LAPSED SÖÖK

lapsed ja näksimine

24. mai 2017

Ma ei suuda meenutada, kelle blogist ma lugesin, et nende majas lapsed mitte kunagi ei näksi toidukordade vahepeal. Ma olin suht üllatunud, aga mõtlesin, et okei, võib-olla head emad suudavad siis nii hästi neid lapsi “taltsutada”, et kõht ei lähegi vahepeal tühjaks. Meil on suht kogu aeg mingi näksimine teemas. Endal ja lapsel ka. Nüüd lugesin, et kumbki äärmus pole hea, nimelt sööb umbes 30 protsenti Eesti eelkooliealistest lastest kas liiga harva või liiga sageli, selgus Baltimaade lapsevanemate hulgast läbi viidud uuringust.

Laste toitumise eksperdi ja Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse juhatuse aseesimehe Reelika Õigemeele sõnul vajavad lapsed 5-6 toidukorda päevas. See tähendab siis seda, et lapsed peaksid sööma umbes iga kolme tunni tagant, mis tähendab, et lisaks kolmele peamisele toidukorrale vajab kasvav organism päevas kaks kuni kolm vahepala. Kui ma Mari lasteaias käisin, siis ma nägin, et isegi seal saavad lapsed vahepeal midagi nosida. Näiteks sel päeval oli maasikaid ja õunu. Üks poiss palus leiba, sai kah.

Kodus on nii, et lasteaiapäeval sööb Mari hommikuti mõnikord ühe kohukese/jogurti ja ülejäänud toidukorrad tulevad siis lasteaias. Selleks ajaks kui aed läbi, proovin ma tavaliselt söögi valmis saada, aga no iga kord ei õnnestu ja mõnikord pole ma veel söögi tegemisega algustki teinud. Siis annan talle kah midagi nosida, et ta päris ära ei kooleks siin nälja kätte.

Jah, eks tervislik valik oleks anda puuvilju ja juurvilju, aga kui ma aus olen, siis peale nende saab ta aeg-ajalt ka viinerit, lihapalle, jäätist, saia, kommi ja jumal teab mida veel. Seega kui Danonki saatis meile hunniku jogurteid ja vahepalasid, siis andsin neid ikka vahepeal lapsele kätte. No püha jeerum, kus siis hakati pahandama, et see ju puhta suhkur ja miks ma seda lapsele andsin. Muidugi on õige tervislikult toituda ja näiteks kui ma süüa teen, siis mingi “jama” nagu viinerikaste või muud sellist asja ei tee ma iialgi.Ikka puhas ja värske toit, aga no tõesti tahan aeg-ajalt lapsele lubada midagi magusat kah. Muuseas, nendes uutes Danonki jogurtites on vähendatud oluliselt suhkuru sisaldust. Muidugi ei ole see päris suhkruvaba, aga nagu öeldud, ei kavatse ma kuskilt “aasta ema” auhinda nõuda, nii et pole vist hullu, kui Mari ka teinekord maiustada saab.

Muidugi on meil igasuguseid vahepalasid, aga ma ei ole lihtsalt nii radikaalne, et noh laps ei tohi iial midagi magusat saada. Sööme siin puuvilju ja pähkleid ja rosinaid ja joome smuutisid ja mugime marju. Aga noh, neid jätse-komme-kohukesi-jogurteid ka.

Ma ise ka pistan neid piimatooteid Danonki saadetisest ja ma muidu pole väga jogurtisõber, siis neid söön hea meelega. Aru küll maitsest ei saa, et oleks vähem suhkurt sees, kui vanasti 😀

Eile just sõbrannaga rääkisime, et eelkooliealisi (noh, meil on kolmepoolesed), neid saab nii kenasti kaasata söögitegemisse. Tahavad nad ju kõvasti aidata ja mõnda tööd saab neile ju usaldada. Näiteks midagi segada, soola juurde panna, midagi valada, isegi lõigata olen Maril lubanud. Need toimingud on toredad ema-lapse ühistegevused ja teisalt aitab see lapsel mõista, mis häid asju toidu sisse pannakse ja hiljem mekib ta valmis toitu ka julgemini.

Kui ei oska lapsega midagi teha, siis no kõige lihtsam variant on smuuti. Ka pannkoogitaignaga saavad mudilased abiga kenasti hakkama. Kui aga rohkem aega ja mässata viitsite, siis üks tervislik ja maitsev vahepala võib olla ka brownie.

Mina lähen nüüd kalapoodi, sest mul on plaanis õhtusöögiks teha üks mõnus lõhepasta! Aga teie jätke siia blogisse kommentaaridesse vastus, kui tihti peaks sööma eelkooliealine (see vastus on siin postituses täitsa olemas) ja kolm kommentaatorit võidavad Danonkilt kinkekoti!

Ps! Selveris on mai lõpuni kampaania, et kui ostad kaks Danonki toodet, võid võita jooksuratta! Rohkem inffi leiad SIIT!

Lisaks huvitab mind päris ausalt, et mis vahepalasid teie lastele annate? Kas üldse annate? 

Loe ka neid postitusi!

109 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Rita 12. juuni 2017 at 12:11

    Igaks juhuks mainin, suhkur tihti asendatakse suhkruasendajaga, mis on veel hullem kui suhkur.

  • Avatar
    Vasta K 25. mai 2017 at 20:26

    Kui ma ei eksi, siis Briti lapsed ei näksi ning kui toit söömata jääb, siis toidukordade vahel nad selle pärast muud näksi ka ei saa. Ehk et laps pidavat õppima kui on söögi aeg, siis tuleb süüa (ja kui nad haiged on).

    Ma käisin mitu aastat suveti piirivalvelaagris ja ka seal anti meile toidukordade vahepeale puuvilju.

  • Avatar
    Vasta Sandra 25. mai 2017 at 11:54

    5-6 toidukorda päevas 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 25. mai 2017 at 10:28

    5-6 korda päevas.

  • Avatar
    Vasta Tyy 25. mai 2017 at 10:08

    Mina oli olin nõuka aja laps ja selle söömaga oli palju draamat lasteaias ja koolis. Sest siis käis kõik kirjutatud reeglite , korra ja süsteemi kohaselt. Sinna juurde veel suhtumine, kui sa kõike lõpuni ei söö siis sa ei austa toitu ja selle saamiseks nähtud vaeva ja tegijaid. Ja see oli ks väga paha tegu.
    Kuna mina olin eriti närb sööja siis seda demagoogiat, alandust , sundust ja märkusi päevikusse sai iga jumalapäev. Samas olin elav, aktiivne, rõõmus ja suviti ka jumekas. Mu suur õnn oli see, et mu ema-isa ei teinud sellest probleemi. Menüüst ei saa me üldse ääkida, sest see piirdus paari- kolme toiduga.
    saiapudi, kartulipudru, vorst ja moosisai. Suvel ka marjad, õunad,hernes mida tuleks siis näksimiseks arvata. Kui siin räägitakse 5-6 korrast siis minul oli see 1x kas lõune või õhtu.
    Mul lihtsalt ei olnud isu. Imelik võibolla aga olen siiani elus 🙂
    Eks ema oli vahel murelik, eriti kui väljast ka teda survestati sel teemal. Aga veel kord oma muret ta minupeal välja ei elanud ja kuidagi ei survestanud, mille eest olen tänulik siiani. Kui olin 7-8 aastane sattusin muul põhjusel Tallinna lastearstile , kellele ema siis kurtis mu kehva isu ka. Too arst andis nõu , mida toona keegi tõsiselt ei võtnud. Nimelt soovitas ta lapsele kliima vahetust, sõita kuuks lõunasse. Juhuslikult oligi meil tol suvel esimene reis Mustamere äärde JA oh imet sealt naastes mu valik laieneski, siis meenusid emale ka arsti sõnad. Hiljem iga kord soojamaareisi järel tuli mu valikusse miskit juurde. Tänaseks söön ma peaaegu kõike. Eks igal inimesel ole miskit mida ta kohe üldse ei soovi.

  • Avatar
    Vasta Liina 25. mai 2017 at 10:00

    5-6 korda päevas (3 põhitoidukorda ning 2-3 vahepala)

    Aga minu laps sööb ühe korra päevas terve päeva ?

  • Avatar
    Vasta Kristi 25. mai 2017 at 09:59

    Lapsed peaks sööma 5-6 korda päevas. Meie jumbu sööb vahepaladeks ja päris söökideks veel ainult piima, aga kinkekott kuluks emmele piima tootmiseks ära 😛 Eelmisel nädalal teisipäeval oli ETV2 peal Suhkrufilm, see oli tõesti hea ja mõtlemapanev film, soovitan järgi vaadata.

  • Avatar
    Vasta Sirle S 25. mai 2017 at 09:45

    Peaks sööma 5-6 korda.

  • Avatar
    Vasta Carry 25. mai 2017 at 09:36

    Vastus on 5-6 korda päevas.
    Minu kooliealine sööb vähem. Hommikul sööb kodus enne kooli. Koolis lõuna ja vahepala. Siis jookseb otse huviringi ja koju tulles sööb õhtusöögi. Olen talle kaasa andnud nii puuvilju kui ka mõne müslibatooni (tean, et on ka megasuhkrused mõned). Samuti on tal alati taskuraha. Aga ta lihtsalt ei söö sellel ajal.. (peale kooli huviringis siis)..samas on see üsna pikka aeg ka. Aga vähemalt joob vett, mis on alati kaasas.

  • Avatar
    Vasta Margit 25. mai 2017 at 09:18

    Peaks sööma 5-6 korda.
    Meil enne oli täitsa ok sööma, aga nüüd on väikevend (1a) kes sööb vahest meist erineval ajal, sõltub ta unede arvust ja pikkusest, et kui talle midagi annan, siis saab suurem kah ikka midagi, seega siis tulevad näksimised valedel aegadel. Hiljuti viisin ennast kurssi suhkrukellaga, et nüüd sellele mõeldes tahaks ikka, et mõne söögi ja vahepeala vahele jääksi kka 3h kah, et hambad saaksid puhata 🙂
    Vahepalaks on enamasti puuvili või võileib. Õhtuti tunnike enne unne minekut on väikevenna toidukorra ajal kas kohupiim, jogurt või smuuti, kui väiksem saab putru või kodujuustu, siis suurem neist ei hooli 🙂

  • Avatar
    Vasta B 25. mai 2017 at 08:11

    5-6 korda päevas 🙂

  • Avatar
    Vasta Piret 25. mai 2017 at 08:08

    Minu lapsed teismelised poisid söövad vaid siis, kui on toit valmis….kui hommikusööki ma ei tee, siis jätavad söömata. Koolis söövad siis, kui toit on meelepärane. Peale kooli siis ( ma hetkel kodune ja teen söögi) söövad ja on suhteliselt näljased. Siis söövad veel õhtust….. kokku tuleb 4 söögikorda. Kuna lapsed on laisad ja harva käivad poes siis näksimist kodus tihti ei ole, sest see mille ma koju toon, süüakse ka kohe ära. Minu lapsed ei söö muul ajal kui hommikul võileibu ja ma tihti hädas poest näksivalikuga. Puuviljad ja jäätis on peaaegu koguaeg kodus olemas…..kui need lähevad näksi alla. Helbeid ja nutella laadseid tooteid ei osta. Jogurteid üks laps sööb ja teine mitte…sama seis kohupiimaga. Kala üks sööb ka teine mitte.

  • Avatar
    Vasta Margitta 25. mai 2017 at 07:55

    Eelkooliealine peaks sööma 5-6 korda päevas.
    Näksimiseks olen andnud lapsele kamapalle, erinevaid puuvilju, pähkleid, rosinaid. Muidugi mõni päev saab ka kommi, küpsist või muud head kraami. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisu 25. mai 2017 at 07:29

    Eelkooli ealine laps peaks sööma 5-6x päevast, neist 3 “päris” söögikorda ning ülejäänud vahepalad ?

  • Avatar
    Vasta Kristiba 25. mai 2017 at 07:12

    5-6 korda päevas. Enam-vähem nii meil on ka-enne lasteaeda minekut on puuviljad(värsked v kuivatatud),kohuke,jogurt jne. Lasteaias on neil ka igapäev puu- v juurvilja vahepala lisaks muudele toidukordadale. Peale lasteaeda tulevad ja haaravad ka miskit näksida,kuna kell 5 meie peres õhtust veel ei sööda.Koos õhtusöögiga on meie pere lastel 7 toidukorda päevas 😀

  • Avatar
    Vasta Diana 25. mai 2017 at 06:44

    5-6 korda 🙂 kuna minul juba koolilaps siis sööb mida leiab kapist 😀 põhiliselt võileibu

  • Avatar
    Vasta Maria 25. mai 2017 at 00:29

    Meil soovad lapsed nii palju kui isu on, kulmkapist voivad koik niipalju votta kui tahavad, pole kunagi soogiaegu ega portsjone.
    Iga laps on erinev ja erineva isuga ja kui toit on koguaeg saadaval, siis pole ohtu ka, et laps ulesoob.
    Kui lapsi juba varases eas toiduga piirata, sealt need soomishaired tulevad.

  • Avatar
    Vasta Kelly 24. mai 2017 at 23:28

    5-6x.
    Meil on küll vahepalad:) Puuviljad, juurviljad, vahel saiake või kohuke. Ise neid viimaseid ei söö, aga laps ikka võib vahel 🙂
    Meil üldse väga kehva söömisega teine, sööks ainult jama. Isegi ei proovi-ütleb:mulle ei maitse ja vsjo.
    Kohe päris hädas …

  • Avatar
    Vasta Maarja Luik 24. mai 2017 at 23:17

    Kuna olen ka spetsialiseerunud laste toitumisnõustaja, siis olen Reelikaga sama meelt. Samas 2-3.aastaste kasvuspurt on eri perioodidel nii erinev, et vahel tahavad nad rohkem, vahel vähem süüa ja sellest pole midagi halba. Aga tihemini, kui 2h süüa teeb halba hammastele ja ka ainevahetusele- seedemisele. Magu tahab ikka vahepeal pause ka.
    Vahepaladena saab mu neljane puuvilju, smuutisid, minu tehtud jäätiseid ( vahel ka poe omi), piimatooteid, marju, aedvilju ( enamasti sobib vaid kurk, tomat, porgand), galette, kodust müslibatooni, ise tehtud külmutatud marja- jogurti ampse jne. Vahepalade ideid saab ka minu lastetoitumise grupist FB-s Laps ja toit- tervis läbi teadliku toitumise.
    Arutame seal ka muidel laste toitumisega ja söömismuredega seotud teemadel.

    • Avatar
      Vasta * 25. mai 2017 at 17:12

      Mis ülikoolis spetsialiseerusid oma alale?

  • Avatar
    Vasta Maira 24. mai 2017 at 23:03

    5 kuni 6 korda päevas☺

  • Avatar
    Vasta Liis 24. mai 2017 at 22:42

    Eelkooliealine peaks sööma 5-6 korda. Meil on päevad nii erinevad ja lapsed on vanuses 12, kohe 6 ja kolmas 1,3 aastat. Mõni päev pistavad porgandit vahepalaks, puuviljad on koguaeg olemas, sügavkülm marju täis, smuutid lähevad väga hästi peale aga otse loomulikult ka komm ja vahest küpsis ning suvel peab sügavkülmas ikka jätsi tagavara olema 🙂

  • Avatar
    Vasta Keit 24. mai 2017 at 22:42

    Minu teada danonki küll nüüd hea vahepala pole, mingi aeg kuulutati kuidas seal lisatakse kasvuhormoone.

    • Avatar
      Vasta Maarja Luik 24. mai 2017 at 23:19

      Need pisikesed nelikpakid on täita ok koostidega. Pole seal mingeid kasvuhormoone. See teema oli nende miski mui toote kohta kunagi tõesti.

  • Avatar
    Vasta Gerly 24. mai 2017 at 22:10

    Meil kodus on tavaliselt 3 põhitoidukorda ja siis väiksed näksimised. Mul poiss 3a ja 3kuud ning kodus olles võimaldan talle söögi just täpselt siis kui ta ise seda tahab. Ma pole kunagi näpuga jälge ajanud, et söögiajad oleks kellaajaliselt.
    Lasteaias käies sööb seal, kui on kehvem isu olnud või toit pole maitsenud(viimasel ajal pirtsutab kuidagi palju toiduga) siis sööb kodus ka veel sooja toitu. Tavaliselt aga näksib pähkleid, puuvilju, komme jne ning enne magama minekut jogurt.
    On ka selliseid päevi, kus ta peaaegu ei söögi. Ju siis ise reguleerib oma söömist-sundinud pole ma teda kunagi.
    Danonki tuubijogurtid on muidugi poisi lemmikud ja ka mulle meeldivad need, sest hea kaasa haarata ja ei lödista kõiki kohti täis 😀

  • Avatar
    Vasta Jaanika 24. mai 2017 at 22:06

    5-6 korda päevas.

  • Avatar
    Vasta meow 24. mai 2017 at 22:05

    Kuidas laps kodutoitu paremini sööma saada? Mu aasta ja kolmekuune elaks vaid piimatoodetest, kodutoite sööb 3-4 ampsu ja kõik. No sööb ikka ka a la võileiba ja puuvilju jne ka aga mitte nii palju kui ema süda tahaks 😀

    • Avatar
      Vasta M 29. mai 2017 at 23:33

      Ei anna jogurteid jms, küll siis sööma hakkab. Jogurtis ja ka teistes piimatoodetes on sageli palju suhkruid ja ta saab sealt oma vajaliku energia juba kätte..

  • Avatar
    Vasta Daku 24. mai 2017 at 21:46

    5-6 korda päevas

  • Avatar
    Vasta nete 24. mai 2017 at 21:30

    Pönnid peaksid 5-6 korda päevas süüa saama! Meie krutski saab vahepaladeks nt puuvilju, jogurtit, näkileiba kröbistab häämeelega jne. Mnjah vahepeal eksib ka möni saiake näppude vahele… Poes olen suhteliselt tihti haaranud lapsele piimariiulilt danonki jogurtit kohe maiustamiseks… Poes käigud kohe löbusamad.

  • Avatar
    Vasta Kerli 24. mai 2017 at 21:15

    5-6 korda päevas!

  • Avatar
    Vasta K. 24. mai 2017 at 21:14

    5-6x

  • Avatar
    Vasta Mari 24. mai 2017 at 21:13

    5-6korda päevas.

  • Avatar
    Vasta Erika 24. mai 2017 at 21:07

    5-6 korda päevas. Meie pere lapsed näksivad päris palju, nt juur- ja puuvilju, kamapalle, küpsiseid, smuutisid, magusat kräppi ka sekka. 🙂

  • Avatar
    Vasta S-R L. 24. mai 2017 at 21:06

    Viis kuni kuus toidukorda 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaija 24. mai 2017 at 21:06

    5-6 korda päevas 🙂

  • Avatar
    Vasta Ellu 24. mai 2017 at 20:59

    5-6 korda päevas

  • Avatar
    Vasta Mari 24. mai 2017 at 20:55

    Minu põnn sööb ka vist viis korda… Aga ta alles avastab seda söömise maailma.

  • Avatar
    Vasta M 24. mai 2017 at 20:47

    5-6 korda päevas.
    Minu lapsed söövad aga nonstop, kõike ja kogu aeg 🙂

  • Avatar
    Vasta Mia 24. mai 2017 at 20:34

    5-6 korda päevas

  • Avatar
    Vasta Agnes Kursbaum 24. mai 2017 at 20:29

    Sa oled blogisse kirja pannud, et 5-6 korda päevas.
    Meie lapsed söövad absoluutselt kõike, mis hamba all ei karju – tervislikku, vähem tervislikku, lausa mõne arvates rämpsu. Aga nii lihtsalt on, sest kolme pisikese lapse emana ma ei jõua paremini.

  • Avatar
    Vasta Liisa 24. mai 2017 at 20:24

    Sama nagu täiskasvanud ehk 5-6 korda ?

  • Avatar
    Vasta Helen 24. mai 2017 at 20:14

    Eelkooliealine laps peaks sööma 5-6 toidukorda päevas. 🙂

  • Avatar
    Vasta Ica 24. mai 2017 at 20:10

    5—6korda päevas ?

  • Avatar
    Vasta Kärt 24. mai 2017 at 20:05

    5-6 korda päevas

  • Avatar
    Vasta MarianneL 24. mai 2017 at 19:58

    Eelkooliealine peaks sööma 5-6 korda. Mul on kodus 8kuune, kellele pakun näputoitu, aga suht keeruline on, sest ise sööme elukaaslasega vist 2x päevas laua taga (hommikul ja õhtul) – seega pean ise ka kogu aeg midagi näksima. Enne lõunat annan lapsele näksimiseks puuvilju, pärast soolasemaid asju a la kamapallid/hirsipulgad/kurk jne. Hommikul siis veel putru ja õhtul liha aedviljadega. Suure hurraaga ostsin mingi mahetoidu retseptiraamatu, aga pole veel viitsinud midagi teha sealt. Õnneks varsti saab värsket kodumaist kaupa juba rohkem, siis vast lihtsam ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Keiu 24. mai 2017 at 19:55

    5-6 korda päevas 🙂

  • Avatar
    Vasta Piret 24. mai 2017 at 19:48

    Meil on peres lastel 5-6 toidukorda. Vahepaladeks on puu-ja juurviljad samuti saavad lapsed ka magusat: kommi, jäätist ja minu valmistatud küpsetisi ( küpsetistes saan päris palju suhkru kogusega mängida pigem vähem kui rohkem).

  • Avatar
    Vasta Anneli 24. mai 2017 at 19:45

    5-6 toidukorda

  • Avatar
    Vasta Karin 24. mai 2017 at 19:42

    5-6 korda

  • Avatar
    Vasta mariliis 24. mai 2017 at 19:34

    Tunnistan, et laps saab pea iga päev peale lasteaeda midagi magusat..väga harva on nii, et ei saa midagi magusat. Muidu tavaliselt jah vahepaladeks beebiporgandid, pasteedi võiku, sink, puuvili või krõbinad piimaga ja noh magusa all mõtlesin kas kinder muna, jäätist, kalevi komme võiküpsiseid. Üritan ikka vähendada seda, aga kuidagi ei õnnestu..pole mul seda järjepidevust..alati annan alla..samas ei leia et jäätis või paar kommi päevas nüüd nii jube ka on, ei muretse üle

  • Avatar
    Vasta Kaisa 24. mai 2017 at 19:31

    5-6 korda. Mu poiss(5a) sööb hommikust alles lasteaias, seal saab ka lõuna ja õhtuoote. Kuna olen väiksega kodune, siis 50% ajast on kojutulekuks söök valmis, teine 50% lihtsalt ei viitsi kiirustada 😀 Enne magamaminekut küsib tavaliselt ka miskit, siis saab õuna vms.

    Ma arvan küll, et laps peaks sööma nii mitu korda, kui tal kõht tühi on. Krõpsu ja muud sellist jampsi jah ei tasu anda, kuid no mis see halba teeb, kui ta näiteks 8 korda sööb, aga 2 neist kordadest lihtsalt porksi mugib? Või vastupidi- kui ta näiteks ei tahagi mingeid vahepealasid, sest tal lihtsalt pole kõht tühi?

  • Avatar
    Vasta H-G 24. mai 2017 at 19:30

    5-6 toidukorda päevas.
    Ps! Minul on vahesr nii, et söön ja söön aga lõppu ei näe, sest mul ei saa kõht täis. Ma ei tea, millest see tingitud on. Kuid olen omajagu lisakilosi ka juurde võtnud.

  • Avatar
    Vasta Caryna 24. mai 2017 at 19:10

    5-6 korda

  • Avatar
    Vasta Noomi 24. mai 2017 at 18:52

    Mina oma lapsele ei anna ühtegi Danonkit ega Aktiiviat, kunagi lugesin artiklit, et neis kasutakse samu aineid, mis sigade nuumamiseks.. seega, tänan ei!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. mai 2017 at 18:57

      Misasja, anna mulle ka palun linki

  • Avatar
    Vasta Heleryn 24. mai 2017 at 18:49

    5-6toidukorda

  • Avatar
    Vasta Piret 24. mai 2017 at 18:38

    5-6 toidukorda

  • Avatar
    Vasta Iris 24. mai 2017 at 18:33

    5-6 korda:)
    Minul kodus viiene noormees sööb lasteaias omad toidukorrad ja kodus ka kui tuleme teeme miskit head süüa ja täitsa oleneb ei jälgi me neid kordi. Aga värsket püüame süüa kurk näiteks väga meeldib 🙂 ja seda võib ta süüa lõpmatuseni hapukoorrga niisama. Kui ta ikka tahab vorsti siis annan ka ei keela väga. Ta mul aktiivne laps ja selle ta sööb suht tihti. Magusat sööb ka aga mõistuse piires 🙂 ta mul pole väga pirtsutaja toitudega aga nohh tomat on selline mis talle üldse ei meeldi näiteks.

  • Avatar
    Vasta Helena 24. mai 2017 at 18:30

    5-6toidukorda

  • Avatar
    Vasta Birgit 24. mai 2017 at 18:26

    5-6 toidukorda 🙂

  • Avatar
    Vasta Kollaneliblikas 24. mai 2017 at 18:24

    5-6 toidukorda
    Vahepaladeks sööb porgandit, pasteediga sepikut, vahest helbeid piimaga, puuvilju…

  • Avatar
    Vasta Trin 24. mai 2017 at 18:24

    5-6

  • Avatar
    Vasta Eva 24. mai 2017 at 18:16

    5-6 korda!
    Ma ka üritan lapse (3a) näksimist piirata, aga peale lasteaeda ja enne õhtusööki on selline pikem vahe ja ta nillib köögis alati. Enamasti lõikan aegsasti porgandit vms valmis, siis ei tule talle meeldegi, et muud võiks nõuda ?

  • Avatar
    Vasta Terje 24. mai 2017 at 17:45

    5-6 toidukorda.

  • Avatar
    Vasta Riina 24. mai 2017 at 17:42

    5-6 toidukorda ?

  • Avatar
    Vasta M-M 24. mai 2017 at 17:40

    5-6 toidukorda!
    Ubes nii meil ka on aga kahjuks ei söö mu Tips mitte ühtegi puuvilja ega marja:(
    Lihtsalt ei saa aru,miks ei taha isegi maitsta….
    Aga danonki hull on ta küll….
    Seda sööks ta KOGU AEG.
    Aina ostan..

  • Avatar
    Vasta Marju 24. mai 2017 at 17:23

    5-6 toidukorda.
    Nu mina kahene,kes veel lasteaias ei käi sööb 5korda kindlasti.

  • Avatar
    Vasta Tiina 24. mai 2017 at 17:14

    Meil pojaga on nii kuidas jumal juhatab:) eks olen ka püüdnud sisse harjutada kindlaid aegasid jne aga no kui härra:D ikka ei taha hommikul Kell üheksa putru, vaid eelistab kohukest või jogurtit või, midagi muud siis olgu nii. Lõunaks eelistab ta nagu nii nö normaalset toitu. Söögikordasid olgu minu arust ka nii kuidas ise soovin. Piiri Pidad magusaga tulen nagu nii…kuigi vahel see ei õnnestu:)

  • Avatar
    Vasta Angeelika 24. mai 2017 at 17:13

    5-6 toidukorda! 🙂

  • Avatar
    Vasta Nele Kõli 24. mai 2017 at 17:12

    5-6 toidukorda. Minu 4 aastane kindlasti sööb need korrad ära + vahepalad

  • Avatar
    Vasta Aire 24. mai 2017 at 17:05

    5-6 toidukorda. Minu 2 aastane laps näksib ikka tihti nii kamapalle kui ka riisigalette. Samuti marju/puuvilju. Ta on nii aktiivne laps, et kõht läheb jälle kiiresti tühjaks. Ma ikka tegutsen vastavalt lapsele, mitte ei loe neid toidukordi 😀

  • Avatar
    Vasta maki 24. mai 2017 at 16:58

    eelkooliealised peaksid sööma umbes kuus korda päevas. vahepaladena eelistab minu kuue aastane värsket kurki. kui panna kõrvuti näiteks värske kurk ja näiteks jäätis siis ta alati võtab kurgi. puu- ja juurviljad on meil põhiliselt, kuid päris kindlalt nõuab päevas vähemalt ühe suure kurgi.

  • Avatar
    Vasta Mari 24. mai 2017 at 16:40

    5-6 toidukorda päevas. Mu põnn sööb nii umbes iga 4 tunni tagant ja vahepalana puuvilja, kurki, juustu, maisikepikesi. 🙂

  • Avatar
    Vasta Karmen 24. mai 2017 at 16:33

    Mulle ütles perearst, et kui selles vanuses laps (3 aastane), sööb 2 korda päevas korralikku toitu, siis on juba kõva sõna 😀 Nii et see 5-6 korda on tema jaoks vist päris priiskamine juba.

    • Avatar
      Vasta Maarja Luik 24. mai 2017 at 23:23

      Vabandan, aga see arst on veidi rumal 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisi 24. mai 2017 at 16:30

    Minu kolme-poolene läheb seitsmest lasteaaeda, saab autosse kaasa õuna, sest hommikusöögini on pea 2 tundi aega. Hommiku- ja lõunasöögi ning kella kolmese vahepala sööb lasteaias. Koju tulles sööb õhtusööki ning mõnikord ka enne magamaminekut ühe puuvilja. Tegelikult on ta närb ja valiv sööja….selles saab küll vist ainult mind ennast süüdistada.
    Maiustused pole meie majas keelatud, aga kõike siiski mõistuse piires. Puuviljakorv on kogu aeg laual. Juustu käiakse ka külmkapis pätsamas. Viinereid, frikadelle ja muud säärast meie majas eriti ei armastata….nende maitse on lihtsalt viimaste aastatega nii rõvedaks muutunud….või on minu maitsemeeled arenema hakanud 😀

  • Avatar
    Vasta B. 24. mai 2017 at 16:26

    Kahene sööb korralikud toidukorrad 3x päevas (soe toit), aga mitte nii, et taldrik tühi ? Vahepeal nokib ja vahepeal sööb kõik ära. Ja no vahepalasid ikka tuleb nii kuidas ise küsib. Vahepeal küsib lihtsalt sinki kapist ? Vahepeal leiba ja no ega päris kommide/jäätise jms magusata ka ei saa. Küsib tihemini kui saab ? Tema võiks kommidest toitudagi, anna ainult ette. Vahepaladeks ongi meil tavaliselt puuvili, marjad, kohupiim, pähklid vms. Harvem ka saiake, kohuke vms. Üritan anda võimalikult tervislikku ja värsket, aga eks iga laps tahab natukene magusat ka ja ma usun, et kui seda piirata ja mitte kogu aeg anda ja igapäevaselt, siis see okei.

  • Avatar
    Vasta Kai 24. mai 2017 at 16:20

    5-6 toidukorda

  • Avatar
    Vasta Annika 24. mai 2017 at 16:18

    5-6 korda ehk siis kolmele põhi toidukorrale 2-3 vahepala lisaks 🙂
    mitte et me ise seda reeglit jälgiks 😀 aga nohh jahh 😀

  • Avatar
    Vasta Mary 24. mai 2017 at 16:17

    Eelkooliealisel 5-6 toidukorda päevas.

    Puuvili, riisigaletid, kohupiim v jogurt, kama/tatra/neljaviljahelbe pallid, aegajalt ka küpsis/shokolaad jm magus, müslibatoonid- meie laste peamised vahepalad.

  • Avatar
    Vasta Moonika 24. mai 2017 at 16:15

    5-6 korda.
    Meil on vahepalaks riisikoogid, kuivatatud puuviljad (ploomid, aprikoosid), actimeli/danonki joogijogurtid, puuviljad, võileivad (sepik, juust, sink ja alati rohkelt seda päris võid lapse nõudmisel), meesai. Need siis sellised põhilisemad. Ootan isegi huviga kommentaare, ehk saan juurde mingeid häis mõtteid.

  • Avatar
    Vasta K 24. mai 2017 at 16:14

    5-6 korda

  • Avatar
    Vasta Anneli 24. mai 2017 at 16:14

    5-6 toidukorda päevas

  • Avatar
    Vasta Margit 24. mai 2017 at 16:12

    Eelkooliealine laps peaks sööma 5-6 korda päevas.
    Minu laps(2a3k) sööb 3 suuremat sööki ja vahepeal puuvilju, smuutisid, küpsist ja ka vahel nosib kommi. Oleneb pâevast täitsa.. aga hommik, lõuna ja õhtu on korralik söök ja mingit pirtsutamist ei ole??
    Ilmselt tulebki kokku 5-6 söögikorda päevas

  • Avatar
    Vasta Keiju 24. mai 2017 at 16:07

    5-6 toidukorda päevas. Minu Mari kohe kahene, aga näksimine vist üks tema lemmikuid tegevusi, kõige õnnelikum paistab siis kui midagi nosida saab.

  • Avatar
    Vasta Marili 24. mai 2017 at 16:06

    5-6 korda päevas.
    Minu kahene vist sööbki päevas 6 korda. 3 põhikorda ja peale igat põhikorda 1,5-2 tunni tagant nõuab midagi süüa. Tavaliselt ta saab vahepalaks puuviljapüreesid, mõne puuvilja või jogurti ja ausalt tuleb ette päevi kus vahepalaks on saiake või mõni muu magus toode.

  • Avatar
    Vasta Merilin 24. mai 2017 at 16:01

    Viis kuni kuus toidukorda päevas. 🙂

  • Avatar
    Vasta G. 24. mai 2017 at 15:57

    Sa tõenäoliselt lugesid seda Briti blogist – Prantsusmaal üldiselt ongi toidukordade kellaajad kindlamalt paigas, üks-kaks vahepala on tavaliselt ka aga sellist näksimist tõesti pole, et laps sööb näiteks mingil suvalisel ajal paar ampsu jogurtit pluss pool küpsist, jookseb nats ringi ja veerand tunni pärast jätkab.

  • Avatar
    Vasta N 24. mai 2017 at 15:56

    5-6 korda 😉

  • Avatar
    Vasta Kaisa 24. mai 2017 at 15:53

    5-6 toidukorda päevas.
    Üritan ise ka ikka mõned vahepalad oma päeva sisse pigistada, aga vahepeal ei õnnestu. Mõnikord kui on kiire, siis jõuan ainult 2 korda päevas süüa, see küll hea pole.

  • Avatar
    Vasta Airike 24. mai 2017 at 15:52

    Nii tihti kui tahab! Laps end nälga juba ei jäta! Emal on lihtsalt valikud, mida anda!

  • Avatar
    Vasta Lilli 24. mai 2017 at 15:51

    Ma ei tea, kui palju peaks sööma, aga minu alla aastane ei saa vist vahepalasid piisavalt, sest ta ei võta väga juurde enam. Pean hunnik puuvilju ja juurikaid talle varuma. Ja nüüd läks mul kõht tühjaks selle söögijutu peale…

    • Avatar
      Vasta Lilli 24. mai 2017 at 15:52

      St enne ei teadnud, sõigi mingi 3 korda päevas. Aasta emaks ei kandideeri.

  • Avatar
    Vasta Lilian 24. mai 2017 at 15:50

    5-6 korda päevas 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 24. mai 2017 at 15:49

    5-6 toidukorda päevas!

  • Avatar
    Vasta Anneli 24. mai 2017 at 15:49

    5-6 toidukorda päevas

  • Avatar
    Vasta Keidy-Liisa 24. mai 2017 at 15:49

    5-6korda päevas 🙂

  • Avatar
    Vasta Mariete P 24. mai 2017 at 15:48

    5-6 toidukorda päevas, umbes 3 tunni tagant.

  • Avatar
    Vasta 5 24. mai 2017 at 15:47

    5-6 toidukorda päevas

  • Avatar
    Vasta Triin P. 24. mai 2017 at 15:45

    Me sööme olenevalt tujust või sellest, mis kapis leidub. Hoian puuvilju, mõnikord ka maisivahvleid. Samas sööb ta ka värsket kurki (või marineeritud kurki), porgandit, mini lihapalle. Täna nt singileiba.
    Arvan, et vahepalade söömine on vajalik nii lastele kui täiskasvanutele. Mulle meeldib lasteaia söögiplaan ja seda üritan mõnes mõttes jälgida ka. Seega meil on u 3-4 põhikorda ja 2-3 näksimist.

  • Avatar
    Vasta Tea 24. mai 2017 at 15:45

    Minu kolmene kutt saab tuubipüreesid – jaa, need meeldivad talle hästi! 🙂 Samuti marju, puuvilju, müslibatoone, vahel kohukest. Iga ringimürgeldav põngerjas peaks lisaks kolmele toidukorrale saama paar-kolm vahepala.

  • Avatar
    Vasta aka 24. mai 2017 at 15:43

    5-6 korda pãevas ? …kuigi me vist nii palju ei nosi…enne tuleb òò peale ?

  • Avatar
    Vasta S. 24. mai 2017 at 15:41

    Soovitatav on 5-6 toidukorda päevas.

  • Avatar
    Vasta Veronika Vladimirova 24. mai 2017 at 15:41

    5-6 toidukorda päevas! ?

  • Avatar
    Vasta Laura 24. mai 2017 at 15:40

    Kui suure osa päevast need lapsed siis üleval on, et 5-6 toidukorda söövad kui iga 3h tagant on söömine? Hommikul kell 6 esimene ja õhtul kell 21 viimane? See on minu arust liig (ehk siis mõttetult vara esimene ja ebavajalikult hilja viiamane.

    • Avatar
      Vasta Kass? 24. mai 2017 at 16:14

      Minu peres ärgatakse kell 6 hommikul, sest kell 7 peab pereisa tööl olema ja 7.30 lapsed lasteaias ja koolis. Muud moodi ei mängigi välja. Ja kuna hommikusöök alles kell 8.30 koolis ja aias siis peab hommikul kell 6 läbi sööma.
      Teiseks, juhtub meil ka tõesti, vahest, et kell 21 on väike snäkk, sest lapsed vahest kesise söömisega ja tühja kõhuga on paha magada…

    • Avatar
      Vasta Inks 25. mai 2017 at 07:30

      +1 Ja kuidas need magusad vahepalad koju tekivad, vanem peaks ju “boss” olema kodus ja õpetaja/eeskuju.