KURB ON OLLA Lapse üles kasvatamine Mari

millega ma küll säärase raske elu olen ära teeninud?

13. märts 2014

Eile õhtul sain isegi enda palaviku lõpuks alla 38, mis terve päeva sel 39-40 piirimail kõikus. Lapse andsin kohe heaga hommikul emale, sest mulle valmistas raskusi isegi WCsse minek. Nii raske oli teki alt välja tulla, nii raske oli istuda selle JÄÄKÜLMA poti peale ja siis oli muidugi raske ka voodisse tagasi saada. Tundsin ennast nagu surev sangar. Aina oigasin ja ägisesin ja valutasin. Vahepeal muidugi tihkusin nutta ka, sest esiteks oli nii halb olla ja teiseks tuli telekast II MS dokkfilm, kus näitas, kuidas paljad juudid augu ümber seisid ja surma ootasid ja naistel olid BEEBID süles. BEEBID! Mis maailmas me elame?!

Tänaseks on minu olukord parem. Palavik vaid 37.6 ja olemine isegi suhteliselt talutav, AGA nüüd on haigeks jäänud minu imeväike nööbikene, kes oli ärgates tulikuum ja aina niutsus, nuttis, lurises ja köhis. Kuna ta muidu pea iial ei nuta, siis ma sain kohe aru, et ta peab haige olema. Kraadisin ja nüüd ongi 38.5. Mina eile ka nutsin selle palavikuga, mõelda vaid, mida tema tundma peab 🙁

Õnneks ta praegu jäi magama, jõudsin talle ainult hanerasva rinnale ja taldade alla määrida, aga kui ärkab, siis saab mingit palavikualandajat ka, mille Kardo ruttu apteegist tõi.

Appi, ma ei taha üldse, et Mari haige on 🙁 Kas kellelegi on mingeid nõuandeid, kuidas ta võimalikult kiiresti terveks saaks? Võiksin näiteks kiirelt nõiaks hakata ja ise tema asemel haige olla – kui keegi teab õpetada, et kuidas nii saaks, siis andke teada palun.

Mul on nii kahju tast! Kuulake, kuidas ta piiksub 🙁

)

Loe ka neid postitusi!

59 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta agdg 14. märts 2014 at 14:09

    Kust kanalilt see dokk tuli?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:11

      discovery…history channel äkki

  • Avatar
    Vasta õudusunenägu 14. märts 2014 at 10:04

    Loodan, et su elu läheb veel miljon korda raskemaks, jääksid bussi alla or something ! muhahaaaaaaaaa

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 13:53

      tänks 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 13. märts 2014 at 21:47

    Kuna ise konsulteerin alati ühe hea lastearstiga mitte perearstiga ja meie lapsel oli ka 4 kuuselt mingi sarnane haigus siis kirjutan lühidalt kuidas meil oli:
    Hommikul ja õhtul zyryecit kaks tilka, et turseid alandada.
    Palju palju juua, eriti hea kui rp võtab
    Palaviku alandajat siis kui kaenlaalt on 38 palavik. Milleks last piinata?
    Kui 39,5 ja alla ei lähe siis alguses tuleks jalgadele teha viinasokke. Meie tegime sooja vee ja viinaga et ei oleks nii ebameeldiv.
    Kui 3. või 4. palaviku alandaja ei tööta siis EMOsse Mustakale. Alandajaid ei tohiks anda rohkem kui nelja tunni järel. Seal ei pruugi olla pikk järjekord, nii pisikesega võetakse Teid kohe ette. Pannakse tilguti et vedeliku puudust ei tekiks.
    Loodetavasti asi nii kaugele ei lähe, tehke auru ja olge tublid!

  • Avatar
    Vasta kristi Kikerpill 13. märts 2014 at 19:40

    Üks haigus tuleb ja kohe on elu raske? Sa vist ei ole rasket elu näinud.
    Kahju on muidugi, aga see ei ole raske elu! Saage ruttu terveks, siis on elu jälle lill!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 19:50

      anna andeks, et oma blogi sissekande pealkirjaks seda panen, mida ise tahan.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:49

        hmm. no aga siis ma ei oska sulle muud soovitada kui, et käi vittu

        • Avatar
          Vasta õudusunenägu 14. märts 2014 at 16:58

          Palju sul neid inimesi sinna vittu huvitav küll ära mahub ? Sa võiksid ise oma pea vitust ükskord välja tõmmata !

  • Avatar
    Vasta lala 13. märts 2014 at 19:39

    Kiirabisse tuleks helistada kui laps muutub loiuks ja palavik sinna 40 kraadi kanti tõuseb. Riideid tuleb vähemaks võtta jah, kuna beebide temperatuuriregulatsioon on nii algeline, et isegi paksema riietusega võib tegelikult tervel lapsel kõrget palavikku näidata ja nad võivad üpris kiirelt üle kuumeneda. Viinast võib laps tegelikult väga kergelt promillisaada (piltlikult öeldes), kuna viin ei aurustu vaid imendub ja palavikus beebi poorid on väga avatud. 38+ kraadi juures tuleks palavikku alandama hakata. Lisaks siis palju VETT juua, mitte piima-mahla ja muud taolist.

  • Avatar
    Vasta Lin 13. märts 2014 at 18:45

    Nüüd kui sain teise lapse, siis ei pidanud vastu ja ostsin omale inhalaatori, super asi on olnud. Võib ka minu seda postitust lugeda 😉

    http://ehelins.wordpress.com/2014/02/13/13-02-noore-vanema-kool-kulmetushaigused/

    Head paranemist!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 19:49

      Mul on inhalaator õnneks 🙂

  • Avatar
    Vasta Meieomalugu 13. märts 2014 at 17:21

    Sai täna perekooli loengus “Väikelapse esmaabi” käidud ning spetsialisti nõuandeid kuulatud. Üheks alateemaks oli seejuures palavik. Kõige olulisem asjaolu pisikese Mari puhul: kui alla pooleaastane laps on palavikus, siis tuleks igaljuhul suhelda arstiga (apteekrid siia alla ei kuulu) ning lähtuda arsti soovitustest. Sest kõik muud võtted kehtivad vanematele lastele (viina-vee seguga määrimine, Paratsetamool jne jne mida siia kõike lisati). Ainult et riideid tuleks vähemaks võtta; ning kindlasti eemaldada mähe. Kuid ka siin on väike AGA: kui palavik on tõusuteel, siis võivad esineda külmavärinad… Arst lisas, et palaviku esinemine alla 6-kuuse imiku puhul on lihtsalt mõnevõrra erakordne nähtus (kui tegemist ei ole vaktsiinist põhjustatud palavikuhooga) ning seetõttu jääb tihtipeale mulje, et ka nii väiksele lapsele laienevad tohterdamise võtted, millest laste ravimisega seoses räägitakse…

    Kiiret paranemist!

  • Avatar
    Vasta Diana 13. märts 2014 at 12:53

    Kui palavik on 38-38,5 ei tasu veel palaviku alandavat ravimit anda, AGA vastu ööd kindlasti anna . Laps saab rahulikum magada ning vähem riski , et juhtuvad krambid. Minul oli nii, et lapsel oli palavik 38, jäime mõlemad magama ning siis palavik tõusis nii kõrgeks, et lapsel hakkasid krambid ja see on kõige jubedam! Mina kasutan paracetamoli küünla õi panadoli siirupi (mõjub kiiremini)

  • Avatar
    Vasta M. 13. märts 2014 at 12:37

    no palaviku puhul on ikka vaja riideid vähemaks võtta, see on selge. mähku on üldse üks termokott ümber keha, eriti kui pissi sees on.
    palavikuga on ka sellised trikid, et kui laps on esimest korda kõrges palavikus, siis sa ei tea veel, kuidas tema organism käitub. mul ühel lapsel igatahes kipuvad käed-jalad tõmblema (viited palavikukrampidele) kui palavik tõuseb. ja tal tõuseb see ülikiiresti. seega on arstid alati soovitanud hakata kohe palavikku alla võtma, mitte oodata 38,5 vms ära. tema puhul ma muidugi naljalt väiksemat palavikku ei avastagi, ikka siis, kui 39 kanti on. kuigi jah, see on õige, et palavik võitleb viirusega. viirused ja bakterid ei kannata eriti üle 38-kraadist temperatuuri, sellega nad hävivad. seega, kui palavik pole liiga hull, siis tõesti tasub lasta sel olla. aga on ka erandeid.
    aga arstiga tasub ühendust võtta ikka, siis on kontroll peal.

  • Avatar
    Vasta Ingrid 13. märts 2014 at 12:09

    Mina ei soovita teuiste antud nõuandeid järgida, kõige vähem veel lapsel riideid seljast võtta. Kõige parem on helistada arstile ja küsida. Kui nii väöike laps on kõrge palavikuga, siis nad annavad abi küll kohe. Ja ise mingeid palaviku alandajaid anda ei tohi kohe kindlasti. Nendega on selline tore problem – jah palavik alla aga ega nad haigust ei ravi tegelikult. Haigus jab keha sisse ja vindub seal edfasi. Nii, et ikka arsti nõu lapsele
    mitte suvaliste inimeste (jah, nad võivad olla sõbrad ja väga toredad ning vastutulelkikud ja abivalmis, kuifd mitte arstid)

  • Avatar
    Vasta Gertu 13. märts 2014 at 12:07

    Me oleme pisiga haiglas. Rs viirus praegu liikvel ja teil sümptomid olemas. Kindlasti konsulteeri arstiga! Väga kiirelt võib olukord halveneda :/ terve osakond beebisid täis 🙁

  • Avatar
    Vasta Mari 13. märts 2014 at 12:04

    Mina elan Saksamaal ja siin meie lastearst ütleb alati (ka alla aastase lapse puhul), et kuni 40 palavikku mitte alla lüüa äkki, sest siis organism ise v6itleb haigusega ja tapab bakterid ja viirused ära ja laps p6eb lühemat aega ja kergemalt. Ülakeha peab lahtine olema, v6i laps kergemalt riides, jalad siiski olgu soojas. Juua tuleb palju anda. Kui on nohu,siis sagedasti soolalahust ninna. Olen ka ise hakanud samamoodi palavikusse suhtuma ja pole kohe tablette enam neelanud ja see toimib t6esti.
    Aga see oli lihtsalt üks seisukoht. Tee sina ikka nii, kuidas ise 6igeks pead

  • Avatar
    Vasta Anne-Mari J 13. märts 2014 at 11:45

    Minu arvates kõige parem materjal lapse ja palaviku kohta on see: http://www.kliinikum.ee/attachments/article/104/laps_ja_palavik_LK.pdf

  • Avatar
    Vasta Külli 13. märts 2014 at 11:04

    Kas perearstiga õnnestus suhelda?

  • Avatar
    Vasta lipsuke 13. märts 2014 at 10:31

    Ise õnneks ei ole haige titaga kokku veel puutunud. Aga ühest titeraamatus jäi meelde,et viina ja vee lahusega (50/50) tuleks keha kokku määrida ja siis lehvikuga lehvitada,et viin kergemini aurustuks. Seda korrata nii kaua kuni palavik alaneb. Ja siis õhukese teki sisse mässida ja mitte mingil juhul palju riideid selga panna. Tited ei higista ja seega nad ei saa kuumust välja ja võivad veel rohkem üle kuumeneda. Nii väikestel kõrge palavik ohtlik ja tuleks kiiresti alla saada.
    Ma helistaks kiirabisse ja küsiks nõu.
    See nii kohutav kui pisikesed on haiged. Selline abituse tunne. 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 10:34

      Tited muuseas higistavad küll. Mari on algusest peale higistanud – näiteks kui nad rinda imevad, siis läheb pea märjaks. Või kui öösel liiiga kaissu võtad vms.

      Aga ta nüüd praegu magab (paljalt ja mähkmeta) niiiet viinaga ma veeel hõõruma ei kuku. Varsti kraadin jälle

  • Avatar
    Vasta Jaanika 13. märts 2014 at 10:14

    Appiiiii! Palavikus laps niimoodi tekkide sisse mässitud!!! Paljaks ja mähku ka ära ning võin kogemuse põhjal lubada, et kehatemperatuur langeb ca 0,5 kraadi ja palavikku alandavat rohtu ehk mürki pole vaja andagi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 10:16

      ta juba paljas ja magab taaskord

  • Avatar
    Vasta I. 13. märts 2014 at 10:13

    Kuna teil on sama haigus, siis rinnapiim praegu eteim, sest tema sees on selle viiruse vastased antikehad. Nina tuleb lahti saada ja siis rinnal võimalikult palju lasta tal olla 🙂

  • Avatar
    Vasta M. 13. märts 2014 at 10:02

    see on jube tõesti, kui laps on haige. aga põhilied nipid on siin ära öeldud.
    mähku võta kindlasti ära – pane mõni lina vms alla, mis pissi kinni peaks. aga mähku ära, raudselt!
    kraadi teda üsna tihti – kui tal esimest korda üldse palavik on, siis sa ei tea veel, kui kiirelt tal see tõuseb. magavat last on väga hea kraadida. minu ühel lapsel tõuseb palavik väga-väga kiirelt kõrgustesse. tunniga võib 38 pealt 40 olla vabalt. teine jälle ei palavikuta peaaegu üldse. kui üldse, siis jääb alla 38. ok, korra oli gripiga 40 ka ära. igatahes ära oota – kraadi teda ikka!
    kui näed, et tal palavik tõuseb, siis järelikult on tal hetkel külm (nagu sul endal eile). kui kümavärinad, “kananahk”, vappekülm vms, siis tuleb kiirelt soojendada! kohe ikka korralikult – soojaveepudelid, tekid jms. kohe, kui värin järgi jääb, hakkad kihte vähemaks võtma. kui juba palavik alaneb, võiks üldse päris paljalt olla. see on keeruline äratundmine. aga palavikuTÕUSU ajal ei tohi väga jahe olla, sest see värin ja külm on ilmagi õudne (nagu sul eile!).
    juua-juua-juua. topi tissi niipalju, kui vähegi saad. vedelikul on väga oluline roll mängida!
    viina-vee segu asemel võiksid kasutada lihtsalt leiget vett. mõjub sama hästi.
    kui hoolimata kõigist katsetest palavik ikka väga ei alane, siis kutsu kiirabi. ma ise EMOsse ei läheks, seal pead ikka ootama.
    ahjaa, paratsetamooli küünlaid kasuta kindlasti, kui palavik järele ei anna.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 13. märts 2014 at 09:49

    Käisin ka just selle etapi läbi esimest korda lapsega.
    2 päeva palaviku, peale seda paar päeva nohu ja köha.
    Palaviku puhul riided seljast. Piisavalt juua, aga lonks haaval. Ei tohiks korraga palju juua kuna pissib selle kiirelt välja, siis just võib vedelikukaotus suurem tulla.
    Kui palavik üle 39 läheb ja püsib pikalt, siis soovitatakse alandajaid hakata andma. Ennem võiks lapse organism ise võidelda. 🙂
    hingamisteedele on ja hea küüslauk. Ei ole soovitatav küll palju ja väga lapse lähedale seda panna. Ma hakkisin ühe suure küüne taldrikule ja panin tuppa kapi otsa. Haises küll vägevalt, aga kiiresti oli näha, et lapsel parem hingata.
    Peaasi, et lapsel isu ja juua oleks. (:

    Arst mul imestas, et laps magas terve palaviku aja. Ärkas korraks söögi-joogi jaoks ja magas edasi. Pidi väga hea olema kui laps magab haiguse ise välja ja oleks väga rahulik.

  • Avatar
    Vasta Marianne 13. märts 2014 at 09:46

    Helista oma perearstile ja ta ütleb mida teha- kõige kindlam. Internetist mina selliseljuhul abi ei otsiks, kuna kõigil on erinevad arvamused ja tõekspidamised.

    Kiiret paranemist!

    • Avatar
      Vasta Kail 13. märts 2014 at 14:30

      Just!

  • Avatar
    Vasta Jane 13. märts 2014 at 09:41

    38,5 palavikuga veel ei anta palaviku alandajat muidu nii väikestele, aga kui laps on väga viril ja õnnetu, siis võib küll 😉 Aga tekki ära küll peale pane, nii väikestel puudub võime ise oma keha temperatuuri reguleerida, võib ülekuumeneda, aga kiiret paranemist! Kui perearstile löögile ei saa, siis mina olen alati head nõu saanud 1220- perearsti nõuandla infoliin vms, soovitan kindlasti helistada kui on küsimusi 😉

  • Avatar
    Vasta Ty 13. märts 2014 at 09:41

    Mina nii väikest last küll viinaga ei määriks. Perearst ütles, et viinasokid on iganenud võte ja enam ei tohiks kasutada. Esiteks imendub viin hõlpsasti läbi naha, teiseks võib liiga kiiresti maha võtmine ka ohtlik olla. Pigem tee tavalise veega – tulemuse annab ikka, ei pea viin sees olema. Nohu puhul soovitatakse ninna kas füsioloogilist lahust (inhalaatorisse käib sama) panna või sisi rinnapiima piserdada. Köha jaoks on hea inhalaator, kuid kindlasti peaksid Mari arstile näitama. Saage ruttu terveks!

    • Avatar
      Vasta lipsuke 13. märts 2014 at 10:37

      Rinnapiima ninna? Mina olen aru saanud,et pigem ei. See kuivab seal ära ja tekitab koorikut.

    • Avatar
      Vasta Anu 13. märts 2014 at 13:42

      Rinnapiim ninas on väga hea kasvupinnas bakteritele. Ei soovita.

  • Avatar
    Vasta siki 13. märts 2014 at 09:30

    Meil aitas küüslauk ja tähesalv varvastel ning kogu talla all. Küüslauk käis lapsega terve päeva koos ja tegi hingamise kergemaks. Palavikku ma ei puutunud, sest see on nati isegi hea. Ööd olid kohutavad, sest laps ei saanud magada ja aina nuttis kuid õnneks oli seda hullu jama ainult kaks ööd. Juba kolmandal päeval oli täitsa hea olla lapsel ja magas ka ilusti. Kiiret paranemist teile.

  • Avatar
    Vasta R 13. märts 2014 at 09:23

    Viinaga võib määrida juhul kui käed ja jalad on soojad. Meil soovitas arst teha 37kraadise vannivee ja nö mehhaaniliselt last palavikust vabastada. Tuleb tõdeda, et toimis küll 🙂

  • Avatar
    Vasta v 13. märts 2014 at 09:21

    Lapse puhul peaks mainima, kust kraadisid. Pepust mõõdetud temp peaks alla hakkama võtma 38,5 ja kõrgemat, mujalt kraaditud varem. Netist kindlasti leiad. Riideid vähemaks, hingamisteid puhastada ja jälgida kehatemperatuuri. Ja rinda niipalju kui nõus võtma või pudelist vähehaaval vett, vedelikupuudus on antud juhul ohtlikum kui palavik ise. Ja palavikurohtu anna nii palju ja tihti kui lubatud (reeglina min 6h vahet). Ehk läheb väh niipalju hästi, et kõhtu lahti ei löö. Jõudu

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 09:23

      Mõõtsin kaenla alt

  • Avatar
    Vasta Johanna 13. märts 2014 at 09:14

    Minu kümne kuune tütar oli just 3 nädalat köhas,nohus ja palavikus kuni kõrva lõi. Kinnise köha korral aitab hästi kuum aur, nt istu vannitoas Mariga ja pane tulikuum vesi jooksma,et vannituba täituks auruga. Kasutasin samuti algul küünlaid palaviku alandamiseks aga kuna abi polnud märgata soovitas arst just köha ning nohu puhul põletikuvaluvaigistit vedelikuna. Vedelik pidavat kiiremini imenduma ja tôepoolest 10min ja lapsel oli parem! Ja nii pisiga tasuks käia arsti juures kindlasti ruttu, me käisime 3 korda ning midagi ei avastatud, kuna paremaks ei läind läksin ka neljandat korda ning siis avastas arst et kõrvad punased.. Nüüd lõpuks antibiootikumid ning tervis parem! Kiiret paranemist 🙂

  • Avatar
    Vasta Angie 13. märts 2014 at 09:13

    Jah, kui on palavik ei tohi ühtegi soojendavat salvi määrida. Mähku tuleks palavikuga kindlasti ära võtta, see haudub ja ei lase kehatemperatuuril langeda. Viinaga määrida siis kui palavik on väga kõrge, 40e kandis. Ja muidugi viina ja vesi pooleks. Meil tuli ka ühekorra kiirab koju, palavik oli 40 ja ei langenud eriti, kiirabi tuli tegi viinaga määrimist ja nagu naksti, palavik hakkas langema 🙂

  • Avatar
    Vasta Viivika 13. märts 2014 at 09:10

    Palavikuga tuleks riideid võimalikult väheks võtta ( lasta olla näiteks lv bodyga ) ja lasta olla palja pepuga, kuna mähkmed kütavad ka ja tõstavad kehatemperatuuri.
    Ja juhul, kui palavik juba ikka 39 või kõrgem, siis võid viina ja vee pooleks segada ja kokku määrida lapse põlveõndlad, jalad ja kaenlaalused, käsi viinaga kokku määrida ei tohi !
    Ja noh, viinasokid ( jälle viin ja vesi pooleks ) .
    Juua anda, võimalikult palju, kui muudmoodi ei joo, siis näiteks süstlast anda või teelusikaga, söömine nii tähtis pole, aga peaasi, et saab juua.
    Köha vastu aitab aur, samamoodi ka nohu vastu ja muidugi siis ninapumbaga nina tühjendada ( näiteks humeriga loputades ), et oleks kergem hingata ja pea alune võib magamise ajal kõrgem olla, on samuti lapsel kergem hingata.
    ( Näiteks paned voodi jalgade alla raamatud, või paned madratsi alla suurema padja ).
    Köha vastu siis veel näiteks hustagil palsam või hanerasv rinnale ja talla alla, ning sokid jalga jätta.
    Ja muidugi kõige tavalisem viis, kuidas palavikku alandada, kui ei taha vee ja viina segu kasutada, siis leige veega teed lapi märjaks ja hõõrud lapse üle, laup, keha jne.

    Loodame, et Mari saab ruttu, ruttu terveks !
    Kiiret paranemist ! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaili 13. märts 2014 at 09:08

    Kas lastearstiga oled rääkinud juba? Kui ta sul juba köhib ka, siis helistaksin kohe arstile, sest nii väikestega võib asi minna väga ruttu halvaks. Viimane kord mõtlesin, et ravin ka ise köha ja nohu (palavik puudus), aga kui lõpuks arsti juurde läksime pandi ta haiglasse (bronhiit). Seega parem karta, kui kahetseda! Kiiret paranemist teile, 🙂

  • Avatar
    Vasta mari 13. märts 2014 at 09:04

    Palavikuga ära rinnale hanerasva määri. Ei lase kehal jahtuda

  • Avatar
    Vasta Külli 13. märts 2014 at 09:03

    Kõigepealt rahu 🙂
    Nüüd jälgi hoolega, mida Mari palavik teeb – nii pisike laps pikalt kõrget palavikku ei talu. Mina nii pisil võtaksin palaviku juba 38 pealt alla. Kui tuba soe, siis võid tal mähkme ka ära võtta ja lasta paljalt olla, mõne õhukese teki all – see samuti alandab palavikku.
    Teine asi on vedeliku saamine – võimalikult palju juua talle. Kui laps muutub loiuks, ei joo (ei võta rinda), hingamine on kiire ja pinnapealne, palavik kõrge (tõuseb vaatamata alandajale korduvalt kõrgeks tagasi), siis minge lastehaigla EMOsse.
    Kas teil perearst koju tuleks? Kui võimalik, võiks igal juhul lasta Mari üle vaadata. Kodust välja (sh perearstikeskusesse) ma temaga ei läheks, v.a. hädaolukorras EMOsse. Jõudu teile!

  • Avatar
    Vasta Anne 13. märts 2014 at 09:03

    Mina hanerasva ei paneks palavikuga kuna ei lase kehal ennast jahutada . Kõrge temp. puhul tuleb last jahutada! Ei tohi mässida tekkide alla, nagu vanasti soovitati- keha kuumeneb üle.

    Jahutada ei tohi tõusva palaviku ajal, kui on külmavärinad ja käed-jalad külmad.

    Saage ruttu terveks .

    • Avatar
      Vasta rebane 13. märts 2014 at 09:08

      tahtsin just sama öelda, et kui jalad on külmad, siis ei tohi jahutada !

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 09:21

        Ma ise mõtlesin ka, et kõik ütlevad, et võta laps paljaks, aga mul näiteks eile oli sama palavikuga NIIII külm, et istusin mütsiga toas…

  • Avatar
    Vasta Elerin 13. märts 2014 at 09:02

    Vaeseke, loodan, et saate varsti terveks. Meie siin köhime kõikk kolmekesi, õnneks Oliveril nii tugev köha pole kui meil mehega, aga määrisin temagi hanerasvaga kokku.

  • Avatar
    Vasta Merilin A 13. märts 2014 at 09:01

    Mina nii pisikest viinaga ei määriks. See on üsna valus , eriti kui on palavik. Riidest võimalikult lahti, mähku ära ja niiske jahe lapi võib otsaette panna.
    Kas Marikesel ka muid muresid, peale palaviku? Perearsti kutsuks mina ka Sinu asemel koju! Kiiret paranemist!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 09:02

      Nina luriseb ja köhib ka, aga tundub, et see köha on sellest tingitud, et tatt kurku läheb.

      • Avatar
        Vasta Merilin A 13. märts 2014 at 09:03

        Kas Sul on võimalik kusagilt inhalaator laenata? See teeb hingamisteed ilusasti lahti ja see lurin ei tee talle liiga siis enam. Sealt tuleb jahe aur ja sellega see hea asi, et võib ka palaviku ajal teha.

        • Avatar
          Vasta Merilin A 13. märts 2014 at 09:06

          Ja ükski ema ei ole ära teeninud, et tema laps haige on… See on kõige kohutavam aeg! Aga Sa saad hakkama 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 09:20

          Meil on inhalaator täitsa olemas. Kui ärkab, siis teen talle ka auru!

          • Avatar
            Merilin A 13. märts 2014 at 09:48

            Sa võid talle ka läbi une teha 🙂 Jõudu ja kiiret paranemist!

  • Avatar
    Vasta Kerttu 13. märts 2014 at 09:01

    Palaviku ei tohiks ravimitega alla võtta juhul kui see on alla 38.5. Kuumus tapab bakterid ja palaviku ei tohi karta. Lapsed on nii tugevad! Tugevamad kui meie! :)) Ta niutsub ainult, et sina teaksid ka, et ta haige on. 🙂

  • Avatar
    Vasta rebane 13. märts 2014 at 08:57

    Kui beebil on palavik, siis tuleks riideid tal vähemaks võtta, et ei kuumeneks üle. Lasta olla isegi täitsa paljalt, ilma mähkmeteta. Lisaks võib keha hõõruda 50% viina 50% vett lahusega. Ja kui palavik on tõesti väga kõrge, siis paracetamoli küünal. PS! Viinaga hõõrumise ja paracetamoli andmise vahe peab olema vähemalt 1 tund.

    Loodame, et Marikene ruttu-ruttu paraneb, see on kõige õudsam tunne, kui laps haige on !

    • Avatar
      Vasta K 13. märts 2014 at 09:02

      Jep! Riideid vähemaks, ruttu-ruttu! Siis läheb palavik alla 😉
      Aga teile tuleb küll tervist soovida!! Saage terveks kiiresti!

    • Avatar
      Vasta Kelli 13. märts 2014 at 10:26

      Viina/vee lahust ei tohi määrida kehale kui keha on külm.

    • Avatar
      Vasta Kail 13. märts 2014 at 14:22

      Ma ei taha otseselt vastu vaielda, lihtsalt küsin! Kui inimesel on palavik, siis ta ise ju tunneb, et tal on külm, on nii? Kas te suudaksite siis veel alasti, ilma riieteta ja tekita olla? Või ei ole mul õigus? Kas palavikuga võib ka palav olla? Ja võib-olla see, mida inimene tunneb, ei ole tõesti jubeoluline antud juhul, kui eesmärk on palavikku alandada/ terveks saada (kuigi ma pole kunagi kuulnud, et palaviku alandamiseks oleks soovitatud riideid vähemaks võtta, ei lapsena ega täiskasvanuna, kas beebidel on teisiti?).