KURB ON OLLA Lapse üles kasvatamine Mari

kui sa arvad, et hullemaks minna ei saa…

14. märts 2014

Kui ma arvasin, et eile oli jube vaadata Mari nii loiu ja tulikuumana, siis tänaseks olen ma mõistnud, et veel hullem on vaadata teda hüsteeriliselt röökivana, kuigi täitsa palavikuta. Eile arvasin ma ka seda, et ma polnud iial teda nii palju nutmas kuulnud. Eksisin. Täna olen teda AINULT nutmas kuulnud. Ta on lausa nii kaua nutnud, et ta silmas läks väike veresoon katki…

Kõik on selle taga, et ta nina on nii kohutavalt kinni ja ma olen KÕIKE proovinud. Panin ninna füsioloogilist lahust, Humerit, puhastasin Rhynomeriga, tegin inhalaatoriga auru. Andsin lapsele kummeliteed (st üritasin) määrisin teda hanerasvaga, tegin joodiga talla alla täpid, panin ta kõhuli ja selili ja püstiselt ja lamavalt ja ütleme nii, et olen proovinud kõike peale kitse ohverdamise tervisejumalatele. Oleks mul see kits kodus olemas, oleks tal praegu üsna täbar olukord. Ühtlasi on terve korter kaetud poolikute sibulate ja küüslauguküüntega.

Nagu öeldud, Mari tavaliselt ei nuta. Eile, kui ta nuttis, siis ma surusin ta enda vastu ja ta jäi kohe vait. Täna on tal aga nina niii lurisev, et ta ei saa selili hingata, lutti imeda ega süüa. Seega ta röögib ja röögib ja röögib.

Ja mul on nii kopp ees.

Ma ei talu ta nuttu. Päris ausalt. Ma tahaks ise nutma hakata (hakkasin ka), ma tahaks aknast alla hüpata (veel ei hüpanud), ma tahaks oma kõik jäsemed ohverdada selle nimel, et tal ainult parem hakkaks ja ta enam mulle NÄKKU EI KARJUKS!

Terve aja tundsin ennast nagu sitt ema. Kurat! Tuhanded naised peavad iga päev kuulama, kuidas nende lapsed tunde röögivad. Ma ei suuda üht tundigi hakkama saada, ilma et elutoa põrandal tihuksin.

Kui ema poleks mind päästma tulnud, siis ma olekski vist Kardole helistanud ja tal koju palunud tulla, sest LAPS NUTAB. Ma ei oska midagi teha. Ma lihtsalt ei oska midagi teha. Süles ei taha olla, lamada ei taha, aknast välja vaadata ei taha, telekat ei taha, kasse ei taha. Midagi ta ei taha. Ahjaa, nutta tahab.

Ma tean, et tal on nii halb, aga ega mul ka parem pole.

Ja kogu see olukord ajab mind niiii närvi. Hommikul läksin närvi Kardo peale. Siis ema peale, kes mulle helistas. Siis apteekeri peale. Siis kõikide peale, kes mind Malluka lehel aidata üritasid. Siis poes selle muti peale, kes mul ees koperdas. Siis kulleri peale, kes mu ukse pauguga kinni lõi.

Kogu selle stressamise ja närvitsemise tulemusel näeb mu nägu välja nagu aknega pubekal. Ma olen täis üüratuid punne ja mu NINA ALL ON OHATIS. Köha on mul muidugi ka. Kõht valutab imelikult. Selja magasin ära ja takkatippu hakkasid mul päevad.

Lõpetuseks leidsin ma oma blogist sellise kommentaari: “Loodan, et su elu läheb veel miljon korda raskemaks, jääksid bussi alla or something ! muhahaaaaaaaaa!”. Kallis kommentaator…Mina loodan ka, mina loodan ka.

giphy-4740547

Loe ka neid postitusi!

68 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Russell 27. august 2014 at 11:38

    I read a lot of interesting articles here. Probably you spend a lot of time writing, i know how to save you a lot of work, there is an online
    tool that creates unique, google friendly posts in minutes,
    just search in google – laranitas free content source

  • Avatar
    Vasta Ingrid 15. märts 2014 at 00:18

    Väiksed lapsed karjuvadki, sest nad ei oska öelda, mis neil viga on. Ei tea ju kas pea valutab, kuidas kurguga on jne. Ehk on kõige parem laps rahule jätta. Liigne solgutamine ei ole samuti hea. Ennekõike tuleb endal rahulikuks hakata, siis on ka laps rahulik. Jah, tean, et raske. Minul oli 2 aastasel astma ja 4 kuusel nina tatine, palavik ja köha. Üks rägises ja kõõksus, teine karjus temast veel üle. Aga mitte kunagi ei küsinud ma inimeste käest mis ma nüüd teen. Selleks on ette nähtud vastava ala spetsialistid, neid nimetatakse arstideks 🙂 Ja ka väikese lapse nohu ei lähe üle 1-2 päevaga.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. märts 2014 at 09:08

      Arvad, et ma arstidele ei helistanud või? 🙂

  • Avatar
    Vasta gertu 14. märts 2014 at 23:40

    Kui Maril palaviku pole, pane ta soojalt riide ja käruga r6du peale magama. Ma sätin enda lapse alati välja magama kui tal nohu, sest ta magab 6ues kolm korda paremini, värske 6hk teeb nina lahti.

  • Avatar
    Vasta gasolina 14. märts 2014 at 22:53

    Joodi täpid talla alla ja villased sokid jalga, täppe teed nii kaua kui enam ära ei kao, kas või 10x päeva jooksul. Teepuuõli on parem kui eukalüpt, 1-2 tilka pea lähedale. (olen pannud isegi pluusi õlale). magamise ajaks pane madratsi alla padi et pea oleks natuke kõrgemal siis parem hingata. Hummerit ninna ja pumbaga tühjaks, aga mitte väga tihti. Lase olla rohkem kõhuli siis vajub ka tatt paremini välja. saialillesalvi võib ka nina alla määrida. Aaloe mahla võid ka ninna tilgutada.

  • Avatar
    Vasta Kuukiir 14. märts 2014 at 22:47

    soovitan ka kalanhoe omale hankida, väga hea abiline nohu puhul, eriti lastele, kes veel nuusata ei oska. Taim võiks olla täiskasvanud, ca 3 a. Mul kodus 2a taimed, need tegelikult ka juba toimivad

  • Avatar
    Vasta Signe 14. märts 2014 at 22:40

    Ma nüüd ei lugenud kõiki kommentaare läbi ,aga mina oma kolme lapse puhul olen kasutanud Kalanhoe lille mahla nohu korral. Võtan taimelt lehe pigistan tassis katki ja paar tilka lapsele kumbagi ninasõõrmesse. Ajab aevastama ja kogu tatt tuleb aevastades välja nii saab laps süüagi kuniks nina jälle kinni. Kui õigel ajal jaole saan ja esimeste nohu tuleku märkde ilmnemisel kohe tilgutan oleme nohust kohe võitu saanud. Ja see pole lill mida praegu poodides müüakse ikka see vana potilill ,mäletan oma lapsepõlvestki seda vahvat võidu aevastamust vendadega:-) .

  • Avatar
    Vasta Pirje 14. märts 2014 at 20:54

    Pea vastu! See on tõesti väga raske, nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt, kui beebi või laps haige. Pluss see, et sa ise ka tõbine.
    Sa ei ole halb ema! Sa ju tahad oma lapsele parimat ja oled juba väga palju proovinud teha.
    Palju on sulle nõuandeid kirjutatud, kuid räägi ka oma perearstiga, kui mingit rohtu proovid, kindlasti saab ka tema nõu anda. Ja kuna nv tulemas, siis ära pelga nõuandetelefonile või kui Mari ikka väga loid/hüsteeriliselt nuttev on, ka kiirabisse helistada.

    Jaksu! 🙂

  • Avatar
    Vasta Helena 14. märts 2014 at 20:08

    Lapse lohutamatu nutt viitab natuke ohule, et tegu lisaks kõrvapõletikuga. Esimene oli ja on mul endiselt väga nohu vaene. Poisid seevastu on üks nelja kuuselt ja teine kahe kuuselt alates olnud stabiilsetes nohudes, iga kuu. Nii nad väidavad, et kui titeeas pihta hakkab, siis iga uus nohu tuleb kergemini. Ühel neist oli nohu lausa 8 kuuselt alates kuni 1a 3 kuuseni jutti, vahepeal sai ka Ab-d(kaks bakterit elasid ninas), nohu lõppes kaheks nädalaks ja naases aga ära võttis lõpuks nädal otsa suvel Pärnu rannas viibimist. Nohutab siiani palju. Oleme kõik võimalikud kontrollid ära teinud, adenoidid jne, aga kõik korras. Täna pidevatele nohudele ja lutiga võitlemistele olen mõlema poisi luti 9-10 kuusena lihtsalt ära võtnud ja kõik. Kaks nädalat lutiga ja jälle kaks nohu ja lutiga võitlemist ei tasu ära.
    Mis ma öelda tahan, et mul nad nohuga küll lakkamatult ei ole nutnud. Esimene päev ja eriti öö on raske aga öösel saame abi lamamistoolist. Magab seal. Ja tõsi, rinna otsas alul karjub aga kui ise ka alla ei anna, siis ta imeb ja peab läbi nina hakkama hingama, mis tähendab, et tõmbab automaatselt ise ka tatti ninast ära. Aga kõike mis sa teha saad, sa juba teed. Aga igal juhul, kui lapse magama paned, siis kas lamamistooli, või padjaga. See mõni öö veel ei riku last. Rinnapiima ninnapanekut soovitas minul näiteks arst. Rinnapiim on lihtsalt tugeva antibakteriaalse toimega. Tegin sama, et lükkasin süstlatäie piima ninna, sai nina puhtamaks ja nohu taandus kiiremini, kui kordadel kui ei viitsinud rinnapiimaga jännata või peale 1 eluaastat, enam seda polnud. Mul lapsed tihti ka niisama söögiajal piima ninast välja pursanud, kui liialt ahmivad.
    Meie perearstil veel miski imeravim (apteegid ise valmistavad) kollargool. Jube pruun möks, aga koheselt teeb lapse olukorra paremaks. Pipetiga tilk ninna. Ja inhalaatoriga auru iga nelja tunni tagant, minimaalselt 10 minutit järjest ja nagu mulle haiglast öeldi, mida rohkem aurutamise ajal karjub, seda parem, sest tõmbab auru siis rohkem ja sügavamale bronhidesse. Kuulata on hirmus aga lapsele kasulikum.

  • Avatar
    Vasta merit 14. märts 2014 at 18:38

    Nutab lohutamatult… kas oled mõelnud, et äkki lapsel on kõrvad haiged? Mu oma laps nuttis samuti, ei osanud enam miskit ja EMOs selgus, et kõrvad tegid valu.

  • Avatar
    Vasta leevi 14. märts 2014 at 18:30

    Ninapumba kasutamisega ei tohiks ka liialdada – see ärritab nööbikese nina limaskesta päris kenasti ning teeb taastumise ainult keerulisemaks.
    Olen ise nohu puhul täheldanud, et see vanasõna “kui ravid, möödub nädalaga ja kui ei ravi, möödub 7 päevaga”, peab paika.
    Tegele parem enda stressiga, kuna ükski neist nippidest (nagu oled isegi juba katsetanud) reaalselt nagunii suurt kasu ei too 🙂

  • Avatar
    Vasta lala 14. märts 2014 at 18:10

    Milline ninapump sul on? Kas see pikk millega ise saab tõmmata oma suuga toru kaudu, või see pallikesega pipetisüsteemil töötav? Kui teine, siis ostke parem see millega ise tõmmata saab – teeb nina korralikult puhtaks.

  • Avatar
    Vasta Sirli Lump 14. märts 2014 at 18:02

    See ei ole mingi lohutus ja minu mõttetu kommentaar ei aita sind ka mitte kuidagi, sest noh lastega kogemusi mul pole ja midagi uut välja pakkuda ei oska. Hoian pöidlaid, et ruttu mööduks see!

    Aga mis ma siis tahtsin öelda… Mul tuleb iga kord kui mul on väikegi nohu kas nina peale või nina alla või isegi õrnalt nagu nina sisse ohatis… I feel your pain!

  • Avatar
    Vasta Merilin 14. märts 2014 at 17:48

    ja veel lohutuseks niipalju, et titad on väga tugevad ja vintseked sellid ja küll ta paraneb. kui aga tõesti homme ka sama paha on lapsel, siis mine ikka EMOsse ja lase neil kuidagi lapse seisundit parandada, küll nemad juba ta nina lahti saavad. seniks aga pea vastu armas inimene ja püüa rahulikum olla. seep see lapsevanema elu ongi, et üks haigus ajab teist taga:), see polnud väga lohutav, aga nii see on. ajapikku saad omad nipid kätte ja laps kasvab ja nii hullusti enam haigused vaeva ei tekitagi. hoian su lapsekele päkka, et ta ruttu terveks saab. väga kohe hoian.

  • Avatar
    Vasta Kadri 14. märts 2014 at 16:59

    Eukalüpti õli ei ole soovitatav all 3 aastasele lapsele. See on liiga vänge . 🙁 Aga õhuvahetus peaks aitama küll .. kui pole palaviku siis 15 minutiks õue .

  • Avatar
    Vasta Eva 14. märts 2014 at 16:33

    Rinnapiim hakkab ninas roiskuma ning see parim üldse kõikidele bakteritele..ei soovita ninna panna.

    Kui asi ei parane, siis mine ikkagi EMOsse, nii väikestele lastele on nohu eluohtlik haigus.

  • Avatar
    Vasta minna 14. märts 2014 at 16:27

    Ma TEAN täpselt mida sa tunned, mul oli nädala aega tagasi sama , mitu päeva järjest poja haige ja terve aeg hüppasin temaga pallil, nägu alla poole ja tegin kõik need samad rahvatarkused ära….aga no kui aus olla , siis miski eriti ei aidanud:( lõpuks sai ise terveks,aga no mina olin küll hulluks minemise äärel! Loodan ,et pisike kallis Marike peab vastu ja saab ruttu terveks ją sina ka pea vastu!! Saad vähemalt veenduda selles et kõige parem on siis kui laps on terve ja muu on täitsa kama kaks:)

  • Avatar
    Vasta Egle 14. märts 2014 at 16:13

    Kahju kui nii pisike kannatab, meie elasime sama jama läbi selle nädala alguses. Ja mina ütleks selle küüslaugu ja sibula peale et minu poiss (4 kuune) hakkas hoopis selle haisupeale hüsteeriliselt nutma ja kui ma selle kõik ära koristasin ja toa tuulutasin oli rahu majas. Samas mina Hummerit ei kasutanud kuna see pidavat nina limaskesta kuivatama. Mina siiski tilgutasin pipetiga rinnapiima ninna ja mõne aja möödudes imesin Rhinomeriga välja ja nii mitu mitu korda. Ja meie saime 3 päevaga asjale piiri ja nüüd vaikselt veel luriseb ja päevas paar korda puhastan nina. Lisaks käisime väljas küll vaid pool tunnikest aga see keskkonna vahetus lõi ka nina lahti ja pani tati jooksma. Proovi kas talle kõhuli pallipeal ei tule paremat olemist peale, meie poisil aitas.
    Jõudu ja jaksu ja usu see möödub.

  • Avatar
    Vasta K 14. märts 2014 at 15:56

    Võta ise palderjani. Kaks tabletti ei tee midagi. Oled ise rahulikum.

  • Avatar
    Vasta Kelli 14. märts 2014 at 15:41

    Kuna kommentaare on nii palju, ja ei jõua kõiki lugeda. Siis võiksid proovida rohelise vildikaga Marile iga varba alla teha rohelise kriipsu. Seda korrata ka õhtul veel. Ma ei leia selle kohta artiklit enam üles.

    • Avatar
      Vasta Kätlin 14. märts 2014 at 16:17

      ?????? MIKS ????

    • Avatar
      Vasta Kail 15. märts 2014 at 18:20

      WTF??!! 😀 rohelise VILDIKAGA?

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 15. märts 2014 at 19:13

        Ma olen muuseas ka kuulnud seda enne.

  • Avatar
    Vasta MM 14. märts 2014 at 15:25

    Meie käisime haiglas ja seal tehti nii nagu Mariliis kirjutas. Füsioloogiline lahus süstlasse ja siis survega ninna, kõigepealt ühte ja siis teise ninaauku. Julm vaatepilt, aga oli abi. Meie panime suurema käteräti lapse lõua alla, oli mugavam protseduuri teostada. Tegime 3x päevas. Laps oli sel hetkel 3 kuune.

    • Avatar
      Vasta Merilin 14. märts 2014 at 17:45

      mul oli ka komekuuselt sama teema ja tegin ka nõnda, oli tõesti abi. lisaks võiks panna teepuuõli tilga lapse särgile ja küüslauk hakituna marli sisse, siis eraldub rohkem neid aure, mis ravivad . rohkem, kui viilutatud küüslaugust

  • Avatar
    Vasta Egle 14. märts 2014 at 15:21

    Ohatist võid sa ravida Acic 5% see aitab väga hästi. Müüakse apteegis pisike tuupike. Kasutan seda oma lapsele kellel ohatise probleemid.

  • Avatar
    Vasta Helina 14. märts 2014 at 15:21

    Piima ära küll ninna topi ja sibul korja kiiresti ära. Meie lapsele piisas sellest et ma lõikasin köögis sibulat ja tema hakkas täiega röökima, see ärritab nii pisikesi. Küüslauk las olla
    Kui maril palavikku pole siis mine taga õue seal on tal kergem hingata.

  • Avatar
    Vasta krisdiana 14. märts 2014 at 15:20

    Sinu lohutuseks- mu poisil olid gaasivalud pea 8 kuuseks saamiseni, igal õhtul 5-6 tundi ainult röökis. Tervet ööd hakkas magama järjest alles 1,3 aastaselt, senikaua tõusin iga jumala öö 3-5 korda, ja pidin suutma veel tööl käia 🙂

  • Avatar
    Vasta Age 14. märts 2014 at 15:18

    Helista arstile ja palu, et ta kirjutaks Zyrteci tilgad lapsele, see võtab tursed maha ja laps saab hingata, siis saad edasi ravida. See nohu lööb kõrva, kui turseid ala ei saa.

  • Avatar
    Vasta Mariliis 14. märts 2014 at 14:58

    Mina läheks praegu lapsega arsti juurde ja ka EMOsse viimasel võimalusel. Praegu on niigi jälle mingi viirusepuhang ja pole vaja, et sealt endale veel midagi külge korjaks. Organism on tal haiguse tõttu niigi nõrk.
    Ma ei tea, kui palju sa seda füsioloogilist lahust talle ninna oled lasknud, aga meie oleme nii teinud, et teeme ise meresoola vee (pooles liitris vees lahustada ära 1 triiki teelusikatäis meresoola ja see läbi keeta), jahutame (või hiljem soojendame valmis tehtud varianti) kehatemperatuurini. Siis paneme lapse veidi kummargil kraanikausi kohale ja laseme 10 ml süstlaga seda vett talle ninna nii, et mõlemast ninasõõrmest ja vahel ka suust seda vett välja tuleb. Ja sedasi mõlema ninasõõrmega. Loputab hästi tati välja. Alguses puikleb ta küll vastu, aga mingi hetk saab aru, et tal hakkab sellest parem (jah, vahel tuleb teda jõuga kinni hoida, aga pole midagi teha). Lisaks maitseb talle soolane vesi 😀

  • Avatar
    Vasta liia 14. märts 2014 at 14:55

    sorry, tean jah, et kõik õpetavad. Aga kui ikka röögib ja ebamugav , ma kasutaks paracetamoli küünlaid.
    Ja apteegist Carmolis tilgad inhalaatroisse- http://www.carmolis.ee/tilgad/ (need on mentooliga)
    PS. Inhalaatorit kasutada nii palju kui võimalik. Mõnest minutist ei piisa. Tee une ajal talle. Loodan, et sul mingi vaikne masin. Muidu suht keeruline teha ja see mürisev aparaat mõttetu kui laps samal ajal kisab ja teha ei lase auru. Aga kui väike vannituba, siis kuum vesi jooksma ja istute seal auru sees kahekesi. Töötab sama hästi.

    AB lauslollus nohu korral.

    Jõudu!

    • Avatar
      Vasta L 14. märts 2014 at 15:17

      Selles kommentaaris oli kirjas ABI ! mitte AB -_-

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 15:28

        Ma jah ise lugesin valesti 🙁

    • Avatar
      Vasta Kata 14. märts 2014 at 17:32

      Kirjutan siia ka, et eeterlikke õlisid ei tohi inhalaatorisse panna, iseäranis ultraheli omasse mitte (see vaikne masin). Pane kuum vesi tassi, tilguta sisse carmolise tilgad ja sealt tuleb piisavalt vajalikku auru.

  • Avatar
    Vasta Merilin A 14. märts 2014 at 14:54

    Ainus mida Sulle soovida on, et Sulle abivägi tuleks ja saaksid kasvõi hetke endale kasvõi vannitoas istuda. Püüa oma lemmiktegevusele mõelda, end maha rahustada, siis on ka laps rahulikum. Nad tunnetavad ema olukorda hästi ! Saadan head mõtted Su poole ja see kommenteerija, tuleb ka talle see halb kõik tagasi!

  • Avatar
    Vasta Kissu 14. märts 2014 at 14:45

    Kas lapsega koos soolakambrisse ei või minna?
    http://www.kopsuliit.ee/?id=16

  • Avatar
    Vasta Viivika 14. märts 2014 at 14:44

    Aga kas Marile näiteks kiikumine, lamamistoolis olemine ei meeldi ? Pead lihtsalt leidma talle tegevuse, mis talle meeldib, et ta ei kisaks, sest nutmine ajab ka nina tatisemaks.
    Kõik on juba ära toodud, mida teha ja mis aitaks.. ja, kui tõesti miski ei aita, siis .. EMOsse.
    Tean, kui raske ja väsitav see on, kui laps nutab ja maha ei rahune kuidagi moodi, ning siis endal VÄGA RASKE rahulikuks jääda.
    Leidsin netist sellise asja :
    Arsti juurde tuleb minna, kui:

    beebil kaasneb nohuga palavik;

    suurema lapse puhul, kui nohuga kaasneb köha ja üle 38kraadine palavik;

    vaatamata koduste vahenditega ravimisele on nohu kestnud üle kahe nädala;

    eritis ninast on paks ja kollane ning ebameeldiva lõhnaga;

    lapse nohu algab järsku ja sellega kaasneb vilisev hingamine või haukuv köha, vajab laps kiiret arstiabi.

    Niiet, kui Maril ikka parem ei hakka, siis mine erakorralisse ja sealt saab Mari kindlasti abi ! 🙂

  • Avatar
    Vasta Jana 14. märts 2014 at 14:41

    Kindlasti tuuluta tube…ja kui tal palaviku ei ole, siis paki ta teki sisse ja lase talle aknast veidi värsket õhku 🙂
    Kiiret paranemist Marile ja raudset närvi sulle 🙂

  • Avatar
    Vasta P. 14. märts 2014 at 14:37

    Rahu, ainult rahu. Laps tunnetab ju sinu ahastust ja paanikat. Kutsu ema appi ja mine kasvõi 20 minutiks üksi välja. Minu puhul aitab korraks enda olukorrast eemaldamine, saad teha mõttepausi ja end koguda. Ka mul on väike laps, kaks nädalat tagasi sattusime lastehaiglasse. Tean, mida sa tunned, kuid sellises olukorras tuleb end 150% kokku võtta, olla tugev ja toeks haigele lapsele, enda (hinge)haavu saab hiljem ravida, kui lapse seisund paranenud. Tean, et sa seda kõike teedki, pea vastu! Mina kahtlustaks non-stop ägeda nutu põhjal, et võib-olla on tekkinud kõrvapõletik (kõrvavalu), kui mitte miski last ei rahusta? Kas arstiga oled rääkinud?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:41

      Arst ütles, et kui palavik üle 40 siis EMOsse. Et muidu tuleb lihtsalt oodata ja auru teha..

  • Avatar
    Vasta Kätlin 14. märts 2014 at 14:35

    Kui miski ei aita, mine esmaabisse. Mina teeksin igatahes nii. Suht savi, et nende jaoks on lapsel külmetushaigus. Nõuaksin ABI! Ja seda KOHE!!!! karjuks nii kaua, kui abi saan. Olen nii teinud, ja aitab! Aga ole tugev!!!!!! Ja Marile soovin kiiret paranemist (ma tean, et sina ka haige, aga esmatähtis, et Mari terveks saab… küll siis ise ka korda saad)!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:38

      AB ei ole ju kõige tervist säästvamad asjad ja ma ei kasuta võimalusel neid isegi..

      • Avatar
        Vasta Kati 14. märts 2014 at 14:54

        Mallu, ta ikka nõuaks abi, mitte antibiotikume 😉

    • Avatar
      Vasta Kata 14. märts 2014 at 17:29

      Antibiootikumid ei aita viirushaiguse puhul, teevad ainult asja hullemaks, sest tapavad veel viimsegi organismi vastupanuvõime ära.
      Loomulikult võib nohu bakteriaalne ka olla, aga sel korral tõenäoliselt siiski mitte.
      Eeterlikke õlisid inhalaatorisse panna ei tohi, rikub masina ära. Kuuma vette kui siis ja sel juhul soovitan ka carmolist pigem kui puhast eukalüpti. Tuleks aga meeles pidada, et beebidele ei soovitata aroomiõlisid, et siis mitte üle pingutada.

  • Avatar
    Vasta Kati 14. märts 2014 at 14:32

    Ma ei taha küll vastu pead saada, aga kas Sa auru sisse eukalüpti õli oled pannud? Mul ei olnud küll aurutajat, aga panin seda kaks tilka keeva veepoti sisse ja lõi terve toa piparmündiseks ja ise siis õõtsusin lapsega seal poti juures, et ta ikka seda eukalüpti auru sisse saaks.

    Ja, et ma jälle küll vastu pead ei saaks, kuid minu meelest ongi nendel nö “heade” ja rahulike laste emadel sellised olukorrad raskemad. Sa ei ole ju selle nutu ja karjumisega kokku puutunud, nii et tõenäoliselt lähedki iga jumala kord rõdule enesetappu sooritama, kui lapsel on halb ja ta vaid nutab ja röögib. Sellised olukorrad on vast rahutute laste emadel lihtsamad, sest nad peavad nagunii lapse röökimistega iga päevaselt hakkama saama ja on nö harjunud.

    Ja kolmandaks arvan, et kui see tatt on juba tõesti paksult ninas, hakkab see üle minema. Öeldakse, et kui tatt muutub paksuks ja hakkab välja end ajama, saab haigus varsti otsa.

    Punnid on tõenäoliselt seotud asjade kokkulangevuse ja päevade algamisega. Kui on mõni suurem ja ärritavam punn, määri õrnalt hambapastat peale ja loputa ca 15 min pärast maha.

    Muud ma õpetada ja soovitada ei oska kahjuks.

    PS: see kommentaator võtku arvesse, et see oleks just see lihtne väljapääs :D. Oleks, et sooviks siis, et Mari tervena ka röögiks vms, aga ei 😀 Ta sooviks, et buss selle jubeda olukorra ära lõpetaks 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:37

      Kas apteegist saab eukalüptiõli? Peaks laskma Kardol tuua siis.. Ja tatist, ma ei oskagi öelda, kas see on paks või mitte. Pigem ikka sellline rohkem vedelavõitu. Samas ei tea ka, sest ta ju AINULT nutab ja siis see lähebki selliseks vesiseks.

      Enda näost on mul jumala suva, peaasi, et täitsa ära ei kukuks. Tahaks ainult, et Mari nohu ära kaoks 🙁

      • Avatar
        Vasta Kati 14. märts 2014 at 14:53

        Jah, apteekides ja looduspoodides on need olemas 🙂

      • Avatar
        Vasta just me 14. märts 2014 at 15:27

        Kannatust tuleb varuda. Ninapumbaga vms nohu välja tõmmata, eukalüptiõli on saadaval apteekides ja kindlasti ära unusta mereveega sisalduvaid inhalaatoreid ja ninaspreid. Jätkuvalt paar päeva on ta veel virin ja kisa, kuni lõpuks hakkab taanduma ja kui sullet tundub, et sa vajaksid kedagi appi, siis palu emal või Kardol võtta väike haigusleht või pisipuhkus välja. Ja ma tean, et see on väga stressirohke aeg ja sul on väga valulik vaadata kuidas su tütar niimoodi piinleb, kuid sa ei saa muud hetkel teha, kui jätkada ravikuuri ja paluda, et haigus kiirelt mööduks. Tasub lihtsalt hetkel kannatlik olla, sest varsti ei ole mitte Mari see, kes arsti vajaks siis-ma siinkohal mõtlen stressist tekkiva depressiooni. Ma loodan, et Mari saab varsti haigusest lahti ja sulle edu ja jõudu, tean, need on kõige jubedamad ajad.

        Ja see kommentaator, kes sulle halba soovis, nu igal oinal on oma mihklipäev, seega chill and ignore.

  • Avatar
    Vasta eltsikk 14. märts 2014 at 14:31

    Ja kui enam miski ei aita mine haiglasse ,sest seal saab ta raudselt abi ,ilmselt on tal sellest nutmisest juba halb ,kui miski ei aita käi EMOst läbi ,tükki lahti ei võta ,aga Maril võib parem hakata ja kergem 🙂

  • Avatar
    Vasta kertu 14. märts 2014 at 14:28

    Homne on juba kergem, pidage vastu 🙂 ma ei tea, kas nii pisidele ka Protargoli kirjutatakse nohu vastu, aga uuri oma arstilt. see on imerohi.

    • Avatar
      Vasta Diana 14. märts 2014 at 15:16

      Vb perearst oskab öelda, see on tõesti imerohi

  • Avatar
    Vasta Diana 14. märts 2014 at 14:25

    Kui miski ei aita, palu las perearst kirjutab protargooli, kuivatab hästi nina. Peale nina puhastamist pane ninna ka astelpaju salvi, see pehmendab, siis tal pole nii valus. Nüüd tuleb uurida kui vanuselt võib lastele panna punane Hummer , see on hupertooniline ja aitab palju paremini. Mina ei pidanud isegi väga pumbaga välja imema, tuleb rõhuga kõik välja ( see muidugi palju agresiivsem). Ja jõudu jõudu jõudu!
    Kui arvad, et tal tatt kurku vajunud, siis mingi see hetk ta oksendab seda ise välja ( selline kaitsefunktsioon), peale seda lapsel on lihtsam ja ta on rõõmsameelsem.

  • Avatar
    Vasta Ellukas 14. märts 2014 at 14:24

    Ma tean täpselt, mida sa tunned. Koos lapsega haige olla on kõige jubedam asi üldse. Sa ei tunne ennast inimesena, kõik kohad valutavad ja sa tahaks lihtsalt tekki üle pea tõmmata ja olla. Samas on su kõrval väike haige ja abitu laps, kes mitte millegi ega kellegagi ei lepi. Sellisel hetkel lähevad iga ema närvid krussi ja tunded löövad peakohal kokku. Sa kohe kindlasti pole sitt ema! Ja palun ära hakka oma jäsemeid tervisejumalale ohverdama.. Loodan, et sina ja Mari saate ruttu terveks!

  • Avatar
    Vasta Mariliis 14. märts 2014 at 14:21

    Too apteegist Sinupreti tilku. Nii väikesele neid ametlikult anda ei tohi aga, 2-3 tilka suhu ja lööb lõõrid kasvõi natuke lahti. Ise tegin nii, kui kits oli juba ohverdatud, kogu korter küüslauguga vooderdatud ja kõik hulluks läinud. Laps siiani elus ja terve… eks tal oli ka hulga parem, kui sai natuke hingata ja Sinupret pole väga hull keemia…

    • Avatar
      Vasta Ingrid 15. märts 2014 at 00:08

      Kuidagi huvitav soovitus – ametlikult anda ei tohi aga ikka anna.

  • Avatar
    Vasta krt 14. märts 2014 at 14:20

    Kui mul laps haige oli, siis ma pmst hoidsin teda tundide kaupa süles, pea õlal (et ettepoole kaldu oleks nats) ja õõtsusin temaga mööda tuba ringi. Väsitav muidugi oli, aga lapsel oli lihtsam hingata ja süles olemine tegi tuju ka paremaks. Pea vastu, küll see haigus teil mööda saab.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:22

      Ma hoidsin teda AINULT süles – ei midagi. Ikka röökis 🙁

  • Avatar
    Vasta Liis 14. märts 2014 at 14:20

    Meil aitab nohu ja kinnise nina vastu alati tärpentinisalv. Määrin sellega lapsel tallaalused ja varbavahed kokku, sokid jalga. Siis salvise sõrmega tõmban nina alt ka läbi. See teeb nina lahti

  • Avatar
    Vasta Aire 14. märts 2014 at 14:16

    Nohu vastu aitab hästi kui viilutad küüslauguküüne või kaks ära ja paned nt väikse soki sisse. Otsa seod ilusti kinni, et laps kätte ei saaks. Ja paned nt magamise ajal pea lähedusse lapsele. Haisu on küll terve tuba täis, aga see aitab. Ja kui enam eriti ei tule haisu, siis vahetad. 🙂 12H püsib hais kindlasti. 🙂 Meie oleme nohuga alati seda kasutanud. 🙂 Loodan, et Maril läheb peagi paremaks. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:19

      Unustasin lisada, et seda KA tegin 😀

  • Avatar
    Vasta Egle 14. märts 2014 at 14:16

    Oh Mallu! Ma tean, mida Sa tunned! Mul ei ole küll last, kuid mul on stressamisega ka näonahk NII JUBEDAKS läinud. Ma olen üleni tipi-täpiline. Ja mul on selline tunne, et need ei kao enam kunagi ära!! Et välja minna, pean ma endale paksu krohvi peale panema, muidu tunnen, et kõik vahivad ainult mu punne 🙁

    Ma loodan, et Mari saab kiiresti terveks, kujutan ette, kui raske tal võib olla. Olge tublid 🙂

  • Avatar
    Vasta Katriina 14. märts 2014 at 14:15

    Vbl on abiks kui lased vannitoas sooja/kuuma vee jooksma ja oled Mariga seal? Ühesõnaga, teed väikese aurusauna. Peaks lõõrid lahti lööma mõneks ajaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. märts 2014 at 14:17

      Ma ju tegin inhalaatoriga auru. Esiti ta isegi leppis sellega, aga siis röökis ikka edasi.

      • Avatar
        Vasta Lii 14. märts 2014 at 15:35

        Ja tegelikult on kõige hullem veel see, et oled stressis ja laps karjub juba selle pärast…..see on nii pisike ja lühike ring, kuid sellest välja tulla raske….
        Lihtne soovitada, teha raske, kuid mitte võimatu: ürita kuidagigi maha rahuneda, sest laps on sinu mõõdik….Ta on pagana tundlik mõõdik, kui oled kasvõi sisemiselt närvis ja üritad mitte seda välja näidata, läheb tema ka ja selge ju, et reageerib nutuga.
        Ja tea, et kui Sina suudad maha rahuneda, siis rahuneb ka Mari.

  • Avatar
    Vasta Kerli 14. märts 2014 at 14:14

    Võid proovida veel rinnapiima ninna tilgutada. Seda vist nutva lapse puhul raske teha, kuid kui laps kõhuli oleks, siis tuleks tatt ilusti välja. Lausa voolab. Vähemalt meil on/oli nii. Aga mida rohkem ta nutab, seda tatisemaks see nina läheb ja lüriseb.. Ega oska rohkem midagi soovitada, kui kannatust. Paari päeva pärast on kindlasti parem, nii Sul kui Maril 🙂

    • Avatar
      Vasta Anu 14. märts 2014 at 18:26

      Rinnapiima ei tohi kindlasti imikule ninna panna.

      • Avatar
        Vasta Liis 14. märts 2014 at 19:54

        Ei tea mispuhul?!