SÖÖK

uued harjumused

15. jaanuar 2015

Muidu olen nagu kenasti ree peal olnud ja tarvitan nüüd igapäevaselt tooteid, mida enne proovinudki ei olnud.  Esiteks joon päevas hästi palju teed – minu uueks lemmikuks on maailma kõige tervislikum tee: Matcha. Enne olin ka teesõber, aga siis lürpisin rohkem neid poe Liptoni ja muud keemiasegu. Nüüd tahan ainult rohelist või valget teed.

matcha_tee-7063800

Matcha tee on võrreldamatult tervislik:

  • matcha tee on rohelisest teest kordi tervislikum, kuna matchat juues juuakse ära lahustunud teelehed, aga rohelise tee puhul vaid teelehtede tõmmis
  • 1 klaas matchat võrdub antioksüdantide ja toitainete sisalduse poolest 10 klaasis rohelises tees sisalduvaga
  • matcha kiirendab ainevahetust ja põletab kaloreid
  • viib kehast mürgid välja (detox)
  • rahustab ja lõdvestab
  • tõstab tuju ja suurendab keskendumisvõimet
  • matcha tee annab organismile C-vitamiini, tsinki, kroomi, magneesiumit
  • võitleb viiruste ja bakterite vastu
  • on kiudainerikas
  • matcha tee alandab kolesterooli ja veresuhkrut.

Ühesõnaga selline imetee on. Mulle öeldi, et see kas maitseb väga või ei maitse üldse. Mina õnneks kuulusin nende hulka, kellele maitseb küll. Tõsi, ma teen teda natukene lahjema, kui õpetuses seisab ja lisan ka alati mett, aga mulle maitseb niimoodi see väga. Seda paugutan ma umbes 2 korda päevas suure tassitäie.

aed-mustkoomne_oli_toidulisand1-1125276

Veel olen hakanud igapäevaselt tarvitama aed-mustköömne õli. Seda tuleb võtta u 1 lusikatäis tühja kõhu peale. Ma pean nentima, et see maitseb üsna rõvedalt – isegi kui see hinge kinni hoides alla neelata, siis natukese aja pärast tuleb suhu selline…issand ma ei oskagi välja mõelda, mida see maitse mulle meenutab. Kuna ma olen siiski suhteliselt haardkoor vend, siis elan üle, joon/söön midagi peale ja pole hullu miskit. Nimelt on see õli nii tervislik, et patt oleks teda maitse pärast mitte tarvitada.

Mille poolest aed-mustköömne õli hea on?

  • tugevdab immuunsüsteemi ja aitab võidelda viiruste/haiguste vastu
  • Aed-mustköömned sisaldavad üle 100 kasuliku koostisaine, muuhulgas tsinki, vaske, rauda, kaltsiumit, foolhapet, B-vitamiine jne
  • Vanas Egiptuses kasutati aed-mustköömneid pärast suuri sööminguid, et kõht korda saaks
  • Neid soovitatakse kõikvõimalike kõhuhädade puhul looduslikuks ravimiks. Samuti raviti vanasti nendega peavalu, hambavalu, külmetusi ja põletikke.
  • Aed-mustköömne seemned tugevdavad luid, mõnede uuringute kohaselt on need isegi vähivastase toimega
  • Aed-mustköömnete järgi tasub haarata bronhiidi, reuma, külmetuse ja astma puhul
  • Nad annavad energiat ja aitavad väsimusest ning kehvast meeleolust võitu saada
  • On kasulikud allergiate, ekseemide, akne, psoriaasi puhul

goji_marjad_2-7834171

Kui keegi hommikul putru teha viitsib, siis kaunistan ma seda kindlasti chia seemnete ja goji marjadega. Mõlemad on väga tervislikud ja ühtlasi saab plässi pudru niimoodi isuäratavamaks muuta. Kui lisada veel banaani ja mandlilaaste on see ideaalne ja maitsev hommikusöök!

puder-3214150

Muidugi ei saa unustada kõige tähtsamat muutust – vesi. Ma polnud enne suuremat sorti veesõber ja hea, kui päeva jooksul väikse klaasi vett jõin. Nüüd aga teeme me kohe hommikul suure kannu sidrunivett, mida me toidu kõrvale ja niisama vahepeal ära joome. Veel meeldib mulle väga kurgivesi. Emba-kumba neist kahest teen ma ka tavaliselt trenni kaasa ja seal kulub pea liiter vett kindlasti alati ära.

lemon-drink-2405080

Igapäevaselt oleme hakanud võtma ka vitamiine. Nimelt Mariga arsti juures käies uuris arst, kas lapsele d-vitamiini annan. Mina ütlesin ausalt, et ei anna, sest ta piimasegu purgi peal on kirjas, et sisaldab päevase annuse d-vitamiini. Arst arvas, et ei maksa ikka riskida ja tahtis Marile vereproovi teha, et vaadata siis vitamiini sisaldust veres. Kuna meil on Marjuušaga sama perearst, siis palusin ühe hoobiga ka endale teha need samad testid. Tulemused olid siis sellised, et Maril oli kõik ideaalses korras ja minul aga d-vitamiini sisaldus kõvasti alla normida. Mis siis muud, kui tuleb hakata vitamiine sööma.

10895303_903949862972822_139716023_n-7996358

Kardo tõi meile Koduextrast sellised lahedad vitamiinihoidikud, kus sees käib siis meie igapäevane d-vitamiin, kaltsium/tsink/magneesium ja c-vitamiin.

Ise seda teksti üle lugedes tundub, et ma olen nüüd mega tervisemutt – 4x nädalas trenni ja kõik igasugused vitamiinid ja imetoidud ka veel. Samas ei ole ma ikka päris pattudest prii – Riiast tagasi tulles oli mu lõunasöögiks pakk Skittelsit, eile pidasime Triinu-Liisi ja Kristoga dinnerit, kus õpetasime neid Katani mängima. Märkamatult kulus selle juurde ka kolm pudelit veini jne. Ahjaa, ükspäev palusin sõbrannal endale Hessi tuua ja ajasin selle endale kahe käega sisse.

Siiski mõtlen ma, et aeg-ajalt võib ju patustada? Ma mingi hetk mõtlesin AINULT magusast ja sellest, kuidas ma neid süüa ei või. See päädiski sellega, kuidas suure paki nahka pistsin. Nüüd polegi nagu niiväga isu. Aknalaual on kommipurk juba pikka aega ja no ei tahagi sealt midagi, kui ma muudkui endale ise ei korruta, et ma ei tohi, ei TOHI.

Lõpetuseks tore link Triinult trennijuttudest!

Sõbrakesed, kas teie olete midagi nendest asjadest proovinud? Mis on teie igapäevased “tervisenipid”? Kas vitamiine võtate?

Loe ka neid postitusi!

25 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Õie Holm 10. aprill 2018 at 18:02

    Lahe ma ise tarbin ka matchat ja musta köömne õli…igasugused valud vôttis viimane ära. Aga neid tervise edendajaid ja vitamiine on soovitatud kuuridena teha. Nirm pidi olema ntx kaks kuud vôtad kaks pausi. Kehal ei pidanud lihtsalt pidevalt vaja olema neid asju. Ma usun et oleneb ka loomulikult, kui ikka lonkama hakkad siis vast pikem kuur..

  • Avatar
    Vasta Olga 17. jaanuar 2015 at 17:55

    L2hen kohe nyyd Matcha tee kohta rohkem uurima. Ma ise joon p2ev l2bi piparmyndi teed, pidi seedimist aitama. Nii tubli, et sa kohe nii mitut asja iga p2ev teed. Ainuke aski, mida mainiks, et 2ra mett tee sisse pane ja sidrunivett joo. Rikud hambad t2itsa 2ra. Eriti just sidruniga, sest siis on suus koguaeg happeline keskkond. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisu 17. jaanuar 2015 at 01:48

    Mina olen otsustanud täiesti vedelal kujul kalaõli kasuks. Iga hommik võtan vastavalt oma kaalule ehk 8 ml õli, segan selle jogurtiga ja tõmban klõmps alla. Tulemused on olnud fantastilised – juuksed on kinni jäänud, kiiremini kasvama hakanud, läige on tulnud ja otsad ei lähe enam katki. Lisaks ei põe ma enam lihtsaid köhasid-nohusid ja ka põiepõletik möödus väga kergete sümptomite saatel. Kapslitega on see mure, et kui 50 kg inimene tahaks oma päevase vajaduse Omega 3-e kätte saada, peaks ta võtma 8 kapslit iga päev ehk tervis vs mugavus… Ja lisaks – kõik see želatiin ja kaadervärk, mis seal ümber on, ei pruugi just kõige kvaliteetsem n.ö keskkond olla kalaõli hoiustamiseks, sest kalaõli on väga tundlik ja võib hakata kiiresti rääsuma. Peale selle lisavad paljud kalaõli kapslitesse A-vitamiini, mille ületarbimine on tervisele kahjulik.
    Peale kalaõli vahetasin ma hommikused võileivad pudru vastu ja iga toidukorra vahel söön ühe puuvilja. 5 kg kukkus kolinal 🙂
    Tihtipeale ongi asi nendes väikestes muutustes, mis me oma elus teeme. Juba üks sigarett vähem päevas vähendab hommikusi köhahooge või korralik kausitäis putru tõmbab hommikul palju kiiremini käima, kui Statoilist võetud kohvi ja saiake.
    Aga tubli Mallukas, jõudu ja jaksu sulle, et sa jätkaksid oma tervislike eluviiside rajal 😉

  • Avatar
    Vasta mann 16. jaanuar 2015 at 14:43

    Kauaks sul seda matcha teed jagub?See üsna kallis muidu aga tahaks proovida isegi. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. jaanuar 2015 at 14:50

      ma päris 1 tl ei pane, sest muidu on see maitse mulle liiga kange. mul on olnud nüüd nädalakese, meeldib küll

  • Avatar
    Vasta carola 16. jaanuar 2015 at 11:23

    Magusaisu vastu töötab kaneel. Mina olen seda pudrule, kohupiimale või jäätisele raputanud. Soovitan proovida.

  • Avatar
    Vasta Mina 15. jaanuar 2015 at 17:47

    Sidrunivesi on küll väga vitamiinirikas ja kiirendab ainevahetust, kuid sama pole üldsegi mitte sõbralik hammaste vastu. Tuttaval hambaarst just keelas selle joomise.

  • Avatar
    Vasta M 15. jaanuar 2015 at 11:52

    Muidu on OK, aga ma ei saa aru miks vitamiine/mineraale tarvitada.

    D-vitamiin on OK (mõõda paari kuupärast uuesti). Aga kaltsium, tsink, magneesium? Kui analüüsid korras, vaegust ei ole pole neid rohkem vaja ka. Eriti huvitav on kaltsiumi lisa manustamine kuigi D-vitamiini pärast on olemasolevagi imendumine häiritud?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. jaanuar 2015 at 11:55

      magneesiumi taset ei saa kehas mõõta, sõbrake

      • Avatar
        Vasta M 15. jaanuar 2015 at 12:18

        Saab ikka, sõbrake Kui mitte kehast siis organismist ikka. Olen juhuslikult antud erialaga veidi kursis. Uuringu nimeks fS-Mg. Kui selline info tuli professionaali poolt siis pole tegemist autentse inimesega.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 15. jaanuar 2015 at 12:19

          ju siis mu perearst pole audentne 😀

          • Avatar
            m 15. jaanuar 2015 at 13:10

            Heh, võimalik jah.

            Aga jah teistele lugejatele – igatahes uurige välja mida puudu on ja siis võtke seda mida vaja, mitte mida müüa on. D-vitamiin on eestlaste seas vägagi aktuaalne ja päris pirakas protsent on rahvast defitsiidis. Olenevalt metoodikast on nn norm küll 75 (ärge võtke seda tõsiselt, tegemist ei ole meie regiooni spetsiifilisega) aga kriitiliseks biokeemiku seisukohast muutub olukord, kui on konsentratsioon seerumis on ~ alla 30 nmol liitri kohta. Ja päris paljudel on see nii. Mul endal oli suurepärane 9:D Tablettide ja päikesest sünteesimise abiga sain 45 peale, siis paar kuud ei teinud midagi ja nüüd on 19 jälle. Minu esimene sümptom on väsimus.

            Mallust võib jälle eeskuju võtta – uurige mis toimub ja asendage mida vaja.

      • Avatar
        Vasta diana 15. jaanuar 2015 at 17:10

        Aga tundub, et Malluka arst päris ebaadekvaatne ka ikka ei ole. Tsiteerin: “Magneesiumipuudus jääb sageli diagnoosimata kuna vereanalüüs ei näita selle puudust – vaid 1% kogu keha magneesiumist ringleb veres. Enamus arste ja laboratooriume ei määra rutiinse vereanalüüsiga magneesiumi taset. Kuigi arstid seda ei tea, näitavad uuringud, et enamus inimesi on magneesiumipuuduses.”

        Kuna mul endal olid mitmed Mg puuduse tunnused, siis uurisin palju seda teemat. Isiklikult kasutan Mg õli peale määrimiseks – imendub paremini ja tulemus kiirem ning ei pea sisse igasugu lisaaineid sööma, mis valges tabletis ikkagi olemas on. Peale mõningast tarvitamist on paljud vaevused kadunud, ma olen nii õnnelik ja tunnen ennast elusana jälle. Kuna mul näiteks päevade ajal kõht metsikult valutab, esimesed 2 päeva võib mind tavaliselt voodis tekikuhja all kägaras, pisarad silmas ja kõhukrampides leida. Aga siis määrisin seda õli 3-4 x päevas kõhule ja aitab jube hästi.

        • Avatar
          Vasta m 20. jaanuar 2015 at 11:21

          Ma ei tahaks tõepoolest väita, et tegemist on ebakompetentse arstiga (kuigi neid ka on). Perearst on perearst kelle ainus ülesanne on välja sõeluda eriarsti vajavad isikud ning propageerida terveid elustiile.

          Küll aga ma ei saa hetkel nõustuda kusagilt delfist või naistekast kopeeritud tekstiga. “Kuigi arstid seda ei tea…”.. Intratsellulaarne tase ei olegi selle analüüsi puhul oluline. Huvitab ainult kas plasmas on defitisiit või mitte.

          Sellist asja nagu rutiinne vereanalüüs ei ole olemas. Uuringuid on suvalises laboris kokku ~90 mida kasutatakse vastavalt vajadusele. On ka uuringuid mis on mõttetud ja tehakse vanast harjumusest (noh, vere sete näiteks).

          Kui Sul oli tõesti magneesiumi puudus mitte platseebo siis peaksid küll juba eriarstide poole jooksma kuna tervis peab olema tõsiselt ohus, kui magneesiumi defitsiidini asi jõuab.

  • Avatar
    Vasta Gerda 15. jaanuar 2015 at 11:10

    Mallu, ole taimeteedega ettevaatlik. Neid ei tohi liiga tihti ja liiga palju ka juua, muidu teed endale hoopis vastupidise teene. Vererõhk näiteks langeb liiga madalale vms.

    Minu nipp ongi see, et ma söön seda, mida tahan, millal tahan, kellega tahan. Trennis ma ei käi, sest püsivust mul pole ja õnneks peaksin ma trennis käima rohkem hea enesetunde kui kaaluprobleemide pärast. Hommikust ei söö ja päeva alustan kohviga. Ikka ja endiselt olen rõõsa ja roosa. See tuleb võibolla sellest, et veepudel/klaas on minu lahutamatu kaaslane päeva jooksul ja lõppude lõpuks magan ma nii palju, kui süda ainult lustib. A, ja teed olen ka vahetanud enamasti gurmee-teede vastu välja, lihtsalt seepärast, et need on huvitavama maitsega 🙂

    • Avatar
      Vasta heltsu 15. jaanuar 2015 at 12:36

      Just eile nägin Dr. Oz saadet, kus mingi vennike siis sellest samast teest rääkis. Ja ütles, et 2 tassi päevas on väga OK.

  • Avatar
    Vasta Hmmm 15. jaanuar 2015 at 10:52

    Hei, lugesin, et paned pudrule Chia seemneid. Kui paned neid lihtsalt pakist, siis teed seda ilmselt valesti. Neid tuleb enne leotada 15min kas vees või mahlas, segada ja alles siis lisada see tarretise moodi ollus toidule ja läbi segada. PS! Neid seemneid ei tohi ka kuumutada. Võib lisada soojale toidule, aga mitte keeta, sest muidu väljuvad sealt kõik kasulikud asjad 🙂 Leotamata seemned hakkavad kõhus paisuma ja see pole hea tunne 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. jaanuar 2015 at 11:18

      aa okei, ma tõepoolest olen neid valesti kasutanud 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 15. jaanuar 2015 at 10:51

    Mina võtan igapäevaselt Piimax c-biotin tablette küünte ja juuste jaoks, sisaldavad C-vitamiini, biotiini Ca, Mg, Sn ja Cr. Vanasti võtsin kompleksvitamiine ja kalamaksaõli kapsleid, aga enam pole võtnud, tegelikult ju võiks. 😀 Kalamaksaõli igati kasulik värk.

  • Avatar
    Vasta RRR 15. jaanuar 2015 at 10:50

    Mul ka uued harjumused, trenn 5x nädalas (no seal olen ikka go hard or go home) aga kui koju tulen siis enam-jaolt söömisega läheb nihu, soolased snäkid on minu lemmikud ja pastast ka ei suudaks vist loobuda (ja parmesanikuhi peab ju ikka ka peal olema ;)). Vitamiine söön Ca+Mg ning iga päev puuvilju. Vesi on mu sõber eluaeg olnud, kahjuks küll gaseeritud aga meil endal gaseerimismasin ja sellega teeme. Ma arvan, et päevas vedelikke tarbin ma umbes 3-4liitrit. 🙂

    Sa oled tubli! Andsid mulle ka motti juurde oma “pekipiltidega”, ma ise pilti pole teinud aga muutusi on natuke märgata- parim asi on energialaks, pole mingi probleem 8.30 üles ärgata ja õhtul 23 ajal magama minna. Enne olin päev otsa uimane ja tujust ära. 🙂 Edu meile mõlemale 😉

    • Avatar
      Vasta Kätlin 16. jaanuar 2015 at 11:06

      Loen ja kadestan, kuidas keegi saab 8.30 alles ärgata 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristina 15. jaanuar 2015 at 10:33

    Omg, kas ma olen ainuke kes seda lauamängu vihkab? Või ma lihtsalt pole sellest aru saanud? 😀 1 kord olen mänginud ainult, aga kuidagi nii halb kogemus

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. jaanuar 2015 at 10:37

      Ma ARMASTAN seda mängu, see on nii põnev 😀 Ehk tõesti esimene kord mängides ei saanud midagi aru, mul oli esimene kord sama värk 😀

      • Avatar
        Vasta mm 15. jaanuar 2015 at 11:03

        See on mu LEMMIK mäng, raudselt!
        Järgneb Saboteur 2

      • Avatar
        Vasta Deisi 15. jaanuar 2015 at 12:09

        See on TÕESTI hea mäng:D.
        Esimene kord, kui ei osanud keegi ja läks kaua aega, siis oli küll siuke tunne, et pole midagi erilist… Kuid nüüd.:D
        Oleme juurde ostnud ka kõikvõimalikud lisad, et asi ikka põnevam oleks!:)