Lapse üles kasvatamine LAPSED Mari

me oleme elus aka haige beebi

13. märts 2014

Täna oli ikka hirmus päev. Mari oli nii tulikuum ja õnnetu, et mu süda purunes. Vahepeal ta isegi ei nutnud, vaid lamas, suu alla poole kaardus ja pisarad lihtsalt voolasid. Vaene nööbike!

Andsin küll palavikualandajat, aga ikka läks aina hullemaks. Mari läks aina kuumemaks ja palavik aina tõusis. Muidugi ma tegin miljon viga ka. Näiteks määrisin Marile hanerasva peale, kuigi seda palavikuga teha ei tohi.

Siis öeldi mulle, et palavikus laps tuleb paljaks võtta. Mina võtsin. Koheselt sittus Mari mulle voodisse, tõmbas oma jalad sealt läbi, siis haaras kätega jalgadest ja pani käed suhu. Ta ise ei paistnud sellest häiritud olevat, et tal suu sitta täis oli, aga mina küll olin. Üritasin teda siis niiske lapiga puhastada (öeldi, et palavikus last leige kaltsuga jahutada) ja vaesel Maril hakkas NII külm, et ta lausa värises.

Meenutasin, kuidas ma ise eile mütsi ja kampsuni ja dressidega teki all värisesin. Kui keegi siis mulle niiske lapiga ligi oleks tulnud, oleks ma ka nutma hakanud. Seega lõpetasin Mari piinamise ja panin talle siiski teki peale. Siis oli natukene ilusaid hetki, kus ta isegi naeratas Kurge vaadates.

20140313_111317-1914558 20140313_111402-2029041 20140313_111433-9863389

Vaikselt tõusis palavik edasi. Vaene nööbike magas ainult siis, kui ma ta kaissu võtsin ja oma käe näole panin. Kohe kui ennast natukenegi liigutasin, hakkas ta nutma. Ma pole IIAL NII PALJU VÄIKSE BEEBI NUTTU KUULNUD. Siis meenutasin, et paljud naised kuulevad seda iga päev. Kuidas nad suudavad? See on ju nii jube! Eriti, kui sa tead, et see on sellest, et tal on nii hirmus paha olla 🙁

Niimoodi ma siis terve päeva Mariga voodis veetsingi. Vahepeal tuli mu ema, tõi mulle süüa, koristas korteri, pesi nõud, pesi pesu ja läks koju.

Selleks ajaks, kui Kardo koju jõudis, oli Maril palavik alanenud ja talle vaatas vastu igati rõõmus beebi. Lasi isegi Kardol endale auru teha ja istus seal süles nagu väike könn oma aurumaskiga.

20140313_203740-3764514

 

Nüüd saime Mari palaviku pea täitsa alla, 37.5 jäi vist lõpuks ainult ja panime ta magama. Aga ööseks ma panin talle ikka ju mähkme alla? Või mis?

Loe ka neid postitusi!

29 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Triinu 14. märts 2014 at 15:53

    Kui mul imikuna palavik üle 40*c oli, siis ema mässis mu üleni külmade lappide sisse. Palavik läks alla.

  • Avatar
    Vasta Edith 14. märts 2014 at 14:15

    öösel on hea palavikus paljas laps (mähkmega) paljale endale kaissu võtta.. siis see soojus liigub talt sulle. endal võib muidugi nii palav hakata, et tekki pole vajagi 😛

    • Avatar
      Vasta Menn 14. märts 2014 at 19:07

      ..Meile küll kiirabiarst ütles,et mitte last liialt enda ligi hoida kõrvuti magades kui kõrge palavik,sest nii kuumeneb laps veelgi,annad oma kehasoojuse hoopis talle ju,.seega arvan,et sul kahjuks valeinfo …

  • Avatar
    Vasta Maire 14. märts 2014 at 13:58

    meil ka hiljuti kõrge palavik oli.
    kõigil.
    kõige kavalam palavikualandaja on see, mis käib kaalu jälgi. st eferalgan, ibustar vms siirupiline. muidugi kui laps võtab. see mis käib vanuse järgi ei mõju tihti, kuna lapse kaal võib erineda sellest “tavalisest” (panadol)
    igatahes. meie kasutame eferalgani/ibustari, oleneb…
    lisaks kui on vaja palavik alla saada, siis teen sooja vett, siis valan sooja vee viinaga pooleks.
    siis laps paljaks. no ok, mähkmed jätan jalga, kuid krõpse lasen nii palju lahti, et õhk vahele pääseks. seejärel kastan viina-vee segu sisse käe, ja määrin lapse kokku. ainult pead ei tee. muidu kuni kaelani, seejärel õhuke linaline peale. mis ei oleks väga paks, kuid laseks õhku läbi. et laps tuult ei saaks. seda viina-vee värki võib suht tihti teha.
    lisaks palju palju palju palju juua. soovitatavalt vett.
    lisaks, kui laps ei lase end määrida viinaseguga, siis olen teinud räti viinaga läbimärjaks ja kehale pannud veidikeseks.
    lisaks. mulle perearst ütles, et auru ei maksa siis teha, kui lapsel on kõrgem palavik, st 38+. alla selle võib.

    ja kui lapsel nohu, siis jube hästi aitab õhuniisutaja. keskküttega korterites on õhk kuivem, kuiv õhk kuivatab nina limaskestasid, see omakorda soodustab nohu kuivamist. niiske õhk niisutab ja toob tati välja.
    mingi pool a tagasi ostsin omale boneco õhuniisutaja, millel 7 liitrine veepaak. automaatne väljalülitus ja auru koguse reguleerimine jms. kui lapsel nohu on, siis panen võrekasse madratsi ääre alla õhema padja, et peaalune kõrgemal oleks. õhuniisudaja käima (niiskustase 40% – pidi kõige tervislikum olema), ja auru suunda saab ka reguleerida. (minu korteris oli kütteperioodil u 25-30% õhuniiskust) tänu sellele oli lapsel öösel nina lahti, limaskestad niisutatud, ja nohust-köhast sai kergemini lahti. päeval väheke inhalaatoriga ka hingasime, kuid suht vähe.

    lisaks hanerasvast. meile ei mõjunud kuidagi see hanerasv, mida müüakse apteekides. sisuliselt ei ole see puhas hanerasv, vaid erinevatest ainetest kokku segatud. eelmise aasta lõpus leidsin ökopoest 100% hanerasva. ja mõjub palju paremini. pole tegelikult nii kallis ka.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:10

      Meil ongi see sama siirup olemas. Korter on meil lausa liialt niiske ja noh… kust seda päris hanerasva siis saab? Palavikku täna enam maril pole

      • Avatar
        Vasta allie 2. oktoober 2014 at 20:41

        Õiget hanerasva saab ka toidupoodisest (Rimi, Prisma jm), ka Looduspere poodidest.

  • Avatar
    Vasta Liisa 14. märts 2014 at 11:38

    Mina panin oma tita ööseks turvahälli magama kui ta nohusse jäi , siis tal vajus see tatt ninast välja.. muidugi enne seda ta karjus umbes 4- 5 tundi , aga ilmselt rohkem , sellest et tal oli üleväsimus. Iga minut tegin tal täitsa tavalise nina pumbaga selle nina puhtaks … tatti voolas ja voolas … mina palaviku pärast last otseselt palajaks küll ei võtnud .. lihtsalt panin õhemalt riidesse .. minu tead pidi veaks olema see kui emad oma haige lapse sisse mässivad , et ta ju nii haige ja et ta rohkem külma saaks … õnneks mingi ime läbi oli meil hommikuks see jube nohu kadunud… valmistusin küll pikemaks haigeks olemiseks, aga õnneks saime terveks… loodan,et saate ka ruttu terveks ja kui nohu laseks Maril korralikult välja puhata, siis tal kindlasti hakkaks juba natuke parem 😉

  • Avatar
    Vasta Angie 14. märts 2014 at 09:27

    Ma olen tähele pannud, et kui lapsel on kõrge palavik siis ta ei pissi, Ja kui palavik langeb siis hakkab pissima. Nii et kui on väga kõrge palavik siis polegi hullu kui mähkut pole…

  • Avatar
    Vasta Mannu 14. märts 2014 at 07:22

    Kui mul lapsed haiged olnud, siis olen ka õhtul midagi kerget selga pannud. T-särk ja mähkud tavaliselt. Öösel magada ei saa, sest pidevalt katsun, kas palavik on. Kui jälle tõusnud palavik, siis saunalinad jm voodi kaitseks alla ning laps paljalt magama, õhuke lina peale.
    Ka päeval täitsa paljalt pole lasknud magada, ikka õhukese linaga. Ja külma lapiga pole suutnud neid jahutada. Mäletan enda ajast, et see oli kõige jubedam asja juures. 🙂

  • Avatar
    Vasta Jane. 14. märts 2014 at 07:01

    Auru ei tohi ka muide palavikuga teha, arstid nii räägivad.

    • Avatar
      Vasta T 14. märts 2014 at 08:51

      Kuuma auru ei või ( seda vanamoodsat, kus paned pea keeva vee kohale ja kallad soodat sisse). Aurumasinast tuleb külm aur ja see küll ei mõju palavikule 🙂

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 09:56

        Mul jah ikka inhalaator

  • Avatar
    Vasta Elo 13. märts 2014 at 23:31

    http://tarbija24.postimees.ee/2726454/laste-seas-levib-ohtlik-viirus
    kui lapsel oli kõrke palavik ja järsku jäi jne…suhtle arstiga …

  • Avatar
    Vasta Pihel 13. märts 2014 at 22:32

    Kurele erilised kiidusõnad ja pikad paid haige lapse lõbustamise eest!

  • Avatar
    Vasta E.L. 13. märts 2014 at 22:32

    Lapsed ei situ, lapsed kakavad 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 22:33

      Minu oma küll sittus 🙂

      • Avatar
        Vasta E.L. 13. märts 2014 at 22:37

        Ok.
        aga muidu tore, et palaviku alla said, eks neid haiguseid tuleb ikka ette. Kui ma olin väike ja 40+ kraadises palavikus, siis kutsuti mulle kiirabi, kes nägi mind teki all… Selle peale võtsid nad mind koheselt ka täiesti paljaks ja jahutasid viina-vee seguga… Peatselt läks ka palavik alla. Nii et seda soovitan ka edaspidi.

      • Avatar
        Vasta T 14. märts 2014 at 00:15

        Haha ei, Mallukas, lapsed ei situ, nad kakavad suhkruvatti ja puuksutavad vikerkaari.

  • Avatar
    Vasta gertu 13. märts 2014 at 22:09

    Beebide jaoks ei ole 37,5 enam palavik. Sa olid igati tubli. Ma tegin ka ühe korra selle vea, et määrisin ta talla alla hanerasva kui tal pisike palavik oli, meenus ônneks 6igel hetkel ja pesin lapsel jalad ruttu puhtaks.

  • Avatar
    Vasta Pisi 13. märts 2014 at 22:04

    Màhe alla ja lûhikeste káistega body selga. Peale nt baikatekk. Midagi ôhukest just. Ja ma soovitan sul nt magamistuba tuulutada, kui te ise seal ei viibi. Viib pisikud válja ja lapse, parem magada, kui toas várske ôhk.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 22:08

      Mari on suht alati lühikeste varrukatega bodys. Meil on väga soe korter. Ja tuba ma enne tuulutasin, kui Mari magama viisin 🙂

    • Avatar
      Vasta K 14. märts 2014 at 11:27

      Tean, et kirjaviga, aga kuidagi nii naljakas kirjaviga “Viib pisikud válja ja lapse, parem magada, kui toas várske ôhk.” – lahtine aken viib lapse ka ära 🙁 no offence 😉 see polnud mõnitusena mõeldud 🙂

  • Avatar
    Vasta konkreete 13. märts 2014 at 22:00

    ojaa, haige olemise juures oligi kõige võikam see, kui ema märjad ja külmad viinasokid mulle jalga pani alati 😀 niigi on külm, kesse siis märgade sokkidega olla tahab niiviisi… üldse haige olemine (päriselt haige, 37,5 ei loe) soodustab sellist halavat olekut kuidagi millegipärast. ma ka alati ulun, kui väga haige olen. õnneks juhtub seda viimasel ajal kord 5-10 aasta jooksul 😀 aga ega meelest ei lähe… õnneks lähevad haigused tavaliselt üle 🙂

  • Avatar
    Vasta Sille 13. märts 2014 at 21:57

    Mina soovitan panna ka mähkme alla ja siis mingi lina vms. peale, et oleks selline paras temperatuur. Teki all võib jälle kuumaks minna. Soovin Teile head paranemist ja tean, et nii kurb on kui laps on haige. Olge tugevad!

  • Avatar
    Vasta Pille 13. märts 2014 at 21:55

    Maailmas pole ikka tõesti mitte midagi kurvemat kui haiguse käes kannatav beebi 🙁 Kiiret paranemist armsale Marile!

  • Avatar
    Vasta Kätlin 13. märts 2014 at 21:55

    Oh te vaesekesed 🙁 Tean täpselt mida tunned, kuna mul oli ka laps just haige. Meil käis selle aurutamisega nii hull võitlus, kuna ta juba aastane ja jõudu palju, võitles kõige vastu, mis ma üritasin teha, et tal enesetunnet paremaks muuta. Aga teile ilusat paranemist. Nii julm ikka kui laps haige on 🙁

  • Avatar
    Vasta Kelli 13. märts 2014 at 21:55

    Meil oli kaks päeva tagasi jube kõrge palavik, panin ööseks ikka mähkme alla, nii kui hommikul ärkas, võtsin ära jälle.
    Kui sa öösel tunned,et ta on jälle väga kuum, siis võid mähku ära võtta, seni kaua kui midagi ei ole muutunud võib ta magadda mässuga.

  • Avatar
    Vasta Triin Paabo 13. märts 2014 at 21:52

    Pane mähe alla ja tekk peale 🙂
    Öösel kontrolli aegajalt teda 🙂

  • Avatar
    Vasta Merilin A 13. märts 2014 at 21:52

    Pane ikka ööseks alla, saad ise rahulikumalt magada ja ei juhtu õnnetusi! Ja kui ta Sul veel rinda võtab, siis vedeliku pärast pole ka vaja niivõrd väga muretseda. Loodan, et homme paistab veel eredamalt päike tuppa, kui nüüd õhtul 🙂 St, et tervis oleks korras 🙂