LAPSED Lende

“sülita üle õla”

13. detsember 2016

Sorri, Aili, aga see väljend “sülita üle õla” on minu meelest lihtsalt nii räme. Ma kujutan ette, kuidas bussipeatuses mingi parm teeb HAKKK-PTÜÜÜÜHII (noh, tõmbab tati ninast rögistades kurku ja siis sülgab selle klimbi välja) ja see meenub mulle iga kord, kui ma su blogi avan ja pealkirja loen 😀 No offence.

Ma ise suur sülitaja ei ole, st ma ei sülitagi kunagi ja seda väljendit ma ka ammugi ei kasuta, küll aga kasutas seda eile Kardo. Nimelt hõiskasin ma talle, et kuna Mari jäi ööseks mu ema juurde, et küll me saame alles puhata ja elada nagu saksarahvas -ühe lapsega. “Sülita üle õla!” röögatas Kardo mulle dramaatiliselt, nagu mingi vanamutt. Oleks ma teadnud, mis juhtuma hakkab, oleksin ma isegi oksega võideldes seda HAKKK-PTÜÜÜÜÜÜHUId teinud, sest see, mis eile õhtul juhtus, oli lihtsalt midagi jubedat.

Mulle on alati pakkunud suurt rahuldust teadmine, et olgu mis on, aga kui Lende kella 12 paiku ööunne jääb, siis on järgmise päevani muretu. Siiani on olnud pigem nii, et selline 10-12 õhtune aeg on ta üleval (ja nutab ka mõnikord), aga kui magama lähme, siis on see olnud üldiselt nii, et sööb kell 12, kell 4-5, kell 9-10 ja siis 13 paiku. Seega, kui mul poleks ühtegi kohustust, võiksin ma temaga magada nii kaua kuni mu hing ihaldab. Olgu öeldud, et mul on iga päev nii palju kohustusi, et pisar tahab silma tulla, mistõttu nii kaua magada ma saanud pole. Ma pean lihtsalt kõrvalt vaatama, kuidas üks beebi magada nohiseb. Aga see selleks, sest kõik mu eelnevad teadmised Lende une üle kadusid, kui ta ärkas punkt kell 22, mis on üsna tavaline. Kardo polnud küll rahul, sest kell 22 on esmaspäeviti Walking Dead, aga Lendel väga paha tuju polnudki, ta oli lihtsalt üleval ja tahtis õõtsutamist.

Kui kell 12 sai, suikus ta unne ja Kardo viis ta ülakorrusele voodisse, läks ise ka magama. Mina vaatasin, et jess. Kõik magavad, ma saan nüüd oma miljonit tegemata jäänud asja tegema hakata. WRONG! Sain vaevalt ühe netitellimuse ära teha (tellisin beebidele igasuguseid armsaid kostüüme pildistamisteks), kui juba kuulsin ülevalt nuttu. Okei, läksin siis üles, ega töö pole loom, et eest ära jookseb, või kuidas see vanasõna oligi.

Katse 1 (kell 00.15) – Lende tissi otsa ja viskasin ise pikali. Tavaliselt see töötab ilusti. Mina passin telefonis ja Lende sööb kõhu täis ja jääb magama. Seekord sõi ta ainult natukene ja hakkas tissi otsas väänlema ja nutma. Nagu ahmitses tissi suhu, aga siis sülitas peale esimest lonksu välja ja nii 100x korda!

Katse 2 (kell 00.20) – Proovime teise tissiga. Sama tulemus.

Katse 3 (kell 00.30) – Võtan ta istuli olles sülle ja õõtsutan. Röögib.

Katse 4 (kell 00.45) – Proovin ta üle õla visata ja õõtsutan ennast pepulihastega voodis nii kaua, kuni mu kann lööb tuld. Lende röögib.

Katse 5 (kell 1.00) – Panen Lende oma voodisse meie kõrval ja lasen tal karjuda. Äkki väsib? Ei väsi – karjub.

Katse 6 (kell 1.10) – Kardo murdub, haarab lapse ja õõtsutab teda seistes. Korraks ta vaikib, kuid kohevarsti karjub jälle.

Katse 7 (kell 1.30) – Murdun mina. Haaran lapse, mässin ta teki sisse, pakun lutti. Tulemuseks veel suurem hüsteeria kui enne.

Katse 8 (kell 1.45)  – Pakun tissi. Toimub sama asi, mis katse 1 ajal.

Katse 9 (kell 2.00) – Kardo vahetab mähkme. Vist ei nuta?

Siis on siin vahel mingi hägune maa, kus ma ei saa aru, kas ta nuttis või mina magasin, või kes magas ja kes nuttis, aga uuesti vaatasin ma kella kolme paiku.

Katse 10 (kell 3.00) – Lende röögib. Proovin teda masseerida ja kussutada. Natuke nagu töötab, aga kohe kui mul endal silm kinni vajub, on tema häälepaelad valla.

Katse 11 (kell 3.30) – Anun jumalat. Ei aita. Lende röögib.

Rohkem ma ei mäleta midagi, sest viimane kord vaatasin kella nelja paiku, aga võib-olla siis jumal aitas, sest ma ei tea, MIDA ma lõpuks tegin, et Lende magama jääks. Lihtsalt kõrvus kajab praegugu tema täiest kõrist hüsteeriline nutt, aga kui ma silmad lahti tegin, vedeles mu kõrval armas väike voldiline beebi, kes käsi põse all õndsat und tudus.

Ütleme nii, et uni on. Ja nii imelik on see, et kui ma õhtul olin juba mitu korda sellises faasis, et põgenen kuubale, siis tegelikult mõtlesin ma terve aeg, et mis tal küll pahasti on, et ta nutab. Sest vaevalt, et ta arvas, et ta laulujuppi vilistas meile, midagi pidi ikka painama. Aga mis? Ja KUIDAS ma teda lõpuks aitasin? Midagi ei mäleta… Olgu issameie mulle täna öösel armuline, sest me lähme Lendega jõulupeole ja kui ta seal nutma hakkab, siis jääb pidu mulle üürikeseks, sest selle röökiva konnapojaga ma küll kuskile teisi inimesi ei piina 😀

Igatahes, nüüd ma küll sülitan üle õla kui vaja. Hell, ma olen valmis nina kaudu üle õla verd ka oksendama, kui see tähendaks seda, et ma saaks vältida järjekordset ööd, nagu mul täna oli.

dsc_1829-2-5044170

Ehhe, vaadake, ma olen nunnu väike beebi

DSC_1833

Oota, mida sa mõtlesid selle all, et ma ei nuta kunagi??

DSC_1835

Ära kutsu kurja karja…

Oh emad, kuidas te hakama saate, kellel iga öö selline trall käib?! 

Loe ka neid postitusi!

70 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Elsa 14. detsember 2016 at 18:25

    Kas te kooliku tilku ei kasuta?

  • Avatar
    Vasta Igno 14. detsember 2016 at 16:19

    Ma arvan, et Lendele ei istu see, et ema iga hetk värviliste tulukeste poole jookseb.

  • Avatar
    Vasta Hanna 14. detsember 2016 at 08:15

    Nagu oleks enda igaõhtust sündmuste kirjeldust lugenud. Jah, IGA õhtu 🙂 Laps 1-kuune.

  • Avatar
    Vasta Tyy 14. detsember 2016 at 02:42

    no see vist ei lohuta kedagi kui ütlen, pole hullu need vaid mõned “pidused ööd”. Minu omal ei olnud mitte ÜHTEGI järjest magatud ööd kuni 3 eluaastani. Täpselt tema 3-l sünnipäeval ärkasin hommikul ehmatuse ja õudusega, mis juhtunud on, kas ta hingab ? See ei ole normaalne, appi ma ei julge teda katsudagi, mingi arusaamatu paanika haaras mind endasse. Võtsin siis end kokku ja kuulatasin ta nina kohal kas hingab. Pärast oli naljakas mõelda et millest paanika ? Laps magas ju oma elu esimest õndsat terve öö und. Ja õnneks nii sellest päevast jäigi. Aga jah ega ma tol ajal muud ei rääkinud või õigem oleks öelda soninud või soigunud kui et tahaks kas või 1 öö järjest magada. Polnud mul toeks kedagi.
    Õnneks teine laps oli kuldne magaja. Ei tatnud öösel ja isegi mitte varahommikul süüa, tõmbasime und tihti 9ni koos, kui vanem laps meid just üles ei ajanud. Ega see teadmine küll lohuta, et saab veel hullem olla. Nii et soovin SUURT kannatlikku meelt ja rahu endas neil raskeil hetkedeil.

    • Avatar
      Vasta H2 14. detsember 2016 at 07:05

      Kuidas sa julgesid yldse teise lapse saada? Mul praegu on titega sama hullumaja ja ausalt jääb esimesek ja viimaseks lapseks,never ma enam ei taha seda läbi elada

    • Avatar
      Vasta T 14. detsember 2016 at 22:52

      Minul ka pole keskmine laps veel ühtki korralikku ööund teinud. Laps 3,8. Ja päevaseid unesid pole teinud teisest elukuust. Magab ööpäevas ca mõne tunni ja katkendlikult. Aasta tagasi sündis kolmas laps, kes ei saa ju vanemale õele alla jääda. Nüüd istun üleval mõlema lapsega ja ka kolmas pole sünnist saadik päeval üldse maganud. Arstid leidsid, et ju on sellised lapsed lihtsalt.

      • Avatar
        Vasta kk 16. detsember 2016 at 06:54

        Plen kuulnud, et sellised mittemagajad saavad spets magamise rohtusid.

    • Avatar
      Vasta Helina 15. detsember 2016 at 00:46

      Appi, ma alati mõtlen, et miks need lapsed keset ööd ärkavad? Nooo miks?? ? Minu 1,5a on alates rp lõpetamist ilusti kogu öö maganud, ehk siis ennem kui 1a sai. Ja mul ikka unest puudu, kui kell 9 ärkame :’D

  • Avatar
    Vasta Kaija 14. detsember 2016 at 00:27

    Eeiii… ma vist ikka ei taha seda teist last…! 🙂
    Deja vu tulid meelde kõik need magamata ööd, lõputu kisa ja see juuste kakkumine, et “mis tal ometi viga on!!?” Oh kui tore on olla ühe lapse ema, kes nüüd lõpuks ometi normaalselt magab.
    Jõudu ja jäksu kõikidele väikeste beebide emmedele! Pidage vastu!

  • Avatar
    Vasta Liiska 14. detsember 2016 at 00:14

    Gaasivalud võivad täitsa lampi ja üksikutel aegadel ette tulla. Mida sa sõid eelnev päev ??

  • Avatar
    Vasta Katu 13. detsember 2016 at 22:22

    Mu beebi saab homme 1,1 ja 99% öödest on sellised. Kōik arstid ja mittearstid läbi käidud- ainuke vastus “küll aeg parandab”…. ja nii ma ootan seda aega, kui laps ärkaks kasvōi ainult 4 korda öö jooksul

  • Avatar
    Vasta Liisa 13. detsember 2016 at 22:18

    “Katse 9 (kell 2.00) – Kardo vahetab mähkme. Vist ei nuta?”…. 😀 Mul on hea meel, et Kardo selle tralli ajal ei nutnud ja loodetavasti oli Lendega ka sel ajal hästi. 😀
    Aga tegelikult loodan tõesti, et edasised ööd teil ikka rahulikumad on. Ühtki last mul ei ole ja mina olen juba siis meelt heitmas, kui vaid 6 tundi öö jooksul magada saan… Jõudu-jaksu, tublid inimesed!

  • Avatar
    Vasta nii 13. detsember 2016 at 22:09

    sina ja sina, aga mõtle, milline öö lapsel oli!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. detsember 2016 at 10:21

      ootame siis seda aega, kui tema oma blogi peab, siis on vast tema ja tema 😀

      • Avatar
        Vasta Jane 14. detsember 2016 at 11:42

        Siin võiks like nupp olla nagu Facebookis 😀 😀

  • Avatar
    Vasta kat 13. detsember 2016 at 19:01

    Mäletan, et meil käis taoline trall algusest peale, kui poiss sündis ja kestis kuskil 2 kuud, siis läks NATUKE kergemaks või olin ise lõpuks nagu walking dead, ei mäleta täpselt, aga see oli jube aeg.

  • Avatar
    Vasta Elis 13. detsember 2016 at 17:33

    Jeeerum jeerum, ma nägin teid täna öösel unes.. see oli nii kreisi uni, et ise ka ei usu.
    Sa korraldasid mingi asja, kus oli ca 6 naist, kes tutvustasid mingeid meigiasju. Olin ka seal. Kui see läbi, läksime kahekesi sinu juurde. Siis te otsustasite Kardoga vanni minna, ma seisin vanni ääres (!!!????). Vanni all pmst asusid pesumasina tööle panemise nupud, Mari tahtis siis seda pesumasinat tööle panna ja sa aitasid tal seda teha.. pesumasin asus kuskil a’la kapi peal ja seal sees oli Lende (??????). Kuniks ma siis küsisin, et kas see ikka meeldib Lendele, et vaadake ta otsaesine hakkab juba imelikuks muutuma seal klaasi vastu hõõrdumisest, siis sai ta sealt välja võetud ja kõik oli ok. Midagi me tegime seal veel ja siis hakkasin koju minema. Kui olin kodu poole jalutama hakanud, avastasin, et kleidi alla on teie KAHVEL (???wtfffff) jäänud ja tulin seda tagasi tooma. Ukse taha oli kuulda, et te Kardoga tülitsesite väga valjuhäälselt ja kohe jooksid sa nuttes uksest välja. Üritasin sind kallistada, kuid sa väga ei tahtnud sel juhtuda lasta. Sain su kuidagi embusesse tiritud ja rahustasin su maha. Järgmisel hetkel olin ma kodus, kell oli juba palju, aga mu meest ja last polnud kodus. Telefoni aku oli ka tühjaks saanud. Läksin arvutisse ja fb’s ootas mind Kardolt kiri, et mu mees ja laps on Teie pool. Tulin siis ka vutt-vutt sinna ja jäime teile ööseks 😀
    Ühesõnaga, väääääääääga imelik uni. Mul pole vist imelikumat und kunagi olnud 😀

  • Avatar
    Vasta Laplane 13. detsember 2016 at 17:14

    Ära kiirita last oma telefoni tema aju lähedal hoides imetamise ajal. Väljaarenemata koljuluud ei kaitse arenevat aju. Soovitatakse 20 cm eemal hoida. Marile anna väljalülitatud wifiga telefon. Kes teab, kust need hädad muidu tulevad, ajuvähk ja kõnejamad ja muud.

    • Avatar
      Vasta grete 13. detsember 2016 at 17:21

      jep, enne telefone ei olnud ajuvähki olemas 😀

    • Avatar
      Vasta Mari-Liis 13. detsember 2016 at 20:44

      Fooliumist müts aitab ka kui 20 cm täpselt välja ei tule

    • Avatar
      Vasta Ignorance is not bliss 14. detsember 2016 at 08:43

      http://topdocumentaryfilms.com/wi-fried/ vaadake eroti filmi lõppu

  • Avatar
    Vasta A. 13. detsember 2016 at 17:13

    Minul oli oma 1 kuuse beebiga,sama muudkui nuttis kella 22.00-st 2.00-ni vahel isegi 3.00-ni ja igaöö, oleksin võinud kella ka õigeks panna selle järgi aga avastasin kolm päeva tagasi, et saab ta ära petta kui annan varem süüa nii kella 20.00 paiku siis jäi magama ja unustas ära, et kell 22.00 karjuma peaks ?

  • Avatar
    Vasta Merilyn 13. detsember 2016 at 17:01

    Minu beebil olid ka kõigepealt “hüsteerilised gaasid” vähemalt 3 esimest kuud. Seejärel ehk 2 nädalat magas ja edasi jätkusid pöörased magamata ööd. Hetkel laps 6 kuud vana ja ärkab 5-13 korda öö jooksul. Hetkel küll tunne, et see magamatus kestab igavesti? Jõudu ja jaksu!

  • Avatar
    Vasta Janne 13. detsember 2016 at 16:44

    Kahtlustasid tal juba varem gaasivalusid, kas olete mingit gaasirohtu järjepidevalt andnud?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. detsember 2016 at 16:44

      Ei ole andnud, aga no pole enne nagu põhjust kah.

  • Avatar
    Vasta M 13. detsember 2016 at 15:49

    Kõik see jutt on mulle nii tuttav,minu tüdruk “magas”nii 1,6 kuud järjest…ja ma olen elus!:)

  • Avatar
    Vasta Kerli 13. detsember 2016 at 15:48

    Mul oli selliseid öid küll ja rohkemki veel kaksikutega. Nüüdseks juba rahulik. Magavad ilusti. Aga selline trall käis ikka peaaegu 2 aastani.

    • Avatar
      Vasta Triin 13. detsember 2016 at 23:39

      Sama…ka laps kohe kahene ja ikka veel see trall. On paremaid öid(1-2 ärkamist), aga on ka kehvemaid(kuni 15 korda öö jooksul).
      Miks? Ma küsin miks?

  • Avatar
    Vasta Kaisa 13. detsember 2016 at 15:36

    Meie laps oli öise nutuga esimesed 1,5 kuud. Õnneks oli mees mõistev ja tegeles vahepeal ise-küll krooksutas, puuksutas, hoidis kätel ja sada muud imevigurit. Lõppude lõpuks oli vaja mul lihtsalt tššš-tšš teha ja panna mängima raseduse ajal kuulatud muusika ja laps rahunes ning sai magama jääda. Üldiselt on meil mõlemad poisid sellised, kes eelistavad rasedusaegset muusikat kuulata magama minnes.
    Samas on noorem endale mingi imeliku režiimi leiutanud, et 10 või 11st täitsa üles tõusta pole mingi probleem-1 õhtu oli kella 2ni niimoodi üleval- ei vingunud ega nutnud, lihtsalt oli üleval . Poiss ise sai täna 3 kuuseks ja saab hakkama 3-4 rahuliku tunnise ülevalolemisega …. Saa nüüd siis neist beebidest aru.

  • Avatar
    Vasta Liis 13. detsember 2016 at 15:17

    Minu beebi on 3.8 AASTANE ja siiani on 2-3 ööd nädalas sellised, kus abikaasa läheb hommikul magamata tööle ja mina vegeteerin päeva diivanil. Beat that 😀

    • Avatar
      Vasta Kerttu 13. detsember 2016 at 15:38

      Palun ära võta seda kuidagi halvasti aga see ei ole enam päris normaalne. Eeldan,et olete kuskile arstike pöördunud seat peale teie on see ka lapsele kurnav ja tervist laastav.

      • Avatar
        Vasta Liis 13. detsember 2016 at 20:53

        Muidugi oleme käinud neuroloogi juures ja uneuuringutel. Kõik on korras. Ta ei oska sügavasse unne minna. St pea iga kord peale uinumist ärkab 40 min pärast, tavaliselt jääb uuesti magama. Ja kõik päevased emotsioonid elab öösel läbi une välja. Nii ongi, et ega ta öösel ärkvele ei tule, soiubki läbi une, vähkreb, vigiseb, röögib, kiunub, sonib. Me oleme juba ammu ilma harjunud. Kõik käib automaatselt, hommikuti annab ikka meenutada, milline öö siis ikkagi oli.

        • Avatar
          Vasta Kerttu 14. detsember 2016 at 17:16

          Nii kahju 🙁

          Organismile on see kindlasti kurnav.

  • Avatar
    Vasta Merlin 13. detsember 2016 at 15:16

    Rõõmsaid ja rahulikke tulevasi esmavanemaid nähes ma mõtlen alati, et jaa jaa, enne esimest last ei saa keegi aru, mida tähendab, kui 1,5 aastat järjest ei saa ennast välja magada 🙂

    • Avatar
      Vasta grete 13. detsember 2016 at 17:23

      mallukal ju juba teine laps ja 1,5 aastat ta küll magamata pole olnud 😀

  • Avatar
    Vasta Rita 13. detsember 2016 at 14:59

    Mul esimese lapsega oligi see igapäevane asi. Isegi katsikuid pidasin ainult perekonnasiseselt, kuna laps ainult röökis. Kuskil käia ei saanud ja polnud energiatki, sest magamata on nii sürr olla. Igal ööl sisendasin endale, et see pole igavene. Kunagi kasvab ta suuremaks ja see õudus lõppeb. Ja kui ei lõppe siis kunagi kasvab suureks ja kolib välja ja siis ma ikka magada saan (kui unehäired pole selle ajaga tekkinud). Igatahes oli see mega suur katsumus nii paarisuhtes kui ka enda vaimses tervises ja ei sooviks sellist asja ka vaenlasele. Aga olen elus ja juba teise lapse omanik. Magada ikka ei saa 😀

  • Avatar
    Vasta Ann 13. detsember 2016 at 14:19

    Mul oli täna umbes sama trall. 22.00-02.00 tunne on tõesti selline et ma kohe kõnnin minema. Aga tuleb üle elada. Ükskord ta ikka magama jääb. Meil on põhjuseks gaasivalud ikka.

  • Avatar
    Vasta Liis 13. detsember 2016 at 14:15

    Meil oli ka täna öösel kuni kella neljani jama. Mu laps küll ei röögi,aga on üleval ja joriseb(Ps! Me oleme saksarahvas) ? Kui ta kell 4 magama sain,siis arvas mu teine laps(kes muidu ALATI magab),et peaks ärkama. Nüüd kui siia kirjutan sain oma vanema preili magama,aga pisem arvab,et tema enam ei viitsi magada ta tahaks emmega üleval olla. Nii ma siin siis olen oma krillis silmade ja olemisega.

  • Avatar
    Vasta Reet 13. detsember 2016 at 14:02

    Mul oli koolikubeebi, seega ratta peal hüsteerilist röökimist sai kuulda 2.5 kuud jutti, iga jumala õhtu kella 21-01. Algas see alles 2-kuuselt.
    Muideks täna öösel oli täiskuu. Ma küll sellist jura muidu ei usu aga ehk vb see kuidagi mõjus? Loomad ei käitunud imelikult teil?

    Aga oli meilgi täna öösel nuttu palju, sest mu poiss on haige 🙁 öösel ärkas kahe ajal suure nutuga, et pea katki ja nuttis hüsteeriliselt. Tegelt tal lihtsalt see valutas ja palavik oli vist vähemalt 40 kraadi. Ma ei vaevunud isegi kraadima, sest laps oli niiii kuum. Sai rohu ja õnneks jäi kolmest uuesti magama.
    Larüngiit on tore asi ! Nüüd endal pea lõhub vähesest magamisest ja vaene mees pidi veel kella 7-ks tööle ka venima.

  • Avatar
    Vasta Lilli 13. detsember 2016 at 13:57

    Põhiline ongi vist mingi krooks kuskil kinni, kui söök ka ei aita. A ma ei jõua ära lugeda neid öid – liiga palju. Mistõttu ma olen ikka päris palju mõelnud, et ma vist pean otse hullumajja minema, vähemalt saaks magada. Aga kui olen seda magamise asja maininud, on targad emad ikka manitsenud – tekita režiim! Pane ta lihtsalt magama! Mis mõttes laps ei maga, vanemate tegemata töö! Igatahes, tänks, emad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. detsember 2016 at 14:41

      Jah, easy ju, lihtsalt PANE magama, mega kerge ju! 😀

    • Avatar
      Vasta Jana 13. detsember 2016 at 20:59

      Mul ema ütleb et see sõltub lapsest ning kuidas ta ennast tunneb, kui on väsinud siis jääb aga kui ei siis ei vägisi ka ei pane ju…

  • Avatar
    Vasta P 13. detsember 2016 at 13:44

    Meil olid karjumiste põhjuseks sissejäänud õhk. Lugesin raamatut Tizzie Hall “Päästke meie uni” ja seal soovitati last krooksutada rinnaga toites iga 3 minuti tagant ja pudelitoitu andes iga 30ml tagant, ja kui nii toimib, siis võib vahet pikendada. See on tüütu küll, aga meie saime karjumistest niimoodi jagu.

  • Avatar
    Vasta Eva 13. detsember 2016 at 13:33

    Oh jaaaaah, minu beebi on hetkel täpselt 18 päeva vana.. Ja ma olen hulluks minemas!
    Ööd on täis gaasivalusid vist.. Kui rämedad puuksud suudab ära teha, siis on rahu majas.. Aga krt, neid puuksusid pean ma 4 tundi temast välja meelitama! Ja kuidas see lõpuks õnnestub? Ei tea isegi..
    Samas päeval magamisest ei tule mitte midagi välja, sest kodus veel energiline 2-aastane, keda lasteaeda panna veel ei raatsi..
    Ja nii see elu on, silma alused sinised ja lottis 😀
    A no vähemalt päeval suudab beebi nunnult magada, muidu vist tõmbaksin isegi kuubale ära 😀
    Gaasirohuks beebil colief ja d-vitamiin on gefilus.. Kas aitab? Aru küll ei saa..
    Ole muhe Mallukas! Sul saatusekaaslasi jagub! 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 13. detsember 2016 at 13:28

    Meie beebi on kahe kuune ja iga õhtu on arvatavasti koolikud…ainult aitab kõhuli käes hoidmine, kiigutame ja majas ringi käimine…teistpidi keerame kohe nutab. Avastasime ka kott-tooli, lamab selili ja hõõrume kott-tooli mööda maad, mõni minut ja silmad kinni aga seisma ei tohi jätta, ärkab kohe. Nutta ei lase, püüame teha ikka nii et rahuneb.

  • Avatar
    Vasta Katrin 13. detsember 2016 at 13:10

    see “sülita üle õla” väljend on vene (?) kultuuriruumist pärit ja mõeldakse ikka seda viisakat “ptüi-ptüi-ptüi-d”, mitte “HAKKK-PTÜÜÜÜHII” 😀 sellepärast ma pole kunagi vastikusest õlgu väristanud sülita-üle-õla väljendit kuuldes.
    Aaaa ja lisaks sellele ptüi-ptüi-ptüile koputatakse vastu lauda vmt puidust eset. Mõned “huumorimehed” koputavad vastu enda pead (no et umbes naljakas, neil “puupea”)

  • Avatar
    Vasta carla 13. detsember 2016 at 13:09

    Ma läbi une annan süüa ja tõstan teisele poole vajadusel. Ükskord mees ütles, et vaat kui hea laps, magab meil terve öö. Panin siis kirja, et mis kell ta ätkab, sest isegi kui unisena kella vaatan, ei mäleta seda hommikul. Kirja panin nii, et iga kord kui ta ärkas, saatsin endale smsi ?.
    Ajad sain siis sellised: u 23 unne, 02.00, 03.30. 06.47. 11.42
    Pole paha ☺

  • Avatar
    Vasta Riina 13. detsember 2016 at 13:07

    Ega see “Sülita üle õla” ei tähenda, et sa paned hullu rögaberto maha. Mina vähemasti tean, et selle üteluse taga on kolm pisikest, Ptü-ptüi-ptüi-d, üle parema õla 🙂 (siis ei tule nö kuri karja) Aga ju see vast on igalpool erinev. Ma ei tea 😀 Just sayin 😛

    • Avatar
      Vasta k. 13. detsember 2016 at 13:19

      Üle vasku õla ikka. Paremale poole tehes lâheb just täide ju?

      • Avatar
        Vasta Regina 13. detsember 2016 at 13:23

        Ehh, olite nobedam kirjutaja 😀

    • Avatar
      Vasta Regina 13. detsember 2016 at 13:22

      Ja mina olen alati teadnud, et sülitatakse üle vasaku õla ikka. Ja absoluutselt kõik mu lähikondlased teavad seda niipidi, sest öeldakse korraga: “Sülita nüüd kolm korda üle vasaku õla!!”

    • Avatar
      Vasta Riina 13. detsember 2016 at 14:00

      Vasak ikka jah. Minu viga 😀

      • Avatar
        Vasta Jane 13. detsember 2016 at 14:50

        Selle üle õla sülitamise kohta öeldakse, et ei tohigi. Pidavat kaitseinglile näkku sülitama. 😀

  • Avatar
    Vasta Kata 13. detsember 2016 at 13:05

    Täiskuu on!

    • Avatar
      Vasta kiivi 13. detsember 2016 at 15:06

      Täiskuu jah!
      Mul on kõik kolm beebit olnud ideaalsed magajad ja need haruharvad korrad, kui neid on miski vaevanud, oleme saanud röökivat last täiskuu paistel kussutada. Esimese ajal naersin emad-vanaemad sellise jutu peale välja. Teise ajal vaatasin ise ka, et vaat kus huvitav kokkusattumus. Kolmandaga, ärgates ebatavalisel ajal beebi nutu peale, nentisin juba enne voodist püsti uimerdamist, et ahah, jälle täiskuu…
      Kusjuures igasugused anomaaliad seoses laste unega toimuvad meil siiani just täiskuu ajal.

      • Avatar
        Vasta Elli 14. detsember 2016 at 04:37

        Kardin peab ette olema tõmmatud nii, et kuskilt kuuvalgust sisse ei paistaks, ja tuba oleks täitsa pime, siis täiskuu ei mõjuta..

  • Avatar
    Vasta Jaanika 13. detsember 2016 at 12:49

    Mul poiss ärkab öösel kell 1, sööb ja magab kohe. Ja järgmine kord kell 5 hommikul. Ja see on õudus. Tund aega ta röögib. Miski ei rahusta teda, kõnnin edasi-tagasi, annan süüa, kussutan ja mida kõike muud ma ei tee. Kell 6 rahuneb ja magab 8ni ilusti. Aga kell 5 on see õudus, iga hommik.

    • Avatar
      Vasta Käts 13. detsember 2016 at 19:30

      Proovi enne 5te vaikselt äratada ja sööta, äkki ajab tal kellavärgi segi natuke..

  • Avatar
    Vasta Kats 13. detsember 2016 at 12:41

    Meil on oma 3-nädalasega sarnane trall olnud nüüd paar õhtut ja kahtlustab koolikuid. Siiani ma ei uskunud, et need päriselt olemas on või et need üldse midagi muud kui gaasivalud on. Aga täpselt sama trall- röögib, tissi ei taha, süles olla ei taha, kussutamist ei taha, viskab silda.
    Tead mis aitas… köögi õhupuhastaja töölepanek. Ja kui selle undamine jäi nõrgaks, siis tolmuimeja. 😀 rahunes üsna hetkega ja natuke veel undamise saatel kussutamist ja beebi magas. 😉

    • Avatar
      Vasta carla 13. detsember 2016 at 13:10

      Meil keegi oli pesumasina tsentrifuugiga saanud magama ?

      • Avatar
        Vasta Kats 13. detsember 2016 at 14:25

        Meie beebile mõjus imeväel rahustavana vannitoas vee jooksmine. Ehk et läksin vannituppa, panin vee korraliku survega jooksma ja siis seisime seal 😀

    • Avatar
      Vasta Mammu 14. detsember 2016 at 11:06

      Mul aitas ka hüsteerilise röökimimise vastu peaaegu alati see, et läksin vannituppa ja panin vee jooksma 🙂 Tolmuimeja aitas ka muidugi!

  • Avatar
    Vasta Mummi 13. detsember 2016 at 12:27

    Meie oma käis 8 korda vähemalt öösel söömas… pudelitoitu, eksole. Seni, kuni pudeli saabus, röökis. Tavaline asi, et röökis ka lihtsalt niisama. Ja nii oma esimesed 6 kuud vähemalt. Nüüd on “suur inimene”, aasta ja peale ning tavaline asi, et ärkab 3-4korda öö jooksul ja lihtsalt lõugab. Lihtsalt, niisama. Ja kujuta ette, et hommikul tööle lähed…. pole harvard olnud ka mõtted, et hüppaks rõdult alla… saaks haiglasse, saaks magada….

    • Avatar
      Vasta Raili 13. detsember 2016 at 13:30

      Minul see aeg möödas aga ma ka vahest mõtlesin et saaks kuidagi haiglasse (ptüi ptüi ptüi) saaks magada ?. Ja keegi hooltseks mu eest.

  • Avatar
    Vasta heleri 13. detsember 2016 at 12:23

    Meie tibi tegi täna sama tralli. Muidu tudub öösel rahulikult 3-4h enne kui süüa küsib. Peale sööki uinub momentaalselt, aga tänane öö oli suhteliselt sarnane sinu poolt kirjeldatule. Kiiguta mis asendis tahes laps röögib lohutamatult. Ju oli kuuseis selline 😀

  • Avatar
    Vasta Chrissu 13. detsember 2016 at 12:05

    Meie 10 kuune istub mõni öö tundide viisi üleval sest ta arvab et on õige aeg kõva häälega naerda ja mängida 😀

  • Avatar
    Vasta :) 13. detsember 2016 at 12:03

    Edu.ee
    Olen ise pea aasta niimoodi vahedega öösel üleval. Hiljaaegu oli peaaegu 2 ööd ja päeva järjest jutti magamata ja see oli kohutav. ? ma juba tahtsin endal kõrvad peast kratsida ja silmad välja lüüa, see oli KOHUTAV. Täna teema sama, aga õnneks pool ööd magamata. Haige värk, lohutan ennast, et kunagi peab see ju mööduma, sei EI saa igavene olla ?

  • Avatar
    Vasta Kadri M 13. detsember 2016 at 12:03

    Päeva arvelt, st üritan magada ja puhata ka päeval ja nii asjalik olla kui Sina ei olegi võimalik. Üritame lihtsalt kuidagi hakkama saada sellise vähese unega ja päeval võimalikult vähe kohustusi endale võtta, sest energiat nendeks ei ole 🙁

  • Avatar
    Vasta Marilyn 13. detsember 2016 at 12:02

    Ooo kui tuttav olukord. Mul poiss saab kuu lõpus 9kuuseks ja ei maga siiamaani öösel. 4-5 korda ärkab öösel ja tahab igakord erinevat asja- lutti, piima, et ta külje peale panen või lihtsalt karjub. Nädalas mingi 4 päeva on rahulikud ärkamised, saab oma piima/luti kätte ja magab edasi. Aga 3 korda umbes nädalas on seda ööd, kus ta ainult karjub ja mitte miski ei aita. Ma ei teagi enam, mis tunne on terve öö lihtsalt magada 🙂 olen lugenud raamatuid seoses parema unega lapsel ja katsetanud KÕIKE. Aga minu poisi puhul ei aita midagi. Ega midagi teha polegi, peab hakkama saama 🙂 Tänu nendele unetutele öödele , magan ma päeval poisiga koos. ( sest päeval magab ta nii ilusti oma unesid).

  • Avatar
    Vasta Aveli 13. detsember 2016 at 11:59

    Milline “äratundmisrõõm”. Olin oma tuttuue beebiga saanud paar päeva alles tutvust teha kui lasti meid kodusesse keskkonda. Esimene öö oli minu mäletamist mööda rahulik..aga mingi öö…karjus, karjus, karjus.. 4,5 tundi! Ma olin nii meeleheitel, mees oli meeleheitel. Kussutasime, nunnutasime..mitte miski ei aidanud. Ja siis mu närv ütles üles, krabasin sahtlist luti, mille olin ehku peale tellinud ja panin talle suhu. Laps magas 20 sekundiga! Ja nüüd ka tahab lutti ainult siis kui on kuidagi närvis.. siis magas kohe 2,5 tundi, sõi, magas 2,5 tundi..sõi.. Enam ühtegi sellist ööd ei taha…