siis see korter oli konstantselt üsna urgas, aga mind endiselt väga ei huvitanud kah.

Mari sündides elasime me õikal ja seal oli olukord minu meelest suht stabiilne, sest esiteks see oli mu vanemate korter ja mu ema elas mega lähedal. Seega käis ta ikka seal aeg-ajalt kontrollimas, et ma päris seapesas ei elaks ja hirm selle ees, et mu ema sisse sajab ja pragama kukub, hoidisin ma üsna normaalselt joont. Lisaks ma arvan, et mul oli tunduvalt vähem asju, mistõttu ei olnud super keeruline korda hoida.

Männikul elades oli minu meelest kõige hullem seis, sest esiteks see oli suur maja. Meil oli miljon last. Seal oli NIII palju asju – minu asjad, laste asjad, Kardo asjad ja Kardo ema asjad. Ja me kumbki Kardoga polnud just suuremad koristushuvilised. Seega oli maja minu meelest 80% ajast full kaoses. Ma ei teagi, kas asi on mu ATHs või ma ei tea milles, aga kui mu ümber on juba SELLINE segadus, siis ma ei suuda ega oska sellega kuskilt pihta hakata. Heal juhul saime kuidagi elutoa inimlikuks ja veel parimal juhul köögi ka, aga teine korrus oli pidevalt jubeduse tipp. Mis selles suhtes oli arusaadav, et seal käisidki enamasti ainult lapsed laamendamas ja mu loogika oli, et mul pole mõtet sellega tegelema hakata, enne kui alumine korrus korda saab. Ja seda sai…harva. Kardol oli veel lisa “mure”, et aeda ka kuidagi korras hoida, mis mulle nagu absull huvi ei pakkunud ja pigem närvi ajas, sest aias olin ma tunduvalt vähem ja oleks tahtnud, et toas esiteks normaalne oleks, siis oleks võinud edasi vaadata. Aga noh, ausalt enamasti ei olnud.

No ja reaalselt, ma ei otsi siin “vabandusi”, aga päriselt enda ümber korra hoidmine on ATH’ga inimestele palju keerulisem kui neil, kellel seda ei ole.

ADHDers struggle with executive dysfunction, which impacts their ability to begin and finish tasks, follow directions, switch between tasks, and stay on track with their to-do list. A weaker working memory also plays a part in the cleaning struggle. It’s common for ADHDers to make a mess and forget to clean it up.

No see on kogu see asi, et hakkad nagu koristama, aga selle käigus meenub veel sada asja, mida sa tegema peaks ja siis teed igaühest natukene, kuni meenub see, et ahjaa, ma ju tegelikult üldse koristasin siin. Mis tähendab omakorda seda, et asi, mis teistel võtaks näiteks 20 minutit, võib mul terve päeva venida, sest ma lihtsalt EI SAA sellega valmis, aina tuleb midagi uut peale*.

Mu enda parim life hack on enda aju trikitada. Ala annan endale 20 mintsa koristamiseks, et mul oleks jube “kiire”. Siis saab nagu tehtud küll, aga ainuke miinus on see, et kui ma tegelikult tean, et mul pole kiire, siis iga kord ma ennast sellega ära ei peta. Üli hea on see, kui külalised tulemas on, siis on see päris “kiire” ja saab jälle veits kraamitud.

Oma enda esimeses kodus, ehk siis siin, on mul vist ausalt öeldes siiani parim seis olnud koristusrindelt. Mitte, et siin alati jube korras oleks, aga ma pingutan küll sada korda rohkem kui enne. Sest ma ausalt ei taha olla segamini kodus, aga lamada meeldib mulle rohkem kui koristada ja koristamiseks on mul vaja maagilist energiasööstu, mis mind teps mitte iga päev ei taba. Jumala tihti on nii, et elutuba ja köök on okid, aga lastetoale tuleks pmst tuli otsa panna.

Ja ärge küsige, kuidas see nii sassi läheb, sest ma lihtsalt EI TEA. Ilmselt selle pärast, et keegi meist pole suurem asi “asjade tagasi panija” ja nõudepesu on mu vihavaenlane. Puru on kogu aeg maas ja mina ei tea, kes seda kust toob, aga seal ta igatahes on. Kappidesse on mul ka enamasti palju riideid suvalt visatud (hetkel mitte, sest ma alles ükspäev võtsin selle taaga ette ja sorteerisin nagu segane) ja paar sahtlit majapidamises on ka alati jumal-teab-mis-siin-sees-on sahtlid.

Näiteks eile hommikul koristasime Märteniga, ma veel ütlesin, et issand, me saime nii korda kõik (ma pean tunnistama, et ta tegi sellest suurema osa kui mina 🥲) ja õhtuks vaatasin jälle sellise pilguga ringi, et nojah, bensiini ja tikke vaja, mis muud.

Ma isegi ei tea, mis ma selle pika halaga öelda soovin. Ilmselt seda, et see ei ole mu lemmiktegevus ja selle pärast mul koristaja käibki. Kahjuks liiga harva, aga vähemalt homme ta jälle tuleb, jesss! Ja kuigi praegu on kõik suht okeilt enam-vähem ära pandud, siis on see pigem rohkem see, et ma panin asju ära, mitte otseselt ei puhastanud ja pesnud suurt miskit. Seega homme õhtul ma ilmselt võin öelda, et jess, mul on kodu korras! Lapsed lähevad ka täna Kardo juurde, seega saame ehk paar päeva puhta kodu võlusid nautida.

Lõpetuseks tahan öelda, et suht tont on käia kuskil halisemas ja inisemas, et issand, minu kodu küll nii sassis pole! Nagu ausalt, good for you! Täiesti okei on seda mõelda, aga ma ei kujuta ette, et ma läheksin kuskile inimeste piltide alla mölisema, et nahui sa sellises kodus elad, mul on küll parem 😁 Veits dick vibes oleks, aga no mida ma ka tean, ma ei suuda koristadagi.

*Ma olen selle postituse kirjutamise ajal hakanud lampi ikeast vaipa tellima, vastanud kahele e-mailile ja uurinud, kuidas Türgi hambakliinikud töötavad, help noh 😁

Loe ka neid postitusi!

28 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mari 3. jaanuar 2024 at 08:22

    Väga hästi kirjutatud! Ilmselgelt ,kui on lapsed ( omal 3 poega üleskasvatatud ) majas siis mingist korrast ei tule juttugi . Püüa ja korista nii palju ,kui tahad. Ühest otsast hakkad pihta ,kui oled juba ringiga tagasi ,sest yks 3 ja 5 aastased otsustasid istudes su puhtal põrandal hakata küpsist sööma jne. Ja on see siis elus kõige tähtsam koguaeg lapi ja mopiga ringi jahmerdada. Sellessuhtes olen kade sommide peale . Koristavad nad iga neljapäev . Vaatamata kas on tööpäev või ei aga neljapäev on neil koristuspäev nagu aamen kirikus. Ja kui näiteks laupäeval ja pyhapäeval on juba elamine korrast ära jne. siis nii see jääbki kuni neljapäevani . Nad ei stressa ja kui ka keegi peaks esmaspäeval kylla tulema ja näeb,et seal korralagedus siis sellest ei tehta probleemi,et appi kui segamini sul siin on jne. Sest kõik teavad ,et neljapäev on alles koristuspäev .

    • Avatar
      Vasta Kukamuka 4. jaanuar 2024 at 00:52

      Kustkohast see sommide neljapäevakoristus võetud on? Pole küll kuulnudki kuigi 15 aastat siinmail elanud,

    • Avatar
      Vasta väike Myy 5. jaanuar 2024 at 03:40

      ju see ühe pere komme NELJAPÄEVAL koristda, sest iialgi pole ma seliisest rahvuslikust kombest kuulnud, näinud, ehkki külastanud palju erinevaid kodusi seal.
      Omast käest tean küll EESTIS üht pere kus oli koristuse Reede ja minu empsil oli see tavaliselt LAUPÄEV. Endal aga käib koristus siis kui aega ja tuju on. Pigem siis kui laga silme all ja närvidele hakkab. Hakkab aga kohe kui korratus elutoas. Köök on ka koht mis ENNE toiduvalmistamist, peab korda saama, et see seejärel kohe segi ajada. Seega korisatan pinnapealselt pea igapäev aga mitte mopi ja lapiga.
      Lasteoad on nende rida ja olenevalt vanusest on olukord pigem olnud Okei või veelgi Okeim. kÕige enam on mul korratu vannituba, kuhu koguneb musta pesu jne Aga see on ka ruum kus aega pikalt ei veeda ja nii ta ei häiri ka,
      Minu enda kasvatus nõuab et külaliste tulles olgu tuba korrektne aga mitte tingimata pestud ja läikima löödud. Mu lapsed järgivad sama reeglit. See on austus külaliste vastu, mitte nagu mõni arvab, et varjad oma tegelikke pahesid. No kui aus olla, siis toad naljalt polegi iial nii segi, et see kedagi test võiks riivata, arvan ma.

  • Avatar
    Vasta Marie 3. jaanuar 2024 at 05:11

    Minu meelest need ENNE pildid ka ikka väga kobedad. Lihtsalt mõned asjad ära panemata ja mõned pinnad puhtaks küürida. Üldmulje on ENNE ja PÄRAST mõlemal väga ok, üks lihtsalt natuke puhtam. Ise kahe lapsega ja no pole seda energiat et kogu aeg asju ära panna ja küürida ja nühkida. Elangi sellises poolsegamini kodus koguaeg, kuskilt hakkad pihta siis teisest otsast tuleb kohe peale. Mis teha, elu on selline 🤷🏼‍♀️ Tahaks küll idekat aga pole kuskilt sellist jaksu võtta ka.

  • Avatar
    Vasta Eve ORGMA 2. jaanuar 2024 at 22:46

    Norrakad pidid ütlema, et ega ma selleks ilma ei sündinud, et koristada.

  • Avatar
    Vasta Liisu 2. jaanuar 2024 at 22:12

    Eesti keeles on raske puhtal ja korratul vahet teha aga inglise keeles on asi selge DIRTY ja MESSY ja need on minuarust kaks niiii erinevat asja. Lastega kodus on mul Alati messy aga suht okeilt ikkagi puhas. St, et ma suudan ikkagi küpsisepurud maast üles mitme robottolmuimeja abiga tõmmata (lükates jalaga eest legod ja nukud) ja hilljem nuputan kuidas see krdi küpsisepuru sinna sai üldse kui mul pole kodus küpsiseidki. ..Tundub mulle hulga olulisem hoida üldkasutatud pinnad ja põrand okeil tasemel beebiga majas kui mingeid faking kardinaid ja voodilinu sättida. Ausalt inimesed, kulutage oma energiat paremini.

  • Avatar
    Vasta Anne 2. jaanuar 2024 at 21:14

    Tere
    Minul aitas sassis kummutid kaotada korralik garderoob.Kõik riided ripuvad ja all on üks pisemat sorti ikea riidekorv ,kuhu tänased riided*koduriided( saan visata kui ei viitsi puule kohe panna .Jumalast ok nüüd olukord.

  • Avatar
    Vasta Taikka 2. jaanuar 2024 at 21:12

    Pekki küll, kui ebaaus! 😀 Mina vaatasin su pilte ja mõtlesin et wtf, see on SEGAMINI korter?! Oleks minu kodu ka nii “segamini”, ma oleks nii õnnelik. (Mu mees põeb ka ath-d ja ma olen koristamisest surmani tüdinud ja pmst leppinud sealaudas elamisega)

  • Avatar
    Vasta Marge 2. jaanuar 2024 at 19:11

    Kumb sind rohkem närvi ajab, kas see kui kommenteeritakse kui segamini su elamine on või see, kui su reaktsiooni peale kommenteeritakse et “sa ei kannata ikka üldse kriitikat”?

  • Avatar
    Vasta Helle 2. jaanuar 2024 at 19:03

    Täiesti normaalne lastega inimese kodu, see kommenteerija vist elab yksi ja omab vàga vähe asju, et koguaeg kodu nagu ajakirjas

  • Avatar
    Vasta Renata 2. jaanuar 2024 at 18:20

    Fellow ATHlane. Tegelen just hetkel testide ja psühhaatritega. Ma küsiks hoopis, kas ATH ravimid on midagi paremaks ka teinud?🤔
    Teiseks, mina trickitasin phm nii, et viskasin abusull kõik asjad minema mida minu silmis vaja polnud. Panin koik asjad omale kohale ja sildistasin kōik kohad. Isegi külmkapis on liha , puuviljad jms oma riiulis oma sildiga. Jahud, riisid jms oma sildiga topsikus. Pluusid, dreassid, pesu omas kohas jne. Veits oli struggle see valmis saada, aga kasutasin seda energiasööstu. Lapse toas kasutan neid ikea mänguasja kaste, autod siin, raamatud siin jne. Aitab paremini korda hoida. Ja hoian kodus minimaalselt asju, siis on veidi vähem segadust. ala 2 paari voodipesu( üks pesus, teine kasutuses) max 10 saunalina jne. Fallowsin minimalistliku elustiilifänni ja sealt sain palju inspot. Eestis vist on korrastuskunst, kes saab aidata😝

  • Avatar
    Vasta Merks 2. jaanuar 2024 at 18:04

    Irw.. nagu mingi piffu mu kallal kobises, et ma ei korista- ise viis lapsed lasteaeda ja oli 8h kodus üksi, hea koristada. Samal ajal kui ma käisin tööl+lapsega väljas jms asja ka. Ja kodu nàgi välja, nagu seal elaks keegi, ei midagi hullemat😆. Seega kellegi kodu paneb mind muret tundma ainult siis, kui on näha, et asi on täiesti käest (a’la depressioon vms kallal ja abi vaja).

  • Avatar
    Vasta Antsik 2. jaanuar 2024 at 17:34

    Nägin fb-s “Koristushullude” grupis, et keegi pani pildi oma pliidist, kus olid katlakivi jäljed. Küsis millega parim oleks puhastada. Ja kuidas hakati ohkima kommentaarides “kuidas nii saab elada?! Miks see pliit selline on?!” Ja admin õnneks sekkus ja ütles, et viskab grupist välja, kui kritiseeritakse. Mille jaoks siis koristusgrupp on, kui inimeste kodud on ideaalses korras… Ma ei pane ju oma läikivast ja plekitust pliidist pilti, et küsida nõu, kuidas seda puhastada 😂 Aga mulle tundub, et kellel kodud alati läigivad, siis neil jääb muu elu elamata… Et iga päev küüritakse ja muud ei tehtagi. Olles ise ATH-ga, siis kahjuks ei märka alati segadust enda ümber. Aju harjub ära.

    • Avatar
      Vasta Vaike 3. jaanuar 2024 at 11:45

      Sama nagu retseptigruppudes, kus alati hakkab keegi õiendama, et talle see kindlalt ei maitse või mõni koostisosa on vale! Junala eest, ära siis tee seda toitu!

      Mis puutub sellesse, et nö ideaalses kodus äkki muud ei tehtagi kui koristatakse ja muu elu jääb elamata. No aga jäägu, kui inimesele endale nii meeldib. Oma elu ja oma õigus, nõme on see, kui minnakse teisele enda tõde peale suruma. Ükskõik kumba pidi.

  • Avatar
    Vasta Liis 2. jaanuar 2024 at 17:33

    Mind hoopis huvitab mis vahendiga su abiline köögis ahju nii puhtaks sai? 😊

  • Avatar
    Vasta Mari 2. jaanuar 2024 at 16:07

    Meenus fbs mingis grupis postitus, kus ema oli postitanud pildi kus peal siis lasteaiaealine laps istub voodil (kušetil), mille ees selline tavaline telekalaud ja seal peal siis lapse toit taldrikuga. Ma täpset küsimust sellelt emalt ei mäleta, aga eredalt jäi meelde kommentaariumis pesitsevad Karenid, kes hurjutasid, et nemad ei laseks iial lapsel voodis süüa!!!!!
    Mingi aeg oli ema siis vastanud, et jah, ideaalis ta ka ei laseks, aga kahjuks elavad nad lapsega hetkel 12-ruuduses korteris ja siia lihtalt söögituba ei mahu….
    Uhesonaga mingu sajaga vi**u need inimesed, kellel on vaja ohkida, targutada ja teisi panna end halvasti tundma!

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. jaanuar 2024 at 17:13

      Ma EELISTAKS ka, et keegi voodites ei sööks, aga noh, süüakse ja krt ise söön ka mõnikord 😀

      • Avatar
        Vasta Olve 2. jaanuar 2024 at 19:21

        Koristuae koha pealt sõna ei võta, aga kui Türgis hambaravi vajad, siis saan sellega aidata😀

  • Avatar
    Vasta Juuli 2. jaanuar 2024 at 16:00

    Kui kodu sassis siis järelikult seal elatakse.
    Tahaks ka endale kataloogi kodu aga see pole lihtsalt võimalik😬

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. jaanuar 2024 at 17:20

      no ma ka TAHAKS, aga see ei ole vist nagu alati prioriteet ma tunnen 🥲

  • Avatar
    Vasta TT 2. jaanuar 2024 at 15:11

    Ma ei tea, mul 1 laps, mees ja 2 kassi ja sinu segamini pildid on ausalt öeldes sellised, mis mu kodus tähendaks, et ma olen juba natukene koristanud 🥲🥲 aga täna käis koristaja niiet jeee, üks õhtu saab puhast kodu nautida 😅

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. jaanuar 2024 at 17:20

      Nagu jah, mul oli sassis, aga mul on TUNDUVALT rohkem sassis olnud, sp ma olingi üllatunud sellest kommentaarist 😀

  • Avatar
    Vasta Tikker 2. jaanuar 2024 at 15:08

    Muideks, ongi kaks eri asja, mida tihti ühte patta pannakse – clean (koristama) vs tidy (korrastama). Esimene tähendab küürimist ja pesemist ja puhastamist, mille eest ma hea meelega kellelegi teisele maksaks, kui mul piisavalt vaba raha oleks. Teine on asjade ära panemine – ja selleks, et kõik pereliikmed päriselt hakkaks seda tegema, oleks vaja asjadest kõigepealt max vabaneda ja siis ülejäänud organiseerida ning tekitada selline süsteem, kus igal asjal on oma koht – ja see koht peab olema nii lihtne, et pole ühtki vabandust asja pärast kasutamist mitte omale kohale panna, sest ära panemine võtab sama palju aega kui vedelema jätmine 😀

    Aga jah… Lastel on sellest kõigest nagunii täiesti suva (muidugi on erandeid, mõned lapsed on juba loomu poolest korralikud, aga neid siiski vähemus) – neid annab muidugi mingil määral “välja koolitada”, aga see tähendabki, et ise peab eeskuju näitama ja lastele ka KOGU AEG meelde tuletama. Minu arust on see ülilevinud, et elutuba ja köök on ok, lastetubades segadus. Siin on muidugi vaks vahet, kas tegu väikelaste või teismelistega 😀 Ma isiklikult lihtsalt ei viitsi igapäevaselt teismelistele ajudele käia, et nad oma tuba jooksvalt korras hoiaks – asju harvendada aitan neil küll regulaarselt ja olen ka üritanud luua süsteemid, mis nende korrashoidu toetaks, aga üldiselt on ikka enamik ajast mingi segadus, see lihtsalt ei kasva üle pea, sest taskuraha saamiseks nad on sunnitud kord nädalas selle likvideerima.

    Aga jah… Ma ikka unistan sellest, et üks hetk on mu põhitöö korrastamine, üliäge oleks aidata inimestel asjadest vabaneda, korda ja süsteemi luua… Ega ma muidugi ei tea, kui hästi mul õnnestuks selline süsteemide loomine, et kord tulevikus ka pidama jääks (sõltub palju ka pere enda valmisolekust kaasa töötada, nõuab ikkagi harjumuste muutmist)… Pean lihtsalt mingi hetk kuskilt pihta hakkama. Reedel lähen õe kööki organiseerima 😀 Ükskord jõuan sinu juurde ka 😀 Lihtsalt kuna korrastaja karjäär pole mul veel lähiaastatel plaanis ja hetkel kulub energia pigem mujale, siis ma eriti teiste kodudeni pole jõudnud…

  • Avatar
    Vasta Landa 2. jaanuar 2024 at 15:08

    Tsiisas ,ostku elu endale. Ilmselt inimene kes pole lastega koos elanud🤦‍♀️ Hea ,et lastekaitset sulle veel kutsuma ei hakanud 😆

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. jaanuar 2024 at 17:20

      No loodame, et ei kutsutud 😀

  • Avatar
    Vasta Eeva 2. jaanuar 2024 at 14:47

    Sellised tahavad lihtsalt oma olematut isiksust upitada. Raudpolt, et ise elab mingis 29 ruuduses urkas, polsterdatud uksega, aga teiste kallal võtta on mõnus, sest siis tunned oma olematut olemust natukenegi teisest kõrgemal. Aga see selleks. Mina tahan öelda hoopis, et ma vihkan koristamist ja nõudepesu ja kõike seda jama, aga ma armastan puhtust ja korda ja siis ma koristangi hambad tangis, sest nii rikas ma pole,et koristajat tellida kuigi see mu unistus oleks kunagi, aga tõesti, koristamine on üks mõttetumaid ja vastikumaid asju üldse siin maailmas. Akende pesu ja triikimine ja kõik see krempel. Lihtsalt kuul pähe. Mina rõõmuga vaatan selliseid natuke segamini pilte ja mul hea tunne, et kellelgi veel on vahest segamini. Jah, mul pole segamini, aga see krdi tolm, maisaa aru kuidas pole välja mõeldud kuhugi nurka sellist asja, mis kogu toa tolmu endasse tõmbab juba langemise ajal. A vb on ka, lihtsalt ma ajast maha jäänud :/ Aga sina oled tubli ja samamoodi edasi ja head uut ja armastust täis aastat ka kõige lõppu veel 😀

  • Avatar
    Vasta Vaike 2. jaanuar 2024 at 14:44

    Ma ise olen korrafriik ja ei saa aru, mis valemiga satuvad lastetutes majapidamistes asjad valesse kohta. 😀 Ühtlasi ei saa ma aru sellest, mis see kellegi teise asi peaks olema, millises kodus keegi teine elab ja kui puhas, must, korras või korratu seal on. Sama hea kui ma tapeedifännina lendaks kellegi kodu kommenteerima, et kuidas küll on võimalik elada värvitud seintega kodus. 😀 Näe, on.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. jaanuar 2024 at 17:11

      No tegelikult sa võiksid sõbrale külla minnes selle tapeedi kohe maha kraapida, sa teeksid talle sellega teene! 😀

      Aga no tegelikult ma saan aru, et mõnele on koristamine ja asjade ära paenemine üli lihtne, ma NII sooviks, et see mul ka nii oleks 😀