LAPSED Mari

minu Mari

21. märts 2017

Töötlesin siin pilte, kui vahepeal avastasin, et olen Marist mõned pildid teinud. Päris ausalt on temast viimasel ajal pigem vähem pilte, sest neiul on peal periood, kus ta “ei tahaaaa!” et teda pildistatakse. Vahepeal aga ikka õnnestub kah. Täitsa lõpp, kui suureks ja arukaks tegelaseks ta mul kasvanud on. Jumala üleöö hakkas tal sõnu aina tulema ja tulema ja tulema. Ei, päris juttu puhuda ta veel ei oska, aga iga päevaga aina enam. Igatahes tema öeldud sõnu ma küll ei oska enam kokku lugeda. Eile näiteks käis Lilli oma perega külas ja Mari ütles jumala lambist onu ja tädi. Ma ei kutsu küll kedagi nii, et vaata, see on onu ja see tädi, seega mul pole õrna aimugi, kust ta selle info võttis.

dsc_2188-6608892

“onu, anna see õupall!”

Ta on lihtsalt nii tore väike väänik. Jah, ta ei ole selline viks ja viisakas noor neiu, vaid pigem selline röövliplika, kes kogu aeg on kuskil midagi pahandust tegemas, ise kavalalt naeratades.  Näiteks eile ronis Mari mööda kappe ja otsis “saia”, ehk siis midagi head. “Mari, lõpeta kohemaid see lolluste tegemine! Ei roni siin!” tõrelesin mina. Mari vastas mulle teeseldud kurval toonil, ise riiulis sobramist jätkates: “Ma ei saa…”. No kuidas ma saaks naeru tagasi hoida. “Sa ei saa pahanduste tegemist lõpetada?” küsisin ma naerdes. “Ei!!! MA Ei SAAA!” ütles ta mulle sellise tooniga, et lase nüüd siit köögist jalga, ma tahaks oma tegevust rahulikult jätkata, ilma et sa kempleks siin.

dsc_0482-9723190

Mari laua taga kohupiima nosimas

Eks ta ole oma emme-issi päris korralikult ümber oma sõrme keelanud, aga mis teha. Laias laastus mulle meeldib, et ta on selline julge ja avastaja, kes ei pelga inimesi ja on alati ettevõtlik ja tahab seigelda. Jah, vahepeal ta keerab igast jama kokku, aga ma võtan seda üldiselt ikka nii, et ta on väike laps, mitte täiskasvanu ja lastel ikka juhtub. Ma ei usu endiselt laste karistamisse. Jah, ma mõnikord panen ta küll “toolile istuma” et ta maha rahuneks, aga muid karistusviise ma väga ei poolda. Karistamine kõlab minu jaoks juba nii vastikult. Ma tahan, et tal oleks õnnelik ja muretu lapsepõlv, mis on täis naeru ja nalja, mitte reegleid ja karistusi.

Hiljaaegu jagas üks sõbranna uuest raamatust katkendeid ja need meeldisid mulle väga.

“Lapse ehe austus areneb armastuse ja headuse, mitte kontrolli, kogemise kaudu. Sageli peame me kuulekust ekslikult austuseks. Kuid kuulekus ei ole austus, vaid üks hirmu avaldusvormidest, mis on segunenud vimma ning seetõttu pärsib eneseväljendust.”

“Ükskõik kui ettevaatlikult või “koostöövalmilt” sa kehtestad karistusi, nurgas istumist või tagajärgi, igal meetodil on oma hind, millest me pole teadlikud seni, kuni mõnikord aastaid hiljem esineb lapsel vähene usaldusväärsus või enesekindlus, depressioon, sõltuvused, vägivald või ennasthävitav käitumine. Laps ei suuda kogeda vanema armastust, kui too teda kontrollib.”

Ma usun ka, et kogemine annab talle kõige parema ülevaate, mis siin ilmas teha maksab ja mida mitte. Ma pole kunagi keelanud tal aknalaudadel turnida. Mõtlesin, et kui kukub, siis kukub. Aga näed, ei kukkunudki, hoopis on paras Mowgli, nagu ühele anonüümsele kommentaatorile halvustavalt öelda meeldib. Mina seda halvustavalt ei võta, sest ta ongi nagu väike, metsik röövliplika, kes sobiks hästi džunglisse ronima 😀

dsc_0473-4688696

See on minu meelest nii lahe pilt! Mari istub laua taga, suu kohupiimakreemi täis, aga issi tegi nalja ja siis ta üritab nii itsitada, et suust midagi välja ei voolaks 😀

Talle meeldib raamatuid vaadata, tantsida (ta tantsib NII naljakalt, jäljendab vist oma onu, kes hip-hop tantsuga tegeleb), laulda, joonistada, värvida, meisterdada, joosta, turnida, musitada, kallistada ja no muidugi lollusi genereerida. Minu meelest on nii vahva, et ta on selline elav ja sõbralik laps, kes kunagi teistele haiget ei tee, oma õde musidega üle külvab ja talle mänguasju toob.

Muidugi on hetki, kus ta vedeleb maas ja jonnib ja kriiskab ja mul on ka olnd olukordi, kus ma tahaks käratada, et kle püüa olla nüüd, aga ka selle kohta oli seal raamatus hea tsitaat: “Laps loodab sinu jõu peale taluda ta tundeid, ilma et see sind muserdaks.” Ma mõtlen sellele alati, kui ma tahaks ka kisama kukkuda ja jään rahulikuks. Mul on hea meel näha, et ka Kardo samamoodi käitub. Parenting win!

dsc_0450-1-1706876

Mari legodega mängimas

Minu väiksest beebist on kasvanud nii lahe tüdruk! Ma ei suuda meie ülejäänud elu ära oodata – kui vapustavaks ta veel minna saab?

img_1687-3143622

Mul oli tegelikult üks küsimus ka teile – ma tahaks täna Mariga midagi ägedat teha/meisterdada. Mis me teha võiks? On kellelgi häid ideid? 

Loe ka neid postitusi!

24 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kai-Riin 5. oktoober 2017 at 13:39

    Üks hea koht, kus saada lahedaid meisterdamise ideid on Pinterest. Samuti meeldivad lastele väga katsed, neid saab enamjaolt raamtust kui ka Pinterestist

  • Avatar
    Vasta Maryliis 24. märts 2017 at 09:07

    Offtopic, aga karistamisest rääkides siis ma kandideerisin ühele töökohale ja ametijuhendit lugedes oli lausa eraldi peatükk Töötajate karistamine. Väga halb sõnastus!

  • Avatar
    Vasta Eneli 22. märts 2017 at 18:51

    Võin ma küsida, mis raamatuga tegu on? Tundub väga asjalik ja loeks ka hea meelega 🙂

  • Avatar
    Vasta Kertu 22. märts 2017 at 15:51

    Seda raamatut peaks IGA lapsevanem 10 korda, enne sünnitust, lugema. Nii ema kui isa. Enne last kätte ei anta!

    Lisaks. Lapsele peab seletama miks ta nt ronida ei või. Tuleb rääkida, et ta võib kukkuda ja haiget saada või lausa katki minna. Niisama “ei tohi, tule ära” ei selgita lapsele midagi, veel vähem saab laps aru miks ta kaenlasse haarati ja ära tõmmati.
    Seletad kasvõi 50 korda aga lõpuks saab laps olukorrast siiski aru.

  • Avatar
    Vasta Hip-hoppar 22. märts 2017 at 15:27

    Võib-olla võiksid Mari hip-hopi trenni viia. Oleks kimdlasti väga arendav talle 😀

  • Avatar
    Vasta E 22. märts 2017 at 06:38

    No mida? Kuule, mitte halvustavalt, aga kas sa ei kirjutanud kunagi, et sa ei tee oma lapsele suu peale musi, et igalpool mujal on materjali mida mysitada kyll 😀 ise musitan ka oma alla aastast pisikest igalepoole 😀 lihtsalt siis kui sa kirjutasid tundus juba naljakas, et kuidas sa suudad vältida suupeale musi, kui nad ise juba mõnikord nii ootamatult tulevad oma musiga 😀 peace 🙂 musid on head 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. märts 2017 at 08:14

      Mul oli hea öelda, Mari oli siis mingi paarikuune 😀 ma olen sellest isegi tulevikus veel kirjutanud, et muidugi musitan 😀

  • Avatar
    Vasta kris a 21. märts 2017 at 22:09

    Mari ikka nii lahe tsikk. Meie kuti moodi. Hull aktivist.Poiss mul hüppab narivoodilt ülevalt meie voodi ja pea ees paneb liumägedelt alla. Kõne võiks ka sama aktiivne posil olla 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. märts 2017 at 23:18

      Mari on jah mega lahe!

      • Avatar
        Vasta kris a 22. märts 2017 at 09:35

        Ma tahan Mallukas sind tánada kuu ja páikseni!!!!Tànu sulle ma űldse oma poisi logopeedile viisin na nüüd tasandusrühma määrati.Oled ikka kindlasti paljusi aitanud, et Mari kõnest kirjutasid. Usun, see on raske olnud avalikult.Samas sa oled aitanud vága paljusid sellega.Küll meie lapsed varsti räägivad nagu kõik nende ealises. Super oled!!!

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 22. märts 2017 at 11:57

          Nii lahe! Tahaks ka enda oma tasandusrühma saada :D!

          • Avatar
            kris a 22. märts 2017 at 13:07

            Kindlasti saate.Mari ju rààgib juba, saab aru.

  • Avatar
    Vasta Liis 21. märts 2017 at 20:46

    http://www.krokotak.com on väga hea lehekülg, kust saab palju arendavaid ülesandeid välja printida. Meisterdamise kategooria kaa täitsa olemas 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadi 21. märts 2017 at 18:00

    Armas on lugeda kuidas sa oma tütrest vaimustusest oled!
    Ka mina olen oma lastest vaimustuses!
    Kuigi neid on seitse ja viis on neist imeilusad tütarlapsed! Mul on olla õnn nende ema ja tunda armastust, mida need seitse mul tunda lasevad. Kuigi ka meil tuleb ette kurjustamisi ja vääritimõistmisi , olen ma ikka uhke oma järeltulijate üle! Kuskilt ma lugesin et ühe lapse vanemad jäävad paljustki ilma, see on tõsi! Mina oma 7+ ja veel peaaegu kolme lapselapsega olen ikka õnnejunn küll! Kui see pole õnn, mis siis on?

    • Avatar
      Vasta väga väga naine 21. märts 2017 at 23:27

      ooooo, ooo!!!
      Kuule, kõva töö! Ja palju rõõmu ikka juurde veel!

  • Avatar
    Vasta Eliko 21. märts 2017 at 17:52

    Mul praktikarühma lapsed 5.aastased istutasid koos kasvatajaga herneid, nüüd kasvatavad neid. Proovige ka midagi kasvatada.

  • Avatar
    Vasta Tk 21. märts 2017 at 16:36

    Tee talle paberist nukk ja sellele riideid. Lõika kleitide kujutised välja ja las tema värvib neid.

  • Avatar
    Vasta Nimi 21. märts 2017 at 16:35

    Lilli/maitsetaimi vms istutada. Me just ükspäev istutasime, terve tuba oli mulda täis, aga nüüd on igaks päevaks tegevust, saab jälgida, kuidas kasvab ja kas lillel on janu.

  • Avatar
    Vasta Marju 21. märts 2017 at 16:32

    Hea ideebon meisterdada ise pille. Marakaid jne. Internett on õpetusi täis ja igavesti lõbus tegevus. Ning pärast saab perebändi ka teha ???

  • Avatar
    Vasta Zil 21. märts 2017 at 16:07

    Ma olen algusest peale heldimusega jälginud, kui võimas ronija Mari on. Ta on selles väga kindel! Mul tõusevad ihukarvad püsti, kui mu enda piiga lihtlabase tooli otsa ukerdab, sest ta ei ole ronimises üldse osav. Omajagu kukkumisi üle elanud. Samal ajal kui minu oma vinnas end köögitoolile istuma, ronis sinu Mari juba Happy Fly batuudikeskuses suure liumäe otsa. Ma vaatasin seda nagu ulmet 😀 Osav tüdrik! Rõõmu teile 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. märts 2017 at 16:09

      See oli hull jah! Ma ise ronisin sinna ka paar korda ja olin ropsima hakkamas, see on NII KÕRGE 😀

  • Avatar
    Vasta Lilli 21. märts 2017 at 16:04

    Mari on täiega äge ja asjalik tüdruk! Ainult hihhiiii ja mingi asjade korraldamine käib, nii lahe, tahaks ise ka veel selline olla 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. märts 2017 at 16:05

      Tal on jah oma tähtsad tegemised kogu aeg 😀