Lapse üles kasvatamine LAPSED Mari

laisk ema

26. juuli 2016

Ma olen kindel, et ma olen jube paljude standardite järgi laisk ema. Näiteks ei viitsi ma pea kunagi kohe üles tõusta, kui Mari ärkab, mistõttu lasen ma tal hea pool tundi magamistoas laamendada ja asjatada, enne kui kargu alla ajan. Usinad emad tõusevad vist ikka KOHE üles ja panevad lapse riidesse ja annavad süüa ja teevad muid selliseid toiminguid? Ma ei tea, ise ei ole üks nendest vist.

Kuigi laias laastus pean mina ise lõpuks selle magamistoa korda ka tegema, seega ma vist nii laisk ka olla ei saa. Igatahes eelistan ma hommikust vedelemist vähesele koristusele, mis siis ikka teha, kui see mind laisaks emaks teeb.

Eile avaldas keegi arvamust, et kui kaheaastane laps ei käi potil, siis on tegemist laisa emaga. Mingil määral ma võin nõustuda, et noh, ma saan aru sellest poindist, et kui sa oled jube usin ja järekindel, siis suurema tõenäosusega saad sa lapse enne potile, kui teine, kes ei viitsi sellega nii pikalt tegelda. Aga öelda kellelegi “laisk ema” kõlab nii üleolevalt ja vastikult, kas te ei leia?

Jah, potil ka minu laps ei käi. Olenemata sellest, kui mitmeid sadu kordi olen ma teda meelitanud väiksele potile, pakkunud telefoni, komme, plastiliini, pissinud ise potti, laulnud välja mõeldud pissilaule, pannud teda potile iga mõne aja tagant, katsetanud suure potiga, soristanud veega….oeh, mul ei tule isegi pähe rohkem näiteid, mida kõike olen ma katsetanud, et Mari hakkaks potil käima, aga no võib öelda, et ma olen proovinud vist kõike. Okei, päris poti külge liiminud ma teda veel ei ole, aga olukord, kus pisarates laps potil istudes telefonist multikaid vaatab, on siin majas juhtunud küll ja veel, mina “pissi, pissi sorrr, lase tal tulla!” kõrvalt takka ergutamas.

Sittagi.

Konkreetselt ei pissi, ega ka sittagi. Midagi. Kohe, kui ma oma vigurdamised lõpetan, tõuseb Mari ruttu sellelt õudsalt asjanduselt püsti ja paneb vehkat.

Ma isegi mõtlesin, et okei. Teeme siis nii pidi, et las pissib suva kuhu, aga kui ära pissib, tõstan iga kord potile. Mis te arvate, mitu korda olen ma täna teda siis potile tõsta saanud? NULL! Mul pole õrna aimugi, kuhu ta täna pissinud on, aga igatahes on ta teinud seda nii salakavalalt, et mina seda salakohta üles ei leia.

Ei, ei aita ka see taktika, et “las ta pissib püksi, hakkab ebamugav ja saab aru”. Ega Mari loll pole ja omas kodus ometigi pükse ei kanna, hoiaks jumal selle eest! Seega ei saa ma talle ka parima tahtmise juures näidata, kui rõve on püksi lasta, sest tal lihtsalt ei ole 99% ajast mitte miskit jalas!

Ja siis tuleb keegi ja ütleb mulle, et ma olen laisk. No pelšše küll. Ise oled! Ma saan aru, et ta ütleks, et ema on järelikult kuidagi ebapädev last potitreenima või on seda valesti teinud või ei oma piisavalt oskusi selles vallas, aga laisk kellelegi öelda on lihtsalt nõme. Okei, siis oleks see võib-olla argumenteeritud, kui keegi konkreetselt päevad-ööd teist ema jälgib ja spekuleerib kuude pikkusel perioodil ja siis teeb oma nähtu põhjal säärase järelduse. Aga tulla oma avalduseni “laisk ema” selle põhjal, mida üks laps oskab või mitte, on nõme ja isegi kui ma kõigest väest üritan mitte sellise asja peale solvuda, siis ma ei saa.

Jube lihtne on arvamust avaldada enda kogemuste põhjal ja kindlasti on miljoneid lapsi, kellel ühel päeval see imeline plõks käis ja ta hakkas potile pissima. Ma olen kuulnud isegi lugusid, kuidas vanemad ei peagi MIDAGI tegema, et laps potil käima hakkaks, lapsed ise tahavad ja lähevad. Ja kas poleks siis jube lihtne neil vanemadel ahhuieitada, et ei no küll võib ikka laiskasid emasid olla, ei suuda ISEGI last potitreenida. Nagu see oleks sama lihtne kui sisse-välja hingamine ja üksplussüks.

Ja äkki mõni ei TAHAGI oma last potitreenida? Selles suhtes, et kaheaastane mähkmega laps ei ole just mingi asi, millega uhkustada, aga no kuna ema on siiski see, kes neid mähkmeid ostab ja vahetab, siis mis see teiste asi üldse kommenteerida ja küsida on, et miks? Mis mõttes miks?!

Ma tahaks alati sellisel juhul minna ja küsida nende emade käest midagi sama nõmedat vastu. Ala, et kuule, miks sa ometi nii vähe palka saad? Minu meelest need, kes kuus alla 1500 teenivad, need on ikka jube laisad küll. MINA küll suudan rohkem teenida, jube kahju, et sa siis nii laisk oled…Või, et kuule, kuulsin, et saad jälle uue mehega lapse. Miks sa nii laisk olid ja vanaga asju ära ei klaarinud? Päris imelik naine oled ikka küll…

Arusaadavatel põhjustel ei läheks ma ühelegi inimesele selliseid asju ütlema ega küsima, sest noh…Kas see vajab seletust? Miks siis tunnevad osad inimesed õigust hinnang anda teisele ainult selle pärast, et tema kogemus elus on erinev olnud? See on ju loogiline, et mõni inimene näeb jubedalt vaeva, et saada oma unistuste töökoht, teisele sajab see lihtsalt sülle. Mõni peab läbi käima 10 jubedat suhet, et leida see õige mees, teine abiellub oma esimese armastusega ja ei tea midagi kehvadest suhetest ja õnnetust armastusest.

Kas on siis raske aru saada, et kui kellegi teise elu ei ole samasugune nagu sul või su sõbral/sugulasel/tuttaval, et siis see ei tähenda automaatselt seda, et inimene oleks laisk, vaid lihtsalt seda, et ta on FKING ERINEV INIMENE, ERINEVA ELUGA, kelle ainukene sarnasus sinu võrreldava isikuga on see, et nad on mõlemad elusolendid.

Do_you_understand

Ja kui näiteks see, et mu peaaegu kolmene ikka veel jalutusvankrit kasutab, teeb mind ka laisaks emaks, siis okei. Tavai. Ma võin olla laisk ema. Ma isegi muuseas ei taibanud sellele ise mõeldagi, kui keegi mulle Instasse kommentaari jättis, et appi, nii suur laps ja IKKA vankris? Ma vist magasin selle memo presindilt maha, kus oli kirjas see vanus, mille kukkumisel tuleb vanker põlema panema ja laps peab omal jalal olema, vastasel juhul on tegu laisa vanemaga.

Paratamatult pean ma valima selle laisa tiitli, sest alternatiiv sellele on see, et ma üritaksin miskipärast maailmale näidata, kui kohutavalt mittelaisk ma olen ja siis olen ma ühel hetkel jälle selles olukorras, kus üks noor neiu, see sama, peaaegu kolmene, ei taha koju tulla, mul on süles kriiskav laps, teises käes näiteks poekott ja ma saan kõndida teosammul, sest kiiremate liigutuste juures tõmbub mu kõht jube krampi. Uskuge mind, ma olen sellises situatsioonis olnud, sest minus oli kindel usk, et ma ei ole ju laisk ema ja ma saan kindlasti lapsega käsikäes poes ära käidud.

Ei.

Ma ei saanud.

Seega on mul laps, kes kannab mähkmeid ja sõidab vankriga. Hirmus lugu! Mõelda vaid. On veel lapsi, kes imevad lutti, saavad rinda/pudelit. Igast asju tehakse. Ja mul on raske seda pahaks panna, sest ma mäletan ise, kui rasked olid näiteks esimesed päevad Mari lutist võõrutada. Muidugi on jälle neid, kellel see tuli kõik jube kiiresti ja hästi kergelt ja ehk ma olin ise laisk ja tegin seda ka kuidagi valesti, aga laias laastus on mul üsna suva, sest:

  • “Sa oled laisk” argumentide esitajad on enamasti oma nina igale poole toppivad kõiketeadjad, kes võiksid oma “usina ema” tiitlit kuskilt mujalt nuiata.
  • Kui mul on valida, kas rahulik laps, vähem stressi millegi lõpetamisel, sest teised nii ei tee ja üldine normaalne meeleolu versus lapse sundimine milllekski, milleks ta ehk veel valmis pole ja millega kaasneb nutt, stress ja kass, siis andke mulle andeks, et ma valin esimese. Olgu ma siis laisk või mitte.
"nii suur ja kärus, nagu mida asja?!"

“nii suur ja kärus, nagu mida asja?!”

Loe ka neid postitusi!

133 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta ingrid 3. august 2016 at 20:31

    Tekkis küsimus kuidas sina oma tirtsul luti ära võtsid meie ei sa kuidagi seda teha süda muutub kohe härdaks kui hakkab seda
    otsima ja kurb nägu peas. Tahaks enne ära võõrutada kui lasteaeda läheb.
    Tänan vastuse eest juba ette ära 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. august 2016 at 20:40

      See lihtsalt kadus ära ja polnud muud teha 😀 ööpäevaga oli juba kurbus kadund ka 😀

  • Avatar
    Vasta Liivi 30. juuli 2016 at 08:29

    Meil saab laps vähem kui kahe nädala pärast kolmeseks ja kuigi ta on aprillist mähkmevaba, siis kakal ta endiselt poti peal ei käi ja
    ma võin ka öelda, et olen kõike proovinud. Kolm venda on eeskujuks, aga ei aita siin see kambavaim ka. Ma ei teagi, kas ma olen
    siis nüüd laisk ema, kui pesen igapäevaselt potti vältiva lapse tagumikku ja (alus)pükse, kui mähkmevahetus oleks kergem variant.
    🙂 Öeldakse, et tüdrukud arenevad kiiremini kui poisid ja kõnearengu suhtes kehtib see meie pesamuna puhul küll, aga kui
    teemaks on potitamine, siis tal võtab see asi ikka kõvasti aega.

  • Avatar
    Vasta Mirjam N 28. juuli 2016 at 22:26

    Minu plika sõidaks siiani hea meelega kärus. Paar korda kui oli vaja jalgsi ja kiirelt minna võitsingi jalutuskäru appi, plika rahul ja
    mina kiirelt kohal, lisa boonusena olime mõlemad õues ja mina sain liikuda. Ja mis siis, et ta neljane on …

  • Avatar
    Vasta Heidi 28. juuli 2016 at 21:04

    Tohib küsida, kas Maril on häälega pissipott
    või tavaline? Minu 3a oetutar hakkas ka just
    pool aastat tagasi alles potil kaima ja teda
    motiveeris vaga heliga pott(nimelt kui pissid
    potti hakkab pott laulma) ja talle see väga
    meeldis! Soovitan soojalt. Mitmed mu teised
    tuttavad on ka tanu sellele lapsed potile
    saanud 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. juuli 2016 at 21:12

      Ilma hääleta… Äkki peaks proovima häälega osta ja ise sinna ettte pissida :D:D

      • Avatar
        Vasta Heidi 28. juuli 2016 at 22:14

        Oel oli ka uksjagu jamamist, aga nii kui
        selle haalega poti ostis tuli piss ka 🙂

      • Avatar
        Vasta Kurjajuur 28. juuli 2016 at 22:17

        Minu laps ehmatas selle laulva poti peale nii ära, et ei julgenud enam üldse kuskile istuda. Ja seda öösel väga jama kasutada.

  • Avatar
    Vasta B 28. juuli 2016 at 20:55

    Tead, ära üldse pabista selle potil käimisega. Nimelt minu väikevend hakkas häda nr2 alles 4(!!!!)aastaselt väikesesse potti tegema
    ja nüüd on ta 5a ning teeb seda juba üksi wc’s. 🙂

    • Avatar
      Vasta B 28. juuli 2016 at 20:56

      Nagu mu ema sõbranna ütles: ”ega meist keegi pole ju mähkmetesse jäänud”

  • Avatar
    Vasta Signe 27. juuli 2016 at 23:29

    Tere, olen ka LAISK EMA!
    1) Minu 1,6 aastane laps ei käi potil. Teeb oma häda sinna, kus jumal juhatab. Olen proovinud samu asju nagu sina ja eii.. ISegi
    kui on tulnud piss/kaka potti olen lasknud tal selle ise ära valada ja vee ka peale lasta. See on hetkene ja kaob hetkega. Ka mul
    õppis ta salaja pissima ja seda õnnetult kas siis diivani või vaiba peale. Vaiba peal oleva loigud keerasin ma esimesed paar korda
    kutsika kaela.
    2) Ka minu laps on kärus. Okei ehk on ta natuke veel väike, aga siiski. Tal on jalad all, miks peaks ta käru kasutama ? Lõunaune
    teeb ta ka seal. Virk ema harjutaks juba last lasteaia jaoks… Või no vabandust virk ema tegeleks ise lapsega, mitte ei paneks
    teda lasteaeda nii noorelt..
    3) Mu laps ei tunnista apsull üldse lauanõusid. Söök valatakse taldrikust söögilauale ja sööb nagu loom. Olen keelanud, söögi
    ära võtnud jne. See ei aita- tal on vaja proovida erinevaid viise, aga no laisa ema puhul ma lasen ka seda teha, mitte ei seleta
    talle milleks lauanõud on. Mitte, et teda üldse huvitaks need asjad.
    4) Lutt on meil selline asi mis kadus ära ja ma olin sunnitud loobuma. Mis pagana ema ma olen, et lasen nii vanal lapsel veel lutt
    suus ringi käija? Häbi mul olgu. Jah-me leidsime selle üles, aga ma ei anna ka enam. Eks olen nüüd pisut “tublim” ema eksole.
    5) Kui laps tahab siis laps peab saama…. Virk ema seletab lapsele, et ei või ja miks ei või. Mina lihtsalt vahepeal ei viitsi ja annan
    järgi. Kui ta mul ikka päev otsa on traalivaitanud siis tõesti ma tahan seda rahuhetke.

    Ka mina ei ärka hommikul koos lapsega. Oh õudust- suuremad tüdrukud tegelevad vennaga ja nii saan ma põõnata lausa tund
    või kaks rohkem. Ka minu laps ei söö kohe kui silmad lahti lööb- lööge mind maha nüüd.
    Elementaarne on olla inimene. Mina leian, et üldiselt sellised “Ideaalsed emad” tõesti 24/7 tegelevad lapsega ja üldiselt
    kasvatavad last raamatu järgi või kellegi õpetussõnade järgi. Mina seda ei tee ja minu laps kasvab ise. Mis sellest, et ta kannab
    mähkmeid. Kes veel ei tea siis laps ei õpi oma keha kontrollima ennem kui alles 2-3 aastaselt. See, et kellegi 1,6aastane käib
    potil on puhtalt harjutamise asi(laps saab aru, et häda tuleb teha potti). Jah- mõnel tõesti läheb lihtsalt. Võtab mähkme ära ja
    laps läheb kohe ise potile, sest ta saab aru, et niii on õige. Samas kui mu laps on tahumatu siis teda ei sunni. Sundimisega võid sa
    teha veel suurema kahju nii iseendale kui lapsele.
    Ja üldse ideaalne ema magab juba 😀

  • Avatar
    Vasta krista lepik 27. juuli 2016 at 22:00

    Osa su kirjutisest on nii otse elust. Endalgi oli
    kokkupuuteid inimestega kes targutasid miks laps
    öösel nii mitu korda sööb ja halb magaja on. Nii raske
    on seletada seda inimesele kelle lapsed on algusest
    saadik iseenesest öösiti ärkamata maganud. Kui
    mõnel asjad muuseas sujuvad ei ole see alati nii teistes
    peredes. Tegi haiget ise olen ühe asjana emadusest
    õppinud, lapsed on niiiiiii erinevad. Kõik etapid
    tulevad omal ajal ja näpuga kindlasti ei näita.

  • Avatar
    Vasta m 27. juuli 2016 at 17:34

    miks sa iga asja peale viimasel ajal ärritud. nii äksi täis raseda hormoonid?:D:P
    ise oled ju kõva mutt ja ütleja ja nüüd viimased päevad nutt lahti.
    aga võibolla võtab ta potil käimist naljana, või ta peab veel õppima oma arengu jms. anna talle aega.. äkki tal lähebki kauem las ta
    olla. küll kunagi õpib ära ja ära kuula teisi. ole sama külm oma lapse kohta kritiseerijatele kui enda. ürita mitte kuulata.
    samas, võibolla on see mingi halb karma, mis tuleb oma üleoleva suhtumisega endale tagasi. et ole positiivne teistele, endale
    lapsele ja küll kõik laabub.
    ega ma pahaga lihtsalt mõtlesin.
    sa oled ju äksi täis mutt saad hakkama küll :P:)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2016 at 17:43

      See, et sina seda ärritunult loed, on sinu enda probleem, mina olen üsna rahulik. Ma lihtsalt väljendan ennast emotsioonikalt 🙂

  • Avatar
    Vasta Mannu 27. juuli 2016 at 17:14

    Need nii tavalised asjad, et pole pointi öelda, et laisk.
    Laisk ema on see pigem kes ei taha lapsega väljas käia,
    ei tegele lapsega vaid otsib tegevust mis lapse
    “hüpnotiseerib”, kes ei näita ega selgita maalima ei
    õpeta sõnu. Jne. See on laisk ema. Kuid see et laps käib
    vankris kuna siis on võimalik ka kaugemal ja kauem kui
    majaees liivakastis käia või et laps pole valmis potil
    käima. Kumbki ei näita et ema oleks laisk. Mul laps
    kohe 3. Vankriga käime ikka väljad. Vahel on see
    lihtsalt mul endal tühjalt lükkamiseks, kuna laps ei istu
    seal ja mängib kangelast et jaksab mitmeid
    kilomeetreid jalutada. Kuid vahel kui jalg ära väsib on
    hea küll korraks istuma panna. Saab kiiremini liigelda
    ja lapsele ka kergem. Babyjoggerid head suured kärud
    ka, laps mahub hästi ja mugavalt istuma 🙂
    Potil hakkas laps käima päeva pealt lasteaias kui oli 2
    millegagi. Ühesõnaga aasta alguses. Ei mäleta tõesti
    kuupäeva. Ja lihtsalt tühjast kohast. Enne seda ri
    tahtnud potti näha ka. Nüüd läheb ise ilusti teeb oma
    asjad ära

  • Avatar
    Vasta Iida-Leena 27. juuli 2016 at 15:11

    Mariann, telli omale raamat: “Oh crap, potty training!” Sa ei kahetse. Päriselt.

  • Avatar
    Vasta Sh 27. juuli 2016 at 13:49

    Lapsed on erinevad ja väga tervistav on lugeda ka mitmesuguseid kogemusi, mitte vaid oma lapse pealt
    maailma asju selgeks saada. Aitäh kõigile!
    Jagan ka oma esimese lapse potilkäigu lugu. Sügisel sündinud lapsena oli ta suvel juba piisavalt suur, et
    hakata potiga harjutama. Meil oli selline veidi auto või ratta moodi lenskudega pott, kuhu sai kaksiraksi
    peale minna ja kätega ette toetada. Preilile see täitsa sobis ja vastumeelsust ei tulnud. Vahetasime
    soojaga õues käies mähkmed hipsikute (riidest mähkmete vastu) ja võtsin lihtsalt vahetusriided kaasa
    suvel. 10-11 kuune tabas ära küll, et märg pepu ei ole hea. Toas oli palja pepuga või ka hipsikutes ning
    vahepeal pissis ka põrnadale, siis jälle potile mõned õnnelikud korrad. Isegi reisil (talvel olime kolm kuud
    soojas) oli pott kaasas ja just seal saigi viimane lihv antud (talvel jääb muidu potitamine ja riidest mähkme
    majandus jaheda ilma tõttu soiku). Veidi enne 1,5 aastaseks saamist käis kenasti potil ja isegi öömähe jäi
    peagi ära. Sarnase meetodiga varakult harjutades sai ka sõbranna lapse enne kaheseks saamist potile,
    kuigi tema piiga on iseloomukam ja võttis veidi enam aega.
    Ehk siis arvan, et meid aitas varakult potiga harjutamine ja riidest mähkmed. Eks näis, kuidas teisega
    läheb – sünnib oktoobri alguses ehk siis sarnane plaan (suvel alustada) on täiesti võimalik.

  • Avatar
    Vasta m 27. juuli 2016 at 13:06

    + 1 su postitusele

    Lisaks muule oled sa ju veel rase ja ei ole päris kodune ema. Chill. Sa oled
    tubli.

    Minu arust on kergkäru hea isega 5 aastasele. Näiteks reisil. Laps lihtsalt ei
    jõua nii palju käia.

  • Avatar
    Vasta :D 27. juuli 2016 at 11:43

    Njaa 🙂 minul juhtus esimese lapsega nii et potil istudes
    andsin talle alati raamatu kätte ja mis te arvate millega
    laps hoopis oma häda tegemist seostama hakkas,
    ükspäev sattusin peale kuidas seisis asjaliku näoga
    diivani kõrval, raamat käes ja muudkui punnitas suure
    hoolega ? 😀

  • Avatar
    Vasta Me 27. juuli 2016 at 11:29

    Minu esimene laps hakkas aastaselt
    potil käima. Ja see läks üle mõistuse
    lihtsalt – võtsin mähkme ära, laps
    pissis maha. Näitasin näpuga, et
    vaata, see on piss ja piss käib siin
    potis. Ja oligi korras. Ma ei saanud
    aru miks teised emad jahuvad ja
    hädaldavad. peale seda sündis mul
    veel kolm last ja öelgem nii, et nüüd
    ma ei saa aru,kuidas see esimene laps
    mul asjast nii lihtsalt aru sai 😀
    Kõige ekstreemsem näide
    “potitreeningust” on see, kui üks ema
    lasi oma pisikesel ca kahesel tütrel
    terve palava päeva sama mähkmega
    olla, kuni pepu oli katki ja punane,
    et siis laps õpiks läbi selle, et
    potil käimine on mõistlik otsus :/

  • Avatar
    Vasta Julia 27. juuli 2016 at 11:04

    Ei ole keegi laisk.
    Laps hakkab ise potil käima kui talle potti
    peale ei suru. Muidu on pott ebameeldiv
    asi.
    Kärus käib minu 4 aastane kaa veel nii et
    pole keegi laisk.

  • Avatar
    Vasta ML 27. juuli 2016 at 09:15

    Haha, ma olen siis ju mega laisk, sest mu poiss saab kohe 5 ja käin ka jalutamas kergkäruga 😀 Kuna meie ringid on nii 5+km ja
    poiss seda käia ei jaksa- taha, siis mina küll ei viitsiks teda seljas tassida, no tegelikult siis vist ei olegi niivõrd laisk kui mugav 😀
    Ja lasteaeda läks ta meil kaheselt, selleks ajaks oli küll ka õppinud potil käima, aga kasutasime ka veel mähkmeid, mõne kuuga
    saime mähkmetest vabaks, püksi pissis kohati veel mõned kuud ja voodisse pissimine lõppes alles kevadel kui vanust oli juba
    4+, võiks ju jällegi öelda, et olin laisk ema, ei suutnud lapsele selgeks teha, et voodisse pissida ei tohi, sest mulle ju tohutult
    meeldis igal hommikul enne tööleminekut voodipesu pesta!?
    Varem oli mulle ka tähtis või noh, läks korda, mida teised arvasid, aga viimaste aastatega on kuidagi savi, et no ´Mida sinu
    perset torgib, mis mina teen?´ Mind nt üldse ei huvita mida teised teevad ja kuidas elavad, mul endalgi palju tegemisi, et jõuaks
    veel lisaks teiste elu elada 🙂

    • Avatar
      Vasta Kaja 27. juuli 2016 at 15:18

      Kas sellel 5-aastasel jalgratast ei ole? Või näiteks
      jooksuratast? Tõukeratast? Nii oleks lapsel palju
      põnevam jalutuskäike ette võtta ja ühtlasi arendaks ka
      füüsilist vastupidamist ja sportlikke harjumusi.

  • Avatar
    Vasta J. 27. juuli 2016 at 08:29

    Ma arvan, et asi pole laiskuses vaid
    järjepidevuses 🙂 sa ei ole laisk ema
    aga sa ei ole ka järjepidev. Sa küll
    kirjutad, et sa võid Mari sinna potti
    panna ala pool päeva ja no ta
    lihtsalt ei tee potti aga mis siis
    saab kui sa teed seda järjepidevalt
    mitu päeva järjest? Võtadki mähkmed
    ära päevasel ajal 🙂 no las ta siis
    pissib mujale, mis teha (Lotte ka ju
    alguses pissis 😀 ). No las ta siis
    pissib jalutamise ajal (siis ikka
    panete aluspüksid) mis teha, võtad
    vahetuspüksikud kaasa ja liigud edasi!
    Hommikuti on küll mõnus voodis edasi
    vedeleda aga peale ärkamist on ka
    kõige suurem tõenöäosus, et laps teeb
    pissi potti (eeldusel, et sa kohe
    peale ärkamist ta sinna paned) seega
    katsu ka seda ümberharjutada – pane
    kohe peale ärkamist Mari potile ja
    võta mähku alt ära ja las ollagi nii,
    kohe mitmeks mitmeks päevaks!
    Ilma mähkmeta õpib ta ikka paremini
    ennast kontrollima ja see on palaval
    suvepäeval talle ka parem 🙂
    Kui mähku ära võtta siis mingi aeg
    hakkab laps ka potil käima. No ei ole
    ma näinud viieaastast last, kellel
    oleks kaheaastaselt mähku ära võetud
    ja kes ei käiks potil. Küll aga olen
    ma näinud viieaastast last, kellega
    pole seda kunagi tehtud ja
    üllatus-üllatus ta oli mähkmega 🙁
    (oli küll nö välismaa perekond).
    Vankri pildi peal tunduvad Maril nii
    pikad jalad 😛 võibolla see
    kommenteerija ka arvas, et tegu on ma
    ei tea kui vana lapsega? 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2016 at 08:59

      Ta ongi IGA päev mähkmeta olnud juba jupp aega (unedeks ikka panen). Ikka tolku pole. Täna ärkasin tund enne last ja hoidsin teda peale ärkamist potil (ise jootsin teda mahlaga :D) -ei miskit!

  • Avatar
    Vasta Saarlane 27. juuli 2016 at 08:26

    Kui vanalt potitreeninguga alustasid? Arvan, et oled sellega veidi hiljaks jäänud ja nüüd juba raskem, kui laps aktiivsem

  • Avatar
    Vasta Katrin 27. juuli 2016 at 07:59

    issand, minule kui lastetule, ajate
    te kõik oma jutuga hirmu peale 😀 mul
    pole õrna aimugi, kuidas see
    potitreening käib ja värki 😀
    muide, mäletan ise väga hästi, kui
    nõukaajal käisime jala hästi palju ja
    mina, tol ajal üpris tilluke, väsisin
    küll väga kiiresti ära. Selles
    mõttes, et lapse ja täiskasvanu
    jalakõndimise normaalne taluvuse piir
    on täiesti erinev ning mina ei mõista
    küll hukka, kui väsinud laps vankris
    istub. Täiskasvanud käivad ka ju
    toidupoes ja sõidavad muid lühikesi
    otsi autoga – miks nemad ei võiks
    siis jala käia nagu lastelt nõutakse?
    (isiklikult eelistan jalakäimist autole)

  • Avatar
    Vasta Külli 27. juuli 2016 at 07:58

    lihtsalt väike hint potinduse kohta … minu piiga oli ka hirmus tõrges selle koha pealt. meil aitas see, et suvel oli õues püksata,
    pott oli õues kättesaadavas kohas ja siis ta korra jumala kogemata istus sinna ja pissis ka. pärast seda hakkas nagu
    kontseptsioon selginema ja jõudis vabast tahtest üha sagedamini potile. aga jah, pükse ei tohtinud jumala eest jalas olla ja
    esialgu pissiti potti ainult õues olles 😀
    käruteema on üldse mingi hea pseudoteema – kui laps on nõus kärus istuma, siis jumala eest, vanematel kergem ja kindel koht
    igal pool käepärast. palju hullem on, kui satub siuke eksemplar, kes umbes pooleteiseselt käru kaugeltki nähes end pulka viskab
    ja röögib, justkui elu kallale kiputaks 😀 ma vaatasin alati selge kadedusega neid vanemaid, kelle lapsed viksilt ja viisakalt end
    jalutuskärus õnnelikuna tundsid. aa, btw, mind päästis jooksuratas – selle mõttele sai pliks umbes kaheselt pihta – ma oleks
    otsad andnud muidu kogu selle kisa peale (sest ega hoolimata sellest, et kärusse ei istutud, KÄIA ju ka ei tahetud :D).

  • Avatar
    Vasta Triin 27. juuli 2016 at 07:58

    No tule taiivas appiii !!!
    Mäletan hästi, kuidas minu vanemat poissi lasteaias koguaeg taga kiruti, et ei tee seda ei tee toda, ei oska R tähte jne jne. Mul
    oli puht suva, sest kõik ei käi nipsupeale ja küll need tähed ja asjad omal ajal tulevad.
    Potitamise kohta… meie ka ei saanud kuidagi hakkama seal, ma ise olin juba selline närvipundar lõpuks, ei aitdanud püksi
    pissimine ega miski , kuni ma loobusin , loobusin potitamisest ja siis hakkas laps mähkmeid ise jalast ära kiskuma ja läks ise. (
    see nüüd ei olnud selle mõttega, et jee näeee, kuidas minu laps hakkas potil käima.. ) Tundub, et see asi neil tuleb siis , kui
    tulema peab, sundida ei saa ! – Nüüd see kõik on teise põnniga ees, oeh !
    Aga sina Mallu, oled tubli ja minusilmis sugugi mitte laisk. Igati vinge mom! 😉
    Jõudu ja jaksu sulle !

  • Avatar
    Vasta Häli 27. juuli 2016 at 06:53

    Minu tütar saab oktoobris 4 aastaseks, lasteaeda läks 1 a ja10 kuuselt mähkmega, enne seda terve suve olid aluspüksid jalas ja
    tegime potitreeningut, suhteliselt tulutult, lasi ikka koguaeg püksi ja põranda peale (koguaeg koristasin loike) , vahel harva
    õnnestus. Lasteaias käis kuskil kuu aega ja oligi mähkmevaba. No ei olnud laisk ema treenisime koguaeg, aga see potti pissimine
    tuli justkui üleöö, et hakkas käima. Mõne aja pärast oli juba öösel ka mähkmevaba. Kõik tuleb omal ajal.

  • Avatar
    Vasta Riinuška 27. juuli 2016 at 01:37

    Enne, kui ma oma jutuga pointini jõuan, ütlen ausalt, et minul lapsi ei ole. Seega on kogu järgnev jutt puhtteoreetiline ning ma
    ei eeldagi, et seda peab tingimata iga lapse puhul arvesse võtma. Lisaks sellele imetlen ma väga seda, kuidas Sa Mariga tegeled
    ja tema arengut toetad, nii et ma ei ole üldse nõus inimestega, kes Sind laisaks vms emaks nimetavad.
    Igatahes… Olen ülikoolis läbinud arengupsühholoogia kursuse ja seal õppisin seda, et väikelaste (ja tegelikult tavaliselt ka
    üldiselt kõigi inimeste) aju on kõige aktiivsem esimese tunni jooksul pärast täielikku ärkamist, st kui enam ei ole unine ja juba
    tegutsed. Ülejäänud päevast analüüsib osa ajust juba eelnevalt toimunut ning ei ole uuele infole enam nii tundlik. Seega tuleks
    väikelastega pärast ärkamist kindlasti tegeleda, sest siis on nende aju stiimulitele kõige vastuvõtlikum.
    Kuna postituse alguses mainisid, et esimesed pool tundi on Mari põhimõtteliselt üksinda, siis noh… TEOREETILISELT oleks see
    just õige aeg näiteks tema kõnetegevuse arendamiseks. Kuidas see aga PRAKTIKAS toimib, seda võid ise otsustada.

    • Avatar
      Vasta Lonni 27. juuli 2016 at 14:28

      See oli väga vajalik info, aitäh!Ma vist puudusin sellest loengust, kus seda räägiti 😀 Hakkame katsetama!

  • Avatar
    Vasta Tyy 27. juuli 2016 at 00:53

    kaks äärmust.
    Vaata mina olin TÕELISELT laisk ema, ma EI VIITSINUD hunnikute viisi IGA päev neid mähkusi pesta, seega ma treenisin
    oma lapsed praktiliselt nii pea kui pea kandis sorina peale pissima. Kraan jooksma ja piss piss ja kohe tuli. Hiljem polnud
    kraani jooksu vaja sest asend ja sõnad ps-ps tingisid kohe reaktsiooni. Imelihtne oli see, ilmselt oli asi väga
    varajasestreeningu ea alguses. Kui juba istuda suutis oli vaja vaid potile sättida ja ei tekkinud mingit joru, vastu seisu jne.
    Samal ajal nägin kuidas mu Rootsis elava klassiõe 5 aasatsele lapsele pandi pampers jalga kui ta tahtis sittuda. Jah just ainult
    selleks hetkeks !!! No meil polnudki pamperseid ja näha midagi sellist oma “koolitatud “beebi kõrvalt – võite mu jahmatust
    ette kujutada…. sõnatuks tegi. Polnud võimeline kommenteerima. Õnneks vist !

  • Avatar
    Vasta Merli 27. juuli 2016 at 00:14

    Mallukas, olles nelja lapse ema võin öelda,et algul
    arvasin ka mina,et ma pean olema super tubli ja minu
    laps peaks oskama seda,teist ja kolmandat. Reaalsus
    oli aga kiire tulema ja nii läks ka minu esiklaps aeda
    mässudes. Ei tunne, et olen halb või laisk ema kuna
    lasen areneda lapsel omas tempos. Hetkel on minu
    pisim just 2 saanud ja augusto lõpul aeda minemas,
    meil käib hoolas potitrenn. Igatahes olete Mariga
    vahvad ja ükskõik mida teised arvavad, usun,et Mari
    on tulevikus tänulik,et lasid tal teha asju tema enda
    tempos 😉

  • Avatar
    Vasta minasiin 27. juuli 2016 at 00:02

    kas sa mäletad, kuidas sa koera treenisid, kui ta pisike oli. viisid iga mingi aja tagant õue, kui õue pissis, siis sai maiust ja kiita.
    lapsega samamoodi, laps las jookseb kodus püksata, pott on nurgas ja iga mingi aja tagant pane potile (enne kui põrandale
    tuleb), kui mõni piss saab potti püütud, siis premeeri seda teile sobival ja mõjuval moel.

    kärust. arusaadav, et lapseootel naisel on lihtsam kärutada. aga seda võiksite ju sedasi hakata harjutama ümber, et kui su
    abikaasa läheb lapsega jalutama, et siis sellistel puhkudel ei ole käru kaasas. laps saab eduelamuse. need jooksmised ja
    püüdmised on mingi periood paratamatud, siis hea, kui kärmas mees kohe tegutsemas.

    mõtted lihtsalt, mitte kriitika.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2016 at 06:10

      Ma ju seletan postituses, et ma võin teda potile panna ja premeeriks ka hea meelega, kui sinna midagi tuleks, aga vot siiani pole tulnud.

      Vankrita käime me samuti jalutamas, aga pikemad maad või üksi nt poes ikka vankriga.

  • Avatar
    Vasta Heleri 26. juuli 2016 at 23:57

    No minu laps on see, kes hakkas ise potil käima. Mul
    seisis pott lihtsalt koguaeg suures toas, järsku vaatasin,
    et ohhh istub ja pissib. Tal samamoodi ei ole 99% ajast
    pükse jalas.. Aaa kakamisega meil nii lihtsalt ei läinud.
    Kui häda tuli jooksis sahtli juurde ja tõi sahliat mässu.
    Ise karjus: “kaka, kaka”. Hmmmm laisa emana, ma lasin
    asjadel nii minna.. Kuniks laps hüüdis: “kaka tuli potti” ja
    peale seda tulebki kaka potti. No ise õppis, ausalt, ma ei
    VIITSINUD treenida. A ma tegelt proovisin 1,5-
    aastaselt, täiesti mõttetu tegevus oli. Laps ei tundnud
    absoluutselt ise poti vastu huvi. Põhimõtteliselt tõusis
    potilt püsti ja lasi poti kõrvale.

    AGA, meil on lutt… Mida ma peidan… Sest muidu see
    oleks tal koguaeg suus! Vot ei tea kuidas sellest lahti
    saada! Ma ei suuda seda ära võtta, sest ma tean kui kurb
    ta siis on.. Ma Proovisin. Aga vahet pole, ma ootan kui ta
    sellega ka ise hakkama saab, kooliks on ta sellest ilmselt
    prii! ?

  • Avatar
    Vasta Liis 26. juuli 2016 at 23:16

    See käru kommentaar on ikka mõttetu. Mul vuran ka
    kergkäruga ringi laps on kohe kohe saamas 4.
    Tänanpäeval hea abimees. Mul on mega raske last
    tassida , kui toidukaup ka ja laps ei jaksa käia pikki
    vahemaid. Mina niipea ei loobu kärust kui autoload
    tehtud Kallistus Mallukale tubli oled☺

  • Avatar
    Vasta TT 26. juuli 2016 at 22:38

    Arstid ja lastepsühholoogid väidavad, et lapse öige aeg potitreeninguks on siis, kui ta ise ebamugavust ilmutab/tunneb, kui püksid
    (no nende puudumisel… jalad?) märjad. Niikaua, kui lapsel sellest märgolemisest pohlad, on treenimine tühi töö ja vaimu närimine.
    Teine huvitav arvamus paistab olevat, et lastel tuleb potiaeg vahetult järgmise etapina peale trepist iseseisvalt käima hakkamist
    (st siis mitte tingimata ilma käsipuuta, aga vaheldumisi jalga jala ette tôstes, mitte üks-jalg-enne-teine-samale-astmele-järele ja
    siis uuesti samamoodi. Noh et parem jalg alati eespool vms) Kas Mari niimoodi “suure inimese moodi” käib juba trepist? Seda
    oleks ka huvtav kuulda, mida teised selle aja üle elanud emmed sellest trepi-asjast arvavad:) Kas oli nii?

  • Avatar
    Vasta Landa 26. juuli 2016 at 22:36

    Rääkimise kohta võin öelda, et ilmselt on Mari tark
    laps ja teeb suu lahti siis kui midagi arukat öelda on.
    Poti kohta nii palju, et kui laps läheb esimesse klassi ja
    ei käi potil siis on probleem. Ja kui laps faking tahab
    oma vankris olla, siis las ta naudib seda aega kui ta ei
    pea kilomeetreid ainult kõndima ja püsti seisma. Ja
    küll ta kunagi on tänuli, et ta jalavaeva säästsid 😀 On
    ikka inimesed kes topivad oma nina teiste asjadesse,
    ma siiani olen kõik kuu peale saatnud kes mind
    õpetanud, sest siiski tean ja armastan mina oma last
    siin maailmas kõige rohkem ja tean mis talle parim.
    Olen öelnud, et kui mul on abi vaja siis küsin ja olen ka
    küsinud. Minu arust oled sa väga hea ema ja oled oma
    lapsele väga toeks 🙂 keep up the good work

  • Avatar
    Vasta Gerly 26. juuli 2016 at 22:17

    Ma olen ka laisk ema! Mul oli 2,5a poiss ja kasutab ka mähkmeid. Olgu ta küll teeb potile aga enamasti minu initsiatiivil- ise küsib
    ta potile harva. Ehk siis kasutame mähkmeid. Ma olen isegi oma ema käest kuulnud kuidas mina juba ammu selleks ajaks potil
    käisin… olen vastanud, et fine, võin lapse anda ja õpetagu, kui nii väga häirib.
    Ka selles osas olen ma laisk, et kui on vaja kõndida ja bussiga jääb ka kaugeks siis meil käru kasutuses. Ma parem lükkan käru, kui
    tassin süles…
    Ahjaa, mu ema häirib veel see, et mul laps enda järgi ei korista. Sitt lugu kui 2,5aastane ei korista oma järgi. Vahel koristame koos
    aga tavaliselt koristan ma õhtul, kui ta on juba voodis- mul omal on nii kergem.
    Lisaks ongi minu jaoks targutamine- appi aga minu laps juba ammu… tore aga selle lause kaagutamisest pole mulle mingit kasu.
    Tule ja ütle siis kuidas ja mida teha aga ei…

  • Avatar
    Vasta Lilli 26. juuli 2016 at 21:55

    Meenub kohe see, kui minu 2,4 aastasel poisil õues
    jonnihoog peale tuli ja viskas end kõhuli porri, siis
    ülemine naaber avas oma akna ja hyydis ” Vaatan, et
    talle ei meeldi õues olla”. Sel hetkel ka nii kihvatas, ei
    no jah me niisama siin õues teeme showd.
    Konkreetselt istuski seal aknal ja vahtis. Voi siis oli
    vähe tuulisem ilm, siis yks suvaline tädikene porises
    teisele, et kylmetan oma lapse ära. Ah jah, keegi
    õpetas veel kuidas oma last tõstma peaksin ,näitas
    veel ette, kusjuures täiesti võõras inimene. Siis mõtlen
    kyll, et mul on vist kusagile lolli silt kylge riputatud, et
    igayhel midagi öelda on.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 26. juuli 2016 at 21:48

    Minu ühel sõbrannal jällegi laps sellepärast keeldus
    potile minemast, et koguaeg pandi vägisi potile. Laps
    lasteaias näeb teisi käimas ja küll ta varsti tahab ise
    minna, see tuleb nii järsku.

    • Avatar
      Vasta Kristel 26. juuli 2016 at 23:17

      Laps läheb lasteaeda ja näeb, teised …TEEVAD JUB ja miks peab keegi võõras lapse mähkmeid vahetama. Mind väga solvas, kui
      loen kõikjalt : laps peab sööma, potil käima…, et lasteaeda , sõime võetaks. Ja siis voilaa “ei noh mis ma siis pean lapse lasteaeda
      panemata jätma, kui ei…” Jah peadki, et õpetajal, kasvatajal oleks päris ega KÕIGILE.

      • Avatar
        Vasta Kristel 26. juuli 2016 at 23:18

        aega kõigile-õige lõpp.

      • Avatar
        Vasta Eva 27. juuli 2016 at 06:15

        Toon siinkohal näite Norrast, kus on
        lapsed enamus mähkmetes (kui mitte
        lausa KÕIK) kui lasteaeda lähevad ja
        kõikide laste jaoks on kasvatajatel/
        õpetajatel aega, ükski laps ei ole oma sita
        (vabandust veidi robustse väljenduse
        eest) sees või vahetamata mähkmega
        päev läbi. Eks see ole töökorralduse
        küsimus ka (Norra lasteaias on rohkem
        õpetajaid ja abilisi ühes rühmas ja samuti
        aitavad teiste rühmade õpetajad ka, et
        lapsed tutvuvad tegelikult terve lasteaia
        personaliga ruttu)
        Laste stressitase on nii erinev Eesti ja
        Norra lasteaedades, Eestis on liiga palju
        nn nõukaaegset taaka lasteaedades
        (loomulikult mitte ainult lasteaedades ja
        täiesti loomulik, sest põlvkonnad kes
        hetkel on juhtimas ja töötamas on,
        mäletavad seda aega ega oskahi
        teistmoodi) veel kaasas kahjuks 🙁
        Minu 2,5 aastane poeg on ka
        mähkmetes, väikest potti ei tunnistanud
        ja see jäi kuidagi väiksekski ja suurel
        potil on vaid paar korda kakanud kui
        kõht kinni oli. Käru on meil kasutuses
        lasteaia ajal IGA PÄEV, sest lasteaeda
        minna on 3 km ja lapsed lasteaias
        magavad oma päevaund just kärudes
        ÕUES ja seda iga ilmaga!

        Kärud on siin kasutusel ka veel
        viieaastastel jalutamas käies vahest
        (isiklikult mind on see vaarepilt häirinud
        alati, aga ma ei lähe seda ütlema, ju on nii
        siis vanemal lihtsam ja kui laps on
        õnnelik ja rahul, siis mis see teiste asi
        üldse peakski olema)

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 27. juuli 2016 at 06:19

          Kristel – rahune maha 😀

      • Avatar
        Vasta Lonni 27. juuli 2016 at 14:34

        Ma ei tea, kas minus on asi, aga ma ei saanud sellest kommentaarist midagi aru. Kes keda solvas ja kes mida valesti teeb ja
        mille peale kommentaari autor ikkagi kuri on 😀

  • Avatar
    Vasta Irja Tähismaa 26. juuli 2016 at 21:35

    Väga hea postitus, kümme punkti! :).

  • Avatar
    Vasta Pille 26. juuli 2016 at 21:34

    Kaks postitust järjest puhast kulda – ilus!

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis A. 26. juuli 2016 at 21:30

    Mul saab laps 8ndal 1a 3k vanuseks ja saab siiamaani
    rinda. Potil ei käi ja isegi minult küsitakse potil käimise
    kohta. Sama ka rinna andmise kohta. Iga päev peaaegu
    tuleb erinevaid küsimusi/ütlusi kui kuuldakse et ikka
    rinda saab. “Nii vana ja ikka annad rinda?” ” Aeg juba
    ära võõrutada pole?” “Ise tahad teist last, siis peaksid
    imetamise nagu lõpetama.” “Miks nii kaua tissi otsas
    last hoida?” “Võta ennast kokku ja võõruta ära ta juba,
    päris vana sul ju.”
    Jne. Ühesõnaga algul võtsin ka lõdvalt ja ütlesin et ja
    ja. Nüüd ajab juba ka kurjaks ja vastan kohe otse, et
    see on minu asi kaua ta saab rinda, millal ta läheb
    potile, kui vanalt lasteaeda jne..
    Inimestel pole ilmselt targemat teha oma eluga ja siis
    vaja teiste oma elada.

    • Avatar
      Vasta maria 26. juuli 2016 at 23:10

      Minu laps sai ka kaua rinda, kuna Jain
      uuesti rasedaks kui esimene laps oli
      ainult 4 ja kuune, siis nii pisikest ei
      suutnud rinnast voorutada ja imetasin
      terve teise raseduse aja, ammakas
      utles, et on OK ja kui tita sundis
      imetasin neid koos- uks uhel teine
      teisel tissil, vaadati kull imelikult, aga
      pole ju kellegi teise asi.

  • Avatar
    Vasta Elly 26. juuli 2016 at 21:29

    Appi, kui kaheaastane ja ei käi potil on mingi nn. halb asi, siis olen mina küll vales maailmas. Ma mäletan omalajal kui mu nääbsuke
    oli 2,6, siis olin eluõnnelik ja rõõmus, et laps nii varakult käib ise ja ei tee enam öösel püksi. Kas kaheaastane üldse suudab ise?
    Saan aru, et lapsed erinevad aga ikkagi?

    • Avatar
      Vasta K 26. juuli 2016 at 22:29

      Miks 2a ei peaks ise suutma? 😀 pole pahapärast ega midagi aga see küsimus oli naljakas 😀 potil saavad lapsed hakata
      käima iseseisvalt juba siis kui nad kõndima hakkavad-kes siis juba 11kuuselt, kes pooleteise aastaslt jne

  • Avatar
    Vasta Helen 26. juuli 2016 at 21:20

    Minu poiss ei hakanudki väikesel potil käima, vaid kohe suurel (väike ei meeldinud üldse). Abiks oli laste poti-iste (midagi sellist –
    http://thumbnail.image.rakuten.co.jp/@0_mall/saikosha/cabinet/06bath/anp-omaru09-20c.jpg). Lihtsalt soovitan proovida.
    Kuigi tõesti – iga laps on erinev 🙂

  • Avatar
    Vasta Mariana Tugi 26. juuli 2016 at 21:18

    Mu tütar oli 2,3 aastane ja jõi lutipudelist
    piima. Tal oli täitsa oma rituaal, enne
    lasteaeda minekut sõi, võttis maha padja,
    viskas pikali ja jõi mõnuledes pudeli tühjaks.
    Kui tassi panin, ei tahtnud. Ise kuidagi
    põdesin, mu õde ütles, kui tahab, las joob,
    kelle asi. Mingi aeg lihtsalt jäi see järgi ja
    vankrilaps olime ka kaua. Edu ja kõik loksub
    ise paika, 10 aastaselt kõik käivad potil ja
    oskavad kõndida ?

  • Avatar
    Vasta Annely B. 26. juuli 2016 at 21:17

    Mul lapsi pole, vinguda ma kellegi kallal ei viitsi, eriti
    emade kallal, kes oma last just nii kasvatavad, kuidas
    ise tahavad.
    Kõik siin maailmas ei ole ühesugused, mõni ema on
    lits, joodik ja narkar. Ei tegele absoluutselt oma
    lapsega, kuid siiski on lastest tulnud inimesed! Õpivad
    potile käima ja riidesse panema just siis, kui neile
    endile sobib, sest emal on muid tegemisi, kui last
    õpetada ja armastada.
    Mitte, et ma Mallukat mõne sellisega võrdleks, vaid
    pigem seda tahan öelda, et küll Mari hakkab rääkima
    ja pissima õigesse kohta, isegi siis kui üldse ei õpetaks.
    Kuna sa oma lapsega siiski tegeled ja teda armastad,
    siis juhtub see kindlasti varem, kui mõnel rongaemal.
    Mis kuradi vahet sellel on, kui vanalt ja kui ruttu? Kõik
    tuleb täpselt siis kui õige aeg on!
    Irisejatelt ja materdajatelt küsiksin, et mida te kurat
    vingute ja kraaksute võõra inimese elu üle? Kui ei
    meeldi, tõmmake leepsu ta blogist. Kui ära ei taha
    minna, siis hoidke oma sitad kommentaarid endale.
    Mis kuradi rahuldust te sellest saate,kui teist sõimata
    ja maha teha saate? Arvate, et ta ise on jumala muretu
    ja rõõmus selle pärast, et laps veel ei räägi või mõni asi
    pole nii nagu ta tahaks ja et te kõik arvate,et ta
    sellepärast sitt inimene on? On küll jah oma elu ise
    avalikult lugemiseks pannud ja kõik ette ladunud aga
    ma ei usu, et ta seda selle eesmärgiga teeks, et mingid
    enesekesksed madalalaubalised teda selle eest
    materdaksid. ELAGE OMA ELU nii kuidas oskate ja
    vaadake, kas ise olete kõik ideaalselt teinud, enne kui
    teiste kallal näägutama hakkate!

    Mulle sa Mallukas meeldid, su pere meeldib kaa.
    Isiklikult teid ei tunne, kuid selle põhjal, mis siit
    lugenud olen, olete minu silmis ägedad. Omapärased
    ja originaalsed. Reaalsed inimesed, reaalsete
    muredega ja reaalsete eludega. Väga äge! Keep going,
    sest sul on niii palju lähedasi ja võõraid inimesi, kes
    sinust lugu peavad. Las koerad hauguvad, karavan
    liigub edasi ning kullide ja kaarnate kisa ei vähenda
    kotka väärtust. Usu mind, neid, kellele ei tuleks pähegi
    sind materdada, on kindlasti rohkem, kui neid
    vingujaid.

  • Avatar
    Vasta Kertu 26. juuli 2016 at 21:15

    Taanis enne 3a ei alustata ühtegi potitreeningut. Laps
    ei pidavat selleks vaimselt valmis olema. Niisamuti luti
    äravõtmisega – alates 3a!
    Hispaanias ja mujal soojas on täiesti normaalne, et
    lapsed on pikalt kergkärudes. Vähemad on pikad,
    ilmad on soojad, las see väike inimene puhkab jalga.
    Ma mäletan kui ise olin kolmene ja marssisin
    vanaemaga truult mööda Tallinna ringi, pea iga päev.
    Mu jalad tulitasid ja valutasid. Ma ausalt, kolmese
    nagu, oleks oma hinge müünud, et oleks saanud kärus
    jalga puhata. Mu ema ei saanud ka sellest enne aru kui
    nüüd vanaemaga ning elades ise Hispaanias.
    Eesti on tore koht, kus vanem saab lapsega kodune
    olla 3a kuid lapsele tehakse ikka räigelt liiga. Alates
    luti eemaldamisest kuni lapse üksi oma tuppa magama
    panekuga. Esimesed 1.5 a laps arvab, et ema ja tema
    on 1 ja sama isik ja ikka väga karm ning räme on, et
    oma lihane ema topib lapse teise tuppa magama kuna
    “nii me magamegi kõik paremini”. Ei sina, isekas isend,
    magad paremini, sest sa ei kuule lapse nominatiiv ja
    suplemiseks läbi seinte. (Ma ei räägi sinust Mariann).
    Mul on tõsiselt kahju, et Eesti inimese hing nii kalk
    väikese inimese suhtes on.
    Endalgi jalad tulitavad poolest päevast, vahet pole kui
    mugavad ja uhked jalatsid on. Tahaks lihtsalt istuda ja
    jalad nagisse panna aga EIIIII las see väike laps
    muudkui kõnnib! Mis sest et väike inimene teeb mitu
    korda rohkem samme kui meie samal vahemaal.

    • Avatar
      Vasta Signe 27. juuli 2016 at 23:48

      Mis puudutab lapse teise tuppa magama viimist olen nõus. Ka mina arvasin, et magan paremini. Tegelikult suutsin ma läbi une
      rahustada enda kõrval magava lapse kiiremini, kui teises toas magades. Kui laps magab minu kõrval siis läbi une automaatselt
      tegelen lapsega, kui laps magab teises toas siis kuulen ainult juba kriiskavat nuttu.
      Esimene tütar magas minu kõrval esimesed kolm aastat. Oma voodi ja tuppa kolis ta ise kolmeselt, kuna minu juurde ta enam ei
      mahtunud(olin siis juba rase). Teine tütar näiteks ei kannatanud apsull kaisutamist ja magas ise oma voodis ja oma toas.
      Nüüd poeg magab meie kõrval, sest ta KONTROLLIB kas ma olen olemas. Sirutab käe välja ja otsib mind. Ärkan juba selle peale ja
      annan talle oma käe- lapsel on kindlustunne kohe.

  • Avatar
    Vasta Tuli meelde sellega et 26. juuli 2016 at 21:14

    Mu täditütar jõi isegi 7-aastaselt lutipudelist piima 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Meri-Liis 26. juuli 2016 at 21:14

    Mu vend on 5aastane ja ka kärus why not ?

    Mai saa aru kelleasi se ültse on kui suur laps ja miks
    kärus jne ega me 20ndal sajandil ei ela ??

  • Avatar
    Vasta Marje 26. juuli 2016 at 21:10

    Tere!
    Minul on neli last.Vanem
    16 ja noorim 3.Kõik on
    erinevad olnud,kes
    hiljem,kes varem potil
    käima hakanud.On sellist
    vaeva nähtud,et
    jube…samuti pissilaule
    lauldu,ühest klaasist teise
    vett valatud poti juures
    plaksuatud,kui lapsel piss
    potis….Ja on ka kaks
    last,kes hakkasid n.ö ise
    potil käima…ei saa öelda,t
    kohe laisk siis,lapsed
    lihtsalt erinevad..
    Juttu lugudes,meenus
    mulle kohe,kui ükskord me
    käisime vanema lapsega
    Kristiine keskuses,laps oli
    siis kaks ja pool vist.v 3..no
    ja tulin.poest,mõlemas
    käes oli toidukraami täis
    kilekotid,laps hakkas
    jonnima,tahtis sülle
    saada,ei viitsinud
    kõndida..aga no kotid
    käes..ei ole ju mingi
    Rambo,et toidukotid ja
    laps korraga kätte/sülle
    võtta,seletan pojale siis,et
    emme ei saa,et ma ei
    jõua..siis tuli üks mutt..NO
    mis ema te olete,laps
    nutab ja te ei võta teda
    sülle..aga mina viisakas
    nagu ma olen ütlesin
    talle..palun minge p…sse..ja
    ütlesin pojale,et võta koti
    sangast kinni ja lähme
    edasi…jaa tean,tean issand
    ma ropendasin lapse
    kuuldes..aga see hetk
    lihtsalt ajas turja nii
    turri..ja ma ei saanud keelt
    hammaste taga
    hoida..no,mis see tema asi
    on..kui ei meeldi ära
    vaata,aga ära tule
    kommenteerima..mina ei
    lähe talle ütlema,et mis te
    jalutate siin jne…oi kus see
    tädike,mind veel edasi
    sõimas omale vuntsi..aga
    ma lihtsalt üritasin mitte
    välja teha..laps jorises
    veits edasi..aga koju ju pidi
    saama…ei võta kahte
    toidukotti hambu ja last
    sülle..

    Ühesõnaga pole teiste asi
    kommenteerida..vaadaku
    kõigepealt enda
    kapsaaeda..

  • Avatar
    Vasta Kärol 26. juuli 2016 at 21:06

    Kui see sind lohutab, siis mina saan pidevalt
    kommentaare ja halvustavaid pilke selle eest, et olen
    19 ja mõne nädala pärast olen juba 2 printsessi ema.
    Esimene laps praegu 2aasta ja 2 kuune, sai ka
    potitreeningut tehtud ikka oma jagu mitu kuud koos
    igasuguse tralliga. Ja lihtsalt 2 kuud tagasi otsustas
    preili ise päeva pealt potil käia. Nüüd meeldib talle
    eriti suure poti peal käia koos istumis alusega. Küll
    Mari ka ühel päeval hakkab ise potil käima. 🙂 Proovi
    oma pead mitte vaevata nende “super” emmede
    pärast ja saada nad pikalt. 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari Leinakask 26. juuli 2016 at 20:59

    Minu põhimõte on:
    Kui tahad teisele midagi öelda, mõtle
    enne, kas selles on tõde,
    hädavajalikkus ja headus. Kui mitte,
    jäta parem ütlemata.

    Kui tahad teiste kohta midagi öelda,
    mõtle enne, kas selles on tõde,
    hädavajalikkus ja headus.
    Kui mitte, jäta parem ütlemata.

    Soovitan ka teistele.

  • Avatar
    Vasta Hellu 26. juuli 2016 at 20:49

    Isver, ma ei kujutaks ette jalutuskäiku poodi ilma vankrita. Poja sama vana, kui Mari, ehk siis oktoobris saab kolm. Ta lihtsalt
    väsiks ära. Ja kuna ma saan oktoobris jälle beebi, ei taha teda väga tassida ka.
    Imelikke inimesi on ikka see vana Jumal siia ilma saatnud. Aga noh, ilma nendeta oleks ju ka igav 🙂

  • Avatar
    Vasta Merka 26. juuli 2016 at 20:48

    Mallukas. Minu noormees hakkas potil käima
    ainult tanu lasteaiale 2 aasta ja 7 kuuselt !
    Mina üritasin , ta karjus nagu istuks poti
    asemel mingil teravaid naelu täis padjal.
    Lastekas laks kohe kuna suured läksid ees .
    Ma kuulasin aasta otsa seda kõigilt kuidas ma
    olen häbitu ja sitt ema , et lasen suurel poisil
    mähkmetes haududa . Mainiks ka , et miks ma
    teda vaga ka ei sundinud on see , et meil olid
    seede probleemid ja kaka polnud tahke . Aga
    Karus oli ta meil seni kuni poisile kingiti
    kolmekas mida mina tagant lükata saan . Ära
    pabla . Nagu su eelmises postituses vaga ilusti
    kirjas oli , kuskil on ikka keegi kellele ei sobi
    miski !

  • Avatar
    Vasta Gerly 26. juuli 2016 at 20:44

    Teised lihtsalt vankri asemel paned lapse autosse ja no tõesti ei pea siis vankrit kasutama. Sa ei saa laisk
    olla kui jalutad lapsega värskes õhus käruga!

  • Avatar
    Vasta M 26. juuli 2016 at 20:44

    Äkki mari ongi kangekaelne ja ei lähe potile sest sina
    tahad teda õpetada ?ükspäev päev jookseb võibolla
    ise potile?
    Ja veel äkki saaks nii et käid ise vetsus alati nii (kui
    võimalik) et uks lahti siis näeb et sina käid ja tahab
    varsti ka? 🙂
    Edu ja küll ta sinna lõpuks läheb kasvõi 10 aastaselt ?

  • Avatar
    Vasta Oksana 26. juuli 2016 at 20:39

    Mina olengi laisk ema, ja seda juba sellepärast et neid
    targutajaid on niigi nii palju ja igal pool, kasvatan nii kuidas ise
    õigeks pean, kui arstil miskit öelda siis kuulan, samuti kuulan
    kui keegi asjalik lastehoiust miskit soovitab või pöörab
    tähelepanu.. a muud loomad mind ei huvita. Ja hommikuti olin
    samuti laisk, olin voodis täpselt nii kaua kuni laps väsis
    üksinda mängimisest ära. Mõned asjad tulid hilinemisega,
    teised jällegist õigel ajal.. kuid kokkuvõttes kõik on väga hästi.
    Tuleb enda sisetunnet usaldada. Praegu mul päris mitu
    sõbrannad kelle lapsed ise riidesse ei pane, potil ei käi (teevad
    häda sinna kuhu jumal juhatab), ise ei söö ja ei räägi mitte
    grammigi, ning on endiselt lutiga. Ma ei ütle kunagi mitte
    kellelegi midagi nii inetut eriti mis puutub lapse kasvatusse,
    sest see poleks lihtsalt inimlik käitumine isegi mitte, ning kõik
    lapsed ongi erinevad! Olen Mari postitusi huviga lugenud ja
    loen edaspidigi, aga no võrreldes minu sõbrannade lastega,
    on Mari isegi vägagi arenenud ja on tubli! Ning kust see
    tublidus ikka tuleb kui mitte Ema püüdlikusest! Edu Teie
    perele! 🙂

  • Avatar
    Vasta Killu 26. juuli 2016 at 20:39

    Minu plika sai just kaks ja käib kolmandat kuud
    lastehojus.Enne hoidu ta ei tahtnud potti
    nähagi…mõtlesin,et ei see hakka nii pea potil
    käima.Eksisin!Teistega koos hakkas ja nüüd magab
    juba ilma mähkuta.Õnnetusi ikka juhtub.Kodus see
    poti teema ajas juba end stressi ja lõin käega.Käruga
    on nii,et on kaks valikut-1) käru 2)tassin süles.Olen nii
    laisk,et ei viitsi vankrit 4 korruselt tarida ja siis
    hambad ristis tassingi last süles (Iga kord kirun ,sest ta
    on 12 kg) Ta keeldub kõndimest ja mis üle jääb.Iga
    ema oma asi mida teeb ja kuidas teeb.

  • Avatar
    Vasta Kersti 26. juuli 2016 at 20:39

    Rahune maha! Sorry, aga mind näiteks vabsee ei koti,
    et Mari ei käi potil, mul on umbe suva, et jalutiskäru
    kasutate… ei tuleks pähegi, et laiaks sõimata (?).

    Sina ka, hinga sügavalt ja RAHUNE MAHA! Las koerad
    hauguvad… Elu on tsill, kui Sul on võõraste lammaste
    määgimisest nii suva.

    PS! Ma olen nüüd hästi labane ja ütleb Sulle otse nii
    nagu asjad on ja nii nagu mina teen kõige otsesemas
    mõttes: ma situn kõik halva endast välja ja lasen sitale
    vee peale, kõik halvad emotsioonid lähevad koos
    sitaga minust välja ja… kergem hakkab. Ning elu on
    taaskord tsill… las lambad määgivad.

  • Avatar
    Vasta Annika 26. juuli 2016 at 20:35

    Jagan siinkohal ka oma kogemust. Lapse sain ma
    nii potile et 2- 3 nädalat jàrjest lasi mul püksi v
    põrandale ja siis sai lõpuks aru kuhu tuleb pissi
    teha. Kaka hakkas ennem potti tulema kui piss.
    Siinkohal peaks mainima et iga päev sai 10 korda
    põrandat pestud jne ei ole just väga meeldib
    mälestus. Muideks usas kannavad 3-4 aastased ka
    mähkut… teiseks mul oli laps 4 aastane kärus
    siinkohal kiidan emmaljunga kärusi mis on nii
    vastupidavad 🙂 laisk ema on imelik termin usun et
    iga ema tahab oma lapsele parimat ja on nõus
    pingutama selle nimel….kuigi kui meenutada siis
    kui laps läks lasteaeda olid paljudel mähku kapis
    aga minu meelest kasvatajad lõpetasid selle pulli
    ruttu ära…lõpetuseks ma ei tea ühtki täiskasvanut
    sõbrannat, tuttavat, kolleegi jne mähkuga 😉

  • Avatar
    Vasta Helen 26. juuli 2016 at 20:33

    Take a chillpill 🙂
    Ei tea ühtegi last, kes ilma diagnoosita oleks mähkmetes kooli läinud. Küllap ta tunneb ise ära, millal ta valmis on, ma ei näe
    ka pushimisel mingit muud efekti, kui kogu pere stressi ja pingesse ajamises. Käruga samamoodi – küllap räägivad need
    empaatiavabad preilid, kellel omal lastega väga (pikaajalisi) kogemusi ei ole – küllap elu õpetab ka muid värve peale musta ja
    valge nägema 🙂

  • Avatar
    Vasta Must be 26. juuli 2016 at 20:29

    Mallukas, peale peaaegu poole aastast ajuk.ppi
    potitamisega lõin käega ja pool aastat hiljem vanusega
    2,4 kuud hakkas kutt ise potil käima ja kolm ööd hiljem
    ei lasknud ka ööseks mähet panna. Nüüd ca
    kolmesena pole ka ühtegi pissi ega muud häda
    voodisse ega püksi tulnud.
    Eile käisin loomaaias ja mu 7 aastane ja pea kolmene
    istusid mõlemad selles loomaaiakärus. Oli palav ja
    isegi ei viitsinud kõndida. Seega who cares. Seal oli
    teisigi laiskasid emmesid, kes eelistasid lapsed kärusse
    vanuses 2-9, ja ring loomaaiale peale. Pikemad otsad
    ja igaõhtused treeningringid istub mu pea kolmene
    ikka kärus.
    Ja muideks poiss ka ei rääkinud, kuigi käis lasteaias
    kevadel ja väga meeldis talle. Hakkab alles nüüd sõnu
    moodustama. Oleme käinud arstidel ja minule öeldi
    tartus ja ka pärnus ja ka perearsti poolt et kui
    kolmeseks ei räägi, siis miskit viga. Ei tasu üle
    paanitseda. Seega olen lihtsalt selle järgi üritanud
    talitseda.
    Seega kõva meelt ja kritiseerijaid on igal nurgal. Tuleb
    üritada lihtsalt mööda vaadata 🙂

    NB! Ja mulle väga meeldib su blogi.

  • Avatar
    Vasta Teele 26. juuli 2016 at 20:16

    Kas talle suurte inimeste pott ei meeldi..?
    Minu poiss sai potitamise siis kiirelt selgeks kui sündis
    teine laps. Ehk enne 2 aastaseks saamist, sai vist aru et
    ei ole mõtet emmet segada sellise “väikse” asjaga nagu
    potil käimine. ?

  • Avatar
    Vasta Meriliis 26. juuli 2016 at 20:13

    Hei Mallu! Tead ma juba pikka aega mõtle, eriti Su blogisid lugedes, et kust kurat need inimesed tulevad, kes teisi niiviisi
    halvustavad ja maha teevad.?! Olen isegi olnud sellises olukorras, kus on maha tehtud minu lapsekasvatamise viise ja
    tõekspidamisi. Minu laps küll sai natuke varem mähkmest lahti kui Marike, kuid siiski sain pidevalt halva suhtumise osaliseks
    kui laps mähkmega oli. Ja päris mähkmevaba pole ta siiani. Öösiti kannab mähet ja kui on pikemad minekud kuskile siis ka
    kannab mähet. Ja ma ei näe selles probleemi. Iga asi omal ajal. Anatoomiliselt on lapsel 4nda eluaastani aega et aru saada mis
    on pissihädatunne, kuidas pissi kinni hoida jne.! Niiet ausalt, ära põe!! Ära lase endale sellepärast halvasti öelda.. Minu laps ei
    olnud ka pikalt potivalmis. Tee mis tahad, tõusis potilt püsti ja tegi maha. Vahet pole kumba häda siis.. Ja siis ühel hetkel õuest
    tuppa tulles kui mähkmeära võtsin, läks võttis toanurgast poti ja tegi ise sinna pissi, ilma igasuguse suunamiseta ja nii hakkaski
    päevasel ajal potti tegema.. Ära muretse, iga asi omal ajal. Peaasi et pott on alati teatud kohas ja nähtav!
    Ja vankri koha pealt. Ilmselt kasutaksin ise ka vankrit veel, kui mu laps oleks nõus seal olema.. Oleks tunduvalt lihtsam.. Eriti
    just sellistes olukordades, nagu Sina mainisid.. Minu laps siis hetkel 2ja pool aastat 🙂

    Jõudu ja jaksu Sulle armas Mallu 🙂
    Olen mõtetes Sinuga 😉
    Päikest 🙂

  • Avatar
    Vasta E 26. juuli 2016 at 20:12

    Minu 2,5 ne sõidab ka vanriga. Ta lause ise
    nōuab seda. Mis ma talle siis ütlen, et ei või,
    sest muidu kurjad tädid tulevad ja ei luba
    vankriga sõita? Jumal ei, las ta olla nii kaua
    pisike kui veel võimalik. Nad ju kasvavad nii
    kiiresti. Muide mul oli potiga sama jama, aga
    lihtsalt ei pannud talle enam mähkmeid ka siis,
    kui väljas käisime või öösel magamiseks. Siis
    ta lõpuks sai aru, kui tüütu on pissiste pükste
    vahetamine. See nōuab küll palju
    lisatööd(pesupesemine ja puhaste pükste
    kaasas kandmine), aga toimis. 2nädat ja
    rohkem püksi ei tee, eks vahel ikka juhtub
    õnnetusi. Pea püsti, sa oled tubli ema. Maril on
    sinuga väga vedanud:)

  • Avatar
    Vasta e.m 26. juuli 2016 at 20:06

    no ma ei tea … mis selles imelikku on kui laps kärus on 😀 .. Mul laps saab jaanuaris kolm, ja käin ka käruga ringi, kui natuke pikema
    käigu ette võtan või kui lapsega linna peale lähen .. ikka mugavam käruga .. ja lapsel muidugi turvalisem ka, kui linna peal ringi käia
    emme-issiga. Laps väsib ju ka , .. ja siis läheb pahuraks .. ja viskab käpuli maha mul ja viskab paar pisarat ka .. käruga ikka mugavam
    😀 ei viitsi mina tassida jonnivat ja kriiskavat last 😀

  • Avatar
    Vasta Jane 26. juuli 2016 at 20:02

    Mina olen seda meelt, et kõik tuleb siis, kui laps valmis
    on. Igasugune sundimine ja fakti ette panek on
    lõppenud hullu tagasilöögiga. Elan “Skandinaavias” ja
    siin ongi selline chill mõtlemine, et laps peab ise valmis
    olema.

    Mu poja ütles mähkmetele aidaa kuu enne neljaseks
    saamist. Oskas ka nendeta olla, potti asjad ära ajada,
    aga polnud valmis. Ja siis saabus see päev… Pole tilkagi
    voodisse või püksi pissinud. Eestis käies olid hullud
    süümekad, kui sugulased ohkisid, kui ka kahesena
    mähkmetes oli. Mingi Eesti omapära see, et kui laps
    äib, siis käib ka potil.

    Rääkimisega läks ka kaua aega. Korralikut hakkas
    rääkima alles kolmeselt, seni kuulas ja jättis meelde.
    Noh, ta meil kolmekeelne kah, kogu see sõnavara võta
    aega.

    Ja käru… Poeg on neljane ja ikka on see kasutusel. Meil
    ei ole autot ja pikemate trippide korral väsib ta ära
    ning sorry küll, ma ei hakka 20kg süles tassima.
    Stockholmis saab lapsevanem kärus istuva lapsega
    ühistranspordis tasuta sõita, seega ka mõni 7-aastane
    istub kärus. Samal ajal mu neljane oskab oma
    abiratasteta 16 tollise rattaga ringi kimada.

    Asi on tegelikult mõtlemises ja igasuguste tarkade
    kuulamises kinni. Google, emmede klubid jms, mis
    võrdlusi tekitavad. Kui ma Eestis olles aina mähkmete
    pärast süümekaid tundsin, võtsin oma uue kodu chilli
    mõtlemise üle. Kui laps näiteks ülikooli läheb või tööle
    asub, siis pole see ju üldse oluline, kaua mähkmed olid,
    millal rääkima hakkas jne. Ja nende “tee nüüd piss
    potti” või “sorry, sa pead kõndima, mis siis et väsinud
    oled” jne asjadega tekitab mõtetut stressi.

  • Avatar
    Vasta Gerda 26. juuli 2016 at 20:00

    Meil oli potiga nii, et olin ka päeval laisk, lasin mähkmetes ringi joosta, kuid enne lõunaund panin potile ja seletasin samal ajal,
    et enne tuttu minekut peab korra potil käima, äkki tuleb pissi siis tuleb hea uni. Magamise ajaks mähet alla ei pannud (lina alla
    panin selle beebi pissikile vms :Dei mäleta, kuidas see õige nimetus oli). Peale lõunaund panin jälle kohe potile. Mõnipäev panin
    aluspüksid jalga ja jälgisin teda, kuna ta ennast väristama hakkab (see oli minu jaoks märk, et kohe pissib) ja jooksin laps süles
    potile 😀 Mingihetk ei tahtnud ta üldse potile, siis ma ei sundinud ka. Lõpuks hakkas ta ainult ise karjuma mulle “pissile” või
    “kakale” aga teda potile pidin ise viima 😀 Palju andis kaasa kindlasti ka päevahoid, kus ta täielikult mähkmevabaks sai, peale
    4kuud käimist vist. Nüüd kolmene ja käib ilusti ise suure poti peal ja pühib peale häda ka.
    Ma olen alati olnud arvamusel, et laps hakkab käima potil, rääkima, ise sööma, kõndima jne siis kui nad ise tahavad.
    Elukaaslase ema rääkis, kuidas mu elukaaslane oli üldse titena väga laisk ja ei võtnud jalgu alla, alles 3-aastaselt läks kõndima
    😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 26. juuli 2016 at 19:59

    Soomes näed vägagi palju kuni 6 aastaseid vankris
    olenemata rahvusest(vanemad kes on vankriga,
    neile on tasuta ühistrantsport) ja see ei viita
    sugugi vaestele vanematele. Samuti kui on pikad
    vähemad vaja läbida või kaua väljas olla on see
    kindlasti kordades mugavam lapsele.

  • Avatar
    Vasta B 26. juuli 2016 at 19:56

    Ma su blogi pikaaegne lugeja ja arvan, et võib-olla osad kommenteerivad seda mähkmete teemat just sinu vanade postituste
    pärast? Mäletan kui Mari oli väiksem ja ämm tahtis teda potile treenida, siis rääkisid midagi sarnast, et no las ta siis üritab kui
    viitsimist on. Usun, et sa ei öelnud seda tookord mitte halvaga, lihtsalt siis oli Mari nii väike, et potilkäimine polnud veel
    “iseenesestmõistetav” ja ei tundnud vajadust selleks harjutamiseks. Aga äkki see jättis inimestele mulje, et sa oled “laisk ema”? 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:58

      Ehk tõesti 😀

  • Avatar
    Vasta ... 26. juuli 2016 at 19:54

    Üks teemaväline küss,Kas sa oled täna mingi tänase postituse maha võtnud? Fb lehel nagu enne nägin midagi Aga enam ei
    leia 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:58

      Ei ole?

      • Avatar
        Vasta ... 26. juuli 2016 at 20:01

        Aa see oli see kuidas sa kodus raha teenid, algul mõtlesin et sinu blogi oli..

  • Avatar
    Vasta Kristin 26. juuli 2016 at 19:53

    Mu mehe sugulase poeg on meie pojast 10 kuud
    vanem. Kui mehe tädid nägid meie last esmakordselt
    hakkati kohe võrdlema teda temast vanema lapsega.
    “Oii,meie Gustav oskab juba ammu roomata teie oma
    ei oska” halloo, ma alles sain lapse ja kas ta t6esti peab
    oskama roomata. Mõnitati teda alakaaluliseks ning
    miks ma ei andnud 3 kuusele kartulit alandati mind.
    Ma ei suhelnud nendega päris pikalt, kui järsku lapse
    esimesel sünnipäeval olid nad ukse taga.
    Tõesti see, et sain lapse 15 aastasena ei tähenda seda,
    et ma last ei oska kasvatada.

  • Avatar
    Vasta Marju 26. juuli 2016 at 19:53

    Ma olen ka laisk. Vähemalt ämma arvates. Tulin hommikul lapsega kööki (olime mehe vanematel külas), läksin hambaid pesema ja
    ämm hakkas kohe putru tegema. Pärast läks ütles mu mehele, et ta on minus pettunud. Ma olevat lapse nälga jätnud. 😀

    • Avatar
      Vasta Krista 26. juuli 2016 at 20:59

      Hea, et sa külas olid ja ei ela igapäevaselt koos, ausalt!

      • Avatar
        Vasta Marju 27. juuli 2016 at 15:49

        Ma ise ka selle üle väga õnnelik! 😀

  • Avatar
    Vasta Sirle 26. juuli 2016 at 19:51

    Mina kirjutaks hoopis kommentaari kirjutajale nii, et nii suur inimene, aga ikka ei tea elementaarseid õigekirjareegleid. 🙂

  • Avatar
    Vasta maria 26. juuli 2016 at 19:51

    Mul siis need lapsed kes use potile
    hakkasid kaima, kusagil 3 aasta ringis,
    see mahe hakkas ebamugav tunduma
    ja nii ise vaikselt hakkasid harjutama..
    Porandale lasid kull tihti ja terve vaip
    haises, aga selgeks nad selle oppisid.
    See potile sundimine teeb minuarust
    just risti vastupidi, laps jaabki seda
    potti kartma.
    Mis vahet seal on, poes kaies votan
    alati duovankri, peaaegu 3 ne on
    uleval, 4 jane istub all, 5 ne on
    kaekorval, mismoodi muidu peaks ma
    saama asjad tehtud ilma, et koguaeg
    lapsi taga ei peaks ajama, suure
    kohuga annab veel jargi joosta.

  • Avatar
    Vasta Katre 26. juuli 2016 at 19:51

    Minu laps ei julgenud/tahtnud ka potile minna niikaua
    kuniks otsustasin proovida poti tõstmist voodile ja siis
    sinna tal istuda lasta. Esimestel kordadel ta lihtsalt
    istus (ilma tavapärase nututa) kuniks ühel hetkel tegi
    selle oodatud pissi. Paaripäevase intervalliga hakkasin
    potti allapoole tooma kuniks põrandale välja. Meil see
    aitas. Jäi mulje nagu oleks ta põranda ja potiga mingi
    hirmutava seose loonud ning seetõttu teinud
    tramburaid.

  • Avatar
    Vasta R* 26. juuli 2016 at 19:51

    Emana oled sa imeline 🙂
    Mulle tuli meelde, et te plaksutate, kui Mari on mõne
    oma pusle kokku saanud.
    Äkki te teete Kardoga nii, et sa lähed tualetti ja uks
    jääb lahti, Mari on läheduses, samuti ka Kardo. Saa
    teed oma häda ära ja seejärel tuled vetsust välja ja
    Kardo plaksutab sulle ja kiidab sind nagu ka Mari ja
    Mari näeb seda ja talle meeldib ju kui ta aplausi saab ja
    äkki läheb ka potile? 🙂

  • Avatar
    Vasta e 26. juuli 2016 at 19:51

    Mis jutt et sa laisk?? Koguaeg sa teed ja jõuad igale
    poole!!Mari on sul iseloomuga tüdruk ja küll temagi
    hakkab potitama kui ta tunneb et valmis.
    Olen ka selle poolt et last ei tohi sundida.Mul poiss ei
    tundnud tähtigi kui kooli läks ja pool aastat hiljem
    oskas soravalt lugeda..

  • Avatar
    Vasta Lenna 26. juuli 2016 at 19:49

    No selle pissida laskmise ja siis potile viimise
    point on siiski see, et sa reaalselt ka iga hetk
    jälgid last ja kohe, kui pissib, viid potile. Kuna
    see on 3-päevaga-potile teooria (mis nii
    minul, kui paljudel mu tuttavatel ka töötanud
    on), siis 3 päeva 100% lapsele keskenduda
    ei tohiks too much olla… Sellest pole kasu,
    kui suvalisel hetkel pärast potile tassid. Idee
    on selles, et ta ise hakkaks tunnetama oma
    vajadust.

  • Avatar
    Vasta E 26. juuli 2016 at 19:47

    Aga Miks Mari ei võiks rattaga oma teekondi lõbusamaks muuta? 🙂 nägin teil kuskil pildil, et oli abikatega jalgratas jms, on
    ka need ülihead Micro kolmerattalised tõukekad ju 🙂 meie lõpetasime 1,5a selle kärusõidu ära, tõuksiga oli talle palju
    meeldivam, pikemad jalutuskäigud selles vanuses said tehtud “sangaga lükatavast, kolmerattalise jalgrattaga(?)” Ja
    kaheselt siis tavalise abikatega jalgrattaga. Laps hakkab ennast ise ka suuremana Ja tublimana tundma kui Saab hakata
    kasutama teistsuguseid võimalusi, isegi kui need vahepeal talle raskusi valmistavad, tuleb lihtsalt võimalikult vara
    igasuguste harjutamistega pihta hakata 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:48

      Rattaga käime ka jah, aga näiteks poodi on mul mugavam minna vankriga, sest ma saan ju kauba panna sinna käru alla 🙂

      • Avatar
        Vasta ... 26. juuli 2016 at 22:26

        Tuleb välja siis et mari soidab käruga sellepärast et sina tahad toidukotte sellega tassida?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 23:37

          Just! Ja Mari sain selle pärast, et
          kuus 50 lastetoetust saada 🙂 muidu poleks ju millegi eest poes käia.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 26. juuli 2016 at 19:46

    Mul poiss oli üle 2 aasta vana, kui ta vanaema sundis
    teda potile. Ma proovisin ise korra ja ta nuttis niiii
    südantlõhestavalt, et mõtlesin-kõik omal ajal, kuid
    ämm nii ei arvanud. Potil istumine jubeda nutuga, kus
    ma tahtsin oma lapse “ära päästa”. Meil läks jube tükk
    tegu, et ta ise hakkas käima. Niiet- võta asja rahulikult,
    sest iga asi omal ajal ?

  • Avatar
    Vasta Leevi 26. juuli 2016 at 19:45

    Käigu kukele! Ma olen ka laisk ema ja mul on absoluutselt savi, mida teised selle kohta arvavad. Mulle on kõige tähtsam, et lapsed
    ise rõõmsameelsed ja terved oleksid ning end väga-väga armastatuna tunneksid. Mingitest tobedatest ühiskonnastandarditest
    on mul kõige sügavama keharakuni savi.
    Igaüks kasvatagu oma lapsi ja minugipoolest tõmmelgu pooleks end, käigu lapiga järel ja potitagu esimesest elupäevast alates. Ei
    mõista neid ka üldse hukka kes nii teevad. 🙂 Neid, kellele teiste lastekasvatus koguaeg ette jääb, aga küll!

  • Avatar
    Vasta kats 26. juuli 2016 at 19:44

    ma olin ka laisk ema, täiesti loobusin üritamast teda potile toppida. nagunii pani jooksu ja kisa lahti. Mingi 2,5 aastaselt sai
    ostetud suure wc poti juurde väike toolike ja hakkas siis issi järgi seal käima, tegemist siis poisiga . Ja küll Mari teab ise millal see
    õige aeg on, pole kellegi teise asi.

  • Avatar
    Vasta k 26. juuli 2016 at 19:43

    Käru annab mugavust ja vabadust emale. Saad köie
    kiirelt poes. Saad jonniva lapse kiirelt koju saad
    väsinud lapse kiirelt koju. + veel poekotid ja muu
    kraam. Saad ise jalutada veidi pikemalt. Ja rasedana
    see eriti hea abimees. Potil käimise kohapealt hakkas
    mu ema juba siis töötlema kui laps oli 8 kuune. Et
    kuidas veel ei käi., kas ikka panen, ju ma ikka ei viitsi
    jne Laps hetkel 2.a natuke üle kuu käib toas olles potil.
    Aga selle saavutasimine oli suur sund. Õues ja öösel
    ikka mähkmed. Ja käru kasutan julgelt veel vähemalt
    aasta. Uus beebi ka tulemas. Ma ei riski küll rasedana
    lapsega väga kaugele jalutada ilma käruta. Tean, et
    varem või hiljem soovib ta sülle. Häbi pärast kodus ka
    eki istu.

  • Avatar
    Vasta Welp 26. juuli 2016 at 19:41

    Ma selle potitamise teemalt küsiks ainult seda et
    millega seal lastehoius need kasvatajad tegelevad? Ei
    pane lapsi potile ja ongi kõik mähkmetes?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:43

      Mari käib lastesõimes, mitte lastehoius. Seal on lapsed suht… 60/40. Ehk siis 40% käivad potil ise, 60% veel ei käi. Enamik on mähkmega jah. Potitatakse neid seal küll, aga ei sunnita kedagi. Seega kui pissimise aeg on, siis palutakse kõiki kenasti potile, kes tahab, see läheb, kes ei taha, see ei lähe.

      • Avatar
        Vasta Welp 26. juuli 2016 at 19:52

        Töötasin lastehoius ja aasta alguses kõik
        mähkmetes lapsed käisid juba poole aasta pealt
        potil. Isegi kõige jonnakamad. “Sundida” polnud
        kedagi vaja sest juba kambavaim aitas kaasa. Iga
        asi vajab harjumist. Aga eks see oleneb ka
        hoiust/sõimest. Võibolla hoiul ja sõimel nii
        hirmus suur vahe et suhtutakse ka potitamisse
        erinevalt. Mul isiklikult oli kõvasti lihtsam panna
        lapsi potile kui vahetada päevas mitukümmend
        mähet. Aganoh, igale oma.

      • Avatar
        Vasta Anni 26. juuli 2016 at 20:06

        Meil oli samamoodi. Ah ega ta mähkmetes kooli
        nagunii ei lähe 🙂

        • Avatar
          Vasta Welp 26. juuli 2016 at 20:15

          Sedand küll aga teisedt küljest- kuradi
          jõukad on need inimesed ikka et jaksavad
          neid mähkmeid osta.

  • Avatar
    Vasta Kadi 26. juuli 2016 at 19:40

    Ei saa mina ka sellest käru teemast aru. Mul saab kohe
    kaks ja plaanin veel pikalt kasutada. Eriti poes
    käimisel. Ei viitsi mina järel joosta ja end lolliks
    karjuda,sest minu poiss paneb alati oma teed. Suva
    kuha mina lähen? Kusjuures mult on küsitud,et vana
    laps on,et ikka kärus. Oli siis veidi üle pooleteise
    aastane. Saan aru,et pikem kui teised. Aga no
    tõesti,mis see teiste asi, kui vana ja miks kärus. Ulme
    ikka. Potitamine lõpuks vist hakkab minema. Aga
    rääkimine siiani null. Ootame ja vaatame, kas äkki
    lastehoid aitab kõne arendada ja edasi siis juba
    spetsialistid.

  • Avatar
    Vasta Mash 26. juuli 2016 at 19:38

    Saan kõigest absoluutselt aru, aga kui ma paar nädalat
    tagasi nägin ülemistes kahte preilit kes asju vaatasid ja
    kaasas oli neil nii umbes 4aastane laps, kes hoidis käsi
    jalgade vahel ja ütles “emme ma tahan pissile”, mille
    peale emme vastas “sul on mähku all, pissi sinna”, siis
    see küll normaalne pole !!!!!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:40

      Noh, see olukord kindlasti mitte, aga kuna meie ei tea, miks talle see mähe alla pandud oli ja kas see ema igapäevaselt ka nii talitab, siis on keeruline ka hukka mõista.

      • Avatar
        Vasta Mash 26. juuli 2016 at 19:43

        Selles mõttes küll, aga kui minu nähtud olukorda
        hinnata, siis selle asemel, et edasi šopata, siis
        võiks korras lapsega wc-s ära ikka käia.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:44

          No muidugi võiks, kahju küll kui laps ise palub 🙁

        • Avatar
          Vasta maria 26. juuli 2016 at 20:17

          Vahel on tegelikult nii, et kui laps
          utleb, et tahab pissile, siis ta utleb
          seda sellel momendil mil juba puksi
          hakkab tulema ja see Ema voibolla
          ei jouakski temaga wc sse, olen ise
          korra nii ostukeskuses olnud, et
          enne kui kusisin utles laps, et ei
          taha ja siis keset poodi hakkas juba
          puksi tegema, votsin vankrist
          varumahkme ja lasin tal sinna ara
          teha ja viskasin siis prugikasti.
          Toepoolest pole see teiste asi
          vaadata, pead vangutada, kulmu
          kortsutada.
          Kui ma oleks teisele korrusele
          hakand jooksma ja toiduasjad poodi
          jatma, oleks ma lopetanud kusise
          lapsega ja ka ilma toiduta.

  • Avatar
    Vasta katrin 26. juuli 2016 at 19:34

    Vankri kohta- meil siin soomes surutakse viie-kuuesi ka
    vankrisse- nii on bussides tasuta sõit ?
    Aga minu meelest see küll imelik ei ole…
    See postitus on niii hästi kirjutatud- loeks nagu omi
    mõtteid?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:36

      No ma ei tea, kuuene on juba tõesti väga suur laps 😀

    • Avatar
      Vasta Gerda 26. juuli 2016 at 19:42

      Kusjuures tahtsin ka kirjutada, et Soomes on see jumala OK nähtus, kui isegi vanemad lapsed vankris istuvad. Kui mul oleks
      igapäevaselt pikemad jalutuskäigud siis valiksin ka käru, sest kolmene väsib ikka päris kiirelt sellest kõndimisest. Teiste arvamus
      üldse ei huvitaks. Mul ei tuleks pähegi linnapildis kedagi viltu vaadata, sest 3a või 4a istub vankris. WTF inimesed, mis mured teil
      küll on.

    • Avatar
      Vasta Noup 26. juuli 2016 at 19:44

      Enam nad tasuta ei saa btw 😉

      • Avatar
        Vasta katrin 26. juuli 2016 at 19:46

        Meil Turkus saab ?

  • Avatar
    Vasta m 26. juuli 2016 at 19:28

    mu õde sõitis selle vankrikesega ringi isegi 3-selt, kuna mis teha, kui väike inimene ei jõua nii palju kõndida kui tema vanemad
    eeskujud. nii me siis käisimegi igal pool, vahepeal kärutas õde tühja käru ja vahepeal kärutasime meie teda. ei ole minu arust üldse
    imelik.
    potitreenimisega oli ka naljakas lugu, et ta ei saanud poti mõttest üldse aru 😀 istus ja istus potil, kuna ta oli meil sel ajal väga
    kuulekas, kuid siis tõusis järsku püsti, jooksis keset tuba, ajas jalad harki ja tegi oma häda, kus juhtus. õnneks nii ainult number 1.
    ühel hetkel, kui esimest korda häda potti tegi ja me lihtsalt juubeldasime ja kiitsime, siis hakkas rohkem aru saama ja nii ta läks,
    tasa ja targu 🙂
    seega ära muretse, küll hakkama saad!

  • Avatar
    Vasta Annika 26. juuli 2016 at 19:27

    Minu väikevend kandis pamperseid väga kaua, ööpampudest sai lahti alles kui ta oli 5ne, ja asi polnud selles, et mu ema oleks laisk
    olnud ( kõik kolm eelnevat last ju ilusti saadud pissile ), siis selgus ,et mu vennal on midagi kuseteedega viga ning sai rohtu, nüüd
    on kõik okei 🙂
    Ja Mari on endiselt üks armsamaid lapsiii !!! 🙂

  • Avatar
    Vasta Berit 26. juuli 2016 at 19:26

    Haha, mul on küll kindel plaan mõlemad lapsed kaua
    kärusõpradena hoida. Nii mõnigi sõbranna/tuttav,
    vaatas imelikult, et miks mul kahe lapse käru vaja on, et
    JJ ju kõnnib… Ee no ja päris suure tõenäosusega ta
    kõnnibki siis ka hea meelega kui beebi sündinud, aga vb
    mitte samas suunas, kus mina ja beebi. Ei hakka ma oma
    lapsi tänaval elu hinnaga “kuulekateks” õpetama. Aga
    no, kes tahab järel joosta ja tänaval lõuata “et kuhu sa
    ometigi jooksed, tule kohe siia” andku minna.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:30

      See on jah selline tore omadus neil, et kõndida võib ju osata, aga kahjuks mitte väga kaua ja õiges suunas 😀

  • Avatar
    Vasta sandra 26. juuli 2016 at 19:24

    Mina olin siis veel laisem v olen. Ma ise ei
    viitsinud teda potitada.enne 3saamist saatsi õe
    juurde ja hakkas päeva pealt. Ja küsimustele
    ”miks?”vastasin et mine loe wikipediast. Ta
    hakkas 2selt lugema ja 3selt kirjutama ja käru
    oli pikalt abivahendiks. Mitte just laiskusest
    vaid et ta väsis ära.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:27

      Kas ma võin Mari ka su õele saata v ? 😀

      • Avatar
        Vasta sandra 26. juuli 2016 at 19:28

        Minugi poolest. Ta suht range ?aga
        õiglane

        • Avatar
          Vasta Laura 26. juuli 2016 at 20:01

          Kõike võin uskuda, aga seda et 2-aastane loen ja 3-aastane kirjutab, vot seda ma ei usu never 🙂

          • Mallukas
            Mallukas 26. juuli 2016 at 20:10

            Mina lugesin 2 aastaselt 😀

        • Avatar
          Vasta Getri 26. juuli 2016 at 20:30

          WOWW!!! Su õde peaks väikelaste hoiu avama 😀

  • Avatar
    Vasta Ene 26. juuli 2016 at 19:23

    Mallukas kuna sa ühtegi loigukest
    pole leidnud, siis ma kahtlustan et
    Marike on salaja kempsus käimise ammu
    omandanud 😉 Pähh need pisikesed potid 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuli 2016 at 19:27

      See oleks muidugi imeline, aga paraku on ta täna enamiku ajast aias olnud ja raudselt sinna kuskile sujuvalt soristanud 😀

      • Avatar
        Vasta Lonni 27. juuli 2016 at 14:47

        Minu poolpotitreenitud laps situs täna õues aias vanni ja siis sõi sealt seest seedimata sõstraid. Ma lugesin veidi kaugemal
        verandal ja mõtlesin, et kust ta neid marju sealt vannist saab. Ja siis hakkas haisu tulema. Inimesed, kui te olete kahevahel,
        ärge saage lapsi, see on suht räme töö ja kõik mölisevad ka.