Kassid

kui suur hingehind on 30 eurot?

13. detsember 2014

Mõnda aega olin kirjavahetuses neiuga, kellel oli soov Ülle endale võtta (pruun kass). Tundus, et asjad lähevad hästi ja Ülle saab jõuludeks endale päris oma kodu, seda hetkeni, kuni ma mainisin, et hoiukodu kassi endale võtmiseks tuleb tasuda 30 eurot. Rõhutan, et see ei ole minu rahakotti rändav summa, vaid see läheb Pesaleidjale, et nemad saaksid loomi edasi aidata.

“Kahjuks on see summa meile liiga suur väljaminek ja jääb siis ära,” sain ma kirja.

Vastasin väga viisakalt, et kui inimesel kuu alguseski 30 eurot maksta ei ole, siis ei tundu see mulle eriti adekvaatne koht, kuhu kass anda ka. Mitte, et ma ütleksin, et kõigil inimestel peaks iga hetk olema 30 eurot vms, aga see suhtumine tundus mulle nii kummaline. Et igalt poolt mujalt saab ju tasuta ja ma peaks õnnelik olema, et kass kodu saab.

Jah, ma oleks õnnelik, kui Ülleke omale oma kodu saaks, aga minu süda ei lubanud sellele inimesele kassi anda. Oleks ta mulle sümpaatsema mulje jätnud, oleksin ma võinud ju kasvõi ise selle 30 eurot maksta, aga ma siiski leian, et loomapidajal võiks NATUKENE raha hinge taga olla. Ma ei räägi sellest, et kui selgub, et su loomal on vaja mitmetuhande eurost ravi ja siis sul seda raha varnast võtta pole, aga no ffs, kuidas ei ole kuu alguses 30 eurot? Ja siis olla solvund ja pettunud, et ma ei usalda sinna peresse kassi anda?

10831901_478998398905898_223713262_n-7437978

Pildil Kurg ja Ülle tõtt vahtimas. (Pagan, ma ei saa kirjutada, Ülle ja Pets kurat ronivad mu otsas ja ei lase elada inimese kombel. Pai nõuavad:D)

Raske on see elu, tahaks neile head kodu. Nad on seda igati väärt, sest nad on toredad ja sülelembelised nurrumasinad!

Loe ka neid postitusi!

30 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta O.D. 16. detsember 2014 at 21:26

    Mõistan mõlemaid osapooli. Olen pakkunud hoiukodu päris mitmekümnele kassile. On saadud ELS’ilt toetust, varjupaigalt, eraisikutelt kui ka enda taskust maksnud ravikulusi. Kui ma saaks kassi, kes oleks saanud värskelt sise- ja välisparasiiditõrje, vaktsineeritud, kastreeritud/steriliseeritud ja veel kiibitud, siis ma oleks ülirahul (kui mul oleks soov kass võtta), sest tean, kui palju sellised asjad maksavad. Kõik need asjad eraldi on juba 30€ või isegi 2-3 korda rohkem.
    Samas olen töötanud loomatarvete kaupluses ja müünud “kassi algpaketti”: liivakast, kassiliiv, kassiliivakühvel, kassikrõbinad, “pehme” toit, toidu ja vee kausid, mänguasjad, kraapimispuu, transportpuur, küünetangid jne. Need juba lähevad mitusada eurot maksma. Lisaks veel teised asjad, mis võivad vaja minna nn kamm/hari, kassipesa, vest vms, jalutusrihm, spetsiaalselt kassile mõeldud kaelarihm (soovitatavalt helkuriga), kelluke kaelarihmale, aadressikapsel või-plaat, peletussprei, catnip, “karvapalli-pasta”, kassimuru, vitamiinid ja toidulisandid.
    No ja kui hakata veel 30€ maksma kassipoja eest, kellel sa pead ise kõik arstikulud tasuma ja vaatamata sellele, et kavatsed (loe: oled kohustatud) toakassina kasvatama hakata ja ei ole “steriliseerimis/kastreerimis usku” ja kavatseksid muudmoodi oma looma inna- ja jooksuaegasi kontrolli all hoida, on sul ikkagi kohustus seda teha, siis tõesti, ka mina ei maksaks seda summat.

    • Avatar
      Vasta O.D. 16. detsember 2014 at 21:36

      PS! Pidasin vajalikuks mainida, et endal ikka kõik kassid kastreeritud ja kõik mu kassid on/olid toakassid. Tõin lihtsalt näite 🙂

  • Avatar
    Vasta anjuuha 15. detsember 2014 at 16:54

    Kas keegi seda poolt ei näe, et see 30 euri on justkui pisut ka garantiiks, et inimene on tõesti loomavõtu läbi mõelnud, mitte ei võta looma selleks, et tasuta saab ja noh näe, selline pisike armas nässakas kah, lastel hea mängida… Minemata isiklikuks, kuid mõeldes tagamaadele, miks on üldse varjupaikades nii palju kodutuid kasse – inimesed ise viskavad neid tänavale. Ma leian, et 30 euri ei ole palju kassivõtu eest isegi kui talle ei ole tehtud vaktsiine/kiibistamist/mida iganes.

    Tead, autor, loen vahel intrigeerivamate postituste kommentaare ja tahtsin lihtsalt öelda, et no pekki küll… Ühed ja samad näod käivad PIDEVALT bashimas täiesti debiilsete ja absoluutselt teemaväliste argumentidega (millega sa nad küll välja oled vihastanud?). Ja need on täiskasvand inimesed. Juba mul tahab mõnikord neid kommentaare lugedes pea plahvatada. Tahtsin lihtsalt öelda, et JÕUDU KÜLAMEES! Ainult toorest jõudu.

  • Avatar
    Vasta Pille 14. detsember 2014 at 22:14

    Kallis Mariann!
    Loen Su blogi juba pikemat aega ning see on vaieldamatult minu lemmik.. mulle meeldib Su isiksus ja Sinu pere (Sul on väga vedanud mehega ning maailma kõige toredam tütar ja abivalmis ämm 🙂 ning elan igati kaasa Sinu igapäevategemistele.
    Lugesin eelnevaid kommentaare ning mulle tundub, et sellise teema puhul on tõesti tegu möödarääkimisega ning kahjuks ei ole Sinu reaktsioon ka kiita. Palun ära lange nii madalale, et hakkad inimesi (nende elustiili) maha tegema. Inimlik eksimus, et läks meelest mainida see 30 eurone summa. Aga inimesed ju tahavad vaid head ning Sa ei saa eksprompt otsustada et “sellistele ma kassi ei anna”. Oled väga äge ning tubli ja ma tõepoolest imetlen Sind, aga praegune käitumine on just Sinu poolt üle piiri läinud. Ei taha rünnata sind ega midagi, soovin Sulle ilusat õhtu jätku ja jaksu edaspidiseks 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. detsember 2014 at 22:22

      Tere!

      Vaata, ma olen seda siin enne ka maininud, et asi polnudki niiväga selles 30s euros. Selles suhtes, et kui inimene oleks mulle tõesti siira loomasõbra mulje jätnud ja ennast ehk kirjades paremini väljendanud, siis ma oleks ju ise selle ära maksnud. Mina võtsin endale kunagi Joosepi nii, et mul oli kuu sissetulek 200 eurot, nii et ma ei väidagi, et kui raha pole=sitt kassipidaja. Mu postitus oli kirjutatud pigem arutlevalt, et kas ma tegin siiski õige valiku vms. See, et nemad tulid siia postituse alla mölisema, et neil on kolmekordne Eesti keskmine palk aga vot ei anna põhimõtte pärast 30 euri, sest kass pole ju kiibistatud ega vaktsineeritud, on minu meelest lihtsalt nii tobe ja labane jutt.

  • Avatar
    Vasta ylla 14. detsember 2014 at 19:32

    Eile võtsime enda perre yhe kaasi pesaleidjast. Kuid enne seda kahtlesime samuti sygavalt, kas enne jõule saame ikka välja käia selle summa. Kui peres on lapsed, tähendab see tohutuid väljaminekuid jõulude eel ja jõuludel. Igasugused kohustuslikud jõulukingid ja kylastused kaugetesse paikadesse lähedastele juurde enne pyhi. Siis veel aastavahetuse pidustused…
    Ongi võimalik, et vot ei suuda/raatsi seda raha välja käia. Mina näiteks tegin otsuse, et võtan siiski selle kassi, kuna tal olid tehtud kõik vajalikud protseduurid, mis muidu läheks kaks korda kallimaks. Aga vot kassipoja eest ma seda raha välja ei käiks. Kahjuks usun, et paljud kiisud ongi seal pesaleidjas just sellesama “hingehinna” pärast aastateks ootama jäänud on tõelist pesa 🙁

  • Avatar
    Vasta Riin 14. detsember 2014 at 13:49

    http://pesaleidja.ee/content/kiisuvotja-kysimustik Siin on all kõik ilusti kirjas, et loovutustasu on 30€ ja see raha läheb ka teiste kasside abistamiseks, keda vaja toita, kelle eest vaja hoolitseda. Tõesti, kui ei taha 30€ tasuda ja seda heategevuslikul eesmärgil, et veel mõni kiisu saaks elule aidatud ning et Pesaleidja üldse eksisteerida saaks, siis palun väga, võtke kiisu kuskilt mujalt tasuta ning need kiisud antakse lihtsalt kellelegi teisele, kes saavad aru, kui palju tööd tegelikult Pesaleidja organisatsioon teeb ning ka väärtustab nende tööd.

  • Avatar
    Vasta Neiu 14. detsember 2014 at 12:07

    No mida värki, LOOMULIKULT ei saa kassi anda inimestele, kellel pole 3 kümpigi. Tulevikus oleks kass näljas, sest “meil on rahakotis 3 euri ja seda ju kassile ei kuluta……”

    Ja Pesaleidja on nii tänuväärne organisatsioon, et võiks ju.. võiks ju?! Neil on ju ka suured väljaminekud, niisiis eeldaks, et kuskilt tuleks sissetulekud ka….. ohmoonid.

    • Avatar
      Vasta S 14. detsember 2014 at 16:50

      Kui sul on lemmikloom, siis ei tule seda hetke, et “mul on kolm eurot, kass peab nälgima”. Selliseid asju mõeldakse ette, raha planeeritakse ja lemmiklooma vajadusi võetakse samamoodi arvesse nagu iga teise pereliikme omi.
      Minu kassike sööb Purina One’i, Whiskasit ja keedetud kana. Purinat eelistab iga kell ja muud sööb hädapärast. Muidugi tahaksin talle igapäevaselt hoopis Nutramit anda, sest ta on puhtalt minu vastutusel, ma armastan teda ja tahan, et ta oleks rõõmus ja terve. Aga.. sellegipoolest ei arva ma, et ma ei oleks tohtinud teda endale võtta või et peaksin temast loobuma, sest minul küll praegu tudengina igakuiselt kolme vabat kümpi ei ole.

  • Avatar
    Vasta Helena 14. detsember 2014 at 09:43

    Maksime oma mõlema karvapalli eest 25 € loovutusraha. Mõlemad tegelased olid steriliseerimata, üks kiibistatud ja aravatavasti ainult ussirohtu natukene saanud, teine sai silmapõletiku ravi. Edasi pidime kõik ise tegema. Ma ei arva, et me viskasime selle raha lihtsalt maha. Meil ei tekkinud kordagi isegi mõtet, et issand see summa on suur ja me selle pärast ei võta. Loomulikult oleks saanud kuskilt tasuta looma võtta. Seega meie oleme need “friigid”, kes võtsid tavalise mittetõulooma raha eest. Ja ei kahetse!

    Saan aru, et igal inimesel on omad põhimõtted. Saan ka aru, et kui Mallukas oleks seda raha endale küsinud. Siis oleks teine asi. Kuid see 30 € ei ole talle, see on heategevuslikule organisatsioonile. Kõik inimesed maksavad sellele MTÜ-le loovutusraha. Seega lõpetaks äkki siin lahmimise. Mõlemad osapooled on eri arvamusel ning mõlemal on osaliselt õigus! Anyway antud perekond saab kuskilt toreda tasuta kassi ning Ülle saab uue teise perekonna.

  • Avatar
    Vasta Kerttu 14. detsember 2014 at 08:57

    Meie maksime täiesti tavalise krantsikutsika eest 50€, talle polnud midagi tehtud. Ma ei saa aru, miks 30€ on nii raske maksta ja oodatakse, et selle eest on kassile veel kõik asjad tehtud. See 30€ läheb ju heategevuseks, mitte kompenseerimiseks.

  • Avatar
    Vasta hmmm 14. detsember 2014 at 00:40

    See 30 ju sümboolne summa mtü-le kasside abistamiseks.. Keegi ei pista seda oma tasku. Mtü tähendabki mittetulundusühingut. Keegi ei sunni ju mtü käest kassi ostma, soov.ee jms ka olemas, kus tasuta saab. Imelik sellist asja mtü-le pahaks panna…

  • Avatar
    Vasta S 14. detsember 2014 at 00:11

    Suhtlemiskursuses kuluks vist ära.
    On siis raske rahulikult infot jagada omavahel. Kassile on kättesaamisel tehtud need ja need protseduurid, need ja need on vaja teil endal teha tulevikus. Kassi saamisel ootame, et kannaksite MTÜ kontole summa xx Euri, mis kulub teiste kasside abistamisele.
    Kas on raske asju normaalselt selgitada?
    Kas kassiabi organisatsioon ütles sellises suuruses summa? Kas seda summat maksab iga inimene, kes kassi soovib neilt võtta? Kui vastused eelnevatele küsimustele on jah ning infot suudetakse viisakalt soovijale edastada, siis ei tohiks selliseid alandavaid teemasid püstitada.
    Iga vabatahtlik kujundab organisatsiooni mainet, mõtle sellele.
    Viisaka suhtluse tagajärjeks võib olla see, et megatoreda kassi saanud inimene teeb hoopis hiljem palju kopsakama ülekande või hakkab püsiannetajaks.
    Ei ole mõtet lahmida niimoodi, eriti selles valdkonnas

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. detsember 2014 at 00:33

      Ei näe, et lahmiksin mingis suunas. Minu blgi põhineb mu igapäevaelul ja nõnda ka see postitus.

  • Avatar
    Vasta Juku 13. detsember 2014 at 23:23

    Tasuta ära antavaid kassipoegi on Kuldses Börsis ja Soovis küllaga, rääkimata maakonnalehtedest.
    30 eurot pisikese kassipoja eest on lihtsalt palju. See ei pea tähendama, et kõnealusel perel seda raha ei ole. Pigem tähendab see seda, et neil on kaine mõistus säilinud.

    • Avatar
      Vasta Ahto 13. detsember 2014 at 23:34

      Tore, et enamik inimesi siiski veel “kainelt” mõtleb.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. detsember 2014 at 00:35

      Ma ei olegi kellelegi ju nuga kõrile pannud ja käskinud kassi endale võtta. Minu point oli pigem see, et kui ma olen ise kasse kasvatanud ja nende tervise eest hoolitsenud, siis ma ei saa anda neid perele, kus kuu alguses ka ei ole 30 euri, mis on tänapäeva elus kommiraha, ka võtta

      • Avatar
        Vasta Maire 14. detsember 2014 at 10:41

        30 eurot ei ole kommiraha. sellega on võimalik nii mõndagi ära teha.
        see et sinule on see kommiraha, tagataskust võtta, ei tähenda et see seda teistele on.
        Looma võib ju võtta, osta, kuid samas peaks olema ka hind kohe ära märgitud olema. mitte nii et kõik on juba kokku räägitud, kõik sobib ja kena, ja siis viimases lõpus tuleb lause “ah jah, 30 eurot tuleb lunamaksu maksta kassi eest!”.
        endal oli selline juhtum loomade varjupaigaga, kus kodulehel ei olnud mitte midagi kirjutatud lunatasust, enne oli kõik kokku räägitud, kohalgi käidud, lastele näidatud, jah sõna öeldud ja paberid vormistatud kui öeldi , et 20 euri saate sinna kanda. meie ei teadnud et tuleb maksta sest eelnevat infot ei olnud.
        kui loomavõtja on noor, pole eelnevat kogemust ega tuttavat, kes räägiks, siis ei pruugi teadagi, et lunatasu on olemas. ehk tehakse annetuste eest seda tööd? korjanduste?
        Igal asjal või loomal võiks olla kuulutuses kõik tingimused alati kirjas, ka igasugused rahalised tingimused, millega arvestada tuleb kohe looma võttes.
        minule isiklikult ei meeldi sellised ootamatused. kuigi mul poleks alati olnud keeruline seda “kommiraha” tagataskust võtta, oleks isegi loomavõtust loobunud kui sellisest asjast teatatakse kõige lõpus.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 14. detsember 2014 at 11:00

          No vaata ma ei ole enne olnud hoiukoduks ja mul ei ole nende reeglistik pähe kulunud. Kui meenus, et raha tuleb maksta, siis ütlesin. Minu jaoks see tõesti suur summa ei ole ja kui ma ikka väga kassi tahaks, siis mind see ei takistaks. Kui neid takistas, siis ju siis ei olnud nad ka seda kassi väärt 🙂

  • Avatar
    Vasta L 13. detsember 2014 at 23:10

    Pere räägib siin, et neil on raha piisavalt ja teenivad kolmekordset keskmist vms, seetõttu tundub eriti veider, miks see 30 eurot nii suur probleem on. Miks arvatakse, et peaks tasuta saama. Eriti kui 30 eurot on asja eest. Pesaleidjale on see suureks abiks nende igapäevategevuses, need kassid on ju ka tegelikult selle organisatsiooni hoolealused. Kasside päästmisega ja ülalpidamisega kaasneb igasuguseid kulusid. 30 eurot on kehtestatud ilmselt tasuks, et natukenegi aitaks kaasa organisatsiooni tegevusele, et saaks üldse eksisteerida. Samuti on nende samade kiisudega ilmselt ka siiamaani ülalpidamiskulusid kaasnenud, mis on vist Malluka enda kantud.
    Teemaks ei ole üldse siin see, et kas nad oleksid selle kiisu eest hoolitsemisega hakkama saanud, aga selline mõistetamatu suhtumine. Ka mina ei annaks igaühele omale armsaks saanud kassipoegi, kui ei teki ikka seda õiget tunnet. Küll kiisud leiavad omale selle õige pere varsti.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. detsember 2014 at 00:36

      Täpselt. asi ei ole perekonna rahakotis, vaid selles, kuidas inimene asjadesse suhtub.

  • Avatar
    Vasta Elli 13. detsember 2014 at 23:01

    Ütlen ausalt, et ka mina ei võtaks omale 30€ eest kassi (Jah, rõhutan siinkohal,et juhul kui TA EI OLE vaksineeritud või lõigatud, kiibistamine on täiesti mõttetu teema ja see on juba ka tõestatud).
    Ei võtaks sellise raha eest teda just seetõttu,et tean kui palju tema peale veel sel samal kuul kulub. On ju vahe, kas maksan kassi eest 30€ + tema söök, liiv, võibolla ka ravimid ,kui peaks tarvis minema. Või jätaks selle 30€ maksmata.
    Mul on endal 2 kassi ja senimaani pole nad mitte millestki puudust tundnud. Nii et selle põhjal öelda, et nad kassi ei vääri, on küll natuke ennatlik.
    Ja see,et nad on valmis kassile kodu pakkuma, on isegi heategu. Ei saa neilt nõuda, et makske veel kui tahate ikka tõelised headuseloojad olla.

  • Avatar
    Vasta Mina 13. detsember 2014 at 21:30

    Saan mõlemast osapoolest aru, sest kassi kuskile anda on alati raske, kuid samas ei ole tegu ju tõu kassidega, et raha nii palju peaks maksma.

  • Avatar
    Vasta v 13. detsember 2014 at 20:33

    see 30e tähendab yldiselt vist ka tehtud vaktsiine, paigaldatud kiipi ja vajadusel ka lemmikloomapassi? siis on see t6epoolest pigem symboolne summa.

    • Avatar
      Vasta Ahto 13. detsember 2014 at 21:01

      Tere, minule teadaolevalt on kassil vaid ussirohi antud.

      Kõik ülal kirjeldatu ja veel enamgi, tuleb veel siiski teha lasta.

      • Avatar
        Vasta reelika 14. detsember 2014 at 00:59

        selline nääklemine ja “põhimõtteline” õigustamine on kohatu. võtsin kunagi Kassiabist kiisu, kelle eest maksin samuti 20-30 eurot, nii, et silm ka ei pilkunud. miks? kuna ma olin ääretult tänulik inimestele, kes minu nüüdseks nii kalli pereliikme tänavalt üles korjasid, ära kasisid, terveks ravisid, sooja ja süüa pakkusid. siin on paljud mitmel eri moel sõnastanud seda, et ilmselgelt läheb raha heategevuseks, et toredad ja ettevõtlikud inimesed saaksid ka edaspidi teisi kiisusid aidata. kuidas saab sellele vastuväiteid leida?
        jah, ussirohi maksab muidugi vähem. kas mitte ei olnud kassipojal probleeme silmadega? kas see, et Mariann pakub kassile peavarju ja ravib teda oma vahenditega ei ole midagi väärt? kujutan ette, et ei saa olla kerge kiinduda looma teades, et ta tuleb ära anda. täiesti loomulik, et tahetakse kassile omanikke, kes usaldusväärsed tunduvad. alles hiljuti leidis aset juhtum, kus kiisu, keda oldi pikalt suurte kuludega ravitud ja keda turvakodu vabatahtlikud väga hoidsid leidis omale pere. perenaine pettus aga elukohavahetusest ehmunud kassi iseloomus ja otsustas paljukannatanud kiisu nädal-paar hiljem külmalt magama panna.
        kui te ei arva, et kass on seda raha väärt, ei ole teie seda kassi väärt. otsige muu ja odavam.

    • Avatar
      Vasta maarja 13. detsember 2014 at 21:11

      Lisaks nendele asjadele hõlmab ka see summa veel tavaliselt steriliseerimist/kastreerimist jms. Kassi peale tehtud kulutused on enamjaolt siiski tunduvalt suuremad kui see 30 eurot. Kui omanik ise need kõik tegema peaks siis oleks kulud tunduvalt suuremad. Eeldades, et 30 eur maksta ei suuda siis ilmselt ei oleks plaanis ka kassi opile viia, et järglasi ei saaks, rääkimata vaktsiinidest jms. Summa igati õigustatud!

      • Avatar
        Vasta Liis 13. detsember 2014 at 21:30

        Kui selle 30 euro sees on tõepoolest steriliseerimine/kastreerimine pluss ussirohud ja vaktsiinid, kiipimine, siis on see summa täitsa okei maksta, isegi vähe, arvestades, mis muidu need maksma läheks. Ülalpool mainiti aga, et kassile selle raha eest antud ussirohi, siis noh, naljakas jah maksta nii suur summa. Naljakas seetõttu, et summa tuleb maksta kolmandale osapoolele, kes pole kassidega/nende majutamise-hooldamise-söötmisega jne tegelenud, sest kõike seda on ju Mallukas teinud. Ma pigem annaks Mallule selle raha 😀

        Selline keeruline teema. ühest küljest tõesti, et kui pole 30 eurot praegugi maksta, siis mille eest kassi ülal peetakse, eks. Samas minu kassil pole millestki puudust, saab kvaliteetset toitu, omab megasuurt liivakasti (ja puhast liiva ka), pluss tohutult mänguasju, kassimaja.. pole kunagi olnud probleemi, et pole raha, et kassi üleval pidada… aga mina ei maksaks ka 30 euri puhtalt ussirohtu saanud kiisu eest kellelegi, kes isegi kassi enne ei hooldanud/majutanud. Miks, kui tasuta kodu otsivaid kasse on küll ja küll. (seda räägib siis see külm loogika minus, ma ise võtaks kõik kodutud loomad endale, kui saaks :D)

  • Avatar
    Vasta liina 13. detsember 2014 at 20:03

    Võtaks vabalt endale, aga mul juba üks armas kiisupreili kasvamas kodus ja neiu on nii armukade kõigi peale. Kui mees puudutab mind, siis kass ronib vahele ja kukub pugema 🙂

  • Avatar
    Vasta Reelika Mets 13. detsember 2014 at 19:38

    ma arvan, et täiesti õige otsus. looma võttes tuleb siiski arvestada, et vajalikud on esialgsed väljaminekud nagu toit, kandekast, liiv, steriliseerimine jne, lisaks kõik need jooksvad kulud. pealegi, tasuta saadut ei hoita eriti hästi. kasvõi sümboolset summat tuleks ikka küsida.
    muidu – väga lahe, et leiulastele ka ruumi leidsid. sellel on see tore külg, et saad neid väntsutada, kuni nad erriti nunnud ja fluffyd porgandsabad on. ise olen vahel kurb, et oma kassitüdruku alles kuue kuuselt sain, oleks tahtnud titeperioodi ka näha. privileeg seega 🙂