KURB ON OLLA Mari

rasked ja ilusad ajad

26. märts 2015

Paar viimast nädalat on olnud…noh, nagu nad on olnud. Ehk siis harilik segu segadusest ja heast meelest. Rasked asjad on mitmel minu lähedasel inimesel ja see on kurb. Üldse on minu meelest ise rasketest aegadest välja tulla kergem, kui vaadata seda, kui su armsal inimesel on halb ja raske.

Näiteks on minu Marikene palavikuga siruli maas ja kuigi ta on väga tubli väike mudilane, siis mu süda puruneb sajaks väikseks killuks, kui ta ohkab ja oma kuuma peakese mulle kõhule toetab ja lihtsalt lamab ja vedeleb. Mari näeb harva niisama lamamas, sest tavaliselt on tal justkui sipelgad püksis – vaja vaadata köögikappi, siis ruttu mängida selle kineetilise liivaga, siis lauale ronida, siis õuna süüa, siis diivanil turnida, siis Milvit patsutada, siis oma roosat mängupuudlit kallistada, siis mulle näpp nabasse toppida ja siis üritada veepudelile korki peale saada. Emotsioonid ja tegevused on pidevalt laes.

emotsioonid-3122684

Jälle tänan ma kõiki taevaseid ja maapealseid vägesid, et mu töökoht võimaldab mul haige lapse kõrval kodukontorit mängida, sest ma ei suudaks seda väikest lödi könnikest kellegi teisega jätta. Praegu lamab Marike mu kõrval ja ma olen sunnitud vasaku käega trükkima, sest mummuke hoiab paremast kõvasti kinni.

photo-on-26-03-15-at-11-09-3-8464404Hiljuti nägin facebookis pilti, et tuttaval on laps haiglas. Mõtlesin kohe, kui jube võib emal olla, kui tema lapsega on midagi viga ja veel nii pahasti, et kohe haiglasse vaja panna. Me Mariga haiglas käinud pole – isegi siis kui ta sündis olime me haiglas umbes 12 tundi ja ma ei saaks rõõmsam olla, sest ma kardan ja jälestan haiglaid. Aga juba ainuüksi see mõte, et mis tunne mul oleks, kui laps oleks raskelt haige, on nii hirmus, et ma ei taha teadagi, mis emotsioonid ema sees päriselt tekivad. Loodan, et ei pea ka seda kunagi teada saama.

Nüüd me siin istume, Mari sõi palavikualandajat, vahepeal rüüpab vett ja vahepeal tuleb lausa nutt ka peale, sest nii kehva on olla. Siis ma üritan talle veel mugavama pesa meisterdada ja panen multikad tööle (Criminal Minds talle hetkel väga ei istunud) ja lihtsalt ootan teda musutades, et uni peale tuleks ja varsti parem hakkaks.

Õudne on ikka see emaks olemine – lisaks südamevalule tahaks leiutada sellist asja, et ma saaks tema asemel haige olla. Hea meelega oleks, kui temal sellest parem hakkaks, sest minu meelest see on vanema jaoks kõige jubedam asi – näha oma lapsel halba enesetunnet ja sa ei saagi sinna põhimõtteliselt midagi teha.

Oh, neid emaduse rõõmusid.

Loe ka neid postitusi!

18 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Pisi 27. märts 2015 at 08:59

    Ma soovitaks sul marile panna võimalikult õhukesed riided selga ja ja peale mingi õhukene lina. Kui paned lapse sooja, siis
    temperatuur tõuseb kiiremini. Mina nt hoidsin oma lapsi kõrge palavikuga ainult mähkme ja särgiga ja peale tekikott. Sain
    kiiremini selle palaviku alla.

  • Avatar
    Vasta tulevane emme. 26. märts 2015 at 21:15

    Iga lapse haigus on lapsevanemale väga raske. Ei saa siin midagi öelda, et häda pole midagi.

  • Avatar
    Vasta kai 26. märts 2015 at 18:47

    Vabndan, et teemast välja, kuid vastukajaks ühele kommenteerija tähelepanekule: kas olete tähele pannud, et naised kipuvad alatasa negatiivsete (ka positiivste, aga see on siis ikkagi iseenesest ju heade asjade esiletõstmine, isegi kui see tihtipeale kiitlemisena mõjuda võib) sündmuste ja kannatustega üksteist uhkeldades üle trumpama – seda nii seltskonnas kui kommentaariumites? Siin samuti, kelle kannatused lapse haigusega ikka suuremad olid ja kellel ikka kõrgem see palavik, et oh sul pole see midagi aga vaata kus minul alles oli … Hiljuti ühel sünnipäeval sõbranna mainis, et tema laps ei söö porgandit ja leiba, lihtsalt ei maitse need – ja kus siis üksteise võidu hakati seletama (nii 5 naist oli seltskonnas), et see pole midagi, aga minul vot ei söö veel seda teist ja kolmandat. Iga järgmine püüdis eelmist üle trumbata 😀 Kummastust tekitas just see puhevil uhkusetoon oma jamade üle hääles, oleks siis püütud lahendusi leida, aga ei… kui üks seal siis mainis, et tema laps sööb enamus asju mida pakutakse, siis oli hetkeks segaduses vaikus seltskonnas (et mismõttes sa niimoodi ütled, nii see mäng ei käi, nüüd on ikka sinu kord vähemalt 10 asja öelda, mida su laps ei söö) aga koguti ennast ruttu, pööritati silmi ja lasti samas vaimus edasi. Ja siis tuntakse ennast puudutatuna kui öeldakse, et eestlased on kannatajarahvas – aga ongi ju, kui kanntustega/negatiivsete läbielamistega hoobeldakse ja mõõtu võetakse, kellel ikka jamam ;( Head soovid, soovitused ja nõuanded kuidas parem oleks on ju oma kohal ja abiks, aga miks sinna juurde oma negatiivseid olukordi esile tõsta – kuidas see aitab, ei mõista… Marile kiiret paranemist!

  • Avatar
    Vasta E. 26. märts 2015 at 16:20

    kahju temast 🙁
    Aga tulge ja osalege loosimisel!!
    http://beebipepu.blogspot.com/2015/03/auhinnamang-avon.html

  • Avatar
    Vasta riina 26. märts 2015 at 16:05

    Oeh, ma just elasin läbi selle. Poisil oli pea nädal 38 palavik. Alla ei saanud. Küünal ja viinasokid (muidugi veega lahjendatult. Mainin et mind pärast risti ei löödaks) Siis sain nii, et päeval polnud, aga õhtuks tõusis. Nüüd 2 nädalat oli kodus, antibiootikumi peal, esmaspäeval saab aeda minna. See üks nädal kodus oli nii igaksjuhuks. Köhis ja tatistas. Jube raske oli. Mul oli nutt kurgus, sest tal ju nii paha. Oli nii loid ja õnnetu. Nüüd teeb jälle pätti seitsme mehe eest 🙂

  • Avatar
    Vasta Helena 26. märts 2015 at 14:21

    Iga lapse haigus on emale raske ja pole mõtet neid siin üles lugeda.
    Aga Marile kiiret paranemist:) Olen olnud sinu blogi lugeja alates Mari sünnist, mul kolmas 6 kuud vanem kui Mari. Mari on saanud saanud kuidagi omaks, kui mind ka võõraste ja isegi pahatihti sõprade laste tegemised üldse ei huvita, siis Mari käekäigust loen hea meelega.
    Palavikus last aga ära hoia tekkide all ja soojalt riides. See tundub karmilt aga palavikus last ei tohi lisaks soojendada. Väike särgike selga. Magamise ajal võib ka väikese lina peale panna. Aga sinu süles, teki all oleks tõstab tal pigem palavikku. Väikene kehakene kuumeneb kiiresti üle. Loomulikult hoia ikka süles aga lihtsalt riideid, tekke vähemaks kui palavik kõrge on.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. märts 2015 at 14:35

      Me panime enne küünla, enam nii kuum ei ole kui enne. Palavikku ta muidugi hetkel mõõta ei lase, aga tal on niii külm, et lausa vabiseb vahepeal 🙁

      Muidu aga aitäh heade sõnade ja soovide eest 🙂

      • Avatar
        Vasta Meedik 26. märts 2015 at 16:59

        Õige kommentaar tõesti, et tekid võivad palavikku tõsta. Kui on aga vappekülm ja väriseb, siis tuleb ikka soojendada.
        Kiirabis töötades soovitasime palaviku puhul kasutada nii Paracetamoli kui Ibuprofeni paralleelselt. Ehk siis 10-15mg lapse ühe kg kohta (kindluse mõttes on parem arvutada 10mg 1 kg kohta). Palavik üke 38 või 38,5 ja siis alandamiseks kõigepealt siis üks kahest ravimist. Kui paari h jooksul pole langenud, siis anda teist ravimit. näitena nii: Paracetamol – 3h pärast Ibuprofen – 3h pärast Paracetamol. Ehk siis 6h miinimum sama ravimite vahel. Kui nüüd on nii, et palavik on ikka üle 38,5 või isegi kõrgem ning rohtu veel anda ei saa, siis soovitatakse teha viina ja vee lahus 50-50, kindlasti kehasoe! Siis võtta laps paljaks (täiesti paljaks, mähkmed ja kõik ära – mähkmeid väikeste puhul ei tohiks palavikuga üldse hoida jalas, kuna kuumutavad), panna siis kõigepealt käega üle kogu keha viinavee segu, nii et laps on märg. Seejärel teha tuult nt rätikuga kuni viin aurustub, siis keerata laps kõhuli ja sama teha seljale+jalgadele. Sellise mehhaanilise jahutamisega peaks saama umbes 1 kraadi kehatemperatuuri allapoole. Lapsele ilmselt see eriti ei meeldi ja väike röökimine võib asja juurde käia. Kuid see on väga efektiivne.

        Loodan, et oli veidi abiks 🙂 kiiret paranemist 🙂 ning kindlasti anna palju juua, võimalusel mitte piimatooteid, kuna võivad magu ärritada ja oksele ajada… Parim on tavaline vesi ja mitte hunnikutes sundida jooma, vaid lonksukestena 🙂

  • Avatar
    Vasta ann 26. märts 2015 at 14:12

    Just nii kurvaks teeb,kui su aktiivne rõõmurull ühel päeval kuumab ja on kurvalt kössis.Sest ta on ju nii kallis :D.Marikesele kiiret paranemist!!!

  • Avatar
    Vasta ekku 26. märts 2015 at 13:39

    Marikesele kiiret paranemist ja sa ise oled olnud tubli et oled suutnud last kasvatada nii et ta on terve ja tubli. Mu enda 3 aastane on sel talvel igakuu kõrvapõletikus ja bronhiidis olnud. Aga haiglas olek lapsega polegi minuarust nii hull. Kuna haiglas on inimesed kes teavad rohkem mida teha kriisiolukorras 😉 Kui meil rotaviirus oli, olime 2 nädalat tilguti all ja 3nädal veel lisaks, aeg mil kosusime. Peale selle on olnud 2 oppi (kohe aprilli alguses tuleb 3 veel), peapõrutus, mõned korrad ka kõriturse. Ja no lisaks eel igasugused uuringud jms seoses tema puudega
    Niiet respekt sulle pigem et sa pole pidanud haiglates pool lapse lapsepõlvest veetma 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. märts 2015 at 13:44

      Ei usu mina, et ükski vanem, kelle laps satub haiglasse ala kõrvapõletiku või bronhiidiga, et see vanem ise selles süüdi oleks. Eks teinekord on Mari õues endal kindad või mütsi ära kiskunud, aga ptüi-ptüi-ptüi, tõsisemat haigust sellest õnneks tulnud ei ole. Eks lastel ikka juhtub, tuleb ainult põetada ja üle elada 🙂

  • Avatar
    Vasta Sandra 26. märts 2015 at 13:19

    Mul olid samuti mõlemad tüdrukud hiljuti haiged – üks neist Mariga samas eas. Suurt teha polnudki midagi. Palavikualandajat, võimalikult palju palja pepuga ja palavik tõmbus tagasi. Kuskil 4 päeva käiski palavik hooti. Kõige kõrgemaks viskas 39.5 peale ja just õhtuti. Päevasel ajal oli kõik rahulik. Palavikust vast nädalake möödas aga kimbutab köha ja nohu – ole selleks igaks juhuks valmis. Ei pruugi muidugi sama viirusega tegu olla, aga iial ei tea.

    Loomulikult vett palju. Õnneks mul tüdruk oli nõus sööma ka kuigi palju. Jõudu ja jaksu ! 🙂

  • Avatar
    Vasta koll 26. märts 2015 at 13:13

    Niikaua kui joob, haigla ohtu pole. Mul oli kolmene mõni kuu tagasi imelikus palavikus. 42 kraadi korra isegi.. Midagi muud viga pole ja ei tea kust palavik tuleb. Nadalavahetus ka ees. Mu Vanaema käskis emosse minna, äkki kopsupoletik või midagi. Vaja haiglasse minna. Läksin sinna, analüüsid korras. Kuulamisel kahtlusi polnud. Öeldi et viiruslik ilmselt. Kas kardan väga palavikku ja jään haiglasse või saan kodus hakkama..?
    Ütlesin et ma ei karda midagi, ema ja Vanaema kardavad rohkem.. Ütles, et kui joob, pole haiglas mõtet istuda.. Koju läksime.
    Kui laps oli 1 midagi, siis oli vist rotaviirus. Mu vend oli eelmine kuu just haiglas olnud sellega ja käisime neil külas.. Ja siis oksendas ja kõht lahti. Aga jõi vett palju ja vahepeal üritas süüa ka midagi. Oksendas küll välja, aga midagi jäi püsima ka. Pärast kui emale mainisin, et rotaviirus oli meil vahepeal, siis kukkus kisama et miks kohe ei öelnud, haiglasse oleks pidanud minema, see nii ohtlik asi plapla. Ütlesin, et kui vett joob, pole mingit haiglat vaja. Haiglasse oleks pidanud minema siis kui loid on, siis pannakse tilguti külge. Muud rohkem seal ei tehta..
    Vot selline pikk jutt. Kui marike vett joob, pole haiglat vaja.. Kui just midagi ravida pole vaja.

  • Avatar
    Vasta Liis 26. märts 2015 at 12:52

    Nähh osad inimeset on ikka nõmedad, pole Teil häda midagi. On ikka küll.
    Minu jaoks on ka väga raske vaadata on mu põnn on palavikus ja loiuks ka muutub.
    Veebruaris viis kiirabi meid haiglasse ja lapsele pandi tilguti sest palaviks läks üle 40.
    Kui laps magama jäi siis mul pisarad lendasid nagu keegi oleks ämbriga vett kallanud.
    Marile kiiret paranemist 🙂

  • Avatar
    Vasta ML 26. märts 2015 at 12:34

    Saan aru, mida sa tunned. Mu poiss on 3,5 ja siiani kahel korral palavikus maas vedelenud, 1 kord oli ta u 1,5a ja oli see 3-päeva palavik, ühel päeval siis oli kõrgem ja ta hommikust õhtuni oli voodis, magas, ärkas vaheldumisi, aga voodist välja ei tikkunud. Teine kord oli u kuu tagasi ja ka 1 päev oli palavik ja u pool päevast oli teki all voodis. Muidu ka selline, kes purgiski paigal ei püsiks.
    Marile saadan suure pai ja palju tervist, et ikka ruttu parem hakkaks!

  • Avatar
    Vasta kkk 26. märts 2015 at 12:30

    Ma kohe no üldse ei mõista neid emasid, kes peavad om suu lahti tegema ja rääkima stiilis AGA minu lapsel on veel hullem olnud või vastupidi: minu laps nii ilus, tark ja osav… sowhat. Mis krdi võrdlmine koguaeg on?? Laps palaviku siis soovi head paranemist, mitte ära targuta. Sorry Mallu, esimest korda kommenteerin üldse, aga halb hakkab kui keegi arvab, et palavikus vaevleval lapsel pole häda midagi.

    Head paranemist!!

  • Avatar
    Vasta suleke 26. märts 2015 at 12:07

    Oh sind hellikest küll. 🙂 Minu poiss on 4-aastane ja on oma elu jooksul haiglas olnud 4 korda. Tavalised haigused kipuvad üle minema bronhiidiks või kopsupõletikuks ning ägest kõhuviirusest sai mõne tunniga vedelikupuudus, sest ta keeldus joomast. Peale selle on ta juba üle elanud 3 narkoosi, üks neist adenoidilõikus. Teised kaks olid seotud käeluumurruga (pandi narkoosi all käeluu paika, ning mingid fikseerivad vardad sisse ja siis kuu hiljem samamoodi välja ka). Käeluu murdis ta lihtsalt kapi peale turnides ning kukkus (üldse mitte kõrgelt), käsi jäi lihtsalt kehvasti keha alla ja valmis…
    Niisiis, pole teil häda midagi!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. märts 2015 at 12:12

      Ei no loomulikult ei ole praegu midagi nii hullu viga, vähemalt ta pole valudes vms. Lihtsalt halb on, kui tal halb on 🙁