SÖÖK

kalaneljapäev: maailma parimad kalakotletid

11. veebruar 2017

Ma pean tunnistama, et sel neljapäeval sõin ma tegelikult üldse krevetipastat ja kalakotlette tegin eila, aga kuna need said nii head, et ma neid praegu hommikusöögiks nosides jälle mõnust ohin, siis mõtlesin, et selle retsepti jagamisega ei tohi sekunditki viivitada!

Ma olin kunagi enne küll mingeid kalakotlette teinud, aga mingit imelist mälestust mul nendega ei olnud, seega mõtlesin, et proovin uuesti kätt. Pepekala pood tõi mulle kotitäie erinevaid kalatükke. Igatahes oli seal kolme erinevat kala, nii punakat kui valget: tursk, haug, koha.

Ma tean, et paljud soovitavad kala hakklihamasinast läbi lasta, aga esiteks pole mul hakklihamasinat ja teiseks mulle meeldivadki sellised suuremad kalatükid. Seega tuleb võtta ette see taak, et sa hakid kala noaga väikesteks tükkideks. Peale miljonit aastat tükeldamist ja luude nokkimist vannu alla ja kinnita endale, et sa ei tee kunagi enam kalakotlette!

Vaja läheb:

  • Kala. Ma olen kindel, et ükskõik, mis kala sobib. Aga paar erinevat kala võiks ikka sees olla. Valget ja punast. Kogust ka täpselt nii palju, kui sul kala on või osta raatsid.
  • Paar viilu saia ja riivsaia.
  • Peterselli-basiilikut.
  • Soola-pipart.
  • Kaks väikest sibulat.
  • Neli-viis küüslauguküünt.
  • Selverites müüakse rohelise kraami juures erinevaid maitsepastasid. Mina kasutasin nendes kotlettides poolt tuubi taimaitsetega pastat, kus on sees ingver, küüslauk, sidrunhein, tsilli jne.
  • Kaun tsillit (seemneteta, kui ei taha väga vürtsikat!). Ära seda jätta ei maksa, sest ma pole ka suur terava fänn, aga üks seemneteta kaun annab just paraja maitsenüansi.
  • Poole laimi mahla.
  • Kaht muna.

Kuidas teha:

Nagu öeldud, tuleb seda olukorda alustada oma kala hakkimisega või masinast läbi laskmisega. Kui sul on kala ära jupeldatud, viska sinna peale vees leotatud saiaviilud, mis näevad välja nagu mingi imelik pödel mass, aga vahet pole. Sisse peab tema saama. Siis haki PALJU peterselli, mina panin terve selle väikse potitäie peterselli, millega poes maitsetaimi müüakse. Veel viskasin ma segusse natukene basiilikut, mis mul lihtsalt üle oli ja kuivamise näoga läinud oli.

Tsilli hakkimisel kasuta kummikindaid või väikest kilekotti, sest muidu juhtub sul nagu minul – ma sügasin enda põske ja see põles veel tund aega. Kergem on kindaid kasutada. Lisa segusse tsilli, munad, laimimahl, tai maitsega pasta, sibul, küüslauk ja maitseained. Järjekord pole absull oluline.

Siis vala julgelt sisse ka riivsai. Ma pakun, et 1/4 tervest pakist kindlasti. Eks sa vaata ise, millal su mass vormitavaks muutub. Mina sukeldusin igatahes kättpidi kalamassi ja mudisin seda nagu homset poleks. Kui taigen oli mätsitav, tegin tast väiksed kotletid, rullisin neid veel korraks riivsaias ja viskasin nelja kaupa pannile.

Kalakotlett vajab jube vähe aega valmimiseks – mina praadisin  mõlemalt poolt mingi 4-5 minti ja valmis nad olidki.

Mul oli alguses plaanis neid kartulipudruga serveerida, aga lõpuks ei viitsinud ma enam edasi vaaritada ja keerasin kokku kiire salati spinatist, fetast, tomatist, avokaadost ja kurgist. Maitses IMELINE!!

DSC_2251

Ps! Kui ise kalakotlette teha ei viitsi, siis Pepe kala müüb juba valmis tehtud kotlette igal laupäeval kalaturul. Seega kes mässata ei viitsi, aga kotlette tahaks, siis ruttu kalaturule!

Loe ka neid postitusi!

6 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta epu 12. veebruar 2017 at 19:54

    Tursk, haug, koha….need kõik valged kalad ju? Milline see punane kala sinu kalakotlettides siis oli?

  • Avatar
    Vasta Tips 12. veebruar 2017 at 12:21

    Hei Mallu!

    Mul on 1 teemaväline küsimus- sattusin blogis vanema postituse peale, kus oli video sellest, kuidas Mari ennast väristas. Ka minu tütar hakkas 9 kuuselt nii tegema umbes 2 nädalat ja siis ei teinud 2 nädalat ûldse ning nüüd hakkas jälle. Lähme tuleval nädalal neuroloogi vastuvõtule. Tahtsin küsida, kui kaua Marike nii tegi ning kas/kuna see üle läks? Kas käisite ka arstil? Tänud!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. veebruar 2017 at 12:30

      Oi, ta tegi mega kaua seda aeg-ajalt. Lihtsalt selle pärast, et meie sellele naeruga reageerisime 😀 Sellega arstile küll pole vaja pöörduda 😀

  • Avatar
    Vasta Tsein 11. veebruar 2017 at 23:42

    Sõbranna hakkis kord minu juures chillit. Tegime koos süüa. Ja üks hetk läks vetsu, et vahetada endal tampooni ja oi seda nägu tal pärast 😀 Tal oli altpoolt ikka jõhkralt tulitanud. Eelmisel päevalkäis vahatamises ka veel. Vat sel hetkel oli temast kahju, aga naljakas oli ka.

  • Avatar
    Vasta N 11. veebruar 2017 at 17:14

    Vedas sul, et sa põske sügasid, mitte silma!

  • Avatar
    Vasta Eveli 11. veebruar 2017 at 12:14

    Suu jookseb vett,muud ei lisakski?