Autokool

ei saa mu näost ikka asja vist

1. oktoober 2020

Mul juhtus selline tore lugu, et mu pass ja ID kaart lõpetavad siin vaikselt kehtivust. Mitte, et seal suurt vahet oleks, sest enamiku ajast on üks neist (või mõlemad) nagunii kadunud, aga näed, praegu juhtus, jeesuse tahtel, siiski nii, et mõlemad on mul täitsa olemas ja karjuvad mulle näkku, et tee uus.

Alguses mõtlesin, et ah, mis ma ikka kiirustan. Load on ju ka olemas, kui kuskil veinipudeli soetamisega hätta jään, aga kae nalja. Ka see sinder lõpetab kohe kehtivuse. Issand, täna vist? Sest mul on load kaks aastat olnud ja seetõttu pidin ma käima lõppastme koolitusel (mida ma imekombel läbi ei kukkunud) ja ka see tuleb välja vahetada. Nojah siis.

Lubadega on kerge. Pidin e-autokoolis paar klikki tegema ja nemad saatsid mu tunnistuse ARK’i ja seal tuli ainult tasuda 20 euri, et uus teele pandaks. Siin tekkis aga kaks aga. Esiteks proovisin ma seda sada korda tasuda ja iga kord tuli ette kiri, et on tekkinud mingit sorti tõrge ja proovigu ma homme uuesti. Homme? Homseks olen ma selle ammu unustanud! Proovisin sada korda veel, aga ei kedagi. Süsteem jäi endale kindlaks.

Siis sain ma aru, et see on taevane vihje – nimelt teine aga tuli sellest, et need uued load on ju kümneks aastaks, eks? Ja ma tõesti ei taha veel 10 aastat ringi käia dokumendiga, mille fotol näen ma välja nagu 45 aastane Julija Abja-Paluojast. Mitte, et neil midagi häda oleks, aga mul on kuidagi nii läinud, et ma olen vananemise asemel iga aastaga natuuukene parem välja näinud. Seega sobiks mu praegune rahuldav olek rohkem dokumendile, kui aeg, kus ma arvasin, et mingi ebamäärane soeng ja hullupilk hästi pildile passiksid. (Tänks siinkohal iseendale, et ma selle teema tõstatasin, ma just täna mõtlesin, et äkki peaks juukseid lühemaks lõikama, no fking thanks).

Seega tekkis uus plaan: kuna mul on nagunii vaja teha uus ID kaart ja see sama pilt automaatselt ka ARKi läheb, siis on ju tunduvalt kavalam teha ise uus pilt, kus ma vähem segane välja näen, laadida see üles, tellida uus ID kaart ja tere tulemast 10 aastat kauni dokumendifotoga.

See kõlas lihtsamalt, kui see tegelikult oli, sest esiteks tulid kõik enda tehtud pildid välja umbes täpselt samasuguse imeliku muigega, nagu ülaloleval pildil. Kui ma näo lõdvaks lasin, nägi see konkreetselt välja nagu see foto, mis sust tehakse, enne kui sind arestimajja viiakse. Seega tõmblesin ma siin sada aastat, et mingi enam-vähem pilt valmis saada, ta õigesse mõõtu lõigata ja muu säärane keberniit. Ja kui ma lõpuks kõik tehtud sain, siis ütles süsteem mulle, et ok tore, me anname sulle 30 päeva jooksul teada, et kas see pilt sobis.

Ee ok siis, aga mis siis saab, kui mu load ei kehti ja ID kaart ka ei kehti? Ei tohigi sõita või? Või peaksin ma ikka üritama selle keskealise alkohooliku pildiga load ära tegema ja siis seda politseile nt näitamast keelduda, sest… sry ma näen sellel nii malakas välja, sa ei taha seda näha, usu mind?

Lõpetuseks küsimus: kas kellelgi maailmas on üldse endast normaalset dokumendifotot õnnestunud teha?! Või on see mingi selline haruldus, nagu üksssarvikud ja Loch Ness?

Loe ka neid postitusi!

46 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta meow 2. oktoober 2020 at 22:22

    Mul abikaasa ütles mu viimase ID kaardi pildi peale, et kle, ära kadunuks küll jää vms, sest muidu SEE pilt satub lehte kóigile vaatamiseks. Tehke omad järeldused 😀

  • Avatar
    Vasta ENimetu 2. oktoober 2020 at 21:48

    Jah, oma ID-kaarti esimest korda nähes mõtlesin küll, et kui metsa peaks ära eksima, siis võetakse andmebaasist kindlasti meedias näitamaks just see pilt – hirmus mõelda 😀 😀 😀

  • Avatar
    Vasta M. 2. oktoober 2020 at 15:23

    Uuuh! Samamküsimus mul. Mu eelmine ID-kaardipilt nägi välja täpselt see kurjategija pilt. Tegin inimestele nalja, et minu vanglapilt (ja neil oli jultumust nõustuda!!!!). Juunis tegin uue ID-kaardi. Nüüd teen nalja, et näe, sain vanglast välja ja kukkusin jooma. Doki kätte sain, ehmatasin nii ära. Paras lapsi (ja miks mitte – ka täiskasvanuid) hirmutada.

  • Avatar
    Vasta Kk 2. oktoober 2020 at 15:21

    1 korra sain ideaalse pildi (PPA kabiinis). Praegustel näen välja nagu oleks lasknud 2-aastasel oma juukseid lõigata ning siis ronisin kivi alt välja otse kaamera ette. Jube! Fotograaf oleks võinud vähemalt midagi öelda aga noh, võib-olla kodutu on tema aesthetic or smth…

  • Avatar
    Vasta no mida asja 2. oktoober 2020 at 13:47

    No praegu tee ikka üks dokument. Kui lahutatud oled, siis ju enam treimän ei ole. siis ikka vana nimi tagasi. ei kõlba mees, ei kõlba tema nimi ka. arvan ma.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. oktoober 2020 at 13:47

      Ma mõtlesin sinu nime võtta tegelt

      • Avatar
        Vasta Jaanika 5. oktoober 2020 at 07:35

        Tahaks seda laikida Mallu 😀 Muidugi teab iga kõrvalmaja Ada, mis täpselt kellelegi kõlbab või kõlbama peaks 🙂

  • Avatar
    Vasta Heydy 1. oktoober 2020 at 22:53

    Haahaa, ega eriti ei õnnestu jah. Just kevadel nägin vatti, ükski pilt neile ei kõlvanud, tukk olevat silmas. Lõpuks jäin nagu mingi juusteta macrovõttes kurjategija. ?
    Aga mul oli muideks üle-üle eelmine id kaart super kaunis. Pilt sai täitsa tavaline. Aga kui id kaardi kätte sain, siis oli üllatus suur …oleks nagu töödeldud ja mingi valge kuma oli mu ümber nagu jeesuse aupaiste. ? Kõik alati imestasid, et nii kena ja koukisid enda kaardid võrdluseks välja .???
    Ühesõnaga kahju oli, kui ära aegus.

  • Avatar
    Vasta S 1. oktoober 2020 at 21:24

    Minul õnnestuvad täitsa okeid fotod PPA teeninduskohtade fotoautomaatides 🙂

  • Avatar
    Vasta xxxyyyzzz 1. oktoober 2020 at 20:38

    Kui sa nime vahetad (lahutus ju), siis nagunii läheb ju nimi vahetusele. Nii, et tee aga need dokumendid ära nende piltidega, mis on. Nime vahetamine nagunii tähendab kõigi dokumentide vahetust.

    • Avatar
      Vasta Liis Er 2. oktoober 2020 at 20:13

      Mis loogika see on?
      Võib vabalt sama nimi jääda, kui soovi on. Mina jätsin küll oma eksi perekonnanime.

  • Avatar
    Vasta Liis Er 1. oktoober 2020 at 20:07

    Ma näen oma id kaardil ja passis nagu kummitus välja ja see leht kus passis on see pilt nagu.. hele? Seal näen üldse välja nagu ilma silmadeta deemon. Ime, et mul üldse siin igalpool reisida on lastud.

  • Avatar
    Vasta Kaidi 1. oktoober 2020 at 19:34

    Mul eranditult kõik dok. fotod sellised , et ehmatavad endalgi hinge kinni….

  • Avatar
    Vasta Mammu 1. oktoober 2020 at 18:04

    Ma olin id kaardi ja passi pildi tegemise ajal haige ja I trimestri rase, rops oli kurgus, nina tatti täis, nina alune oli punane, silmad vett täis, pea pesemata sest ma olin liiga rase ja haige et ennast kasida jnejne??. Aga mul oli vaja kohe ära käia seega? võib ette kujutada kui hirmus see sai?(PS!see oli enne koroonat)

  • Avatar
    Vasta Kelly 1. oktoober 2020 at 17:19

    Mu isa lasi ka emal dokumendifoto kodus teha ja kui ära saatis, siis tuli vastus, et ei sobi, kuna nägu on pildil piklikumaks töödeldud. Vanemad ei oskagi mul pilte töötleda… isa ütles ka, et krt ma olengi selline kurginägu lihtsalt ?

  • Avatar
    Vasta Kristi 1. oktoober 2020 at 16:30

    Mul eelmises kaks olid. Lootsin selle eelmisega viimast ka teha aga tädi arvas, et pilt ei tohi olla vanem, kui kuu(?). Mul oli niiii kahju. Praegusel on nii kole, et kui dok. nr vaja ei ole, nt ainult vanuse tõestamiseks vmt, näitan vana dokumenti ?

  • Avatar
    Vasta Katrin 1. oktoober 2020 at 15:52

    Käisin kord Paldiski mnt alguses fotosalongis dokumendi fotot tegemas. Enne juuksuris soeng ja kunstripsmed peale. Kohapeal palusin, et minimaalselt töötleks ka, et normaalsem välja näeks (töödelda tegelikult ei tohi). Väga ilusa pildi sain. Nüüd enam pole viitsinud sellist protseduuri läbi viia ja viimastel dokumentidel näen ikka välja nagu parm 😀

  • Avatar
    Vasta H. 1. oktoober 2020 at 15:35

    Ühe sarvega Loch Nessid on mul 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 1. oktoober 2020 at 15:33

    Vaata seda saadet, kohe esimene sketš. Parim dokumendipilditeemaline kub huumor mu meelest. Kuigi paljud probleemid on aegunud (välispass ja raskused välismaale reisimisel).
    https://arhiiv.err.ee/vaata/estraaditahestik-ita-ever

  • Avatar
    Vasta Kristi 1. oktoober 2020 at 15:28

    Mul õnnestus praegune dokumendi foto endast saada ideaalne, ma ei näe päris elus ka nii inimene välja Kui seal pildi peal ?

    • Avatar
      Vasta Jaanika 5. oktoober 2020 at 07:41

      Jaa, mul ka praegu elu esimene ja ilmselt viimane kaunis dokfoto, nii ilus et reaalis vast rohkem kodutu kui pildil 🙂

      A eelnevad on alati olnud väga iidse pätitraditsiooni edasikandjad – pluss ka mina olen tuka vea ära teinud – kuidas need alati nii kõverad jäävad, maagia 😀 Ikka eriti julma ja kivist välja raiutud lõustaga on neid dokke olnud, brr.

      Mulle muidu seal putkas meeldib pilti teha, on mingigi kontroll nurga üle jne

  • Avatar
    Vasta Kaisa 1. oktoober 2020 at 15:27

    Mul viimane kord imekombel õnnetus. Ja veel PPA fotoboksis.

  • Avatar
    Vasta Meeli 1. oktoober 2020 at 15:19

    Kui ma nüüd ei eksi, siis autoga sõita ei tohi, kui juhiluba on muutunud kehtetuks, muu dokumendi kehtivus siin rolli ei mängi. Kehtiva juhiloa puhul võib kaasas olla muu isikut tõendav dokument, mida siis kinnipidamisel politseile esitada.
    Igaksjuhuks helista maanteeametisse ja küsi üle.

    • Avatar
      Vasta Anonyymne 1. oktoober 2020 at 18:51

      Koige paremad ja aboluutselt wonderful pildid tulid nii, et laksime otse abielu registreerimiselt ja enne ohtust vastuvottu uut passi, ID kaarti ja juhilube taotlema – sest mesinadalate lennupiletid olin votnud uuele nimele (lend laks paari paeva parast). Pulmameigis. Pulmasoengus. Pulmakleidis. Igal pool lasti veel ette ka. Nii armas.
      Nii kahju oli hiljem, kui dokumendid aegusid.. Ikka pikalt imetlesin neil oma suureparaseid photo booth pilte, hehe.

  • Avatar
    Vasta Riin 1. oktoober 2020 at 15:12

    Hei! Kui su juhiluba aegub täna, siis minu teada peaks ikka nii olema, et alates homsest sõita ei tohi. Pass ja Id-kaart sobivad nö isiku tuvastamiseks jah, kui politsei nt kinni peaks pidama aga ainult seetõttu, et nad saavad ju elektrooniliselt juhtimisõiguse olemasolu kontrollida. Sinul ju ilma kehtiva juhiloata juhtimisõigus puudub. Ja ma arvan, et siis pole mingit vahet, kas sul isikut tõendav dok on kaasas v mitte. 😀
    Pead ei anna, et nii on aga kõlab mu jaoks loogiliselt.

  • Avatar
    Vasta Vesper 1. oktoober 2020 at 15:07

    Aegunud juhiloaga sõita ei tohi, selle eest võib saada trahvi, isegi kui su ID kaart kehtib.
    Soovitan selle lihtsalt ära teha mingi enam-vähem rahuldava pildiga, sest juhiluba näitad sa nende 10 aasta jooksul kellelegi tõenäoliselt 1 korra, kui sedagi.

    Mul on 30 aasta jooksul dokumendifoto 2 korda välja tulnud, lootust on. 😀

  • Avatar
    Vasta Heh 1. oktoober 2020 at 14:57

    Jah, mul eelmistel juhilubadel kogemata oli normaalne pilt, uutel ei õnnestunud 😀

  • Avatar
    Vasta Kertu 1. oktoober 2020 at 14:55

    Mul oli üliilus pilt dokumendil. No üldiselt pole kunagi endaga rahul aga vot see pilt oli küll hästi välja tulnud.
    Ja siis see id-kaart kadus ära.
    Ja ma ei leidnud teda üles.
    Ja ega ei teadnud ka, et saab kodus uue tellida.
    Läksin kohale ja tegin uue. Järjekordselt mingi krõhva vaatab vastu nüüd dokumendilt..
    Aga koju jõudes, mis oli esimene asi, mis mulle vastu vahtis..? Eks ikka see ideka pildiga dokument

  • Avatar
    Vasta tuttav tunne 1. oktoober 2020 at 14:51

    Mul elu jooksul üks dokument väga ilusa pildiga olnud ja selle ma suutsin kahe kuuga ära kaotada ?

  • Avatar
    Vasta Laura 1. oktoober 2020 at 14:50

    Mine maanteeametisse kohale ja tee seal pilt(ja maksa kohapeal). Või tee mutipildiga ja siis kui norm pildi saad siis tee juhiload uue pildga.

  • Avatar
    Vasta Liia 1. oktoober 2020 at 14:47

    Mis Abja – Paluoajal viga on?
    Elanik Abja- Paluojast ja mitte Julija ??

  • Avatar
    Vasta Mi 1. oktoober 2020 at 14:41

    Kui kehtivat dokumenti (id või pass) pole, siis peaks vähemalt uus juhiluba olemas olema plastikuna, muidu jah sõita ei tohi. Isegi kui juhtimisõigus on olemas, siis sul peab mingi kehtiv plastik ka olema. Pead ei anna, aga mäletan niimoodi 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. oktoober 2020 at 14:46

      Mul pass veel kehtib paar nädalat, see sobib v? 😀

      • Avatar
        Vasta Jane 1. oktoober 2020 at 14:57

        Peaks sobima. Mu sõbral oli ka mingi hetk kehtiva dokumendina ainult pass ja polnud ühtegi probleemi ?

      • Avatar
        Vasta Mi 1. oktoober 2020 at 21:33

        Kui sul on juhtimisõigus, siis sobib 🙂 saad vast mnt.ee’st vaadata kas sul juhtimisõigus on alles kuni uue plastiku saad

  • Avatar
    Vasta Linda 1. oktoober 2020 at 14:40

    No vähemalt veel kehtivad.. mu ID-kaart ja pass kaotasid kehtivuse 24.12.2019 ??
    Juhiluba kehtib vist kuni 23.01.2021, lõppastme koolitus tuleks ka ära teha kunagi lõpuks ja tegelikult saaks juba 24.12 ära vahetada load.. AGA netis ma seda teha ei saa, sest mul pole kehtivat dokumenti jne.. peaks vist lõpuks ikka asjad korda ajama ??

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. oktoober 2020 at 14:40

      juba su jutt tundub keeruline 😀

  • Avatar
    Vasta Anna 1. oktoober 2020 at 14:31

    Ma sain imekombel endast yliilusad doki pildid. Esimene oli lubadele. Pilt sai tehtud umbes 10seki pärast seda kui otsustasime peikaga lahku minna ehk ilmselt need pisarad, mis mul silmades sillerdasid selle nii ilusaks tegigi? Ja teise pildi tegin enne seda kui ühe noormehega, kellega peol tutvusin niiöelda esimest korda päriselt kokku saime ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. oktoober 2020 at 14:41

      peaks ka siis kiirelt väikse pisara panema 😀

  • Avatar
    Vasta Kristine 1. oktoober 2020 at 14:29

    Kas Sa ARK’iga ühendust võtsid ja selle vea teada ka andsid? Oleks tegelikult väga meeldiv, kui seda rohkem tehtaks, sest meil arendajatena on muidu hirmus raske asju parandada ja leida, kui klient teada ei anna. 🙂
    Loodan, et saame Su probleemi kiiresti omalt poolt lahendatud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. oktoober 2020 at 14:41

      ei andnud, ma mõtlesin viisakalt homseni oodata, nagu teavitus käskis 😀

  • Avatar
    Vasta Tiina 1. oktoober 2020 at 14:22

    Mu siiani ainuke normaalne dokumendifoto on lastud teha meigi ja soenguga päeval, kui registreerisime abielu. ? Et jah, ma ei loobub sellest pildist vist kuni pensionini.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. oktoober 2020 at 14:28

      Mul siin jah abiellumisplaani pole, pean niraka selfiga leppima 😀

      • Avatar
        Vasta Tiina 1. oktoober 2020 at 14:31

        Mine käi photopointist vms läbi. Teevad siva pildi ära. ?

        • Avatar
          Vasta Mari 1. oktoober 2020 at 14:54

          Mul sõbranna tegi seal ülemiste fotokabiinis ja ma samal ajal läbi kardina üritasin teda naerma ajada?aga pilt sai täitsa hea ja tellis otse meilile.

      • Avatar
        Vasta Maarja-Liis 1. oktoober 2020 at 14:49

        Oh neid dokumendipilte. Olen ka hädas nendega. Eelmine tuli isegi suht normaalne pilt, kuigi ma olen teiste jaoks natuke võõras seal, aga ise jäin suht rahule. Nüüd oli nimevahetus ja mu aasta vana foto enam ei sobinud ja uus foto tuli loomulikult jälle jama. Terve päev olin pahas tujus, et pean 5 aastat koleda pildiga olema. Kodus pilti ei teinud, sest tegin passi ka (kahjuks) ja sõrmejälje oli vaja.