Uncategorized

pilvikupizza*

4. august 2015

Üleeile hõiskasin, et tahan minna Männiku metsadesse uitama ja vaatama, kas seal seeni on. Üks tore lugeja soostus minuga kaasa tulema, et ma seal rabas päris üksinda ei seikleks, nõnda me eile kokku saime ja metsa läksime. Mina olin ikka valmistunud – kaks nuga, korv, kilekott (juhuks kui me leiame MEGA palju seeni) ja kummikud. Selga viskasin ma SheIni pluusikese, mis on maailma parim hõlst. Tellisin endale uue kraamiga veel samasuguse halli ka, et saaks ikka normaalselt hõlsti kanda. (LINK).

Teate, kuidas minu kaaseeneline riides oli? Varbavaheplätudes 😀 Seega ma ei tahtnud vaest hinge sügavale metsa ajada ja nõnda me sellises metsas, nagu pildilt näha, tsillisime. Nägime NASTIKUT ja nelja konna. Metsaelu missugune! Seeni väga ei leidnud. St leidsime üsna palju, aga kuna me ei teadnud, mis need on, siis jätsime nad rahule, sest me arvame iga seene kohta, et see on riisikas. Nad ei olnud…

Ühed punased jäid mulle aga silma ja mina tegin otsuse, et neid seeni ma tean, need on männiriisikad, neid korjame. Hiljem ütles ämm kodus, et need on pilvikud, aga noh, oh well. Koju jõudsin igatahes sellise korvikesega, kust seest pilvikud välja noppisin ja siis googeldasin, et mis imeseened need pilvikud on. Selgus, et pilvikuid on kaht sorti – kibedaid ja imehäid. Puhastasin ja praadisin seened võis ära ja mekkisin ettevaatlikult. VEDAS – need olidki imehead.

Mida muud siis ikka teha, kui üks väike pilvikupizza?

Kahmasin tacopõhjad ja tegin ühe pilvikupitsa, ühe shampinjonipitsa ja kaks kana-kolmejuustu pitsat (nende Juustukuningate juustudest, mis ma Nõmme turult ostsin). Appi, need kõik olid nii head, aga lemmik oli ikka see va “pilviku”pitsa. Ma ütlen pilvik jutumärkides, sest ega ma ju tegelikult ei tea, kas need olid pilvikud ja ämma sõnu ei saa alati ka puhta kullana võtta. Seega, oma ülejäänud pere kaitstes ja iseennast suurejooneliselt ohverdades, sõin ma ära 3/4 sellest pitsast. Kuidas ma sain MITTE teda ära süüa, kui ta sellline välja nägi:

Täna olen päev läbi iga kõhukorinakest hirmuga kuulanud, sest ma tegelikult siiamaani kardan, et need ei olnud pilvikuid vaid…mingid muud random seened, mis üsna pea mul põhja alt ära lükkavad ja ma ennast kontoris täis kakin 🙁 (jeesus, mis sõna on kakin, aga situn tundus liiga robustne). Igatahes ma tean mida karta, sest mul on kõhugripp olnud, aga vot seenemürgitust ei ole, nii et jääme ootele!

Kuna ma täna sain ka superarmsa kommentaari, kus seisis: “Kuid nüüd on meil tööl lõuna ajal nii, et pidevalt keegi naistest hõiskab “mallukal tuli postitus” ja KÕIK on peale seda vait ja ninapidi telefonis.” siis minu poolt shoutout sinna kontorisse ja suured tervitused minu poolt. Also väiksed õpetussõnad ka – ärge sööge võõraid seeni! Va siis kui nad on üli maitsvad, siis sööge.

* Ma tegin tegelikult kodus täiega ilusaid pilte veel, aga ma unustasin piltidega mälukaardi koju ja nüüd peate leppima instapiltidega. Sorts!

Loe ka neid postitusi!

25 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Birgit 5. august 2015 at 11:56

  Mingi seene äpp oli mu meelest olemas, sõbranna mul rääkis, et kasutab seda kohu aeg. 🙂

 • Avatar
  Vasta Kaidi 5. august 2015 at 11:52

  Ega jahh ,Männiku ja Saku ümbrusest
  Kahjuks eriti head seenesaaki ( loe kupatamist mittevajavaid seeni )
  Pole ma kunagi saanud ! No ei viitsi kupatada kahjuks neid 🙁 !
  Ikka alati valdavas enamuses männiriisikad vs. pilvikud .
  Kui eriti hästi joppab siis harva ka mõned puravikud .

 • Avatar
  Vasta Kätlin 5. august 2015 at 09:22

  Ma korjasin Norras eeilmisel sügisel puravikke. Pesitsesid teised natuke liiga tee ääres, aga kuna seenekastme isu oli suur, siis
  ikka noppisin üles. Tegin kodus kastme valmis, sõime perega ära ja ühe korraga hakkas mul hirmus paha. Kohe tuli paanika, et
  valed seened ja seenemürgitus. See mõte mõeldud, hakkas pea ringi käima, paha ja pilti tasku viskama. Teistel polnud midagi häda
  ja 10 mn pärast läks mul ka üle. Ei tea siis, kas sain mõne eksta heitgaasise seenemapsu või mõtlesin ise endale hetkelise
  mürgituse külge. Vähemalt jäin ellu. 😀

 • Avatar
  Vasta annimumm 4. august 2015 at 22:50

  Sinu korvi piiludes siis Sinu ämm ikka ei eksi,
  need on täitsa pilvikud. Ja seenemürgitust ära
  pelga. Kui ikka korralikult läbi kuumutatud ei
  ole põhjust. Ma ise olen ikka väga väga suur
  pilvikute fänn, eriti need armsad mütsikesed
  mida pole vaja isegi noaga lõigata, lihtsalt krõps
  ja kübar pealt ongi☺
  Teised lemmikud seened on mul veel
  PURAVIKUD ülekõige mmmmmm…..

 • Avatar
  Vasta kaare 4. august 2015 at 22:11

  http://www.iflscience.com/health-and-medicine/
  simple-method-proves-effective-countering-anti-
  vaccination-attitudes

 • Avatar
  Vasta Anneli 4. august 2015 at 21:00

  Ma ei tea, kas asi on mu raseduses või su ilusas
  pildis ja kirjelduses aga mina, kes ma muidu
  seeni ei söö, siis see pitsa hakkas küll isutama
  praegu. 😀

 • Avatar
  Vasta tegelane 4. august 2015 at 19:24

  Su piltide kvaliteet on kõvasti tõusnud.
  Mõtlesin juba eile seda partidega pilti
  vaadates, et hea fookus. Ja nüüd see pitsapilt.
  Keep up the good work! 🙂

 • Avatar
  Vasta Minaisenoh 4. august 2015 at 16:07

  “mingid riisikad” ja “loodetavasti pohlad”.. 🙂

  Aga pitsa näeb välja maitsev ja tore, et siiani
  endast elumärke näitad 😀

 • Avatar
  Vasta Lepatriinu 4. august 2015 at 16:06

  Pilvikuid peab ju kupatama ka!
  Mürgised nad vist otseselt ei ole aga
  … Mina kah ei tea. Need roosakama
  kübaraga on raudselt pilvikud,
  oranzikamad peaksid vist
  kuuseriisikad olema ja pruunikad
  võivad männiriisikad küll olla.

  • Avatar
   Vasta meow 4. august 2015 at 16:14

   Männiriisikas on tumepruun, kuuseriisikas on üleni oranž – jalga lõigates tuleb piim ja lõikamis koht muutub roheliseks. Pildil
   tunduvad olema kõik pilvikud

   • Avatar
    Vasta meow 4. august 2015 at 16:15

    Ja männiriisikas on kupatamata mürgine ja hirmus kibe! Kuuseriisika võib kohe pannile ajada.

    • Avatar
     Vasta meow 4. august 2015 at 16:15

     Ehk siis mis ma veel öelda tahan, Mallukas, tule Lõuna-Eestisse, ma tutvustan sulle seeni 😀

 • Avatar
  Vasta maria 4. august 2015 at 16:04

  Need on pilvikud jah, hasti maitsvad seened. Aga
  parem keeda nad labi jargmine kord. ☺

 • Avatar
  Vasta Liisa 4. august 2015 at 15:54

  Noh, ma kommisin seda meie lemmikut lõpuks :P. Tegin üks null ära. Aim, shoot and be done with it 😀

 • Avatar
  Vasta meow 4. august 2015 at 15:53

  KUIDAS sa julged seeni süüa, milles sa pole kindel? 😀
  isegi kui pole mürgised, vajavad 90% seentest
  kupatamist. Niisama pannile kõlbab vaid kukeseen,
  kitsemampel, mõned pilvikud, timpnarmikud,
  kuuseriisikad ja porgandriisikad (teised kupatamata
  mürgised) ja no käputäis seeni veel.

 • Avatar
  Vasta h 4. august 2015 at 15:39

  selle isuäratava pitsa pildi peale panen paar kananagitsat ahju :P:)

 • Avatar
  Vasta K 4. august 2015 at 14:09

  Käin tööjuures ka iga tunni tagant tsekkimas ega midagi uut pole 🙂 Mmm, seeni tahaks küll ja seenepizzat eriti. Keegi teab, kus
  Tallinnas oleks seeni (Ise elan mustakal)

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 4. august 2015 at 14:19

   Kui ma teaks, siis ausalt ütleks :((

  • Avatar
   Vasta Kerttu 4. august 2015 at 14:23

   Turul on 🙂

   • Avatar
    Vasta K 4. august 2015 at 15:35

    Turul küll, aga tahaks ise korjamisest saadavat rõõmu ka nautida 🙂

    • Avatar
     Vasta Vaike 4. august 2015 at 15:47

     Sõida rongiga Aegviitu, seal metsad seeni täis, ise just käisin. 🙂

 • Avatar
  Vasta Joosep 4. august 2015 at 13:35

  see sõna on “kakan”.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 4. august 2015 at 13:40

   Ma olen kursis jah, aga ma leian, et ma võin seda sõna oma blogis öelda seda nii, kuidas mu hing ihaldab 🙂

 • Avatar
  Vasta Andra 4. august 2015 at 13:25

  Mina ka olen ikka sillas kui uus post tuleb ja kindlasti paljud-paljud veel.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 4. august 2015 at 13:31

   Aiäth!