PILDID

mallugraaf

12. november 2016

Ma olen viimasel ajal täiega pilte teinud ja teate, see on nii lahe. Esiteks selle pärast, et kuna ma ju mingi proff ei ole ja oman null fototeadmist ja taipu, siis ma teen täpselt nii, nagu parasjagu välja tuleb ja ei vaeva oma pead suurt sellega, kuidas õige oleks. Pusin niisama oma peaga, kuni tulemusega rahule jään. Ja nii lahe on see, et ma saan kogu aeg pildistada erinevaid väikseid präänikuid ja ilusaid paare ja sõbrannasid ja lapsi ja lemmikloomi. Mulle suhelda meeldib ja nii 2-3 pildistamist päevas teha on täitsa lebo.

Praegu meeldib mulle täiega just õues pilte teha, aga ma plaanin endale kuuse tuppa tassida, mõned päkapikumütsid osta ja endale kamina kõrvale jõuluse fotonurga meisterdada, sest juba nii paljud on kirjutanud, et tahaksid minu juures jõulupilte saada. Kui tahate, siis saate kah! Mul on kohe hea meel, kui inimestele minu tehtud pildid meeldivad ja nad nendega rahul on 🙂

Teate, mis on eriti lahe – nii paljud toovad mulle kingitusi, kui nad pildistama tulevad. Natsa naljakas on, sest noh, ma ei ole kunagi pildistama minnes kinke viinud, aga me oleme saanud Lendele mänguasju, Marile mänguasju, Masha õhupalli, lilli, komme, šokolaade ja täna isegi Juustukuningatest enda lemmikjuustu! Nii tuuuuus! Täpselt selline tunne, et nagu head sõbrad tuleks külla, tooks nänni ja siis me teeks pärast natsa reidikaid kah. Nii võib “tööd” teha küll. Ega ma seda fotovärki ei teeks, kui seda nii kerge teha poleks. Niks-naks teeme pildid ära, siis töötlen nad kohe ära (ma eelistan, kui inimene saab sama päev pildid kätte. halvemal juhul järgmine päev) ja ongi tehtud. Siis jääb üle vaid rõõmustada, kui inimene piltidega rahule jääb.

Mõned minu viimaste päevade tegemistest siis. Kuidas meeldivad? Ps! Konstruktiivne kriitika on absoluutselt teretulnud, ma olen teie käest palju head nõu saanud 🙂

dsc_2806-9471713

dsc_2575-3935009

dsc_2980-8420582

dsc_2315-7861929

dsc_2273-3100749

dsc_1289-1310087

14990911_1107149576067167_6745023701586627525_o-5235063

 

Loe ka neid postitusi!

59 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta J 15. november 2016 at 00:01

    minu meelest on igaühel oma maitse ja 30€ on pilte küll ja rohkemgi.
    Ma saan aru, et tuus fotograaf tuleb targutama v ôpetama. Ôpetada vôib aga targutamine pole okei 😀

    kunagi hobifotograafide grupis sai ka hing táis, sest ûhele ei meeldi, kuidas pilt on liiga tuhm, kollane v kûlm, mida iganes eksole… samas on inimesi, kellele need väga meeldisid!

    Siin ei saa vôtta seisukohta, eriti kui inimene polegi fotograaf, vaid tunnistabki, et ei tea pildistamisest midagi, vaid lihtsalt meeldib pilte teha ning katsetada…. Jumal hoia, las pildistab ja ôpib ju! Ja 30€ on ok summa! Ei peagi tasuta tegema, kui klient ise soovib tema juures pilte teha! Miks peakski tasuta aega raiskama ja aparaati kulutama?
    Edu ja kannatust Sulle ?

    Pildid on kenad ja mahedad ✌️️?

  • Avatar
    Vasta Virge 14. november 2016 at 18:02

    Kas sa sessioonide pealt makse ka maksma hakkad?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. november 2016 at 18:06

      No kõige pealt tuleb maksta, elu selline.

      • Avatar
        Vasta Virge 14. november 2016 at 18:11

        Ega ma halva pärast 😀 Ma ise kunagi paar korda sessioonitasin harjutamise pärast ja siis hüpati kohe kõrri, et kas ma ikka makse ka maksan 😀 Kuigi ma nendest maksudest midagi ei jaga 😀

  • Avatar
    Vasta monsa 14. november 2016 at 16:48

    Mu meelest täitsa arvestatavad pildid ju. Õpetada võib ja peab aga mitte targutavas stiilis. Õel ‘ala kole kleit’ stiilis kommenteerimine küll fotograafi ei õpeta.

  • Avatar
    Vasta kylli 14. november 2016 at 10:33

    Mulle su stiil ka täitsa meeldib, aga kuna ütled, et nö teoreetilisest poolest suurt ei jaga, siis soovitan – kui aega ja võimalust on – hangi endale see raamat https://www.rahvaraamat.ee/p/praktiline-fotograafia/610254/et?isbn=9789985332214 ja hakka lihtsalt otsast vaatama. Usu mind, ega need teooriapoole teadmised ka mööda külgi maha ei jookse ja mida rohkem sa arened, seda rohkem hakkad ilmselt sedagi tundma, et tahaks midagi enamat, aga ei tea, kuidas 🙂 Siis ongi tehnilised teadmised suureks abiks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. november 2016 at 10:44

      Ma tahtsin seda osta, aga Järvel oli otsas 🙁

  • Avatar
    Vasta Erika 14. november 2016 at 09:44

    Mulle su blogi tõesti väga meeldib ja see, et sa nüüd ka pildistamisest kirjutad on minu arust väga hea, seda enam et kunagi tahaksin isegi saada fotograafiks, see juba ammu on mu unistus olnud ja see teema pakkub mulle tõesti huvi. Ootan seda aega millal tekib võimalus omale korralik kaamera osta et saaks ka hakkata harjutama. Oled tõesti tubli ja jätka samas vaimus 🙂

  • Avatar
    Vasta Maria 13. november 2016 at 22:56

    Ma olen juba öelnud, aga ütlen ka nende piltide kohta, et hallid, laialivalguvad ja puudub teravus. Ka need viimased ilusad beebi silmad ei ole teravad.
    Lisaks, nagu juba ka öeldud, jäsemeid ja päid ei lõigata kunagi otsast ära/maha.

    Aga mis ma siin kobisen:) Kui muu kuulsus on teinud oma töö ja massid pildistama murravad, siis ausõna…edu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. november 2016 at 23:45

      Ma vist pime, aga ma ei näe ise küll ühtegi su loetletud probleemidest 😀

      • Avatar
        Vasta Maria 14. november 2016 at 09:25

        Ise ei näegi neid, sest endale tunduvad oma tehtud asjad-pildid suurepärased. Teised vaatajad-lugejad on ju samu asju välja toonud.

        AGA taaskord…kui on neid, kellele meeldib ja kes on nõus ka peale maksma, siis on viga minus:)

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 14. november 2016 at 09:29

          No suurepärane on nüüd liialdus, aga täitsa mõnusad tõepoolest. Aga seda jah, et kui teistele ka meeldib ja nad rahul on, siis ju kõik ok. Võiiiii siis kõik need, kes käinud on ja kiidavad, lihtsalt valetavad, sest kardavad tunnistada, et vihkasid 😀

      • Avatar
        Vasta Pille 16. november 2016 at 14:05

        ,,Ps! Konstruktiivne kriitika on absoluutselt teretulnud, ma olen teie käest palju head nõu saanud :)”
        Antud juhul on Maria tõesti head nõu andnud, ei tasu olla pime probleemidele, vaid tunnistada neid ja õppust võtta. Okei, ühe punktiga ei saa kohe üldse nõustuda, et päid ei lõigata kunagi otsast ära/maha, kui seda oskuslikult teha, siis jätab väga laheda efekti, Gerry Sulp (kelle fotolehte ma tungivalt soovitan vaadata) demonstreerib seda väga oskuslikult.
        Soovitan sul ka kindlasti photoshopi töötlus ära õppida.. jah see võtab aega, et vilumus kujuneks, aga isiklikult ei ole ise Lightroomi poole tagasi pöördunudki. Photoshopis saab ka automatiseerida oma tööprotsessi, näiteks on võimalik osta/tõmmata vsco actionid või mastin labsi omad või lausa luua enda actionid.
        Teravust ehk Sharpening on lihtne korrigeerida lightroomis, veel parem photoshopis, RAW failid lausa anuvad seda. Ja see ei ole see sama, mis Clarity, viimasega lähevad algajad alati üle piiri.
        Kindlasti peaks piltidel ka olema konstanstelt sarnane välimus. S.t. kui panna näiteks ühele pildile seerias sinakam värvidetoon, siis peaksid ülejäänud pildid sama joont järgima, muidu jääb ilmselge töötluskontrast erinevate fotode vahel.
        Pildid on ka tumedad ja vähekontrastsed, ehk on probleem algsetes kaamera sätetes, objektiivis või lihtsalt järeltöötlusega on jäänud korrigeerimata.
        Igatahes, positiivset on ka muidugi palju öelda, aga seda on siin juba korduvalt mainitud. Muide, subjektide emotsioonide püüdmises ja hetkete tabamine on täitsa käpas juba, see on sisuliselt fotograafia hing, ilma selleta, ükskõik kui hea töötlus ka poleks, ei saa luua head pilti.
        Edu arenemisel ja kindlasti jätka selle hobiga, loodan, et ei heidutanud mu jutt vaid on ka kasulikku kõrva taha võtta :).

  • Avatar
    Vasta Marisse 13. november 2016 at 22:12

    Fotograafina võin soovitada töödelda pilte nii, et valged ja mustad oleksid piltidel paigas. Hetkel on piltide üldmulje hallikas, ebakontrastne. See on muidugi ka maitse asi, aga viimased paar aastat on millegi pärast moeks töödelda pildid selliseks ebakontrastseks. Töödeldes valged, mustad ja kontrastid paika, jääb ruumilisem 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. november 2016 at 09:30

      Proovin katsetada, tänud soovituse eest!

  • Avatar
    Vasta Kris a 13. november 2016 at 21:54

    Hei.Mis maksab pildist!mine ja kaugel járjekord juba on?

  • Avatar
    Vasta K 13. november 2016 at 21:15

    Ema ja lapse pildil võiksid mõlemad fookuses olla (kui just pole tahtlikult nii tehtud). Kuna nad asetsevad teineteisest erineval kaugusel, siis teinekord võid keerata ava kinnisemaks – nii jäävad mõlemad fookusesse. Pilt tuleb ilmselt siis küll tumedam, aga valgust saab töötlusprogrammis juurde lisada (siit ka minu soovitus – teha pilte NEF-formaadis + JPG-formaadis, NEF annab töötlusprogrammis palju laiemad võimalused, aga selles formaadis pilte enne töötlemist kasutada ei saagi ega üles laadida, sp on abimeheks JPG, saab ülejäänud pildid töötlemata saata, kui jaks otsa saab :D).

  • Avatar
    Vasta köhköh 13. november 2016 at 16:21

    Kui pappi ja kinke nii lihtsalt tuleb, siis peabki meeldima 😉 😀
    Tegelikult tahaks ka lapsest ilusaid pilte, aga no sa ei meeldi mulle eriti 😀 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. november 2016 at 18:41

      Vähemalt sa oled aus inimene 😀 Aga kui pilte soovid, siis fotograafe jagub, keegi ikka meeldib vast 😀

    • Avatar
      Vasta siky 13. november 2016 at 21:51

      Müstika 😮 ma ei loe blogi, kui kirjutaja ei meeldi.
      Omapärane hobi tõesti 🙂 🙂

  • Avatar
    Vasta Marii M 13. november 2016 at 15:30

    See väike põnn seal toolis on lihtsalt imearmas 🙂 ! Kui kunagi lapse saaksin, tahaks ka nii armsaid pilte oma pisikesest.

  • Avatar
    Vasta Kayi 13. november 2016 at 15:06

    Mina tahaks ka oma beebist jõulupilte saada ? Ise me härraga just väga fotogeenilised pole aga beebi piltide vastu pole mu midagi ? Ongi hea vanaemadele paki sisse panna ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. november 2016 at 18:42

      Ma just ehitan jõulunurka 😀

      • Avatar
        Vasta Kati 14. november 2016 at 11:39

        No väga super ?Anna teada kui valmis ja järjekorrad üüratud pole ?

  • Avatar
    Vasta Greete 13. november 2016 at 15:04

    Pildid on tõesti ilusad, mida teed. Mulle ka meeldivad! 🙂
    Mis programmiga muidu pilte töötled? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. november 2016 at 18:42

      Lightroom 😀

  • Avatar
    Vasta Virge 13. november 2016 at 08:57

    Ürita päid mitte maha lõigata 😀

  • Avatar
    Vasta Marii 12. november 2016 at 23:02

    Liiga palju reklaame kargab näkku su blogilehel 🙁 🙁

    • Avatar
      Vasta Hedi 13. november 2016 at 10:03

      Pane omale adblock peale siis ei karga miski näkku. Ja kui sa mõtled neid reklaame mis lihtsalt on bännerina/ribana kõrval siis welcome to internet. 😀 neist ei saa mingi vaevaga lahti.

  • Avatar
    Vasta Mariana 12. november 2016 at 22:54

    Keegi mainis, et tausta võiks vähem olla jne, minu arust just nii ilus taust, igal aastaajal polegi rohelised lehed, ka lumised pildid on väga kaunid, mulle meeldivad kõik pildid väga, super! Jätka samas vaimus edasi!!!

  • Avatar
    Vasta Katrin 12. november 2016 at 22:21

    Minu arust on pildid hästi välja tulnud ning pärast töötlust on pildid ikka loomulikud.
    Ainuke asi, mida mainiks on see, et mul on fotograafia loengust ülikoolis meelde jäänud, et üks põhireeglitest on see, et inimese pea ei tohi kunagi poolikuks jääda pildil. Vist mingist uskumusest pärinev teema 😀
    Muidu 5+! 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. november 2016 at 22:26

      ma edaspidi siis proovin mitte jätta 😀

    • Avatar
      Vasta Kertu 13. november 2016 at 10:13

      Ma enda pead lõikan pooltel piltidel pooleks. Meeldib nii rohkem teatud kontekstis.
      Seega mind need poolikute peadega lapsed üldse ei häiri ongi natuke loomingulisem. Ajad muutuvad nii ka standardid.

      • Avatar
        Vasta Kristhel 13. november 2016 at 18:24

        Minuarust peaks iga fotograaf pildistama OMA nägemuse järgi, mitte selle järgi mida keegi kuskil koolis õpetas 🙂 Sellepärast see ju ongi omalooming ehk kunst 🙂

  • Avatar
    Vasta S 12. november 2016 at 21:44

    Need poolikud pead jah tiba häirivad, must rinnahoidja ka, aga see juba ka kliendi asi teada, et valge kleit ja must rinnahoidja pole kuigi hea valik. Esimene pilt oleks ilusam, kui mehe käed poleks taskus. Tugitoolis oleva lapse pilt väga super 🙂 Perepiltide puhul meeldiv endale väga nt Heili Mägi stiil, heledas värvid jäävad pere- ja beebipiltide puhul hästi armsad.

  • Avatar
    Vasta A. 12. november 2016 at 21:29

    Noh.. Juhendamist on puudu. Need mustad rinnahoidja paelad ei ole just kuigi kenad vaadata. Samas ega too kleit ka teab mis kena polnud, nii et vb see pruudi isiklik asi, et nii paistma jääks. Töötlus pole absoluutselt minu maitse. Niiet mulle need pildid muljet ei avalda. Ma eeldan peegelkaameraga ikkagi mingit avarust, selgust, teravust ja kvaliteeti. Praegu tundub, et efektid on kvaliteetseid pilte justkui seebikarbikamaks teinud. Aga nagu näha, siis paljudele just meeldib ja sobib selline hinna ja kvaliteedi suhe.

    • Avatar
      Vasta Kertu 12. november 2016 at 21:34

      Need mustad paelad saab ju iga kell ära töödelday 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. november 2016 at 22:19

      Muu kriitika on igati asjakohane, igaühel tõesti oma maitse, aga teise kleiti maha teha pole küll ilus vaid üsna nõme :/

  • Avatar
    Vasta meow 12. november 2016 at 21:15

    Väga ilusad!

  • Avatar
    Vasta Brigitta Vainola 12. november 2016 at 20:54

    Kõik pildid tegid südame soojaks, Sul on silma ja südant…
    Mitte midagi ei häirinud, ei must rinnahoidja ega poolikud pead.
    Nb! Noortel seal lumel oli ikka oma kindel mõte neid pilte teha, olgu maas värvilised lehed, härmatis või paks lumi ( nad ilmselt seletasid Sulle ka mis point neil oli, asi polnud ilmas vaid päevas ?)
    Jõulupildistamise ajal näääme ?❤

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. november 2016 at 21:19

      Aitäh! Ma ka ei märganud üldse seda rinnakat 😀

      • Avatar
        Vasta Vaike 12. november 2016 at 21:49

        Ma märkasin kohe, aga ma arvan, et see oli taotuslik. Mulle ei peagi kõik meeldima. 🙂

  • Avatar
    Vasta Helen 12. november 2016 at 20:48

    Tegelen ise ka fotograafiaga ja mu arust ka tõesti vahvad pildid! Eriti meeldivad need titade pildid, väga armsad ja kuidagi… meeleolukad. Konstruktiivse kriitikana – see on maitse asi muidugi, aga ma ei kasutaks vignette’i efekti tavalistel piltidel. Pigem tavaliselt näevad pildid mõnusamad ja “avaramad” välja just siis kui nurkasid veidi heledamaks teed. Piltidele võiks võib-olla ka natukene isikupäraseid värve ja miskit kontrastivärki lisada (või hoopis maha võtta :P), siis huvitavam ja saad sellist endalikku “käekirja” üldse mitte liiga suure vaevaga tekitada. Selle jaoks ülilihtne variant kasutada ka Photoshopi (jep, selle peab siis tõmbama/ostma) premade curve’e. Põhimõtteliselt need töötavad nagu insta efektid ja saad lebolt kasutada, aga soovi korral on nad kõvasti rohkem kohandatavad. Paljud on ka tasuta saadaval, soovitan googeldada kui huvi on. Või kui soovi on, siis võin enda omi, mis aastatega kokku kogund olen, ka lahkelt jagada. Ma olen ise superlaisk töötleja ega viitsi ennast eriti kurssi viia nende Photoshopi miljoni nupu ja funktsiooniga, seepärast olengi neid lihtsaid ja kiireid viise otsind. Ja baasasjade superlihtsaks ja kiireks kruttimiseks, piltide mugavamaks vaatamiseks ja sorteerimiseks (!) soovitan nt ka Picasa programmi, tõesti superhüper mugav, ilusa kujundusega ja tänuväärne programm. Aga igatahes edu ja jõudu! 🙂

  • Avatar
    Vasta K 12. november 2016 at 20:36

    Väga ilusad on kõi

  • Avatar
    Vasta Sirli S 12. november 2016 at 19:12

    Ma pole küll mingi professionaal aga minumeelest pruutpaari pildid on super ägedad!!!

    Ja muidugi laps kiiktoolis ka 🙂 🙂

    Keep up the good work 🙂 !!

  • Avatar
    Vasta Shampus 12. november 2016 at 18:35

    Ma sinu asemel teeks pilti nii, et ikka terve pea näha, mitte pool. Ja selles ema ja laps pildis oleks võinud ema paremini fookuses olla.

  • Avatar
    Vasta Helina 12. november 2016 at 18:18

    Ma olen mitmeid tegelenud fotograafiaga(hobikorras) ja saanud erinevatelt tegijatelt ka mõningaid näpunäiteid. Nt kui inimesi või kas või loodust pildistad, siis vali tausta. Tavalised lehtedeta oksad väga head välja ei näeks. Nt esimese pildi oleks ma vaid sellest paarist teinud vertikaalvaates, ilma suurema taustata. Tähelepanu koonduks vaid vajalikule ja kuna taustal antud juhul pole suurt midagi vaadata, siis seda ei pildistaks. Oleks, et seal on läbimõeldud objektid või mingid elemendid, siis tõesti pildistaksin horisontaalis nii, et paarike paremal ja elemendid kuidagi taustale paigutatuna.

    Ja veel on õpetatud, et ei tasu inimesi liigesekohtadest ära lõigata. Ja loodusfotograafias on tähtis pilt ära “raamida” a la okstega või leida lihtsalt mingid nurgad, mis piiritlevad pilti.

    Aga algaja kohta isegi head pildid ja minu arust harjutamine teeb meistriks, ajapikku tuleb sul endal ka naturaalsem tunnetus, kuidas miski olema peaks ja kuidas veel paremini pildistada.

    Tubli oled! 🙂

    • Avatar
      Vasta Kertu 12. november 2016 at 21:38

      Mulle jällegist meeldib see taust. Meeldivad raagus ja lumised puud.
      Mina oleks halli taeva asemele väikese filtri visanud, taevafiltri siis. Neid netist triljon tasuta. Vali aga mis paremini meeldib või pildiga sobib 🙂

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 12. november 2016 at 22:18

        Ma isegi ausalt öeldes ei oska seda teha 😀

  • Avatar
    Vasta Kappa 12. november 2016 at 17:56

    Millise programmiga töötled, kui küsida tohib?

    • Avatar
      Vasta Sirtsu 12. november 2016 at 20:23

      Tahaks ka teada 🙂

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 12. november 2016 at 20:31

        Lightroomiga

  • Avatar
    Vasta K 12. november 2016 at 17:53

    Niiii kahju, et kleidis neiul on must rinnahoidja! Kohe kargab silma lihtsalt. Aga pildid on ise väga amatööri kohta 5+.

    • Avatar
      Vasta Kk 12. november 2016 at 18:15

      Just sama hakkas silma. Aga vahel ei taipa ka väga kogenud forograafid selliseid asju sättida 🙂

  • Avatar
    Vasta T. 12. november 2016 at 17:51

    Poolpaljaid inimesi lume taustal on alati nii jube vaadata 🙁 Kuklas alateadlikult lööb häirekell, et see ei ole ju naturaalne keskkond. Umbes nagu pildistaks ühte kuupmeetrisse kokku pressitud sada kana – ei ole see loomulik keskkond, isegi kui nad kõik kaunid ja pealtnäha terved on seal puuris. (noh, väga jäme võrdlus, aga saate aru, mis mõtlen 🙂

  • Avatar
    Vasta H 12. november 2016 at 17:45

    Muidu vahvad pildid, aga kompositsiooni mõttes ei ole hea inimeste päid pooleks lõigata. Muidugi on erandeid, aga mõlemad beebid, kellel siin pea pooleldi maha on võetud, näeksid terve peaga paremad välja. Samuti see pilt, kus väike tüdruk hoiab vanemate kätest kinni. Kaader võiks olla rohkem nö “otse”, et nad jalutavad kaamera suunas. Ja vanemad võiks olla lõigatud puusade juurest. Soovitan natuke lugeda kompositsiooni kohta, siis tead ise edaspidi, mida jälgida pildistades. Kõik, mis kirjutasin, on heatahtlik soovitus, mitte õelus ega kuri kriitika. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. november 2016 at 17:48

      Tänud hea nõu eest! Ma tegelt ei taha ka kunagi kellegi pead pooleks lõigata, aga need pildid on tehtud nii, et ma olen lapsed akna alla pannud ja mul pole ruumi kaugemale minna, et nad üleni peale mahuks 😀 Aga ma juba tellisin endale fotograafiaraamatu :D!

  • Avatar
    Vasta Ann 12. november 2016 at 17:37

    Töötan ise Hispaanias fotograafina. Ja ei pea end küll meeletuks professionaaliks, teadmisi muidugi ikka on, aga olen umbes sama suhtumisega nagu sina! Teen täpselt nii hästi, kui parasjagu välja tuleb. Arvan, et kui asja teha armastuse ja südamega ei saagi tulemus halb olla. Värskendav on vahelduseks lumetaustal pilte näha! Jätka samas vaimus, väga hästi tuleb välja!

  • Avatar
    Vasta Monica 12. november 2016 at 17:28

    Vaga vaga kenad piltid.on.kahju et ma kaugel.elan muidu tuleks ka oma pojaga pildistama