KURB ON OLLA LOOMAD

loomad ja turistid (sisaldab häirivaid pilte)

19. november 2017

Eile kargas mulle FB’is ette postitus, kus näidati videos, kuidas neid elevante treenitakse, kelle seljas turistid sõita saavad. Ma ei hakka seda linkima, kes tahab, leiab ise, aga see oli nii jube. Väikesed elevandibeebid võetakse emalt ära, jättes nad mõlemad tohutusse stressi. Neid hakatakse “õpetama” peksu ja piinamisega. Õõõh, ma ei suuda seda isegi kirjeldada, aga kui te mõtlete, kui suur ja tugev on elevant, siis tegelikult KUI palju peab teda vägivallaga allutama, et ta lõpuks enam isegi ei üritaks kuidagi vastu hakata. Inimesest tuhat korda suurem alandlik ori. Peksu ja piinamisega on kõik võimalik.

Beebielevandi allutamine isandatele

Mulle jagati ka väga huvitavat blogipostitust: “Mida Tais MITTE KUNAGI TEHA EI TOHIKS!” ja ma soovitan siiralt seda lugeda. Mitte ükski väike lõbusõit ei ole seda väärt, sest tegelikult on kohutav, mida inimesed on võimelised loomadele tegema. Rääkimata sellest, et me neid maha lööme ja ära sööme, mis on vähemalt õudne lõpp, aga sellest blogipostitusest jäi mulle meelde lõik, kus kirjutati ühest tiinest elevandist, kes oli tööloom – tassis väga suurt hulka puid. Ta poegis keset “tööpäeva”, nii, et tema vandipoeg koos lootekotiga väljus, mäest alla kukkus ja hukkus. Masendusest heitis elevandiema pikali ja keeldus tõusmast, isegi kui teda metallkangidega pähe peksti, kuni ta kaotas ühest silmast nägemise. Paanikas äigas ta kellelegi selle segaduse sees londiga ja see kõva vend oli sellest nii häiritud, et vant teda lüüa julges, et pussitas ta teise silma ka välja.

Ilusad inimesed ja ilus maailm, jah…

Mõelge nendele piltidele, kui kuskil keegi elevandisõitu pakub ja keelduge viisakalt.

KAS MINNA LORO PARKI?

Igatahes hakkasin ma mõtlema, et mis see Loro park siis parem on. Ka seal on erinevaid loomashow’sid ja kuigi ma olen 100% kindel, et Marile meeldiksid need TÄIEGA, siis teisalt tundub kuidagi vale toetada seda, et need vaesed loomad seal kehvades tingimustest elavad (näete, siin üks postitus PETA poolt). Ühest küljest mõtlengi, et lapsel oleks nii tore ja no nende kohta vähemalt pole kuskil videosid ja jutte, kuidas neid peksuga treenitud on, aga ma tõesti ei kujuta ette, et mismoodi neid Orcasid treenitud on? Või merilõvisid? Või delfiine? Ma siinkohal loodan, et keegi teab paremini ja ütleb mulle, et neid on treenitud ainult maitsva värske kala ja komplimentidega, mitte peksu ja näljutamisega.

Vähemalt nii palju seal Loros paar aastat tagasi tehti ära, et Orcasid seal enam ei paaritata, aga no ma tõesti ei tea…

MIDA TURISTINA MITTE TEHA!

Üle maailma on erinevaid loomade piinamisest tehtud turistidele mõeldud meelelahutust ikka omajagu. Otsisin välja põhilisemad, mida ma tõesõna soovitan kindlasti oma lugejatel vältida. Eksootiliste loomadega kokku puutumine on kindlastu eriline, kuid nende nägemiseks on ka selliseid variante, mis on loodussõbralikumad. Iga looma EI PEAGI saama näppida ja iga looma selga ei peagi saama istuda.

Esimene ongi siis elevantidega sõitmine. Lihtsalt ärge tehke seda. Isegi, kui teile tundub, et elevandijuht on “sõbralik”, siis seda ainult seetõttu, et vandibeebina ema juurest eraldatud, pekstud, piinatud ja näljutatud elevant ei tee parasjagu midagi, mis oleks peksu väärt. Mu vanemad rääkisid, et Tais nad nägid, kuidas elevanti parasjagu peksti ka (see ei takistanud neil sellegipoolest elevandiga sõitma minna, jeesus aita…). Nende hing on murtud ja nende elu on enamasti kettides või orjatööd tehes. Elevante saab näha mitmetes “varjupaikades”, millest ühest on postituse alguses jagatud blogipostituses juttu kah.

Tiigripoegadega pildistamine. Ka nemad on oma emadest eraldatud, neid hoitakse väikestes puurides või kettides, et iga päev saaksid sajad turistid neid solgutada ja väntsutada. Mida suuremaks nad saavad, seda rohkem piinatakse (sorri, “treenitakse”) ka neid, et nad inimesi nahka panna ei tahaks. Nad elavad betoonkastides, kus pole tihtipeale vettki, rääkimata söögist. Rohkem saab lugeda SIIT.

Aafrikas pakutakse ka sellist asja, nagu lõvidega pildistamine ja kui nad natukene suuremaks kasvavad, aga veel piisavalt noored on, et neid kergesti kontrollida saab, siis saab nendega ka rihma otsas jalutada. Samamoodi on väiksed lõvid emadelt varakult võetud ja vägivallaga näppimist taluma õpetatud. Ka turistidele soovitatakse soojalt lõvisid lüüa, et viimased aru saaks “kes on peremees”.

Veeloomade show’d. Need elukad püütakse tihtipeale kinni avavetest, kus neid aetakse kiirpaatidega taga ja nabitakse kinni. Näiteks paljudele delfiinidele on see nii stressirikas, et nad surevad juba transpordi käigus. Nad veedavad oma elu ebanormaalselt väikestes tingimustes ja kui tõesti tahad delfiine ja vaalasid näha, siis näiteks Tenerifel saab jahiga sõitma minna, siis näed neid looduses ringi kimamas ja see on ka ju väga äge. Ega nad ei peagi sul just mingeid vigureid tegema, et see tore vaadata oleks, eks?

Ühesõnaga – mõelge natukene ja proovige ka reisides jääda inimesteks, kes EI TOETA piinamist. Elamusi saab ka teisiti 🙂 Ma tean, et terve maailm on täis inimesi, kes neid teenuseid ikka rõõmuga kasutavad ja pärast uhkelt jagavad, et mina tiigriga või elevandiga, aga kui kasvõi ÜKS inimene tänu sellele postitusele jätab minemata, on maailm ka ilusam paik.

Ps! Ma ei taha üldse häbistada neid, kes kunagi selliseid asju teinud on. Mina olen ka lapsena kunagi tsirkuses elevandiga sõitnud. Nii kaua kuni inimene ei tea, siis ei saa teda ka maha teha. Sellepärast ma tahan teile ka seda teadlikkust jagada, et me kõik edaspidi targemad oleks!

Loe ka neid postitusi!

48 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Vasta eetiline dilemma - Mallukas Mallukas % % 25. märts 2019 at 11:53

    […] lisaks loomade vaatamisele on seal ka igasugused loomashowd. Eelmine aasta ma kirjutasin sellest (näete, siin) ja lõpuks jõudsin järeldusele, et ma ikkagi Loro Parki ei läinud. Mul on raske isegi poes liha […]

  • Avatar
    Vasta L 13. september 2018 at 13:28

    Hei! Võiksid seda postitust uuesti jagada, et inimesed oleksid teadlikumad! Mis sa arvad?

  • Avatar
    Vasta A 26. november 2017 at 22:27

    Julmalt kurb on 🙁 Aga mitte rohkem kui selle üle, mis mujal tööstuses toimub :´(
    https://www.facebook.com/earthlingedpage/videos/1998301927082273/?hc_ref=ARRcOYW-EtCcjMcFzBWGRji-qO2KPf3QJISpF_sTIc2cR4Pkt5mLw4RXdc-L5Z3D0As&pnref=story

  • Avatar
    Vasta Rachel 25. november 2017 at 23:18

    Toetan sind selle postitusega. Olen täpselt sama meeld muna ka ei toeta reisil siukest!

  • Avatar
    Vasta Triin 21. november 2017 at 19:51

    Väga hea postitus! Olin ka enne sellest teadlik ja väldin sellist loomadega äritsemist. Olen ka kunagi FB-s teavitanud sellest koos vastava lingiga.

  • Avatar
    Vasta G. 21. november 2017 at 13:16

    Olen nii nõus sinuga!! Ükspäev julgesin ämmalt küsida, et mis ta arvab sellest, et väikene vaene loom on tapetud, et tema oma kasuka külge koheva karva saaks, ütles, et issand ei olegi nii mõelnud. Peab rohkem seda teavitus kampaaniat tegema 🙂

  • Avatar
    Vasta Annu 20. november 2017 at 12:39

    Hea postitus. Püüan ise ka inimesi vaikselt teavitada, kui näen taas mõnel tuttaval sotsiaalmeedias pilti, kus keegi tiigri külje alla end sättinud või elevandi seljas sõitu naudib. Mõnel inimesel on loomulik empaatia-
    ja järeldusvõime rohkem arenenud ning tajub ise ära, et asi pole õige. Teisele on vaja asja teadvustamist ja läbimõtlemist, et aru saada, et tegevus ekspluateerib teist elusolendit. Olen ise mõne asja puhul nii üht kui teist viisi samade järeldusteni jõudnud ja kui varem tundsin, et jään justkui toredusest nüüd ilma ja teadmatus oleks parem olnud, siis nüüd leian, et südamerahuga ja siiralt on selliseid meelelahutusi hulga mõnusam nautida – kas merel paadi pealt delfiine vaadates või käia kohtades, kus loomad end ka hästi tunnevad. Aitäh!

  • Avatar
    Vasta Anni 19. november 2017 at 21:24

    südamest tänud selle postituse eest !!

  • Avatar
    Vasta L. 19. november 2017 at 20:58

    Aitäh sulle, Mallukas! Sellised postitused on see, mille pärast üldse kunagi su blogi peale sattusin (piiritajate teema). Kuna sul on nii palju jälgijaid, kelle hulgas on ka mitte nii väga kirkaid kriite, siis on sinust ääretult tänuväärne, et sellised sadistlikud turistilõksud välja tõid! Eriti meeldib mulle Loro Parque rõhutamine, kuna raevusin alles hiljuti oma näiliselt taibuka ja maailma näinud tuttava peale, kes kiitis, kui vahva see koht ikka on. Tõest on “vahva”, et looduses päevas sadu kilomeetreid läbima loodud ja väga perekondliku karjastruktuuriga loomad terve oma õnnetu elu mingisuguses näruses betoonvannis koos võhivõõraste liigiesindajatega veedavad. Soovitan kõigil, kes taolisi asutusi kiidavad, nädal aega omaenese korteri või maja vannis istuda – võtku tänavalt mõni Ivan ka seltsi, et efekt täielik oleks, ja mõelgu, kui vahva ja stimuleeriv selline elukorraldus on intelligentsele olendile (keda tapjavaalad kahtlemata on).

  • Avatar
    Vasta A 19. november 2017 at 18:45

    Loro park tegeleb samas mitmete projektidega, mis toetavad loomade kaitsmist üle maailma ja kõikide show’de käigus tutvustatakse pealtvaatajatele, kui oluline on keskkonda kaitsta, sest see mõjutab tugevalt ka loomi meie ümber.
    Samuti on pargi territooriumil Max Planck’i ornitologia osakond. Vaevalt, et nii tuntud teadusasutus laseks oma ühel osakonnal tegutseda kohas, kus toimuks pidev loomade piinamine ja nende õiguste rikkumine.

    • Avatar
      Vasta A 19. november 2017 at 19:38

      Praegu jõuab osa piletitulust loomade kaitsmiseks läbi erinevate Loro pargi projektide. Kui nüüd Loro park sulgeks uksed ja ka teised pargid, mis toetavad loomade kaitset läbi piletitulu, kui paljud teist oleksid siis valmis otse toetama erinevaid loomakaitse projekte? Rääkimata liikide taastamisest looduses. Loomulikult ei poolda ma ühelgi juhul loomade piinamist.

      • Avatar
        Vasta Kristiina 19. november 2017 at 22:02

        See on super-super kahepalgeline tegevus neil siis ju. Koguda ühelt poolt raha loomade toetuseks ja samas ise pidada ülal asutust, mis on selgelt loomade suhtes julm ja teenib nende näitamise pealt kasu. Oma loomulikust elukeskkonnast eraldamine, oma järglastest eraldamine, räige treenimine jne… Soovitan vaadata mõnd dokki sel teemal, nt “Blackfish”.

  • Avatar
    Vasta Ene 19. november 2017 at 17:59

    Ma ei hakkaks koduloomade ja metsikute loomade vahel paralleele tõmbama. Üks asi on see, et nii hobuseid, kasse kui koeri on aastasadu aretatud just selleks, et nad oleksid inimestele seltsiks. Suurem osa nendest tõugudest ei saaks enam iseseisvalt hakkama (ma ei hakka tooma näiteid ülearetatud koertest, kes minu meelest täiesti grotesksed välja näevad ning kellel on aretuse tulemusena tõsised terviseprobleemid). Ja muidugi ka antud loomade treenimisel on mitmeid võimalusi – nii hea kui halvaga. Paljud inimesed on teadmatusest treeninud halvaga, kuid teadlikkuse suurenedes ka treenimismeetodid erinevad.

    Elevandid, tiigrid, lõvid jms on aga teine lugu – nad on metsikud loomad, kelle olemust ei ole aretatud inimesega klappivaks. Võtke täiskasvanud koer, kes ei ole inimeste juures elanud – kannatlikkusega ja õigesti lähenedes on võimalik, et ta hakkab inimeste seltskonda nautima ja on tore perekoer. Kas keegi tahab minna ja proovida sama täiskasvanud tiigriga?

    Olen ka ise tatikana elevandi seljas sõitnud, aga enam ei läheks. Kui kunagi plaaniks Taimaale minna, siis elevandisõidu asemel valiksin mõne varjupaiga ja toetaks neid nendepoolest.

    Kunagi Kolmardenis käies sai ka sealset delfiinishowd näha. See oli vinge. Aga veel vingem oli see, kui Uus Meremaal paadiga sõites järsku delfiinid meie paadi nina juurde mängima tulid. Nad olid meiega vist paar-kolm minutit. Ise tulid, ise läksid. Meie neid ei sundinud ega otsinud. Tõeline üllatus ja unustamatu kogemus.

  • Avatar
    Vasta Anzu 19. november 2017 at 15:54

    Vb natuke intrigeeriv küsimus aga… Siis ei saaks ju enam meie oma hobustega ka ratsutada. Keegi ei tea ju kuidas õpetatud, kas piitsa või präänikuga. Samamoodi eraldatakse varss ja ema 6 kuuseks saades jne. Ka kurb. Ma hetkel ei õigusta loomade piinamist aga päris kõik ei ole ka päris piinamine. Tegelikult Te ju ei tea kas ikka igalpool käivad asjal läbi peksu ka piitsa. Loom õpib läbi positiivse palju edukamalt ja kinnistatumalt. Kel koeradki teavad ise, et paku koerale armastust ja positiivsus, on temaga koostöö palju parem, kui õpetused karmi käega. Ja kas me oleme paremad inimesed, kui eraldame 2 kuuse kassi/koera tite varakult oma emadest? Ma ei leia, et oleme.
    Lisaks kõik loomaaiad ei tegele loomade eksponeerimisega vaid ka korraliku teadustööga. Tänu neile on veel nii mõnigi loomaliika esindatud, keda looduses enam ei ole kohata.
    Ja veelkord- ei propageeri loomade piinamist!

    • Avatar
      Vasta K. 19. november 2017 at 16:18

      Vaata, vahe on juba selles, et aee varss on aünnisy saati inimesega harjunud. Need delfiinid jaorcad püütakse ookeanist, kistakse perede juurest ära. Algselt räägiti küll, et need haiged loomad, keda nad kinni nabivad ning hiljem lastakse vette tagasi aga huiat. Ära võrdle võrreldamatut.
      Hobuste võidusõidud on tõesti teine teema. Hari end prowwa.

    • Avatar
      Vasta Eva 19. november 2017 at 16:22

      See on umbes samahea loogika nagu siis kui PETA kirjutab, et lemmikloomade pidamine on ka looma piinamine tegelt ja võrreldav kõigi eeltoodud asjadega 🙂

      See, kui üks asi on tõestatud, et 90% juhtumitest need loomaatraktsioonid on teostatavad ainult räige loomapiinamisega (elevant ei ole mõeldud inimeste meelelahutuseks) ei ole võrreldav sellega, et me võtame koeralt 2 kuuselt kutsika ära ja armastame teda ja kasvatame “präänikuga” temast toreda täiskasvanud koera. No ei ole.

  • Avatar
    Vasta Liisi 19. november 2017 at 15:51

    Loro pargis on vist veidi teine teema. Sealsed inimesed rõhutavad, et sealseid asukaid treenitakse vaid toiduga. Nad on üks hinnatumaid parke maailmas ja ilmselt on seal kontroll üsna tugev. Loomulikult 100% ei tea ja kindlasti pole see võrreldav vabaduses elamisega, kuid parki külastades jäi üsna hea mulje ja inimesed kes seal neid showsid läbi viivad on ka kuidagi nii soojad ja toredad..aga võibolla see ongi ainult kuvand mida turistidele näidatakse.lõpuni välja muidugi kahjuks ei tea.

  • Avatar
    Vasta Birgit 19. november 2017 at 15:35

    Mul on siiralt hea meel, et sa selle siin teemaks võtsid, sest see võiks kõikidele inimestele kohale jõuda – niiii kahju on neid piinatud loomi vaadata. Käisin sellises “turistikas” Balil ca 3a tagasi (esimene ja viimane kord) – seal oli elevantide n.ö. loomapark – lahkelt pakuti kohe ka elevandisõitu – sellest keeldusime, aga siis pakuti ka võimalust beebielevante toita – vot see oli armas kogemus jälle. Ning saime ka pilte teha londistega – seal kohapeal tundus nagu vantsid allusid töötajatele hästi ning üldse ilma suurema kisa ja kärata, aga kui hiljem uurisime kuidas nad nii taltsaks saab siis otsustasime, et sellisesse kohta rohkem ei lähe. Absoluutselt igal järgmisel reisil oleme otsinud ikka neid kaitsealasid – hetkel oleme nt. sri lankal ning suur soov oli näha merikilpkonnasid – uurisime maid ning otsustasime minna kohta, kus on päästetud kilpkonnad, kes on kuidagi viga saanud meres ning nad turgutatakse üles ja kui nad valmis on, siis lastakse merre tagasi – neil oli seal ära näidata kõik võimalikud sri lankal pesitsevad merikilpkonnad – seda on jälle armas vaadata, et inimesed aitavad. Käisime nt. ka YALA rahvuspargis kus sõitsime siis jeepidega ca 5h ringi ja otsisime vabas looduses elavaid loomi – see oli ka päris lahe. Aga üks halb kogemus on olnud nt, Dubai reisist – käisime pisikeses Dubai loomaaias (läksime ainult selle eesmärgiga, et näha eksootilisi loomi, keda varem näinud ei ole) – erinevaid ja huvitavaid loomi oli seal küll, aga kahjuks lahkusime sealt loomaaiast pisarsilmi, sest nii õnnetuid loomi ei ole minu silmad veel kunagi näinud!! EI SOOVITA MITTE KUNAGI MINNA KELLELGI DUBAI LOOMAAEDA!!!

    • Avatar
      Vasta Jane 19. november 2017 at 16:41

      Sama kogemus Aseris!

      • Avatar
        Vasta Birgit 19. november 2017 at 20:51

        Mis koht see selline on ja kus asub?

  • Avatar
    Vasta K. 19. november 2017 at 15:22

    Super oled, et sellise postitise tegid ??
    Need loomad on seal nii õnnetud, et proovivad eneselt elu võtta.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3626374/Video-shows-Morgan-captive-SeaWorld-killer-whale-lying-motionless-beaching-Tenerife-park.html

    • Avatar
      Vasta Irena 20. november 2017 at 14:36

      Vaadake filmi Black Fish. Kui teil veel pärast seda on isu minna veeparki, siis on ilmselt teie olukord lootusetu.

  • Avatar
    Vasta Päikeseloojangukollane 19. november 2017 at 14:46

    http://loomus.ee/ tegeleb Eestis sellega, et loomatsirkused ära keelataks. Õnneks on see paljudes riikides juba nüüdseks keelatud. Ise ka kunagi tsirkusesse, kus loomad on, ei läheks ja oma lapsi ka ei viiks. Juba mõte loomade piinamisest tundub õõvastavana.

    Eelistan samuti loomi võimaluse korral vabas looduses näha ja vabade delfiinide vaatemängust (ookeanis) ei ole ma mööda maailma rännates etemat asja näinud (olen päris palju reisinud). Loro pargis olen käinud, aga nii noorena, et veel ei tajunud seda, milliseid viise nende loomade õpetamiseks on kasutatud. Loomaaiasse, mitte loomashowdesse suhtun mitmeti, kõik sõltub sellest, millised nende loomade elamistingimused loomaaedades on. Üldiselt mõtlen ma, et mida rohkem sellest teemast räägitakse, seda rohkem inimeste teadlikkus tõuseb ja ehk saab ikka rohkem neid inimesi, kes ei ise ega ka koos lastega loomatsirkust lihtsalt ei külasta.

  • Avatar
    Vasta Miishens 19. november 2017 at 14:42

    Wow, väga tubli postitus! Loomadega veeparkidega seoses soovitan dokumentaali Balckfish.

    • Avatar
      Vasta Irena 20. november 2017 at 14:37

      Just. Postitasin eespool just samal teemal. Näitasin seda filmi ka oma 13 aastasele pojale. Ta muutus väga mõtlikuks.

  • Avatar
    Vasta Getu 19. november 2017 at 14:31

    Ma mäletan, kui olin 1-2 klassi tirts ja ema viis mind tsirkusesse ( loomade ). See oli vist isegi saku suurhalli ees. Ning siis toodi lavale tiigrid ja ma mäletan… kuidas need taltsutajad piitsadega nüpeldasid neid tiigreid … ma hakkasin nutma ja küsisin emalt, et miks nad löövad neid 🙁 ja tulema tulime sealt… ema ei teadnud sel ajal, et see nii jube koht on. See oli ca 20a tagasi ning info niimoodi ei levinud, kuidas loomi koheldakse.

  • Avatar
    Vasta Triinu 19. november 2017 at 14:15

    Mina olen käinud just just sellistes kohtades, kus on päästetud loomad ajutiselt, seni kuni nad kosuvad ja kuni neid ravitakse, aga samas saavad lapsed ikkagi neid loomi näha ja neist rõõmu tunda. Selliseid kohti seal pole? Lisaks vabas looduses paadisõidul delfiinide vaatamine on tegelikult palju võimsam kogemus, kui kuskil basseinis välja õpetatud loomade vahtimine. Mis ma öelda tahan, et saab neid loomi ka teisiti vaadata kui tsirkus ja loomaaiad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. november 2017 at 14:45

      Täpselt seda ütlen ka mina postituses, aga tänud kordamast 😀

      • Avatar
        Vasta Triinu 19. november 2017 at 14:54

        Lugesin praegu uuesti ja ei leidnud küll kohta, kus sa oleks kirjutanud sellest, millistes kohtades MINA olen käinud loomi vaatamas 😀
        Lisaks ei leia ma kohta, kus sa vastaks, kas Tenerifel ka neid loomade rehabilitatsioonikeskuseid lo

        • Avatar
          Vasta Triinu 19. november 2017 at 14:57

          …Rehabilitatsioonikeskuseid loodud, kus saaks käia ikkagi loomi vaatamas.
          (Eelmine kommentaar läks poolikult teele).

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 19. november 2017 at 15:08

          Ma ei näe võimalust, kuidas ma saaks postitusse panna, et Triinu isiklikult on käinud vot SELLISTES kohtades. Selle mainisin ju ära, et on teisi kohti loomi näha. Selles see point oligi. Ja ma ei näe, kus sina oleks öelnud, kus Tenerifel need keskused on… 😀

          • Avatar
            Triinu 19. november 2017 at 15:29

            Ma jah küsisin, kas on.

  • Avatar
    Vasta Sandra 19. november 2017 at 14:09

    Siin samas Leedus saab samuti käia era loomaaias tiigrikutsikatega mängimas. Neid hoitakse suures lahtises puuris ja on seal vabapidamises. Võrreldes Taiga on see igati mõistlikum külastus, sest loomasid ei piinata ja saad nendega südamerahuga tegeleda.

    • Avatar
      Vasta Silja 19. november 2017 at 15:10

      Kui nad on puuris, isegi suures, siis nad ei ole ju vabapidamises vaid ikkagi puuris ?

    • Avatar
      Vasta K. 19. november 2017 at 15:28

      Need kuistlad võetakse emmedelt ära. Kui nad kasvavad veidi liiga suureks, koksatakse maha vüi lähevad sinna, kus trophy hunterid neid jahtida saavad.
      Väga palju inimlikum tõesti ??? see, et see erakas on, annab juba märku, et nii ongi.
      Kuidas võetakse memmede juurest võimalikult vara, et need tiigriemmed kohe uue pesakonna peale teeks. Kutsikad kasvavad veidi suuremaks, pole nad kasulikud enam. Nagu ka tais. Tais nad visataksegi konkreetselt aia taha surema. Leedukad siia saadavad nad ‘canned hunting’ jaoks.
      Loe mis on canned hunting ja mis seal toimub..

  • Avatar
    Vasta B 19. november 2017 at 14:08

    Tais saab ka suurte tiigritega pilti teha, kes on täiesti uimastatud (rahustid jne!!!). Nood tiigrid ei taju enam kus nad on ja kes nad on.

  • Avatar
    Vasta LL 19. november 2017 at 14:06

    pmts ise küsid ja vastad ju, kas minna. ei. kui veel kahtled, vaata seda: http://www.imdb.com/title/tt2545118/

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. november 2017 at 14:45

      Ma ei kahtle ju, me ei lähe sinna.

    • Avatar
      Vasta Delis 19. november 2017 at 15:06

      +100

  • Avatar
    Vasta MP 19. november 2017 at 14:04

    Kurb postitus. Kuna elevandid on juba väikesena mu ühed lemmikutest olnud, siis niiiiii tohutult kahju on, et inimestel pole südant ja käituvad nendega julmalt. Muidugi ka teistest loomadest on südamest kahju, keda piinatakse. Kunagi vaatasin ka facebookis ühte videot, kuidas elevante püüti ja no seda oli nii südantlõhestavalt valus ja kurb vaadata. Kohe tahaks teha midagi nende heaks, et selline asi lõpetatakse, aga paraku selline asi vist jääbki ainult unistuseks. Inimesed on julmad. 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. november 2017 at 14:05

      Saadki teha seda, et jagad seda postitust sõpradega ja ise ühegi elevandi selga ei roni 🙂

      • Avatar
        Vasta MP 19. november 2017 at 14:26

        Jah, postitusi selle kohta saab jagada, et inimesed saaksid teadlikumaks, aga ma mõtlesin rohkem suuremalt, et loomade piinamistele võiks üldse lõpu teha, ära keelustada ja mingi kontroll peal olla, et selliseid asju enam ei toimuks ega tehtaks või ma ei tea, mis lõpetaks sellise julmuse loomade vastu ära? Kas üldse on mingitki lootust, et selliseid asju ei toimuks enam ja maailmast saaks parem paik ja inimestest paremad inimesed, kes neid julmusi korda saadavad? Raske uskuda. 🙁

  • Avatar
    Vasta K. 19. november 2017 at 14:00

    Niiiii kurb, et süda murdub!!! ?? Olen ise ka lapsena tsirkuses elevandi seljas istunud ja välismaal delfiinishowd vaadanud, aga nii jube mõelda, mis on taust! Õnneks praegusel ajal aina enam tõstetakse ka teadlikkust. Oeh, suudetaks ometi lõpp teha sellele julmusele!!

  • Avatar
    Vasta marleen 19. november 2017 at 13:58

    Aitäh sulle selle postituse eest! Olen ka ise nii jubedaid asju lugenud ja videosid näinud ja soovin, et inimesed mõtleksid enne, kui nad selliseid parke külastavad ja tänu sulle on nüüd ka paljud inimesed sellest teadlikumad.

  • Avatar
    Vasta Jane 19. november 2017 at 13:48

    Mina olen ühe korra elus tsirkuses käinud ja seda lapsena. Oma lapsi ma sinna ei vii. Mallukas, väga asjalik postitus!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. november 2017 at 13:48

      Mina ka oma lapsi tsirkusesse ei vii (no sellisesse, kus loomi kasutatakse)

      • Avatar
        Vasta Kat 19. november 2017 at 16:27

        kõiki loomatsirkuseid ei tasu ühte patta panna. Metsloomade jaoks pole tõesti see õige keskkond, aga on ka tsirkuseid,kus esinevad näiteks ainult koduloomad, ühe sõbra tuttavgi treenis oma puudleid lendavaid taldrikuid püüdma ja erinevaid trikke tegema ja käis ka esinemas ühe tsirkusetuuri raames, neid koeri pole eales pekstud. Kunagi tegi miski MTÜ ka fb’s hullu lärmi kui Kuklatšov oma kassietendusega Eestis käis, no ei ole ta neid peksnud kunagi, miks seda siis vaadata ei tohiks?