AVALDAN ARVAMUST

testimistest

28. november 2016

Rääkisin siin ükspäev HIV-kiirtestidest, mida üle Eesti teha sai (SIIN) ja antud postituse kommentaarid panid mind mõtlema – kas tõesti pole ennast testida vaja, kui mees/abikaasa olemas ja sekspartnereid ei vaheta? Ma alguses mõtlesin küll, et vaevalt, et ma testima oleks läinud, kui mulle seda rasedana poleks tehtud, aga praegu mõtlen, et samas… miks mitte? Kuigi ma ei arva ega usu, et Kardo mind kuskil petmas käib, siis tegelikult ega ükski petja ju seda avalikult ei kuuluta. Seega võib meist igaüks potensiaalselt haiguse saada tõepoolest kõige uskumatumast kohast – oma mehe/naise käest.

Seega jah, ma ei taha küll teile väita, et teie abikaasad ja mehed/naised teid petavad, aga noh, pagan, elus juhtub ka uskumatuimaid asju, seega ma tahan lihtsalt südamele panna, et selle pärast ei maksa testimata jätta, et ah, mul ju püsiv partner. Ühe korra võiks ju ikka seda testi vähemalt elus teha, sest HIV ei hüüa tulles.

Ja neile, kellel püsivat kaaslast pole, tahan ma südamele panna, et kasutage ikka alati kondoomi, eks? Ma tean omast kogemusest, et võib olla kuidagi… eee…imelik hakata rääkima poole amelemise pealt, et kuule, kas sul ikka kondoomi ka on. Aga rääkimata ei tasu jätta. Ja kui rääkida ei tihka, siis on kergem lihtsalt endale üks kotti visata, sest siis saad sa selle vajalikul hetkel lihtsalt kotist välja tõsta ja ei pea sellest pikka juttu tegemagi.

HIVi ei taha küll keegi saada, aga ega see soovimatu rasedus ja teised suguhaigused ka meelakkumine ole. Võib küll arvata, et no MINA ju ometi ei saa, aga seda arvavad vast kõik. Ja no mis sa pärast selle sügeleva tuti või beebiga ikka teed – ole parem targem ja kasuta kondoomi!

Öelge ausalt, kas teie olete kunagi kaitseta seksinud? Ja kas pärast testimas ennast ikka käisite?

Loe ka neid postitusi!

46 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Lemps 1. detsember 2016 at 10:39

    Oumaigaaad, megalt naersin video peale 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Lalah 30. november 2016 at 15:53

    Kusjuures olen sellele palju mõelnud. Olen 27-aastane ning oma elu jooksul olnud kahes pikemas suhtes. Tundub, et olen olnud mitte kõige nutikam ja mul lihtsalt vedanud, sest senimaani olen suhete alguses kasutanud kondoomi, ja hiljem kui asi nö “ametlik” (mõtlen siin siis konkreetselt neid kahte pikemat suhet, mitte üheöö-suhteid vms), siis lihtsalt avameelselt rääkinud, millal/kas testid tehtud jne, ja olen seejuures partnereid usaldanud. Kuidas targad naised tegutsevad, kas küsite konkreetselt vastavaid pabereid näha? Siis tean tulevikus targem olla. 😛

  • Avatar
    Vasta pshh 29. november 2016 at 23:50

    Ma olin kunagi püsisuhtes, kus üsna alguses pillide peale läksin, sest testid olid korras. Juhtus nii, et läksime kutiga paariks kuuks lahku ja kui uuesti kokku läksime ja uurisin, kas võime “vanaviisi” jätkata. Mees vandus pühalikult, et polnud vahepeal mitte kellegi teisega maganud ning et ma ei pea mitte millegi pärast muretsema. Sain isegi pahandada, et miks ma teda ometi ei usalda. Nojah, kuskil kaks kuud hiljem selgus, et minu ja tema “mitte keegi” ja “mitte miski” olid üsna erineva tähendusega, sest tuli välja, et ta oli selle üürikese lahusoldud aja jooksul vähemalt kahte naist kummita magatanud, kusjuures üks neist oli selline, kes mitte kunagi kelleltki kondoomi kasutamist ei nõudnud. Tulemus – klamüüdia. Ise muidugi olin loll, et armastatud inimest uskusin…samas toona mõtlesin, et miks ta mulle ometi valetama peaks sellise asja kohta.

  • Avatar
    Vasta Elona 29. november 2016 at 15:16

    Nii hea video :DDD

  • Avatar
    Vasta K. 29. november 2016 at 11:39

    Lugedes neid kommentaare võib öelda, et mehed ei tunnista kunagi oma haigust ja on suurema osa nende haiguste levitajatest, sest ei taheta/ julgeta arsti juurde minna – rääkimata tunnistamisest, et jah haigus on ja selleta tuleb midagi ette võtta. Tegelikult ju päris jube.
    Ise olen testitud nii raseduse ajal kui ka enne/peale seda. Kõik on korras.

  • Avatar
    Vasta Lila 29. november 2016 at 09:52

    Ma olen vallaline ja pillide peal, kohe peale pikast suhte lõpetamist tekkis fuckbuddy, kellega peale mõnda korda lõpetasime kondoomi kasutamise, olime mõlemad paar kuud tagasi ka kontrollis käinud. Tema oli mu ainus partner üle poole aasta, samas me ei olnud suhtes. Ja nägin tema juures olles voodi taga kondoomi pakendit. Ta ütles, et mingi vana silmarõõm oli siin käinud tal. Ta on mega kohusetundlik ja on alati väga kondoomide poolt ja nii hea sõber mul, et usun teda. Nüüd temaga enam teemat pole kuna ta kolis ära ja astus suhtesse. Kaustan alati kondoomi, just tema eeskujul, ta oli väga alati kondoomi-kohusetundlik 😀
    Nii igatsen head seksi ühe kindla partneriga, see lähedus ja sõprus mis meil oli, suurepärane stressi maandaja. Kahjuks pole kedagi sellist veel uut leidnud. Eks ma sain aru kui ta ära kolis, et mul olid ikkagi suuremad tunded ta vastu, aga siis kui ta olemas oli, ei mõistnud teda.
    Ärge laske suurepäraseid mehi käest!

    • Avatar
      Vasta Beeta 30. november 2016 at 08:38

      Fuckbuddyga ma võiks ka pille muidugi võtta kui mees kontrollis ära käib. Praegu mul ongi olemas fuckbuddy, muidugi oleks mugavam ja parem olla ilma selleta. Kusjuures mulle pole mu fuckbuddy mitte elusees öelnud kas ja kellega nad on veel minu ajal seksinud, lihtsalt pole jutuks tulnud ja ma ei tahaks teada ka. Lihtsalt nagu ei huvita ka 😀

  • Avatar
    Vasta Beeta 29. november 2016 at 06:57

    Kahjuks pean tõdema, et kaitseta vahekorras olen olnud oi oi kui palju kordi ja tean, et see on olnud paras vene rulett, aga olen käinud testimas ikka regulaarselt ja kõik on olnud korras. Minu kaitseingel on olnud tegus. Kuid nüüd viimasel ajal olen ikka maksku mis maksab, kummi peale põrutanud meestele. Mul oli vahepeal üks boyfriend kes ei olnud nõus seksima kummiga, põmst oligi nii, et kas ilma kummita või mitte üldse seksi 😀 ja minu kogemused on mulle näidanud, et vähesed mehed hoolivad kummist, suurem osa ei huvita üldse ja kui naine midagi ei ütle siis nad ise ka eriti aktiivsed seda peale tõmbama pole. Ja kusjuured veel üks hea nali on see, et olles ise vallaline siis on mult tõsimeeli küsitud, et ega sa pille ei kasuta, küisija teadis, et ma olen vallaline 😀 mille paganama pärast peaks ma neid kasutama. Kuid jah siiani täitsa puhas ma ja pole ka rasedaks jäänud. Ainult kunagi ühelt sain glamüüdia, aga jumal tänatud, kiiresti sain teada ravi peale.

    • Avatar
      Vasta Grete 29. november 2016 at 14:22

      Paljud kasutavad pille ka selleks, et oleks regulaarne tsükkel, verevaesemad ja vähem valulikud päevad jne

      • Avatar
        Vasta Beeta 30. november 2016 at 08:33

        Seda nüüd küll, mul endal ka esinevad mõned nendest asjadest, vererohke ja kohutavalt valulik, aga ma siiski ei suuda ette kujutada et ma pille muul eesmärgil kasutan kui raseduse ära hoidmiseks 😀

  • Avatar
    Vasta Siret 28. november 2016 at 23:39

    Oi, tunnistan ausalt et kondoomita seksinud, olen palju. Häbi mulle, kuidas ma küll suutsin niimoodi iseendale teha. Õnneks pole ühtegi haigust külge saanud ja ma hirmuga lausa mõtlen tagasi ja tekib tunne “aga, mis kui…”. Naised, palun kaitske end! Mitte keegi teine peale teie enda ei kaitse teid soovimatute haiguste eest 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristel 28. november 2016 at 23:36

    Mul oli enne oma lapse isa 1 pikem suhe veel. Selline arglik ja tagasihoidlik memmepoeg oli, aga pettis nii kuis jube. Teada sain kui lahku läinud olime.
    Seega sai test tehtud kui tundsin oma elukaaslast juba aast ja otsustasime füüsilise suhte luua, et jumal teab ju mida ma saada võisin ja ega armastatud kaaslasele ju edasi anda ei taha. Õnneks polnud mu esimene ämber saatuslik.. ehk oli ka viimane. ?

  • Avatar
    Vasta RRR 28. november 2016 at 18:48

    Pole kunagi kaitseta vahekorras olnud kuigi juhusuhteid on päris palju olnud. Samas huvitav, ma küll ei mäleta, et mulle oleks nt koolis õpetatud, et peab kasutama kondoomi. Oma vanematelt ma seda ammugi ei kuulnud. Lihtsalt osadel on common sense ja siis teistel, kel nt vanemad õpetavad jne on jumala suva.
    Nüüd viimased 2 aastat olen suhtes olnud ja esimese aasta kasutasime ka kondoome aga nüüd läksin pillide peale ja tegime testi kah ära enne. Elan teises riigis ja siin maksab see test 27€ näkku. Selline asi peaks tasuta ja kõigile kättesaadav olema.

    Aga mina kuulun ka nende hulka, kes ei näe põhjust iga aasta testimas käia, kui mul on sama partner. Ma lihtsalt usaldan oma partnerit ja suhet.

  • Avatar
    Vasta M 28. november 2016 at 18:46

    Kuskil oli ka sellest juttu, et kõige suuremad hiv kandjad on abielupaarid ja vanuses 40-50.
    Midagi taolist oli.
    Mina arvasin, et narkarid aga ei. Ka kõige normaalsemad inimesed ja just abieluinimesed kannavad seda haigust. Muidugi seal polnud kirjas, et just abielupaarid aga ka need kes on Pikalt koos elanud.
    Väga õudne mõelda.
    Koolis oli meil kunagi õppeaine nagu eakate ja laste eest hoolitsemine.
    Selle aine õpetaja on sotsiaal ja hooldekodu töötaja ja tema siis rääkis, et kaks 60. ja 65 aastast naist käisid siin mõned aastad tagasi baaris, seal olid tutvunud kahe 45 aastaste meestega ja olid neilt hivi saanud. Vot Sulle pidu. Tegusad memmed olid 🙂

    • Avatar
      Vasta Birx 29. november 2016 at 06:43

      Kust sa sellist statistikat lugenud oled?? :O ma olen vist mustmiljon korda kuulnud just nimelt, et kõige rohkem kandjaid on 25-35 aastaste seas. Esimest korda loen siit et 40-50 on see suurim kandjagrupp.

  • Avatar
    Vasta Kertu 28. november 2016 at 18:11

    Armastus on pime..
    Kui eksist lahku läksin. Sain teada, et ta oli pooli Tallinna näitsikuid magatanud. Lihtsalt kepivend noh..
    Käisin testimas, kõik oli õnneks korras. Hing oli küll saapasääres neid vastuseid kätte saades (kuulates).

    Ma nii igaks juhuks ütlesin enda mehele, et kui petma peaks, tõmmaku kumm peale.. no nii igaks sajaks juhuks.
    Ma küll loodan, mõtlen ja arvan, et ta on siiski truu mulle aga nii igaks petteks, eksole..

  • Avatar
    Vasta grete 28. november 2016 at 17:01

    Ma panin juba eelmise HIVi postituse juures tähele sellist naljakat mustrit, et pea iga kommentaar oli, “mitte et mul seda vaja oleks, aga raseduse ajal tehti” – kui vaja ei oleks, siis ei oleks neid haigusi olemas ka. 100% ei saa kahjuks iial kedagi peale enda usaldada.

    Kunagi 18-aastaselt õnnestus mul klamüüdia saada ühelt tüübilt ja küsisin isegi talle retsepti – ta poleks pidanud isegi arsti juurde minema, aga inimene raius, et temalt ma seda küll ei saanud ja retsepti mult vastu ei võtnud. Nüüd võib ainult oletada kui mitu inimest talt selle veel kaasa sai sest ravist ta ju loobus.

  • Avatar
    Vasta Liisa 28. november 2016 at 16:19

    Enne kui.rasedaks jäin käisin iga aasta, mõnikord iga poole aasta tagant kontrollis ja siis on ka tehtud kõik proovid ja korras olnud.

    Mis puutub kindlasse partnerisse, siis olen kohanud noort naist, kelle “kindel partner” üheöö suhtest koju nii halva haiguse tõi, et naine enam lapsi ei saa ja kuna mees tahtis peret, siis jättis ta tolle neiu ka maha. Haiguseid võib saa ka teise inimese verega kokku puutudes ja siis võib saatuslikuks saada ka kõige pisem kriim, mis sõrmes või käel on.
    Testima peab nii või naa. 21.sajandil pole olemas “kindlat partnerit”. Just sayin’.

    • Avatar
      Vasta Ma 28. november 2016 at 20:59

      Mis haigusest sa räägid?

  • Avatar
    Vasta carla 28. november 2016 at 16:02

    Mul oli abikaasaga alguses käima hakates selline nali, et ta oli ostnud endale duššigeeli mingi FA meeste oma, eriti vänge… ja mingi hetk hakkasid ta suguelundile tekkima punnid ja nahka ajama. Mees muidugi arvas, et sai minult suguhaiguse, oli isegi googeldanud, lõpuks siis arst hammustas läbi küsida, et millega end pesete ?
    Aga rasedusega tehti test ja doonor ka olnud 8 aastat.

  • Avatar
    Vasta Raili 28. november 2016 at 15:53

    No keegi peab ju halva poole ka üles tunnistama. Mõned aastad tagasi helistasin naistearstile, kes siis ütles, et testi tulemus on korrast ära ja palus tagasi tulla. Kui siis otsuseks tuli trihhomonoos, nutsin ikka päris korralikult. Sellega koos avastati mul vaginaalne bakterioos, mistõttu sain kõigepealt 3 ööd tupeküünlaid kasutada ja trihhomonoosi jaoks siis nädalake tablette süüa. Mingi aja pärast tuli uuesti kontrolli minna.
    Kogu see värk ehmatas ikka korralikult ära. Eriti õudne oli eksi jutule minna, et kuule, nüüd on siuke lugu. Pakkusin talle ka tablette, mis mulle kahele välja kirjutati. Kuna selleks ajaks olime eksid, ega ta mind ei uskunudki. Seega soovitus, laske retseptid eraldi välja kirjutada, ei pea kahe eest maksma. Kuigi ravimite summa polnudki suur, aga ahastus oli küll.

  • Avatar
    Vasta K 28. november 2016 at 15:35

    Ilmselt olen üks nendest kes mõtles koguaeg, et mis suguhaigused, et need on kellelgi teisel ja mina neid küll ei saa. Aga vot nalja, sain oma enda elukaaslaselt enda rumalusest ja teadmatusest, et huuleherpes võib edasi levida ka mitte nii mõnusatesse kohtadesse ja see on valus, väga valus. Kuna kohe ei saanud arstile ka siis valuvaigistite päevane max doos oli vist elupäästja.
    Minge testige kindlasti kõikvõimalikud asjad ära, kunagi ei tea kust mingi haiguse saada võid, kas või avalikust wc’st.

    • Avatar
      Vasta Raili 28. november 2016 at 15:39

      Kas huuleherpes ja vaginaalne herpes erinevad viirused pole? Ma tean, et mõlemad võivad pikka aega olla nn peidetud faasis.

      • Avatar
        Vasta Grete 28. november 2016 at 15:52

        On, aga kuna tänapäeval tegeletakse ka suuseksiga, siis pole väga vahet kumb viirus veres on

        • Avatar
          Vasta Mai 28. november 2016 at 16:45

          Mina olen ka üks neist õnnetutest, kelle kaaslasel levib herpes vaid huulel kuid mina sain “nakatuse” allapoole ja nüüd vaid sinna välja lööbki. Arsti juures sai ka test tehtud, mis kinnitas et tegemist on huuleherpesega, mitte sugulisel teel leviva haigusega. Alguses viis see uudis endast välja küll ja kaaslane oli ka 110% kindel, et temalt ma seda saanud pole, aga kae nalja, ka niipidi saab.

      • Avatar
        Vasta Ma 28. november 2016 at 21:01

        Kui kumbagi viirust kehas pole, siis hakkab “huuleherpes” allkorrusele kenasti. Kahjuks.

        • Avatar
          Vasta Kats 28. november 2016 at 21:18

          Mul endal ka selline olukord olnud. Endal polnud mitte kunagi isegi huulel herpest olnud, aga järsku oli endal seal all pool. See nakatub isegi siis, kui mehel pole hullel veel ilusti väljagi löönud. Mina sain selle vähemalt sedasi, arstil tehti ka teste ja räägiti ka, et pole mingi selline haigus, aga et kui vähegi külmetan, siis võib uuesti välja lüüa. Arstil käies, siis olid suuremad villid ja arstid tundsid ka kaasa kui proovi mult võtsid, sest see valu oli lihtsalt jube. Nüüd on üle aasta möödas ja õnneks pole kordagi enam välja löönud, eks olen ise nüüd soojemalt riides ka käinud.

  • Avatar
    Vasta Jants 28. november 2016 at 15:07

    Mul on nt 4 aastat juba kindel mees olemas, aga sellegi poolest meeldib südamerahuks käia aastas korra ja lasta see värk üle vaadata ning kõik võimalikud testid teha. Ma olen kindel, et mu mees mind ei peta, aga südamerahuks teen seda ikka. Visiiditasu 5 eurot ja rahu on südames olemas.

  • Avatar
    Vasta E.e. 28. november 2016 at 14:49

    Ma olen 29-aastaseks elanud nii, et ainult üks partner on, ja nüüd oleme abielus ka. Kunagi noorte nõustamiskabinetis sai HIV test tehtud, küsiti, kas olen nõus. Ja raseduse ajal tehti ka.

    Samas on nii, et kui ma ise tean, et ei peta, siis partneri peas toimuvat ei saa ju kuidagi teada. Olime mehega hästi pikalt kaugsuhtes ja just hiljuti leidsin koristades kaks kondoomi säilivusega 2012-2017 :/ 2012 oli just see aasta, kui leppisime kokku, et kaitsevahendid jätame kõrvale ja püüame last saada… mehele ei öelnud kondoomide kohta midagi, sest olen 100% kindel, et ta ei tunnistaks petmist iial. AGA kuna selle postituse teemaks on HIV, siis vähemalt hea, et kondoomid on 😀

  • Avatar
    Vasta Liisa 28. november 2016 at 14:27

    Kaitseta seksinud enne püsisuhet 2x, ei läinud peale neid kohe testi tegema, noor ja rumal nagu ikka tollel ajal 16-17a ollakse.. Kui aga kohtasin oma elukaaslasega siis käisime mõlemad tegemas, vnh ta vähemalt ütles et tal korras. Siis 3a hiljem jäin rasedaks tehti siis veel test, ning selle aasta aprillis lasin ka veel teha 🙂 nonii igaksjuhuks.. Siiani korras 🙂 parem oleks et ka nii jääks ?

    • Avatar
      Vasta Liisa 28. november 2016 at 14:31

      Kaitseta seksinud enne püsisuhet 2x, ei läinud peale neid kohe testi tegema, noor ja rumal nagu ikka tollel ajal 16-17a ollakse.. Kui aga kohtasin oma elukaaslasega siis käisime mõlemad tegemas, vnh ta vähemalt ütles et tal korras. Siis 3a hiljem jäin rasedaks tehti siis veel test, ning selle aasta aprillis lasin ka veel teha 🙂 nonii igaksjuhuks.. Siiani korras 🙂 parem oleks et ka nii jääks ? aga ega mehel peaks kõik korras olema kui doonoriks ka käib aastas vähemalt korra ?

  • Avatar
    Vasta Pille 28. november 2016 at 14:25

    On olnud aegu, kui oleme mehega tülis/lahus ja selle aja sees olnud teisi suhteid. Ja sealjuures ka ette tulnud kaitsmata vahekordi. Ega ma tegelikult kohe küll hirmus ja paanikas arstile ei jooksnud, et nonii, nüüd on mul kõik maailma hädad küljes. Ja õnneks ei olegi. Aga tagantjärgi ma ei saa aru, miks üldse mingite suvakatega asi sinnani laskus, et ilma kummita müratud sai. Olen oma mehega nüüdseks tagasi koos ja pere loonud. Mehega olen enamasti kaistmata vahekorras, sest noh, olid rasestumisplaanid ja niisama ka kuidagi mõnusam, lähedasem jne. Kui raseduste puhul on HIV analüüse tehtud, on ikka mingi ärevus sees, et krt… kes teab ja krt.. vb mu mees ikka elab mingit vasakut elu kuskil. Või kui mul kuskil mingi seen välja lööb, mis näeb väliselt välja nagu mingi PAPviirus, siis ma ka esimese asjana ahastan, et raudselt kunagi mingilt tüübilt saadud asi lööb alles nüüd välja jms 😀 Õnneks on seni need kõik olnud vaid hirmu suured silmad.

  • Avatar
    Vasta Katrin 28. november 2016 at 14:22

    ei ole kaitsmata vahekorras kunagi olnud, v.a. oma mees, aga teda kontrollitakse ka regulaarselt (on doonor). Mind kontrollitakse kord aastas regulaarse kontrolli käigus naistearsti juures muude haiguste osas nagunii.

  • Avatar
    Vasta E. 28. november 2016 at 14:21

    Kui mul oli rasedus (kahjuks katkes…), siis testiti ka kõige vastu ning olen täiesti puhas.

    Ma ise käisin hiljuti nn opil ja nad ütlesid, et peavad klamüüdia vastu testima enne kui lähen. Mõtlesin ka algul, et ei tea miks nad seda teevad? Mul kindel partner ja üritame ju beebsu. Koduteel siis mõtlesingi välja, et ilmselt ongi see kohustuslik neil. Ise võid raiduda küll, et oled puhas, kuid samas kunagi ei tea ju. Ja nemad ei saa endale sellist ‘viga’ lubada. Inimesi on igasuguseid olemas seega jah.

    Aga usun, et see on väga hea, et Sa inimesi ärgitad ennast testima! Paljud kindlasti minna ei taha, eriti mehed. Mu mees pole elusees meestearstil käinud, kuid samas kuna mina ju puhas, siis temal ka kindlalt kõik korras. Ja eks kui meil nüüd ikkkka ei peaks triibud tulema aasta jooksul, siis küll ta läheb 🙂

    • Avatar
      Vasta G 29. november 2016 at 02:49

      Osad haigused löövad aastatega alles välja ja ei pruugigi enne rasedaks jääda kui haigused välja ravitud. See ei tähenda et nüüd sellepärast last ei saa aga tasuks ikka testimas ära käia kindluse mõttes. 🙂

  • Avatar
    Vasta Age 28. november 2016 at 14:20

    Üldiselt üheöö suhteid ei poolda. Ja pole kunagi üheöö suhtes olnud. Jah kindla partneriga olen kaitseta seksinud. Aga käisin regulaarselt ka naistearsti juures testimas ja sai ka rasestumisvastane vahend kasutusele võetud. Teste olen lasknud teha ka HIVi suhtes, mis sest, et olin püsisuhtes.

  • Avatar
    Vasta Mannu 28. november 2016 at 14:19

    Olen kaitsmata vahekorras tõesti olnud, kuid mitte mingi suvalise vennaga klubist vaid oma eksidga. Väga loll tegu tundub nüüd aga nooremana nagu sellepeale ei mõelnudki, et mingit haigust saada võiksin, rohkem kartsin rasedaks jääda. Ja mõlemal korral sai ja pärast sos pilli võetud. Praegu mõtlen küll, et jumal teab kus nad varem käinud olid ja kellega maganud.. aga ega 5-6 aastat tagasi need suguhaiguse teemad vist nii aktuaalsed ka ei olnud?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. november 2016 at 14:20

      Oleneb vist jah enda vanusest, nooremana ma ka ei mõelnud haigustele, vaid ka pigem sellele, et issand, mõtle kui ma rasedaks jääks 😀

      • Avatar
        Vasta E. 28. november 2016 at 14:22

        Aga mõtle kui tore, et siiski jäid! 😀 😀 Võib vist öelda, et joppas 😀

  • Avatar
    Vasta Cätlyn 28. november 2016 at 14:11

    Olen kaitseta seksinud ning jäin ka rasedaks. Oli alles vaid 15.
    Tegin abordi. Kutt minust midagi enam kuulda ei tahtnud, kui teada sai, et ma ootel olen.
    Peale kaitsmata vahekorda testimas ma end ei käinud. Ma miskipärast ei mõelnudki tol ajal sellele.

    Teine kord, täisealisena, olin ka kaitsmata vahekorras ühe suht kindla kutiga…
    Saib talt suguhaiguse ja kui ma sellest kontrollis ka teada sain, siis nõudsin seletusi talt ja see tüüp muidugi kukkus näkku valetama, et tema küll haige pole jne…

    Eks omad vitsad on lolluste eest peksnud kõvasti… Nüüd olen neist asjadest õppinud ja kasutan isegi enda abikaasaga kondoomi juba ainuüksi sellepärast, et seks ise on siia puhtam ja pole seda sperma läbu ?

  • Avatar
    Vasta M 28. november 2016 at 14:08

    Päris paljudel oli eelmisel postitusel ka kirjutatud, et raseduse ajal tehti.
    Olin ka hiljuti rase, aga ei mäleta küll et HIVi test tehti, kas see tehakse kõigile rasedatele? Veenist võeti mul raseduse ajal verd küll, siis sai sealt ka selle vastuse ilmselt? Appi, ma nii rumal selle kohapealt. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. november 2016 at 14:12

      Jaa tehakse kõigile 🙂

    • Avatar
      Vasta Laura 28. november 2016 at 14:17

      Need tehakse jah raseduse ajal veeniverest koos teiste vajalike asjadega. 🙂 Ma alati uurisin saatelehti, mis proove võetakse. 🙂 mul on kaks last ja mõlemiga tehti (esimene on 4 ja teine 1)

    • Avatar
      Vasta Pille 28. november 2016 at 14:19

      Vereproovist vaadatakse ära jah need asjad. Ega kui kõik on korras, siis arst ka ei peatu pikemalt. Ma teadsin küll, mis analüüsid tehakse, aga tahtsin, et arst kõik üle räägiks ja juurde kommenteeriks. HIV tehakse ikka kõigile rasedatele jah. See oleks päris valus feil, kui nad selle tegemata jätaks ja alles lapse sündides märgataks, et ups, laps on ka HIV positiivne.

    • Avatar
      Vasta Karin 28. november 2016 at 14:20

      Tehakse kõigile jaa.

    • Avatar
      Vasta Ma 28. november 2016 at 15:35

      HIVi testi tehakse raseduse jooksul isegi 2 korda – esimesel korral päris raseduse alguses ja teisel korral pärast 30. rasedusnädalat. 🙂