TESTIN JA ARVUSTAN

autojutud minu blogis – Renault Kadjar

10. märts 2016

Ma ei tea, kas ma mainisin, aga Värskasse minekuks andis meile auto Renault. Kohale jõudes selgus, et kui me oleks bussiga rännanud, oleks me pidanud endale hobuse palkama, et isegi SPAsse saada, sest jalutamiseks oli see küll nõks kaugel. Seega olin ma jube rahul, et meile see Kadjar kaasa anti.

Ega midagi siin ilmas ei ole niisama ja nõnda pidasin mina viisakaks teile ka natukene sellest autost rääkida. Seda nii kauaks kuni ma mõistsin, et ma olen maailma autokaugeim inimene ja autosid kirjeldan ma tavaliselt värvi järgi. Jah, selles Kadjaris oli mugav kõrvalistmel sõita, aga see vist ei ole tõelisele autohuvilisele kuigi huvitav info. Seega lasin ma sellest autost kirjutada nii Krislynil, kes autoga ise sõitis ja mehearvamuseks küsisin ma Kardo vennalt Kaurilt arvamust, sest huvitaval kombel ta just sellise sama auto paar kuud tagasi ostsis.

dsc_4249-8004783

Ma loodan, et Krissu mind selle pildi pärast mättasse ei löö 😀

Krissu arvamus:

Olen oma elus küllalt proovinud erinevate sõiduautode rooli keerata. Kuna mul endal juba mitu aastat enam autot pole, siis õnnestub juhikohale istuda harva. Mulle tundub, et autosõidu kohta võib öelda sama nagu rattasõidu kohta: seda ei unusta iial. Ühel kenal reedesel päeval saabus jällle võimalus juhikohale istuda, sedapuhku andis lahke ABC Motors meile Värskasse sõiduks proovida uue maasturi, milleks oli Renault Kadjar. Me isegi mõtlesime talle vahepeal hüüdnime Kats, sest auto oli tõesti mõnus ja sai kiirelt omaks!

Kui ma reedesel pärastlõunal seadsin sammud ABC Motorsi poole, ei osanud ma oodata, et kuidas seal need asjad käivad ja mida ma küsin jne. Ma pole tegelikult autoesindustega väga kokku puutunud, nendes sees olen ma käinud mõnel üksikul korral. Kohale jõudes tuli mulle appi peale natukest ootamist üks väga sõbralik ja tore meesterahvas nimega Indrek. Ta juhatas mind ühe ilusa musta värvi maasturi juurde, kus ta siis hakkas mulle vajalikku informatsiooni andma. Näitas ära, kust miski käib. Väga palju polnud vaja seletada, eks põhilised asjad on ju kõigil autodel praktiliselt samad. Ta näitas vaid selliseid lisavidinaid ning et kuidas enda käe järgi midagi mugavamaks seadistada. Kuna ma olen tavaliselt ikkagi sõitnud roolis veidi vanemate kui eelmise aasta väljalaske autodega, siis oli minu jaoks neid huvitavaid vidinaid hea vaadata. No kasvõi see, et ma ikka olen harjunud tagurdama/parkima peeglite ja pea keerutamise abil. Uutel autodel on ju parkimisandurid, mis annavad koheselt märku, kui asi hakkab väga lähedaseks mõnega muutuma. Seega alguses ma vanast harjumusest üritasin koguaeg oma gabariite testida ja vahtisin pingsalt peegleid. Tegelikult oli seda vaeva vaja vähem näha ning piisas mõnest pilgust ja ülejäänust andis auto juba ise märku.

DSC_4248

Kui Indrek mulle need vidinad/nupukesed/võimalused ära oli seletanud, hakkasin ma siis vaikselt kesklinna poole sõitma, et Mallu peale võtta ning siis Värska poole suund seada. Linnas sujus sõit väga hästi, koha pealt läheb auto väga sujuvalt ja nö elegantselt edasi. Maanteele jõudes saab muidugi selle õige sõiduelamuse. Kadjaril on hea süsteem, mille saab vajadusel välja ka lülitada. Nimelt annab see märku, kui sa hakkad oma sõidureast välja kalduma. Ta ei anna märku nii, et ta hakkaks kuskilt muusikaga võidu kriiskama, vaid muusika läheb sujuvamalt vaiksemaks ja sellisel malbe piuksumisega ergutab su tähelepanu. See kaldumise süsteem on hea eriti pimedas. Näiteks Põlvamaal sõites olid tee seisud üsna, noh, nigelad. Vähemalt meie sõidutrajektooril. Seal kulus see omadus üsna hästi marjaks ära. Autol on ka kaasaegne GPS tarkvara süsteem, mis omakorda suudab ka tuvastada liiklusmärgid ning näitab mulle ära, kui palju on antud teelõigul kiirusepiirang. Samuti näitab ta kiiruskaamerate asukohad, tanklad jms vajalikud kohad ära. Abiks tuleb ka tagurduskaamera, aga seda ma paraku tööle panna ei jõudnudki. R-Link süsteemi abil saab ka oma telefoni ja/või USB ühildada ning muusikat kuulata hoopis bluetooth-i abil.

Mis mulle kõige rohkem meeldis, eriti kuna ilm oli ka üsna krõbedalt külm: olles naisterahvas, olen ma küllalt oma elus pidanud auto ukse taga külmetama ja otsima põhjatust käekotist taga autovõtmeid. Kadjaril on aga üks huvitav pult, keskmiselt kahe tikupaki suurune, millega saad sa avada uksi, lukustada jne. Aga, see pult ei pea sul olema käes. Piisab kui ta on sinu lähedal, näiteks taskus või kotis. Andurid tunnetavad puldi olemasolu ning siis saad sa autosse pääseda ilma, et sa peaksid kohmitsema taskute või koti kallal jupp aega. Autot käivitades ei pea sa endiselt pulti taga otsima, Kadjaril on start/stopp süsteem. Seega piisab vaid nupuvajutusest ja võidki juba sõita! Lisaks sellele, et auto on maastur, ei ole ta tohutult suur hiigelmaastur. Seetõttu ongi ta ideaalses mõõdus auto ka naisterahvale. Naine ei kao ega vaju sinna autosse nö „ära“, kui näiteks mõne muu maasturiga on see üsna lihtne juhtuma. Uue sõiduauto kohta ei ole ka hind teab mis röögatu. Igatahes mina olen nüüd ühe uue ning suurepäraselt mõnusa maasturi juhtimise võrra rikkam, loodetavasti ei jää see kogemus viimaseks!

KAURI ARVAMUS:
938765_10153939151749449_1395727546_o

Olen sõitnud oma ZEN varustuses Kadjariga nüüd kolm kuud. Kohe alguses võin öelda, et üldmulje on kindlasti positiivne. Minu näol on tegu juba kolmanda uue Renault omanikuna ning seda võin küll julgelt öelda, et prantsuse auto kvaliteet ei jää küll enam oma Saksa või Jaapani vendadele/õdedele alla.

Kadjari näol on tegu Nissani ja Renaulti koostööga. Kasutatud on Nissani platvormi ja mootorit, kuid mootori võimsust on kavalate nippidega tõstetud lausa 11kw. Võib ikkagi tekitada vastakaid tundeid Kadjari 1,2l ja 96kw turbomootor, kuid tegelikult on üpris särtsakas. Pöörded püsivad normaalsel tasemel ja mina ei kardaks mootori liigset kurnamist.

Et mitte hakata nüüd võrdlema Nissan Qashqai’d ja Kadjarit, kes on turul põhilised rivaalid, siis lühidalt võib öelda:  Renault on suurem, võimsam, parema koostekvaliteedi, ilusama sisu, parema varustuse ning kõige tähtsam pikema garantiiajaga (tervelt viis aastat Nissani kolme vastu).

Kui nüüd rääkida oma kogemusest, siis meeldib mulle kõrgem istumisasend ja kliirens, mis laseb vaadata üle teiste autode ning juba varakult näha mis ristmikel toimub ning millist rida tasuks hoida. Kurvituled on päris mugavad. Ega neid enne ei märganudki, kui istusin vanema auto rooli ja ei saanud aru, mis selle tuled kurvis otse metsa näitavad. Kadjaril aga süttivad udukad vastavalt pöördenurgale automaatselt.

Võtsin lisavarustusena navi ekraani ning lisaks tavalisele gps’ile on seal veel hulganisti funktsioone. Näiteks saab jälgida välisõhu kvaliteeti ning auto automaatselt muudab filtrite tööd vastavalt välisõhule. Eriti hea minu meelest kui vedada lapsi läbi kesklinna sudu ja liikluse lasteaeda või kooli. Samuti ühilduvad kõik seadmed väga kergelt. Laadimiskontakte on tervelt 4.

Meil on peres üks auto naisega kahepeale ning auto saab seadistada vastavalt kasutaja soovidele. Alustades siis navi põhiekraani aplikatsioonide esitamisest lõpetades sellega, kas tagumine kojamees hakkab tagurdades tööle, kas uksed lukustuvad automaatselt või mis värvi on salongivalgustus.

Nüüd lisaks kiidukõnele ka mõned miinused. Kohtvalgustusega on üpris nirult. Kõigil varasematel autodel on olnud päikesesirmides lambikesed, mis süttivad kui peeglit kasutad. Naine ikka täitsa tunneb sellest puudust. Samuti on kohtvalgustuse probleem pakiruumis. Mingi väike „seasilm“ seal on, aga pimedas ei ole ikka üldse näha,kuidas sa oma toidukotid sinna täpselt asetad.

Samuti tekitab küsimuse, et igasugust varustust on kokku kuhjatud, kuid kliimasüsteem esimesel kahel varustustasemel on selline küsitav. Jah see mõõdab välisõhu kvaliteeti ja seadistab automaatselt filtreid, kuid temperatuuri peab ikka kruttima manuaalselt.

Aga need on ainukesed miinused siiani. Isteasendi seadistamine on lihtne, rooli saab liigutada neljas suunas, kõik nupud ja vidinad on loogilistes asukohtades – tiptop masin. Minge aga proovisõidule. ABC ja Citymotors annavad tasuta välja proovisõiduks masinaid mitmeks päevaks, kus saab ka kõrgema varustustasemega masinate kõigi vidinatega paremini tuttavaks ning tegelike vajaduste hindamine on seeläbi adekvaatsem, kui mingi 30min-1h proovisõidu puhul, mida pakuvad konkurendid.

***

Mida olekski minul veel sellisele infole lisada? Va see, et mind jäi ainult üks asi painama. Misasi see on? Mis sinna pannakse? Sente? Kas sealt tuleb õhk? MIS SEE ON? 😀

DSC_4250

Loe ka neid postitusi!

14 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Tyy 22. detsember 2018 at 15:40

    see näeb välja nagu sigari hoidja 🙂

  • Avatar
    Vasta Mimi 11. märts 2016 at 17:05

    Mind häirib Kadjari juures liiga väikesed topsihoidjad.
    Ukse kylge ei mahu nt suur pudel ja topsihoidjasse ka
    pigem väiksema mõõdulised topsid.

  • Avatar
    Vasta Leah 10. märts 2016 at 22:04

    Ei saa küll aru mida see 5a garantiid niiväga juurde annab? Kui just hooldus tasuta ei ole.

    • Avatar
      Vasta kaur 11. märts 2016 at 09:05

      Noh eelmisel masinal, mul ikka tehti üht-teist tasuta korda 4janda aasta hooldusel. Mingid puksid vahetati tasuta ära ja
      midagi veel… Selles suhtes mida pikem seda parem 🙂

  • Avatar
    Vasta kaur 10. märts 2016 at 13:38

    Mind hoopis huvitab, mis sinna pilusse saab panna:

    http://s1.cdn.autoevolution.com/images/testdrive/gallery/renault-kadjar-review-2015_31.jpg

    See pilu, mis on selle käetoe tagumise istme, poolses küljes.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. märts 2016 at 13:44

      Eeem, topsik? 😀

      • Avatar
        Vasta kaur 10. märts 2016 at 14:53

        Ei nagu see õhuke vahe seal tagaseinas…

    • Avatar
      Vasta Mariliis 13. märts 2016 at 12:14

      Tundub nagu mingi kaardi pesa.

  • Avatar
    Vasta kaur 10. märts 2016 at 10:54

    Sinna saab panna mündid või siis need krdi poekärude tsetoonid 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. märts 2016 at 10:55

      Miks ma peaks tahtma autos kuskil münte hoida? 😀

      • Avatar
        Vasta kaur 10. märts 2016 at 10:58

        No kui tahad panna parkima autot, siis hea võtta. Või kui poodi lähed Rimisse ja tead, et seal on need müntidega kärud
        ja kunagi ei ole ju münte. Siis kakerdad seal oma tonnise poekorviga ringi sest ei ole münti 😀

      • Avatar
        Vasta Mari-Liisa 10. märts 2016 at 12:42

        Eestis seda pole, aga paljudes riikides, kus need autod sõidavad, on teemaksud. Siis on hea ja lähedalt võtta, kui putkast läbi
        sõidad.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 10. märts 2016 at 12:44

          Okei, ma sellele ei mõelnud jah 😀

      • Avatar
        Vasta Mariliis 13. märts 2016 at 12:08

        Välismaal on teetasud, mille eest tavaliselt makstkse müntides. Siis hea hoida neid seal. Eestis iseteenindus pesulas saab
        müntides maksta. Iseasi on muidugi, kas tänaval seisvas autos on mõistlik nii münte hoida 🙂