SÖÖK Uncategorized

tervislike inimeste alatud valed

17. august 2016

Ma olen siin blogis kaaluteemasid puudutanud igast küljest, aga täna räägin ma hoopis millestki, millega ma puutusin kokku nendel hetkedel oma elus, kus ma olen mõelnud, et nii – nüüd ma olen tervislik ja toitun hästi ja olen üldse tubli. Alati tekkis ka see olukord, et aga tahaks ju ikka midagi HEAD ka kogu selle taaga juures ja siis olen ma proovinud igasuguseid erinevaid alternatiive, mida kaalujälgijatele soovitatakse.

Kas te ei ole lugenud retsepte, kuidas “need goij marjadest, kamast ja datlitest trühvlid on nii head, nagu PÄRIS KOMMID!”. Mina olen ja olen neid proovinud ka ise järele teha. Olgem ausad, nad EI OLE nagu päris kommid. Nad maitsevad nagu kama ja dattel ja külmutatud marjad.

Mitte ükski tervislik “maitseb täpselt nagu….” ei ole siiamaani minu kogemuste põhjal tõesti mitte kunagi maitsenud nii, nagu nende kalori- ja suhkrurikkad esivanemad. Aga ometi poseerivad imepeenikesed fitness-tädid internetis oma suva jurast kokku keeratud batoonidega ja pööritavad mõnust silmi, kui imeliselt head ja maitsvad on tervislikud maiustused.

you-liar-7982597

A-la-tud valed! Teate, mis päriselt maitseb nagu jäätis? JÄÄTIS, mitte külmutatud proteiinipulbriläga. Teate, mis päriselt maitseb nagu kommid? KOMMID! Teate, mis maitseb päriselt nagu sai? Freaking sai ise! Pealt kuldpruun ja krõbe, seest pehme ja suussulav sai…Teate, mis päriselt maitseb nagu pitsa? Krõmpsu juustuäärega kuum pitsa, mille peal on palju juustu ja ananassi ja krevette ja oliive ja kappareid ja veelkord juustu.

drooling-homer-simpson-vector-character-6439422

Ma tegelikult praegu valetan – on üks maiustus, mis minu meelest on tervislik ja mulle päriselt ka maitses. Kuskilt looduspoest kunagi ostsin õunakompud, mis on natukene küll kommi moodi ja maitsesid väga hästi. Reaalselt ma ütleks, et ainukene asi, mis mulle nendel “PEAN KAALU LANGETAMA!” faasides sisse söödud maiuste aseainetest maitses. Okei, ma pead ei julge anda, sest mu rasedamälu on kohutav, aga praegu niimoodi hoobilt meenub küll vaid see.

Ma ei taha mõeldagi, mis siis saab, kui ma lapse ära sünnitan, sest no ilmselgelt ma sellise kerega siis edasi eksisteerida ei soovi. Aga iga asi omal ajal ja las sellest mõtleb tulevikumallu, olevikumallu laseb Kardol köögist apelsinikeeksi ja uue coca tuua. Mul tuleb nutt peale, kui ma peaksin praegu nende asemel leppima kadakajuurest keedetud cocalaadse solgi ja kaerakliidest keeksiga.

Üldse ma mäletan küll seda tunnet, et oled mega tervislik ja ei taha saasta poole silmaga nähagi ja kritiseerid hinges kõiki, kes krõpsupaki poole vaatavad ja tegelikult hinges ainukene asi, mida sa teha soovid, on haarata kilo saia ja seda nuttes teki all süüa, ise mõeldes, et no persse, las ma siis olen paks, vähemalt ma olen juba abielus!

Loe ka neid postitusi!

37 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta T. 17. august 2016 at 21:28

    Kas sa rummikooke armastad?
    http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2015/09/mandli-datlitruhvlid-ja-teistmoodi.html
    Kui ma neid datleid ja mandleid nii palju osta jaksaks kui ma neid palle ära tahan süüa, siis ma oleks nõus kõik oma magusaisud nende pallikestega rahuldama, sest need päriselt maitsevad nagu ruumikoogid. (siin räägib šokohoolikus maiasmokk, kes sööks end enne magusast lõhki kui järgi jätaks).

  • Avatar
    Vasta Mai 17. august 2016 at 20:29

    Väga mõistlikud ja tublid inimesed olete! Aitäh vastuse eest! 🙂

    • Avatar
      Vasta Mai 17. august 2016 at 20:30

      vale koht 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Triin 17. august 2016 at 17:43

    Hahaa! Kuule, aga räägi nüüd välja, kas see lillkapsapõhjaga pitsa oli ka tegelikult üldse mitte pitsa? 😀

    • Avatar
      Vasta Triin 17. august 2016 at 17:44

      Aa, sry, nüüd näen, et keegi juba küsinud ka 🙂

  • Avatar
    Vasta L 17. august 2016 at 17:18

    OOOOjaaa! Minu viimane katsetus olid need popid kaerahelbe-banaani-kookose küpsised, mis pidid nii hirmus maitsvad olema. Kuradi saepurujunnid ju 😀 No mida asja, ausalt. Inimene, kellele need tõesti väga maitsevad, pole eluski ühtki tavalist küpsist söönud vist.

  • Avatar
    Vasta Käbi 17. august 2016 at 14:48

    Ma olen täitsa nõus, et maitse pole sama. Aga kui nx tükk aega suhkrut ei tarbi, siis tunduvad puuviljad 10x magusamad 😀 Ja uus profit kohupiimakreem maitseb küll nagu suhkur oleks sees 🙂 Soovitan!

  • Avatar
    Vasta Mari 17. august 2016 at 14:47

    Selle jutu peale ostsin kotitäie Kalevi komme ja shokolaade. Lähen söön pimedas tekiall – mida keegi ei näinud, seda pole olnud 😛

  • Avatar
    Vasta liis 17. august 2016 at 14:41

    “tegelikult hinges ainukene asi, mida sa teha soovid, on haarata kilo saia ja seda nuttes teki all süüa, ise mõeldes, et no persse, las ma siis olen paks, vähemalt ma olen juba abielus!”
    Liiga hea!!! 😀

  • Avatar
    Vasta Mirjam 17. august 2016 at 14:23

    Olen ka proovinud erinevaid tervislikke retsepte ja olen mõelnud, et need kes nende kõigevabade asjade peale mõnust mõmisevad, saavad olla ainult need, kes ei söö ise kunagi midagi paremat. Kui toortoitlase igapäevane menüü koosnev salatist siis mingil hetkel hakkab datli-porgandi põhjaga “pitsa” nagu päris pitsa maitsema ja gluteeni-muna-piima-pähkli-suhkruvaba kook maitsema nagu maailma parim kook. Ükskord nt tahtsin sõbranna rõõmuks sellist kooki teha ja loobusin,sest no see ei ole siis enam kook kui seal midagi sees ei ole ja need retseptid ajasid juba lugedes oksele. Kook olgu ikka kook ja pitsa olgu pitsa 😀

    • Avatar
      Vasta Leevi 17. august 2016 at 16:49

      Sa pole ilmselgelt head toortorti saanud! Mine Mahemarketisse ja proovi nt nende šokolaadi toortorti… No parim tort, mida ma ELUS saanud olen!!

  • Avatar
    Vasta Kerttu 17. august 2016 at 14:20

    See on ülinaljakas ja päris paljus ka tõtt sisaldav postitus! Sain mõnuga naerda ja tundsin ennastki ära. Viimased tervislike õhtusöökide katsetused on näidanud, et ükskõik kui söödav/maitsev see mulle tunduks, siis 7-aastane ütleb ausalt välja, et riivjuustuga on ikka parem või, et suhkruta kaerahelbeküpsis ei kõlba süüa 😀

  • Avatar
    Vasta A. 17. august 2016 at 14:16

    Ma otseselt mingit tervise värki taga ei aja, aga päris jura ka sisse ei söö. Või ok, aastas korra ikka tuleb ette. Aga kuna olen vegan, siis neid alternatiive, mis kõik peaks maitsema nagu päris asi, on ikka hulgim. Ainus, mille puhul ma olen nõus nii vastama, on mingi kaerakoor, mille puhul söögi sees ära ei tuvasta, mis päritolu see on, st maitseb nagu tavaline köögikoor. Ja taimsed viinerid maitsevad ka suht sarnaselt loomaviineritele, mille maitset ammustest aegadest mäletan. Kõik. Ok, seda nende juustu ma pole sulatatult proovinud, vb on see ka ehe. Aga niisama süües võiks ma kummitalda närida ja maitse järgi vahet ei teeks, kas närin seda taimset juustu või kummi. Isegi paljukiidetud pärmihelbed. AInult kuula, kuidas hõisatakse, et oi, nii juustune mekk, nii mõnusasti sulab! Sry, ei vasta tõele! Ma kasutan neid küll toidus, aga juustumaitsega pole neil midagi pistmist. Lisaks jäävad need suulakke kinni. Tofudest jm sojatoodetest ma parem ei räägigi… Niiet üldiselt olen ma jälle sinuga samal arvamisel 😀 Aseaine maitseb enamasti nagu aseaine. Et mitte sellise pettumuse osaliseks saada, ei tohikski vist neid alternatiivseid tooteid originaalidega võrrelda ja arvata, et maitseb samamoodi.

    • Avatar
      Vasta k 17. august 2016 at 17:14

      ah ma olen suga nii nõus! päris veganiks ennast kutsuda ei julge, aga põhiliselt toitun ikka taimedest. kunagi proovisin ka mingeid juustusid ja hapukoori ja what not, aga no ei. sp ei saa ka veganiks, et juust on liiga südames 😀 ainus asendus, mida ma kasutan, on riisikoor pastade jne. sees 🙂

      • Avatar
        Vasta A. 17. august 2016 at 21:38

        No tubli ikkagi 🙂 See, et sa veel mõnedest asjadest loobuda pole suutnud, ei tähenda, et võiks kohe käega lüüa ja alla anda. Muidu koore puhul ma ei teagi ühtegi, mis maitseks kohe nagu loomne hapukoor. Kasutan ise seda koort: https://www.prismamarket.ee/entry/planti-taimne-koogikreem-15–200-ml/7311440601157 ja imehead kastmed saavad. Salatites on ka päris söödav, kui hapukaks tahan saada, lisan veidi õunaäädikat või sidrunimahla, pluss muud maitseained. Juustust loobumine on kõige raskem jah, mäletan omast käest. Lõpuks ma lihtsalt harjusin ära, et seda ei söö. Kuigi tunnistan, et igasugune juust näeb jätkuvalt hiiglama ahvatlev välja.

        • Avatar
          Vasta Mari 27. august 2016 at 20:29

          Ma olen vegan ja arvan risti vastipidi. Mulle tõesti maitsevad kõik need loomsed asendajad. Pluss mina olen nende veidrate tervislike katsetuste fänn. Ma eelistaks iga kell datlijunni kommile, sest taimedest valmistatud maiustusel on põnev maitse, kommidel aga lihtsalt tugev suhkru maitse ja lõpuks pole vahet, kas söön suhkrutükki või Kalevi kommi. Viimane arvamus tuleb ilmselt sellest, et ei tarbi eriti suhkrut ja siis tunduvad kommid jm magus suhkruga üle pingutatud.

  • Avatar
    Vasta Kaidi 17. august 2016 at 14:03

    TÄPSELT minu mõtted on need! Ja ma ütlen, et minul on lihtsam kaalu langetada, kui ma ei lollita end nende “kommilaadsete toodetega” vaid lihtsalt ei söögi magusat. Sest see mingi mõttetu jura-batoonike ei rahulda nkn mu šokolaadivajadust, seega olen parem täitsa ilma.

  • Avatar
    Vasta Birx 17. august 2016 at 13:43

    Tead Mällu, siis oled paks ja abielu! Söö ja naudi, sünnitad tite ära ja siis tegele kaaluga sest kui tissi annad pead nagunii jälgima mida suhu pistad, et tita gaase ei saaks.
    Ja tee ühte asja korraga, kui oled rase siis oled paks, saad beebi kätte siis vaata edasi…

    • Avatar
      Vasta Birx 17. august 2016 at 13:44

      Irw ? Mallu ikka

  • Avatar
    Vasta A. 17. august 2016 at 13:35

    Ma mingi aeg soovitasin sulle ‘kummikommi’ retsepti miks” sest noh kindlasti ei ole need 1:1 kummikommid, ei hakka valetamagi, aga käsi südamel, kõik kellele olen pakkunud on isuga söönud, ja öelnud, et head on. 😀 Tookord ütlesid, et proovid ka teha, kas nendeni oled ka jõudnud? Või kadus huvi ära? Kui lihtsalt ära unustasid ja huvi alles võin retsepti taaskord välja otsida 😛
    Teemal kaasa üldiselt rääkides siis mina olen ka ikka sinna kapsaaeda, et need asendused ei ole ikka need mis päris, hiljaaegu käisin sünnipäeval kus pakuti saia vaba kooki, see siis oli mingisugune imelik maitsetu vahukoor tallerdunud ja siis oli veel kiht marja želeed peal, väga kurb kogemus oli, sest ma olen hull magusa sõber, ja koogid on alati tipphetked minu jaoks 😀

  • Avatar
    Vasta tupsulotu 17. august 2016 at 13:27

    Selle plägaga on nii ja naa. On asju mis suure soovi juures maitsevad nagu päris. Ise ma näiteks ei saa ega tohi ainsatki teravilja süüa (ega ka riisi või tatart). Kui ikka tuleb pitsaisu peale siis suht savi millest see pitsapõhi tehtud on, pitsavajaduse rahuldab. Samas näiteks ei suuda ma süüa “seemnejahust” tehtud saia mida poodides sügavkülmalettides müüakse – see maitses nagu 100% saepuru. Ostan parem hingehinna eest paleopagarite ciabattat – maitseb vähemalt nagu päris sai.

  • Avatar
    Vasta Leelo 17. august 2016 at 13:21

    Kõike võib süüa aga väga natuke kahjuks…Mul 2 last. Enam aega süüa polegi tegelt. Tomat soola ja pipraga, heeringas erineval kujul hinge all ja kohv piimaga siis on elu lill. Muidu kui teisega rase olin siis oli ka Coca pudel kaisus, kaenlas..padja all..ma ei saa aru küll enam miks. No ja kuna see suvi avastasin Malluka siis kõik laste uneaeg vms nurgatagused ajad laste silme alt ära peidus möödub Malluka blogis…Mallukas on mu uus heeringas?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. august 2016 at 13:24

      Haha, see on kõige ilusam lause, mis mulle öeldud on :D:D

      • Avatar
        Vasta Leelo 17. august 2016 at 13:37

        Asendasin pugimise lugemisega. Hetkelgi koriseb natsa kõht. 1 kalakotlett, 2 õunakoogitükki ja kell on juba 3 peaaegu. Tunnen et olen edukas olnd ja premeerin end hiljem õhtul kinos kindlasti.

      • Avatar
        Vasta Sandra 17. august 2016 at 13:38

        😀 😀 😀 See pretendeerib aasta komplimendile lausa!

  • Avatar
    Vasta Kristi 17. august 2016 at 13:21

    Mina lugesin ja nõustun Sinuga täiesti.
    Samas olen enda peal tähendanud, et nii kui hakkan sööma asju, mis mulle ei maitse, siis tulebki kehakaalu palju juurde. Kuna söön kõigepealt ära need asjad, mis ei maitse, aga on jube tervislikud ja lõpuks lisaks ka need, mille järele reaalselt isu oli ja mis maitsevad:)
    Olin aastaid kerges ülekaalus, kuid nüüd, 36-aastasena ja peale kahe lapse sünnitamist, olen täitsa normaalkaalus. Loobusin dieetidest põhimõttel – olen nii vana ja kahe lapse ema ka juba, et võingi paks olla. Ja nii kui see mõte mõeldud, hakkas kaal langema. Sõin lihtsalt kõike, mis meeldis. Aga kui sööd rammusat ja korralikku toitu, mitte kapsalehti, siis iseenesest sööd seda vähem. Kui sööd, mille järele isu, siis varsti enam erilisi isusid ei teki, kuna isu on kogu aeg “täis söödud”. Ehk toimib Sinugi peal:)

  • Avatar
    Vasta Kristi 17. august 2016 at 13:17

    Ma mõtlesin samamoodi, kui rasedana kõike head ja paremat pugisin. Nii kui ära sünnitan hakkan palju kärutama ja liikuma ja tervislikult toituma.. Aga ma ei suuuda, nii palju ahvatlusi on ümber ringi ja nüüd on mul uus vabandus, rinnaga ju toidan last..Peabki sööma, muidu muutub veel piim äkki lahjaks 😀 ilmselt kui laps suureks saab, siis leian jälle uue vabanduse, miks Tomi lehmakommijäätist ja soolase karamelliga šokolaadi näost sisse ajada..nagu mingi surnud ring. Aga ma ei saa midagi teha ka, ma armastan süüa 😀

  • Avatar
    Vasta Eleri 17. august 2016 at 13:15

    Aga lillkapsa põhjal pitsa? Mäletan, et oled teinud ja olevat tervislik. Aga kas annab võrrelda PÄRIS pitsaga? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. august 2016 at 13:17

      Selles suhtes, et ta on väga hea, aga minu jaoks on pitsa parim osa see saiaäär, aga see lillkapsapitsal puudub 😀 Muidu on jah sama, sest lillkapsapitsale saad ju ka kõike panna 😀

      • Avatar
        Vasta K. 17. august 2016 at 14:50

        Mina olen see, kes kunagi pitsaääri ei söö ja need alati esimesena eemaldab ja siis alles jätab 😀

  • Avatar
    Vasta Triin 17. august 2016 at 13:14

    Haha, mul on praegu just selline “mega tervislik ja ei taha saasta poole silmaga nähagi ja kritiseerid hinges kõiki, kes krõpsupaki poole vaatavad” periood käsil ja just eile proovisin teha mustade ubadega šokolaadikooki. Mu elukaaslane ütles esimese ampsu peale, et enne ta sööks tuumapommi, kui seda 😀 Tuleb tunnistada, et šokolaadikooki see tõesti ei meenutanud, kuigi teisel päeval ehk täna maitses see küll paremini kui eile ja isegi mu elukaaslane pidi seda fakti tõdema 😀

    • Avatar
      Vasta Kristi 17. august 2016 at 13:51

      Mina olen ka juhtunud mekkima nisuvaba (vist äkki hoopis valgetest) ubadest tehtud šokolaadikooki, aga too maitses küll väga hästi.

    • Avatar
      Vasta Evelin 17. august 2016 at 15:02

      Mina tegin ka pruunidest ubadest kooki, mu elukaaslane võttis ka paar ampsu ja ütles, et rohkem ei taha. Siis tegin aga tumedast šokolaadist katte peale ja siis kõlbas süüa küll, kuna siis oli šokolaadi maitseline.

  • Avatar
    Vasta K. 17. august 2016 at 13:13

    Mul on samad kogemused. Proovin ikka pigem tervislikumalt süüa ja šokolaadi asemel puuvilju ja köögivilju osta, aga ausalt öeldes jätan pigem üldse snäkid ostmata ja piirdun vaid tavaliste söögikordadega, kui üritan igast maiustusele ja krõpsule mingit alternatiivvarianti leida.

    Hiljutine lemmikmoment oli ühe Youtube’i videoga, kus üks vegan tüdruk keetis omale makarone ja siis puistas neile peale tavalist jämesoola, väites ise samal ajal, et kui keskenduda, siis on see ju täpselt sama maitsega kui parmesan ja sellepärast ta juustu üldse ei igatsegi. No. No it’s not. Kui muud valikut pole, siis eks ikka peab endale pigem positiivselt sisestama, et need asjad, mida sa süüa tohid sulle maitsevad, aga nende võrdlustega ei tasu liiale ka minna. Süüakse ikka iseenda jaoks, mitte kellegi teise veenmiseks või väliselt hea mulje jätmiseks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. august 2016 at 13:17

      Haha, sool küll nüüd parmesani moodi pole :D:D

    • Avatar
      Vasta kaisa 17. august 2016 at 14:35

      kindel et oli jämesool? äkki oli maitsepärm? tundub natuke veider lihtsalt..

  • Avatar
    Vasta Mariliis 17. august 2016 at 13:09

    Word!