JUMALAITA KURB ON OLLA TERVISEJUTUD

Kui sulle juba öeldakse, et KINDLASTI tuleb proov võtta siis….ilmselt mul minek, byeee

2. november 2022

Issand ma isegi ei mäleta, kui palju ma siin vahepeal sellest teemast kirjutanud olen, aga nagu te ehk mäletate, siis mulle väideti, et perearst UH’sse ja biopsiasse saatekirja anda ei saa. Kuna aga teine teadjam inimene, kes töötab PERH’is ütles mulle, et nende rinnakliinikus käivad pidevalt inimesed just perearsti saatekirjaga, mõtlesin õnne proovida.

Loe ka neid postitusi!

11 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Ilona 3. november 2022 at 14:08

  Tere Mallu!
  Mul neid valutavaid tisse tükikestega, mis sisaldavad endas mingit vedelikku tihti olnud ja iga kord on need arsti poolt süstlaga välja võetud ja valu koos tükkidega kadunud. Pidid olema tavalised tsüstid mis aeg ajalt rindadesse tekivad. On olnud ka juhuseid kus rind hakkab jälle valutama ja tunnen et valulik tükk sees, aga siis mingi aja pärast kaob ise ära. Hoian pöidlaid, et ka sul läheb kõik hästi. Ole tubli!

 • Avatar
  Vasta ldm 3. november 2022 at 13:03

  Haha mul on ka üsna suur terviseärevus. 5 aastat tagasi leidsin rinnast tüki, sain väga kiiresti aja rinnakabinetti ITK-sse, kus kombati rind läbi ja nenditi, et jah, on küll. Saadeti UH-sse, kuhu sain ka kiiresti aja, vb max kuu oli ootamist. UH-ga leiti tükk ja tehti kohe biopsia ka ära. See oli ebameeldiv – mitte sp, et ma midagi seal tundnud oleks, aga ma kardan nõelu. Arstid olid aga üliprofessionaalsed ja trööstisid mind. Vb jälle mingi kuu pärast sain teada, et healoomuline kasvaja ning et ma peaks silma peal hoidma.
  Olen siis hoidnud. Terviseärevuse tõttu lunisin see aasta omale mammograafia välja. Kuna mul mingeid akuutseid muresid polnud, ainult diffuusne valu, siis ootasin mingi pool aastat mammograafia aega, kus mõlemad rinnad korralikult läbi kontrolliti. Arst küsis poole peal, et oot kus see kasvaja sul olema pidi. Tuli välja, et enam pole. Kadus ise ära 😀 Kasvajapojakest ega tsüstikestki pole kuskil. Milline kergendustunne!
  Sain rinnavalude kohta voldiku ka kaasa. Selle järgi on enamik rinnavaludest mitte seotud füüsise ja struktuursete muutustega. Palju psühhosomaatilisi valusid on hoopis selle põhjal. Ja isegi lihasevalud, sest inimesed istuvad liiga palju ühe koha peal paigal ja küürutavad arvuti ja telefoni kohal 😀

 • Avatar
  Vasta V. 3. november 2022 at 01:10

  Ma veits kujutan ette, mida sa tunned.
  Aga ma loodan, et sul kõik okei. 😊🤞Vähemalt Eestis elades oli mu rohkem usku arstidelt abi saamisele, aga nüüd Inglismaal elades muutun järjest rohkem skeptilisemaks. Long story short – mais käisin ma smear testil, ca veidi rohkem kui kuu hiljem sain teada, et leiti borderline changes in cells/ abnormal cells ja saadeti edasi colposcopy’sse, milleks sain aja kaks kuud hiljem. No eks ma siis praadisin kaks kuud selle teadmisega, et mul seal all ebanormaalsed rakud on ja mõtlesin, kaua nüüd veel elada jäänud ja kas pean isegi colposcopy’ni vastu. Well, pidasin. Läksin siis kohale ja avastasin, et mulle sattus meesarst, mida ma isegi ei osanud oodata (ma ise konkreetselt seda aega ei book’inud, see tehti automaatselt NHS poolt). Aga kuna ma olin juba nii kaua seda aega oodanud ja ei viitsinud seal draamatseda, siis kannatasin ära. Võeti ka biopsia, sest arst leidis, et rakud ikka kahtlased. Also, not me having a mental breakdown after the colposcopy and asking if I have a cancer. 🥲 Igatahes, öeldi, et tulemuse saan teada ca 6-8 nädala pärast. Eks ma siis ootasin kannatlikult kuni juba 9s nädal täis tiksus. Siis korraks uurisin oma digilugu, et äkki seal midagi testi tulemustest, aga nada. Küll aga leidsin ma kirja tollelt arstilt oma perearstile, kus ta teatas, et võttis biopsia, sest kahtlustab CIN 2 või 3 rakke (kumbki pole hea variant, üks hullem kui teine). Siis ma läksin paanikasse ja kuna mul on olnud kunagi päris suur health anxiety, võtsin lõpuks julguse kokku ja helistasin arstile (ma absoluutselt vihkan helistamist), et küsida, mis mu tulemustest saanud on. Siis teatati, et mul HPV only and no abnormalities found ja järgmine smear test alles 3a pärast. Järgmine päev oli päris kiri ka kohal ja puha. See pidi olema nagu hea uudis, aga nüüd mul on siiani parakad, et tegelt raudselt on midagi viga ja need testi tulemused olid valed. Like it just doesn’t make sense, mitte et ma ise arst oleks, et paremini teaks. Aga kui kunagi Eestisse jõuan ja nii kaua veel elus olen, lähen käin pigem Eestis kontrollis ära, et südamerahu saada.
  Also, ma kunagi käisin siin Inglismaal UH sest seal all olid kummalised valud, see oli vist veebruaris 2021 ja öeldi, et tulemused saan 10 päeva pärast. Too aeg oligi mul health anxiety oma tipus ja läksin teraapiasse. Ma reaalselt ei julgenud tükk aega neid torkida, et küsida, kus mu testi tulemused on. I kid you not et ma helistasin alles 2 kuud hiljem kui olin tänu teraapiale oma health anxiety kontrolli alla saanud, et uurida, kus mu tulemused on. Perearst ütles, et nad pole veel midagi saanud ja peale seda lõin reaalselt käega kah ja siiani ei tea, mis nendest tulemusest sai ja mis toimus. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
  Okei, see oli pigem long story long. Sorry. 😅

 • Avatar
  Vasta R. 2. november 2022 at 18:24

  Oot… sain ma õigesti aru… tükk oli hoopis mittevalutavas rinnas???
  Väga keeruline ja närvesööv kõik see. Paid sulle💗

  • Mallu
   Vasta Mallu 2. november 2022 at 19:16

   Jep! Või no täna avastati ikka seal valutavas rinnas ka mingi megaväike tsüst, aga see pidi mittemidagi olema.

 • Avatar
  Vasta Kadi 2. november 2022 at 18:18

  Uhh!! Nädal aega praadimist. Olen õudne ülemõtleja ja kui mul endal on mingeid karmimaid proove võetud,siis kukun juba järgmine päev digiloos iga natukese aja tagant tšekkama ega vastused juba tulnud pole.

 • Avatar
  Vasta Miisu 2. november 2022 at 17:52

  Kui arstil käies läheb meelest ära, et mis nad siis täpselt arvasid ja rääkisid, siis mine vaata oma digiloost epikriise – seal on sama info detailselt olemas, saad kõike googeldada, millest aru ei saa jne. Emotsionaalsuse kohta ma kardan, et nad ei kirjuta, seega see jääb endiselt arusaamatuks…

 • Avatar
  Vasta Kelly 2. november 2022 at 17:27

  Mida perset lihtsalt selle emotsionaalse rinnavalu jutu peale?? 😀

  • Mallu
   Vasta Mallu 2. november 2022 at 17:27

   Konkreetselt sama :D!

  • Avatar
   Vasta Grete 2. november 2022 at 19:05

   Mul oli ka tükk rinnas või no siiani on see seal ja käisin samuti mammograafia kliinikus tasuliselt, kus lasin ka biopsia proovi võtta, kuigi enne proovi võtmist arst ütles, et suure tõenäosusega on see fibroadenoom, mis pidi naistel üsna sage olema. Biopsia proov kinnitas arsti sõnu õnneks!
   Loodan, et sul ka kõik hästi!😊

   • Avatar
    Vasta C 2. november 2022 at 21:25

    Mul sealt öeldi, et võtavad, kui kasvab veel veits🤣 Kasvatan oma sõömekest siis veel😀