KODU SÖÖK

koristasin köögikappe

4. jaanuar 2019

Nagu lubatud, siis hakkasin eile edasi koristama, et aru saada, mis sööki ja kui palju meil majapidamises on. Nüüd on kõik maapealne söök välja kaevatud, ainult kelder on veel vaja üle vaadata, kus on ka see põhjatu külmakirst. Mis seal on, ei ole mul õrna aimugi, aga ehk saan täna teada.

Igatahes oli mul lootus, et võtan kapid tühjaks ja panen asjad tagasi ja kulutan elust umbes pool tundi, aga tegelikult tegime me seda Kardoga hilise ööni. Noh, kui juba välja võtsin, siis sorteerisin ja jaurasin ja puhastasin ja organiseerisin ja LÕPUKS saime köögi nii korda, et kohe lust on seal käia.

Kui ma kõik asjad välja kraapinud olin, siis muidugi nii suur lust ei olnud. Ma tõesõna arvasin, et meil on kappides vähem asju. Seda enam, et jõululaupäeval andsin ma KOLM suurt kastitäit toiduaineid ära. Ilmselgelt olen ma toidu-hoarder, näete ju isegi…Aga no mis ma siis kappidest leidsin:

hunnikutes mett, kookospiima, ube, oliive, herneid, maisi ja jackfruit’i. Sellest viimasest pole mul õrna aimugi, mida teha, aga ometi olen ma ta kunagi soetanud.

õunaäädikas, ploomikaste, suitsusiirup, erinevad pastakastmed, hernesupp, tomatisupp, ühepajatoitm kookosrasv, teine purk gheed.

Soolaseid snäkke, pähkleid, mega suur kott mett, VIGO kombutšat, hummusekrõpse, popkorni.

marineeritud seeni ja bataati leidsin kah.

makaronilised

Kohvi ja tee kraam

Stuff, millega teha muud stuffi 😀

Kuivaineid jalaga segada

Laste snäksid.

Erinevad vedelikud ?

“veits” maiustusi

veel “natsa” komme ja muud stuffi

Mul tekkis lõpuks tunne, et apppi, mida ma üldse seal poes käin, kui mul selline laar asju kogu aeg varnast võtta on? Samas iga päev on selline tunne, et TAHAKS poodi minna – ma olen üks nendest, kellele päriselt meeldib ka erinevates toidupoodides käia, ma nagunii kuskil mujal ju ei käi ? Kuigi kenasti on näha, et vajadus selleks puudub, sest erinevaid sööke saame me kuu aega raudselt teha, ainult nipet-näpet oleks juurde vaja.

Näiteks eile tegin ma praelõhet võis küpsetatud porgandi ja kartuliga. Kuna ma juba kala lahti sulatasin, siis täna saab kalasuppi. Päris hea on omada ülevaadet asjadest, mis meil üldse on. No näiteks vaatan ma, et lähipäevil võib endale lubada ühe korraliku igverise kõrvitsasupi krõbeda peekoni ja röstitud kõrvitsaseemnetega. Kõik asjad oleks nagu olemas… okei, v.a vahukoor. Huvitav, kui me selle tuua laseks, kas see läheks ostmise alla ??

Eilane õhtusöök.

Naljakas on see ka, et ma VIHKAN koristamist, aga mulle nii meeldib, kui asjad korras on. Mu koristaja pole mulle vastanud iidamast-aadamast, käis vist ka viimati päev enne Marta sündi, seega olen ma sunnitud ise koristama, kui ma tahan vähegi inimlikult elada. Üllataval kombel päris suurt bardakki siin hetkel polegi, vahepeal tekib, aga siis jooksvalt teeme ise, omade jõududega korda. Üldse on vist nii, et kui tead, et koristaja tuleb, siis lasedki lõdvemaks ja kõik läheb lebolt segamini. Kui aga tead, et pead ise seda jama kraamima, siis koristad tihemini ja ei lase suurel läbul tekkida ?

Köögikapp ENNE

köögikapp PÄRAST

Lõpetuseks saigi kõik kenasti korda, halleluuja!

Aga see suur, et… poodi tahaks minna küll…

PS! Sel aastal kulutatud raha endiselt 101,88€, millest toidupoodi jätsin ma 5.10€. Ma oleks nagu riihääbis narkar, et ühest küljest tahaks täiega veelgi kokku hoida, teisest küljest noh… poodi tahaks ?

EDIT: Ja just postituse lõpetamise ajal saabus meile kingitus – kast LUMI jätsi. Veel süüa ?✌️

Loe ka neid postitusi!

41 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Tyy 6. jaanuar 2019 at 16:44

    Ma olen nüüd inspireeritud , tõusen telku eest ja kakerdan kööki kappe koristama.
    See on just see mida ammu tahtnud teha ja eile opilt tulnuna saab istudes midagi vajalikku ära teha. Tnx

  • Avatar
    Vasta kk 6. jaanuar 2019 at 15:39

    aaahhh ma tahaks ka, et mul nii oleka, siis oleks selline nauding kui see korda saab ka asju jarjest v4heneb ? aga mul on üliväike köök ja tänu sellele ei kogune kuskile midagi. pluss ma teen pidevalt seda, et lükkan poodiminemist edasi ja tühjendan-korrastan kappe.

  • Avatar
    Vasta meow 6. jaanuar 2019 at 00:29

    Oh jeebus, mul on veel rohkem kraami sahtlites ja kappides. Sul on vähemalt ainult kahed erinevad makaronid, mul on 9 (vaatasin järgi ?), magusa osas ületan su koguseid kilodega pluss kraam sügavkülmas. Tomatipastad, sojad, tuunikalad, purustatud tomatid, oad… Oh my god, lisaks sahver… vajame abi ?

  • Avatar
    Vasta Meieeluilu Marie 5. jaanuar 2019 at 10:13

    Mina, koristamishull, kiidan Sinu koristamishulluse heaks!?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. jaanuar 2019 at 11:10

      Ma hakkasin eile seda Kon Marie netflixi saadet vaatama 😀

      • Avatar
        Vasta Riina 5. jaanuar 2019 at 21:43

        Ma lugesin tema raamatut ja inspireerusin. Soovitan, kui mahti.

  • Avatar
    Vasta Mia 5. jaanuar 2019 at 10:01

    OMG see on jõhker kogus.
    Loodetavasti suudad eksperimendi edukalt läbida ja ei lähe niipea poodi.

  • Avatar
    Vasta KETU 5. jaanuar 2019 at 09:14

    On head jäätised v?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. jaanuar 2019 at 11:14

      Siiani olen kaht maitsnud, on head!

  • Avatar
    Vasta K 5. jaanuar 2019 at 00:22

    Kasuta kõrvitsasupis koore asemel kookospiima 🙂 siis pole vaja poodi minna, mina kasutan seda samuti püreesuppides ja kastmetes koore asemel, tervislikum ju (vist) ka 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 4. jaanuar 2019 at 22:48

    Minupoolne kummardus Mariann!
    Silm puhkab 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. jaanuar 2019 at 23:02

      ma mõtlesin sinule pool aega 😀

  • Avatar
    Vasta kokapoiss 4. jaanuar 2019 at 20:30

    mitte üldsegi paha pärast aga no hakkas kohe silma, et see “eilane õhtusöök” tundub küll nii ära kõrbenud olevat 🙂 Kala on praetud liiga kaua kuivaks tallanahaks ja juurikad olid vist samuti söögikõlbmatud 🙂
    Ära saa valesti aru, ma ei kahtlegi üldises mõttes su söögitegemise võimetes aga kala tuleb ainult “tstutsut” praadida/kuumutada (ja siis kanne alla jätta valmima) eriti nii õhukeste viilude puhul, siis jääb kala pehme, mahlane ja siidjase maitsega

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. jaanuar 2019 at 21:43

      Ununesid jah nats pannile ?

  • Avatar
    Vasta itsa 4. jaanuar 2019 at 19:54

    Koristaja pealt ka kokkuhoid:)

  • Avatar
    Vasta Relika 4. jaanuar 2019 at 19:10

    Seda, et poodi minna tahad, siis selle jaoks tee kodus nimekiri vaja minevate asjadega ja püüa osta ainult seda, mis kirjas. See kui niisama mööda riiuleid käid, siis kipub ikka miski ebavajalik ostukorvi. Aga tee süda kõvaks! Nii säästad! 😉

  • Avatar
    Vasta Katrin 4. jaanuar 2019 at 18:18

    Kuu algusel, palgapäeva kanti, on mul mingi korilus ja varumis periood… Mitte teadlikult aga samuti meeldib lihtsalt poes käia. Kuna töötan ka ise poes, siis saan tihti väga headele pakkumistele käpa enne kliente külge ning tänu sellele olen väga raskeid aegu üle elanud. Enne palgapäeva ma tavaliselt teengi inventuuri kappides ning kirjutan kõik asjad üles ning siis hakkan nendest menüüd koostama.

  • Avatar
    Vasta AP 4. jaanuar 2019 at 17:39

    Kas valmistud sõjaks? Silmade eest võttis kirjuks 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. jaanuar 2019 at 17:40

      ometi endal on tunne, et meil pole MIDAGI süüa 😀

  • Avatar
    Vasta Liisa-Kai 4. jaanuar 2019 at 17:13

    Vähemalt elate tuumakatastroofi üle 😉

  • Avatar
    Vasta Mirjam 4. jaanuar 2019 at 16:42

    Jackfruitist vist saab vegan pulled porki laadset asja teha – sul suitsusiirupit jms, saad ise mingi kleepuva barbecue kastme peale teha. Sellised on mu lemmikpostitused, mida a) teha, aga apparently ka b) lugeda!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. jaanuar 2019 at 17:01

      kui sa nüüd nii ütled, siis tõesti vist ma ta pulled porki laadse toote tegemiseks kunagi ostsin ja siis.. kappi unustasin 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 4. jaanuar 2019 at 16:23

    Mett võid mulle ka jagada mingi 2 purki???

    • Avatar
      Vasta kadri 5. jaanuar 2019 at 11:34

      Mulle ka palun, koguaeg mesi otsas, tarvitame palju kodus! 😀

  • Avatar
    Vasta Yutulind 4. jaanuar 2019 at 15:39

    hvakk, mis sa veel penskarina kokku kuhjama hakkad….

  • Avatar
    Vasta 1 4. jaanuar 2019 at 15:09

    Sahtleid ja kappe on tore koristada v.a toa üldmuljet riideid jms kokku korjata

  • Avatar
    Vasta Gerly 4. jaanuar 2019 at 14:48

    Jakast(jackfruit) võib vabalt mingi karriga paja teha. Kurnad selle vedeliku âra ja lõikad väiksemaks. Potis/pannil prae sibul, küüslauk,tsilli karripasta vms ja lisa jaka ja nati vett ja las podiseb ja valma ?

  • Avatar
    Vasta ann 4. jaanuar 2019 at 13:57

    Nii mõnus söögivaru sul!! 🙂 Tõesti ainult vahepeal korraks poodi mõnda üksikut asja tooma vaja minna. Tahaks ka, aga ma ei tea, kui suurte summade eest peaksin kõikvõimalikku toitu koju vedama, et nii suurt varu tekitada. Samas hiljem siis ei tuleks jällegi nii palju kulutada… Tee või järgi 😀
    Erinevalt sinust ei salli ma mitte mingisugust poodlemist. Haruharva, kui tunnen, et poeskäik pakub mingit meeldivat vaheldust. Enamasti aga ohkan tüdinult, kui vaja jälle poodi minna. Käin seal suure sunniga ja teen võimalikult kiirelt oma ostud ära. Olen vahel mõne sõbrannaga ühildanud oma poeskäigud ja ei tule mingist ühisüritusest kunagi midagi välja 😀 Teised uimavad igas riiulivahes, kõnnivad sada korda tagasi poe teise otsa jne. Mul selle aja peale juba ostukorv koos ja otsapidi kassas. Ei viitsi ega jaksa muneda seal. Vb asi selles, et olen ise poes töötanud ja poe energia on mu jaoks masendav. Üldse on masendav näha igapäevaselt seda meeletut tarbimist ja seinast seina inimtüüpe.

    • Avatar
      Vasta K. 4. jaanuar 2019 at 22:39

      Sama siin!
      Kuigi mul on tekkinud ka mingi teatud varu.
      Poes käin ma läbi ainult need vahed, kust midagi osta on vaja, siis kassasse ja korras.
      Sõbrannadega minnes on nad alles veerand poest läbi jalutanud, kui mul makstud on.
      Vahepeal olen endale ühe jäätise ostnud ja samal ajal, kui teised toidupoes hulluvad, istun pingil ja nosin vaikselt ?

      Mul pole e-poe võimalust ka, muidu kasutaks seda ja ei käiks vist kunagi poes ?

  • Avatar
    Vasta Merilin 4. jaanuar 2019 at 13:47

    Sa võid vabalt varsti ise oma toidupoe avada.

  • Avatar
    Vasta ? 4. jaanuar 2019 at 13:37

    Pane sinna kõrvitsasuppi vahukoore asemel kookospiima, sama hea või paremgi saab! ?

    • Avatar
      Vasta Tups 4. jaanuar 2019 at 16:29

      Absoluutselt, soovitan sama! Ja kasutan võimalust ja teen reklaami: ostke kõik kodumaist Pajumäe gheed 😀 http://www.pajumae.ee/toode/maheghee/ Saab nt Selverist, Prismast. Selveris odavam 😀 10.99, passin muidu peale, kui soodukas on 😉

    • Avatar
      Vasta K 4. jaanuar 2019 at 18:02

      Tahtsin just sama hakata soovitama 😀

  • Avatar
    Vasta Merle 4. jaanuar 2019 at 13:35

    Mulle just meenus, kui hea see creme brulee kohv on! Pean ka ostma minema! 😛

  • Avatar
    Vasta k 4. jaanuar 2019 at 13:25

    soovitan jahudele pilk peale visata – meie leidsime kodust enne jõule jahuleedikud (hakkasid ringi lendama), nii et pidime kõik kuivained prügikasti viskama. nii et ei soovita eriti kaua kuivaineid seismas hoida, munad võivad juba tootmisest sees olla

  • Avatar
    Vasta Marilin 4. jaanuar 2019 at 13:23

    Saada mulle mida sa ei taha. Mul ka säästukas 🙂 aga põhjusega sest ma tahan kuivatit..elu kolme lapsega ja ühe kutsikaga – on paras segasumasuvila ja lust 🙂

  • Avatar
    Vasta Engar 4. jaanuar 2019 at 13:18

    Peale koristamist on nii hea tunne aga mingil põhjusel on paar kuud hiljem täpselt sama olukord 😀 Olen mõelnud, et kuivainetele peaks ostma konteinerid. Tartus võiks üks korralik pakendivaba pood olla, kus saaks enda topsiga minna asju ostma. See hoiaks ka vähe korralikumad need kapid.
    Ps! Kas need maisipallid iirisega on tavalisest poest ostetud?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. jaanuar 2019 at 14:07

      jaa, mahekaupade letist 🙂

    • Avatar
      Vasta Pi 4. jaanuar 2019 at 17:45

      Tartus on pakendivabu poode küll – näiteks Karlova ärimajas Valete ökopoest saab megamõnusasti oma topsiga käia asju ostmas !

      • Avatar
        Vasta Engar 4. jaanuar 2019 at 20:14

        Super! Ma ei teadnudki. Kas Tallinnas ka neid poode leidub?

        • Avatar
          Vasta Juuli 5. jaanuar 2019 at 09:56

          Biomarketist saab ka erinevaid lahtiseid toiduaineid. Oma tops lase müüjal ära kaaluda.