KODU LAPSED Uni

unetus on hirmus asi…

20. oktoober 2019

Nagu te aru saate, olen ma poolearulisel moel ainult mingisugustelt kolimistest ja remontimistest mõelnud. Et nagu hing ei saa kuidagi rahu, pidevalt tahaks midagi teha, kuhugi tormata, midagi “parandada”, aga tegelikult sahmin ringi nagu peata kana. Eriti õudne on just õhtuti, et und ei tule ja siis mõtled mingisuguseid asju välja ja hakkadki orgunnima. Näiteks üks õhtu ma jälle ei saanud magada, lugesin Olavi “Minu Tenerifet” ja siis sündis plaan, et tavai, lähme ka. Nagu te aru saate, siis paari päevaga olidki meil piletid ja elukoht olemas.

Mis ideed veel voodis vedeledes tekkinud on? No esiteks see, et lastetoas tuleb katuseaken ära vahetada. See muidugi polnud mingi eriline “idee”, sest see on nii katki, et kui ma ei taha, et lapsed talvel surnuks külmuvad sinna, siis tuli see lihtsalt ära orgunnida.  Õnneks saime Yssega jutule ja saamegi uue akna, jeee. Kui ma ei eksi, siis järgmisel nädalal saabki lõpuks see aken ära vahetatud. Mida see aga tähendab on see, et aknapõsed tuleb peale seda uuesti korda teha, sest seda aknavennad ise ei tee. Lisaks on ühest seinast suur jupp “välja pekstud” sest mul oli vaja, et see voodi sinna ära mahuks normaalselt. Ehk siis seal tuleb veitsa paheldada ja värvida. Kardo ütles kohe, et tema seda ei oska ja ei taha teha, parem palkame kellegi, kes oskab ja kes selle kiiresti ära teeb. Ma nõustun, sest muidu me ise jäämegi uimerdama. Niiet kui keegi teab kedagi, kes sellist siseviimistlust teha oskaks ja tahaks, siis las ta kirjutab mulle marianntreimann@gmail.com.

Aga kui me seal JUBA pahteldame ja värvime, siis tuli mõte seda lastetuba ka natukene kohendada. Või noh, pigem see on selline meeleheitlik katse, et äkki siis tahab Mari seal magada, kui see tuba rohkem tema maitse järgi oleks. Tema maitse= printsessid ja vikerkaared. Et jah, Lende magab kenasti oma toas, Mari ütleb iga õhtu lihtsalt nägemiiiin ja läheb magab vanaema juures, et jumala eest mitte enda voodis magada. Ei mina tea, kas käib see paganama Vidrik teda öösel kimbutamas või mis, aga ta läheb kohe päris hüsteeriasse, kui tal käskida enda voodis olla ja anub meid nuttes, et laske ometi vanaema juurde. Kuna ma seda olukorda muud moodi lahendada ei oska, siis tavai, teen talle sellise printsessi toa, et hoia, keela ja karju appi.

Ehk siis minu idee. Kui keegi selle ära viimistleb, siis paneme osadesse seintesse sellise Little Duch tapeedi. Selline roosakas, mõnus ja väga tüdrukulik. Minus pastelne toon ka minu meelest. Nende käest saab osta ka matchivat voodipesu ja patju jne, et siis saab pärast kõik ilusti kokku sobituma panna.

Voodid olid mul ka kohe teada, millised need olema peaksid. Ehk siis loomulikult printsessikad. Aeg-ajalt olid mulle sellised kasutatuna silma jäänud, seega lootsin, et ehk ühel hetkel on neid… kaks, mida keegi saaks kiirelt mulle maha müüa. Aga no ega keegi eriti kahekaupa neid ei müü, seega pidin leppima sellega, et sain ühe kasutatuna soetatud ja mõtlesin siis edasi oodata, et küll kunagi keegi ka teise müüb.

Nüüd avastasingi, et manguvaljakud.eu müüb täpselt neid asju, mida mul vaja ja mida taaskasutusest naljalt ei leia, ehk siis ülaloleval pildil olevat öökappi (mis on praegu kenasti ales) ja lisaks ka väikestele printsessidele “hädavajalikku” meigilauda. Mitte, et nad ennast meigiks, aga no mingi harjakese võib ju sinna peale toetada ja oleks kus nende juuksepudinaid ka hoida, muidu aina mööda tuba laiali. Seal muidugi voodi kah olemas, juhuks kui ei leia.

Ma oma peas praegu kujutan täiega ette, et kuidas ja mismoodi ma kõiki neid asju panen, endal pole veel millegagi alustatud, aga no ühesõnaga ma tahan mõelema lapse voodi kohale panna selle thebirthposter pildi, no selle (seal on siis sentimeetri pealt samasuur beebi paberil, kui nemad sündides olid + sünniandmed ka).

Siis teengi nii, et üks osa tuleb nagu nn magamise osa ja teine nn mänguruum, sest nagu öeldud, see tuba sellise naljaka kujuga, et saab niiöelda eraldada need kaks ala. Nüüd jääbki vaid mõelda, et mida ma sinna lastetuppa alles jätan ja mida mitte, sest tegelikult on neil liiga palju asju ja selle pärast see tuba kogu aeg sassi läheb ka, et kõik valatakse laiali kui “midagi otsitakse” ja keegi midagi enda järgi ära ei korista. Tõepoolest, KUST nad sellise kohutava käitumise pärinud on? Hmmm… *olen konkreetselt samasugune põrsas ise ka ?*.

Maha mõtlesin panna selle vaiba ja tellida ka selline “hoiustamisvärk” et oleks kohe näha, mis kastis misasi sees on, et oleks mugavam asju leida ja nendega mängida. JA ÄRA KORISTADA, eksole.

Vot, sellised plaanid siis. Eks näis, kaugele ma nendega jõuan, aga nii ma seda igatahes visualiseerin.

Olgu siiski rõhutatud, et ma vihkan remonti kogu südamest, aru ma ei saa, miks ma ennast sellega üldse painan, aga no nii tahaks, et lastel äge ja tore oleks ?‍♀️ Haige inimene olen ka ilmselgelt. Oleks seda unekest rohkem, siis ei jääks aega selliseid lollusi välja mõelda ?

Ooo, üks asi tegelt veel, mis ma seal teha tahan: mul on üks diivan, mis on hetkel sinepikollane, aga ma tahan selle ise halli kangaga üle lüüa, et see tuppa paremini sobiks. Kui suur tõenäosus on, et ma sellega hakkama saan, võiiii lihtsalt keeran ühe vaese diivani nii pekki, et hoia ja keela? Pakkumised on teretulnud.

Ps! Kui kellelgi on häid ideid, kuidas ja kus hoiustada neid paganama TY mänguasju. Meil neid kõiki “vaja” Mari sõnul, aga need vedelevad muudkui mööda elamist, et kus teie pehmeid mängukaid hoiate?

Loe ka neid postitusi!

31 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mairi 22. oktoober 2019 at 22:57

    Kas nari plaanid maha müüa? ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 23. oktoober 2019 at 17:59

      müüdud

  • Avatar
    Vasta Mairi 22. oktoober 2019 at 22:56

    Kas mari plaanid maha müüa? ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 23. oktoober 2019 at 17:58

      Siiani olen mõelnud alles jätta

  • Avatar
    Vasta Vaike 21. oktoober 2019 at 12:02

    Ma peksin oma ema kohale, kui diivanikatet vahetada tahtsin, sest nõukaajal vahetas ta igasugu katteid umbes kord kvartalis. Jonnis küll, et ta enam ei mäleta ja nii edasi ja tagasi, aga ma ütlesin, et ise mu tegid, nüüd vahetad selle diivani katte ka ära. Vahetas. 😀

  • Avatar
    Vasta Cäroly 21. oktoober 2019 at 12:02

    No just, remonti saab kasvõi iga aasta teha. Lapsed ja nende maitsed muutuvad kogu aeg. Tee see, mida ta praegu tahab ja aasta- paari pärast ümber. Mööbel on odav, värv-tapeet ei maksa ka palju. Ei maksa üle mõelda, et mis aasta pärast saab. Savi, siis teed teistsuguseks.

  • Avatar
    Vasta Älis 21. oktoober 2019 at 11:13

    Värvidel on muidu kindel mõju inimestele, sh ka lastele. Et kui roosat valid, siis pigem õrn ja pastelne ja pigem aksessuaarides. Mitte nii, et tapeet roosa, voodi roosa, vaip roosa, kardinad roosad. Selline kombo on pigem liiga ergutav ja pikemas perspektiivis väsitav. Loe nats värvi teraapiast, äkki aitab natuke otsustamisel :).

  • Avatar
    Vasta E 21. oktoober 2019 at 10:58

    Pakuks välja, et kaisukate hoidmiseks võiks olla mingi riiul? Kui on olemas, siis samast sarjast nagu voodid 🙂

  • Avatar
    Vasta Ann 21. oktoober 2019 at 09:08

    Mulle tundub ka, et see printsessivärk on pigem mööduv teema ja on ka teisi viise, kuidas tuba lapsele meeldivamaks ja õdusamaks teha. Mulle endale meeldisid Mari vanuses mõistagi hobused, aga juba aasta pärast olid hoopis teised huvid — kui vanemad oleks tollal mulle hobusetoa teinud, oleks ma seda hingepõhjani häbenenud juba paar aastat hiljem…

    Ma ei soovita oma unetuse inspiratsiooni ajel hakata nüüd kõike ümber tegema, pigem räägi Mariga sellest – lastele piisab ju selles mõttes vähesest, et ehk saate koos lihtsalt ilusaid liblikaid seinale panna või nt uue printsessi-öölambi valida jne, just et tal oleks tunne, et tema ise tegi oma toa selliseks, nagu tahtis. Samal ajal saate ka teha diili, et kui ta need asjad omale saab ja välja valib, siis ta magab oma toas. Muidu sa mööbeldad ise kõik ümber ja mis siis, kui tal on hiljem ikka savi?

    • Mallu
      Vasta Mallu 21. oktoober 2019 at 09:48

      Kle paari aasta pärast ma teen NAGUNII seal uuesti remonti, niiet pole vast vahet 😀

      • Avatar
        Vasta K. 21. oktoober 2019 at 15:08

        Niisama offtopic aga Mari sept eelkooli ei lähe? Pole mõelnud? Mul endal Marist 2 kuud vanem tüdruk juba sept päriskooli. Õnnelikud septembrilapsed?‍♀️ … aga ise sisustasin küll tuba juba nii, et kooli asju ka. Raamatud, Eesti kaart, tahvel (lapse töödega ). Lisaks kuude ja aastaaegade kaarte. Möödaminnes vaatame ja kordame. Korralik laud ja raamaturiiul jms. Kohe väga uhke suure tüdruku asjade üle ?Printsessi asju siis lisaks (vaibad, karbid, padjad , tuled jms).

  • Avatar
    Vasta Cäroly 21. oktoober 2019 at 08:45

    Kui remontida siis juba põhjalikult, muidu hakkab juba paari kuu pärast uuesti sügelema 🙂 Tee muidugi kõik otsast lõpuni uueks- endal lahe ja lastel rõõmu! Remondimehi soovitada ei oska, aga kui tahad head tulemust, siis ise ei maksa pusida. Samas diivani uue riidega katmine on väga lihtne, selleks pole vaja küll kedagi palgata. Mööblikangaid on palju, arvutad õige mõõdu välja klambripüstoliga käib see 1-2-3.
    Kui laps veel oma toas ei maga, siis ta pole ilmselt valmis- proovi tuba võimalikult uueks ja nunnuks teha, ehk siis hakkab meeldima. Kuigi ei pruugi- mängib oma toas, aga magab ikka teie või vanaema juures.

  • Avatar
    Vasta M. 21. oktoober 2019 at 08:04

    Asi pole enam toas vaid harjumuses ja teie järjekindluses. Oled seda tuba (ja eriti voodeid!) nii mitmeid kordi vahetanud, et vaevalt puhta sellest enam kasu on ? enda järel koristamist tuleb ka paraku õpetada, ükski riiul seda ei õpeta 🙂 siin soovitati Ikea sorteerimissüsteemi aga justkui meenub, et sul oli see täiesti olemas?

    • Mallu
      Vasta Mallu 21. oktoober 2019 at 09:49

      Mari sai eile oma printsessivoodi, magas seal kenasti ja rääkis hommikul, et niiiii hea oli selles magada, nii et näed, oli kasu 🙂

  • Avatar
    Vasta Merit Eier 20. oktoober 2019 at 22:30

    Kas teil seda puidust mänguloomade puuri pole enam alles, et Ty loomakesi ära panna? Ma olen ise oma jumbudele sellise “puuri” tegemisele mõelnud, et kaisukad ära paigutada.

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2019 at 23:54

      Eiii oleee

  • Avatar
    Vasta Yutulind 20. oktoober 2019 at 22:29

    kas need samad sünnisuuruse imikupildid ei olegi kummituslikud??? lastekale parem midagi vähem sünget… ja titeteema on varsti out kui mari koolilaps, parem korrutustabel vms

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2019 at 23:55

      Mari läheb kooli kahe aasta pärast, mis koolilapse jutt siin käib ?

    • Avatar
      Vasta K. 21. oktoober 2019 at 00:05

      Kuigi mulle see sünniposteri teema täiega meeldib, käisin neid mingi aeg tellimise jaoks vaatamas aga ei suutnud. Need mustad jooned on nii jubedad nagu mingid õudusfilmi kritseldused.

    • Avatar
      Vasta Keidy 21. oktoober 2019 at 06:52

      Sa tahad, et lapsel oleks toas hea olla aga kõik oled sa oma peas valmis mõelnud “mis ja kuidas”. Ühesõbaga laps peab leppima ema valikutega ja selle üle õnnelik olema? Okei peale remonti on iga inimene õnnelik aga kui ise pole oma arvamust avaldada saanud, kui kauaks sa siis õnnelik oled? Hoiustamise kohalt… Ostsin ka Ikeast Kallax riiuli. Ma ei tea kuidas Eestis on aga Lätis oli peale kangas kastide ka plastik ning punutud kaste (küll väiksed kuubikud 33×33 vms aga raamatute jaoks piisav) + saad ise panna nii palju sahtleid ja uksi kuidas ise soovid ;). Kaisukaid jätsime nii palju alles, et mahuks ühte kuubikusse ära + igapäevased voodis. Siiani olid kaisukad Hiinast tellitud mingi kangast/kilest looma koti sees.

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 20. oktoober 2019 at 20:55

    Mul on see Kidkrafti mänguasjariiul ja plaanin välja vahetada. Ei ole ikka hea lahendus, need kastid pidevalt kukuvad alla teiste kastide peale kui liiga hoogsalt midagi võtma minna ja tegelikult, kuna nad niiviisi kalde all on, siis väga täis ei saa ka asjadest toppida. Lapsed vahel võtavad need kastid ära ja siis turnivad nende pulkade otsas, mistõttu on see riiul jumala kõver juba. Mulle endale tundus ka alguses nii hea lahendus, et asjad kõik nähtaval ja saab kategooriate järgi sorteerida (a’la muusikariistad, mudelautod jne), aga reaalsus on teine. Vahetan ikea trofasti vastu välja ehk on asjalikum, õnneks on odavam ka.

  • Avatar
    Vasta ENimetu 20. oktoober 2019 at 20:17

    Mina ei ole küll sina, aga ise üritaks printsessi tuba luua moel, mis ei vajaks uue mööbli soetamist. Vähemalt mitte sellise mööbli. Toale ja täitsa tavalisele voodile annab toredaid detaile lisada ning hiljem on võimalus neid muuta või eemaldada. Ja see meigilaud …
    Maitsed on loomulikud erinevad nagu ka keskkond, kus keegi ennast hästi tunneb.
    Pehmetele tegelastele võtaksin ise sellise https://manguvaljakud.eu/pood/laste-moobel/lastetoa-moobel/kidkraft-manguasjakast-nantucket-valge/
    Mulle väga meeldib uute lahenduste väljamõtlemine, kui vana tundub enam mitte toimivat. Sulle mõnusat mööbeldamist!

  • Avatar
    Vasta Mari 20. oktoober 2019 at 19:29

    Eiiii pls ära hakka selle imetabase sinepikollase diivaniga ise küll mässama!! Mäletan, et jäin napilt sellest fesaris taaskasutusmüügil ilma ning see mul endiselt natuke hingel. Oleks meie tumerohelise seinaga idekalt kokku matchinud.
    Nii, et äkki hoopis müüd selle maha ja vaatad mõne muu sobivama halli diivani 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 21. oktoober 2019 at 09:58

      ma vaatasin, aga ma ei ole leidnud norm hinnaga halli. see kollane maksis aint mingi sott.

  • Avatar
    Vasta Ingrid 20. oktoober 2019 at 19:16

    Meil pehmed mängukad konkreetselt pealt kaanega mustapesukastis ? Kui laps väiksem oli, siis oli ka terve elamine pehmikuid täis, ime et ta oma voodisse ära mahtus. Aga nüüd suve lõpus julmalt vähendasin neid, sest sai ka terve toa mööbel välja vahetatud koolilapse mööbli vastu (kuna tuba üsna väike, siis Ikea narivoodi kirjutuslaua ja riiuliga, Ikea Kallax 5*5 ruuduga riiul, kus siis kangast kastid, kapiuksed ja sahtlid, osad ruudud ka tühjad). Ja selle Kallax riiuli kiituseks pean mainima, et lapsel tuba nüüd korras olnud! Mõnikord on oma riided õhtul vedelema jätnud, aga siis palun hommikul kindlasti pesumasinasse viia need. Ahjaa tegemist siis 7-aastase preiliga ?

  • Avatar
    Vasta K. 20. oktoober 2019 at 19:12

    Mari on juba nii suur tüdruk, et varsti kooli??‍♀️ . Pigem vb koolilapse tuba? Meil kasvas sellisest mööblist laps 6ndaks eluaastast välja ?. Martale küll super!

  • Avatar
    Vasta Lila 20. oktoober 2019 at 18:07

    Kas sa ei olnud rahul nende meestega, kes välitöid tegid teil? Küsi samast firmast.
    Diivani ümber tegemine tundub ilge jumpsimine, aga klammerdaja kätte ja edu!

  • Avatar
    Vasta Liane 20. oktoober 2019 at 18:06

    Aga proovi diivan üle värvida Annie Sloan kriidivärviga. Vaata Vintage Chick FB lehte ja leiad nii värvid kui õpetuse, kuis asi käib.

    • Mallu
      Vasta Mallu 21. oktoober 2019 at 09:58

      diivan VÄRVIDA? 😀

  • Avatar
    Vasta liska 20. oktoober 2019 at 17:29

    Teemasse küsimus: kust normaalset ja katsudes mõnusat mööblikangast saab, millega diivaneid-patju jms üle lüüa?

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. oktoober 2019 at 17:49

      mina mõtlesin astuda sisse kuskile kangapoodi ja osta jaopärast mööblikangast, kust mujalt seda ikka saada 😀