NIISAMA JUTTU RAHA

elu, eluke

13. veebruar 2022
1363185973174-9968980

Esiteks ma tahan öelda, et te olete peast hullud, sest eile ka avasite te kohe ekstra innuga reklaame. Kui täna asi samas vaimus jätkub, võin ma selle kleidimure peast visata ja teeselda, et seda ei juhtunud kunagi. Ehk ostan endale kunagi isegi liistud 😁 Palun ärge küsige, miks ma seda juba siiani teinud ei ole. Oleks see mingi…söögilaud, mida vaja oleks, siis läheks lihtsalt kuskile e-poodi ja telliks meeldiva ära, aga liistud… Issand, ma peaks terve korteri ära mõõtma, siis valima miljoni erineva liistu vahel, siis need ära ostma ja siis need ära paigaldada laskma. See tundub nii miljoni-etapiline töö, et mu aju läheb esimese punkti juures errorisse. Kui selline inimene on olemas, kes seda kõike minu eest teeks, siis palun ta mulle sünnipäevaks kinkida. Kui liistud pandud, annan ta tagasi kah. Päris elama siia mingit liistumeest siiski ei sooviks. Või naist… Ma pole seksistlik.

Muus osas oli mul eile harukordselt produktiivne päev. Tegin endale imekombel eile hommikul to do listi ja täna seda vaadates näen, et sain kõik asjad peale ühe sealt tehtud ka. Muidugi see üks on see, mis kõige vähem aega võtnud oleks, nii et ma ei tea, miks ma just selle tegemata jätta suvatsesin.

ATH-ga ongi see “tore” asi, et päev on kas VÄGA tegus või ma lihtsalt laman klaasistunud pilguga ja ainult mõtlen nendest asjadest, mis mul teha vaja oleks. Sealjuures lillegi liigutamata ja iga sekundiga rohkem stressi minnes (täna on see teine variant). Aga kui on see tegus päev, siis ma tean ise ka, et ega neid palju järjest tule, seega ongi vaja ära teha nii palju kui võimalik. Ja ma ei räägi siin ainult tööasjadest, vaid kodused toimetused ja lastega meisterdamised ja kokkamised ja organiseerimised ja äriideed, kuni investeerimiseni välja 😁 Tore näha, et ma mõnikord peale neeruhinnaga kleitide ka paremaid random oste teen. Näiteks olin paar päeva tagasi endale tellinud Kristi Saare raamatu “Kuidas alustada investeerimisega”.

Ma olen enne ka rääkinud, et ma sellest valdkonnast ööd ega mütsi ei tea. Kuna ma olen aga kuulnud, et inimesed alustavad investeerimist isegi 10€ kuus, siis ega ma ka teoorias halvem olla saa. Mul on küll Aufortis viis grammi kulda, mis pole nüüd teabmisrikkus, aga veidikene on see väärtus seal kasvanud küll. Parem ikka kui mu pangakontol vedeleda, kust ma ta kohe suvalise kraami peale laiaks löön. Ja kui teil veel kulda pole, aga tahaks ka väikest varu endale meelerahuks, siis SIIT saab osta.

Veel on mul LHV Kasvukonto, mille ma tegin mingi aasta tagasi. Olen sinna vaid paar ükskikut korda raha juurde kandnud. Kuna ma eile seda investeerimisraamatut sirvisin ja otsustasin, et ega ma midagi targemat nagunii teha ei oska investeerimise vallas, siis tegin sinna veel väikse ülekande. Lisaks panin sinna jooksma ka püsikorralduse, sest endal ununeb mul see naguni kohe ära. Las ta siis tiksub sinna vaikselt juurde, parem kui mitte midagi.

Lisaks meenus mulle, et bitcoini väärtus oli kolinal langenud ja kuna seda sai ka LHV-st osta, siis ostsin endale saja euri eest bitcoini. Ütlen kohe ära, et ma ei saa siiani aru, misasi see bitcoin üldse on, aga kuna mingi haip sellega on, siis mõtlesin, et sada euri võin ju “mängu panna”. Vaatab siis hiljem, mis sellega saab. Eilse seisuga olen ühe euriga plussis, kae nalja. Mina ja mu krüptovarad, laadiiidaa.

Üldiselt tundub mulle tegelikult, et ma olen kogu selle investeerimisteema jaoks liiga loll ja liiga hilja alustanud. Osadel on minu vanuselt juba jumal teab mis “portfell” olemas. Ainuke asi, mis mulle selle sõnaga seostub, on mu kadunud papakese pruun nahast suur kott, kus ta oma tavaari hoidis. Ilmselgelt mitte investeeringuid, kipun ma arvama. Rohkem nagu suupilli ja prille.

Aga noh, midagigi tahan ma oma meelerahuks ära teha ja kuna ma mujalt alustada ei oska, piisab ehk alustuseks sellestki. Proovin selle raamatu ka läbi lugeda, ehk saan targemaks. Kuigi juba raamatu alguses olev jutt eelarvest ajab mind natukene iiveldama. Eelarved on mu suurim vihavaenlane! Aga kuna mul ei ole tegelikult mingit soovi või eesmärki miljonäriks saada, siis oleksin ma täitsa rahul, kui mul oleks kunagi see korter kenasti ära makstud ja üks lisaks kuskil üüritulu teenimas. Siis võiksin jalad seinale visata või hambad varna või mis iganes see väljend on, kus sa oled eluga rahul ja ei tunne survet kuskile poole tõmmelda. Mitte et ma praegugi nüüd ahastuses oleksin, aga lihtsalt selline tunne, et see oleks üks asi, millele tuleks enne penskaripõlve linnuke taha teha.

Ja täiesti suvalise teemaga lõpetades: keegi siin eelmise postituse kommentaarides palus näidata, milliseid pilte mu uus Samsung Galaxy S22 Ultra teeb. Nii et ma siis võtsin oma eilsest galeriist mingid suvalised, et te umbkaudselt aimu saaksite. Minu meelest teeb ikka väga häid!

Aa okei, tegelikult on mul palju huvitavam asi, millega posti lõpetada. Nimelt kutsus üks mees mind välja. Vabandust, see nõuab tegelikult caps lock’i. ÜKS MEES KUTSUS MIND VÄLJA! Ma tean, et ma kõlan nagu 31-aastane mormoon, kes iial väljas käinud pole, aga nagu… See tundub nii max imelik, sest miks peaks mingi mees tahtma minuga välja minna? Kas ta ei tea, kes ma olen või? (Teab küll). Mis selle point on? Mis saama peab?

Tundub igatahes mega imelik ja mul tekib ainuüksi sellest mõttest ärevushäire, et ma peaks mingi uue inimesega elus veel tutvuma ja rääkima sellest, mida mulle teha meeldib (lamada) ja mis mu lemmikvärv on (mis see info üldse kellelegi andma peaks?) ja mis on mu lapsepõlvetraumad, mida ma siiani lahendada ei oska ega taha 😁 Ma lihtsalt ei ole selleks veel valmis ja lihtsam tunduks üksinda surra, et kassid saaksid pärast mu siit ilmast lahkumist kenasti mu näo ära süüa, nagu kord ja kohus.

U dead yet?

Mis ise muidu?

Loe ka neid postitusi!

43 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Karru 13. veebruar 2022 at 23:55

    Mulle tundus kogu see investeerimise teema täpselt samamoodi ülikeeruline, kuna kui juba 2. samba ümber selline kisma oli (ka nö ekspertide vahel, kes teemat jagavad, küll peavool nö ei soovitanud ju välja võtta neid rahasid, aga siis leidus ikka keegi justkui pädev, kes soovitas ja ühesõnaga, ise mitte eksperdina lihtsam käega lüüa 🙈 ja uskuda kellegi seisukohta lihtsalt). Kolmandast sambast ei tea midagi seega ja pole tundnud kutset nende teemadega end rohkem süvitsi kurssi viia. Aga viimasel ajal sellest iseseisvusest jne nii palju juttu igalpool, tõesti moodne.. et tundsin ka survet tagalat kindlustada ja võtsin ette esimese pakutud variandi, mis reklaam pangas ette hüppas (SEB Roboinvestor äpp) ja lihtsalt alustasin väikese summaga. Miljonäriks saamisest unistan endiselt pigem lotopileti läbi, mida 1-2x aastas olen ostnud 😄 Aga ehk on abiks ikka! Vähemalt mingi algus tehtud, et on 3 osa-kulutamise raha, säästude raha (kuhu küll juurde ei saa panna praegusel eluperioodil, aga vähemalt säilitada 3 kuu palka, seda püüan ikka igal juhul) ja siis see väike investeerimiskatsetus. Parem kui üldse mitte mingit ülevaadet.

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 13. veebruar 2022 at 21:40

    Mulle meeldib ka lamada 💖

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 22:09

      kellele ei meeldiks?? 😀

  • Avatar
    Vasta seesam 13. veebruar 2022 at 16:32

    Oih, ma panin mööda oma eelmise kommiga, tegelt peaks kohe seda vaatama pigem: https://www.youtube.com/watch?v=uSnYTUVqn-Y

    Ja samas ma ka ise olen kinnisvarasse investeerinud. Tundub kõige lollikindlam asi, et maa ju kuhugi ära ei kao ja pigem selle väärtus võib ajas tõusta ning tagasi saad selle raha ikka kui sinna sisse paned. Reaalselt on füüsiline asi olemas ka, kes seda fakti põeb. Aktsiad ja muud möllud….oeh, ma ei tea ausalt, ei riski, ei viitsi jne 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 13. veebruar 2022 at 16:19

    Kui vihkad eelarvet ja rutiini, siis võib-olla süsteemide loomine on lihtsam?

    Eelarve – pead tulusid-kulusid iga kuu silmas
    Süsteem – kannad iga kuu X sotti “toidu ja koduarvele” ja selle kaardiga maksad toidupoes, koju tellides jne. Kui raha hakkab väheks jääma, siis tõmbad vähe koomale. Järgmine otsekorraldus arved/laenumaksed jne. Järgmine suurem otsekorraldus säästudesse/investeerimisse. Ja emotsioonioste teed selle rahaga, mis üle jääb.

    Või vastupidi – küta kõik sissetulekud eraldi arvele ja kanna omale kulutamiseks kuhugi “taskuraha”. Niipalju, kui sa arvad, et kuus mõistlik-reaalne kulutada on. Kui su aju ei pane ette stoppi kulutamisele, mida sa tegelikult ei soovi teha, siis saab kasutada muid vahendeid, mis selle stopi sinu eest panevad. See on tüütu korraks, aga siis on ta tehtud ja muu on mureta. Kui taskurahakontol oleks olnud 300euri, siis kas sa oleksid “toiduraha” kontolt ülekande teinud, et kleit saada?

    Ise ADHD all kannatades tean, et millegi muutmine nõuab ekstrapingutust. Mind aitas palju edasi, kui sain aru, et “tahan, et midagi muutuks” ei võrdu “olen valmis midagi ohverdama, et see muutuks”. Eristasin enda jaoks asjad, mis minu jaoks päriselt olulised muuta oli (ehk olin valmis järgime ülekannete rutiini, et rahaasjad rohkem korras oleks) ja mida lihtsalt tahtsin, et muutuksid (nt ma tahaks vene keelt rääkida, aga ma ei viitsi/taha ühegi oma praeguse tegevuse asemele vene keele tunde panna).

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 19:21

      See tunduks tehtavam, aga siis tekib küsimus, et mis see “mõistlik summa” iga kuu on söögile ja taskurahaks 😀

      • Avatar
        Vasta Lila 15. veebruar 2022 at 16:06

        Vaata palju eelmine kuu läks. No meil läheb 4-liikmelisele perele keskmiselt 800€ toidupood + apteek.

      • Avatar
        Vasta mari 16. veebruar 2022 at 13:06

        Nii palju, et ei peaks tampoone ostamata jätma kuu lõpus, aga nii vähe, et maasikakleite kuu alguses ka ei taha tellida 😀

  • Avatar
    Vasta seesam 13. veebruar 2022 at 16:16

    Ma vahtisin ka selle WOW läbi ja no…..kogu see krdi värk on liiga keeruline mu jaoks ja ma ei riski riskida. Need WOW vidiod on muidu päris head. Kui kõike ei viitsi vaadata, siis vaata üks või paar, saad aimu. Kui ma viitsiks mingi investeerimis hai olla, siis ma kindlalt kasutaks pigem sellist usaldusväärsemat platformi nagu see WOW.
    Esimene osa nt: https://www.youtube.com/watch?v=tolURP1TPw4

  • Avatar
    Vasta Helina 13. veebruar 2022 at 15:51

    Sul ei tasu hambaid varna visata, kui sul neid juba niisamagi ära pudeneb 😀 #justsayin

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 19:22

      krt see oli hea burn praegu 😀

  • Avatar
    Vasta Lila 13. veebruar 2022 at 15:37

    Omg, ära rohkem krüptoga tegele. Igat müüki ja vahetust peab eraldi deklareerima. Sa ausalt ei taha seda teha. Las see 100€ tiksub seal. Aga ära juurde osta 😄
    2. samba peaksid panema indeksfondi. Hästi lihtne, kaks klikki.
    Balti börsilt võid muidugi osta aktsiaid mis tunduvad tuttavad ja millesse usud, et nad kuskile ei kao (Mul coop, LHV ja Enefit green). Aktsiate ostsmiseks tee eraldi investeerimiskonto ☺️

    • Avatar
      Vasta TR 13. veebruar 2022 at 23:10

      +1!! Krüptosse eraisikuna eriti mõttetu investeerida. Arvesta, et pead IGA kasumliku tehingu, mida krüptoga teed, tuludeklaratsioonis deklareerima. Jäta see 100€ sinnapaika ja arvesta, et kui kunagi seda raha tagasi tahad oma kontole, siis kasumi pealt -20% tulumaksu kohe. See kindel no-no eraisikule. Vähemalt seni, kuni riik krüptoga seotud maksuseadusi normaalsemaks ei muuda.

      • Mallu
        Vasta Mallu 14. veebruar 2022 at 11:57

        krt… nüüd mul 100€ seal raisus 😀

        • Avatar
          Vasta Lila 15. veebruar 2022 at 16:27

          Vb üks päev on sellest saanud 10 000€, siis ei ole midagi raisus 😄

  • Avatar
    Vasta A 13. veebruar 2022 at 13:39

    Ja ära investeeri asjadesst/varadesse mida sa ei tunne (krüpto) katsetada muidugi võid. Aga järgnevaks ikka tee enne asi selgeks.

  • Avatar
    Vasta A 13. veebruar 2022 at 13:37

    Esimesena kanna oma brutopalgast (mitte see mis kontole laekub) 15% III sambasse ja selle pealt saad järgmine aasta 20% veel tuludeklariga tagasi. Seega tootlus juba 20% aastas 😉 ja “meelerahufond” vähemalt 3 kuu palgaga kinnisel kontol (a la 3 päeva pärast saad raha kätte) ootamatuteks välja minekuteks. Eelarvet on vaja ainult selleks, et suudad raha kõrvale panna nii palju et ülejäänud kuu saaksid söönuks ja arved makstud. Samas see on vahel suur üllatus kui palju muule pudile või väljas söömisele kulub. 🤯 püsikorraldus super !

  • Avatar
    Vasta F 13. veebruar 2022 at 12:44

    Pole kunagi lugenud ühtegi investeerimise raamatut, sest hakkavad vastu. Samuti ei ole ma nõus elama mingi eelarve järgi.
    Olen lihtsalt iga kuu ostnud paarisaja euro eest Balti börsi aktsiaid, eelkõige LHV, Kaubamaja, Tallinna Vesi, Enefit Green. Ehk siis säästud ongi aktsiates (saan iga aasta dividende)ja vajadusel saan likvideerida.
    Ja Ipodes olen ka osalenud ja sealt kasumit saanud ja seejärel need maha müünud (Bercman, Hepsor jne)
    Saab ka lihtsamalt, ei pea lugema hunnikut raamatut, mis ei pruugi haakuda enda elustiiliga.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 13:15

      Su terve jutt on mulle mega arusaamatu 😀 Kust sa neid aktsiaid ostad? Misasjad üldse on aktsiad? Mis mu nimi on??? 😀

      • Avatar
        Vasta Maria 13. veebruar 2022 at 21:07

        Sealtsamast LHV äpist saad osta:D või netipanga kaudu. Ma soovitaks ka neidsamu aktsiaid. Kindel minek. Kaubamaja praegu ehk mitte, aga kui nad dividende hakkavad maksma, siis peaks aktsia hind veidi kukkuma ja siis tasub osta. Hindu saab jälgida nasdaqi lehelt. Midagi keerulist nagu pole, paned kirja, mitu tükki tahad osta. Saad ka panna, mis hinnaga sooviksid saada. Muidu seal äpis saad kasvukonto rahaga ka aktsiaid osta, st kui midagi jälle koguneb, siis äpp ostab sulle juurde.

    • Avatar
      Vasta Ly 13. veebruar 2022 at 13:29

      Hea jutt aga ära unusta, et paljudele meeldib lugeda ja ennast harida, see ei pea kohustus olema. Selle asemel, et silm punnis Mehiko seepi vaadata, haarad hoopis raamatu 😉

  • Avatar
    Vasta Kats 13. veebruar 2022 at 12:19

    Ma ei tea, uuri seda woww fondi enne, pole kuulnudki. Küsi Krsiti Saarelt, tq vist pole kunagibsellest rääkinud. Äkki tahetakse sinult, naiivselt raha ära võtta 😀
    Tglt tulin ütlema, et te endale selgeks ja räägi meile ka. Et kui sul see LHV kasvukonto on, siis kas sealset rahaliigutamist/intresside kogumist peab deklareerima ka?
    Tubli oled! Mul ka see raamat olemas, jupi kaupa lugenud ja täiega kiidan aga krt ei tea miks juba läbi lugenud täielikult pole ja miks mul miljonid juba ei tiksu

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 13:15

      Ma ei tea selle LHV värgi kohta, sest ma pole sealt mingit raha kunagi liigutanud 😀 Aga peaks uurima jah 😀

    • Avatar
      Vasta F 13. veebruar 2022 at 13:32

      Lhv pangas samamoodi nagu ostsid krüptot. Tee esimene ost ära ja läheb üha selgemaks pilt.
      Seda Woww fondi ei soovita ükski tuntum investeerija.

  • Avatar
    Vasta Ly 13. veebruar 2022 at 12:12

    Tead tegelikult on palju parem, mida alagaja rahatark võiks lugeda nimelt “Rikas isa, vaene isa”, sest see annab sellise motilaksu ja muudab mõtlemist. Ma veel mõned aastad tagasi arvasin samuti, et mis eelarve ja ei minu asja saa ja muuseas tänaseni ei olegi eelarvet. Lihtsalt kannan kohe kuu alguses teise töö tasu säästukale pluss põhipalgast 40%, asju ostan soodukate ajal ja ostud mõtlen läbi. Eelmine aasta jaanuaris ostsime Tln korteri ja selleise elustiiliga oleme kaaslasega üsna lähedal, et selle aasta maiks maksame pangale korteri välja ja ostame uue rentimiseks 🙂

    • Avatar
      Vasta katys 13. veebruar 2022 at 20:23

      Ma olen seda raamatut lugenud ja pooleli jätnud, sest minule kui ülikooliõppejõule ei mahtunud pähe, et selles raamatus haridust ( ja hea hariduse omandamist) alaväärustatakse. Selle raamatu järgi on nii minu vanemad kui ma ise kõik valesti teinud: poleks tohtinud panna last eliitkooli, teda siunata olümpiaadidele, laps poleks tohtinud ülikooli astuda, veelvähem vanemad last ülikooliajal toetada

      • Avatar
        Vasta Ly 13. veebruar 2022 at 22:02

        Huvitav, mina seda välja ei lugenud ja alati tuleb ka silmas pidada, et antud raamat ei ole kirjutatud eestlase poolt 🙂 ehk siis endal peaks ka mingi analüüsioskus olema, et kõike siin ilmas ei saa täielikult matkida 😀 aga kuu sa mõtled lauset, et viielised õpivad tulevikus kolmelistr heaks, siis jah on tulnud ette 😂põhipoint on lihtsalt see., et ainult teadmistest alaa füüsikast on vähe et elus edasi jõuda

  • Avatar
    Vasta T R 13. veebruar 2022 at 11:57

    Võiksid veel alustada 3. samba täitmisega (algajad peaksidki sellest alustama), mille sissemaksetelt saab hiljem ka tulumaksu tagasi ning siis see tagastatud tulumaks ka omakorda 3ndasse panna 🙂 liitintress 🥰 3nda samba täitmisel on veel mõned nüansid, millega tuleb arvestada. Kindlasti on selle kohta infot kas Kristi Saare erinevatel kanalitel ja ka Jekaterina Tint’i kodulehel on hea exceli kalkulaator saadaval, mis näitab ära kui palju saab 3ndasse panustada, et maksutagastusest maksimum võtta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 13:16

      Oh issand jeesus, tundub keeruline 😀

  • Avatar
    Vasta Kristina 13. veebruar 2022 at 11:47

    Käi pekki, ma naersin selle lõpu peale nii kõvasti, et mul tuli tilk püksi(kaks korda sünnitanud – you know what this means) 😀 niii fucking naljakas oli, et tänu sulle ärkas ka mu pisipoeg – tule pane ta nüüd magama tagasi, ise sa selle jama korraldasid 😂

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 19:22

      Krt, võin panna küll, anna adre 😀

      • Avatar
        Vasta Kristina 13. veebruar 2022 at 20:20

        Tartumaale palun 😁😁 nagunii liiga vähe käid siinkandis 😁

        • Mallu
          Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 20:54

          Kuule sinnakanti väga ei satu, aga nüüd tuleb vist asja teha 😀

  • Avatar
    Vasta Sirli 13. veebruar 2022 at 11:42

    Mida rohkem sa ATH-d kirjeldad, seda rohkem ma iga kord mõtlen, et see kirjeldus on täpselt üks-ühele minuga. Peaks ka vist kuskilt pihta hakkama, et diagnoosi saada.

    Kristi instat jälgin ka juba pikemat aega ja mõtlen ka, et peaks kuidagi kuskilt investeerimisega alustama. Mulle ka veel täitsa võõras teema.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 19:23

      Noh, arstile tuleb minna ja see test teha, nii lihtne ongi 😀

  • Avatar
    Vasta Ave 13. veebruar 2022 at 11:37

    Muide investeerimise osas ma läksin ka seda teed, et ma ei viitsi ise väga harida ennast sellel teemal, sest see tundus väga suure tööna, aga leidsin kuidagi fb kaudu WOWW fondi ja blogi. Nüüd kannan iga kuu sinna kindla summa ja saan iga kuu teatise kui palju mu raha seal kasvanud on ja kui palju kokku hoiul. Loodan ka kunagi jalad seinale visata😅😂

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. veebruar 2022 at 11:41

      Palun räägi mulle lähemalt, mis imeasi see WOWW fond on 😀

      • Avatar
        Vasta Ave 13. veebruar 2022 at 11:47

        https://www.woww.com/woww-haldustasudeta-kinnisvarafond
        Siit saad lugeda ja võid helistada klienditoele, ma helistasin ja mega sõbralikult räägiti mulle lähemalt sellest.

      • Avatar
        Vasta Lila 13. veebruar 2022 at 15:53

        Appii! Asi on 10 kuud töötanud, ühtegi aastaarunanet pole. Kuidas asi töötab kirjas pole. On kirjas, et dividende ei maksta ja raha investeeritakse koguaeg edasi. Kuidas sa raha üldse kätte saad? Kirjas, et nende osaku väärtus hetkel 1,13, aga osta saad 1ga. Nagu et ma saan osta ja müüa ja 13 senti rikkamaks kohe? Tasuta raha? Liskas see koduleht müüs alles soojamaa reise.
        🚩🚩🚩🚩🚩🚩
        Vääääääga kahtlane
        Pigem kuula vanade kogenud investorite juttu ja loe @kristiinvesteerib raamat läbi.
        Mine kindla peale välja, ära tegele kahtlaste asjadega

      • Avatar
        Vasta Mari 13. veebruar 2022 at 16:07

        PLs ära pane oma kogu raha ühe tüübi juhitud fondi. Vahet pole kui pädev või vahva ta ei tundu, mis tagatist suudab üks inimene pakkuda juhuks, kui asjad allamäge lähevad? Tal võivad olla igasugused kindlustused ja asjad, aga kus oled pädev hindamaks, kas ta kindlustused on sinu või tema vara kaitseks?

        Pank on vähemalt pank, nad peavad mingitele standarditele vastama, et tegutsemisluba hoida.