NIISAMA JUTTU

kohvi on saatanast

3. märts 2021

Kui ma Männikul elasin, siis ma jõin iga päev mitu tassi kohvi. Mitte, et mul seda otseselt vaja oleks, aga kui mulle tass kätte anti, siis ära ma ta ka jõin. Üksinda kolides ei viitsinud ma iial kohvi teha, kuigi aparaat oli kenasti olemas. See on laiskuse järgmine aste, kui sa ei viitsi isegi ühte nuppu vajutada, aga no mis sa hädaga ära teed. Ei ole mul seda asja, et mul oleks kohvi vaja, et ärgata või midagi. Mul on selle jaoks kaks last, kes mind hommikul kenasti laamendades üles ajavad. Ei, ma ei unustanud, et mul neid kolm on, aga Lende on alati viisakas unimüts olnud, magab tavaliselt vähemalt tunnikene kauem kui teised enivei, seega teda äratuskomitees osalemises süüdistada ei saa.

Ükspäev toimus siin majas täielik anomaalia. Ma jõin hommikul vist kolm või neli tassi kohvi ja mul oli päriselt tunne, nagu ma oleks pool kilo speedi teinud, sest mu käed värisesid, süda tagus täiega ja ma tahtsin mööda korterit ringi joosta ja käed ei suutnud nii kiiresti trükkida, kui mõistus soovis. Õudne! Kohvi maitseb hästi küll, aga konkreetselt never again noh!

Üldse ma olen nagu vanainimene – kui ma peaksin kohvi jooma peale nelja õhtul, siis magama mina jääda ei saa. Tekib vastupandamatu tung aknal istuda ja vaadata, millal ja kellega naabrid koju tulevad ja lastele rusikat viibutades karjuda, et nad mänguväljakul ei kilkaks. Teate küll, casual vanainimese asi.

Ma kunagi tegin mingisugust geenitesti, mis ütles, et kofeiinil ei ole mu kehale eriti mõju. Ei teagi nüüd, kas ma selle paari aasta jooksul vanadusega muutunud, aga reaalselt ma pole elusees niimoodi seda “kohvi hitti” tudnud, nagu too päev tundsin. Ja ma ei saaks öelda, et see super meeldiv olnud oleks. Kõige haigem on see, et kui ma üldse kohvi ei joonud, siis ega ma seda väga ei igatsenud ka. Nüüd kui olen jälle jooma hakanud, on pidevalt selline tunne, et krt. Tahaks kohvi juua. Seega on täitsa õige, et see kohvi on paras narks küll, või mis.

Kui palju teie kohvi joote? Kas teil pole nii, et tõmbab MEGA käima v?

Loe ka neid postitusi!

48 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Muhv 5. märts 2021 at 10:30

    Minul kohviga olnud erinevatel etappidel erinev suhe.
    Väga pikalt (enamvähem nii 25-26 eluaastani vist, täpselt ei mäleta) ei joonud üldse kohvi. Siis juhtus nii, et kontoris olime kolleegidega, kes kõik kohvi jõid ja hakkasin siis ka vaikselt kohvi jooma.
    Paar aastat hiljem – ületöötamine, kool jne – läks asi käest ära. Läks ka ikka 6-10 tassi päevas. Kogu aeg oli kohvitass näpus. Ühel hetkel hakkas tervisele ja seda energiat, mida ma saada lootsin, ka enam ei tulnud. Lugesin mõned targad teadustööd läbi – ja sain aru, et need energiajoogid, kohvi jm ergutid toimivadki ainult lühiajaliselt. Mobiliseerivad organismis olemasoleva energia korraks. Aga kui sa oled ikka nagu tühjakspigistatud sidrun ja kusagilt mitte midagi võtta enam pole, siis ei aita kohvi ka.
    Aga seda tunnet, kuidas liigsest kofeiinist süda taob ja käed värisevad, tean hästi. Enam ei taha.
    Hakkasin siis tasapisi loobuma, vähendasin koguseid. Vahetasin töökohta, et normaalsem elutempo saada – ja uues kollektiivis oli ka rohkem mitte-kohvisõltlasi, oli kergem 🙂
    Siis tuli rasedus ja – voila! – oligi võõrutuskuur tehtud. Kuna rasedus oli oodatud ja hoidsin erinevatel põhjustel pidevalt hinge kinni, et ikka püsiks, siis loobusin kohvist kohe.
    Nüüd jälle natuke joon kohvi – vb 1-2 tassi päevas, mõni päev ei joo üldse. Kofeiinivaba kohv on mul ka kodus olemas juba 1-2 aastat – et kui tekib isu kohvi maitse järele, siis ei pea ilmtingimata kofeiini sisse ajama endale.

  • Avatar
    Vasta Sirli 4. märts 2021 at 19:54

    Peale teise lapse sündi mõne korra nädalas tarbin, enne ei meeeeeldinud see toode üldse.

  • Avatar
    Vasta Vaike 4. märts 2021 at 16:26

    Mulle lihtsalt maitseb kohv. Must ja nii kange, et lusikas sees püsti seisab. Kohvikutes sellist üldjuhul ei saa, siis joon juba seal pigem lattet. Hommikul joon oma pigikohvi 400 ml, loen ajalehti ja naudin päeva algust. See ei ärata mind ega sega magamast, võin juua ka vahetult enne voodisseminekut, kuid emotsionaalne sõltuvus on raudselt. Mitte keegi ei tohi tulla minu ja minu hommikurutiini vahele. 😀

  • Avatar
    Vasta K 4. märts 2021 at 16:12

    Hakkasin kohvi jooma kui ma olin 21 aastane. Ennem ei suutnud seda juua tundus jube asi. Aga olude sunnil pidin hakkama igal hommikul kell 5.30 ärkama ja siis ma ei suutnud päeva alustada ilma kohvita kuna olin nii väsinud. Sealt tekkis siis harjumus, et hommikul ärgates on vaja kohe üks kohv juua. Nüüd joon siis päevas kaks tassi. Ühe hommikul ja teise kella 10 ajal. Kui ma kohvi ei joo hakkab pea valutama. Rohkem ka juua ei kannata, sest hakkab samuti süda puperdama ja kehva on olla. Õhtul juues ka enam magada ei saa poole ööni.

  • Avatar
    Vasta Aili 4. märts 2021 at 15:40

    1 kohvi päevas täiesti piisab ja ainult hommikul. Teist tassi kohvi pole julgenud enam teha sest aastaid tagasi proovisin ja tõmbas koheselt nii käima ?.

  • Avatar
    Vasta K. 4. märts 2021 at 15:04

    Sellepärast ma ei olegi 31. eluaastaks kunagi joonud ühtegi tassi “päris” kohvi, et kui juba oled selle sõltuvuse kätte jäänud, siis enam naljalt lahti ei saa. Vähemalt vaevleb enamus maailmast selle sõltuvuse küüsis. Kui kunagi ennast kohvi orjaks ei tee, siis tõesti jagub energiat funktsioneerimiseks ka niisama. Kui juba hakata kohvi tabima, siis tundub, et ilma selleta enam eksisteerida ei saagi. Ma usun, et kohvi joovad inimesed ise seda ei taju kui TIHTI nad tegelikult kohvist räägivad ja kui palju nende elu ümber selle keerleb, aga kõrvalt vaadates on see küll pisut kummaline “kultus”.

  • Avatar
    Vasta Neiu N 4. märts 2021 at 14:06

    Mina õppisin kohvi jooma oma esimesel kontoritöökohal, kus olin assistendi rollis ja vastutasin ka kohvimasina korrashoiu eest. Siis tegin iga hommik endale ka tassi kui ube täitsin jne.
    Nüüd ongi harjumus sees, et hommikul 1 tass ja vahel väga harva ka päeva jooksul teine pisike või energiajook nt suvel autoga trippides. Aga mul täpselt sama, et kui ma jooks 3 tassi päeval, tekiks mul rämeee ärevus ja ma ei suudaks enam olla. Energiajook mõjub ka vahel nii. Eks kofeiin tekitabki ärevust (kui soodumus on).

  • Avatar
    Vasta DDD 4. märts 2021 at 09:30

    Kuna ma koffeiini suhtes tundlik ja tööl kliendikohtumistel ei saa vahel ära öelda kohvist, kui see laua peale juba toodud. Ma tean juba täpselt, mis viisil seda kohvi juua kellaajaliselt, et magama jääks öösel. Piim pikendab koffeiini mõju organismis ja seetõttu joon hommikul ühe cappuchino ja kui kuskil kohvi pakutakse, siis saan pool tassi musta kohvi ära juua 😀

  • Avatar
    Vasta Palun kirjuta õigesti 4. märts 2021 at 00:54

    Nimetavas käändes on õige kohv (mitte „kohvi“).

  • Avatar
    Vasta JJ 3. märts 2021 at 20:33

    Kohv. Ses suhtes, et mitte “kohvi”. Nimetavas käändes või nii.
    Jätsin mitu aastat tagasi maha, sest ei meeldi kehalõhn, mis sellega tekib. Kassikusehais või nii.

  • Avatar
    Vasta Madli 3. märts 2021 at 20:05

    Joon kohvi vahel töö juures või kui külas pakutakse, aga kui seda ei saa, siis pole ka midagi katki. Kodus ei joo ja pole masinatki. Mulle kohvi enda maitse ega lõhn eriti ei meeldi, seda kannatab juua ainult siis, kui sinna on pandud pool tassi piima/koort ja 3 lusikatäit suhkrut. Mingit mõju oma unele või ärkvelolemisele pole kunagi täheldanud.

  • Avatar
    Vasta Kristi 3. märts 2021 at 19:47

    Ca 200ml päevas. Käima ei tõmba aga no harjunud ja maitseb. Joon piimaga piileks 400 ml tassist.

  • Avatar
    Vasta Monza 3. märts 2021 at 18:33

    Arvan, et kuskil 5-6 tassi päevas. Magama jäämist see ei takista, ega une vastu ei aita ka. Miks joon siis… ei teagi, aga ilmselt ikka maitseb. Või sõltuvus? ? Hommikul kohvi, it must be. Hommik ilma kohvita on ÖÖ.

  • Avatar
    Vasta Anneli 3. märts 2021 at 16:33

    Kunagi tööl käisin jõin kaks tassi kohvi päevas… ilma oli raske käima saada end ? Töötasin köögis 14h vahetustega, ehk siis väga aktiivsed päevad olid ? Nüüd koroona pärast kodus olles ei saa üldse juua enam kuigi väga maitseb, ühest tassist juba hakkab reaalselt halb – süda klopib, otsa esine läheb higiseks jnejne. Nüüd paar kuud läks mööda proovisin uuesti ja ikka ei… mdea mis errori see kehasse lõi ?‍♀️ varem küll aru ei saanud, et kohvi suudaks sellise energia laksu anda, pigem tegi lihtsalt pildi selgemaks ?

  • Avatar
    Vasta K. 3. märts 2021 at 15:53

    Ma tavaliselt joon ühe tassi hommikul, sest muidu ei kannata üleval olla + peavalud tekivad, kui ei joo. Üldiselt piirdun ühe tassiga, sest mul rauavaegus aneemiaga kerged probleemid ja liigne kohvijoomine ei tuleks kasuks. Aga kui Sulle nt kohv just selle maitse pärast meeldib, siis võid proovida decaf varianti (kui mitmendat tassi tahad juua) ? 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 16:09

      Tead see hea idee, polegi seda kunagi proovinud

  • Avatar
    Vasta Katrin 3. märts 2021 at 14:46

    Olen sõltlane ja mul aitab kohv magama jääda. Joon korraga tavaliselt suure musta tassitäie pätikat. Paar-kolm sellist päevas. Mul on madal vererõhk ja sestap tundub, et teeb mulle pigem head. Paar korda olen üle ka joonud, nagu Sul, Mallu, juhtus. See ei ole tore. Aga regulaarse tarbijana seda naljalt ei juhtu. Aga üldiselt, kruusitäis kohvi sisse ja tuttu, juba aastaid.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 3. märts 2021 at 14:41

    3-4 tassi päevas. Olen täheldanud, et esimese tassi peaks olema ära joonud vähemalt enne 10.30 muidu imelik värin ning peavalu kohal. Samas, oli mul olukord (kurb sündmus perekonnas), kus mul polnud kohvi isugi ning ka mingeid kõrvalmõjusid ei esinenud. Stressitase nii kõrge, et nädal aega söömata olla oli käkitegu. Puudusid igasugused isud, “vajadused”.
    Teise rasedusega ei suutnud kohvi juua esimesed kuus kuud. Teised võisid juua ja kohvilõhn ei ajanud südant pahaks, kuid mõte ise kohvi juua ajas öökima küll.
    Kohvi võin juua ükskõik, mis kell. Pole probleemi unetusega.

  • Avatar
    Vasta M. 3. märts 2021 at 14:41

    Kohvi maitse on minu jaoks lihtsalt vastik. Ei usu, et see mulle kunagi maitsema saaks hakata.
    Ainuke asi, mis mulle isegi meeldib, on värskelt avatud ubade pakist tulev lõhn.

  • Avatar
    Vasta Pille 3. märts 2021 at 13:37

    Mul ka mingi love-and-hate suhe kohviga. Pikka aega oli nagu A ja O hommikuti. Esimese rasedusega kadus kohviisu ära ega tulnud ka peale sünintust tagasi. Olin väga rahul. teise raseduse poolepeal hakkas kohv konkreetselt isutama ja on ka hiljem lapsi saadud, kohviisu pole enam raugenud. Ikka hommikuti tahan end turgutada, kuigi ka mul elavad need sindrid seljas ja kangutavad silmaluuke lahti. A mdea.. keemiat mu sees see nende mehhaaaniline äratusviis küll ei mõjuta, niiet kofeiiniturgutus mulle ikkagi vajalik. No ja lõunaajal vajan ka ühte turgutust, et olla produktiivne, mitte uimerdada laste lõunauneaeg maha. Kui tahan magada, siis teine asi, siis ei joo lõunal. Ma ei saa öelda, et mulle kohv nii hullupööra maitseks. Vahel maitseb oivaliselt, teinekord joon ainult kaks lonksu ja rohkem ei kõlba. maru õigesti ja täpselt peab mõõtma kohvi. Nii kui naaaaaatuke kangem saab, ei suuda teda enam juua kah. Joongi ainult efekti pärast. Igatsen tagasi aega, mil ma ainult rohelist teed turgutuseks jõin. Jessas, küll see oli ammu………. Olen uuesti proovinud sellega alustada, et tasapisi kohv tee vastu välja vahetada, aga nooooo ei suuda. Esiteks, kuidas mulle kunagi üldse roh. tee nii palju maitses, et mul pmst koguaeg see tassis auras ja joomist ootas? Teiseks, öeldakse, et tee turgutus on pikaajalisem ja efektiivsem kui kohvi oma, kuid efekt tuleb alles mõne aja möödudes, mul aga kohe vaja käima saada. Kolmandaks… jah… kui see tee efekt laksab, siis mul ka süda puperdab sees, käed värisevad, süda ka vist väriseb, pea ketrab 1000 mõtet korraga, ärevushäired löövad välja ja pmst olen nagu tööle unustatud patareimänguasi, kes küll liigutab ja tegutseb, aga midagi tehtud ei saa ja kuhugi välja ei jõua. Nii et jään ikkagi kohvi juurde. 1-2 tassi päevas.

  • Avatar
    Vasta Endine kohvitante 3. märts 2021 at 13:30

    20 aastat jõin kohvi igapäevaselt. Keskkoolis 5-8 kruusitäit, edaspidi 3-6, viimastel aastatel 2-4. Nüüd enne jõule otsustasin maha jätta, sest põhimõtteliselt jõin kohvi ainult selleks, et vältida kofeiinipuudusest tingitud peavalu. Ammu juba ei nautinud kohvi, välja arvatud mõni üksik kord, kus sadu kordi joodud kodune kohv maitses ootamatult imeliselt.
    Sain hullud võõrutusnähud. Pea lõhkus valutada täpselt kümme päeva, higistasin, külmetasin, iiveldasin, isegi oksendasin. Nõrkus, jalad värisesid kõndides, magasin enamuse aja lihtsalt maha. Hea, et oli puhkus, muidu oleks pidanud kas haiguslehe võtma või uuesti kohvi jooma hakkama. Tundub, et mina olin üks neist, kellele kohv ise eriti ei mõjunud, küll aga sellest loobumine. Jube sõltuvust tekitav jook, enam kunagi ei hakka tarbima.

  • Avatar
    Vasta Reelika 3. märts 2021 at 12:39

    Ei joo pea 3 kuud enam mitte ühtegi tassi päevas, haiglas olles eelmise aasta lõpus ei saanud head kodu kohvi ja vaid nädal haiglas veedetud aega muutis kohvi joomis harjumuse pm päev pealt ära, tulin koju tegin kohvi ja no ei maitsenud enam üldse nii ebameeldiva maitseva, et sülitasin välja.
    Ikka veel elan, ju siis pole eluks vajalik toode?

  • Avatar
    Vasta D1sny 3. märts 2021 at 12:31

    Püüan piirduda 3 tassiga päevas, aga vahel juhtub üks üle või üks alla. Esimene asi hommikul on alati kohvi. Tööle lähen ka söömata ja vaid kohvi tass näpus(halb iknow).
    Võin ôhtul kl 11 korraliku kange pätika nahavahele keerata ja magan nagu laps 😀 mõju kehale ei oma. Lihtsalt maitse ja noh “harjumus”.
    Paar x elus on olnud seda südame puperdamist ja kätevärinat. Aga siis oli ka järjest 4 tassi kanget pätikat. Päeva peale ära hajutatud selline kogus ei tee midagi ????

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 12:46

      ma ei ole iial aru saanud, kuidas seda pätikat juua kannatab, see sodi tuleb suhu kõik ju 😀

      • Avatar
        Vasta kats 3. märts 2021 at 17:57

        Patikas mu lemmikkohv. Ei tule mingit sodi suhu. Peale kuuma vee valamist tuleb oodata moned minutid enne piima lisamist. Segada ja koik purud on p6hjas.

  • Avatar
    Vasta Merilin 3. märts 2021 at 12:22

    Ei joogi kohvi… Lasteaias sunniti jooma mingisugust “laste viljakohvi” ja peale seda kohvi maitse hakkab vastu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 12:42

      issand ma nii armastasin seda viljakohvi 😀

  • Avatar
    Vasta Getter 3. märts 2021 at 12:21

    Kaks kuni kolm tassi päevas. Absull ei mõjuta und, võin öösel ärgates ka rüübata ja rahus edasi põõnata 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 12:47

      segane oled 😀

  • Avatar
    Vasta Triinu T 3. märts 2021 at 12:15

    Mina joon 2-3 tassi päevas. Ma mingisugust laksu sealt ei saa, aga mulle meeldib hommikul nautida kohvi ja selle maitset. See tegevus tekitab sõltuvust. Covidi ajal tekitas mega masendust see, et kohvi maitset ei tunne. Puhkuse või tripi ajal tunnen hullu puudust just enda kodusest kohvist. Mujal pakutakse kas liiga kõrbenud, liiga lahjat või liiga halbade ubadega kohvi. Kõlan nagu hull kohvigurmaan.? Karistuseks on mul mõned sõbrad, kes üldse kohvi ei joo. Seega neid külastades või nende juures ööbides peab enda aparaadi kaasa võtma või hommiku kassides mööda saatma.

  • Avatar
    Vasta Kristi 3. märts 2021 at 12:10

    Mina olen täielik kohvihoolik…3 tassi päevas on tavaline.
    Aga vahepeal teen kohvijoomisest pausi sest liigne koffeiinikogus kehas tekitab väsimust

  • Avatar
    Vasta S 3. märts 2021 at 12:05

    Mulle kohv eriti ei maitse, küll aga vahel on vaja miskit ära teha (õppida vms) ning kui olen selleks hetkeks väsinud olnud, olen tassikese joonud. Kuna ma joon kohvi harva, siis mulle piisab nö kohvimaitselisest piimast ?

  • Avatar
    Vasta Tibu0 3. märts 2021 at 12:03

    Sama lugu, et peale kella 16 ei tohi ma kindlasti kohvi juua. Muidu võin pool ööd üleval passida.
    Ja üldse üle 2 tassi päevas ei joo kunagi.

  • Avatar
    Vasta Sirly 3. märts 2021 at 12:02

    Hommikukohv piima ja vähese pruuni suhkruga, ülejäänu.pigem kui keegi külas või koogi-tordi juurde. Reisil ma nt enamasti ei joo, sest pole head. Elu seisma ei jää, kui hmk kohvi saanud ei ole, aga nädal ilma, tulevad peavalud.

  • Avatar
    Vasta Maria 3. märts 2021 at 11:57

    Reaalselt ma igapäev nüüd arvet ei pea, mitu korda ma seda kohvimasina nuppu vajutan. Kuid no ikka 8-10 tassi ilmselt tuleb keskmine tasside arv ära ?
    Nüüd kui seda kirjutan tundub omalegi ulmeline.
    Seega ma olen kohvi sõltlane/narkar what ever. ?
    Ja magama jäämist minul kohvi ei mõjuta, kui olen väss, siia lonks kohvi ennem voodisse minekut ei ole ka probleem ??

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 11:57

      See on tõesti ulme 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 3. märts 2021 at 11:57

    Ma jõin 1x päevas, hommikuti. Siis ostsin omale ka üüber-masina ja nüüd läheb 2 tassi päevas, halvematel päevadel 3 ?. Kui hommikuti ei saa kohvi, siis hakkab lõunaks pea valutama. Ilmselt oleks harjutamise asi ja kui kaua ei saaks, kaoks ka valud. Aga selleks harjutamiseks ma valmis pole ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 11:57

      Mis see üüber masin on 😀

      • Avatar
        Vasta Laura 3. märts 2021 at 17:02

        Täisautomaatne kohvimasin ?. Enne jõin 3in1 või pätikat.

    • Avatar
      Vasta Kristel 3. märts 2021 at 12:32

      Enne rasedust olin ka täielik sõltlane, aga raseduse ajal hakkas vastu. Nüüd beebi käes joon 1-2tassi päevas, jooks rohkem aga ei julge imetamise kõrvalt juua. Aga sünnitusest möödunud 3kuud ja igapäevaga isutab aima rohkem ja rohkem

  • Avatar
    Vasta Helen 3. märts 2021 at 11:51

    Ikka joon.. tõustes joon kollageenivett ja siis kohe kohvi otsa. Siis 3 last lasteaeda ning hommikusöök (pluss kohvi).. ja niimoodi lõunal kohvi.. 15-16 ajal ja tavaliselt veel õhtul 18 ajal peale õhtusööki. Joon musta vähese piimaga, mul und õnneks ei mõjuta. Aga vot kui tõbine olen olnud või nt raseduste ajal, siis isu pole..

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 11:53

      Musta kohvi võlust pole ka iial aru saand 😀

  • Avatar
    Vasta Nimi 3. märts 2021 at 11:44

    Ma olen mega kohvisõltlane, ausalt parim hetk minu päevast on hommikukohv ja no lõunakohv ja vahest ka õhtukohv. Kahjuks läks kohviaparaat katki, nii et ma sisuliselt iga päev nutan seda taga ja joon oma pätikat. Äri mulle oma masin maha, kui sul seda vaja ei ole, pliis ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 11:52

      õhtukohvi tundub killer, kuidas sa magad pärast 😀

  • Avatar
    Vasta Kix 3. märts 2021 at 11:42

    Mõttetu jook. Ei mõjuta kuidagi mu keha ega vaimu ? Aastas paar korda joon heal juhul, kui sedagi.

    • Mallu
      Vasta Mallu 3. märts 2021 at 11:52

      No mul oli vahepeal sama, et kui ei joonud, siis ei igatsenud ka 😀