LOOMAD Milvi

kõik Milvist

29. november 2014

Nii paljud on uurinud, et kuidas see elu seaga siis ikkagi on. Mis siis muud, kui tuleb vastata.

Esiteks ütlen ära, et see ei ole MITTE MIDAGI SELLIST, nagu ma vanasti eeldasin 😀 Ma isegi ei tea, mida ma üldse eeldasin, aga noh. Hommikul ärkad ja kolistad ringi – Milvi kuuleb, et keegi on üleval ja ajab ennast vannitoapõrandalt püsti (seal on põrandasoojendus, seega hea lamada). Seejärel tahab ta süüa – KOHE!

Kui see olen mina või Kardo, siis ta lihtsalt röögib heleda häälega, kuni ta süüa saab. Kui see on ämm, siis võib see sindrinahk teda kannast näksata, et tee ometi kiiremini. Hommikusöögiks saab Milvikene meil kõiksugu toidujäänuseid eelmisest päevast, piima, koerakrõbinaid ja magustoiduks tammetõrusid. Selline uhke pläust.

Hommikusöök söödud, on aeg pissida. Varem sai Milvi lihtsalt õue udjatud, aga see naaskel leiab ju kõik viisid üles, kuidas minema põgeneda ja naabri aias tuhnida, seega tuleb nüüd temaga pakasega õue kaasa ronida ja õunapuu all konutada, kuni preili suvatseb oma hädad ära teha. See on lihtsalt HIRMUS, kui palju ta pissib. Kujutage ette, et keegi valaks ämbritäie vett sulle põrandale – umbes selline kogus see ongi.

Kas ta tuppa ka pissib? Ei ole pissinud, välja arvatud mu uhiuuele elutoavaibale, mille ta kolm korda täis kuses ja mina enam seda maha üldse ei panegi, kui üks loom ei suuda hinnata mu kallist karvast vaibakest. Ise lamas seal küll hea meelega, aga eiii, ikka vaja täis kusta.

No ja mis see Milvi siis ikka teeb, kui on pissitud ja söödud? Heidab põõnama või otsib põnevat tegevust. Milvi meelest põnevad tegevused:

  • Vaadata, kas saab mõne kapiukse lahti, kui jah, siis tõmmata välja kõik, mis seal on ja ära süüa/puruks närida.
  • Vaadata, kas saab kuskilt mõne prügikasti kätte, et selle sisu hävitada.
  • Otsida majapidamisest kilekotte, et need juppideks hekseldada.
  • Oodata Mari kõrval, sest temalt paistab alatitihti sööki pudenevat.
  • Lamada kurva näoga ahju ees ja aeg ajalt ohata.
  • Otsida majapidamisest pappkarpe ja need katki närida.
  • Närida mu laadjat ja muid juhtmeid.
  • Karjuda külmiku kõrval, kui keegi süüa läheb võtma.
  • Karjuda kassitoitude juures, kui kassid süüa saavad.
  • Pressida ennast Mari pallimajja ja seal lamada.
  • Kui keegi julgeb süüa, siis tuleb teda terve aeg piirata ja üritada toitu röövida.

img_20141116_154707-7608832

Kui kõik need on tehtud, siis võib korraks sõbra silmale lasta. Kui Milvi magab, siis äratab teda ainult see, kui keegi võõras tuppa astub, või kui keegi sööma hakkab. See, et Mari ta peal tallub, või kassipojad ta peal jalutavad ja siis ta sabada mängivad, see teda ei heiduta.

13820_674025376046258_3968033332940924589_n-9105631

Alles eile, kui ma selle pildi Facebooki lisasin, hakkas üks neiu pihta, et see on ikka haige loomapiinamine, et laps tallub tal peal ja mina vaatan pealt ja naeran. EMANA võiksin ma siiski oma last kasvatada, sest muidu võib juhtuda, et ühel hetkel hakkab Mari pargis orvatel peal talluma ja kodus kassidele pähe istuma. Mida iganes. Milvile meeldib Mari kõige rohkem ja seda juba varajasest east. Kui Milvi meie majja saabus, olid nad Mariga täpselt ühesuurused ja kui teised tundusid Milvile hirmutavad, siis Mari tundus alati selline normaalne vennike.

img_20140705_134818-1696868

Nüüd ongi nii, et kuigi ma saan ka Milvi peale pead toetada ja teda patsutada, siis niimoodi tema otsas aeleda saab ainult Mari. Mitte ainult kaalu pärast (10kg vs 50kg), vaid seetõttu, et Milvile meeldib väga Mari ja ta lihtsalt EI LÄHE minema, kui Mari teda sorgib. Alles siis, kui Mari saba alla näppe toppima hakkab, siis Milvi ohkab ja läheb minema, sest kuskil peab tema ka piirid tõmbama. Aga see, et Mari teda käimistoena ja patsutamispukina kasutab, see ei huvita teda üldse. Pigem on tal hea meel, et keegi teda näppima tuli.

20141124_090634-1602254

Aga lähme edasi. Milvi on üsna territoriaalne ja kui koju tuleb keegi võõras, siis võib Milvi haukuda (ma ei tea, miks ta seda teeb) ja üritada inimest ehmatada. Üldse paljud pelgavad teda ja ma ei imesta kah. Kui me õues jalutame, siis mõnikord on Milvil vallatu tuju ja ta tahab mängida. See näeb välja selline, et ta jookseb ringi nagu poolearuline ja siis tormab täie tuulega minu poole ja proovib mind ümber lükata. Siis hakkab teisele poole jooksma, lootes, et nüüd mina lükkan teda ümber. Seda pole veel kunagi juhtunud, sest ma ei saa teda iial kätte ja teiseks ma ei jõuaks teda ümbergi lükata.

Üldse on Milvi vana kavalpea – kui jalutamas käime, siis ta saab aru, kui me oleme koduteel ja lihtsalt EI TAHA koju tulla. Siis rakendab ta igasuguseid nippe:

  • Jookseb mu eest ära
  • Ei liiguta, lihtsalt ei liiguta. Meelita millega tahad, tema ei tule.
  • Teeskleb pissimist. Lihtsalt kükitab, heal juhul pigistab paar tilka ka välja, aga lihtsalt kükitab.
  • Ruigab meeleheitlikult, kui ma teda kodu poole lükkan.

img_20141121_170953-8778596

  • Kust sa tead, kui ta õue tahab? Tavaliselt ta käib mul järgi ja karjub heleda häälega.
  • Kuidas sead trenni teevad? Tuleb nendega jalutamas käia, siis ta treenibki ennast.
  • Kelle sõna Milvi kõige rohkem kuulab? Vist minu.
  • Kui vanaks sead elavad? Umbes 12-20 aastat.
  • Kui palju nad kaaluvad? Umbes 50kg, oleneb tõust ja soost ja toitumisest.
  • Kas siga saab teiste loomadega hästi läbi? Oleneb vast sellest, et kas ta on väiksesest peale nende kasvanud, aga kassidest Milvi küll ei hooli ega tee absoluutselt välja.
  • Mis on sea kasvatamise juures kõige raskem? See, et ta nii tark on. Kui igav hakkab, siis hakkab kohe sigadusi tegema või üritab põgeneda.
  • Kuidas sa Milvit karistad? Füüsiliselt ei karistagi (st ei löö, ma olen teda hammustanud), aga kui ta teeb midagi pahasti, siis röögatan kohe väga konkreetselt EI TOHI, sest sigadel on komme muutuda hirmus dominantseks ja arvata, et nad on kuidagi…peremehed siin majas.

Ühesõnaga, ma ei oskagi enam midagi kirjutada. Kui küsimusi on, siis küsige aga ja mina muudkui vastan teile. Adjöö.

10718384_4602709082903_942716530_o-6844870

Loe ka neid postitusi!

21 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ellu 30. november 2014 at 15:01

    Aeg-ajalt olen su blogi lugenud. Enne selle postituse lugemist ei teadnud, et sul Milvi on. Algul oli jutt täitsa tavaline, olin kindel, et Milvi on koer. Jutt ka selline, et arvaks, et täitsa koerast on jutt. Arvasin, et esimene pilt on lihtsalt illustreeriv ja kuskilt internetist võetud. Lugesin edasi, siis oli pilt Milvist ja Marist ja siis sain aru… WTF sul on siga kodus, esimest korda näen/ kuulen sellist asja 😀 Kuskil filmis oli mingil lapsehoidjal siga, aga pole kunagi arvanud, et kellelgi võib päriselt ka kodus olla päris siga. Aga väga vahva. Kuidas selline mõte omale siga võtta tuli ?:)

    • Avatar
      Vasta neiu 30. november 2014 at 19:31

      Esimeses lauses mainiti ka ära, mis loomaga tegu: “Nii paljud on uurinud, et kuidas see elu seaga siis ikkagi on. Mis siis muud, kui tuleb vastata.”
      Aga mõistan, isegi ei pane tihtipeale tähele selliseid asju, kui nt eeldangi et tegu on koeraga vms. :p

  • Avatar
    Vasta Katja 29. november 2014 at 21:07

    Nii armsake 🙂

  • Avatar
    Vasta Birgit 29. november 2014 at 15:01

    Kas sa talle kampsunit ei peaks selga panema õues, kõhualune nii paljas ju?
    Kas tal häda nr. 2 on nagu koeral, mida saab kilekotti korjata või selline läga nagu kodusesl? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. november 2014 at 10:37

      Ma pean laskma jah kellelgi õmmelda talle midagi 🙁 Aga häda saab kenasti kotti korjata 😀

      • Avatar
        Vasta Kaja 30. november 2014 at 16:41

        Palun Milvi mõõdud. Kõhu ümbermõõt (kõige laiem koht), kaela ümberm., rinnaüm. (kere üm esimeste jalgade tagant, kere pikkus (kõrvade tagant sabakondini) ja esimeste jalgade ümberm. kere juures. Mulle tundub, et Milvile kuluks jõulukingituseks üks soe palmikute ja kaelusega kampsun ära 🙂

  • Avatar
    Vasta katrin 29. november 2014 at 14:54

    Ega koerast väga palju ei erinegi.

  • Avatar
    Vasta Leevi 29. november 2014 at 14:25

    Minisead (kuigi Milvi nii mini ei tundugi) on mulle alati sümpaatsena tundunud, aga elu nendega ette ei kujutanud. Nüüd kui sa nii täpselt kirjeldasid, kadus igasugune isu 😀

  • Avatar
    Vasta Kail 29. november 2014 at 13:54

    Kohutavalt nunnu!

  • Avatar
    Vasta Katri-Helena 29. november 2014 at 12:24

    Hommikul kui peika koera tuppa lasi jooksis too üles korrusele ja hüppas mulle voodisse ja peale oma 50kg KES MIND KAITSEB????? 😀

  • Avatar
    Vasta meow 29. november 2014 at 11:54

    Minusugusele korraarmastajale ilmselt ei sobiks seaga koos elada, kuna ta tundub päris suur hävitusmasin olevat 😀 Aga kas ta oma sõrgadega parketti näiteks ei kahjusta? Ei kriibi?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. november 2014 at 12:10

      Ma ei usu, et ta kraabib, aga no mul suva ka kui kraabiks 😀

  • Avatar
    Vasta Deisi 29. november 2014 at 11:44

    Oli ka minul Notsu- väga “omapärane” nimi seale.
    Meil esialgu oli toas suur alus, kus sai hädad teha ning kui temaga esimest korda õue läksin- rihmaga, siis tegime ühe kindla ringi, kus ta valis omale sobivad vetsu kohad. Peale esimest õueskäiku ei ole tuppa enam teinud, kuigi kast oli olemas- ootas alati, et keegi õue läheks.
    Talvel ja külmal ajal peab VÄGA ettevaatlik olema, sest nad külmetuvad kergesti ja võivad kopsupõletiku saada.
    Teil magab vetsus, meil magas voodis, pea padja peal ja ise teki all:D

    Kahjuks pidime temast loobuma, kuna kolisime üürikorterisse. Kuid kui kunagi oma maja peaks saama, siis kindlasti on minisiga minu üheks lemmikuks:)

  • Avatar
    Vasta Reet 29. november 2014 at 11:37

    Hahahahaaa, sain lõuatäie nareda- kui saba alt hakkab torkima, läheb ära :D:D:D

    Minu arust on Milvi ja Mari nii nunnud koos. Kuidagi nii siiras ja armas vaatepilt- mis siis, et seal otsas tallub. Mu laps trambib ka minu otsas. Peksab jalgadega ja tahab näost küünistada 😀 Kassi ka vahel kisub sabast ja käppadest aga kassil ka savi sellest ja lihtsalt läheb eemale.

  • Avatar
    Vasta Helle 29. november 2014 at 11:23

    Kui palju inimesed tänaval tulevad Milvit uudistama ja katsuma? Kuidas ämm Milvisse suhtub? Kuidas sellise nime peale tulid, see väga tabav!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. november 2014 at 11:27

      98% inimestest naeratavad ja küsivad, et kas see on ikka notsu. Nendest pooled tahavad pai/pilti teha. Mõned aga vangutavad pahaselt pead ja pobisevad omaette kurjalt 😀 Ämm suhtub…Noh, eks ta ole leppinud. Milvi on ju paras sindrinahk ja kuna ämm ainsana all magab, siis mõndadel hommikutel peab tema Milvile hommikul süüa andma või õue ajama, ega ta viitsi, sest Milvi pole ju tema siga, aga mis sa ära teed, kui üks röögib kõrva ääres. Nime peale tulin täitsa juhuslikult ja mulle ka tundus, et sobib 😀

  • Avatar
    Vasta Sigrid 29. november 2014 at 11:10

    Miniseaga olekski teist moodi elu ilmselt. Vietnami rippkõhtsiga aga minisiga ei ole 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. november 2014 at 11:25

      On ikka

  • Avatar
    Vasta Ahah 29. november 2014 at 11:09

    Hea lugemine, aga nägin isegi seda “loomapiinamise” kommentaari ja siin oled sa küll selle üle vindi keeranud. Päris nii ka see naisterahvas ei kirjutanud!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. november 2014 at 11:25

      No see oli tema point ju, selle EELDUSE ma mõtlesin jah ise juurde, et miks siis Mari ei tohi Milvi peal aeleda 😀

  • Avatar
    Vasta B 29. november 2014 at 11:00

    Huvitav mis siin looma piinamisega seost on. Koera ju ometi patsutatkse, sügatakse jne. Milvi jaoks om Mari massaaži hari, ta naudib seda. Kui loomale ei meeldi siis ta läheb ära või annab sellest muul moel märku.