KURB ON OLLA Lapse üles kasvatamine Mari

paras piimajama

4. detsember 2013

Alguses oli mul rinnapiima ojadena. Mari ei pidanud imemagi, vaid võis seal all suu lahti oodata – tuli nagu kraanist. Pärast seda, kui ma sellel 12-tunnisel võttel käisin, tundus mulle, et piima hakkas vähemaks jääma. Tissid ei läinud enam valusaks ja piimast punni, aga Mari ikka sõi ja ma ei tundnud muret.

Üleeile proovisin pumbata. Ei saanud tilkagi. Mõtlesin, et noh, ma just toitsin ka, et ehk seetõttu. Aga siis märkasin, et neelatab Mari ainult esimesed paar minutit, siis imeb niisama. Järelikult sealt vist palju kraami ei tule. Õhtuti nutab ta ka juba mitmendat päeva nagu näljahädaline.

Täna mõtlesin, et vaatan huvi pärast, et palju ma välja pumbata saan. Püha juudas – kahe rinna peale 30 ml! Mingi pool tundi pumpasin. Mari üks toidukord peaks olema umbes 150 ml. APPI! Kaua ma teda näljutanud olen?!

Ma ei taha ÜLDSE anda rinnapiimaasendajat, aga täna läksin ma poodi ja ostsin paki. Proovime täna õhtul, ehk ongi tal kõht tühi? Päeval tundub piima rohkem olevat, aga õhtul pmst üldse mitte…

Nii kurb 🙁 Aga eks ma siis lürbin oma imetava ema teed edasi ja loodan parimat.

Ostsin mingi NUK RPA’d, ei osanud üldse valida. Kuulsin, et arstilt saab ka retsepti küsida, aga mis poeomadest “parim” on? Kas see tee võib aidata? Kurat võtku mu rinda, mis ei oska enam piima teha 🙁 Õnneks järgmine nädal läheme arsti juurde ka, kuigi telefonitsi ütles ta ainult nii palju, et eks te siis proovige lisa anda ja vaadake, mis saab.

Loe ka neid postitusi!

89 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Viktoria 7. detsember 2013 at 20:06

    Mina kui samuti värske ema… Oli algul sama teema… Siis minule soovitati juua teed koos piimaga ja süüa halvaat. No mina seda halvaat söön nädalas korra või nii, aga tee joomine koos piimaga mõjub 🙂
    Ja veel oli selline soovitus et enne imetamist juua sooja teed , siis pidi ka piima rohkem olema 🙂
    Võid proovida:)

  • Avatar
    Vasta Reha 7. detsember 2013 at 01:08

    Väga põnev – mis sa siis otsustasid teha? Hakka RPA andma või või mitte?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. detsember 2013 at 01:10

      Ei hakanud. Jõin teed ja muudkui toppisin Mari rinnale

      • Avatar
        Vasta Mari 11. detsember 2013 at 18:23

        Tahaks väga teada, kas asjad läksid piimarindel paremaks? Väga loodan, et k6ik jälle jonksus.
        Soovitatavatest jookidest meenus mulle veel ka kali.

  • Avatar
    Vasta Inks 5. detsember 2013 at 19:14

    Jah, olen viimasega nõus. Ja lisaks seda, et usalda alati oma sisetunnet. Olin täpselt samasuguses olukorras, ostsin ka selle kuramuse NUK-i ära, tegin isegi ära, panin pudelisse, pudeli loksutamise ajal tundsin kuidas miski minus karjub “Ei!!” ja ei andnudki, pressisin lihtsatl rinda hästi tihti suhu ja lõpuks hakkaski vist piima rohkem tulema. Mul sai nüüd 4-kuuseks ja täpselt sama periood jälle, elu väsitab teda ja ta tahab rohkem süüa ja magada.. See on pidev võnkumine, et ta harjub uue perioodi ja oskusega ära, siis jälle areneb ja on rahutu, sest elu on liiiga põnev. Nii ta on:D

  • Avatar
    Vasta Helena 5. detsember 2013 at 12:10

    Olen kolme last imetanud aasta, st kolmas hetkel veel rinnaotsas aga plaan võõrutada umbes aastasena nagu kaks esimestki. Aga imetamine pole olnud mul sugugi lust ega lillepidu. Kõik minu kolm last keeldusid esimesel elukuul rinnast. Aga oi ma olin loll ja järjekindel. Esimesega pumpasin pisarad silmis andsin süstlaga, käisin igapäevaselt ITK-s Ada Vahtriku juures ja kuu vanuselt ämmkad surusid tütre rinnale. Hakkas sööma. Ainult ühest rinnast ja kuni lõpuni nibukaitsmega. RPA-st polnud mul kasu, kuna lutipudelit keeldus täiesti võtmast ega võtnudki kunagi. Teine oli rinnal aga sai liiga vähe ja nädalase lapsega olin lastehaiglas, kuna billirubiinitase tõusis üle normi, ehk sai vedelikku vähe. Aga õnneks seal siiski asi laabus. Kolmandaga jälle sama jama. Istus tissi otsas, kõhtu sai 10 g. Pumpasin ja andsin süstlast. Kuna 18 päevasega kuseteedepõletikua jälle haiglasse sattusime, siis seal topiti mulle pudelit ja ei lubatud süstlast anda. Keeldusin. Pandi ninasond. Jälle pumpasin ja andsin. Aga vot see talle ei meeldinud ja hakkas rinnast sööma:) Haiglast lahkusin 100% rinnalapsega:) Kokkuvõttes olen lugenud kõike imetamise kohta, käinud imetamisnõustamises lugematu arv kordi. Ja mõni tarkse tera targutaiseks, mis ka siit vbl läbi käinud juba:

    Piim ei kao päevapealt kuhugile. On juhtumeid kus suure õnnetuse või kellegi surma puhul ehmatusest ja shokist tõesti kaob, kuid see ON HARULDANE. Ükski nohu või tavaline väike haigus ei võta piima rinnast. Igasuguse enda haigusega (kui ei ole hirmsate mürgiste rohtude peal) tuleb piima lapsele kindlasti edasi anda.

    Algne piimapais kaob, kes suudaks ringi käia aasta-kaks pakitsevate ja piima purkavate rindadega? See aga tähendab et lapsuke peab alguses natu kõvemini tööd tegema ja ei saa laiselda. Aga ta harjub sellega kiiresti.

    Lapsel on piima tellimise perioodid, kus ta kasvab ise ja tahab rohkem süüa saada, st kui su rinnad olid harjunud näiteks 100 ml söögikorraga, siis ühel hetkel tahab 150, siis on rohkem rinnal, käitub virilalt jne. Tellib piima juurde, see on mööduv faas.

    Piima tekitab näiteks minul kõige rohkem juurde magamine. Kui olen puhanud on hommikuti rinnad triiki täis ja ta sööb ka öösiti. Kui aga unine ja magamata siis kohe rinnadki hommikul lötsumad. Ükski tee või vesi pole sellise efektiga olnud. Loomulikult peab rohkem jooma kui tavaliselt.

    Laps on sul ka ju peaaegu kuune ja hakkab elu rohkem uudistama, temale on aga see uudistamine tohutu töö ja eriti õhtuti elab ta seda väga üle ehk on rohutu. Imikutel ja väikelastel ei tööta see, et väsitame ta ära, külas, mängimas jne, magab siis nagu nott. Vastupidi, siis on oodata väga rahutut õhtut ja ööd. Kuna ta elab seda uuest ja uuesti läbi.

    Õhtuse rahutuse vastu ikka aitab uni. Kõik need targad uneraamatud korrutavad, et imikud peaksid ööunne minema 7-8 ajal õhtul hiljemalt. Hommikune ärkamine sellest ei muutu. Ei uskunud ka mina seda esimese kahe lapsega. Aga kolmandaga jõudis ka minuni valgustus. Kui ma teda hiljemalt kl 8 magama ei pane, siis on pikk õhtune jauramine, üleväsimus ja magama saan suure vaevaga ta alles 10-11. Hommikul on üleval aga ikkagi täpselt kl 7.

    Ühesõnaga pane laps rahulikult rinnale edasi ja unusta niikaua RPA-d kui tahad ise nendele üle minna. Ja see, kui laps paar päeva “piimatellimise” perioodil vähem sööb ei tee talle midagi. Sul ei ole kaaluiibega probleeme. Ja südamerahuks on alati võimalik käia perearstil ja imetamisnõustamises kaalumas. JA perearsti nõu imetamise kohta ära parem küsigi. See teema vihastab mind siiani, kuidas perearstid ise põhjustavad seda, et lapsed pudelile harjutada. MInu laste kaaluiibed esimesel kuul olnud alati minimaalsed ja perearst alati on soovitanud lisa anda, mina pole andnud ja pole ka vaja olnud.

    Oi sai pikk heietus. Ole tubli ja anna lrinda edasi

  • Avatar
    Vasta Sandra 5. detsember 2013 at 11:04

    Mina omalt poolt soovitaks üht tüütut asja, aga kui tõesti rp-d soovid, siis võiksid proovida. Pane laps nt nädalaks öösel ka sööma. Kui ta üldse ei söö öösel, siis lisa 1 kord. Või kui korra sööb, siis lisa veel 1 kord. Öösel on piimatootlikkus kõige suurem. Minu poiss on suur öösel sööja ja pole iial mul piim otsas. Seda kas lapsel kõht tühjaks jääb, testi kaalu abil. Väike imemislaiskus pidi sellel ajal neil tulema küll. Aga seda enam peab treenima neid ikka tõmbama!

  • Avatar
    Vasta Külli 5. detsember 2013 at 10:46

    Minu soovitus on ka, et kohe ITK imetamisnõustajate jutule. Kui sul alguses piima korralikult oli, on väheusutav, et seda praegu enam pole 🙂
    Aga eelpool olevale jutule kommentaariks, et minul kahjuks lihtsalt normaalses koguses piima ei tekkinudki – käisime pea kuu aega üle päeva imetamisnõustamises, sain need piima tekitavad tabletid, jõin kõikvõimalikke teesid jne jne, aga mida polnud, oli piim. Lapse kaal kukkus esimese nädalaga kõvasti alla sünnikaalu (pärast seda läksime nõustamisse, sest sain aru, et midagi on täitsa valesti) ja seejärel sai RPAd juurde. Nõustajad lohutasid, et asi seegi, kui laps veidikenegi rinnapiima saab, aga ise olin küll pikalt süümekates. RPAdest sobis ainult Aptamil, aga ma olen täiesti kindel, et sinul seda vaja ei lähe.

  • Avatar
    Vasta agnes 5. detsember 2013 at 09:45

    aga vahel ongi nii, et piim saaabki otsa ja KÕIK! 🙂 pumpa palju jaksad ja joo neid vedelikke igasuguseid- ikka ei midagi! ja kui ikka jändad ööst öösse ja see suslik ikka kisab ja enam ei taha seda rinda võtta ja tundub nagu lapsel ON KÕHT TÜHI- siis mida teha?! põhimõtteliselt oled rpa vastane ja näljutad oma last?!
    siis algab lihtsalt rpa aeg ! algab see pudeli majandus ja siis ongi see rõõmus-rahulik “tiss suhu” aeg läbi! 😉 🙂 nii lihtne see kõik ongi! 🙂

    • Avatar
      Vasta Helin 5. detsember 2013 at 10:54

      Enamik tänapäevaseid arste ja imetamisnõustajaid on öelnud, et ei kao ta midagi niisama ära. Kaob ära jah, aga siis on selleks põhjus – kas ema stress või valed imetamisvõtted, laps ei söö piisavalt tihti – söögivahed on liiga suured, et piima saaks juurde tekkida jne. Niisama ei juhtu küll midagi 🙂

  • Avatar
    Vasta Helin 5. detsember 2013 at 09:30

    Esimese asjana võiksid konsulteerida imetamisnõustajaga 😉 Ja omast kogemusest võin öelda, et see,et pumbates palju ei tule, ei näita midagi. Minu poeg sai kõvasi üle aasta rinnapiima – seega piima mul oli sitaks 😀 – aga mitte kordagi ei saanud ma sealt pumbates rohkem kätte kui 1Oml!! See,et rinnad pehmed on ja pole enam nagu Pämmyl, see on okei. Ühesõnaga – võta rahulikult. Anna Marile nii tihti süüa kui ta tahab – laps oma imemisega tekitabki piima juurde. Ja konsulteeri imetamisnõustajaga 😉 Sest olgem ausad – RPA pole ikka see õige värk ja kui sulle rinnaga toitmine meeldib ka, siis peaksid tegema kõik mis võimalik. Pealegi mida rohkem kordi Mari RPA pudelist joob, seda vähem piima sul keha toodab..

  • Avatar
    Vasta Aile Alveus-Krautmann 5. detsember 2013 at 08:38

    Mul oli jama imetamisega algusest peale ja neli kuud söötsin last lisatoiduga sondiga rinnalt SEST pidevalt lutipudelit kasutades hakkab laps lõpuks eelistama pudelit, sealt ju voolab niisama vaeva nägemata. Igatahes – ma käisin alguses iga päev, lõpuks korra nädalas ITK imetamisnõustamises – soovitan sulle ka! Helista kohe täna ja mine kohale! 6207453. Sa saad oma piima veel tagasi, aga ära oota ja looda, siis ei juhtu midagi muud kui et sa saad omale RPA lapse. Ja tead kui kallis see on? Huhh. Ebatervislik pealekauba. Teguutse tüdruk!!!!

  • Avatar
    Vasta Piret 5. detsember 2013 at 07:13

    Minu soovitus on – juua vett nii palju kui võimalik (tekitab piima juurde). Ja anna Marile nii tihti süüa kui võimalik. Nii palju kui on nõudlust, on ka tootlust. Räägin omast kogemusest. Mul ka pumbates ei tulnud midagi, vbl olin kehv pumpaja, aga poiss tühja kõhtu ei kannatanud, sai süüa nii tihti kui tahtis.

  • Avatar
    Vasta Mari 5. detsember 2013 at 02:00

    Inimesel on mure ja siis tullakse veel parastama ja tänitama… Väga nõme teist, ausõna!

  • Avatar
    Vasta Ei saa mina aru 5. detsember 2013 at 01:43

    Miks kõik kommenteerijad soovitavad nii hirmsasti Marile igal võimalusel tissi näkku suruda. Kui piim kaob ära, siis kaob, ei ole midagi parata. Tuleb leida sobivad vitamiinirikkad asendajad. Ära Mari kiusama küll hakka oma mõne tilga pärast. Kui endal kõht tühi, vaevalt et mõne suutäiega hakkaksid end õrritama. Vaene lapsuke 🙁

    • Avatar
      Vasta minni 5. detsember 2013 at 10:10

      ‘Kui piim kaob ära, siis kaob, ei ole midagi parata’ – selles ju asi seisnebki, et ON parata!

  • Avatar
    Vasta Mari 5. detsember 2013 at 01:36

    Kuna siin teedest kirjutati, tahtsin igaks juhuks öelda, et mingil juhul ei tohi juua piparmündi ega salvei teed. Nendest on kasu alles siis, kui endal soov rinnaga toitmine l6petada.
    Apteegitill, aniis jälle aitavad suurendad piimahulka. Arvatavasti on need ka sinu imetamise tees olemas.
    Mis iganes, tee k6ik endast olenev, et piim säiliks! Laps ikka rinnale ja imema, küll piim tuleb

  • Avatar
    Vasta Tulevane ämmaemand 5. detsember 2013 at 00:57

    Mariann, pumpamine ei näita, kui palju piima rinnas on. Kontakteeru Ada Vahtrikuga(ITKH)

  • Avatar
    Vasta thejanette 5. detsember 2013 at 00:52

    Meil juba haiglas anti rpa kätte, sest kaaluiive oli viimse piirini madal aga nii kui koju jõudsime viskasime rpa nurka ja ma olin valmis kasvõi terve päev pikali olema, et laps vaid rinnast sööks. Ja ta oligi rinnal nii tihti kui tahtis, nii kaua kui tahtis. Ja kaaluiive ilusasti tõusis. Ma teadsin, et ma saan rinnaga toita ja ei ole midagi piima vähe. Olin järjekindel.
    Me laenutasime beebikaalu ka, et süda rahul oleks ja soovitan sul ka nädalaks-paariks endale laenutada. Proovi rpa-st hoiduda, lõpuks äkki lähebki salakavalalt rpa peale üle. Rinnaga toitmine on ikka niivõrd palju mugavam kui see segu ja pudeliga mässamine. Eriti öösel.
    Võta hoog maha ja usalda oma last. 🙂

    • Avatar
      Vasta Kätlin 5. detsember 2013 at 01:18

      Mul suruti ka lapsele rpa haiglas suhu, ka kaaluiibe tõttu, mis tegelt oli normis. Õnneks ta ei tahtnud seda ja ma ei surunud ka. Tol ajal ma polnud kursis ka selle asjaga nii palju ja süda valutas kõvasti, et äkki tõesti jääb tal kõht tühjaks. Aga ei jäänud 🙂 Nüüdseks rinda saanud juba 1,3 aastat ja ei plaani veel niipea lõpetada.

  • Avatar
    Vasta Sigrid Roosimägi 4. detsember 2013 at 23:54

    Minul kadus ka rinnapiim ära ja pidin paratamatult hakkama talle andma lisa. Küll aga uurisin enne, mida toidud sisaldavad, enne kui ostsin. Hetkel kasutuses FRISO toidud ja sobivad väga hästi. Päeval saab tavaliselt FRISO Goldi ja öösel FRISO Vom-i. Ei sisalda Gluteeni, Soja ega asparataami. Vom on selleks hea, et ta on paksem ja ei teki piima tagasiheidet ja ei pea krooksutama. Niiet laps saab peale söömist kohe rahus magama tagasi jääda öösel. Gold on vedelam ja sellega ikka piima tagasiheidet tekib, kuid kuna sisaldab palju vitamiine siis päeval üldiselt annan seda siiski.

    Ja osadel paraku kaob piim ära, mis teha. Mul tuleb väga minimaalselt veel ja selle vähese lüpsan välja ja annan lapsele pudelist. Saab vähemalt veidigi lisaks. Peamine on see, et ei tohi ennast selle pärast süüdi tunda ja vahet pole mis piim, peasi et lapsel kõht täis. Inimesed kes te selga kargasite, et PEAB JA SAAB.. tulge mõistusele ja rahunege maha, see just noored emast stressi ajabki ja siis kaob piim kindlalt! Mulle aeti ka seda teemat, et peab-peab-peab.. tulemuseks olin ise stressis ja vähe depressioonist puudu (tundsin ennast süüdlasena) ja piim kadus.

    • Avatar
      Vasta Krissu 5. detsember 2013 at 09:05

      Nõustun Sigridiga, et kõik ei ole ühesugused…
      Meil soovitati juba haiglas lisa anda, kuna mina olin üsna raskes seisus. Ning kogu see rinnapiima ümber käinud trall ajas ainult pea halliks ning süvendas deprekat ja pärssis minu paranemist. Käisin ka pärast haiglast pääsemist arstide ja nõustajate juures, kuid kõik nõustusid, et meie röövlile jääb sellest, mida mu räsitud keha üldse toota suutis, lihtsalt väheks. Proovisime pea 2 nädalat igasugu asju – hea et pea peal veel ei seisnud. Siis ütles ka Pelgu arst “te olete kehvavõitu lehm”, ise vist siis taipas mis ütles ning punastas end keedetud vähi värvuseks. Meie andsime Pilttit, kuna kõik teised tekitasid piigas mingit reaktsiooni – kas siis täpikeste või oksendamise näol.
      Ja nüüd võib mind ära lintšida ka kui soovi on, kuid perearsti soovitusel hakkasin oma mini-hiiglasele porganimehu lisaks andma juba 3-ndal elukuul ja siis tuli alles kaaluiive.

      Mis puutub pumpamist, siis seda ütles Pelgu nõustaja ka, et pumbates saab kätte palju vähem kui imik imedes. Parema tulemuse võid saada ise käsitsi lüpstes. Muuuu!

  • Avatar
    Vasta K 4. detsember 2013 at 23:24

    Mida siin teised veel eriti maininud ei ole, aga tihtipeale piima kadumise/vähenemise põhjus on, on stress/mure/pinge. Ka alateadlik stress pidi piima kogust mõjutama. Tean seda enda kogemusest ja olen selle kohta palju lugenud. Kui ise piisavalt jood ja sööd, Mari ilusti imeda oskab (oskab ju), piisavalt tihti ka rinnal on, siis ongi kaks võimalust – kas on stress või on piima Mari jaoks vähe ja ta tellib seda sageda imemisega juurde.

  • Avatar
    Vasta ct 4. detsember 2013 at 23:18

    Halvaa pidavat imetrikke tegema 🙂

  • Avatar
    Vasta Kelli Kuusik 4. detsember 2013 at 22:33

    Minul kadus ka üks hetk ära, aga ma puhkasin ühe päeva ning tuli tagasi 🙂

    Nimelt stress, haigused ja väsimus võivad ka piima kogust mõjutada.

  • Avatar
    Vasta Age 4. detsember 2013 at 22:32

    Homme, kui ärkad, siis helista kohe imetamisnõustajale ja lepi kohtumine kokku, seniks paki pudelid kaugele ära.
    See on kõige tüüpilisem pudeliga tutvunud kahekuuse käitumine, mida Mari teeb.

  • Avatar
    Vasta Maire 4. detsember 2013 at 22:21

    selle peale ütleks nii, et pole pumpamine nii tabu miskit.
    ise jändasin 6 kuud pumbaga. iga kord kui laps sõi ära, pumpasin järgmise koguse välja, päevas oli teatud kordade arv ja teatud kogused mis pidi tulema, ja kui leidsin et jääb puudu, lisasin ühe pumpamiskorra. mul oli õnn, pumbates tuli kenasti.
    aga jah, ämmaemand ütles, et paljudel naistel pole seda õnne, et pumbates tuleb. seega peab jälgima, mismoodi laps käitub peale rinnaga toitmist. on ta rahulik? magab? õnnelik? nutab? rahutu? jne…täiskõhuga laps on rahulik laps, ütles ta mulle.
    ja seda apteegi toitu ei anta niisama. sellele peab olema mingi põhjus. apteegi aptamil ei sisalda piimavalku. 1 purgi hind peaks käsimüügis jääma sinna 12-15 euri vahele, purk on 500g. käsimüügist ostes läheb u paartuhat euri poole aasta peale. pole vähe. retseptiga mõni eur, olenemata purkide kogusest.
    ise andsin lastele kuus kuud rinnapiima, pumbates. lisaks pidin andma aeg ajalt RPA-d, kuna on perioode, kus laps sööb rohkem, kuid pumbaga jännates ei teki nii ruttu juurde kui sooviks. kahjuks poe RPA-d ei sobinud. apteegi oma sobis. meil on pärilik piimavalgutalumatus. õnn on see et sellest võib välja kasvada. üksikud ei kasva.

    aga edu sulle ja ütleks, et tee nii nagu süda tunneb.
    poe toodete kohta ütleks nii, et proovi lihtsalt. hakka kuskilt pihta ja proovi. kui sobib, siis on lapsel nahk korras, tuju hea ja kaka ilus. siis jää selle peale mis sobis. niisama ära vaheta.

    lastehaigla lastearst rääkis ka seda, et poe RPA-dest pidi kõige lapsesõvralikumad olema need, mis on nummerdatud. nt aptamil 1 ja aptamil 2 jne. kuna teatud vanuse möödudes toitainevajadused muutuvad, ja nt 6 kuuselt tuleb minna aptamil 2 peale jne. piltti nt on üks ja sama segu kuni aastaseks saamiseni. apteegi aptamil samamoodi. üks segu aastaseks saamiseni. seega kästi meil 4.5 kuuselt lisa andma hakata. ikka lusikaga. püreesid ja putrusid jms asju. muidu pidavat ainetepuudus tekkima. rinnapiimaga aga võib 6 kuuni oodata. siis on laps ise ka koostöövalmim.
    poe aptamili eelis pidi olema ka see, et seda täiustatakse pidevalt. seepärast on see ka kallim. ja peaks ütlema et ka kõige populaarsem.

    • Avatar
      Vasta Ymarik 4. detsember 2013 at 23:28

      Maire, kuidas sa teada said, et lapsel on kaseiinitalumatus? Kas tegite mingi testi kuskil või järeldas pere- või mõni muu arst seda?
      Ma sellepärast küsin, et meil mehega on mõlemal kaseiinitalumatus, ja kahtlustan, et lapsel võib ka olla. Aga kuidas seda kindlaks teha? Kas on mingit kindlamat meetodit, kui ainult kehale tekkiva ekseemilaadse lööbe järeldusena?

    • Avatar
      Vasta Maire 5. detsember 2013 at 07:40

      sain niimoodi teada, et peale esimese lapse sündi toitsin rinnaga. tundus et sai kätte, sest neelas jms. kuid hakkasin kahtlustama et ei saa, proovisin välja pumbata, sain hädavaevu pudelipõhja täis. arst soovitas poest osta ja proovida, vaadata mis saab. kui 1 ei sobi, võtta teine. proovisin 3 marki läbi, igat 2-4 päeva umbes. igatahes läks laps ülekeha pisikesi valgeid punne täis. nagu valge peaga minivistrikud. lisaks oli kaka rohekas, limane, kõht lahti. saadeti meid lastehaiglasse uuringutele, kuna selleks ajaks oli ta kaalu kaotanud. – kõhulahtisuse tulemus. haiglas pandi koheselt peale aptamil allergy care, ja paari päevaga oli lapsel kaka korras, punnid hakkasid kaduma, laps oli rõõsam ja rahulikum. ja nii meile lastearst kirjutaski selle. lisaks hoiatas, et kuna meil on suguvõsas rohkem neid piimahädasid – kel laktoositalumatus, kel piimavalgutalumatus, siis on suure tõenäosusega mu lastel ka. ja noh, tuligi välja et kõigil lastel. nii kui laps hakkas saama lisa, läks kaka limaseks, roheliseks ja kõht lahti. kirjutati aptamili, ja kõik ok. esimesed lapsed on sellest välja kasvanud (piimavalgutalumatusest saab välja kasvada, laktoosi omast mitte). vaatame kas viimasel ka veab 🙂

      • Avatar
        Vasta Maire 5. detsember 2013 at 07:47

        ah jah, ma pidin viimase lapsega nii ka tegema, et püüan enda toitumist ka jälgida et ehk söön ise miskit mis lapsele allergiat tekitab. ma olin viimaks superdieedil. suurt miskit süüa ei tohtinud. kuid mitte midagi ei aidanud. õnneks kestis see lühikest aega. perearst kirjutas välja neid, ja nüüd on puhtalt aptamili peal. ja lisaks harjutan päristoiduga.
        eks selle piimavalgutalumatuse miinuseks on see ka veel, et poest ei saa praktiliselt mitte ühtegi purgitoitu või karbitoitu osta, enamikus on tavaline piimapulber sees. aga noh, eelis vähemalt see, et teen kõik viimse pulgani ise, ja odavam tuleb ka.

  • Avatar
    Vasta Triin V 4. detsember 2013 at 22:05

    Ei maksa asendajast mingit kurilooma teha, sest mõni laps selle peal kasvabki( ka minu oma, kuna umbes lapse teisel elukuul tuli mul rinnast põhimõtteliselt vett). Toitusin ilusti jne, aga kui pole antud, siis pole.
    Mallu don’t põe, lase imeda ja vaata, kas tibi tuju muutub paremaks:) Minu laps proovis ka kõik pakutavad asendajad ära ja ainuke, mis sobis oli Tutteli. Tõsi, retseptiga piimad on allergikutele.
    Jõudu ja ära kaota lootust:)

  • Avatar
    Vasta Mallu va sinder! 4. detsember 2013 at 21:43

    See on see kui tatikana seenes oled!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. detsember 2013 at 22:08

      oii, panid ära mulle!

  • Avatar
    Vasta Ty 4. detsember 2013 at 21:39

    Mulle proovisid ema ja vanaema väita, et mul on nii väiksed rinnad, et seal ei saa olla piisavalt piima lapse jaoks. Olles aga palju lugenud teadsin, et see ei saa nii olla. 4-6 nädalat peale sünnitust jäidki rinnad tühjemaks ja ka laps sikutas teinekord lausa vihaselt nibu. Aga tõepoolest – siiski ta sai omale piisava koguse kätte ja kaaluiive oli korralik. Seega ära kuula perearsti ja unusta esialgu RPA ära. Kui siiski kahtled endas osta või laenuta endale beebikaal mõneks nädalaks koju. Kirjuta näitajad üles ja vaata kas kaaluiive on positiivne või negatiivne. Kui langeb, alles siis peaks muretsema hakkama ja RPA-dega jamama. Chill Mariann – mida rahulikum ja positiivsem ise oled seda kiiremini piima tootmine läheb 🙂

    • Avatar
      Vasta Kersti 5. detsember 2013 at 22:22

      See rinnasuuruse ja rinnapiimakogu seose müüt ajab lausanaerma. Mul muidu AA korv aga esimene poiss oli aastaselt juba üle 14 kg(teised natuke väiksemad) ja lisatoittu hakkasid aktiivselt juurde saama alles seitsmendal kuul-enne seda oli pigem erinevate maitsetega tutvumine 🙂
      Perearst viskas alati nalja, et emmel ei tule mitte piima vaid rõõskakoort.

  • Avatar
    Vasta Mis seal ikka 4. detsember 2013 at 21:29

    Haigusega võib ka piim ära kaduda, olid ju vahepeal natuke haige. Minu emal kadus ka rinnapiim ära, kui haigeks jäi.

  • Avatar
    Vasta k 4. detsember 2013 at 21:27

    Minul laps peaaegu kuue kuune ning pumpasin algul (esimesed kolm kuud) samuti piima pidevalt välja, sest seda lihtsalt PRITSIS, nagu täiega! Rinnapatju läks üks pakk päevas(30tk pakis). Ja sain samuti anda rinda vaid paar-kolm kuud, sest pumpasin piima välja, käisime suvel pikalt jalutamas ja andsin tihti pudelist pumbatud rinnapiima, sest seda oli niiiiii palju. Lõpuks hakkaski laps pudeliga ära harjuma ja rinda ei tahtnudki enam, hakkas karjuma ja pööras pea ära. Rinna imemistehnika on teistsugune,kui lutipudeli oma ning pudelist saab laps kergemini piima kätte, ning seda ta tahtma hakkabki,sellepärast hakkabki piima vähemaks jääma, sest ei imetata enam nii tihti, kui varem. Olen kuulnud, et alkovaba õlu peaks panema piima lausa voolama. Lisaks jõin veel musta teed, apteegitilliteed, imetava ema teed ja ka dushi all sooja vee voolamine rindade peale. See, et rinnad enam nii piima täis ei tundu olevat, ei tähenda, et sealt enam midagi tule. Öeldakse, et mingist ajast peale, kui laps juba rohkem sööb hakkavad rinnad koheselt piima tootma, kui laps sööma hakkab rinnapiima. Ja pumbates ei pidanud tõesti näitama seda, kui palju rindadsst piima välja tuleb! Nüüd kasutan vaid Hipp piimapulbrit, mis lapsele maitseb ja gaase ka pole. Proovisin ka Tuttelit, aga see tekitas jubedaid gaase. Ja samuti ka Aptamil-millest loobusin juba enda pärast, sest selle piima hais ajas mind lihtsalt oksele. Mallu- sina aga ära anna nii kergelt alla! Puhka, maga ja ära stressa, see aitab piima tekkele ka piisavalt kaasa! 🙂 Edu teile ja nööbike on teil ikka nunnukas 🙂

  • Avatar
    Vasta gasolina 4. detsember 2013 at 21:21

    Tee külje keeramise päev, st. olete 24h voodis kord üks ja siis teine tiss, arvan et hetkel Maril nn. piima juurde tellimine ja ära anna lisa pudelist! kui tõesti tahad RPA-d anda siis anna tassist või mine osat apteegist nõelata süstal ja anna sellega, siis ei ole ohtu et rinnast võõrdub! Ja ega see et tissid enam punnis pole ei ole näitaja piima olemasaolu kohta, Ja pumbates ei pruugigi tulla, sest su rinnad teavad umbes mis ajal Mari süüa tahab ja varem ei anna sealt miskit välja meelitada. Ja joo palju vett! Muidugi on need imetamise teed ka head, aga proovi ka nt, teed piimaga ja apteegitilli teed. Ja kindlasti anna ka öösel rinda u 3-4h tagant see soodustab piima teket. ÄRA ANNA ALLA! 😉 ja palju kannatust sulle! jää ise rahulikuks! Edu, loodan et saad piima uuesti jooksma, 🙂

  • Avatar
    Vasta Leenu 4. detsember 2013 at 21:20

    Ma ei usu, et sul piima pole enam. Minul olid ka algul rinnad täiega pakitsevad ja muudkui voolas, isegi kui laps ei söönud. Mõne aja pärast kadus üldse tunne, et rinnas piim, pakitsema hakkas alles siis, kui polnud last neli, viis tundi söötnud. Keha pole algul ju harjunud piima tootmisega ja toodab üle, sellepärast see piim algul täiega voolaski. Mul veel oli lisaks rinnapõletik ka algul pidevalt. Esimest korda pumpasin rinnast piima, kui laps oli kahe kuune, siis sain ka kahe rinna peale 30-60ml. See ei näita mitte midagi. Laps saab rinnast hulga rohkem kätte. Praegu on tal piimatellimis periood. Laps hakkab ise reguleerima seda piima tootlikust. Pane aga tihti rinnale, nälga ta ei jää. Mulle ka hakati algul seda RPA-d pähe määrima, mina aga olin kindel, et laps saab kõhu täis. Oli küll perioode, kus ainult rinnal oligi, aga see ei näita kohe, et laps näljas ja midagi kätte ei saa. Mina olen imetanud last juba 1a3k ja tema pole kordagi piimaasendajat saanud.

  • Avatar
    Vasta Maiken 4. detsember 2013 at 21:19

    Ma ei soovita sul alla anda. Pane rinna peale ja laps tegelikult “tellib ” ise oma vajaliku koguse . Pumpamine suhteliselt võtabki kinni .Minul preili sai ka väljapumbatud piima kuid lõpuks kadus piim ning neiu keeldus tissist.Toppisin ja pusisin aga ei olnud niisamagi nõus selle otsas olema.
    RPA’dest niipalju ,et kui ükskord tuleb neid tarbima hakata(loodetavasti ikka ei pea) siis kõik piimad on erinevad ja mõjuvad beebile erinevalt. Katse eksitus meetodil jäime meie täitsa tavalise aptamili peale . Hipp oli samuti üks neist mis sobis ka. Kõik muud need aptamis comfortid , allergikute piimad ,tuttelid ja muud ajasid kas kaka kinni või laps lihtsalt ei söönud. Pappi kulus kah kohe kõvasti …
    Jaksu ja kannatust sulle kui püüad ikka edasi tissitada! Aga kui ei tule välja midagi siis ei tasu end ka süüdistada. Ühesõnaga Edu ükskõik mis saab 🙂

  • Avatar
    Vasta Merilin 4. detsember 2013 at 21:15

    topi iga vääksu peale plika tissile , varsti voolab jälle ojadena piima ! söö ja joo ka kindlasti korralikult !

  • Avatar
    Vasta Maria 4. detsember 2013 at 21:14

    Uuri enne seda allergiavastast piima, mille retsepti arst annab, kuskilt kuulsin, et sealt on palju vajalikku välja jäetud, et allergilistele lastele ka sobiks. Minu poisile sobis jällegi ainult Hipp, väga odav pole kahjuks. Aga eks see olegi väga individuaalne…

  • Avatar
    Vasta Oksana 4. detsember 2013 at 21:05

    Kartsin ka kui plika 2-3 kuune oli, et piima enam ei ole. Samamoodi oli esimesed paar kuud, et rind oli piima täis, tilkus ja hakkas pakitsema, kui suti pikem vahe toitmises tekkis (toitsin nõudmise peale). Järsku oli rind pehme ja pumbates tuli paarkümmend ml. Ja hakkas endise poole tunni asemel 15 minutit sööma. Aga laps oli rahulik ja arstil selgus, et võttis ilusti 800 grammi juurde. Meil oli hoopis kasvuspurt see aeg, kui tundus, et kõhtu kuidagi täis ei saa, samas suht iga tund tahtis tissi otsa. See läks mõne päevaga üle, laps lihtsalt “tellis” oma kasvavatele vajadustele piima. Ja praegu plika 1,5 aastane ja öösel saab veel rinda. Meil oli hoopis pudel probleem, kui ära käisin 🙂 Aga imetamisnõustajad ITK-s on suuresti abiks, kui soovid edasi toita, neilt saab ka telefoni kaudu nõu küsida. Jõudu, jaksu ja kannatust, ükskõik, mis teha otsustad! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kersti 4. detsember 2013 at 21:01

    Mul õnneks sellist muret ei olnu(said kõik 1a 3k rinda ja võõrutamisel olin ikka jupp aega purskkaev ja valudes), kuid on mitmeid tuttavaid kellel lapse 2 või 3 kuuseks saades rinnapiim lihtsalt kadunud. Ja nii mitte ühe vaid teinekord ka teise lapsega täpselt niisamuti.Naised on erinevad ja imetamine kõigi jaoks nii erinev.
    Kuna kooli viimane õppeaasta algas siis kui noorim oli alles 3kuune muretsesin koju varuvariandiks valmis RPA. Õnneks oli mul koolis käia vaja ainult 2 päeva nädalas nii et sai oma piimaga asi aetud. Vahel oli aga vaja juurde ja sellejaoks pidingi leidma talle sobiva RPA. Proovisin kõikki erinevaid mis leidsin aga kõik oksendas välja. Viimane mida proovisin sobis-see oli Hippi oma. Alles hiljem teadis üks tuttav, kes tegeleb homoöpaatia ja mu säärasega, rääkida et Hipp on poest saadavatest kõige looduslikum ja puhtam variant. Küllap poiss muud jamad sellepärast välja oksendaski.
    Aga tean ka juhust kus laps ongi paaril päeval kuus teinud seda nn piimatootmispäeva. Siis on peaaegu koguaeg rinna otsas olnud aga hiljem kõik jälle tavaliselt jätkunud. Nii suurendas rinnapiima tootlikkust. Nii et enne kui hakkad RPA Marile andma veendu täiesti kindlalt, et vaja on, sest vb ta ka lihtsalt toodab piima juurde praegu. Muidu võib hoopis juhtuda,et teed endale karuteene ja aitad ise Maril rinnast võõrduda.

  • Avatar
    Vasta Ketu 4. detsember 2013 at 21:00

    Tean, mida sa tunned! Mul oli alguses samamoodi, et käisin ringi kapsalehed tissidel, kuna rinnad olid niiiii piima täis, et koguaeg oli tunne nagu mu rinnad oleksid pommid, mille plahvatusaeg minuteid vähemaks tiksub. Ja kui piim otsa sai, siis olin paanikas, et olen ikka julm ema ja näljutasin oma last, ise seda teadmata. Rpast alustasime meie Aptamiliga. See küll päris kallis, aga teised lihtsalt ei sobinud pliksile ja no kurat laps on kõige kallim ja tema pealt lihtsalt ei tohi kokku hoida! Mida vanemaks sai laps, seda odavamate toitude peale saime üle minna. Ainuke, mida korra ostsin ja absoluutselt ei soovita on eestimaine salvesti valmistatud rpa. See oli nagu kummiliim, ausõna! Olen kuulnud, et piima tootmise suurendamiseks soovitatakse juua apteegitilliteed, mis on küll suht rõveda maitsega,kuid kui nina kinni pigistada ja see ruttu sisse kulistada, siis polegi nii hull:) Edu igaljuhul!;)

  • Avatar
    Vasta A. 4. detsember 2013 at 20:57

    Kahe lapse emana võin öelda, et perearstid ei ole kahjuks enamasti väga pädevad imetamise kohta nõu andma. Soovitan ITK imetamisnõustajaid. Kui sul on kohale minna keeruline, siis nad jagavad lahkesti ka telefoni teel nõuandeid. Täpsem info peaks ITK kodulehel üleval olema.

  • Avatar
    Vasta ella 4. detsember 2013 at 20:55

    Ära ennem seda ostetud piimasegupakki lahti tee, kui veendud, et ta sul ikkagi juurde pole võtnud. Muidu on rinnaga toitmine varsti teil minevik.

  • Avatar
    Vasta Pisi 4. detsember 2013 at 20:55

    Minu soovitus on alustada kôikse odavamast. On vist tuttel. Kui see lapsele ei sobi, siis járgmine hinnaklassist. Ei ole halba ja head rpa-d. Igale lapsele on oma rpa, mis talle sobib.

  • Avatar
    Vasta Kertu Kärk 4. detsember 2013 at 20:54

    Mina soovitan sul minna näiteks ITK-sse imetamisnõustaja juurde – seal aidatakse sind ja Mari kindlasti. Rpa jätaksin ainult hädaolukorraks 🙂

  • Avatar
    Vasta karin 4. detsember 2013 at 20:54

    Mul aitas must tee piimaga(jõin 1 suure tassi hommikul, ja õhtuks olid rinnad piimast punnis)
    Ja mu laps sai rinda 3,5 kuud,edasi apteegi RPA’d. Pole tal häda midagi. Kui muud üle ei jää,peab RPA’d andma. Kuigi ma arvan, et sul mõtet praegu segudega jamama hakata, piima jääbki vähemaks peale esimesi kuid, mis aga ei tähenda et sa last näljutaksīd 🙂 ära põe

  • Avatar
    Vasta :) 4. detsember 2013 at 20:52

    Kui ma ei eksi, siis Mari peak olema sellises vanuses, kus iga natukese aja tagant tellib piima juurde endale.. ehk on tal kasvuspurt.

    Mingi hetk ei ole tõesti rinnad enam nii täis, et ta peaks suu lahti ootama.:) Piima tekib juurde lapse söömise ajal. Minul on nii, et panen lapse rinnale…imeb u min..ja siis tuleb esimene piimasahmakas, mida ta siis kulisama kukub. Siis on jälle vaiksem ja siis kui selle ajaga ei saa kõhtu täis, siis tuleb järgmine piimasahmakas ning kulistab omakorda seda.:)

    Peamine on see, et alla ei anna ja lihtsalt laps tihedamalt rinnale. Rpa-ga võib tõesti imetamise tuksi keerata. Pärast ei tahagi rinda enam ja see oleks päris nukker.:(

    Ja sina …jooooo, jooooo, jooo….vett klaaside viisi, teed jms vedelikku. Ja korralik söök peab ka päeva sisse mahtuma. 🙂

    Sa saad hakkama.:)

  • Avatar
    Vasta xxx 4. detsember 2013 at 20:47

    Oli just sama jama. Otsustasin rpa mitte anda. Toppisin neiut pidevalt rinnale ja nüüd jälle ok;)
    Rpa pidi neil raske seedida olema ning võibki jätta, juurde andes, mulje et tal kõht tühi oli(kukuvad kohe magama).

  • Avatar
    Vasta Kadri 4. detsember 2013 at 20:46

    Jama, jama, jama. :/ Loodan, et saate ikka ma piimajamast lahti. minul poiss sai vaevu 2 nädalat rinda. Nii kahju oli kui enam ei tulnud lihtsalt.
    Jaksu Teile sinna. 🙂

  • Avatar
    Vasta Viivika Ilisson 4. detsember 2013 at 20:46

    Ära alla anna jah, see võib olla lihtsalt mingi selline periood, et piima on hetkel vähe. Aga pane last võimalikult palju rinnale, sest siis, kui ta rinda imeb tellib ta nö. piima juurde.
    Seega, mida rohkem on ta rinnal, seda rohkem tekib piima.
    Joo hästi palju teed, ja üldse vedelikke, see aitab ka .
    Aga kui tõesti tundub, et lapsel pole kõht täis, siis ma usun, et rpa andmine on pigem parem, kui last näljas hoida.
    Ja soovitan ka rpa’dest Aptamili. Minu poiss sai ka aptamili , aga lõpuks ( ei tea miks ) tekkis tal aptamili vastu allergia ja nüüd on ta NANi peale püsima jäänud .
    Ja NAN on ka normaalne piimasegu.
    Sain ka seda, kui väike olin ja siiamaani elan.
    Iga laps on erinev ja igale lapsele sobib erinev RPA, seega ei saa üheselt öelda, et odavamad RPAd on kõik jamad ja lapsele vastikud vms .

  • Avatar
    Vasta Gätlin 4. detsember 2013 at 20:46

    Ega pumbates ei tulegi midagi enam eriti ja no pumpamine rikub rinna ära ka. Joo imetavama ema teed, üldse palju vedeliku ja pane laps võimalikult tihti rinnale. Muidugi võid ise ka kaalu laenutada kui endal ei ole kaaluda enne ja pärast söötmist. Minul oli ka tunne nagu ta ei saaks süüa ega midagi. Nõustaja juures võib samuti käia. Oluline on olla kannatlik ja mitte alla anda 🙂 Ja pane pigem rinnale kui annad poetoitu. Aga milline neist parim on? Kõik sõltub lapsest. Minu lapsel eriti vahet polnud seega annan Tuttelit, kuigi Aptamil on päris hea. Esimesel oli ssur tagasiheide, siis ta sai Aptamil AR, mis on selline paksem. Nendest retseptiga piimasegudest pole ma veel aru saanud aga ju on lapsi kellel on mingit erilist piima vaja.

  • Avatar
    Vasta ella 4. detsember 2013 at 20:45

    Palju sa muidu ise vett jood päeva jooksul? Suurenda kogust, ei pea just jooma neid erinevaid teesid, piisab ka kui paljast vett jood.

  • Avatar
    Vasta Imbi 4. detsember 2013 at 20:45

    noh,nii palju kui mulle räägiti siis võivat rinnapiim vähemaks jääda ka kui sa närvis oled, mures või lihtsalt palju halbadele asjadel mõtled..nii et mõtted ja tujud positiivseks 😉
    Ja mul haiglas soovitati ka piimaga teed juua..pidavat aitama 🙂
    Ning jah, lase lapsel nii kaua ja pikalt rinna otsas olla kui ta tahab, kuna sellega et ta ikkagi imeb tekitab ta piima juurde.
    Edu teile 🙂

  • Avatar
    Vasta ella 4. detsember 2013 at 20:43

    Võta nüüd hoogu maha! Pumbates sa ei saa iialgi tegelikku kogust teada. Praegu on kõige parem sulle ja lapsele see, kui võtate aja maha ja lased Maril rinda imeda nii sageli kui ta tahab, pm igal võimalusel topi tiss suhu 🙂 Ära kiirusta piimaseguga, see annab su rindadele märku, et piima polegi nii palju vaja ja tootmine jääb veel väiksemaks.

    Panen sulle copy-paste.
    MÜÜT: Rinna täitumust saab naine alati ise enesetunde järgi hinnata ja pehmes rinnas piima ei ole.

    Tegelikkus: Imetamise alguse täitumustunne möödub alati normaalselt teiseks – kolmandaks elukuuks ja rinnad muutuvad ”tühjaks” ja väiksemaks. See ei tähenda piima vähesust. Igaks juhuks võib kontrollida lapse kaaluiivet ehk seda, kui palju ta nädalas juurde võtab. Kui iive on hea -150 grammi või rohkem nädalas, ei ole muretsemiseks põhjust .

    MÜÜT: Rinnas oleva piima kogust saab kontrollida pumbates.

    Tegelikkus: Pumpamine ei ole normaalse imetamisega üldse vajalik. Enesekontrolliks ei sobi pumpamine üldse, sest laps stimuleerib rinda alati efektiivsemalt, kui mistahes väline abivahend.

    Nii et kui sa kardad, et ta jääb nälga, siis pigem kaalu last aga ära pumpa piima välja, ega mõõda piima kogust!

  • Avatar
    Vasta mina 4. detsember 2013 at 20:42

    Mulle kunagi arst ütles et pumbates ei saagi niipalju kàtte kui laps imedes saab. Mul oli sama moodi arvasin et piima pole eriti aga näed laps oli kuni aasta ja natuke peale rinnapiima peal ja võttis ilusti juurde.. seega ära üle mõtle . Teeb asja hullemaks. Kui kindel pole kas laps juurde võtab võid mingi päev arsti juurde kaaluma minna et kas võtab juurde või ei 🙂 . Olen kindel et su pliks pole nälgas. Ja abi on ka sellest et lased tal palju palju imeda ..see ka pidi piima juurde tekitama 🙂 . Neil vahepeal ongi piima juurde tekkitamise periood kus imevad palju ja algselt tundub et ei saa piisavalt kuid tgelt saavad 🙂

  • Avatar
    Vasta Silva 4. detsember 2013 at 20:42

    Mul oli ka plikaga mingi periood selline jama, et koguaeg tahab süüa ja arvasin ka, et pole või väheks jäänud aga siis ka jh just nö tellis piima juurde sellega, et tihedamalt rinnaotsas oli .. 🙂

  • Avatar
    Vasta Britt 4. detsember 2013 at 20:42

    Ja enne öeldi üsna õigesti, et kui sa praegu talle annad ka pudelit, siis teed karuteene imetamisega jätkamisele. Sest ega laps loll pole, talle ka meeldib kui saab oma söögi kergemalt kätte 🙂

  • Avatar
    Vasta Kerli 4. detsember 2013 at 20:41

    Olen 101% Kätlini jutuga nõud 🙂 las imeb ja ” tellib” piima juurde. See periood möödub peatselt 😉 ära ainult lisatoiduga seda surkima hakka.

  • Avatar
    Vasta keidy 4. detsember 2013 at 20:41

    Minule rääkis imetamisnõustaja et igasugused teed jm piima “tekitajad” on mõttetud. Ainus mis aitab reaalselt juurde tekitada piima on see kui laps pidevalt imeb.

    • Avatar
      Vasta Ellin 4. detsember 2013 at 21:40

      Jap, nende teede joomine pidavalt olema iganenud arusaam nõukogude ajast. Vedelikku peab muidugi organism piisavalt saama, aga kõige parem selleks on puhas vesi.

    • Avatar
      Vasta Cassikene 4. detsember 2013 at 23:56

      Kullake, teed on vaja selleks juua, et oleks millst piima toota. Juua tuleb palju- vett, teed, mahla…..
      See imetava ema tee lihtsalt soodustab veel oma taimede toimega lisaks piima tootmist.
      Mallu- kui jood piimaga teed, siis enne keeda piim ära, muidu tekitab pisikesele gaase see toores piim.

  • Avatar
    Vasta Triin T 4. detsember 2013 at 20:41

    Kuula, mis Sulle ütles Kätlin!!! Õige jutt! Teed suure vea, kui nüüd pudelit annad. Viska lapsega mõnusalt pikali ja imeta nii palju, kui vaja. Unusta kõik muud tegemised ja mängi inimlutti. Küll näed, varsti on piim tagasi!

  • Avatar
    Vasta Katre 4. detsember 2013 at 20:40

    Ma seda ka kuulnud, et mõnel töötabki see pumpamine ainult siis kui laps parajasti rinna otsas on. Ehk et kui sa niisama pumpad, siis ei pruugigi midagi saada + ju see, et pumbates tuleb alati vähem kui laps tegelikult kätte saab.
    Igatahes ära jama, Mallu. Sul s_taks piima. Peab olema! 😀

    • Avatar
      Vasta KuuLill 5. detsember 2013 at 01:56

      Jep, mul nt oli nii, et pumbates sain ainult siis piima kätte kui laps teisel rinnal oli samal ajal

  • Avatar
    Vasta Britt 4. detsember 2013 at 20:40

    Pumpamine jah tihtipeale tegelikult ei näita seda õiget piimakogust. Tean mitut ema, kel lapsed pisikeste beebidena kasvasid mühinal aga pumbates said nad kätte väga-väga vähe. Kui sul tõesti süda valutab, et kui palju Mari kätte saab, siis mine käi ITK’s imetamisnõustamises korra. Seal nad kaaluvad teda enne söötmist ja peale, siis on selgelt näha kas on lisa vaja või mitte. Aja saab ka üsna kiirelt. Kui hästi läheb siis samaks päevaks, kui mitte nii hästi siis järgmiseks

  • Avatar
    Vasta Kadi 4. detsember 2013 at 20:39

    Ära väga lihtsal alla anna!
    Pumpa, pumpa, pumpa. Pumpa näiteks iga tunni tagant, ehk hakkab juurde tekkima. Ja siis lase tal rinda süüa ja kui kõhuke tundub tühi anna ikka oma piima pudelist 😉
    Mul oli ka ilge jama imetamisega, ma pumpasin kuu aega piima (sm, et mingi ojadena juurde ei tekkinud ja üsna varakult andsin ühe pudeli rpa-d lisaks). Aga vahel oli parem päev ja sain rpa asemel pumbatud piima anda.

    Ja veel tekitab piima kui jood ise teed tavalise piimaga (noh ei tundu ahvatlev, aga mulle aitas). Ja noh imetava ema teed sa juba jood.

    Edu sulle ja parim on Marile rinnapiim .. eriti siis kui vaktsiine pole teinud (ära saa valesti aru, mina ei mõista vaktsineerimata jätmist hukka) 🙂

  • Avatar
    Vasta Anni 4. detsember 2013 at 20:39

    Ongi lutipudeli ja nii pisikesest imikust eemal olemise tulemus käes ja suurim viga mida hetkel teha saad on, on hakata talle uuesti lutipudelit andma, siis võidki imetamisega hüvasti jätta. Praegu tuleks kogu aeg laps rinnale panna, nii tekiks uut piima juurde, sest organism saab aru, et laps imeb, juurde on vaja tekitada!
    Kui praegu hakkad lutipudelit andma, mida on kergem imeda, siis laps võõrdubki tissist.
    Kas laps on rahutu? Kui on rahulik, siis pole mingit põhjust arvata, et piima pole, mingi hetk lihtsalt rinnad harjuvadki ära ja ei tooda üleliigset piima, mis “voolaks ojadena”.
    Kaalu oma last enne ja pärast toitmist, ainult nii saad aru, kas piima on või mitte.

    • Avatar
      Vasta Ty 4. detsember 2013 at 21:27

      Kaalu mõte on väga asjalik! Annab reaalse pildi palju kätte saab.

  • Avatar
    Vasta Liina Kivi 4. detsember 2013 at 20:38

    Ei ole hullu. Ikka juhtub et piim kaob ära.Minul kadus lausa mõlema lapsega.Juurdlesin pikalt selle üle ja süüdistasin ennast, aga arst ütles et mõnel lihtsalt juhtub nii ja ennast ei maksa küll süüdistada.
    Poe omadest on aga mu meelest Tuttel kõige parem.Sellel on kerge vanilje maitse. NAN minu lapsele ei sobinud.Kõht läks täiesti lahti ja kere oli ka punne täis.
    Tuttel on kusjuures väga ok hinnaga ka. 🙂
    Perearsti käest saad digiretseptina 10 purki Aptamil Allergic siis kui ei sobi poepiimadest ükski. Kusjuures maksma pead apteekis vaid teenustasu. Kui mina seda veel kasutasin siis oli ca 2€.

    • Avatar
      Vasta elex86 4. detsember 2013 at 20:51

      Tuttel tekitas mu lapsele gaasivalusid. 🙁

  • Avatar
    Vasta Kea 4. detsember 2013 at 20:38

    Kui vähgi kannatad, siis joo apteegtilli teed, mu õel oli sama jama, laps oli umbes sama vana kui Mari.
    Aga ära heida kohe meelt, vahest ongi vaja rinna stimuleerimist ja sisi hakkab uuesti ojadena jooksma 😀 Nii ütles mu 4 last tissitanud õde 😀

  • Avatar
    Vasta Riina :) 4. detsember 2013 at 20:37

    Minul nt ei olnudki üldse piimti. Puhas vesi :/ Sain arstilt, kuni poja aastaseni saamiseni Aptamili. (10 purki nii u 2€) Soovitan. On kallim, aga ka kõige parem rinnapiimaasendajatest (rpa). Minu poja nt roopis välja kõik teised odavamad rpad. Nuk, Tutteli, Milupa jne…

    • Avatar
      Vasta elex86 4. detsember 2013 at 20:48

      Aptamili mingi varjant on poes ka müügil. Kandiline anum ja 800ml vist oli. Ma 5 aastat tagasi oma preilile andsin seda.

      Seda retsepti rpa-d niisama arstilt küsida pole mõtet. see ju ikkagi allergikute toit. Et, kui poe omad ei sobi, siis kirjutab selle välja alles.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 4. detsember 2013 at 20:36

    Pole su piim kusagile kadunud. Ja pumbates ei saa sa teada palju sul piimas rinda on. Parem oleks üldse mitte selle pumpamisega tegeleda, vaid ikka ja alati ise lapsele rinda anda- pump olgu HÄDAolukorraks. Pane last julgelt rinna peale, ta hetkel ” tellib” piima juurde oma imemisega ja nagu sa ütlesid enam ojadena ei tule, seega on Mari veits frustreeriutd, et ise ka tööd peab tegema. Küll see periood üle läheb, rinnad ei jäägi pakitsevaks ja piima purskavateks, nad on sellised vaid seni, kuni keha pole ära reguleerinud koos lapsega piimavajadust. See RPA viska prügikasti, just lugesin artiklit kus kirjuati, et enamus RPA sisaldavad GMOd. Ära muretse, igal emal tuleb selline seis ükskord nagu sul praegu ja väga tähtis on, et ei lõpetaks rinna andmist ära- vastupidi, laseks lapsel rinnal olla nii kaua kui ta tahab ja rohkem veel. See on vaid selline periood praegu. 🙂

    • Avatar
      Vasta Maris 4. detsember 2013 at 20:41

      Võta teadmiseks, et GMO kasutamine mingis toiduaines peab olema rangelt kontrollitud ja sellisel juhul peab ja ka on pakil vastav märgitus selle kohta. Ei tasu teisi oma hirmujuttudega ära hirmutada, et kõik RPA-d on pahad !

      • Avatar
        Vasta Maris 4. detsember 2013 at 20:42

        Ehk siis ei pea kartma, et RPA-s on salaja kasutatud GMO-d.

      • Avatar
        Vasta Kätlin 4. detsember 2013 at 20:43

        Kõik ei olegi pahad , aga senikaua kuni ma otsat lõpuni tootmisprotsessi ei näe, ei julge ma kindel olla, et kõik seal sees orgaaniline on.

    • Avatar
      Vasta Kätlin 4. detsember 2013 at 20:41

      Rinnas piima ikka, mitte piimas rinda 😀

    • Avatar
      Vasta Maris 4. detsember 2013 at 20:46

      Sa ei saa isegi oma rinnapiima kohta öelda, et see on täiesti orgaaniline, kui sa ei söö täiesti lisaainete puhast toitu.

      • Avatar
        Vasta Kätlin 4. detsember 2013 at 20:54

        Isegi siis on rinnapiim tervislikum RPA-st, kui ema sööb täielikku kräppi. Ja ma ei ütle, et RPA täielik mürk on. Paljudele titadele on see tänuväärne pulber, aga sellegipoolest ei asenda see oma toiteainete jms poolest oma ema rinnapiima, mille keha teeb beebile täpselt sellise nagu oma laps vajab. RPA on aga alati ühesugune ja ei “kasva” koos beebi vajadustega, nagu rinnapiim seda teeb. Eks muidugi igaüks teeb omad valikud oma lapse toitmise osas, aga mina isiklikult soovitan lähtuda sellest mis minu arvates parim ja õigem on.

    • Avatar
      Vasta Ellin 4. detsember 2013 at 21:38

      Kahel käel Kätlini jutuga nõus, väljapumbates ei saa hinnata piima kogust absoluutselt, seda korrutasid mulle ITK imetamisnõustajad juba aastaid tagasi peale esimese lapse sündi. Laps nutab praegusel perioodil rohkem tõenäoliselt seetõttu, et tema piimavajadus on kasvamisega suurenenud ja kui nüüd teda ohtralt nõudmise peale rinnale panna, siis ta tekitabki rinnapiima ise vastavalt vajadusele juurde. Rinnapiimaasendajad jäägu ikka sellele väikesele ühele protsendile emmedest, kellel tõesti mingi terviseprobleemi tõttu piima rindadesse ei teki, aga kuna sul sellega algusest peale probleemi polnud, siis ei kao piim üleöö mitte kuskile. Rinnapiim püsib rindades kusjuures veel mitu kuud peale imetamise lõppu ning isegi sellise perioodi raames on võimalik imetamist taastada, seega ühe päevaga ei saa piim mitte kuskile kaduda. Muidugi, tänapäeval on RPA-st saanud tõeline mugavustoode paljude emmede jaoks, kes põhimõtte pärast rinda anda ei soovi, aga saan aru, et sina ju seda meelt niikuinii pole. Mõni aasta tagasi uurisin uudishimust poelettidel olevate RPA-de sisu ja leidsin sealt sellise aine nagu vääveldioksiid (loodan, et mäletan õiget ainet), mis oli tol hetkel e-ainete raamatu info põhjal Eestis lastetoitudes keelatud. Edasi ma teemat enam ei uurinud, sest see tundus mulle juba piisavalt võigas ja eks ta järelikult mingites kogustes ikkagi lubatud oli, aga noh, emapiima ei asenda ikkagi ükski kunstlik toit. Loomulikult, kui võrrelda RPA-sid sellega, et veneajal toideti lapsi lehmapiimas leotatud küpsisepudiga, siis on tänapäeva toidud luksus ja ära ei sure sellest keegi, aga kunstlikku toitu ja looduslikku toitu lihtsalt pole võimalik võrrelda. Kui tunned endiselt muret, siis soovitan soojalt võtta ühendust ITK imetamisnõustajatega, tõeline ingel on Ada Vahtrik, nad oskavad lihtsalt suurepärast nõu anda ja usu mind, asi laheneb! Peaasi, et emme püsib rõõmus ja rahulik:)

      • Avatar
        Vasta k 5. detsember 2013 at 00:12

        Nõustun! Ada on ingel 🙂 mina käisin ka nädal jutti ja sain lõpuks ikka spetsiaalsed tablad peale, tänu millele mul piim tekkis 🙂 siiski usun, et sul kõik ok. joo tillikat ja megapalju vedelikku 🙂

    • Avatar
      Vasta Irw 4. detsember 2013 at 22:34

      Kätlinile: miks sellist jama vaja ajada? Mul on hetkel täpselt sama seis, piima on lihtsalt nii vähe, et laps sõna otseses mõttes NÄLGIB! Mida ma pean siis tegema, laskma tal jumala rahus tühja rinda imeda iga tunni tagant? Ja mis mõttes RPA on saast? Hakkan kuuvanusele putru keetma?

      • Avatar
        Vasta Kätlin 4. detsember 2013 at 22:43

        Kuu vanune laps ütles sulle, et nälgib ? Sa pead lasma tal kogu aeg rinna otsas olla kui ta tahab, mitte tund aega vahet pidama, et teda rinnale panna. Ise sööd kella pealt või? tavaliselt süüakse ikka siis kui kõht tühjaks läheb ja imikul võib seda juhtuda ka 10 korda tunnis 99% emadel pole mitte mingisugust füsioloogilist näidustust, et lapsele anda RPA-d. Ja kui ta sul rahus rinda imeb, siis see ju pole tühi. Miks sa üldse arvad,et sul rinnas piima pole? Pudru keetmist pole ma kuu vanusele soovitanud. Ei soovita mingisugust lisatoitu enne anda kui laps on 6 kuune.

      • Avatar
        Vasta Kätlin 4. detsember 2013 at 23:57

        Lisaks, Irw, soovitan sul minna imetamisnõustaja jutule, ta aitab sul lapse rinnale tagasi, kui sul soov rinnaga edasi toita on.