PULMAD

6 viisi, kuidas pulmade pealt kokku hoida (vol 1)

19. september 2014

Nagu te teate, on mul plaanis kulutada pulmadele justnimelt nii vähe kui võimalik, ilma, et ma abielluksin kuskil Valli baaris või muus urkas. Samas, kui ma nüüd mõtlema hakkan, siis Valli baar asub Tallinna kesklinnas ja raudselt seal oleks mega kallis abielluda, aga aitab mu soigumisest. Igatahes mõtlesin teile kirja panna 6 väikest mõttekest, mis mul on, et oma pulmadele mitte väga üüratult raha kulutada. Ehk on ka kellelegi teisele kasuks!

1. Nagu jõuluvana laulusõnade kohaselt teeb nimekirja ja kontrollib seda kaks korda, tee sina seda sama. Aga kontrolli nimekirja näiteks VIIS korda. Mina suutsin iga ülelugemise korra ajal kedagi maha kriipsutada. Ma saan aru, et tahaks, et pulmapäeval oleks sinuga kõik inimesed, kes sulle kunagi olulised olnud on, aga kui ikka rahaga priisata pole, siis tuleb kahjuks ära unustada oma kolmanda klassi parim sõbranna ja talle kutset mitte saata. Kuigi noh…Minu kolmanda klassi parim sõbranna on mu pruutneitsi, seega ma temaga ikkagi kutsun. Aga saate ju poindist aru, eksole. Kui ta ei ole sulle PRAEGU oluline, ei pea ta ka su pulmas olema. Aga nii raske on ju VALIDA, kes pulma tulla saavad. Ma tunnen ennast nagu Schindler, oma nimekirja koostades…

ÄRA NII SÄÄSTA: Ära tõmba nimekirjast maha kõiki mehe sõpru, kes sulle ei meeldi. On hea võimalus, et ta märkab seda.

anigif_enhanced-buzz-19944-1402183413-30-5425671

2. Küsi hinnapakkumisi sama hullunult, nagu Angelina Jolie mööda Aafrikat ringi silkab ja endale lapsi kokku kahmab. Mida rohkem kohti suudad läbi käia, seda suurema tõenäosusega saad sa kiiremini aru, et a) kõik kohad on 877 korda kallimad, kui sa arvasid, b) mõistad, milline on siiski kõige soodsam valik. See kehtib nii toitlustuse kui ka kohavaliku korral.

ÄRA NII SÄÄSTA: Ei maksa pidada oma pulma sööklas, kus päevapraad maksab 1.40. Kokkuhoid küll, aga pärast on üsna kehva pilte vaadata, kus taustal terendab vana sööklakotlett.

3.  Ära ole kuupäeva suhtes valiv. St. võid olla küll, aga paratamatus on see, et kui sa soovid abielluda umbes milleeniumivahetusel või 10.10.10, siis on vähetõenäoline, et sa saad soovitud (odavama) koha ja pakkumised. Loogiline on, et sellisel päevadel tahavad kõik abielluda (või no paljud) ja kui nõudlus suur, tõuseb ka hind. Eestis on näiteks kõige odavam abielluda üldse talve lõpus/kevade alguses.  Siis on rendihinnad kohtades madalamad ja ka toitlustuse võid odavamalt skoorida. Suve kõrgemad hinnad pole veel käiku läinud ja talvehooaja kõrgajad (jõulud, uusaasta) on läbi.

ÄRA NII SÄÄSTA: Ei maksa välja uurida mõne sugulase pulmakuupäeva ja siis samal ajal valges kleidis kiriku ees ringi karata, pildistada ja teeselda, et see on sinu pulm. Umbes sama, nagu punktiga 1. võivad inimesed aru saada. Ühtlasi ära ürita sugulasele selgitada, et sharing is caring. Topeltpulmad on üsna out.

4. Mõtle, mis on sinu jaoks oluline. Kui sa hakkad tegema oma pulmas kõike, mida internet ütleb, et pulmades tehakse, siis sa maksad ennast lolliks. Kas tõesti on vaja kõikidele külalistele kingitus teha? Kas sul on vaja mitmekümneeurost pulmalippu? Kas sa tahad kindlasti ENDA kleiti, või sobib sulle ka rentimise variant? Kas sinu jaoks on tähtis kvaliteetne sõrmus või kallid road? Iga pruudi maitsed on erinevad. Näiteks minul on sellistest tilu-liludest nagu külalisteraamat ja kingirahakarp, jumala ükskõik, seega ei kavatse ma neile ka krossigi kulutada.

ÄRA NII SÄÄSTA: See hetk, kus sa palud külalistel ise koogi ja söögi kaasa võtta, läheb juba natukene säästmisega liiale.

5. Surfa internetis. Väga palju asju võid sa e-bayst või aliexpressist palju odavamalt leida, kui Eesti poodidest. Ma ei hakka mainimagi, et üheks suureks asjaks võib olla pulmakleit. Aga muidugi ka igasugused vidinad pulma. Noh, kellele on olulised, siis näiteks kingikarbikesed või nimelised salvrätikud või fotonurgavidinad (teen oma soodsatest netileidudest varsti eraldi postituse!) on Hiinast tellides hirmus odavad, kuid pulmas efektiivsed.

ÄRA NII SÄÄSTA: Posti teel tellitav peigmees on vist vähekene…kurb? Ja ega see ka sääst pole, selle eest tuleb maksta. Oma mehe saad sa ju täitsa tasuta!

6. Kasuta oma kõiki sõpru täiel määral ära. Äkki on kellelgi mõnus maakodu, kus saaks õues pulmi pidada? Ehk on kellelgi lahe vana auto, mida pulmaautona kaustada. Võib-olla teeb mõni sõber bändi ja oleks nõus su pulmas esinema. Mõnikord on tutvusringkonnas hea hobifotograaf, kes meeleldi tasuta pildistama tuleks.

ÄRA NII SÄÄSTA: Kui keegi ongi nõus sulle midagi tasuta tegema, siis ole ülevoolavalt tänulik ja ära sunni teda VEEL asju tegema. Lõpuks istud sa muidu oma pulmas peigmehega ihuüksi…

Vol 2 tuleb ka varsti, aga ma pean nüüd päriselt kah natukene koristama ja Milviga jalutama! Aga kui kellelgi on veel häid nippe varnast võtta, kuidas pulmade pealt kokku hoida, siis andke kommentaarides tuld :)!

tumblr_inline_mk5e469eky1qz4rgp-2861733

Loe ka neid postitusi!

29 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta margot 21. september 2014 at 12:26

    1. kleit: sõbrannale õmbles tema ema – kui sa pärleid ja ehtsat siidi ei taha võib olla isegi odavam lasta teha, kui vahukooretordi laenutamine – aga maitse asi eks 😉
    2. soeng: mina pesin juuksed puhtaks, viskasin lokivahtu peale ja lisasin pärja – pärg maksis vähe, kuna sisaldas vähe lilli ning tellima minnes ma ei kilganud, et see pulmapärg ;). Pärg siis hoidis juukseid kontrolli all.
    3. meigi tegi sõbranna (mehele ka sutsu, et fotodel nahk ühtlane oleks) – see oli tema kink meile
    4. pulmavana – polnud, sest mu kaks head sõbrannat juhtisid ise šhoud – ajakava tegin mina neile ette, seega nad ei pidanud väga ajusid ragistama
    5. bänd – meil oli poolik bänd: kaks meest – kaks parimat muusikameest minu meelest, aga taaskord 50% odavam 😉
    6. nimesildid ja kaardikarbi lasin küll teha, aga kusagilt foorumist leitud tütarlapsel – tegi ilusti ja odavalt
    7. ehted laenasin sõbrannalt
    8. sõrmused on ehe valge kuld, aga ilma ülearuse glantsita, mis 30-aastase abielujooksul silma kriipima võiks hakata, ning tänu sellele ka u 10* odavamad kui mõned eriti ägedad versioonid. Graveerimise saime kusjuures ka allahindlusega kingiks kaasa juveliirilt: Mati kullaäri 🙂
    9. õhtune valgustus: meie pulm oli peotelgis ning selle asemel, et valgustust rentida, korjasin kodunt ja maalt kokku kõik tühjad purgid, pesin puhtaks, viskasin lillalt värvi paelad lipsudena ümber ning küünlad sisse. Mehed siis õhtul tõmbasid tikku ja valgust kui palju ;).
    10. toiduga tegime ka nii, nagu sina: võtsime pakkumisi. Ainult selle vahega, et mul sõbranna tõmbas tutvuste niiti ka – 10% alet on ka ale 😉
    11. kingad – mingid baleriinad noh 😀 – mul oli kleit maani, niiet savi ju
    12. nime ära saatmine: ise joonistasin vanadele tellistele oma vana nime. Haamer oli mehel.
    13. me ka külalistele kinke ei teinud
    14. ahjaa nimesildid olid kahekordselt kasutusel: külaliste raamatu asemel kirjutasid külalised omad head soovid nimesiltidele – nii hea on neid aegajalt lugeda
    …. ehk siis – sul on juba õige suhtumine, vb said nüüd mõne hea idee juurde.

    Ilusat ühist elu ;)!

    • Avatar
      Vasta Evelyn 20. september 2017 at 06:40

      Tänan, mina just sain ühe hea idee juurde!

  • Avatar
    Vasta Kris 19. september 2014 at 20:56

    See viimane , 2 aastase peksmine, täiesti ajuvaba lihtsalt, pole sõnu , ma taoks selle ema ise vaese omaks.
    Aga pulmade koha pealt, ise mõtlen ka ikka täiega säästa, rendin kleidi, väike seltskond, vb dj mitte bänd…jne.

  • Avatar
    Vasta kata 19. september 2014 at 19:02

    http://www.delfi.ee/news/paevauudised/110_112/ema-ja-ta-meessober-peksid-kaheaastase-tutre-poolsurnuks?id=69782431
    Sellest ka kirjutad?! Võiksid sõna võtta, ema nimi ka teada.. kohtulahendid ka netis jne
    ..

    • Avatar
      Vasta Anni 20. september 2014 at 06:56

      Kohutav 🙁

  • Avatar
    Vasta Eliise 19. september 2014 at 18:11

    Mina käisin eelmine aasta pulmas ja lilledeks paluti tuua valgeid roose. Nendest samadest roosidest tehti laudadele kaunistused. Ehk siis need lõigati lühemaks ja pandi vaasidesse laudade peale. Seda tehti siis, kui paaripanek oli toimunud ja veel lauda ei oldud istutud, vaid joodi vaikselt šampat 😀

  • Avatar
    Vasta G. 19. september 2014 at 17:02

    Ise abiellunud pole ja selle korraldamisest pole erilist ettekujutust. Aga nägin just hiljuti ühe tuttava pulmapilte, mis olid konkreetselt koledad. Inimesed piltidel nagu inimesed ikka aga pildid olid “meistri” poolt nii rõvedalt üle tuunitud, et ausalt, ma ise ka 16-aastasena tuunisin oma pilte paremini (kui see veel popp oli). Tundus, et pulm iseenesest ei olnudki väga säästukas aga no foto-mälestused võiksid ju ikka võimalikult originaalsed ja ILUSAD olla.
    Pluss, käisin suvel sugulase pulmas, mis ei olnud ka mu elu parimatest pidudest. Oma osa mängis muidugi see, et pidu oli nädalasisesel päeval ja ma pidin järgmisel hommikul tööle minema. Pidu koduaias, külalistel ööbimine TELKIDES. No mulle ei mahtunud see pähe, vuhvad ennast salongides ilusaks (harva ju saab pulma, ikkagi eriline sündmus) ja peo lõppedes kaabid oma täies hiilguses telki magama. Meil läks mehega õnneks nii hästi, et saime naabrite juures peretütre pisikeses printsessi-voodis magada. Ja kella poole 12ks öösel sai alko otsa, mitte et meie seltskond padujoodikud oleks olnud aga no ilmselgelt kõik eeldasid, et pidu käib hommikuni ja oma jooke pole ammugi pulma vaja kaasa tassida. Õnneks peigmees leidis meestele kuskilt mingid õlleraasud ja naabrimees tõi baarikapist oma viinad mängu 😀 Ainuke väga meeldiv asi sellel peol oli meeleolu, mis meid mehega valdas, kuidagi eriline ja romantiline, see on vist üsna tõenäoline, et pulmapeolt sellise hea tunde saad. A, ja vahuvein oli ka väga hea, mida peo alguses nautida saime.

    • Avatar
      Vasta Y 19. september 2014 at 17:29

      Fotograaf! Nagu juba kommentaariumis mainiti – selle pealt tõesti ei tohi kokku hoida. Pulm kestab päeva, pildid tõenäoliselt kogu ülejäänud elu.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 19. september 2014 at 18:08

        Mul on neid lausa kolm pulmas, niiet saame vast hakkama 🙂

        • Avatar
          Vasta Y 20. september 2014 at 21:26

          Jaa, aga ma pidasin silmas eelkõige kvaliteeti, mitte kvantiteeti 😉
          Kui on kolm suurepärast fotograafi, siis on hästi muidugi.
          Mul oli kaks pulmapidu (rahvusvaheline värk), ühest on imelised fotod, teisest diletantlikud, fookusest väljas, halva nurga alt tehtud, aga mis peamine – igavad. Väga kahju on. Hea, et kaks pulma oli ja vähemalt ühed head pildid.

          Seepärast ajan seda fotograafi juttu praegu 🙂

  • Avatar
    Vasta Karin 19. september 2014 at 16:56

    Meie pulmas nt kingiraha karbiks oli nö uuendatud, decoupage tehnikaga peale kleebitud rukkililled (pulmalilled) ja külalisteraamat sai nii valitud, et pärast tegime selle pulmapiltide albumiks. Väga armas sai nii, kui külaliste soovid ja pildid on ühes kohas.
    Näiteks kui pidada külalistepidu kuskil restoranis, siis mõned restoranid on nõus nö ise cateringi pakkuma üüri küsimata (meie tegime nii ja toitlustamine läks meil 40 inimesele u 570€). Ning tegu oli ühe Tallinna kesklinnas asuva peenema restoraniga.

  • Avatar
    Vasta Marianne 19. september 2014 at 16:53

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.503132523125795.1073741834.325218184250564&type=3
    Ka siin lehel on väga kaunid pulmakleidid! 🙂

    • Avatar
      Vasta smurf 19. september 2014 at 17:21

      Samad kleidid saab ise tellides pea poole odavamalt :).

  • Avatar
    Vasta PoleOluline 19. september 2014 at 16:37

    Usud või ei, aga mina käisin eelmise aasta suvel pulmas, kus külalised pidid ise söögi kaasa võtma. Kes võttis korvitäie muffineid, kes kausitäie salatit. Pruutpaari poolt oli ka loomulikult üht-teist, kuid kentsakas ikka. Ja otseloomulikult kingitus ka oli vaja võtta. Valdav enamus (ka pruutpaar) elasid Tallinnas, kuid registreerimine ja pidu olid sadakond kilomeetrit eemal. Lähedasemad said majja magama, kuid oli ka neid, kes telkima või koju tagasi pidid minema.

  • Avatar
    Vasta L. 19. september 2014 at 16:14

    Juuksurit otsides – kui ei ole soov juuksurit kohale tellida, siis salongis küsida “pulmasoengu” asemel pidulikku soengut. Mõnes kohas võib hinnavahe väike olla, kuid mõnes kohas vägagi arvestatav:)

  • Avatar
    Vasta evelin 19. september 2014 at 16:06

    eiei…. fotograafi pealt ei tohi mitte mingil juhul kokku hoida. Teed kõik kaunisti ja meisterdad asju 3 aastat ja mõtled ja nuputad ja hoiad kõigi asjade pealt kokku- ja siis tuleb mingi “peegelkaameraga sõber” kes lihtsalt teeb mingeid suvaklõpse. See on sama et sul võib retsoran olla tipp tasemel- ja toit ja sisustus ja nii edasi. ja kui sa palkad koolitüdruku ettekandjaks- siis praktiliselt on kõik ülejäänu mõttetu,,., kõik vaatavaid neid pilte pärast.et -näe -oligi kolhoosisöökla kotlett laual.

  • Avatar
    Vasta Kelly 19. september 2014 at 16:04

    Meil läks omast taskust pulmade peale 2500€ ja meil olid justnimelt sellised vidinad ka (kingitused igale külalisele, pulamalipp jne). Sealjuures ka tasemel pulmaisa ja bänd. Saime kõik, mis tahtsime. Mehe sugulased on lihtsalt väga abivalmid ja aktiivsed inimesed 🙂

  • Avatar
    Vasta S 19. september 2014 at 15:51

    Veidi teemast mööda, aga meenub, et vahepeal kirjutasid blogis sellest, kuidas plaanisid hakata tervislikult toituma ja trenni tegema, kuidas see edeneb? Samuti oleks põnev lugeda sinu arvamust kehakaalu teema kohta, mis praegu nii aktuaalne on. Mida soovitaksid naistele, kes tunnevad end halvasti ja on kompleksides ainult sellepärast, et 90% maailma naistest kriiskavad igal pool, et mida peenem, seda ilusam oled. Kas see ka sind kuidagi mõjutanud? Nt oled hakanud mõtlema, et what..mul nii kole keha vms?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. september 2014 at 15:55

      Sellega läks, nagu iga jumala kord, kui ma seda mõten. Kaks päeva tegin, siis enam ei viitsinud. Ma ei ole kunagi mõelnud, et mul on kole keha, aga samas ei ole ma ka kunagi ülekaaluline olnud, seega ei oska ma ennast nende inimeste kingadesse mõelda. Ma soovitaksin enesekindel olla ja ennast sellegipoolest armastada. Kui sa just ohtlikult rasvunud pole, siis tuleb midagi teha. Ja kui endaga rahul pole, siis vingumise asemel tuleb ka midagi teha.

      • Avatar
        Vasta Kristiina 19. september 2014 at 16:03

        Eks üksinda ongi suht igav ja raske trenni teha. Leia mõni kaaslane ja kindlasti on lõbusam + edeneb ka paremini 😉

  • Avatar
    Vasta Sandra 19. september 2014 at 15:46

    Ei ma salvrätikuga just katma ei hakka kui Sa seda silmas pidasid. Kasutan kõikide vajalike asjade dekoreerimiseks katmiseks (külalisteraamat, küünlapurgid, lillepurgid, kingilaegas jne) ühte sama riiet, ilmselt midagi atlassilaadset. Abakhanis riideid lademes.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. september 2014 at 15:47

      Ma arvan, et ta mõtles seda, et ma kirjutasin “salfrätik” ja parandas mind 😀

      • Avatar
        Vasta Sandra 19. september 2014 at 15:58

        Aa. 😀 😀 Kusjuures mina seda ei näinudki, ehki tavaliselt ma märkan isegi väikseid kirjavigu. 😀

        • Avatar
          Vasta Sille 19. september 2014 at 18:22

          ehkki

          • Avatar
            ginger 19. september 2014 at 18:56

            😀

  • Avatar
    Vasta K 19. september 2014 at 15:40

    Salvrätikud 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. september 2014 at 15:45

      aitüma!

  • Avatar
    Vasta Sandra 19. september 2014 at 15:38

    Üks hea asi on ka võimaikult palju ise teha. Kellele vidinad meeldivad à la kingilaegas ja külalisteraamat, siis tehke ise. Ei pea ostma mitmekümneeurost raamatut ja laegast. Mul on plaanis osta bürookauplusest tavaline kõvade kaantega suur märkmik/raamat/kaustik misiganes ta on ja siis vastavalt pulmale kaunistada. Kaaned riidega üle jne jne jne. Laekaga sama lugu- koduekstrad ja jyskid on kõikvõimalike kaste täis, kaunista ja dekoreeri ära ja tuld.

    • Avatar
      Vasta Laura 19. september 2014 at 16:03

      Minu meelest läheb ise tegemine teinekord isegi kallimaks, aga eks see oleneb maitsest ja kasutatavate materjalide kvaliteedist ka.