LAPSED

mees lapsehoolduspuhkusele

16. november 2016

Ma küll ise virisen, et miks te minule lollide küsimustega kirjutate*, aga ise googeldamise asemel torman alati kohe teie abi paluma. Nii raske on netist leitud infost aru saada, või siis on asi minus…

Igatahes, me tahame, et Kardo saaks 1. jaanuarist ise lapsehoolduspuhkusele jääda. Seda ma tean, et laps peab olema 70 päeva vana, siis saab isa selle lapsehoolduspuhkuse ema käest nn üle võtta. 70 päeva saab meil küll natukene enne täis, aga tahaks daatumiks panna 1. jaanuar.

Kui isa taotleb vanemahüvitist pärast seda, kui hüvitist on saanud ema, arvutatakse isa hüvitis sama perioodi tulude alusel, mis oli arvestuse aluseks emal. Ehk siis kuna minu emapalka oleks arvestatud eelmise aasta põhjal, siis hakkab ka Kardo seda eelmise aasta põhjal saama.

Kuna vanemahüvitis on kuuhüvitis, on hüvitise saajat võimalik vahetada kalendrikuu algusest. Hüvitise saaja vahetatakse alates järgmisest kuust juhul, kui taotlus on esitatud enne jooksva kuu 15. kuupäeva.Väljamakse uuele taotlejale tehakse ülejärgmisel kalendrikuul.

Ehk siis Kardo peaks avalduse sisse andma.. enne 15. detsembrit, tundub mulle igatahes nii. Okei, sinna on vähemalt natukene aega. Aga milline see avaldus olema peab?

Kui üks vanematest viibib lapsehoolduspuhkusel, siis õigus vanemahüvitisele on üksnes temal. Seega kohemaid, kui Kardo isapuhkusele jääb, siis pean mina tööle tagasi minema, või andma tööle lahkumisavalduse ja olema ametlikutl töötu. Seaduse kohaselt. Sest kui lapsehoolduspuhkuse võtab Kardo üle, siis minu töökohal pole enam kohustus 3a mulle kohta hoida. Õnneks ma olen tööl need asjad läbi rääkinud ja praegu on seis selline, et me veebruaris arutame, et millal ma tööle naasen. Esialgsete plaanide kohaselt mõtlesime esimese märtsi peale, aga eks näis.

Hüvitise saaja vahetamise korral tuleb elukohajärgsele Sotsiaalkindlustusameti büroole esitada kummagi vanema kohta tõend lapsehoolduspuhkusele jäämise või selle lõpetamise kohta. Ka siis, kui esimene hüvitise saaja on isa, tuleb emal tõendada, et ta ei ole lapsehoolduspuhkusel ning kinnitada, et on nõus hüvitise maksmisega isale. 

Kas selle tõendi ma saan siis enda töökohast või kirjutame ise mingi vabas vormis avalduse? Krt, miks seda infot pole seal lehel 🙁 Ühesõnaga, ma ei jõua ära oodata, et Kardo meiega koju jääks! See, mis minust edasi saab, see on küll saatuse enda teha 😀 Sest mul pole siis ju isegi mitte tervisekindlustust, nii et auto alla jääda ei tohi ja tiisikust saada ka mitte.

*Mulle just eelmine nädal kirjutas üks naine ja uuris, et kas täpid ta lapse näos võiksid olla mandariinidest või antibjotsidest. Khm, mina pole arst, Lende on! Ja isegi tema arvab, et antud kirja autor peaks pöörduma pediaatri poole, sest Lents ise on üldarst ja ei tea seda asja nii hästi.

DSC_3954

Loe ka neid postitusi!

59 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Madli 28. juuli 2017 at 12:25

    Mul on küsimus, kui isa hakkab saama vanemahüvitist, kas on ka variant et ema vanemahüvitis kandub isale, ehk mees hakkab saama ema palga järgi vanemahüvitist mitte enda palga järgi?

  • Avatar
    Vasta kerlin 18. november 2016 at 00:07

    enne 15 ndat tuleb avaldus ära teha jah, et vh saaja vahetuks uue kuu algusega.
    Tööle tuleb avaldus teha ( mehel) vähemalt 15 päeva varem.
    Sina pead kirjutama n.ö nõusoleku, et vh d saaks mees ja avalduse vhst loobumiseks. Kõige lihtsam teha seda kohalikus sotsiaalkindlustus ametis siis kõik vajalikud asjad olemas ja tehtud. Saab varem juba ära teha.

    Haigekassa peaks kuu/kaks veel kehtima peale töölepingu lõppemist. Lisaks saad ise jätkata vajalikke maksetega.

    • Avatar
      Vasta kerlin 18. november 2016 at 11:27

      Kehtib hoopis kaks kuud peale töö suhte lõppu. Kas sa hetkel oled tööle veel hingekirjas?
      Kui nii siis kui sa lepingu lõpetad 1 jan ja uuesti tööle märtsis siis haigekassa on need 2 kuud sul olemas ilusti. Alates märtsist lõppes haigekassa siis.

  • Avatar
    Vasta Maria 17. november 2016 at 14:03

    Mul on samamoodi mees vanemahüvitise saaja. Muutmisel pead töö juurest võtma vabas vormis avalduse, et nad kinnitavad et võtavad su soovi korral tööle tagasi( mis on tegelikult kergelt absurdne kuna tööandjal on selline kohustus). Peale seda võid ise kirjutada töö juurde avalduse, et lahkult töölt omal soovil, kui sa ei soovi sinna siiski minna. Ahjaa samuti peate mehega otsustama, et kumb saab seda mingit lisa pensionikindlustuse protsenti, soovitavalt võid Kardole teha kuna seda arvestatakse ka vanemahüvitise pealt.

  • Avatar
    Vasta Lonni 17. november 2016 at 13:23

    Tervisekindlustus on sul ikka kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni automaatselt.

    • Avatar
      Vasta Lonni 17. november 2016 at 13:29

      Ok lugesin läbi nyyd korralikult postituse, sry. Kui hooldaja ei ole, ei saa jah, aga kui tööandja nôus vormistama nt palgata puhkuse selleks ajaks, siis saad ka haigekassa.

  • Avatar
    Vasta Kaire 16. november 2016 at 18:34

    Aga teema juurde tagasi. Neid avaldusi peaks teha saama ID kaardiga eesti.ee lehel. Mina olen omad küll kõik seal teinud.

  • Avatar
    Vasta Mari 16. november 2016 at 18:24

    Te olete ju abielus, saad Kardo kaudu endale tervisekindlustuse

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2016 at 21:05

      Ei saa 🙁

      • Avatar
        Vasta Grete 17. november 2016 at 15:12

        Kas töökindlustus mitte alles 2 kuud töötu olles ära ei lõpe? Või oli see ainult kooliga nii?

      • Avatar
        Vasta Alina 18. november 2016 at 01:18

        Tegelikult peaksid saama küll. Mina sain kui olin töötu ja just oma mehe kaudu =) Oleme abielus.

      • Avatar
        Vasta Katlin 20. november 2016 at 12:45

        Miks ei saa? Abikaasa kaudu saab kuni 8.a.lapse kasvatamise eest ravikindlustust.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 20. november 2016 at 13:50

          Ei saa, kui abikaasa ise on lapsehoolduspuhkusel, mida te vaidlete minuga, kui ma uurisin seda 😀

  • Avatar
    Vasta Katrin 16. november 2016 at 14:54

    https://www.ergo.ee/erakliendile/ravikindlustus Ergost saab ka ravikindlustada end, ja minu arvates ei olnud see üldse nii kallis (tuttava tuttaval oli see kunagi :))

  • Avatar
    Vasta Mira 16. november 2016 at 14:41

    Loll küsimus aga kas sa oled nii haige inimene, et pead iga kuu arstil käima? Kas ei kannata siis 3 kuud ilma tervisekindlustuseta olla :D? Vaatan, et jube arutelu käib selle üle, et kuidas sa tervisekindlustust igal juhul saaksid. Minu meelest oled sa üsna tuntud inimene juba Eestis ja kui võtaksid end töötuna arvele, siis huvitav kui see töötukassa inimene peaks su blogi lugema, mis siis arvama peaks 😀 Tööd ju reaalselt ei otsi? Töötuna arvel olles peab ikka reaalselt tööd ka otsima, kandideerima ja seal nägu näitamas käima.

    Ptui ptui ptui ise käin arsti juures väga harva ja peamiselt ka igaks juhuks. Saan aru, et muidugi võib alati midagi juhtuda ja sellisel juhul on tervisekindlustus vajalik. Erakorralist abi antakse ju ikka kui midagi juhtuma peaks 🙂

    • Avatar
      Vasta M 16. november 2016 at 15:07

      Mul tekib siit veel lollim küsimus kohe otsa.Kui inimesel ei ole tervisekindlustust,kas siis mitte ei ole nii et arstile pääsed täpselt samamoodi nagu tervisekindlustust omav kodanik,ainuke vahe on see et ise maksad visiidi ja muud tasud (rohud näiteks) ? Ma pole täiskasvanuna eestis elanud seega natukene kaugeks jäänud sealsed seadused.Aga no mõte et keegi tõendi puudumise perioodil arstiabi ei saa on küll kahtlane.Minul on suuremad lapsed ja ei mäletagi millal ma viimati enda pärast arsti juures käinud oleks.Iga aastased gynekoloogi ja mammograafia kontrollid välja arvatud.Seega ma usun et tevre noor inimene nagu mallukas ei peaks muretsema paari kuu haigekassa puudumise pärast.Samas kui inimene end halvasti tunneks ja oleks mingeid ohumärke mis viitaks tõsisematele haigustele siis ei riskiks ka mina isegi mitte paari kuuga.

      • Avatar
        Vasta K. 17. november 2016 at 09:33

        Väga väga rumal on üleüldse mingil perioodil kindlustamata olla või seda soovitada kui okei varianti. Kui raha pole probleem, siis muidugi AGA mitte kunagi ei tea ette, kuna jala murrad, raskelt kukud, autoõnnetusse sattud või lõhkeb kasvõi pimesool. See, et tegu on noore ja ei terve inimesega, ei mängi absoluutselt rolli.

        Abi saad muidugi aga inimesed ei kujuta isegi ette, mis maksavad suhteliselt tavalised teenused kindlustamata juhul, rääkimata siis operatsioonist või muust keerulisemat olukorrast. Pärast maksad end hulluks ja siis on nutt taevani, et elu on ebaõiglane ja keegi ei aita. Lollus peabki karistatud saama. Ise enda kindlustuse maksmine ei ole nii hull summa ja kui seda summat pole võtta, siis sellisel inimesel ei ole õnnetuse puhul mitte kuidagi võimalik ka pärast oma raviarveid maksta.

        • Avatar
          Vasta Krissu 17. november 2016 at 10:37

          Just, ka EMOs peab kindlustamata isik kõik kinni maksma, ei ole see erakorraline abi midagi tasuta. Iga väiksemgi vereanalüüs jms maksab. Kui arst on digiloosse kandnud, saab vaadata. Isegi ükspäev avastasin, mis ulmesummasid on Haigekassa minu eest maksnud rasedusaegses regulaarses kontrollis käimise ja sellega kaasnevate protseduuride/analüüside eest. On ikka Eestis hea elada küll, kui sellised arved kinni makstakse .. 😀

          • Avatar
            H 18. november 2016 at 09:05

            Eelmine aasta sattusin kaks korda emosse. Elan välismaal, seega Eestis kindlustamata.
            Lõin lihtsalt pea ära, ja oli paari ilupistet tarvis. Mõlemal korral maksin kõvasti üle 100 euro.

            No mul oli reisikindlustus, mis selle hiljem mulle tagasi maksis. Aga näha oli, et kui mul oleks mingigi natukene tõsisem asi olnud, siis oleksin korralikult maksta saanud.

            Aga kunagi olen ma ise eraisikuna eestis omale tervisekindlustust ostnud. 😀 Oli aga samuti päris kallis – võimalik, et ta jäigi sinna 70-100 euro kanti.

        • Avatar
          Vasta Liina 20. november 2016 at 01:16

          Pimesool lõhkeb, auto alla jääd, raskelt kukud – need olukorrad tähendavad tavaliselt kiirabi ja kiirabi tähendab automaatselt,e t haigekassa kannab kulud. Või sa arvad, et nendelt narkomaanidelt, keda turgutamas käiakse, nõutakse väljakutse raha pärast välja?

          Ma olin neli aastat ilma ravikindlustuseta ja sittagi ei juhtunud ja varsti olen samamoodi edasi. Kui on vaja millegi mitte erakorralisega arsti juurde saada, siis saab selle kindlustuse ka endale sebida kuidagi.

  • Avatar
    Vasta Merli 16. november 2016 at 14:25

    Tegin ise ka mehele aga 4.5 aastat tagasi. Seega täpselt ei mäleta seda, kas pidi üks kuu ennem avalduse tegema. Aga see tõesti peab olema esitatud ennem 15. kuupäeva. Jah Kardo hakkab saama sama aasta järgi nagu saad sina. ( ehk samad kuud loevad mis sul). Sina jääd ilma tervise kindlustusest, ise küll jäin. Siis võtsin ennast töötuks ja sain tagasi. Aga kui juba märtsis tööle naased siis pole ju hullu. Ja veel võta kaasa lapse paberid, enda ja kardo ning minge käige ara pensioniametis ja seal saate kõik avaldused koos ara teha. Ennem midagi valmis ei pea kirjutama. (Seal vaja ainult allkiri panna, ülejäänud tehakse ära). Seega saad sealt veel küsid mis vaja.

  • Avatar
    Vasta Kertu 16. november 2016 at 14:01

    Ennemuiste oli nii, et kui nt töötuks jääda, siis kas 2 v kolm kuud haigekassa veel kehtis. Kas siis sinu puhul pole nõnda?

    • Avatar
      Vasta grete 17. november 2016 at 19:58

      peaks vist ikka olema jah

      (3) Käesoleva seaduse § 5 lõike 2 punktides 1 ja 2 nimetatud isikute kindlustuskaitse lõpeb kahe kuu möödumisel töö- või teenistussuhte lõppemisest. Tööandja on kohustatud teatama haigekassale töö- või teenistussuhte lõppemisest kümne kalendripäeva jooksul.

  • Avatar
    Vasta E. 16. november 2016 at 13:48

    Võtad töötuka kirja ennast ja saad neilt haigekassa näiteks?

  • Avatar
    Vasta M 16. november 2016 at 13:38

    kui sa oled juhatuseliige siis võta end ajutiliselt tööle ja maksa endale juhatuseliikme tasu. Alates 1. jaanuarist peaksid endale maksma 430.- (bruto), siis hakkab kehtima ka sotsiaalkindlustus.

    • Avatar
      Vasta Erin 16. november 2016 at 15:19

      Mhm, ja maksa sots.maksu ära, mis on lõppkokkuvõttes kallim ,kui haigekassast enesest kindlustuse soetamine 😀 Ergos teha muide veel odavam))

  • Avatar
    Vasta Nell 16. november 2016 at 13:37

    Kõige lihtsam on minna Sotsiaalkindlustusametisse kohale, täidate seal kõik avaldused kohapeal ära ja kõik saab ühe käiguga klaariks.

  • Avatar
    Vasta Kris 16. november 2016 at 13:04

    Mine kohale ja küsi sealt täpselt kõike. Ma jebisin kuu aega nendega sel teemal telefoni teel. 🙂

  • Avatar
    Vasta Ilona 16. november 2016 at 12:59

    Kui Kardo võtab sind ülalpeetavaks saad ka haigekassa

  • Avatar
    Vasta Liis 16. november 2016 at 12:41

    Ise saab ka maksta ravikindlustust 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 16. november 2016 at 12:41

    http://www.haigekassa.ee/et/inimesele/kindlustus/ulalpeetav-abikaasa – saad ka ravikindlustust taotleda, nii et võid rahumeeli tiisikusse jääda. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2016 at 12:44

      See ei pidanud kehtima, kui mees lapsehoolduspuhkusel on 🙁

      • Avatar
        Vasta Erin 16. november 2016 at 15:17

        Jah, see ei kehti!

  • Avatar
    Vasta lilleke 16. november 2016 at 12:41

    me läksime Sotsiaalkindlustusametisse kohapeale, tädi täitis kõik vajaliku ise ära, meie vaevaks olid ainult allkirjad. nii oli asi kindel ja tehtud!

  • Avatar
    Vasta Liina 16. november 2016 at 12:34

    Aa ja tervisekindlustuse kohta nii palju, et abikaasa kaudu peaksid ka kuidagi tervisekindlustuse saama.

    • Avatar
      Vasta Erin 16. november 2016 at 15:20

      Ei ole sellist asja enam!

  • Avatar
    Vasta Liina 16. november 2016 at 12:31

    Mina olen hetkel täpselt samas olukorras, mees jääb lapsehoolduspuhkusele 1. jaanuarist. Suhtlesin kohaliku ametiga ja isa avaldus tuleb sisse anda enne 15.detsembrit. Raha hakkab isa saama 2015. aasta järgi. Minuteada peaks vastava avalduse/avaldused saama teha eesti.ee-s. Aga kui sul midagi segane või ei saa päris täpselt aru, mida ja millal teha, võta ühendust sotsiaalkindlustusametiga. Mina saatsin mingile üldisele meilile oma küsimused ja siis juba kohalikust ametist helistati tagasi ja anti vastused. Me lähinädalatel proovime enda avaldused tehtud saada 🙂

  • Avatar
    Vasta Helina 16. november 2016 at 12:29

    Mine Eesti.ee

    E-teenused, kodanikule, perekond, vanemahüvitiste, peretoetuste ja kohustusliku kogumispensioni täiendavate sissemaksete taotlemine.
    Sealt siis kuskilt saad valida enda toetusest loobumise taotluse ja Kardo saab siis omakorda ise esitada toetuste taotluse.
    Mina tegin seda nii, et samal ajal oli sotsiaalkindlustusameti infotelefoni töötaja telefonitoru otsas, kes suunas, et kõik õigesti läheks. Mõne päeva pärast, kui taotlused olid neil üle vaadatud, helistati mulle veel uuesti ja kinnitati, et kõik on nii nagu peab. 🙂

  • Avatar
    Vasta K. 16. november 2016 at 12:24

    Kas te plaanite siis aasta alguses Tenerifele minna nagu eelnevalt mainisid?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2016 at 12:25

      Hetkel siiski mitte.

  • Avatar
    Vasta Laura 16. november 2016 at 12:18

    Võta end töötukassas arvele seniks, saad vähemalt ravikindlustuse 🙂 Ilmselt nats raha ka.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2016 at 12:25

      Mai saa, ma olen oma firma juhatuse liige

      • Avatar
        Vasta K 16. november 2016 at 12:30

        Kuni 3 eluaastani saad lapse pealt tervisekindlustust.

        • Avatar
          Vasta Helina 16. november 2016 at 12:34

          Ei saa kuni 3 eluaastani lapse pealt tervisekindlustust, kui ei ole ise lapsehoolduspuhkusel, vaid isa on.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. november 2016 at 12:34

          Ei saa, sest mina ei ole nn hooldaja

        • Avatar
          Vasta Aveli 16. november 2016 at 12:34

          Ei tohiks saada lapse pealt, sest kui mees on lapsehoolduspuhkusel siis on seaduse ja riigi silmis last kasvatamas just tema ja tervisekindlustus kehtib talle, mitte emale. ..kuskil oli nii kirjas..?

      • Avatar
        Vasta Aveli 16. november 2016 at 12:33

        Väga kenasti saad end töötukassas arvele võtta ka siis kui oled juhatuse liige ja saad ka töötuabiraha + ravikindlustuse. Ainuke asi, mida ei saa juhatuse liige, on töötuskindlustus! 🙂
        Lisaks on võimalik saada töötuskindlustus, kui sul on keegi juhatuses veel, kes kirjutab sulle tõendi, et sa ei saa juhatuse liikme tasusid. Kui oled juhatuses üksinda, on jah keerulisem.

        Muidu lihtlabaselt netist guugeldades tulevad välja sellised variandid:
        Emal tuleb kas asuda tööle=saades ravikindlustuse töötajana,
        lõpetada tööleping, võttes end Töötukassas töötuna arvele =ravikindlustus riigi poolt töötuna,
        maksta ise=sõlmida vabatahtlik kindlustus,
        asuda õppima vms

        🙂

        Äkki oli veidi abi.

        • Avatar
          Vasta Aveli 16. november 2016 at 12:35

          Mina läheks sinu asemel töötukassasse kohe kui Kardo koduseks jääb, töötuna kirja panevad nad su niivõinaa ja tervisekindlustust saad ka..:)

          • Avatar
            Erin 16. november 2016 at 15:22

            Ja siis tuleb olla aktiivne tööotsija, käia kohal , võtt vastu pakutavad koolitused jne! Ega töötukassas lolli ei tööta, onju.

        • Avatar
          Vasta Mari 16. november 2016 at 12:38

          Töötukassa lehelt :

          Kas juhatuse liige saab töötuna arvel olla?
          Seoses tööturuteenuste ja -toetuste seaduse muudatusega alates 01.05.2014 ei saa isik, kes on äriühingu juhatuse liige, prokurist, täis- või usaldusühingut esindama volitatud osanik, välismaa äriühingu filiaali juhataja või mitteresidendi muu püsiva tegevuskoha juht, töötuna registreerida.

          • Avatar
            Aveli 16. november 2016 at 13:44

            Mina olen olnud kahel aastal töötuna kirjas kui olin juhatuse liikmena ka kirjas..sain kõiki asju.

        • Avatar
          Vasta Katre 16. november 2016 at 13:18

          Töötuna arvele võtmiseks tuleb ka tööd otsida, see pole viis haigekassa saamiseks, sest praegu ju arusaadav, et tööd Mallukas ei otsi. Kui see lapse isa kaudu haigekassa saamine (abielus olevatele emadele) kuni lapse 7 a. saamiseks ei kehti isa lapsehoolduspuhkusel olles, siis variant vaid ise maksta miinimumpalga pealt oma ettevõttes.

      • Avatar
        Vasta Leen 16. november 2016 at 12:35

        Oot aga ma sain aru, et sa plaanid ise tööle tagasi minna, kui Kardo koju jääb. Siis hakkab sul tervisekindlustus jälle töö kaudu ju olema.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. november 2016 at 12:37

          Ma ju ütlen, et tööle plaanin praegu minna alles märtsist

          • Avatar
            Pille 16. november 2016 at 13:18

            Miks siis Kardo ei võiks alates märtsist isapuhkusele jääda?

          • Mallukas
            Mallukas 16. november 2016 at 13:21

            sest ma tahan temaga koos kodus ollla

          • Avatar
            K 16. november 2016 at 14:44

            Kui oled juhtuse liige, siis maksad nt min pealt sots maksu ( ca 170 EUR) ja haigekassa olemas. Juhatuse liige ei saa ennast töötuna arvele võtta rääkimata abirahadest vms? Naljaninad siin koos? Kuidas Sa siiani oled oma ettevõttes juhatuse liige olnud ja makse maksnud?

      • Avatar
        Vasta E. 16. november 2016 at 12:39

        No aga siis maksad läbi oma firma enda eest sotsmaksu miinimumi ja oplaa, haigekassa olemas. 🙂 täpsemalt on vist kõige lihtsam sots. ametist otse küsida, oma teistele küsimustele saad ka sealt kõige adekvaatsemad vastused 😉
        Meil eelmise lapsega jäi ka isa LHP, käisime avaldusi kohapeal tegemas (kuna ma pidin 70p enne TA jääma RSP, aga poiss sündis 2ndl hiljem, seega sain ise 2n LHP olla), oli kõvasti vähem mõtlemist ja saime ilusti asjad korda. 😀

      • Avatar
        Vasta Hell 16. november 2016 at 12:58

        Aga maksa endale juhatuse liikme tasu min palga ulatuses, siis ravikindlustus kehtib edasi