Uncategorized

trennimüüdid

2. oktoober 2014

Ma pidin eile oma programmiga alustama, aga kui ma kell 12 mõtlesin, et ma natukene koristan (õhtul pidi tulema siia võttemeeskond), siis lõppes see sellega, et ma otsustasin terve toa ümber tõsta.

Mul on koristamisega naljakad lood. Ma enamasti ei viitsi seda kunagi teha, aga andke mulle võimalus midagi ÜMBER TÕSTA ja ma teeks seda päevast päeva. Mis siis, et vahepeal (tavaliselt siis kui tuba kõige jubedamas seisus on) tuleb peale tunne, et kle aitab, enam ei viitsi rügada 😀

Ühesõnaga ma tegin seda umbes KUUS TUNDI! Enne ja pärast pilt ühest toanurgast on selline:

eilnetrenn

Nagu te võite näha, siis vasakpoolsel pildil on näha suurt ja rasket voodit, mille ma ise oma pisikeste kätega lahti võtsin ja selle täispuidust juraka teise toa otsa tassisin. Olin mitu korda surnuks kukkumas ja raskuse all purunemas, aga I did it!

Ja kui lõpuks saatemeeskond ära läks (u 8) avastasin ma, et me pole ju veel õhtustki söönud. Nõnda kokkasin ma järelejäänud lõhepoolikust veel ühe mõnusa täistera lõhepasta kapparite ja küüslauguga ja siis…Siis tuli juba uni peale ja trenni ma ei teinudki. Ise lohutasin ennast sellega, et ma ju koristasin ja tõstsin nii palju asju, et see on nagu ka trenni eest. Aga täna hakkan kavaga pihta. Ma enne pean ainult korraks hullarisse sõbrannale külla minema ja siis kukun muudkui sportima. The usual…

Aga et minu postitused teile vaid väärtusetu sitt ei oleks, palusin ma abi Naised Trenni Facebooki grupilt ja esitlen teile mõnda väärarusaama trennitegemisest. Muuseas, sain ise ka targemaks!

  • Rasvu ja süsivesikuid ei pea vältima! –  See on mingi imelik müüt, mis ei vasta tõele. “Inimesed unustavad, et kõike on vaja tasakaalus saada ja ei tohi täielikult midagi toidulaualt välja pressida – ei saa ainult siis valkudest elada. Ei teagi, miks see just viimasel ajal nii levinud on,” teab Chrisy.
  • Teine asi, mis Chrisyle silma on jäänud, et inimesed hakkavad endale kõike keelama.. “Ala kaks kuud ilma magusa, rämpsuta jne. No milleks vaja? Arvuta vahepeal oma päevasesse toitumisse üks küpsis või jäätis sisse ja ei pea midagi keelama. Vahetad kasvõi õhtul lihatüki rohkema salati vastu, aga vähemalt ei pea nädalate-kuude kaupa millegi järgi isutama ja siis murduma.” usub Chrisy, et nii saab tunduvalt parema tulemuse.
  • “Kõige levinum valearusaam on see, et rasva saab teatud kohtadest põletada teatud harjutustega,” jagab ka Anzelika müüti. See on tõesti müüt, sest kõhulihaseid tehes sa kõhupekist ei vabane, ainult treenid kõhulihaseid. Et kaotada pekki, peab ikka üleni aktiivne olema ja energiat kulutama.
  • “30 päeva challengid” ei aita! Pigem rikuvad need Jaanika sõnul näiteks inimeste põlvi kui reaalselt ilusat tagumikku vormivad, kui inimene absoluutselt enne trenni teinud ei ole.
  • “Üllatavalt paljud inimesed ei ole kursis, et ideaalset kõhtu taga ajades ei tohi ära unustada seljalihaste treenimist,” tuletab Kaili meelde.  “Pealegi, ei kao rasv sealt, kus tahta. Tuleb elada (!) tervislikult. Ja alati on asi valikutes ning enesedistsipliinis.”
  • Kaia esitab meile lausa viis vale väidet:
    1. Naine “saab” endale jõusaalides tõhutud lihased (isegi musklid) – vale, jõusaalis saab naine ennast ka täitsa daamilikult trimmi ajada, mitte ei muutu mega kulturistiks.
    2. mingid 30 day challenged on väga kõva asi (pole muiudgi müüt vaid lihtsalt uskumatult tobe viis püüdmaks end vormi viia)
    3. Hakkan trenni tegema – peaksin ka kindlasti mingeid toidulisandeid tarbima – kindlasti ei pea. Kui toitud tervislikult ja õigesti, ei ole toidulisanditel mingit mõtet.
    4. Vahet pole, kas jooksen jooksulindil või õues –  õues on 100% tervislikum joosta, kui jooksed pehmel pinnasel (nt metsarajal) kui jooksed asfaldil, siis ei ole tõesti vahet, kas lippad jooksulindil või õues. Aga õues on värske õhk!
    5. sportides muutub rasv lihaseks (keegi seda ei põhjendanud, seega ma ei tea, miks see vale on:D)
    6. Lihasvalu on märk heast treeningust – ei ta ole! Lihasvalu on muidugi märk kõvast trennist, kuid see ei peaks olema eraldi eesmärk või tunnus tehtud töö kvaliteedist. Väike mikrorebend on ok, kuid see, et järgmisel – ülejärgmisel päeval end liigutada ei saa, on märk pigem ebaregulaarsest ja intensiivsest treeningust.
    7. HIIT treeningud on kõige efektiivsemad treeningud, kuidas “vormi”saada – Ma isegi ei tea, miks peaksin hiit treeningut tegema. Ok, kord nädalas, kuid siis kui see on klapitatud teiste treeningutega ja kindel, et tervis korras ja organism seda talub. Tegelikult ei ole tervisesportlasel vaja kõrge pulsiga intensiivset treeningut teha. Milleks? Pingutasin nii, et pulss laes ja lihas piimhapet täis! Miks? Vormi saab ka palju targemalt treenides, püüeldes regulaarse ja treeningu tervisliku toitumise poole nii, et oleksime terved ja tugevad. Muidugi võib endaga teha igasugu katseid, iseasi, milleks see hea on.

Kaalustalla lehelt leiad veel igasuguseid müüte!

Aga kallid sõbrad, milliseid müüte teie veel teate? Või on teil ehk mõni trennialane küsimus? Leian sellele kindlasti vastuse! Minul endal on praegu selline küsimus, et miks mõned kohad ütlevad, et täisterapasta on ok ja teised löövad ristimärgi ette sõna PASTA ees?

Sorry guys, no time to talk about my workouts (or NO workouts) in english today. I have to go and visit my friend in a mental institution 😀 But basically I’m just talking about workout myths, so you can just read THIS or THIS article and be cool!

Loe ka neid postitusi!

12 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Keidi 2. oktoober 2014 at 16:26

    Mina olen jälle vastupidise “probleemiga”- tahaks juurde saada kaalust 😀 Ma ei näljuta ennast, kindlasti mitte (vahel imestatakse, kuidas ma nii palju jõuan süüa) aga see on mul päritud. Terve suguvõsa kõhnu ja “kõverikke” täis 😀 Lisaks kiire ainevahetus. Jaah jaah, nüüd ütleksite, et oh sind õnnelikku, oleks mul ka nii.. Ehh, ära taha. Kaalust on tervislikult väga raske juurde saada, ja kui süüa palju rasvaseid toite, siis tuleb punu ette ainult 😀 Mainimata ei saa ka jätta, kui kallis tuleks süüa vähemalt 6 korda päevas. Niiet tupikus igat pidi, 😀 Aga õnneks ma ei ole väga kurb oma kaalu pärast, lihtsalt tunneksin ennast paremini, kui saaksin 5-7 kilo juurde. Paistaksin välja ka teiste keskelt 😀
    Mainiks ka, et olen 20, pikkust 169 ja kaalu umbes 45. Max kaal on olnud 53, kui olin 16 (pubekaiga), aga need kilod kadusid ma ei tea kuhu ära.. 😀

  • Avatar
    Vasta Sirly 2. oktoober 2014 at 13:40

    Teemast väljas aga mina ei kujuta küll ette, et minu toidulaualt puuduksid spagetid 🙂 Olgu need täistera või tavalised aga isegi mu laps jumaldab neid 😀

  • Avatar
    Vasta Kaseke 2. oktoober 2014 at 13:27

    Kerge uudishimu- miks su kodus saate meeskond käis, mis saate? Siis tean, mida telkust vaadata 😀

  • Avatar
    Vasta Kats 2. oktoober 2014 at 12:59

    Ütleme nii, et sellest nö “pekist”, mis on tegelikult rasvkude ongi võimalik lahti saada seda põletades. Selles, et rask muutub lihaseks on küll kaugelt tõde sees, kuid päris niimoodi konkreetselt see digimuutumine ei toimu. Rasv põleb ning seega rasvkoe koht väheneb. Et saada ilusaid lihaseid tulebki treenida nii lihaseid kui ka regulaarselt põletada rasva. Rasvapõletuse tsoon pulsiarvestuses on umbes 150-160 lööki, ehk siis kõik, mis sellest üle läheb on juba puhtalt süsivesikute põletamine ja neid sa tarbid ka kohe tagasi. Ja kindlasti peaks ka treening sellel pulsil kestma vähemalt 40 minutit ja rohkem.

    Mäletan väga selgelt oma treenerikoolituselt Kristjan Porti sõnu, et pasta ehk maakeeli makaronid ei ole kindlasti NO-NO toit ja nisujahu ei midagi sellist, mis tuleb kategooriliselt oma menüüst välja visata. Ka makarone võiks aegajalt süüa aga nagu kõik eelpool mainitud juba on öelnud, peaks valitsema tasakaal.

  • Avatar
    Vasta Steffi 2. oktoober 2014 at 12:34

    Ma arvan ka, et paljud loobuvad pastast täielikult, kuna see sisaldab gluteeni. Samas kui sul otseselt talumatust ei ola, siis tegelikult ei ole seda môtet vältida. Kuigi paljud väidavad, et gluteen pôhjustab kôiki maailma haigusi, siis teaduslikku alust sellel just ei ole (va siis kui inimesel on tsöliaakia, mis on ikka suht tôsine). Aga noh, kui näitkes alati pärast nisujahu toodete söömist kôht ei valuta siis ei tohiks sellega probleeme olla.

  • Avatar
    Vasta uupsi 2. oktoober 2014 at 12:15

    Mina soovitan pasta ka täisterapasta asendada LCHF pastaga ( http://lchfpood.ee/toode/miracle-noodle-spaghetti-200-g/ ), mis ei sisalda ühtegi jahu ega muud jama ning lisaks on veel kasulik kah. Seal leheküljel on ka õpetus, kuidas neid valmistada. Samuti soovitan youtube’st vaadata videoid Miracle Noodle’i kohta. Ja juba ammu ma enam ei söö leiba ega saia. Aga kõik toidud on tegelikult asendatavad tervislikul viisil 🙂 Näiteks mina söön saia asemel “oopsie’t”, mida on ülilihtne valmistada. Vaja on 3 muna, pool pakki toorjuustu ja 2 supilusikat fiberhuski. Tuleb eraldada munavalged kollasest ning munavalged kõvasse vahtu ajada ning samal ajal kollased toorjuustuga segada ning seejärel toorjuustu munakollase segusse lisada kaks supilusikat fiberhuski. Kui munavalged vahus on, siis ettevaatlikult segada munakollase segu munavalgega ning lihtsalt ahju plaadile 9 ümmargust portsu panna. Ahi kuumutada 160 kraadini ning küpsetada 15-25 mintsa kuni oopsid on ilusad kuldsed 🙂
    Soovitan ka pilgu heita lchfeesti.blogspot.com , seal palju huvitavat juttu ning palju häid isuäratavaid tervislikke retsepte 😉

  • Avatar
    Vasta mannu 2. oktoober 2014 at 11:51

    ilmselgelt ei saa rasv lihasteks muutuda.. lihas on ikka seal kus lihas on ja see muutub teenides suuremaks ja tugevamaks aga rasv ei kõnni lihastesse , et need suuremad oleks vms 😀 Trenn lihtsalt põletab rasvad ära 😀 mitte ei teki rasva arvelt lihaseid juurde 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2014 at 11:52

      a 😀

    • Avatar
      Vasta Gerda 2. oktoober 2014 at 19:32

      Heh, ma mõtlesin sama, et “5. sportides muutub rasv lihaseks (keegi seda ei põhjendanud, seega ma ei tea, miks see vale on:D)”, on veider. Sama kui luud muutuksid lihaseks, vms. 😀

  • Avatar
    Vasta Simone 2. oktoober 2014 at 11:45

    Tegelikult on küll nii, et kõhulihaseid treenides saab kõhupekist lahti (mitte et ma ise saanud oleks eksole). Point on selles, et mida tugevam on lihas, seda rohkem ta ise pekki põletab. Seetõttu tulekski kombineerida rasvapõletuse ja jõutrenni.

    • Avatar
      Vasta E4 2. oktoober 2014 at 12:47

      Ja siis kõhulihas hakkab enda pealt kohe pekki ära “sööma”? Vaevalt küll.
      Samas suur tuharalihas, tugevad jalad ja võimas seljalihas, vot need kulutavad kasvades küll kõvasti rohkem energiat. Pealegi pole seda kõhulihast nii lihtne suureks ja paksuks ajada, et sellest reaalselt rasvpõletuses kasu oleks. Jalalihased nt on sul igapäeva elus palju aktiivsemalt kasutuses, kuigi kõhu stabliliseerivad lihased töötavad ka kõndides, aga palju need pisikesed lihased ikka energiat kulutavad.

      • Avatar
        Vasta Simone 2. oktoober 2014 at 12:49

        Ei hakka kohe rasva ära sööma, aga mida tugevam lihas sul seal peki all on, seda rohkem põletab ta edaspidiste treeningute käigus rasva.