LAPSED

paks laps, ilus laps?

26. veebruar 2014

Avaldasin juba eile Malluka FB’i lehel hämmingut selle üle, et nägin pilti kaheksakuusest lapsest, kes kaalub 17 kilo. Nagu enne mainitud, ma ei ole mingi lapseekspert ja tittedest tean täpselt nii palju kui ise kodus näen, või teiste käest kuulen. Aga kaheksakuune laps, kes kaalub 1/3 minu kehakaalust, tekitas minus üllatust küll. Kas see on siis tõesti normaalne kaal?

Ärge saage nüüd minust valesti aru, ma ei tule ütlema, et kellegi laps kole või rõve oleks, sellepärast, et ta suurem on. Mind häiris olukorra juures hoopis see, et selle lapse ema ütles, et aga mis siis, et laps nii paks on. Sest paks laps on ju ilus laps ja voldid on ju beebidel nii armsad!

Ma nõustun, et voldid on beebide küljes armsad jah, aga mis ajast enam ei ole? Kui laps on neljane ja ikka volt voldi küljes kinni? Või seitsmene ja läheb kooli, kus tema “armsad voldikesed” teistele märkamata kohe kindlasti ei jää?

Jah, beebivoltidest kasvavad enamik lapsi välja. Selle ema põhjendus lapse kaalule oli see, et paksus on neil suguvõsas. Olgu, ma ei ole nende isiklik perearst, aga kui ma näen tervet perekonda pakse inimesi, siis loogiline oleks eeldada, et ju siis ei ole nad eriti aktiivsed ja söövad perekonnaga üheskoos mitte kõige sobilikumat toitu. Ei saa ju eeldada, et kuna näiteks mu ema on paks, siis vahet ei ole, ma söön ainult pitsat ja soolapekki, sest paksus on mul nagunii geenides sees ja mis mõttega ma sellega ikka võitlen.

Muuseas, see ema tunnistas ka seda, et tema beebi sööb burgerit, friikartuleid ja krõpse…

Kui ma seal oma arvamust avaldasin, lendas nii palju naisi peale, et appi, sinusugused kasvatavadki kiusajaid, sest sa ei tohi teise beebile öelda, et ta on paks! Beebid ei ole paksud!

Halloo…Kas te magasite selle 17 kilose kaheksakuuse imiku osa maha?

tumblr_lupejka4um1r317bvo1_250-1753666

Kui see beebi oleks tõesti ise suure söömaga ja nt rinnapiima peal, siis ma isegi ei avaldaks arvamust. Aga kui ema uhkelt ütleb, et jah, minu laps kaalub 17 kilo, jah, me sööme rämpstoitu, jah, me ei ole eriti aktiivsed, aga KÕIK EI SAAGI JU SINUSUGUSED PIITSAVARRED OLLA!!! siis ajab ikka natukene oksele küll.

Miks ei saa vanemad aru, et nende lapse toitumisharjumused muudavad ju ka lapsi. Kui see lapsevanem jääbki oma suhtumise juurde, et paks laps ongi ilusam laps ja ega midagi nagunii teha pole selle suhtes, siis ta ei hakkagi last suunama tervislikuma eluviisi peale. Muidugi kui inimene ise eeskuju ei näita, siis ei ole ka sellel suunamisel suurt tolku.

Hullult vahva jah, et laps muudkui arvab, et ta on armas ja ilus, sest emme ju korrutab seda pidevalt, kui nunnud ta voldid on. Ühel hetkel läheb kooli ja saab trauma – teised ei arvagi nii….Mitte, et ma ütleks, et tuleks hoolida hullult teiste arvamusest, aga miks peab laps teiste poolt narritud saama selle pärast, et tal on idioodist ema?

tumblr_lugyfz3vqf1qmw2fdo1_500-1623443

Loe ka neid postitusi!

109 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta elex86 2. märts 2014 at 12:25

    Osssssaaaa, püha jumal!
    Mul on kodus viie aastane preili, kelle kaaluks on 18 kilo. Nii kahju lapsest, kelle ema ei saa aru, et midagi on valesti ja midagi tuleks ette võtta. 🙁

  • Avatar
    Vasta Inimene 28. veebruar 2014 at 12:50

    Ei ole tegelt tõesti üldse ilus öelda: “Su laps on paks”. See lihtsalt ei ole ilus.
    Mu oma sugulane nt läks Michelini mehikeseks alla-aastasena sobimatu rinnapiimaasendaja tõttu. Päris 17 kilo ei kaalunud küll…
    Tema ema ei olnud selles ju ise süüdi. Põhjusi, miks imik paks on, võib olla mitmeid. Praegu on sugulane normaalkaalus.

    Aga iga kell võiks öelda, et KARTULIKRÕPSUD väikelapsele on umbes nagu pika viitsütikuga pomm… KARTULIKRÕPSUD! 8-kuusele! Jumal küll. BURGERID! FRIIKARTULID! Hull on see ema. Tahab oma lapse kõhu tuksi keerata – on juba keeranud. Verepildist ei ole vist mõtet rääkidagi. Mõrvar!

    Üldiselt enne 6ndat elukuud tegelikult lisatoitu ei soovitata, kui laps saab rinnapiima. Ja kui hakata, siis tuleks alustada mehudest ja püreedest. Tahket toitu hakatakse lapsele andma alles aastasena!

  • Avatar
    Vasta Aet 27. veebruar 2014 at 11:08

    Paks laps võib ema jaoks ilus olla. Aga see on absoluutselt ebaoluline. Lapse tervis on oluline. Ja tugevalt ülekaalulisel lapsel on väga suur tõenäosus erinevate tervisehädada väljaarenemiseks. Seada ilu tähtsamaks kui lapse tervis on rumal, vastutustundetu ja isekas.

  • Avatar
    Vasta M. 27. veebruar 2014 at 10:36

    mu 6-aastane kaalub 17,7 kg :O ok, ta on alakaaluline (hoolimata hobuseisust ja igasugu “rämpsu” söömisest) ja peenike, kui hernekepike, aga ikkagi…

  • Avatar
    Vasta Kersti 27. veebruar 2014 at 07:02

    EI ole vaja kirjutada asjadest, millest sa midagi ei tea, Mallukas. Kui sa seda peret ei tunne, ei ole kursis selle lapse looga ja teen mingeid ennatlikke järeldusi oma emotsioonide põhjal, siis parem ole kuss.

  • Avatar
    Vasta Beebiootel meedik 26. veebruar 2014 at 21:58

    Minu arust on tegemist lapse väärkohtlemisega, kuna lapsevanem seab tahtlikult ohtu lapse elu ja tervise ning selline asi peaks olema seadusega karistatav. Asi pole enam lapse esteetilises välimuses, välimus ei ole oluline ning kõik beebid on ilusad. Selle imiku organism on viidud sellisele tasemele, et ebatõenäoline on MITTE haigestuda mõnda kroonilise kuluga tõsiselt tervist laastavasse haigusesse. Insuliinsõltuv diabeet, südamepuudulikkus tingituna hüperlipideemiast, sapikivitõbi, kroonilised seedeelundkonna haigusseisundid, apnoe, krooniline hingamispuudulikkus, artroosid, liigeste reumaatilised haigusseisundid (ja hilisemalt ägedad korduvad müokardiidid), lülisambapõletik, perifeerse närvisüsteemi kahjustused jne. Miks üks ema tahtlikult oma lapse elu nii suurde ohtu seab?

    Olen ise beebiootel ja ma ei suuda mõista, mis toimub selle inimese (ema) peas, kes nii palju halba oma lapsele teeb?! Ema peaks tahtma anda endast kõik, et tema laps oleks hea tervisega ja õnnelik inimene ja seda juba raseduse ajal.

    Ema, kes on viinud oma lapse haigusliku rasvumiseni ning suurendanud mitmesajakordselt riski haigestuda invaliidistavatesse haigustesse ei vääri emaks olemist.

    • Avatar
      Vasta Pisi 26. veebruar 2014 at 22:32

      See ema teeb arstiga koostööd, et lapsel kaal langeks. Ei sööd ràmpsu sisse vaid lapsel oma kindel menüü. Saadi jàlile, mis kaalu tõusu põhjustab ja sellega võideldakse. See, et mallukas siin ei räàgi tàit tõde, see tekitab isiklikult minus trotsi, et nii valetada. Ema isegi postitas lapse menüü. Kui oled meedik ja oled lugenud siinseid kommentaare, siis oli seal ka vastus, et piimas sisalduv laktoos oli see, mis lapse kaalu kergitas. Kui laps enam piima ei saa, siis hakkas kaal langema. Ei ole siin mingit ràmpstoidu söötmist olnud ja ema võtab kõike tõsidusega.

      • Avatar
        Vasta Inimene 28. veebruar 2014 at 12:51

        Kust see kartulikrõpsude ja burgerite jutt siis tuli? Lambist või?

  • Avatar
    Vasta mai 26. veebruar 2014 at 21:23

    Näägutamist ja kaagutamist on jah palju olnud, aga mallukas, kas sul on rohkem infot, mis aitaks sellist olukorda mõista – kuidas taolised olukorrad tekkida võivad? See konkreetne kirjeldus on õõvastav, kui ikka tõesti 8-kuune sööb krõpse. Aga mõni arst võiks anda selgituse, mis võib vabandada sellise olukorra tekkimist ja miks selline kaal on kahjulik (ok, normaalsed inimesed teavad seda niigi ja ebanoormaalsetel on suva). Aga ma siiski olen hämmeldunud, väga hämmeldunud, kui paljud kommenteerijad peavad 17 kilost 8-kuust normaalseks ja käsevad oma elu elada vms. Nagu keegi FB-s selle teema all küsis – kas kõik need on tõesti emad????????

  • Avatar
    Vasta evelin 26. veebruar 2014 at 17:20

    Miks te kõik nii ühtemoodi naagutate.?

  • Avatar
    Vasta enge 26. veebruar 2014 at 17:19

    Keegi võiks nüüd pilti ka jagada, kõlab ulmeliselt..

  • Avatar
    Vasta Inna 26. veebruar 2014 at 15:13

    Vabandust burksi.

  • Avatar
    Vasta Inna 26. veebruar 2014 at 15:12

    No vabandust, ma ise ka osalesin selles vestluses, ja ema ei tunnistanud midagi, et ta söödab lapsele burkse ja friikaid, ta ütles seda irooniaga, et jah söödan lapsele purksi ja friikaid. Puha vale jutt.
    Ema ütles seal, et laps hakkas paisuma pärast aptamil allergic tarbimist ja lõpetas selle andmist, kui sai aru, et midagi valesti. Nüüdseks on arstide poolt ettekirjutused olemas.
    Kahju Mariann, et sa nii valesti aru said kõigest. Isegi kohati tundub, et kiusad seda ema siin hetkel.

    • Avatar
      Vasta question? 26. veebruar 2014 at 17:03

      Kas see naine on lapsele lasknud teha seedekulgude skreening teste? Et saaks aimu lapse ainevahetuse kiirusest, toidu talletamisest organsmi jms . Põhimõtteliselt näitavad need testid ka rasva omastamise ja talletamise võimed ära. Ehk on lapsel kaasasündinud seedekulge probleemid. Tean seda sp, et oma lapsele tehti need teste ja mul on ta ka olnud pulbripiimal, kuid mingit märkimisväärselt suurt kaalutõusu pole sellest kõll täheldatud, kosub jõudsalt, kuid mitte nii palju.

      • Avatar
        Vasta Inna 26. veebruar 2014 at 20:09

        Vot ei oska vastata sellele küsimusele.
        Muidugi kurb, et selline asi juhtus, arvan, et see ema ei osanud arvatagi, et midagi viga, enne kui märkimisväärne kaal tekkis.
        Kuna minul endal laps on ka suhteliselt suure kaaluga (4,5 kuune 9,2 kg ning pikkus on 68). Ma läksin väga paanikasse, kui pisike iga kuu 2 kg juurde võttis. Kusjuures mina toidan last ainult rinnapiimaga. Meie perearst ütles, et see normaalne, et 4 kuuselt võib sünnikaal kahekordistuda. Aga ma ei ütleks, et minu pisike paks oleks, kole michelini nagu siin eespool öeldi.
        Minu mitmel tuttaval on samuti laps olnud küllaldki suur beebieas ja toitsid samuti ainult rinnapiimaga. Kuid nüüd on vägagi peenikesed. Seega pole välistatud, et ka selle ema laps kui hakkab kõndima kaotab oma lisakaalu.

        • Avatar
          Vasta amuuuuuuuuuuu 26. veebruar 2014 at 20:14

          Ilmselt kaotab, suurem osa lapsed kaotavad. Kui aga ei kaota ja ikka väga jõudsalt ja kiiresti kogub, on midagi tõesti viltu.

  • Avatar
    Vasta Trints 26. veebruar 2014 at 14:07

    Ah ja….Mallukas ei mõnistanud ju last vaid pigem arutles. Aga kui see laps läheb paari aasata jooksul lasteaeda siis seal võib asi jamaks minna sest lapsed on julmad. Kiusamine saab alguse juba lasteaias ja ei ole siin süüdi ” lapsevanemad kes õhutavad pakse narrima vms” vaid teistest erinev ehk paks laps hakkab silma ja tahestahtmata jääb teistele hammaste vahele.
    Selline paksuks nuumamine on lapse tervise ohtu seadmine ja vajaks lausa Lastekaitsespetsialisti sekkumist.
    TLC kanali peal oli üks maooperatsioonide saade kus 20a 250kg kaaluv noormees saadeti opile, et ta elu päästa ja tema EMA ainus mure oli see, et issand nüüd polegi enam kedagi sööta, issand jumal laps ei saa enam päevas süüa 6000 kalorit jne. Ema konkreetselt oligi sünnist saati oma lapse paksuks söötnud, 6.klassis juba kaalus laps 80 kilo.
    Kõik saab alguse lapsepõlvest ja harjumustest!!!Ei tasu tuua näiteid, et näe mina olin beebiba pontsu ja nüüd piitsavars jms…üks asi on niisama beebidel olev pontsakus, teine asi on tohutu ülekaal beebil. Sellest vabanemine on väga väga suur vaev.

  • Avatar
    Vasta Leevi 26. veebruar 2014 at 14:04

    Eks oma laps on ikka oma, aga minu jaoks on need Michelini-beebid kõike muud, kui ilusad. Paar voldikest, OK, aga kui laps on konkreetselt PAKS ja rasvavoltidega, siis see pole kusagilt otsast ilus. Seda veel rämpstoiduga soodustada – keegi eelnevalt mainis, et väärkohtlemine. Minu arust ka.
    Mu poeg saab 4 ja ta ei kaalu ka veel nii palju. Peaks Hessi viima…

    • Avatar
      Vasta K 26. veebruar 2014 at 17:06

      to Leevi – ma ei räägi neist kes “ei saa”. Ma räägin sellisest grupist kuhu mina kuulusin.
      Ja praegu jääb mulje, et ema keemiaravisegune piim on parem kui RPA? No sellise imetamisnõustaja juurde küll ei tasuks minna! Ausõna!!!

      • Avatar
        Vasta K 26. veebruar 2014 at 17:08

        Leevi, sry telefonis on kehva lugeda ja ei näinud ” ” märke esimese hooga! Vabandan!!!!

  • Avatar
    Vasta Trints 26. veebruar 2014 at 13:58

    Njaa, eks arvata oli, et saad sellise sõimurahe kaela:):)
    Tegelikult on KURB selline asi. Eriti kui vanemad ise ka ei saa aru, et see on lapse tervisele VÄGA kahjulik. Ja kui ümberkaudsed ka kiidavad takka, et KÕIK EI PEA PIITSAVARRED OLEMA.

    Esimesel kolmel eluaastal saab põhja alla lapse immuunsus ja muud olulised tervise alustalad.
    Selle vanuses sageli rikutakse lapse neerusid pakkudes neile näiteks kunstpiimasid ( mis sisaldavad lapsele ebasobivat lehampiimavalku mis kurnab neerusid) jne.

    See lapsevanem kes annab oma beebile friikaid on ( vabandage väljenduse pärast) LOLLAKAS.
    Mul on täitsa savi mida ütlevad need mammid kes hakkavad kaitsma ja süüdistama teiste laste mõnitamises.
    Igal juhul on nii raske laps PAKS ja rasvunud, mitte lihtsalt beebilikult trullakas. Selline laps ei ole kuskilt otsast nunnu vaid ta on haige sest rasvumine on haigus.

    • Avatar
      Vasta K 26. veebruar 2014 at 14:09

      Trints: “Selle vanuses sageli rikutakse lapse neerusid pakkudes neile näiteks kunstpiimasid ( mis sisaldavad lapsele ebasobivat lehampiimavalku mis kurnab neerusid) jne. …”
      Ja mis need emad siis peavad tegema kes ei saa rinda anda? Lapse kohe ära tapma, et ei peaks surnuks nälgima? Ja ärge ajage, et alati saab rinda anda – uskuge mind alati ei saa.

      Teemasse: 17 kilo on 8 kuuse kohta palju niivõinaa.
      See mida ema talle sisse söödab või mitte on tema asi ja kui keegi arvab, et ta oma last piinab – teatage lastekaitsesse.
      See kas seda last noritakse koolis või kas ta üldse kunagi kooli läheb on aga juba kolmas teema.

      • Avatar
        Vasta leevi 26. veebruar 2014 at 14:32

        Need emad, kes ei saa rinda anda, peaksid leidma endale hea imetamisnõustaja, kes neid selles aitab. Inimeste lugusid lugedes jääb mulje, et vähemalt veerand emadest pole suutelised oma lapsi imetama, reaalselt on vaid 1% naisi, kes selleks tõesti suutelised pole ja neil ei teki enamasti üldse mingit piima rindadesse st et neil on füüsiline omapära. Kõik teised naised ON võimelised oma lapsi imetama. Piim ei kao rinnast üleöö kuhugile, see pole puhtalt anatoomiliselt võimalik. Paljud naised aga väidavad, et neil kadus. Mina taastasin peale aastast pausi nädalaga enda rindade piimatootlikkuse, isegi mitte kunagi imetanud naised tekitavad enda rindadesse piima (kui adopteerivad imiku ning soovivad teda ise imetada). Kuidas siis ühel äsja sünnitanud naisel piim järsku ära kaob?

        • Avatar
          Vasta K 26. veebruar 2014 at 15:27

          Ma kirjutasin, et kõik emad EI SAA rinda anda. Lugege hoolikalt!

          Minu küsimus oli, et ei saa (mitte ei taha) rinda anda. Kas ma pean end halvasti tundma, et andsin oma lapsele RPA ja mingi x-tädi arvates ta neerud tuksi keerasin, et enda elu päästa? Kumb on parem – 12 kuud rinda ja ülejäänud elu emata või RPA ja lootus vähemalt 10konnale aastale emaga?
          Aga eks kogu internet on täis kommentaare kus loetakse ridade vahelt ja mõeldakse ise juurde.

          Ärge üldistage ja leppige, et maailm on kirju nagu külakrantsi selg 🙂

        • Avatar
          Vasta Riina :) 26. veebruar 2014 at 15:33

          Minul nt ei olnudki mingit piima. Laps hakkas kohe rpad jooma. Pumpasin puhast vett iga õhtu ainult välja, siis loobusin. Ei nad valutanud, ei tekkinud mingit paiset ega põletikku.

        • Avatar
          Vasta konkreete 26. veebruar 2014 at 16:23

          ma sündisin keisrilõikega ja sellest tingituna sain piima alla nädala ja see polnud ka mingi mõistlik kogus. Kui endal pole olnud, siis pole mõtet õiendada. Veits vastik on lugeda seda. See, et sul on nii, ei tähenda, et teistel naa ei või olla.
          Mõnel on fantoomrasedus ka, aga see kui ühel on, ei tähenda, et kõigil võiks olla, onju.

          • Avatar
            konkreete 26. veebruar 2014 at 16:38

            lisaks sellele, et sündisin keisrilõikega, suri mu ema ema ära 3 päeva peale mu sündi. ehk oli sellel ka mingi mentaalne mõju piima kadumisele. et jah, kõik ei ole nii must ja valge. nagu keegi siin just koera seljale viidates mainis.

        • Avatar
          Vasta Hmmm 26. veebruar 2014 at 18:39

          Mida sa ajad, ma helistasin KOHE imetamisnõustajale kui jäi vähemaks. Tegin TÄPSELT mida ta ütles ja seda 100% täpsusega ja ikkagi kadus ära. Imetamisnõustaja lihtsalt venitas piima ärajäämist. Nii nädala pärast ei tulnud ikkagi midagi. Siis nö igax juhuks andsin ikka rinda ja tegin kõike nii nagu öeldi. Aga midagi ei tulnud 🙁

      • Avatar
        Vasta Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 14:35

        Mina pidin ka andma lapsele enneaegse piimapulbrit ja pärast 2-dary piimapulbrit seitsmekuuselt ja seda kla seepärast, et endal piima polnud. Jesus, muidu olen alati jälginud lapse toitumist, kuid see li paratamatus mida ma vältida ei saanud.

        • Avatar
          Vasta Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 14:39

          Ja tegin ka kõike nõustamis ja pumpasin ja muud, kuid kui bioloogiliselt piimatootlikus katkeb, ei saa midagi teha. Mul tõesti katkes nn öleöö ja seda sp, et kui kaua sa ikka pumpad piima välja, kui laps rinnale ei saa panna, kuna ta oli liiga väike suu nibu võtmiseks. Kui laps rinnale ei tule ka kasvades, tee mis tahad, piimanäärmete tootlikus lakkab, sest aju saadab signaale, et pole vaja.

          • Avatar
            leevi 26. veebruar 2014 at 16:54

            Ma ei võta neid asju õhust, olen ise imetamisnõustaja. Piimatootlikkus katkeb, kuna laps ei ime. Selle jaoks on rinnapump. Pudelist rinnapiima anda saab või ei?

            K-le – minu kommentaar oligi selle kohta, kes “ei saa” lapsele rinda anda.
            Tegelikult pole see aga päris siinne teema, seega las olla. Neid, kes “ei saa”, on alati ja eks igaüks leiab ka omad põhjendused, miks ei saa.

          • Avatar
            question? 26. veebruar 2014 at 17:12

            Ta mainis, et pumpas piima, kuid kui laps rinnal ei ole ja loomulikku protsessi ei taga, ei anna aju ka mingeid signaali järglase bioloogilisest toitumisest vaid lõpetab oma tegevuse. Jah, sa võid pumbata kuu ja kaks aga kui laps seda loomulikul teel ei tee, ei näe seda ka naise organism vajalikuks, et peaks seda tootma, kust tean seda? Olen rääkinud UK MK Generalis tegutsevate arstidega, seoses tuttavaga ja, ülla ülla, kui lähiajal laps ise imema ei hakka, ei ole see pumpamine pikka aja suhtes ka mingi tulemuse ega ka mingi jätkusuutliku piimatootmise jaoks abi. Mõnda aega saab nii, kuid mitte kaua. Ma usun, et ta tegi ka nii, ehk tegi kõike, mi ta võimuses, lugupeetud nõustaja!!!

  • Avatar
    Vasta Helena 26. veebruar 2014 at 13:57

    Toitumine ja toitumisharjumused saavad alguse kodust ja kõike on võimalik emal muuta, kui ta vaid tahab. Olen ise ka võidelnud ülekaalulisusega ja veennud ennast ka pimesi, et olen “suure kondiga” ja geneetilise soodumusega ja mida veel. Tõsi oli, kui hakkasin toitumist jälgima, võtsin 20 kilo alla nagu niuhti. Lastel kaovad ära üldjuhul emapiima voldid. Sõbranna lapski oli 6 kuuselt 10,5 kilo. Ainus toit oli rinnapiim. Sõbranna samasugune kleenuke nagu Mallukas:) Tema tütar saab nüüd 6 ja on igati normaalkaalus. Mina ise hädas pigem sellega, et minu omad on kilud ja ei söönud väiksena pea midagi. Eks ta kummaline ole, et minu pea 7 saav tütar kaalub 19 kilo ja viiene poiss 17 kilo, siis ikka 8 kuuse selline kaal tundub üüratu.
    Samas ei tolereeri ma mingisugust kiusamist. Seega on meil kodus rangelt keelatud igasugune inimeste kommenteerimine, näe paks, või näe naljakas jne. Seda eelkõige täiskasvanutel, sest kust mujalt need lapsed õpivad, kui mitte meie käest. Ja kui meie ei räägi ees, ei oska ka lapsed kedagi paksuks nimetada. Ja kui vanaemal või kellegil lipsabki midagi üle huulte, siis oleme ka seletanud alati lastele, et igasugune inimene on ilus ja kunagi ei tohi teise kohta halvasti öelda. Ka ei vaata me igasugu modellisaateid jms, lihtsalt ei huvita.
    Eile vaatasin just ETV2-lt dokumentaalfilmi paasutmisest, kus ka jällegi tuli välja, kui palju suurem risk on haigestuda erinevatesse vähivormidesse, südame ja veresoonkonna haigustesse ainult seetõttu, et toitume valesti. Ja selleks ei pea olema isegi ülekaaluline. Seega on äärmiselt oluline võimalikult tervislik ja õige toitumine.

  • Avatar
    Vasta Kati 26. veebruar 2014 at 13:48

    Meie Miia oli ka selline väike pontsu ja voldiline, käed meenutasid Popeyet, nüüd on ta 3 aastane juba aga 17 kilo on veel tulevik.
    Ta oli tõesti pontsu mul, aga kaalud olid nii: http://emmekalli.beebiveeb.net/1/7/
    Seega kahjuks kipun arvama et 17 kilo on ikka palju, ja asi ei ole pärilikkuses kui juba söödetakse burksi sisse. Kurb, kui Ema on valinud sellise tee, siis kurb et ka laps valikuta jäetakse. Mitte et mina omasid näljutaks ja piitsutaks, nad söövad kõike mis soovivad, aga burksid ja kommid on tõesti asjad mida ma koju ei osta, hea kui aastas korra Mäkki nad viin.

  • Avatar
    Vasta Gerli 26. veebruar 2014 at 13:46

    Ei ole siinsetesse kommentaaridesse veel süvenenud, aga kui lugesin neid kommentaare su facebookis, siis ma ei saa aru, miks sind süüdistatakse lapse mõnitamises jne. Minul endalgi on VÄGA keeruline ette kujutada kaheksa kuust imikut 17-kilosena.
    Jah, võib olla et see laps on tõesti mingil muul põhjusel nii tüse (mõni haigus vms) kuid see ei õigusta ema sellist rämpsu lapsele sisse söötmast. Kas nii noored üldse võivad selliseid asju süüa? Isegi kui ema ise tervislikult süüa ei soovi, võiks lapsele tervislikumat menüüd pakkuda. See kehakaal hakkab ju tema tervist mõjutama.. Kas ema tõesti soovib oma lapsele erinevaid haigusi, mis jäävad talle eluks ajaks?
    Aga kuna ma ei tea kellest täpselt jutt või mis selle kõige taga on, siis ei taha ka midagi halvasti öelda või õpetama hakata…
    Aga sul oli ka teksti lõpus tervislikust toitumisest.
    Tõesti on raske ise midagi saavutada, kui sulle kaasa ei elata. Nii ka tervislliku eluviisi ja toitumisega. Kui sina püüad toituda tervislikult, aga teised söövad omale rämpsu sisse, on vaja kõvasti iseloomu.

  • Avatar
    Vasta Edith 26. veebruar 2014 at 13:36

    Ma facebookis juba tõin võrdluseks, et minu 4a tüdruk kaalub 16 kilo ja kahene 11.
    Nii väiksestele tõesti ei tohiks burgerit ja friikat sisse toita, tegelikult ei ole kellelgi kunagi sellist toitu vaja süüa.

    soovitan lugeda sellist asja:
    http://alkeemia.ee/artiklid/Naiselikkus/l-12/c-1578/

  • Avatar
    Vasta Preili Ise 26. veebruar 2014 at 13:24

    Lugesin seda samuti. 17 kg on palju kaheksakuulise lapse kohta, samas ema tegi mu arust nalja, et annab lapsele neid toiduaineid. Ta kirjutas ju lapse menüü kohta pärast kommentaaris. Ise arvan, et see on kahe otsaga asi: üks osa määravad geenid ja teist osa saame mõjutada me ise: oleme aktiivsed ja sööma korralikult ja mitte rämpsu suu sisse ajama :). Kuna ma seda inimest ise reaalselt ei tea, siis ei hakka arutama kas neil ainult laiskuses asi või on ka miskiut muud viga. Tihti on asi ka kilpnäärmes, miks inimesed paksuvad ja ise ei tulegi selle peale. Loodan, et laps ikka on jälgimisel nah´gu ema kirjutas ja ta tõesti annab lapsele nii süüa nag kirjutas, Kuid kindlasti peaks laps saama abi(võimlemist,ujumist jms.). Minu jaoks oli hämmastavam hoopis see, et laps suutis end liigutada. Mul poiss ainult eelmise kuuni rp peal olnud, nüüd kuu aega saanud tasa ja targu lisa ja minu silmis juba pontsik valmis(kaalu 9kg). ja no temal on küll raskusi tänu kaalule.

  • Avatar
    Vasta Triinu 26. veebruar 2014 at 13:18

    Vaene laps.

  • Avatar
    Vasta Kanapea 26. veebruar 2014 at 13:15

    Oh sa pühadevahe, kus nüüd siin kanakarjal hea kaagatada kõrgelt õrrelt, et hakkame aga emale mõistust pähe panema! Jaa-jaa, muidugi, kindlasti lapsevanemad valivad oma koduse menüü selle järgi, mis tibuemmed facebookis ette kaagatavad! Sellest saab kindlasti kasu olema!
    Aga tegelikult on point üldse milleski muus. Ma olen loomulikult nõus, et teatud piirist on ülekaal tervisele kahjulik. On jah. See on väga mõjuv põhjus süüa ise tervislikult ja toita oma vahmiili tervislikult.
    Aga vott see teine põhjus, mis siin välja toodi — laps tuleb normaalkaalu ajada, sest muidu hakatakse koolis narrima, see ajas küll juuksejuured kärssama! Vahet ei ole, kas asi on paksuses, pikkuses, juuksevärvis, nina suuruses või varbaküünte kujus, täiesti vastik on kuulata väidet, et lapse juures tuleks üht, teist või kolmandat muuta, põhjusel, et MUIDU HAKKAVAD TEISED NARRIMA!
    Ma olen ikka su blogi järginud, Mariann, ja mitte väga ammu kirjutasid, kui ebameeldiv on olla liiga kõhn, sest inimesed kipuvad halvasti ütlema. Sinu loogika järgi oleks su ema pidanud su siis kodus vägisi kurguni rämpstoitu täis söötma, sest oijummeljuhkadivei, muidu teised ütlevad ju lapse kohta halvasti!
    Sulle on ilmselt täiskasvanuna ka paar halvustavat kondi-kommentaari visatud? — Kas sa oled nüüd nende pärast end ise teadlikult nuumama hakanud? Aga vastupidi peaks nagu ok olema? Kui kõhnale halvasti öeldakse, siis on maailm ülekohtune, aga paks inimene peaks iga hinna eest ise pingutama, et vältida halvasti ütlemist? Mina olen ikkagi seisukohal, et teise inimese välimuse pärast narrimine on narrijate puuduliku koduse kasvatuse ja madala intelligentsi näitaja. MITTE ÜHELGI INIMESEL EI OLE ÕIGUST TULLA TEISELE INIMESELE TEMA KEHA SUHTES ETTEKIRJUTUSI TEGEMA. Vabandage, et ma nüüd kisasin. Aga igal inimesel, eriti lapsel, on siin ilmas õigus tunda end õnnelikult ja turvaliselt olles täpselt nii pikk, lühike, paks, kõhn, kõrverselgne, rangjalgne, nukunäoline, lühinägelik või inglivälimusega, kui ta parajasti on. See, et meil leidub maailmas rohkesti lapsevanemaid, kes pole suutnud oma tupsununnukesele selgeks õpetada, et teise inimese keha ei mõnitata, ei ole narritava süü. TEMA ei pea end SELLE PÄRAST muutma hakkama.
    Ühesõnaga, tervis on tõesti ainus põhjus, miks tavainimene peaks oma kehakaalu ükskõik mis suunas mõjutamise ette võtma.
    Ja enne kui ma vait jään. Vahel, kui tühjus ja tühisus hakkab üle pea kasvama ja ma ei suuda otsustada, mis tooni küünelakki valida, siis tuletan endale meelde: kui peaks juhtuma, et ühel päeval jõuab “maailmalõpp” kätte ja kraanist ei tule enam vett, pistikust elektrit, poest piima ja ebayst kuldsete needikestega baleriina-sussikesi, kas siis on veel oluline, palju su digitaalne kaal näitab, kas sa lugesid eelmise kuu Cosmopolitani, et sa õppisid ülikoolis haldusjuhtimist ja et su tite pildil oli facebookis 500 like’i ?
    Mhhhhhhh…..

    • Avatar
      Vasta Merilin 26. veebruar 2014 at 13:31

      Väga hea tähelepanek. Seda ma nimetangi tänapäeva kehafetishismiks, mis juhib enamikku inimesi juba ja see on suht nüri küll. lapse siseorganite kasvu ja arenguga pole sii n enam midagi pistmist. peamine on vastata teatud mõõtudele. aaa mis peavad küll liiga lühikesed ja liiga pikad tegema. jalgu ju lühemkaks v pikemaks ei dieedita :D. mõelge inimesed, onju, sest mõtlev inimene on ilus inimene 🙂 tegelikult

    • Avatar
      Vasta Pisi 26. veebruar 2014 at 13:35

      Täitsa õige. Kui vanemad ei suuda oma lastele öpetada sallivust, siis nemad hakkavadki ju koolis teisi kiusama. Tuleb alustada ikkagi enda kodust ja siis hakakta teise koju vaatama.

    • Avatar
      Vasta konkreete 26. veebruar 2014 at 14:02

      te unustate siin selle pisiasja ära, et ka paljud täiskasvanud on värdjad ja see on üsna loll lootus, et nüüd võtame terve maailmaga kõik kätest kinni ja hakkame headeks ja kasvatame häid lapsi. seda ei juhtu iial. samuti ei tule tegelikult homme maailmalõppu. palju lihtsam on oma last mitte paksuks sööta, kui loota, et tema eakaaslased on head ja viisakad, ei nori iial ühtegi paksu. lõppkokkuvõttes ju soovite oma lapsele head? reaalsus on see, et saledaid inimesi ei narrita… pole mõtet ju nuumata oma last ja siis möliseda, et tema kaaslased on lollid, sest nad mõnitavad su paksu last. ongi lollid äkki, aga sa ei saa sinna eriti midagi parata peale selle, et tekitada tema kaaslastele vähem põhjust sinu last narrida. Lapsed on julmad ja kui sa oma võsukest just kodus ei koolita ja teda mullikiles ei kasvata ei saa sa teda selle õela maailma eest eriti kaitsta.

      • Avatar
        Vasta m 26. veebruar 2014 at 18:21

        Saledaid ei norita, ou riili? Olen eluaeg olnud alakaalus ja kõik need paarkümmend aastat olen mõnitusi ja haletsust talunud. Igasugust kaalu saab norida, see pole mingi eriline argument. Fakt on see, et kui sa normist erined, siis jääd kellelegi hambusse niikuinii.

        • Avatar
          Vasta konkreete 26. veebruar 2014 at 21:22

          like i said – “sa ei saa sinna eriti midagi parata peale selle, et tekitada tema kaaslastele vähem põhjust sinu last narrida.”

          söö siis seaks ennast, kui see kuidagi su enesetunnet parandab. Enamasti ilastavad mehed siiski saledate, mitte paksude naiste järgi. Ma usun, et sa said aru küll tegelt mis ma mõtlesin… tahaks loota vähemalt. PS. ise pole eales näinud, et mõnda saledat inimest narritakse, olen 26. Küll aga olen näinud kõriauguni kuidas pakse taga räägitakse. Samuti on hukkamõist paksude kohta palju hullem, kasvõi näiteks 9GAG’is. Üle ühe on postitused sellest, kuidas inimesed jälestavad ülekaalulisi ja nende vabandusi “raske kondi” kohta, saledate kohta ei kobise keegi midagi… kui just mitte paksud ise. Selline lihtne üleüldine peegeldus teatud inimkonnagrupilt.

          • Avatar
            konkreete 26. veebruar 2014 at 21:24

            ma oleks 100 x parema meelega veidi alakaaluline kui ülekaaluline. Ma usun, et ma ei ole üksi maailmas sellise eelistusega.

          • Avatar
            m 27. veebruar 2014 at 03:41

            Kui elueesmärgiks on meestele meeldida, siis jah, alakaaluline olemine sobib. Seejuures mina eelistaks pigem väikest ülekaalu, äkki oleks eluenergiat rohkem. Sööks hea meelega seaks end, aga vot olen selline, et kui kõht täis, siis rohkem ei suuda süüa, sest okserefleks tekib. See, et asi maitseb, ei mängi mingit rolli, sest kui kõht täis, ei lähe enam saiapurugi sisse.

            Mallukas ju tegi selle kohta postituse ka, et pole see peenike olemine mingi lust ja lillepidu. Kui viisakamad inimesed paksule näkku ei ütle, et ta paks on, siis kõhnu sobib avalikult alavääristada küll. 🙁 FB-s liiguvad ka ju need pildid, et mehed tahavad kurve ja et kondid kõlbavad ainult koertele närimiseks.

          • Avatar
            Agnes 27. veebruar 2014 at 09:15

            Ärge ajage nüüd segamini paksu(rasvunut) ja kurve, mille all mõeldakse liivakella keha. Kehakultus meie ühiskonnas on tõepoolest läinud liiale, aga sellest hoolimata on nii üle- kui ka alakaal inimese tervisele kahjulikud. Minu meelest just neid alakaalule kalduvaid noori ei norita nii palju kui ülekaalulisi. Olen üle poole oma elust kandnud nimesid pekirullist maakerani. Võtsin kätte ja langetasin kaalu ja elu on lill. Üldiselt leian, et inimesed, kes täiskasvanuna teiste kehakaalu kritiseerivad on ebakindlad ja sellega elavad oma komplekse välja. Teismelised on lollid, need lihtsalt ei tea paremini. Aga teate, kui mõni 150 kg-ne isend üritab mulle trollis sülle istuda, sest ta ühele istmele ei mahu, siis tahaks küll röögatada, et söö vähem saia. Mul on õigus arvata, et paks olemine on ebaesteetiline ja tervisele halb, aga ma ei hakkaks eales parastama.

          • Avatar
            konkreete 27. veebruar 2014 at 12:21

            just, kurvikas ei võrdu paks… seda kipuvad ka paljud paksud endale vabanduseks tooma. Ja kas just meestele meeldimise nimel elada, aga enda mehele tahaks ikka atraktiivne olla ju… Kaalusin ka kunagi 63kg ja võtsin erinevatel põhjustel (siia ei kuulu meelega alla võtmine) 10kg alla… ja tead, oli küll mõnusam olla. Millisele naisele ei meeldiks komplimendid 😀 Lisaks hakkasid kõik riided selga sobima, enne oli ikka kõigel mingi asi natuke valesti. Kõndida oli ka poole kergem ja nauditavam, üleüldine enesetunne paranes ikka iga nurga pealt… hea meelega kaaluks 53kg jälle, aga alla 55kg pole enam õnnestunud. Mulle maitseb toit ja läheb alla ludinal ja liiga palju ka, ei teki mingit okserefleksi nagu mõnel siin. Ise ütleks, et pigem kahjuks 😀 Suure häda ja vaevaga olen poole aasta jooksul suutnud ikka 56kg peale pressida ennast… isegi hästi.

          • Avatar
            m 27. veebruar 2014 at 14:10

            Aga mis ajast on 56 kg ülekaal? Kas sa oled 130 cm pikk?

          • Avatar
            konkreete 27. veebruar 2014 at 18:53

            ma enda puhul ülekaalust ei räägigi, vaid sellest et parem on olla veidike alakaaluline mitte veidike ülekaaluline. ma olin 63kg kaaludes päris matsakas. KMI järgi minupuhul oleks ülekaal 70kg… ma ei suudaks siis üldse enam kõndida vist. enesetunde küsimus. kui keegi end 167cm juures 70kilosena hästi tunneb, siis palun väga. Aga jutt sai alguse üldse tegelikult inimeste toitumisharjumuste tekitamisest ja … noh, mina hea meelega oma lapse peal ülesöömist ei katsetaks, sest äkki talle meeldib. äkki puberteedieas enam ei meeldi ja siis on hilja väljaveninud magu ümber kasvatama hakata…

  • Avatar
    Vasta Helen 26. veebruar 2014 at 13:12

    Tean ka üht pere, kus lapse paksust kiideti muudkui aga söödeti magusat ja rasvast. Koolis tuligi see narrimine probleemiks. No ja kui ikka 15-aastane ütleb, et ta on pontsakas, sest tal on beebirasv, siis ei narritud enam välimust vaid seda ajunatukest.

  • Avatar
    Vasta Helen 26. veebruar 2014 at 13:12

    Minu arust on õige, et olukorrale tähelepanu suunati. Ehk saab siis ema ise ka aru, et see ei ole normaalne! Väga isekas on lapsi saada, kui sa ei ole ise veel suureks saanud. Mida tunnevad selle lapse liigesed, süda, neerud?! Lapsest on nii kahju 🙁

  • Avatar
    Vasta Merilin 26. veebruar 2014 at 12:57

    Teema puudutab ilmselgelt väga paljusid eesti inimesi ja eriti naisi, kelle jaoks kehateema on sagedasti hell teema. Omalt poolt tahaksin toonitada, et taoline kehafetshism on küllaltki jabur ja kultiveerib järjest süvenevat pinnapealsust ja ainult välisele orienteeritust, aga see polnud antud postituse sisu õnneks. Imikute kaalukõverate pealt saab väga hästi vaadata,e t mis on alakaalulisus (0htlik) ja ka ülekaalulisus (ka tihtipeale ohtlik). Samas on mul kahe sõbranna näide varnast võtta, kel lapsed olid kuue kuuselt 12 kilo täis ja ainult rinnapiima peal. Peale seda, kui lapsed liikuma said, siis nõnda suur kaalukasv peatus. Kõik on igati normaalne ja kolme aastasena on lapsed kõigiti nn harjukeskmised kaalukõveral. Mõned lapsed ongi hästi paksukesed imikuna, kuid venivad välja ja tõesti-tõesti mõni vbl jääbki tiba pontsumaks ja on seda nn püknilist tüüpi kehaehitusega . On igasuguseid kehatüüpe ju maailmas ja tõepoolest kõik ei ole alati pikad ja kõik ei ole alati lühikesed jne. Siiski jah, mingid keskmised näidud siiski on kõige paremad tervise mõttes. Postituse häirivam pool oli minu jaoks siiski see väga vale toitumine imiku jaoks. Kuidas küll inimeste teadlikkus on nõnda madala, väga kurb. Imikute seedesüsteem ja org puhastussüsteem (peamiselt neerud) ei ole veel nii arenenud,e t suudaks hakkama saada raskete valkude ja mürkainetega, mida sisaldab endas talle sobimatu toit. imiku toit peab olema valmistatud ilma soola ja suhkruta ning lõviosas sisaldama juurvilju ja teravilju. Näiteks kala soovitatakse anda alles peale 1 aastaseks saamist. Oma imikule hakkasin liha andma koos juurikatega peale 6dat elukuud ja maisteaineid nagu soola ja suhkur ei kasuta siiani (laps on 1 aasta 1 kuud vana) ja tasahilju olen paari ampsu kaupa ka meie täiskasvanute toitu andnud proovida, aga õnneks kasutan ka oma toitudes puhtaid maitsetaimi enamuses ja soola panen vähe. Lapse siseorganid peavad tasahilju küpsema ja alles siis saab hakata andma toite, mis sisaldavad soola ja suhkrut ja ka siis ei ole mõsitlik nendega liialdada. Oma lapsele olen ikka ka magusat pakkunud (näiteks hommikupudru hulka pannud pool tl agaavia siirupit või siis kaerahelbepätsikeste magustamiseks), aga kasutanud olen selleks agaavia siirupit (kaktuse siirup, ökopoodides saadaval). Head emad, palun saage aru, et asi pole mitte ainult tervislikkuses, vaid selles,e t lapse org pole valmis kõike seedima ja lapse neerud ei suuda kõike seda saasta puhastada, mida te neile sisse topite. Andke aega ikka kasvada lapsele, küll ta jõuab elus kõik ära proovida.

  • Avatar
    Vasta Kertu 26. veebruar 2014 at 12:55

    Laps on ju laps ning lapse kohta kindlasti ei saa öelda kole. Ilusaks/koledaks pidamine tuleb ühiskonna normidest, mida mina isiklikult lapse puhul ei kasutaks vaid pigem täiskasvanu puhul, kes saab ennast ise kaitsta (kui sedagi).
    Muidugi on see 17 kilo väga palju sellises vanuses lapse jaoks, kuid sellest probleemi tegemine eeldab mõõtude teadmist, laps võibki suuremat kasvu olla. Lisaks tehakse lastele üldiselt kasvukõverad, mis sisaldavad lapsevanemate andmeid, tihtipeale eeldataksegi et suuremate vanemate lapsed on samuti suuremat kasvu (pikkuselt, laiuselt jne), ehk siis kõik on suhteline. Kui laps on kasvukõveras normis, siis tegelikuses sellest probleemi ei tehta.
    Muidugi kui laps on ülekaaluline, võtab aina juurde siis tekivad juba tõsised terviseprobleemid, millele peaks kindlasti tähelepanu pöörama, kuid esialgu see kaal on väga suhteline asi millest probleemi teha, nagu ennem ütlesin on ka mõõdud olulised :). Ja kindlasti kui vanem mõtles tõsiselt, et toidab last burgerite ja friikartulitega siis on asi vägagi vale ning vanemad vajaksid päris korralikku harimist, ise võib inimene endale kõike sisse süüa, aga lapsele sellise toidu jagamine on vägagi vale tegu. 🙂

  • Avatar
    Vasta konkreete 26. veebruar 2014 at 12:53

    Vot see on ikka teema mis mind ÜLI NÄRVI AJAB! Ma pidin praegu rahulikult 100 korda rahulikult enne sisse ja välja hingama enne kui kirjutama suutsin hakata 😀

    Mul on lihtsale enda sugulaste ja tuttavate seas seda jurajuttu, et geenid ja “poiss peabki sööma!!!” nii palju olnud, et südame ajab pahaks.

    Näide 1:

    Terve mu isapoolne suguvõsa on olnud tünnid. Nende jutt on ka see, et geenid. Tegelikkuses on nad lihtsalt terve elu soolapekki ja 1 cm paksuse võikihiga moosisaiu näost sisse ajanud. Miks mu isa siis paks ei ole? Tüüp on 51 ja rebib naisi nii, et seda nägu. Sest ta teeb sporti ja vaatab, mida ta sööb! Tema õnneks ei maitsenud talle see soolapekk ja kolis varakult maalt linna ka (noh, soolapekk ja rammus piim jäi siis söömata). Seega toitumisest oleneb ikka jõhkralt. Isa õe tütar oli ka nagu emavaal. Lasi maovähendusoperatsiooni teha, mida ta “sõbrannad” facebookis ei tea ja nüüd postitab mingeid põrandal pesumasina ees poosetavaid pilte, et ta on ikka niiii sale ja kena. Inimesed kommenteerivad, et oo, kuidas sa ikka nii sale oled? Ta vastab, et teeb trenni ja sööb tervislikult. MY ASS! Iga põrandal eputava foto kõrvale paneb ta 17 fotot tortidest ja saiakestest, mida ta kodus igapäevaselt(!!!) oma perele teeb. Endale ei mahu tal need lihtsalt füüsiliselt makku ära enam. Edu ta lastele, kui need titeaest välja kasvavad ja talle endale, kui magu uuesti välja venib.

    Näide 2:

    Mu ema sai endale uue mehe mingi 7-8 aastat tagasi, kellel oli konkreetselt paks laps. 10 vist sel hetkel. Tundus kohe, et krt, kuidas ikka üks kümnene nii paks saab olla. Ja siis hakkasin tähele panema, kuidas tüüp helistab isale, et jou, too statoilist hot dog’i ja isa kohe jooksis. Siis sõid liitri jäätist (näkku) igal õhtul teleka ees ära, selle kõige muu kõrvale. Isa jutt oli selline, et “höhöö, las poiss sööb, poiss peabki tugev olema” aaargh. Kui kohutav! Ja ei saa nagu midagi öelda ka, sest see pole MINU LAPS! Täiesti õudne! Kui mu ema nendega kokku kolis, siis hakkasid nagu poolnaljaga tegema võistlusi, et kes teeb tervislikuma ja parema toidu ja kes rohkem alla suudab võtta jne. Selline sõbralik võistlus (poisile meeldis täiega süüa teha) ja asi muutuski paremaks. Kui nad poes käisid koos, siis mu ema ei lubanud tal enam viite pakki komme korvi laduda, vaid ütles, et valigu neist 1. Lõpuks jõudis ta isale ka kohale ja ei lubanud tal enam seitset hot dogi ja kolme portsu hommikut/lõunat/õhtust süüa. Poiss võttis tõesti veidike alla… Aga siis kolis enda ema juurde ja noh, kolinal seaks tagasi. Ise räägib, et jaaa, emme tegi mulle terve hunniku lihapirukaid jne. Noh, mis teha. Sellesse perre meie sõna enam ei lugenud… Viimane väike draama oli jõuludel. Käisime trahteris söömas, igaüks võttis prae (mis oli üüü-raaa-tuuu). Ma sõin pool ära ja õlut sinna kõrvale enam juua ei suutnud. Kõik ägisesid, suured mehed ka. Ja läks poisi isa korraks üles korrusele suitsu tegema- selle aja jooksul suutis poiss endale salaja veel ühe prae tellida. Kui ta isa sellest kuulis, siis ütles ka, et misasja, kas sul aru peas on üldse? Ja tra, siis hakkasid teised külalised teda õigustama, et lasta siis sööb jne. Faking hell. Kui inimese, kes on paks, isa ütleb talle, et sa ei tohi süüa nii palju, siis sina, eriti võõra inimesena, ei tohiks julgustada ja kaitsta paksu poissi, et lasta ikka sööb, paks mees on ju nii nummi mees. Vastik!
    Selle sama isa vennal on ka laps, noorem, äkki oli kuskil 5-6, kui ma nägin teda. Ja ka ei ole normaalse 5-aastase kaalus. Olid jälle jõulud. Laps tahab joosta ja mängida teistega, vadata saadud kingitusi jne. Ja vanemad lihtsalt julmalt TOPPISID poisile toitu sisse. Laps ütleb, et ma ei taha praegu, tahaks mängida (ja olla aktiivne veits, eks?) ja vanemad ikka suruvad, et tule nüüd söö need 6 verivorsti ära, ise vaatavad teistele otsa, et nohh, poiss peab sööma. No ei pea sööma kuute verivorsti ja kolme lõiku torti kui ta on viiene ja tal isegi ei ole kõht tühi! Selles vanuses saab ju veel EMA JA ISA otsustada, kuidas oma last toita.

    Too vanem poiss kolib nüüd järgmisel aastal USAsse vahetusõpilaseks. Ma juba kujutan ette, milliseks ta seal muutub. Seal ei saa teda enam keegi suunata ka, lisaks on ta nüüdseks 17 – kasvatamise aeg on juba peaaegu läbi. Aa, see tuli ka meelde, et ta passis nooremana koguaeg isa sabas ja käis täiskasvanutega hängimas, sest endavanustega ei jõudnud ta õues joosta. Mingit pruuti pole tal vist ka olnud. Lisaks on ta lihane ema talle algusest peale õpetanud, kuidas ta on lahe mees, kui tal on hugo bossi trussikud ja võimalikult suure logoga armani särk. Lubage oksendada. Sellise suhtumisega hakkabki ta saama naisi, keda huvitab armani särk, mitte inimene ise. Eriti kui ta muidu väga atraktiivne välja ei näe, tänu sellele ÕGIMISELE!

    Ühesõnaga, kui siin mõni õigustaja oli, siis palun mõtle uuesti korra. Laps peab jah sööma, aga ta ei pea sööma igapäev liitrit jäätist, 10 lihapirukat ja üheksat normaalset toidukorda sinna kõrvale.

    • Avatar
      Vasta Kati 26. veebruar 2014 at 13:06

      Hi5 to that!

  • Avatar
    Vasta Britt 26. veebruar 2014 at 12:51

    Olen nõus, et vanemad peaksid oma lapse toitumisharjumusi maast madalast juba tervislikuks kujundama ja ise samuti eeskuju näitama. Samuti olen nõus sellega, et 17kg on väga suur ülekaal sellises vanuses lapsele.

    AGA, Mallu, kas sa natukene ei liialda? Ma lugesin ka neid kommentaare seal enne kui pilt maha võeti ja see burgeriasi oli ikka väga sarkasmiga öeldud ju 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadi 26. veebruar 2014 at 12:42

    Kui ma ei istuks, siis ma praegu oleks perseli lennanud, sest ema annab 8-kuusele BURGEREID JA FRIIKAID.. MIKS. inimesed MIKS MIKS MIKS ?! ?!
    Ja siis imestatakse, miks tänapäevalapsed nii haiged on ja allergiad jms .. Mingi kammoon, sa annad soolast ja rasvast friikaid..
    JA see, et laps nõuab ei ole vabandus.. Nagu ma ei tea, 2-aastane nõuab endale telefoni ja autot, ostad siis või?!

    Appppppi, mul on lastest nii kahju.

  • Avatar
    Vasta Julia 26. veebruar 2014 at 12:11

    TO:Kati!

    Ei nõustuks,et paksud lapsed on kohe koledad.ON täidlasemaid inimesi/lapsi ja on vääga ülekaalulisi inimesi/lapsi.Kole nüüd küll ei tasuks nende kohta öelda,sest sa ei tea mis on selle ülekaalulisuse põhjus äkki on haigus või oli lapsevanem rumal kuid mitte kunagi ei tasuks öelda paks laps on kole!Kuidas saab üldse kellelegi kole öelda kui sa seda inimest ei tunne? Kui rääkida inimestest siis iga inimese jaoks on väga erinev arusaam ilust ja peamiselt valid sa ju siiski inimesi enda kõrvale iseloomu mitte välimuse järgi(no hoolitsetud see on loogiline)lastega samamoodi lapsi on kõhnasi,väheke täidlasi ja paksusi ja igal lapsel oma põhjus miks see nii on.Üleüldse ei ole see postitus hetkel just seotud kas laps on nii väga ilus või kole pigem kas ema tegu on õige või mitte.

    • Avatar
      Vasta Kati 26. veebruar 2014 at 12:23

      Ma ei öelnud, et paks laps on kole! Ütlesin, et väide: paks laps, olus laps, on vale ja nii see ei ole. Ilus laps on terve ja rõõmus laps!

    • Avatar
      Vasta Kertu 26. veebruar 2014 at 15:48

      Üldises plaanis pole vahet, kas ülekaaluline on kole või mitte, see sõltub puhtalt kultuurist. Oluline on see, et ülekaalulisus suurendab mitmeid terviseriske ning on koormav nii ülekaalulisele inimesele kui ka lõpuks tema lähedastele ja tervisesüsteemile. Noorena ei panda neid terviseriske tähele või need veel puuduvad, aga mida vanemaks inimene saab, seda nähtavamaks need muutuvad – läbikulunud liigesed, olematu võhm, suhkruhaigus, neeruhaigus, südamehaigused jne.

  • Avatar
    Vasta katu 26. veebruar 2014 at 12:10

    Mina nt olen seda arvamust,et mu kahene on liiga kõhna, ja ise ma armastan tohutult hessi einet, aga kuidas siis süüa lapse ees,nii et talle ei anna? Suur oli mu üllatus,kui poiss keeldus burksist.. Ega ma vägisi ei topi ka. Ja üldiselt saab mu laps tervislikku kodutoitu, niiet ärge nüüd arvake,et teda burksidega nuuman.
    Aga 17kg on nii väikese lapse jaoks liig, kui nüüd tagantjärgi mõtlen et mu 8 kuune kaalus vaevu 9 kg, praegugi jube nääpsuke, 12 kg kõigest.

  • Avatar
    Vasta Kats 26. veebruar 2014 at 12:08

    Ausalt öeldes ma ei kujuta ette et annaks oma 11 kuusele lapsele friikaid ja burgerit. Ikka tervislikumalt tahaks ju beebit toita. Ma arvan et see ema tuleks küll ravile saata ja ma imestan et perearst ei ole midagi öelnud selle kohta.

  • Avatar
    Vasta Jana 26. veebruar 2014 at 12:06

    Just tulin arsti juurest ja minu 8 kuune on 8,4kg ja 69cm ja tema kohta ma ütleksin juba, et on selline pontsakas, kui ta oleks 17kg, siis peaks olema lastekaitse ukse taga. Ja minu beebs on voldid kasvatanud puhtast rinnapiimast ja armastusest, lisatoitu ta sööb vähe ja pika hambaga.
    Tegelikult hea meel, et sa selle teema suure kella külge panid, äkki pannakse sellele emale mõistus pähe ja laps ei peagi kannatama enam.

  • Avatar
    Vasta Pisi 26. veebruar 2014 at 12:05

    Olen ka selle teemaga kursis aga mina küll ei lugenud sealt välja, et ta oma 8 kuusele lapsele annab rämpstoitu. Laps juba pikemat aega tal ju eraldi toidul ja ei taha kohe üldse uskuda, et 6 kuusele andis friikaid ja burgerit. Mina lugesin välja, et suurema lapse kohta ütles nii. Aga iga ema ongi kohustatud oma lapsele kinnitama, et ta on ilus ja ta kehal ei ole midagi viga. Buliimikud ja anoreksikud tulevadki nendest lastest, kes ei ole enesekindlad. Ma nt pean oma meest siin aina kiitma, kuna tema perekond aina halvustasid teda. Ometigi mees oli sportlane( lühimaajooksja), sõi tervislikult, siis oli ta ikka tüsedam, kui teised. Ja sellel lapsel ju oligi tervisega seoses see ülekaal.

    Ja ma loodan, et sa ikka kasvatad oma last nii, et kui keegi on temast peenem või tüsedam, siis ei hakka teda narrima. Või kui kellelgi rinnapartii on suurem väiksem. Kui koolis käsin, siis noriti aina neid, kellel oli suurem rinnapartii.

    Aga ma eile juba ootasin, et millal sa teed blogi postituse. Aga suht alatud kommentaarid on seal facebookis ja mul on ausalt kahju, et sellised emad on lapsed saanud, kes juba praegu sisendavad, et sina oled paks ja sina peenike.

    Ja jutu jätkuks veel, et “paks laps, ilus laps” oli seal ikka päris mitme inimese öeldud ja mina sealt konkreetse lapse ema kommentaari küll ei leidnud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. veebruar 2014 at 12:08

      Ta kirjutas kahes kommentaaris seda, et on andnud. Ma tahtsin veel sõbrannale näidata, aga paraku keegi kustutas selle teema ära.

      Lapsele sisendada, et sa oled paks, on muidugi väga vale. Tuleb lihtsalt lapsega tegeleda – minna näiteks koos õue jooksma, jalutama jne. Kaheksakuusega sa seda muidugi ei tee, aga tulevikus ikka peaks. Mitte lihtsalt nõustuma, et jah, ongi meie peres paksud ja las me siis oleme.

      Muuseas, meie koolis noriti neid, kellel väiksemad rinnad 🙁

    • Avatar
      Vasta Kati 26. veebruar 2014 at 12:17

      Mida kuradit? Mina kasvasin õnnelikus teadmatusess kuni kooliajani, siis läksin kooli ja hakkasin täiega iga päev saama oma kaalu pärast! Sealt tuli buliimia, mitte kodunt! Jah, eks saab ka näpuga näidata mu vanemate peale, kes ei suunanud ehk piisavalt, aga kui ikka paks laps läheb kooli, saab ta täiega vaimset terrorit!

      Selle ära hoidmiseks ei pea lapsele väärtushinnanguid peale suruma vaid oma kuradi laisk perse kokku võtta ja last tervislikus elustiilis kasvatada!

  • Avatar
    Vasta Kristiina 26. veebruar 2014 at 12:04

    Ei, siinkohal ei saa ma Sinust aru. Täiesti ebareaalne on niimoodi inimesele peale lennata. Isegi kui kaaluteema puudutas närvi ja ühiskondlikult oluline teema. Üht konkreetset (võõrast) inimest näitena kasutada ei ole okei.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. veebruar 2014 at 12:08

      kui ta on anonüümne võõras, siis KEDA VEEL näitena tuua?

    • Avatar
      Vasta meow 26. veebruar 2014 at 16:55

      Midaiganes, Kristiina 😀

  • Avatar
    Vasta Julia 26. veebruar 2014 at 12:04

    Nõustun sinuga üle pika aja 100%. Ma ei saa aru miks emmed nii väga ärritusid kuna sa ei sõimanud seda väikest last ega ei näitanud teda ja veel vähem pole seal märgitud lapse nimi.Pigem oli arutelu kas see on normaalne ja SEE EI OLE NORMAALNE!
    Nii väike laps ei tohiks ohtralt süüa rämpstoitu ja ema peaks just tegema nii,et laps toituks tervislikult.Loomulikult last võib vahest niimoodi poputada ja võib süüa kommi ja muud kuid piiratud koguses.Kui mina näen ülekaalulist last siis ma ei saa tema peale kurjaks vaid pigem ema peale.Sest ema peab hoolt kandma lapse tervise eest.Geenid või mitte,aga ülekaalulisust saab ära hoida.Kui ema oleks öelnud,et olukord selline,et toitub tervislikult ja ei saa aru miks see kaal nii suur on siis mõistaks ehk sinu postitust hukka kuid kui ema toidab igast rämpsu koguaeg lapsele sisse ja peab ülekaalulisust ilusaks siis tahaks seda ema näha ja koputada paar korda pähe ja küsida kas siin kupli all üldse töötab miskit?Kas inimene teab,et kui ta nii jätkab rikub ta lapse elu ja lapse tervise.Just ainuüksi selle põhjal,et ema peab seda õigeks ja toidab igast jama sisse ei pea ma seda normaalseks.

  • Avatar
    Vasta Kati 26. veebruar 2014 at 12:03

    Ahjaa, tean ka üht ema, kes lösutas oma paksu kehaga voodis, teleka ees ja õgis ca aastase lapsega kartulikrõpse..
    kust võtavad inimesed, et paks laps on ilus laps? Ei ole! Sale, normaal mõõdus laps on ilis laps!
    Hästi tore võib olla, kui lasteaias laps ei jõua teistega mängida ju…

    Mina arvan, et kui laps tervisliku toitu ei söö, istub nii kaua nälgas, kuni sööma hakkab!

  • Avatar
    Vasta Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 11:59

    Nõustun argumendiga. Seoses sellega, et mu oma ema on viisakas eas daam ja küllatki minimaalselt “kobe”. Mu lapse isal on ka eelsoodumustega ülekaal ja samuti leidub ka minu geenides seda, kuid ometi pole ei mae ga laps tüse, miks? Sest ikka sp, et hoolin endast, armastan end ja armastan oma lähedasi ja ligimehi ning tunnen väga muret ka nende tervisliku seisundi pärast. Antud teema ema ei tundugi sööbinud teemasse, et selline ülekaal võib kanduda ka lapse hilisemasse staadiumisse, pole küll ilus, kuid kui see laps kooli läheb ja avastab, et ta polegi nii ilus nagu ema väidab. Teised lapsed võivad teda narrima hakkata ja ta võib hoopis vastupidise reaktsiooni tekitada. Siinkohal mainiksid kaldumist buliimia nervousa või anoreksia nervousale, et teiste silmis kuidagi end paremaks muuta, mis muidugi kahjustab ta tervist veelgi rohkem. Olles ise lapsevanem, mu oma laps sündis kaks kuud varem ja on erilise tähelepanu all mu kogu aeg ja alati jälgin ta toitumist ja liikumist ja tegutsemist, kahtluste korral helistan perearstile või mõne lihtsama asja suhtes ämmale, kes muide omab med.haridust, vedanud sellega :). Armastan oma last NII VÄGA, et ei soovi et temaga midagi juhtuks, seega tervislik eluviis on ka meie peres tähtsal kohal :). Kui ema mainis, et laps sööb burkis jms solki, eriti veel imik ja kunstlikud töödeldud maitseained ja lagundamata rasvad, pole just eriliselt hea väljavaade lapse ema suhtumisse oma enda lähedastesse. Hea näide käis kunagi Suletud Uste saatesarjas, ülekaalulistest perest, kui muud ei aidanud isal oma lapsi kaitsta tervise hädade eest ja ema praktiliselt sunniviisilise nuumamise eest, tuli naisest lahutada, et ometi lapsi kaitsta. Liigagi palju head, pole ka hea. Toit peab olema mitmekesine ja vajalike ainete rikkas, kuid mitte ka ülemäära. See, et kõik ta vanemad paksu, ei tähenda, et ta ei saa valida endale ja lastele paremat elu, asi ei ole geenis vaid geenides peituvates eelsoodumustes, mida on võimalik tervisliku eluviisiga muuta. Kui nad kõik jut rasvumistõve vms põe ? Tulgu nüüd seda sarjamsit või mitte, kuid muu selline on lihtsalt laiskus ja hoolimatus.

    • Avatar
      Vasta Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 12:04

      Vabandan, on tekkinud kirjavigu sõnade lõpus ja sisse, vabandan veel korra, arvuti klaviatuur liigub äbarasti.

      • Avatar
        Vasta Kadri K 26. veebruar 2014 at 13:22

        ‘Selfiest’ mom 😀 😀 😀 😀 😀 Oeh…. olen õel. Ärge kasutage “ägedaid” väljendeid, kui teil pole õrna aimu ka mida te just kirjutasite selle asemel mida mõtlesite.

        • Avatar
          Vasta Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 14:42

          Selfiest mom oli naljaga. Ning Jesus, kui mõtlen, järelikult elan ja järelikult oskan ka arvamust avaldada. Olen ikkagi ka inimene :O

          • Avatar
            Maria 26. veebruar 2014 at 17:25

            Kadri K pidas ilmselt silmas seda, et sellist sõna nagu “selfiest” ei eksisteeri. Ilmselt tahtsid oma arvamust avaldada väljendusega “the most selfish”, aga teadmistest jäi vajaka.

          • Avatar
            Maria 26. veebruar 2014 at 17:26

            väljendiga*, mitte väljendusega, vabandust.

          • Avatar
            Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 17:38

            Mitte, et teadmisest oleks vajaka jäänud, vaid selfiest kui iroonilise väljendusega sõnast selfish-st. Vabandan, kui mu huumorisoon oli liigagi weird :). Mitte keegi meist polnud eksinud siinsete tähelepanekutega, vaid meil kõigil on olemas väljakujunenud maailmapilt ja arusaam.

          • Avatar
            Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 18:03

            *väljendiga, vabandust eksisin ka minagi. Kui aus olla, ega ma ei oodanudki, et inimesed kohe sellest naljast aru oleks saanud, seega selline vastukaja oligi etteaimatav.

    • Avatar
      Vasta k 26. veebruar 2014 at 19:39

      tahtsin lisada, et toitumishäiret ei pea kaugelt otsima, ka ülekaal(mitte haigusest põhjustatud) on omamoodi toitumishäire

      • Avatar
        Vasta Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 19:52

        Ülekaal tekitab edaspidi tõsisemaid haigusi. Kuid oleneb vaatenurkas, jah, ka seda võib nimetada haiguseks.

        • Avatar
          Vasta Maybe one of the selfiest mom 26. veebruar 2014 at 19:55

          *vaatenurgast. Vabandust.

  • Avatar
    Vasta Kelli 26. veebruar 2014 at 11:59

    Ma ütlen ausalt, et ka minu nüüdseks aastane laps on mõni kord burksi ampsu saanud kuna ta nõuan alati seda mida meie sööme… kuid neid kordi saab 1 käe sõrmedel kokku lugeda…

    Aga jah. Leidub ikka rumalaid… igapäevaselt sellist kräppi tarbides ei ole ei selle ema ega ka beebi elu eriti lilleline. Kuidas see 17 kilone huvitav istuma, roomama ja kõndima õpib? Kuidas ta üldse käsigi liigutada jaksab?!?! Ma pole pilti näinud ning beebi kes kaalub 17 kilo näeb minu ettekujutustes välja selline, et ei suuda end liigutada. Jah tõesti, üks asi on haiguse tõttu kogukas laps… aga see ema söödab lihtsalt lõhki oma maimukese.

    Mu aastane pole isegi 10 kilo veel täis.. ei kujuta ette kui ta 17 kilone pirakas oleks.

    • Avatar
      Vasta merilin 5. märts 2014 at 07:24

      Kui aastane laps nõuab sama mis teie sööte, siis äkki oleks tark MITTE burksi süüa tema ees?

  • Avatar
    Vasta L 26. veebruar 2014 at 11:58

    See on ahige,see on debiilne,see täielik pullisitttttt!!!! Marru ajasid mind need inimesed,kes tulid sinna kohe ajama midagi,et ala kõik ei pea olema piitsavarred.Mis kuradi jutttt ? KAS oli kordagi juttu sellest.Teema käis hoopis selle pihta,et see on täiesti ebatervislik!!!!!! Ja paks laps ei ole ilus laps.Veel vähem on ilusam see, et 8 kuu vanune sööb BURKSI ????!!!! No mida kuradit.JA muidugi kõige ilusam siis on kindlasti see,kui lapse kondid ei suuda järgi kasvada sellele meeletule massile.Ma tahaks mõistuse pähe raputada sellele mutile.Kahju ,meeletult kahju lapsest,kes on tulevikus tõenäoliselt kimpus ülekaaluga ja teiste pidevate narrimistega.
    JA teile targutajad, uurige natuke maad ka.Kohe kindlasti ei ole siin tegu mingi õelutsemisega.Kurat kui närvi ajab.

  • Avatar
    Vasta Kertu 26. veebruar 2014 at 11:54

    Kas see lapse tervisele kohutavalt koormav ei ole, kui ta ülekaaluline on? Ma mõtlen et täiskasvanutel, kes on ülekaalus on tavaliselt sada muret, küll on diabeedioht, küll on seljahädad, südameprobleemid, niisamagi on raske liikuda ja olla… et kui nii väikese lapse kaaluprobleemile kaasa õhutatakse mitte sellega ei tegeleta, kas see ei või mõne aasta pärast väljenduda mingi kohutava terviseprobleemi näol? Ja kui tuttavate kriitikat ei kuulata, siis tõenäoliselt arsti karmid sõnad ei too ka maa peale tagasi, leitakse lihtsalt mõni teine arst kes kaasa noogutab, et “on jah natuke ümar, aga pole hullu”.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. veebruar 2014 at 11:57

      ta enda arst olevat talle öelnudki, et laps on geneetiliselt suurem ja polegi hullu midagi.

  • Avatar
    Vasta Katre 26. veebruar 2014 at 11:54

    Äkki ta ütles seda burksiosa nagu naljana? Et umbes “jajah, sööme burksi ja friikaid.” 😀 See ei ole ju kuigi reaalne, et kaheksa kuune mingit mäkitoitu laseb..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. veebruar 2014 at 11:58

      ta ikka mainis seda mitu korda, et noh, MIS SIIS?

    • Avatar
      Vasta Pisi 26. veebruar 2014 at 12:08

      Mõtleski seda naljana, millest mitmed heiterid aru ei saanud.

    • Avatar
      Vasta Diana 26. veebruar 2014 at 12:24

      Mulle tundus ka ,et ta ütleb seda pigem nalja . Mis muidugi ei õigusta ta ülejäänud juttu .

  • Avatar
    Vasta Mari 26. veebruar 2014 at 11:54

    Ma ei ole küll suur rämpstoidu vastane, aga ma olen kindlal veendumusel, et lapsed ei peaks enne mingit kindlat eluaastat rämpsu sööma. Mul tuleb alati kurb tuju peale, kui näen pisikesi titasid McDonald’sis friikaid nosimas või bussi peal kärus istudes endale krõpse sisse ajamas.

  • Avatar
    Vasta Kati 26. veebruar 2014 at 11:53

    Vot see on minule väga tuttav teema. Minu laps sündis suuremana – tütarlaps ja 4.2 kilo. Sai kuni 1.5 aastaseni rinda ja eriti muust toidust ei hoolinud.
    Ise olin kooliaajal paks ja tahtsin oma last sellest kõigest päästa. Nii pöörasingi ma oma elu teistpidi tütre sündides- hakkasin tervislikult toituma ja sporti teegema. Kõik selle jaoks, et last samas stiilis kasvatada!

    Praegu on nii, et laps on 2,5 aastane, kaalub 13 kilo ja sööb hea meelega juurvilja, värsket salatit ja koduseid suppe, liharoogi. Jah, olen vahel ka friikaid andnud, aga ehk 2-3 korda. (Kodus enda tehtud ei loe, sest need on tavalised ahjukartulid pm.)

    Kogu loengu põhimõtte on, et jah, see ema on väga rumal! Laps on laps ja temal ei ole valikut, mida ta sööb! Tema sööb seda, mida ema annab.

    PS: paksus ei ole geen! Krt, mul on koguaeg see nn paksugeen sees olnud ja mis? enam ei olegi või?
    Mind reaalselt ärritavad selised emad, kes oma lapsele igasugu asju sisse söödavad!

    ja veel- voldid ei ole armsad….

  • Avatar
    Vasta Kätlin 26. veebruar 2014 at 11:53

    8 kuune sööb rämptoitu? WTF :O ulme. Mul lubati lapsele 8 kuu vanuselt sepikut andma hakata vaikselt.:D
    Tahaks teada mida nende lastearst sellest arvab?

    Minujaoks ei ole paks laps üldse ilus. Kahju pigem lapsest.
    Jah mõni laps on lihtsalt suurem, ja üldjuhul kui jalad alla võtavad jooksevad voldid maha. Piimapulbri peal ka paljud lapsed lähevad suuremaks kui rinnapiima peal. Aga meelega taodelda lapse paksust on lihtsalt idiootsus. Geenide süüks ajada on lauslollus.

    • Avatar
      Vasta Riina :) 26. veebruar 2014 at 11:59

      Sutsu pontsakust ei tee paha. Laps rabeleb nagunii selle maha, kui jalad alla saab või kodima hakkab. Aga 17 kilone? Kas ta üldse on võimalik kodima ja kõndima hakkama?

    • Avatar
      Vasta Pisi 26. veebruar 2014 at 12:10

      Muide sepik ei ole tervislik. Kui tahad lapsele midagi anda siis hoopis leiba.

    • Avatar
      Vasta Kaire 26. veebruar 2014 at 20:03

      Eks see geneetika soodustab olukorda ka palju. Kui juba terve suguvõsa selline, siis tuleksilmselt veidi lasta end uurida. Annab ju selgeks teha, mida keha ei omasta ja miks paksuks läheb. Selliste asjade puhul on ikka lastest kahju. Nende eest ei seisa kahjuks keegi, ki vanemad seda ei tee. Ilmselt ei ole ka perearstiga vedanud (kui seal üldse käiakse).

  • Avatar
    Vasta Sigrid 26. veebruar 2014 at 11:52

    Ma tean ka ühte inimest, kes aastasele lapsele jäätist ei andnud, sest see oli hirmus paha aga lapsega hessis friikaid ja cocat käis söömas küll, see on ju täitsa ok. See laps küll paksuks ei läinud aga siiski, mida selline toit lapse organismiga teeb 🙁 8 kuusele ma ei julgeks veel soolaga enda tehtud toitegi vist anda aga tema söödab sellist jama, mis seal imestada siis, et laps 17 kilo on.

  • Avatar
    Vasta Kertu 26. veebruar 2014 at 11:51

    Vaene laps. Kardan, et lapseea diabeet ei ole kaugel. Kahju, et lapsed peavad oma vanemate valede valikute tõttu nii palju kannatama, nad ei saa kuidagi enda kaitsta. Mina pean sellist asja juba lapse väärkohtlemiseks.

  • Avatar
    Vasta Gerly 26. veebruar 2014 at 11:47

    8 kuune sööb burkse ja friikaid :O:O:O:O:O:O:O:O ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. veebruar 2014 at 11:56

      issanda loomaaed on lai

  • Avatar
    Vasta helen 26. veebruar 2014 at 11:46

    Sellist toitu antakse nii väiksele lapsele :O uskumatu..ma oma 9-kuust küll nii ei mürgitaks… isegi ei söö sellist paska…..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. veebruar 2014 at 11:56

      Mina ise teinekord söön, aga noh, lapsele ei annaks kohe kindlasti. 8 kuune on ju imik!

    • Avatar
      Vasta Riina :) 26. veebruar 2014 at 11:58

      Just täpselt!

  • Avatar
    Vasta B 26. veebruar 2014 at 11:44

    Oleksid võinud sinna eilsesse FB postitusse ka juurde kohe kirjutada, et nad rämpstoitu söövad koos beebiga. 😀 Oleks pool teemat olemata olnud , ma usun. Sest ülekaalulisus iseenesest võib olla tingitud millest iganes aga beebile jama sisse söötmisele küll õigustust ei ole.

    Sellega meenub kohe üks tuttav teismeline ema, kes raius raudkindlalt, et tema pooleteistaastane TAHAB VAHELDUST nagu suuredki inimesed ja et koguaeg ei saa juurikaid süüa ja selle pärast nad lapsega mäkis ja hessis käivadki. Laps ju tahab vaheldust :))

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. veebruar 2014 at 11:55

      Ma muuseas siis veel ei teadnud, et ta lapsele säärast kraami söödab. Ta ütles seda alles teemajätkuks, et noh, sööb jah, MIS SIIS?!

      • Avatar
        Vasta Inimene 28. veebruar 2014 at 13:02

        No ma ka juba ütlesin, et imiku paksusel võib mitmeid põhjuseid olla ja sellepärast feissaris laamendada, et yo, su laps on paks, pole ilus. Ebatervislikud söögiharjumused on midagi muud.